فهرست مطالب

دین و دنیای معاصر - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1400)

نشریه دین و دنیای معاصر
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 0
  • ابوالقاسم فنائی* صفحات 15-64

    این جستار می کوشد برخی از آراء دین شناسانه عبدالکریم سروش را در گذر زمان به اجمال بررسی کند و نشان دهد که وی در صدد طبیعی کردن الاهیات، یا به تعبیر جامع تر، طبیعی کردن دین، دین شناسی و دینداری، به نحوی ناموجه و غیر قابل دفاع است. در آغاز طبیعی کردن الاهیات را تعریف و آن را به دو نوع موجه و ناموجه تقسیم می کنیم و سپس با مرور آراء سروش نشان می دهیم که اولا چگونه می توان علی الاصول چنین ویژگی ای را به این آراء نسبت داد، و ثانیا، به سود این ادعا استدلال خواهیم کرد که الاهیات طبیعی شد سروش هم ناموجه و ناپذیرفتنی است، و هم اهداف او را در طبیعی کردن الاهیات برآورده نمی کند. اما نادرستی الاهیات طبیعی شده سروش نه به معنای نفی ضرورت طبیعی کردن الاهیات است و نه به معنای نادرستی هر خوانشی از الاهیات طبیعی شده؛ بلکه صرفا بدین معناست که خوانش خاصی که وی از الاهیات طبیعی شده به دست می دهد و شیوه خاص او در طبیعی کردن الاهیات ناموجه است.

    کلیدواژگان: الاهیات طبیعی شده، متافیزیک حداقلی، فیزیک حداکثری، دین شناسی سروش
  • حسین سلیمانی* صفحات 65-94

    قرآن حاوی تعدادی اندک حکم کیفری است که در بیان مفسران و فقیهان در پرتو سنت و سایر ادله فقهی از حیث تعداد و شدت بسیار گسترش یافته است. در کتاب های مرتبط با احکام قرآن و نیز مجموعه های تفسیری، همواره این آیات در پرتو سنت تفسیر شده اند. در این نوشته، در قالب ارایه معیارهایی، خوانشی متفاوت عرضه می شود که براساس آن، چه بسا بتوان نه تنها به کیفرهای حداقلی قرآن ملتزم ماند، بلکه همین اندک را به گونه ای منعطف تر و زمان پسندتر تبیین کرد. محور اصلی بحث بر سر اصول حاکم بر نظام کیفری اسلامی است که در برخی قرایت ها اجازه و جریت چنین تفسیری را می دهد. قرآن حاوی تعدادی اندک حکم کیفری است که در بیان مفسران و فقیهان در پرتو سنت و سایر ادله فقهی از حیث تعداد و شدت بسیار گسترش یافته است. در کتاب های مرتبط با احکام قرآن و نیز مجموعه های تفسیری، همواره این آیات در پرتو سنت تفسیر شده اند. در این نوشته، در قالب ارایه معیارهایی، خوانشی متفاوت عرضه می شود که براساس آن، چه بسا بتوان نه تنها به کیفرهای حداقلی قرآن ملتزم ماند، بلکه همین اندک را به گونه ای منعطف تر و زمان پسندتر تبیین کرد. محور اصلی بحث بر سر اصول حاکم بر نظام کیفری اسلامی است که در برخی قرایت ها اجازه و جریت چنین تفسیری را می دهد.

    کلیدواژگان: آیات الاحکام، قاعده درء، حدود، قصاص، محاربه، جرایم جنسی
  • محمدعلی قاسمی* صفحات 95-118

    بی تردید امروزه دانش سیاسی اسلامی در سطح مجامع علمی، به عنوان یک رشته مستقل، مطرح است و قرآن کریم مهم ترین کتاب هدایت و تحریف ناپذیر به عرصه های هدایت سیاسی نیز پرداخته است، بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی چگونگی تاثیر گذاری معنا دار قرآن کریم در پیدایش، بیان ریز گزاره ها و گسترش دانش سیاسی اسلامی می پردازد. (مسیله) کشف این تاثیر گذاری با تفسیر و تحلیل آیات الهی بر اساس قواعد تفسیر میسر است. (فرضیه) بررسی این فرضیه منوط به بررسی آیات الهی با رویکرد میان رشته ای و دانش درجه دوم خواهد بود(روش و رویکرد) تا با توجه به لایه های وجودی انسان از نگاه قرآن و تقسیم علوم بر این اساس، به بررسی و نقش قرآن و تاثیر گذاری آن در کلام سیاسی، اخلاق سیاسی و فقه سیاسی، بپردازیم (گستره پژوهش) به این نیت که گستره تاثیر گذاری آیات الهی در حوزه دانش های سیاسی یاد شده، تبیین شود.(هدف) در نتیجه روشن شود که قرآن کریم سرچشمه آغاز کلام سیاسی، اخلاق سیاسی، فقه سیاسی و ایجاد ادبیات سیاسی اسلامی است که با ایجاد مفاهیم و مسایل دانش های یاد شده صورت گرفته است گسترش های بعد از آن همگی مدیون هدایت سیاسی قرآن در راستای پاسخ گویی به نیازهای وجودی انسان است.(یافته ها)

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مرجعیت علمی، علوم سیاسی، کلام سیاسی، اخلاق سیاسی، فقه سیاسی
  • زهرا اخوان صراف* صفحات 119-140

    مطالعات قرآن پژوهی در رابطه قرآن با علوم تجربی دو دسته محصول ایجابی و سلبی دارد. دسته اول به اعجاز علمی قرآن مربوط است. هسته مرکزی تیوری های اعجاز علمی این است که قرآن دستاوردهای دانش های تجربی را پیشگویی کرده یا این که توسط این دانش ها تایید می شود. مطالب دسته دوم که به تعارضات میان مطالب قرآنی با آورده های علوم تجربی مربوط است، بر محور وجود گزاره های خلاف علم در این کتاب استوار است. پژوهش حاضر که با "توجهات منطقی و معرفت شناختی"، در نسبت میان قرآن و علم تجربی، ادعاهای تعارض و اعجاز را هم زمان مدنظر دارد، پس از مروری بر تطور دیدگاه ها در رابطه قرآن و علم در دهه های اخیر و ماهیت شناسی تیوری های علوم تجربی، اولا نشان می دهد درصورت تعارض چگونه می توان بجای توجیه و تاویل و تصرف در متن مقدس، صحت و دقت مدل های علمی را به چالش گرفت و ثانیا با سنخ شناسی گزاره های قرآنی، آشکارمی کند که ساحت بیانات قرآنی - در مقصد، روش ها و غایات - بکلی از ساحات مدل سازی های تجربی جداست و نفیا و اثباتا با آنها قیاس پذیر نیست تا "اعجاز" یا "تعارض" ادعا شود. پس آیات قرآنی که گزاره هایی قطعی و کاملا غیرناظر به مدل سازی های علمی است و از افقی بالادستی القا می شود، هم رتبه و هم تراز گزاره های مدل های علمی نیست تا موید یا مخالف آنها بوده باشد و از حیث منطقی و معرفت شناختی تنها می شود با گزاره های وحیانی یا عقلانی دیگری تایید یا درگیر شود.

    کلیدواژگان: متن مقدس، اعجاز علمی، تعارض قرآن با علم، مدل سازی علوم تجربی
  • محمدعلی طباطبایی (مهر داد)* صفحات 141-162

    در قرآن چهار آیه هست که معمولا بیش از دیگر آیات برای اثبات وقوع تحریف لفظی (دست برد) در تورات مورد استناد قرار می گیرند؛ به این دلیل که در آنها فعل «یحرفون» صراحتا در ارتباط با یهودیان به کار رفته است. در سال های اخیر برخی محققان کوشیده اند با مداقه در این آیات نشان دهند که استنباط چنین انگاره ای از این آیات ممکن نیست؛ بااین حال، هنوز پژوهش روشمند و منسجمی بر اساس اصول زبان شناسی تاریخی صورت نگرفته است تا نشان دهد که معنا و مدلول این آیات دقیقا چیست و چقدر می توان آنها را دال بر وقوع تحریف لفظی در تورات دانست. این پژوهش با تمرکز بر این آیات، ابتدا به پژوهش ریشه شناختی کلمه «تحریف» در زبان عربی و سایر زبان های سامی می پردازد و سپس با بررسی معناشناختی آیات تحریف به این نتیجه می رسد که اساسا نه در لغت و نه در شبکه معنایی قرآن این واژه به معنای «دست برد در متن» نیست؛ بلکه تنها به معنای «تحریف معنوی» یا اصطلاحا «معناگردانی» است. در ادامه، با کاوش در کهن ترین متون جدلی مسیحی اسلامی تلاش می شود راهی به فهم چگونگی تحول معنایی اصطلاح تحریف از «معناگردانی» به «دست برد» یافت شود.

    کلیدواژگان: تحریف، تورات، قرآن، معناگردانی، دست برد
  • کوثر حلال خور*، ایرج گلجانی صفحات 163-188

    مفهوم خشونت همواره یکی از مسایل چالش برانگیز در پژوهش های اجتماعی بوده است. در جهان اسلام نیز این مسئله از دیرباز مورد توجه اندیشمندان، به ویژه جامعه شناسان دینی بوده و البته دستاویز بسیاری از افراط گرایان نیز قرار گرفته است. زاویه نگاه و دیدگاه های مختلف درباره خشونت، می تواند گونه های متفاوتی از آن را به نمایش بگذارد، مانند: خشونت فردی، خشونت اجتماعی، خشونت پنهان یا آشکار و... .این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی معیارهای روایی و ناروایی اعمال خشونت در اجتماع را در آیات قرآن بررسی کرده است. نخست «عدالت» معیار تمایز روایی و ناروایی خشونت و در ادامه، دو مولفه «اخلاق» و «قانون» به عنوان ملاک اعمال خشونت در قرآن تحلیل شده است؛ به این معنا که هر رفتار، گفتار و عملکرد ضد خاطیان اجتماعی که در چارچوب مفهوم اخلاق و قانون بگنجد، خشونت جایز شمرده می شود؛ هرچند با شدت عمل و رنج همراه باشد. مصادیق خشونت جایز و غیرجایز در اجتماع نیز با الهام از آیات کریمه قرآن استخراج و تبیین گردیده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، خشونت، اجتماع، روایی و ناروایی، اخلاق، قانون
  • نفیسه مرادی*، سید محمدعلی ایازی صفحات 191-210

    یکی از روش های فهم واژگان و معنای کلام الاهی، شناخت جهت کلام و معناداری خاص آن از راه کشف زبان قرآن در دسته ای از آیات صفات الاهی است. در گذشته، این مسئله با وصف کلامی آن بحث می شده است و امروزه راه حل آن را بررسی زبان قرآن و تعیین جهت گیری آن می دانند و نکته چالش برانگیز این است که تعبیرهای عاطفی قرآن از خداوند به چه معنا و جهت گیری آن ها کدام است؛ برای نمونه در قرآن همواره سخن از حب الاهی نسبت به بندگان خاص است. پرسش این است که معنای این دوست داشتن چیست و از چه سنخ دوست داشتنی است و در هم نشینی با واژگان چه جایگاهی دارد؟ ازاین روی، شناخت و روشن کردن زبان قرآن در واژگانی که بار احساسی و عاطفی دارند، دارای اهمیت زبان شناسی است. این نوشتار با روش توصیفی - تحلیلی، کوشیده است تا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که زبان قرآن در توصیف حب خداوند نسبت به محسنین چگونه و دارای چه جهتی است؟ ازاین روی، با تحلیل زبانی ویژگی های محسنین در پنج آیه ای که ابراز محبت از سوی خداوند به آنان صورت گرفته، مقصود از حب خداوند و ابراز محبت او نسبت به بندگانش مورد بررسی قرار گرفته است. در آغاز، جهت معنایی دو واژه «حب» و «محسنین» آشکار و سپس هم نشینی این واژگان در آیات، بررسی شده است. نتیجه به دست آمده، گویای آن است که مقصود خداوند از «محسنین» در آیات موردنظر، هرچند در ظاهر یکسان نیست؛

    کلیدواژگان: زبان قرآن، حب، محسنین، محبت و کارکردهای آن
  • امیر دیوانی* صفحات 211-232

    کتاب خدا، قرآن، به زبان عربی آمده است؛ خداوند یکی از معجزه های جاودان پیغمبر ختمی (ص) را کتاب خود قرار داده است. خداوند همگان را به تدبر در قرآن و انکارکنندگان را به آوردن کتابی همچون قرآن و آیاتش فراخوانده است. از مقدمات مراجعه اکتشافی به قرآن دانستن زبان عربی است و هرچه درجه این مراجعه ارتقا یابد، دانستن زبان عربی ضروری تر می شود. زبان عربی یکی از پرقدرت ترین زبان های موجود در عالم زبان است. مشهورترین علوم ناظر به این زبان، دانش های صرف، نحو، معانی و بیان است. ترجمه و تفسیر قرآن بدون دانستن این دانش ها ممکن نیست و بخشی از درجه قوت ترجمه و توفیق در تفسیر به درجه تسلط بر آن ها وابسته است. در عین حال که پاره ای از قواعد مندرج در این دانش ها در متون تحقیقی این علوم کم تر وارد شده است، آثار قابل توجه آن قواعد در بخشی از متون تفسیری وارد شده است. در این نوشتار به یکی از این نوع قواعد پرداخته می شود: قاعده تضمین.

    کلیدواژگان: متن قرآن، فنون زبان عربی، دانش های زبانی، ترجمه قرآن، تفسیر قرآن، قاعده تضمین
  • کاوس روحی برندق* صفحات 233-254

    بر این اساس دعا و نیایش به عنوان بهترین عمل عبادی انبیای الاهی بوده است؛ با این حال پاره ای از دعاهای پیامبران در قرآن و حدیث به ظاهر از جهت درخواست نابه جا مورد اشکال و با عصمت معصومان (علیهم السلام) سازگاری ندارد. در این پژوهش تمامی دعاهایی که در مورد آنها شبهه و پرسش مطرح شده و یا خاستگاه شبهه است و با جستجوی طاقت فرسا از منابع متعدد گردآوری شده است، مورد تحلیل، بررسی قرار گرفته و پاسخ هایی که در برابر این پرسش ها مطرح شده است، نقد و پاسخ های نزدیک به واقع را تقویت و برگزیده و یا پاسخ جدید ابداع نموده و در مواردی که پاسخی ارایه نشده است، اقدام به پاسخ کرده است. روش گردآوری مطالب، کتابخانه ای بوده و در نحوه استناد داده ها، از شیوه اسنادی بهره برداری شده و در تجزیه و تحلیل مطالب، روش تحلیل محتوایی از نوع توصیفی تحلیلی برگزیده شده است.

    کلیدواژگان: دعا، پیامبران (علیهم السلام)، استغفار حضرت ابراهیم (علیهم السلام)، دیدن خدا، پادشاهی جهان گشا
  • سید محمد انتظام* صفحات 255-274

    فیلسوفان مسلمان با اعتقاد به هماهنگی آموزه های فلسفی خود با آموزه های وحیانی و در تقابل با کسانی که این دو نوع آموزه را از اساس متفاوت و بلکه متضاد می دانند، در تایید دیدگاه های فلسفی خود گاه به آیاتی از قرآن کریم یا روایات پیامبر اسلام (ص) و امامان معصوم (ع) استشهاد کرده اند. این نوع استشهادها را در آثار و منابع فلسفی از فارابی تا حکیم سبزواری و فیلسوفان معاصر می توان مشاهده کرد. با این تفاوت که در آثار برخی آنان (مانند فارابی و ابن سینا) تعداد این استشهادها اندک و در آثار برخی دیگر (مانند سهروردی و ملاصدرا) به فراوانی وجود دارد. بررسی این استشهادها می تواند از یک سو ما را با تفسیر قرآن کریم به روش فلسفی آشنا سازد و از این طریق نگاه تفسیری ما را تعمیق بخشد و از سوی دیگر با نشان دادن قوت و ضعف این استشهادها میزان موفقیت تلاش فیلسوفان مسلمان را در جهت تقریب آموزه های فلسفی و دینی آشکار سازد.

    کلیدواژگان: آیه 53 سوره فصلت، انسان شناسی فلسفی - قرآنی، معرفت شناسی فلسفی - قرآن، خداشناسی فلسفی - قرآنی
  • محسن آرمین* صفحات 275-302

    مقصود قرآن از اختلاف در کتاب یا اختلاف پس از آمدن دانش چیست؟ اختلاف کنندگان چه کسانی هستند؟ آیا همگی بر باطل اند یا برخی برحق اند؟ آیا مومنان و پیروان پیامبران در زمره این اختلاف کنندگان و یکی از طرف های اختلاف به شمار می روند یا خیر؟ اگر همگی اختلاف کنندگان بر باطل اند، داوری میان اختلاف کنندگان «لقضی بینهم» به چه معناست؟ و اگر همگی بر باطل نیستند، چرا قرآن اختلاف کنندگان را جملگی بر ستیز و گمراهی عمیق معرفی کرده و می فرماید: ﴿إن الذین اختلفوا فی الکتاب لفی‏ شقاق بعید﴾، این اختلاف چه زمانی رخ داده یا رخ می دهد؟ آیا این اختلاف پس از ابلاغ پیام و انجام رسالت پیامبران و در میان پیروان ایشان رخ داده است؟ در این صورت چرا همه اختلاف کنندگان مذمت شده و طرف داران حق، استتثنا نشده اند؟ آیا مقصود از اختلاف کنندگان منکران انبیا هستند؟ در این صورت مقصود از اختلاف آنان درباره تعالیم انبیا چیست؟ و چرا آنان نه به خاطر انکار بلکه به خاطر اختلاف تهدید به عذاب الاهی شده اند؟ این ابهامات تامل در معنای واژه «اختلاف» در آیات قرآن را ضرورت می بخشد. در این نوشتار قصد داریم نشان دهیم اختلاف مورد مذمت قرآن اختلاف به معنایی نیست که ما امروزه به کار می بریم.

    کلیدواژگان: ختلاف، آیات اختلاف، یحکم بینهم، یفصل بینهم، اختلاف اهل کتاب، اختلاف مشرکان
  • محمد خامه گر* صفحات 303-325

    در میان مفسرانی که به وجود غرض واحد در هر سوره اعتقاد دارند، دو رویکرد توصیفی و استدلالی برای شناسایی غرض سوره وجود دارد. در رویکرد استدلالی، مفسر تلاش می کند با تکیه بر شواهد درون متنی و برون متنی سوره، غرض سوره را کشف نموده کیفیت راهیابی خود را به غرض سوره به طور مستدل و ضابطه مند بیان نماید. برای کشف غرض سوره، باید با رعایت قواعد و ضوابطی که بر اصول محاوره عقلایی مبتنی هستند، چهار مرحله طی شود در مرحله اول با توجه به اصول و قواعد شناسایی پیوستگی متون، آیات سوره گفتاربندی می شوند و در مرحله دوم با توجه به کیفیت ارتباط آیات هر گفتار و جهت گیری محتوای آنها، گفتارهای سوره عنوان گذاری می شوند و در مرحله سوم با جمع بندی عناوین گفتارها و بررسی عناصر درون متنی و برون متنی غرض سوره کشف می شود و در مرحله چهارم با نقد و بررسی سایر دیدگاه ها درباره غرض سوره، از غرض کشف شده دفاع می شود. در این مقاله قواعد طی نمودن مراحل چهارگانه کشف غرض سوره به روش علمی و استدلالی بیان شده است و سپس برای نمونه غرض سوره نبا با طی نمودن چهار مرحله فوق تبیین شده است.

    کلیدواژگان: هدفمندی سوره ها، روش کشف ساختار سوره، روش کشف غرض سوره، غرض سوره نبا
|
  • Page 0
  • Abolghasem Fanaei * Pages 15-64

    In this article I examine some of the theological views of Abdulkarim Soroush and show that he is attempting to naturalise theology, or more accurately, naturalise religion, theology, and religiosity in an unjustified and implausible way. First, I define the term “naturalising theology” and divide it into plausible and implausible types; then, I review his views and show how one can attribute such a property to his views. Finally, I argue that his naturalised theology is neither plausible and acceptable, nor satisfies his own purposes in naturalising theology. However, this does not mean that one must not naturalise theology, nor does it mean that all versions of naturalised theology are false. It merely means that his maximalist version of, and his method for, naturalising theology is implausible.

    Keywords: Naturalised Theology, Thin Metaphysics, Thick Physics, Soroush’s Theology
  • Hossein Soleymani * Pages 65-94

    The Qur'an contains a small number of criminal sentences that have been widely extended in the expression of commentators and jurists in the light of Sunnah and other jurisprudential arguments in terms of number and severity. These verses have always been interpreted in the light of Sunnah in books related to the rules of the Qur'an as well as commentary collections. In this article, in the form of criteria, a different reading is offered, according to which it is possible not only to adhere to the minimum punishments of the Qur'an, but also to explain this little in a more flexible and timely way. The main focus of the discussion is on the principles governing the Islamic penal system, which in some readings allows and dares such an interpretation.The Qur'an contains a small number of criminal sentences that have been widely extended in the expression of commentators and jurists in the light of Sunnah and other jurisprudential arguments in terms of number and severity. These verses have always been interpreted in the light of Sunnah in books related to the rules of the Qur'an as well as commentary collections. In this article, in the form of criteria, a different reading is offered, according to which it is possible not only to adhere to the minimum punishments of the Qur'an, but also to explain this little in a more flexible and timely way.

    Keywords: Atat-al-Ahkam, Dar’e Rule, Hodud, Talion, moharebeh, Sexual Offenses
  • MohammadAli Ghasemi * Pages 95-118

     Indubitably, nowadays the Islamic political knowledge is known as an independent field at the level of scientific assemblies, and the Holy Quran which is the most important infallible book in guidance, is heedful of political guidance area, too. Therefore, the present researches entry on analyzing how meaningful resonant the Holy Quran can be on the forming, stating the small-predicates and the spread of Islamic political knowledge. The discovery of this resonance is feasible through commentary and the divine verses analysis based on commentary regulations. Ventilating this hypothesis depends on analyzing the divine verses with interdisciplinary approach and second-best knowledge (Method and Approach) to inquire into Quran and its rule and resonance in political word, political ethic and political jurisprudence by considering human different existential layers from Quran's viewpoint and dividing the sciences based on it (the expanse of resonance). And the aim is that the expanse of divine verses resonance should be admitted in the fields of the forenamed political knowledge (goal) and consequently it should be emerged that the Holy Quran is the origin of political word, political ethic, political jurisprudence and establishing Islamic-Political literature and by creating concepts and the forenamed knowledge's problems and all the later developments owe to the Holy Quran's political guidance which is for responding human existential needs (the findings).

    Keywords: The Holy Quran, Scientific Authority, political science, Political Word, Political Ethic, Political Jurisprudence
  • Zahra Akavan Sarraf * Pages 119-140

    Quranic Studies has two categories of outcomes when it comes to experimental sciences: positive and negative. The first category is to do with scientific miracles of Quran. The core of scientific miracle theory is that Quran foretells the achievements of experimental sciences or is confirmed by these sciences.  The second category which deals with the conflicts between Quranic material and data of experimental sciences, is based on the existence of statements contrary to science in this book. The present study, with its "logical and epistemological considerations" regarding the relationship between Quran and experimental science, simultaneously considers claims of “miracle” and “conflict”. After reviewing the evolution of views on the relationship between Quran and science in recent decades and the nature of theories of experimental sciences, this study firstly shows how to challenge the accuracy and precision of scientific models instead of justifying, interpreting and modifying the sacred text. Secondly with the typology of Quranic statements, it reveals that the realm of Quranic utterances - in destination, methods, and ends - is completely separate from the realms of empirical modeling, and is not negatively or positively comparable to them for claiming "miracle" or "conflict." Quranic verses are definite and totally disregarding to scientific modeling, are sent from higher horizons and therefore are not on the same level of statements of scientific models to support or oppose them. So the verses of the Quran, logically and epistemologically, can only be confirmed or involved with other revelatory or rational statements.

    Keywords: Sacred Text, Scientific Miracle, Conflict of Quran, Science, Modeling Experimental Sciences
  • MohammadAli Tabatabaie (Mehrdad) * Pages 141-162

    Four Quranic verses in which the term “yoḥarrifuna” has occurred are most cited to prove the textual distortion of the Bible. Some scholars, however, tend to see these verses as referring to something other than textual corruption of the Bible, yet no one has still conducted a systematic research to determine the clear meaning of these verses and their relation to the idea of Biblical falsification. After a philological survey on the meaning of Taḥrīf in Arabic and other Semitic languages, this paper conducts a semantic analysis of these verses and shows that neither lexically nor in the semantic grid of the Quran this word implies textual falsification, but it simply means misinterpretation. Through a survey on the oldest Christian-Muslim polemics it is shown that how the meaning of the word underwent a shift from misinterpretation to textual falsification. After a philological survey on the meaning of Taḥrīf in Arabic and other Semitic languages, this paper conducts a semantic analysis of these verses and shows that neither lexically nor in the semantic grid of the Quran this word implies textual falsification, but it simply means misinterpretation. Through a survey on the oldest Christian-Muslim polemics it is shown that how the meaning of the word underwent a shift from misinterpretation to textual falsification.

    Keywords: Biblical Falsification, The Bible, The Quran, Misinterpretation, Distortion
  • Kosar Halalkhor *, Iraj Goljani Pages 163-188

    The concept of violence has always been one of the most challenging issues in social research. In the Islamic world, this issue has long been considered by thinkers, especially among religious sociologists, and of course, has been used by many extremists. Attitude towards the category of violence according to different perspectives and perspectives can show different types such as individual, social, hidden, overt and... . This article has descriptively-analytically examined the narrative and inadmissibility criteria of violence in society from the perspective of Quranic verses. First, "justice" is the criterion for distinguishing between the validity and inadmissibility of violence, and then the two components of "ethics and law" are analyzed as criteria for acts of violence in the Qur'an. This means that any behavior, speech and action against social offenders that falls within the conceptual framework of morality and law is considered violence, even if it is accompanied by the intensity of action and suffering. Examples of permissible and impermissible violence in the community are also extracted and explained with the inspiration of verses of the Quran.

    Keywords: Holy Quran, Violence, society, Validity, Inadmissibility, Ethics, Law
  • Nafiseh Moradi *, Sayyed MohammadAli Ayazi Pages 191-210

    One of the ways to understand the words and the meaning of the divine word is to know the direction of the word and its special meaning by discovering the language of the Qur'an in groups of the verses which are related to divine attributes. In the past, this issue has been discussed with its theological description, and today the solution is considered to be to study the language of the Qur'an and to determine its orientation. However, the challenging point is what the Qur'an's emotional interpretations of God mean and what their orientation is ; for example, in the Qur'an, there is always talk of divine hob (حب) for special servants. The question is, what is the meaning of this hob (حب), and what kind of hob (حب) it is, and what place this hob (حب) has between and among all the words? Therefore, understanding and clarifying the language of the Qur'an in words that have an emotional connotation is of linguistic importance. In a descriptive-analytical way, this article has tried to answer these two key questions:

    Keywords: Quranic language, Hob(حب), Mohsenin, Hob (حب), its Functions
  • Amir Divani * Pages 211-232

    Qur'an, the Book of God, is in Arabic; God has made His book one of the eternal miracles of the His last prophet. God has called all people to ponder the Qur'an and the deniers of this miracle to bring a book like the Qur'an and Its verses. One of the prerequisites for an exploratory reference to the Qur'an is knowing the Arabic language, and the higher the degree of this reference, the more necessary it becomes to know the Arabic language. Arabic is one of the most powerful languages in the world of language. The most famous sciences in this language are morphology, syntax, semantics and expression which constitute the science of rhetoric. The translation and interpretation of the Qur'an are not possible without knowing these sciences, and part of the power of translation and success in interpretation depends on the degree of mastery over them. Some of the rules contained in these sciences are less included in their famous texts; at the same time, the significant effects of these rules have been included in some of the interpretive texts. This article discusses one of these rules; the rule of tazmin.

    Keywords: Text of Quran, Arabic Language Techniques, Linguistic Knowledge, Translation of the Quran, Interpretation of the Quran, Rule of Tazmin
  • Kavoos Rohibarandagh * Pages 233-254

    Although worship and devotion were the best devotional deed of the divine prophets, apparently some parts of prophets' worships in Quran and narration are being accused of including inappropriate requests, but it should be mentioned that it has nothing to do with the saint chastity. In this research, all the worships of which there are some doubt or questions about or even they, themselves, are the source of doubt and were hardly collected from various resources, then these worships were being analyzed and also there were some responses given to these questions, have been criticized and the closed ones have been boosted and selected or some new responds have been invented. And in some cases there was no respond, so it gave some. The collecting method was through library and on data invoking.

    Keywords: prayer, Prophets (PBUT), Ibrahim's (Abraham's) asking forgiveness (AS), Seeing God, World Conquester King
  • Seyed Mohammad Entezam * Pages 255-274

    In different cases, Muslim philosophers attested to 41:53 to prove their philosophical viewpoints. Going through their philosophical works, we could find ten attestation mentioned earlier. Nine of these attestations have been explained (The tenth attestation will be studied in another paper.) and also there are subtitles for five more general titles in this paper. The titles are as follows: Anthropology, Epistemology, Psychology, Ontology and Theology. In the explanation of every part, at first we explained the philosophical assertion and how to attest to the scared verse, then we talked about strengths and weaknesses. These studies indicate some of the philosophical attestations to this sacred verse have no clear reason, but some other are espousal or we can consider them as one of the possibilities in commenting the verse.

    Keywords: Philosophical Interpretation of Quran, The Holy Quran 41:53, Philosophical- Quranic Anthropology, Philosophical- Quranic Epistemology, Philosophical- Quranic Theology.
  • Mohsen Armin * Pages 275-302

    What does the Quran mean by dispute over the book or disagreement after knowledge came? Who are those who differ? Are all of them wrong or some are right? Could prophets’ believers and followers be among those who differ and be one side of the dispute or not? If all of those who dispute are wrong, why is there any need to make judgement between them, like when the Quran says: »it had been judged between them«? And if some of them are right, why the Quran says:» Those who dispute as regards The Book, they are in a wide schism, Far from the Truth«. “Indeed, those who differ over the Book are in extreme dissension”? When would or does this disagreement happen? Did the dispute happen after prophets had delivered the Message and it was between Messengers’ followers? If so, why have all of those who differ been despised and have not seekers after the truth been exempt? When the Quran discusses those who dispute, does it refer to the deniers? If so, who are those who differ over prophets’ messages. And why have they been warned of divine punishment for differing and not for denying? These ambiguities make it necessary to scrutinize the meaning of “to differ” in the verses of Quran. This paper aims to show that “differing” or “disputing”, that the Quran reprehends, has a different meaning than what we use today.

    Keywords: Disagreement, dispute, Verses on Disagreement, Judgement, Settlement
  • Mohammad Khamegar * Pages 303-325

    Among the commentators who believe in existence of a specific purpose in each surah, there are two approaches: Descriptive and Deductive. And these approaches help to figure out the purpose (in surah). In deductive approach, the commentator, with emphasis on the inside and outside evidences of the text, tries to find out the surah's purpose and states the quality of his/her path to reach that purpose in reason and principle. To discover the purpose of the study, four steps must be followed by the rules and regulations that are based on the principles of rational dialogue. In the first stage by considering the principles and rules of recognizing the text coherence, the verses in Quran have to be classified. In the second stage, by the taking into account the quality of relation between every part and its content orientation, the surah's parts' titles are being named. In the third stage, by gathering different parts' titles and the elements study, the purpose of surah will be figured out. And in the last stage, by criticizing and examining other viewpoints about the purpose of surah, it will be asserted. In this paper, it is stated the regulation of passing these four scientific and deductive stages of discovering the purpose of surah. And afterward, there is an example of Surah Naba's purpose which is being found through passing these four stages.

    Keywords: Surah's Purposefulness, Discovery Method of the Surah's Structure, Discovery Method of Surah's Purpose, Surah Naba's Purpose