فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال بیست و نهم شماره 10 (پیاپی 182، دی 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و نهم شماره 10 (پیاپی 182، دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزین باقری شیخانگفشه، الناز صادقی چوکامی* صفحات 4148-4152
  • علی غفاریان بهرمان، محسن رضائیان* صفحات 4153-4163
    مقدمه

    با توجه به عدم وجود یک بررسی سیستماتیک در مورد وضعیت کادمیوم در شیر مادران ایرانی، این مطالعه با هدف بررسی مقالات منتشر شده در مورد غلظت کادمیم و عوامل موثر بر روی غلظت آن در شیر مادران ایرانی طراحی شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، پایگاه های الکترونیکی انگلیسی و فارسی شاملPubMed ، Scopus،Google Scholar ، Web of Science ، Magiran ، Iran Medex و SID به طور جامع برای یافتن مقالات منتشر شده از تیر 1388 تا پایان اردیبهشت 1400 جستجو شدند. رهنمودهای PRISMA برای گزارش بررسی سیستماتیک، برای غربالگری و بررسی فرایندهای مربوط به این مطالعه دنبال شد.

    نتایج

    از مجموع 102 مقاله یافت شده در جستجوی اولیه، 9 مطالعه در بررسی سیستماتیک نهایی گنجانده شدند. بیشترین میانگین غلظت کادمیوم مربوط به نمونه های شیر جمع آوری شده از شهر کرمان بود. از مجموع عوامل مورد بررسی، مواجهه با دود سیگار، زندگی در مجاورت مراکز صنعتی و تغذیه مادر دارای تاثیر معنی دار بر روی افزایش غلظت کادمیوم در شیر بودند.

    نتیجه گیری

    مطالعات بیشتر برای دستیابی به نتایج جامع و قابل اعتماد در مورد وضعیت کادمیوم در شیر مادران مادران ایرانی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: کادمیوم، فلزات سمی، شیر مادر، ایران
  • عباس خلیلی* صفحات 4164-4179
    مقدمه

    نقایص ایمنی اولیه اختلالات نادرهتروژنی هستند که درآن یک یا چند جزسیستم ایمنی، فاقد عملکرد می باشد یا عملکرد نامناسبی دارد. علایم بیماری در این افراد بسته به نوع نقص ایمنی بسیار متغیر می باشد. اکثریت این افراد با توجه به نوع اختلالی که دارند مبتلا به انواع عفونت ها با جرم های متنوع خواهند شد. در این بیماران یکی از مهم ترین و شایع ترین علایم، تظاهرات پوستی هست که در بسیاری از موارد به تشخیص بیماری کمک می کند. علایم پوستی می تواند شامل تظاهرات عفونی-التهابی- اتوایمیونیتی-آلرژیک و بدخیمی ها باشد. در برخی موارد درگیری پوستی می تواند تظاهر اولیه بیماری نقص ایمنی باشد و لذا شناخت ارتباط بین نوع نقص ایمنی اولیه با نوع گرفتاری پوست در تشخیص بیماری بسیار اهمیت دارد. اکثریت بیماری های پوستی در نقایص ایمنی اولیه پاتوگونومونیک نیستند و در سایر بیماری ها با سطح ایمنی نرمال نیز ممکن است مشاهده شوند. اما یافته های پوستی متعددی وجود دارند که به قدری مشخصه بیماری نقص ایمنی است که بررسی سیستم ایمنی را الزامی می کند.

    نتیجه گیری

    پوست ارگانی است که درجریان بسیاری از بیماری ها ازجمله نقایص ایمنی اولیه ممکن است درگیرشود. گاهی از اوقات پوست اولین ارگان درگیر در نقایص ایمنی می باشد. لذا شناخت تظاهرات پوستی در این بیماران یکی ازمهم ترین فاکتورهای تشخیص زود هنگام این افراد به حساب می آید.

    کلیدواژگان: نقص ایمنی اولیه، تظاهرات پوستی، بیماری عفونی پوست
  • محمد رئیسی، لیلا روحی*، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 4180-4188
    مقدمه

    سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها در بین مردان به شمار می رود که میزان بروز و مرگ و میر ناشی از آن به صورت روز افزون در حال افزایش است. در تحقیق حاضر اثرات سایتوتوکسیسیتی و پروآپوپتوزی عصاره اسپیرولینا پلاتنسیس بر رده سلولی PC-3  آدنوکارسینومای پروستات مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، با تیمار سلول های سرطانی پروستات رده PC-3 در چهار گروه آزمایشی با غلظت های 400، 200، 100 و 50 میکروگرم/ میلی لیتر عصاره اسپیرولینا و انکوبه شدن در زمان های 24 و 48 ساعت، میزان سایتوتوکسیسیتی با روش رنگ سنجی MTS (3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-5-(3-Carboxymethoxyphenyl)-2-(4-Sulfophenyl)-2H-Tetrazolium, Inner Salt) و میزان القا آپوپتوز به وسیله دستگاه فلوسیتومتری با کیت آنکسین-پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) طبق دستورالعمل کیت در هر دو زمان انکوباسیون مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزارversion 16  SPSS، نرم افزار  FlowJoو آزمون ANOVA و تست دانکن انجام شد.

    نتایج

    در گروه های آزمایشی تحت تیمار با عصاره اسپیرولینا، توان زیستی سلول ها نسبت به گروه کنترل کاهش را نشان داد، حال آنکه این کاهش در گروه آزمایشی100 میکروگرم/ میلی لیتر در هر دو زمان انکوباسیون محسوس تر بود(0/0071> P). افزایش وقوع آپوپتوز نیز در گروه های آزمایشی تحت تیمار نسبت به گروه کنترل چشم گیر بود. حال آنکه این افزایش نسبت به گروه کنترل در غلظت 200 میکروگرم/ میلی لیتر در زمان انکوباسیون 24 ساعته(0/0331≤  P)  و غلظت 100 میکروگرم/ میلی لیتر در زمان انکوباسیون 48 ساعته(0/0502> P)  قابل توجه تر بود.

    نتیجه گیری

    عصاره اسپیرولینا در غلظت های مشخص باعث کاهش رشد سلولی و افزایش القاء آپوپتوز در سلول های سرطانی پروستات رده PC-3 می شود. شواهد نشان می دهد که اسپیرولینا می تواند به عنوان یک ماده ضد سرطان در راستای درمان سرطان پروستات به کار رود.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، سایتوتوکسیسیتی، آپوپتوز، پروستات
  • مهناز حاتمی، آمنه حسینی یکانی، کاظم واعظ* صفحات 4189-4197
    مقدمه

    تطابق رنگ رستوریشن های دندانی در زیبایی لبخند موثر بوده و دندانپزشک جهت ساخت پروتزی زیبا و طبیعی باید با مبحث رنگ و نور آشنایی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان عمومی شهر یزد در مورد انتخاب رنگ پروتزهای ثابت در سال 1398 بود.

    روش بررسی

    چون در این مطالعه از آنالیزهای آماری استفاده شده بود مطالعه از نوع تحلیل مقطعی می باشد اما با توجه به نظر داوری مطالعه را از نوع مقطعی نوشتیم. این مطالعه از نوع مقطعی می باشد که در آن تمام دندانپزشکان عمومی شهر یزد به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها به صورت میدانی و از طریق پرسش نامه روا و پایا حاوی 11 سوال آگاهی و 17 سوال عملکرد گردآوری شد. داده ها با نرم افزار آماریversion 16  SPSS با کمک آزمون های آماری T-test و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند (0/05>α).

    نتایج

    150 دندانپزشک با میانگین سنی 7/96 ± 39/14 در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین نمره آگاهی 3/32±26/5 از 33 نمره بود. میانگین نمره آگاهی با سن، جنس و سابقه کار دندانپزشکی ارتباط آماری معنادار نداشت (0/05<P) ولی با شرکت در دوره های بازآموزی ارتباط داشت (40/046 P=). میزان 79 درصد شرکت کنندگان قبل از انتخاب رنگ، بروساژ و پروفیلاکسی انجام می دادند، 31 درصد از نور خورشید برای انتخاب رنگ استفاده می کردند و 37 درصد رنگ دندان های مجاور را ملاک انتخاب رنگ قرار می دادند.

    نتیجه گیری

    آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر یزد در زمینه انتخاب رنگ پروتز های ثابت در سطح خوبی قرار داشت و عملکرد نسبتا مناسب بود. شرکت در دوره های بازآموزی منجر به افزایش آگاهی دندانپزشکان در این زمینه شده بود.

    کلیدواژگان: انتخاب رنگ، پروتز ثابت، دندانپزشکان عمومی
  • محیا رجبی، سید محسن میراسماعیلی، فاطمه منتظری، مهسا نصراصفهانی، سید جلال ضیایی، سید مهدی کلانتر* صفحات 4198-4208
    مقدمه

    اختلال نورولوژی صرع، که با داروهایی مانند سدیم والپرات (یکی از اولویت‌های درمانی بیماران مبتلا به صرع) کنترل می‌شود. سندرم تخمدان پلی سیستیک (PCOS) یکی از عارضه‌های مصرف والپروات سدیم است. بیماران مبتلا به PCOs به طور مزمن تخمک‌گذاری نمی‌کنند، در نتیجه با عوارض جدی شامل: هیپرپلازی آندومتر به صورت آتیپیک و تیپیک، افزایش خطرکارسینوم آندومتر، دیابت شیرین و کاهش نرخ باروری رو‌به‌رو هستند. این مطالعه، مطابق با بررسی‌های بیوانفورماتیکی و مطالعات دیگرمبنی بر ارتباط 222-miRNA با ژن‌های دخیل درPCOs و هایپرآندروژنیسم، برای ارزیابی رابطه ابتلا به PCOsدر بیماران تحت درمان با سدیم والپرات با مقایسه هم زمان فاکتور Anti-Mullerian Hormone و مارکر 222-miRNA در بازه‌های زمانی خاصی طراحی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه موردی-شاهدی، 33زن مبتلا به صرع قبل و بعد از مصرف دارو با توجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. پس از خون‌گیری، پلاسمای آن‌ها جدا شد. مطابق دستورالعمل کیت، Total RNA استخراج و سنتز cDNA صورت گرفت و با تکنیک RT-qPCR بیان 222-miRNA ارزیابی و تحلیل آماری توسط نرم‌افزار16 version SPSS، آزمون‌های T-test و Anova انجام شد.

    نتایج

    نتایج، بیانگر تفاوت معنادار (p<0/01) میانگین بیان 222-miRNA وAMH در افراد بیمار قبل از درمان نسبت به 3ماه بعد از درمان می‌باشد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که افزایش AMH با کاهش بیان 222-miRNA ارتباط مستقیم دارد p<0/01)).

    نتیجه‌گیری

    مطابق با نتایج مطالعه حاضر می توان جهت کنترل بهتر عوارض احتمالی دارو، احتمالا تعویض به موقع دارو و هم‌چنین تشخیص زود هنگام PCOs (علایم شبه PCOs)، از ارزیابی تغییرات بیان 222-miRNA هم زمان با سنجش AMHاستفاده کرد.

    کلیدواژگان: صرع، سدیم والپرات، mir-222، PCOs، AMH
  • سمیرا حاجی مقصودی، عذری محیطی، شادی پاکنژاد* صفحات 4209-4218
    مقدمه

    حرفه دندانپزشکی مسئولیت اخلاقی و قانونی مراقبت از بیمار را دارد. ثبت و نگهداری سوابق بیمار جنبه بسیار مهمی در مراقبت از بیمار است، از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد دندانپزشکان نسبت به اخذ و ثبت تاریخچه پزشکی-دارویی بیماران در شهر یزد انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی،  197دندانپزشک شاغل در شهر یزد در زمان تحقیق انتخاب و عملکرد آن ها در اخذ و ثبت تاریخچه پزشکی-دارویی با استفاده از یک پرسش نامه روا و پایا مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS version 16 و آزمون های آماریt-test  و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    از 197 دندانپزشک شرکت کننده در این مطالعه، 93 نفر (52/8درصد) مرد و 104 نفر (47/2درصد) زن بودند. میانگین سنی آن ها 8/36±39/37 سال و میانگین سابقه کار کلینیکی آن ها 6/5±9/25 سال بود. میانگین نمره عملکرد دندانپزشکان در اخذ و ثبت تاریخچه پزشکی-دارویی بیماران 4/95±61/30 (دامنه 72-45) از 72 نمره بود. تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره عملکرد دندانپزشکان بر حسب جنسیت، سابقه کار کلینیکی، دانشگاه محل تحصیل و درجه تحصیلی مشاهده نشد (0/05<P)، اما بین سن دندانپزشکان و نمره عملکرد آن ها ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/04=P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر عملکرد دندانپزشکان در اخذ و ثبت تاریخچه پزشکی-دارویی بیماران خوب بود. تاثیر جنسیت، دانشگاه محل تحصیل و درجه تحصیلی در عملکرد دندانپزشکان قابل توجه نبود. اما با افزایش سن و سابقه کار دندانپزشکی عملکرد دندانپزشکان ضعیف تر شده بود.

    کلیدواژگان: تاریخچه پزشکی، شرح حال، دندانپزشکان، تاریخچه دارویی
  • مرضیه قانی دهکردی، مریم پیمانی* صفحات 4219-4229
    مقدمه

    در مطالعات به متیلاسیون FOXE1 در سرطان کولورکتال پرداخته شده و از آن به عنوان یک بیومارکر تشخیصی نام برده شده است. در این مطالعه برای اولین بار ارتباط بیانی FOXE1 و lncRNA PTCSC2 در سرطان کولورکتال و هم چنین مقایسه الگوی بیانی آن ها در دو بافت سالم و توموری افراد بیمار مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این تحقیق از 40 نمونه بافت بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال و 40 بافت نرمال استفاده شد. سپس استخراج Total RNA و در ادامه سنتز cDNA صورت گرفت. سپس میزان رونوشت اختصاصی ژن های lncRNA PTCSC2 و FOXE1 در دو بافت توموری و سالم مقایسه شد. نتایج حاصل به وسیله نرم افزار GraphPad Prism مورد تحلیل آماری قرار گرفت و جهت بررسی بیان lncRNA PTCSC2 و FOXE1 در گروه بیماران و سالم از آزمون T-test و نرم افزار پریزم استفاده شد و p کمتر از 0/05 به عنوان اختلاف معناداری در نظر گرفته شد.

    نتایج

    سطح بیان FOXE1 به طور معنی داری در نمونه های توموری کاهش نشان داد (0/005=P) درحالیکه سطح بیان lncRNA PTCSC2  در بافت توموری در مقایسه با بافت نرمال تغییر چشمگیری نداشت (0/65=P). به علاوه سطح بیان FOXE1  و lncRNA PTCSC2 ارتباط معناداری با پیشرفت بیماری و سن بیماران نشان نداد. نمودار ROC نشان داد که ژن FOXE1 می تواند به عنوان یک متغیر مستقل به صورت نسبتا مناسبی (0/03P=) میان دو گروه بافت سالم و بیمار مورد مطالعه تغییرات بیانی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه نتایج این مطالعه، تغییرات بیان ژن FOXE1 در نمونه های توموری کاهش چشمگیری داشت و در سرطان کولورکتال می تواند به عنوان یک بیوماکر برای تشخیص تومور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: LncRNA PTCSC2، FOXE1، سرطان کولورکتال
|
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Elnaz Sadeghi Chookami* Pages 4148-4152
  • Ali Ghaffarian Bahraman, Mohsen Rezaeian* Pages 4153-4163
    Introduction

    Due to the lack of a systematic review on cadmium status in breast milk of Iranian mothers, this study was designed to evaluate the published articles on factors affecting the exposure and the levels of cadmium in breast milk.

    Methods

    In this study, English and Farsi electronic databases, including PubMed, Scopus, Google Scholar, Web of Science, Magiran, Iran Medex and SID were comprehensively searched for papers published from July 2009 until May 2021. The PRISMA guidelines for reporting systematic reviews were followed for screening and reviewing the processes involved in this study.

    Results

    From 102 articles found in the initial search, 9 studies were included in systematic review. The highest mean cadmium concentration was related to milk samples collected from Kerman City. Among study factors, the exposure to cigarette smoke, living near industrial centers and maternal nutrition had a significant effect on increasing the concentration of cadmium in breast milk.

    Conclusion

    Further studies are demanded to obtain more comprehensive and reliable results on the status of cadmium in breast milk of Iranian mothers.

    Keywords: Cadmium, Toxic metals, Breast milk, Iran
  • Abbas Khalili* Pages 4164-4179
    Introduction

    Primary immunodeficiencies (PID) are rare heterogeneous disorders with defects in which one or more components of the immune system are malfunctioning. Clinical presentations of the patients according to type of immunodeficiency are variable. The majority of these patients are susceptible to infections depending on the type of disorder. In these patients, one of the most important and common symptoms is a skin manifestation that in many cases helps to diagnose the disease. Skin symptoms can include infectious-inflammatory-autoimmune-allergic manifestations and malignancies. In some cases, skin involvement can be the initial manifestation of immunodeficiency diseases, so understanding the relationship between the type of primary immunodeficiency and the type of skin involvement is very important in diagnosing the disease. The majorities of skin diseases are not pathogenomonic in primary immunodeficiencies and may be seen in other diseases with normal levels of immunity. However, there are numerous skin findings that are so characteristic of immunodeficiency diseases that it is necessary to evaluate the immune system.

    Conclusion

    Skin is an organ that may be involved in many diseases, including primary immunodeficiency. Sometimes skin is the first organ involved in immune deficiencies. Therefore, recognizing skin manifestations in these patients is one of the most important factors in early diagnosis of these people.

    Keywords: Primary immunodeficiency, Skin manifestations, Infectious skin disease
  • Mohammad Reisi, Leila Rouhi*, Khalil Khashei Varnamkhasti Pages 4180-4188
    Introduction

    Prostate cancer is one of the most common cancers among men, with an increasing incidence and mortality rate. In the present study, cytotoxic and pro-apoptotic effects of spirulina platensis extract on PC-3 prostate adenocarcinoma cell line were investigated.

    Methods

    In the present experimental study, the PC-3 prostatic cancer cells were treated in four experimental   with 400, 200, 100 and 50 μg / ml extract of spirulina and incubated at 24 and 48 hours. Cytotoxicity was analyzed by MTS kit (3-(4, 5-Dimethylthiazol-2-yl)-5-(3-Carboxymethoxyphenyl)-2-(4-Sulfophenyl)-2H-Tetrazolium, Inner Salt) and apoptosis was analyzed by flow- cytometry using an Annexin V-FITC/PI kit according to the manufacturer protocol in both times. Statistical analysis was accomplished by ANOVA and Duncan tests using FlowJo and SPSS 16 software.

    Results

    In the experimental groups treated with extract of spirulina, the  viability of the cells showed a decrease compared to control group, while this decrease was more noticeable in the experimental group of 100 μg / ml at both incubation times (<0.0071).Increased incidence of apoptosis was significantly higher in the experimental groups than the control group. However, this increase was significantly higher than the control group at concentrations of 200 μg / ml in 24h incubation time (Ƥ < 0.0331) and 100 μg / ml of 48h incubation time (Ƥ < 0.0502).

    Conclusion

    Extract of Spirulina at specific concentrations reduced cell growth and induced apoptosis in PC-3 prostatic cancer cells. Evidence suggests that spirulina can be used as an anticancer drug for the treatment of prostate cancer.

    Keywords: Spirulina Platensis, Cytotoxicity, Apoptosis, Prostate
  • Mahnaz Hatami, Amene Hosseini Yekani, Kazem Vaez* Pages 4189-4197
    Introduction

    The color matching of dental restorations is effective in the beauty of the smile and a dentist should be familiar with the subject of color and light to make a beautiful and natural prosthesis. The aim of this study was to investigate the knowledge and practice of general dentists in Yazd City about the choice of fixed prosthesis color in 2019.

    Methods

    This was a descriptive-analytical cross-sectional study in which all the general dentists in Yazd City were included in the study by census. Data were collected in the field through a valid and reliable questionnaire containing 11 knowledge questions and 17 performance questions. Data were analyzed by SPSS software version 24 using t-test and ANOVA (α <0.05).

    Results

    150 dentists with a mean age of 39.14 ± 7.96 were studied in this study. The mean score of knowledge was 26.5 ± 3.32 out of 33 points. Mean knowledge score was not statistically significant with age, sex and dental work experience (P >0.05), but was associated with participation in retraining courses (P = 0.046). 79% of participants used brossage and prophylaxis before choosing a color, 31% used sunlight to choose a color, and 37% used the color of adjacent teeth as a color choice.

    Conclusion

    The knowledge of general dentists in Yazd City in choosing the color of fixed prostheses was at a good level and the performance was relatively good. Participation in retraining courses had led to an increase in dentists' awareness in this field.

    Keywords: Shade selection, Fixed prosthesis, General dentists
  • Mahya Rajabi, Seyed Mohsen Miresmaili, Fatemeh Montazri, Mahsa Nasresfahani, Seyed Jalal Zieai, Seyed Mehdi Kalantar* Pages 4198-4208
    Introduction

    Epileptic neurological disorder, which is controlled with medications such as sodium valproate (one of the treatment priorities for the patients with epilepsy). Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of complication of sodium valproate. Ovulation in PCOs Patients is disrupted, resulting in serious complications, including endometrial hyperplasia with typical and atypical forms, increased the risk of endometrial endometrial cancer, diabetes mellitus, and decreased fertility rates. This study, in accordance with bioinformatics studies and other studies based on the association of miRNA-222 with genes involved in PCOs and hyperandrogenism, was designed to evaluate the association of PCOs in the patients treated with sodium valproate by simultaneously comparing the AMH factor and miRNA-222 marker at specific time periods.

    Methods

    In this case-control study, 33 women with epilepsy before and after use the drug were selected based on inclusion and exclusion criteria. After blood sampling, their plasma was isolated. According to the instructions of the Total RNA extracted kit , cDNA synthesized and miRNA-222 expression was evaluated by RT-qPCR technique and statistical analysis was performed by SPSS 23 software, T-test and ANOVA tests.

    Results

    The results of statistical tests such as T-test and ANOVA test (done with SPSS software) which showed a significant difference (p<0/01) between the mean expression of mir-222 and AMH in the patients before treatment compared to 3 month after treatment. The results of Pearson correlation test showed that the increase in AMH is directly related to the decrease in miRNA-222 expression (p<0/01).

    Conclusion

    According to the results of the present study, in order to better control the possible side effects of the drug and possibly timely drug change and early diagnosis of PCOs (PCOs-like symptoms), evaluation of miRNA-222 expression changes can be used at the same time with AMH assay.

    Keywords: Epilepsy, Sodium valproate, miRNA-222, PCOs, AMH
  • Samira Hajimaghsoodi, Ozra Mohiti, Shadi Paknejad* Pages 4209-4218
    Introduction

    Dental profession has an ethical and legal responsibility in patient care. A properly maintained patient record is a very important aspect of this patient care. The aim of this study was to evaluate dentists' practice in obtaining and recording the medical and pharmacological history of patients in Yazd City in 2020.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 197 dentists working in Yazd City were selected during the study and their practice in obtaining and recording medical history was evaluated using a valid questionnaire. Data were analyzed by SPSS16 statistical software t-test and Pearson correlation coefficient.

    Results

    Out of 197 dentists participating in this study, 93 (52.8%) were male and 104 (47.2%) were female. Their mean age was 39.37± 8.36 years and their mean clinical experience was 6.5± 9.25 years. The mean score of dentists' practice in obtaining and recording the medical and pharmacological history was 61.30±4.95 (range 45-72) out of 72 points. There was no statistically significant difference between the mean score of dentists' practice by gender, clinical experience, university of study and degree (P-value>0.05), but there was a statistically significant relationship between dentists' age and their practice score (P-value=0.040).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the mean practice source of dentists in obtaining and recording the medical and pharmacological history of patients was good. The effect of gender, university of study and degree on dentists' practice was not significant. However, with increasing age and experience in dentistry, the practice score of dentists was lower.

    Keywords: Medical history, Patient history, Dentists, Pharmacological history
  • Marzieh Ghani Dehkordi, Maryam Peymani* Pages 4219-4229
    Introduction

    In recent studies, methylation of FOXE1 in colorectal cancer has been reported as a diagnostic biomarker. In this study for the first time, the expression of FOXE1 and PTCSC2 in colorectal cancer was investigated and their expression patterns in two healthy and tumor tissues of patients were compared.

    Methods

    In this study, 40 tumor tissues with colorectal cancer and 40 adjacent normal samples were collected. Total RNA was extracted and cDNA synthesis followed. Then, the specific genes for lncRNA PTCSC2 and FOXE1 were amplified. The results were statistically analyzed by Graph Pad Prism software and a T-test was used to compare the expression levels of lncRNA PTCSC2 and FOXE1 in the patients and healthy group; p-value less than 0.05 was considered significant difference criteria.

    Results

    In this study, the FOXE1 expression level was significantly decreased in tumor tissue (p-value = 0.005), whereas the lncRNA PTCSC2 expression level in tumor tissue was not significantly changed (p-value = 0.65). In addition, the expression levels of FOXE1 and lncRNA PTCSC2 did not show a significant relation with disease progression and age of the patients. ROC curve for changes in FOXE1 and lncRNA PTCSC2 expression showed that theFOXE1 gene could be a relatively appropriate independent variable (p-value = 0.03) to differentiate between the two study groups.

    Conclusion

    According to the results of this study, changes in FOXE1 gene expression were significantly reduced in tumor samples and can be used as a biomarker in tumor diagnosis in colorectal cancer.

    Keywords: lncRNA PTCSC2 expression, FOXE1 expression, Colorectal Cancer