فهرست مطالب

Business and Development Studies - Volume:13 Issue: 1, Winter 2021

International Journal of Business and Development Studies
Volume:13 Issue: 1, Winter 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 5-32

    ز آنجا که دولتهای استعمارگر جهت اعمال فشار سیاسی بر کشورهای هدف، در بازارهای مالی اختلال ایجاد میکنند. بدین منظور در این مطالعه به بررسی اثرات شرایط تحریمی بر شرایط اقتصادی کشورها پرداخته میشود. بدین منظور معیارهای (تحریمهای) مورد بررسی در این تحقیق در گروه های بین المللی، اموال، تجاری، دانشی، نفتی، مالی و افراد قرار داده شدند. این معیارها، تحریمهای وارده بر ایران در بازه زمانی 1984 تا 2020میباشند. روش مورد استفاده جهت آنالیز، تلفیق تکنیک Fuzzy DEMATEL و مدل شدت تحریم میباشد. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که در مدل معرفی شده، تحریمهای بین المللی از بیشترین تاثیرگذاری برخوردار هستند. این تحریمها زمانی اثر خود را بیشتر نشان میدهند که دولت تحریم شده در حال تجارت است. بنابراین تحریمهای بین المللی بیشترین تاثیرش را روی بحثهای تجاری یک دولت (تحریمهای تجاری) نشان میدهد. تحریمهای بین المللی برای کشوری مثل ایران که روی نفت تجارت میکند و نفت خود را میفروشد، همانقدر که روی تحریمهای تجاری اثر دارد روی تحریم نفتی هم اثر میگذارد ولی روی تحریمهای افراد کمتر اثر میگذارد. در نهایت نتایج مدل حاکی از آن است که شدت تحریمها در بازه زمانی 2010 تا 2015 در اوج خود قرار داشته است که بیشترین اثر آن ناشی از تحریمهای بین المللیست.

    کلیدواژگان: تحریم، تجارت، DEMATAL Fuzzy، شدت تحریم، اقتصاد کشور
  • صفحات 33-45

    فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در دو دهه اخیر به سرعت توسعه یافته است و به طور مستقیم یا غیرمستقیم بیشتر حوزه های زندگی انسان از جمله سلامت را تحت تاثیر قرار داده است که از آن به عنوان سلامت الکترونیک نیز یاد میشود. از سوی دیگر، در سه دهه گذشته، اکثر کشورهای جهان رشد سریعی در هزینه های سلامت داشته اند، زیرا هزینه های سلامت به یکی از مهمترین اقلام هزینه های خانوار تبدیل شده است. همچنین در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، عمده بار مالی استفاده از کالاها و خدمات بهداشتی بر دوش خانوارها است. کاهش بار مالی خدمات سلامت بر خانوارها یکی از اهداف دیرینه سیاستگذاران بوده است. به نظر میرسد استفاده از قابلیتهای ICT در قالب سلامت الکترونیک می تواند یکی از راهکارهای موثر در این زمینه باشد. پژوهش حاضر به دنبال بررسی این موضوع است. برای برآورد مدل از روش داده های تابلویی و مدل GLS در قالب داده های استانی استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که عالوه بر سایر عوامل موثر بر مخارج سلامت خانوار (مانند درآمد، سطح تحصیالت، سطح پوشش بیمه ای و غیره)، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات توانسته تاثیر بسزایی در کاهش هزینه های سلامت داشته باشد. به نظر میرسد توسعه زیرساخت ICT ،گسترش ضریب نفوذ آن و توسعه کاربردهای آن در قالب سلامت الکترونیک میتواند به عنوان یک استراتژی مناسب در حوزه مراقبت های بهداشتی تلقی شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایران، هزینه های بهداشتی، خانواده، استان
  • صفحات 47-73
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین رقابت بازار حسابرسی و همبستگی سهامداران عمده و حسابرس با کیفیت گزارشگری مالی میباشد.

    روش انجام تحقیق

    از تمرکز حسابرس برای رقابت در بازار حسابرسی و از قدر مطلق اقالم تعهدی اختیاری برای اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی استفاده شده است. برای انجام این پژوهش اطالعات مورد نیاز از 111 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1931 تا 1931 استخراج شده است و با بکارگیری مدل رگرسیون تلفیقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان میدهد که، رقابت بازار حسابرسی با اقلام تعهدی رابطه مثبت و باکیفیت گزارشگری مالی رابطه منفی با اهمیتی دارد. همچنین، یافته ها نشان می دهدکه کیفیت گزارشگری مالی با کاهش رقابت بازار حسابرسی افزایش و با افزایش همبستگی سهامداران عمده و حسابرس، کاهش مییابد.

    نوآوری

    برخالف تحقیقات انجام شده در خصوص انواع همبستگی، این پژوهش تمرکز بر همبستگی سهامداران عمده و حسابرسان در بازارهای نوظهور با رقابت فزاینده می باشد.

    کلیدواژگان: رقابت در بازار حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی، همبستگی سهامداران عمده با موسسات حسابرسی
  • صفحات 75-93

    هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر توسعه صادرات محصولات نانوفناوری شرکتهای دانش بنیان در صنعت ساختمان، همراه با ارایه چارچوب است. روش تحقیق به صورت کیفی و با رویکرد تیوری داده بنیاد بوده و جمع آوری داده ها از طریق بررسی اسناد و مصاحبه انجام گرفته است. نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. نتایج بررسی داده ها در سه گام کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاصل شد. به صورتی که طی فرآیند کدگذاری باز مقوله هایی مانند: عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و اقدامات، و پیامدهای ناشی از توسعه صادرات محصولات نانوفناوری استخراج گردید؛ در ادامه، در مرحله کدگذاری محوری، میان این مقوله ها پیوندی در چهارچوب پارادایم کدگذاری مشخص شد و در مرحله کدگذاری گزینشی، تمام اجزای پارادایم کدگذاری توضیح و نظریه ارایه شد. . با انجام 15 مصاحبه به صورت عمیق و نیمه ساختاریافته با متخصصان و کارشناسان شرکتهای دانش بنیان حوزه نانو فناوری در حوزه ساختمان، مقوله های اصلی بعد از انجام فرآیند کدگذاری استخراج شد. دیگر مزایای صادرات محصولات و خدمات دانش بنیان این موضوع را برای صنعت کشور به امری راهبردی تبدیل کرده است. که بر اساس نتایج این پژوهش صادرات محصولات و خدمات دانش بنیان مزایایی همچون اشتغالزایی، ثروت آفرینی و رونق اقتصادی، پیشرفت همه جانبه شرکتها و همافزایی افزایش صادرات، ارزش آفرینی، کاهش وابستگی به صادرات منابع طبیعی و محصولات خام را دارد.

    کلیدواژگان: شرکتهای دانش بنیان، محصولات دانش بنیان، فناوری نانو، صادرات محصولات دانش بنیان، صنعت ساختمان
  • صفحات 95-114

    بازارهای مالی، کانالهای جذب منابع مالی مازاد و تخصیص آنها به سرمایه گذاری است. به منظور ارزیابی وضعیت بخش مالی، پیش بینی تحولات آن و توجیه نیاز به ابزارهای سیاستی خاص، سیاست احتیاطی کلان الزم است چرخه مالی را در نظر بگیرد. در این مقاله با استفاده از مدل سریهای زمانی ساختاری با اجزای مشاهده نشده، تاثیر سیاستهای احتیاطی کلان بر چرخه مالی اقتصاد ایران طی دوره 2008-2018 ،بررسی شده است. این امر از طریق بررسی تاثیر شاخص سیاست احتیاطی کلان و سایر متغیرها بر چرخه مالی انجام شده است. یافته های این مطالعه با استفاده از روش اقتصاد سنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) با استفاده از داده های سری زمانی، نشان داد که شاخص سیاست احتیاطی کلان اثر منفی و معنی داری بر چرخه مالی در اقتصاد ایران دارد. همچنین احتمال بحران بانکی، نرخ وام بازار بین بانکی و شاخص رشد اقتصادی دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر چرخه بازارهای مالی ایران است.

    کلیدواژگان: سیاستهای کلان احتیاطی، چرخه مالی، رونق و رکود، GMM
  • صفحات 115-139

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر خط مشی های توسعه انرژیهای تجدید پذیر بر شاخصهای اقتصاد کلان در ایران در سال 1399 از طریق روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید مراکز آموزش عالی در زمینه انرژی و اقتصاد و مدیران عالی، میانی و کارشناسان ارشد صنعت برق کشور و در بخش کمی مدیران و معاونان وزارت نیرو، شرکتهای توانیر، برق منطقه- ای تهران، فارس، مازندران و ساتبا بتعداد 180 نفر بودند. در بخش کیفی با روش نمونه گیری گلوله برفی، 20 خبره و در بخش کمی با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی با استفاده از فرمول کوکران، 123 نفر انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی با تکنیک دلفی و در بخش کمی با پرسشنامه 105 گویه ای با نرم افزارهای SPSS و PLS Smart تحلیل شد. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسیهای لازم شامل مقبولیت و قابلیت، استفاده شده و در مرحله کمی، روایی پرسشنامه ها به صورت صوری و محتوایی(محدوده CVR و CVI برای هر یک از گویه ها بترتیب بین 0/6 تا 1/0 و 0/85 تا 1/0)و سازه تایید شد. پایایی و پایایی ترکیبی مولفه ها بترتیب بین 0/847 تا 0/951 و 0/759 تا 0/931 برآورد و تایید شد. یافته ها نشان داد، الگوی تاثیر خط مشی های توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بر شاخصهای اقتصاد کلان در ایران دارای نه بعد (ارزیابی هدف، چارچوب حقوقی، انطباق و سازگاری، الزامات مدیریت، مدیریت محیط خط مشی، ارزیابی فرایند، ارزیابان خط مشی، حسابرسی و ویژگی شیوه مطلوب ارزیابی)و 25 مولفه بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی خط مشی، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، شاخصهای کلان اقتصادی
  • صفحات 141-166

    ظهور اقتصاد مبتنی بر نوآوری مستلزم توسعه اکوسیستم نوآوری در بافت منطقه است. در اکثر کشورها، به ویژه کشورهای کمتر توسعه یافته، اکوسیستم به درستی شکل نگرفته است و اولین قدم برای شکل گیری آن، شناخت نظری و تجربی این حوزه است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی ابعاد و اجزای اکوسیستم نوآوری انجام شده است. در این تحقیق از روش کتاب سنجی، تحلیل استنادی، تکنیکهای ارزیابی کاربردی و تحلیل محتوای اسناد استفاده شده است. هدف این پژوهش مروری بر مطالعات انجام شده در این زمینه و ارایه مدلی مفهومی و تلفیقی با استفاده از تحلیل محتوای اسناد و مدارک با سازماندهی تحقیقات قبلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه اسناد ارایه شده در پایگاه Science of Web با مطالعه وبررسی 834 مقالات و اسناد علمی مربوط به اکوسیستم نوآوری تا سال 0202 می باشد که با استفاده از نرم افزار viewer VOS مورد ارزیابی و تصویرسازی قرار گرفته است. بر اساس تحلیل محتوای اسناد، تحقیق در مورد "اکوسیستم نوآوری" به پنج بخش تقسیم شده است. بخش اول تحقیق مربوط به عوامل ساختاری بخش دوم مربوط به نوع روابط و تعاملات و بخش سوم مربوط به نتایج است. قسمت چهارم درباره بازیگران و قسمت پنجم نحوه اجرای آنها است. در نهایت چارچوب مفهومی تحقیق بر اساس تحلیل محتوای اسناد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، نوآوری، اکوسیستم نواوری، کتاب سنجی
|
  • Najibeh Najafi Kangarloui*, Farkhondeh Jebel Ameli, Mohsen Mehrara Pages 5-32

    Because colonial governments disrupt financial markets to exert political pressure on target countries. For this purpose, in this study, the effects of sanctions on the economic conditions of countries are examined. The criteria (sanctions) examined in this study were placed in international, property, commercial, knowledge, oil, finance and individual groups. These criteria are the sanctions imposed on Iran in the period 1984 to 2020. The method used for analysis is a combination of the Fuzzy Decision Making Trial and Evaluation Laboratory technique and sanctions intensity model. The results of this study indicate that in the introduced model, international sanctions are the most effective. These sanctions are most effective when the sanctioned government is in business. Thus, international sanctions have the greatest impact on the government's trade disputes (Commercial sanctions). International sanctions on a country like Iran, which trades in oil and sells its oil, affect oil sanctions as much as they affect Commercial sanctions, but less on individual sanctions. Finally, the results of the model indicate that the intensity of sanctions was at its peak between 2010 and 2015, with the greatest effect being due to international sanctions.

    Keywords: Fuzzy DEMATAL, Sanction Intensity, Cause, Effect, Economic Conditions
  • Elhaam Hosseinzadeh, Amir H. Mozayani * Pages 33-45

    Information and communication technology (ICT) has been rapidly developed in the last two decades and has directly or indirectly affected most areas of human life, including health, which is also referred to as e-health. On the other hand, in the past three decades, most countries in the world have experienced rapid growth in health expenditures, as health expenditures have become one of the most important items of household expenditure. Besides, in developing countries, including Iran, the main financial burden of using health goods and services is borne by households. Reducing the financial burden of health services on households has been one of the long-standing goals of policymakers. It seems that using the ICT capabilities in the form of e-health can be one of the effective solutions in this regard. The present study seeks to investigate this issue. For model estimation, the panel data method and the GLS model in the form of provincial data were applied. The results imply that besides other factors affecting the household health expenditures (such as income, education level, insurance coverage level, etc.), the development of ICT managed to have a significant effect on reducing the health expenditures. It seems developing ICT infrastructure, expanding its penetration rate and developing its applications in the form of e-health can be considered as a proper strategy in the field of health care.

    Keywords: ICT, Iran, Health Expenditure, Household, Province
  • Fatemeh Mohammadi Khanan, Mohammad Ali Bagherpour Velashani *, Mahdi Salehi Pages 47-73
    Purpose

    The present study aims to figure out whether audit market competition and large shareholders and auditor’s interlock(Interlocking) is associated with the quality of financial reporting or not.

    Design/Methodology/Approach

    The auditor’s concentration is used for audit market competition for this study's purpose. The absolute value of accruals is employed for measuring the financial reporting quality. The required information is collected from 112 listed companies on the Tehran Stock Exchange from 2012-2018 and analyzed using the pooled regression model.

    Findings

    The study results show that auditor’s competition is associated positively with accruals and negatively and significantly with financial reporting quality. The findings also indicate that the quality of financial reporting goes up by declining competition in the audit market and increasing the auditors' interlock and large shareholders.

    Originality/value

    In contrast to the conducted studies on different types of interlock, this paper has focused on the interlock of large shareholders and auditors in an emerging market with increased competition

    Keywords: competition in the audit market, financial reporting quality, large shareholders-audit firm interlock
  • Samaneh Raeesi Nafchi, Tahmourse Hasangholipour *, Ezzatollah Abbasian Pages 75-93

    The present study aimed to provide a framework for identifying the determinants affecting the export development of nanotechnology products of knowledge-based companies in the construction industry. Methodologically, the research was conducted qualitatively using a grounded theory approach. Data collection was conducted through document review and interview. The purposive and snowball sampling continued until theoretical saturation. The data analysis results were obtained in three steps of open, axial, and selective coding. During the open coding process, categories such as causal, contextual, intervening factors, strategies and actions, and consequences of export development of nanotechnology products were extracted. Then, in the axial coding stage, a link between these categories was identified within the coding paradigm. In the selective coding stage, all components of the coding paradigm were explained, and the theory was developed. After the coding process, the main categories were extracted by conducting fifteen in-depth and semi-structured interviews with practitioners and experts of nanotechnology knowledge-based companies in the construction industry. The benefits of exporting knowledge-based products and services made this a strategic issue for the industry. According to the results, the export of knowledge-based products and services had benefits, including job creation, wealth creation, economic prosperity, comprehensive corporate development, synergy, and increased exports.

    Keywords: Export Development, Knowledge-Based Products, Knowledge-Based Companies, Grounded Theory Approach
  • Nafiseh Keshtgar, Mosayeb Pahlavani *, Seyed Hussein Mirjalili Pages 95-114

    Financial markets are channels for attracting surplus financial resources and allocating them to investment. Macro-prudential policy needs to consider financial cycle in order to assess the state of the financial sector, predict its developments and justify the need for specific policy tools. we examined the effect of macro-prudential policies on financial cycle of Iran's economy Over the period 2008-2018 using Unobserved Components Structural Time Series Model. We explored the effect of macro-prudential policy index and other variables on the financial cycle. The findings of this study, using the Generalized method of moments (GMM) for the time series data, suggested that the macro-prudential policy index has a negative and significant effect on the financial cycle in the Iranian economy. Also, the probability(likelihood) of a banking crisis, the interbank market loan rate and the economic growth index have positive and significant effect on the financial cycle.

    Keywords: macro-prudential policies, financial cycle, boom, bust, GMM
  • Ali Jorsaraee*, Ali Farhadi Mahalli, Ahmad Jafari Samimi, Mojtaba Tabari Pages 115-139

    The aim of this study was to The Impact of Renewable Energy Development Policies on Macroeconomic Indicators in Iran in 2020 through the exploratory mixed exploration model research method. The statistical population in the qualitative sector was professors of higher education centers in the field of energy and economics, and senior, middle managers and senior experts of the country's electricity industry and in the quantitative sector the managers and deputies of Ministry of Energy, Companies of TAVANIR, Regional Electric Company of Tehran, Fars and Mazandaran and SATBA by 180 people. In qualitative part 20 experts were selected by snowball sampling method and in quantitative part 123 people were selected by relative class sampling method with Cochran's formula. Data were analyzed in qualitative part with Delphi technique and in quantitative part with 105-item questionnaire with SPSS and Smart PLS software. To determine the validity and reliability in the qualitative part, the necessary tests including acceptability and capability have been used and in a quantitative part, the validity of the questionnaires was confirmed in terms of form, content (CVR and CVI range for each item between 0.6 to 0.1 and 0.85 to 0.1, respectively) and structure. The reliability and combined reliability of the components were estimated and confirmed between 0.847 to 0.951 and 0.759 to 0.931, respectively. Findings showed that the model of the Impact of Renewable Energy Development Policies on Macroeconomic Indicators in Iran has nine dimensions (objective evaluation, legal framework, compliance, management requirements, policy environment management, process evaluation, policy evaluators, auditing and the characteristics of the optimal method of evaluation) and 25 components.

    Keywords: Policy Evaluation, Renewable Energy Development, Macroeconomic Indicators
  • Hamed Aramesh * Pages 141-166

    The innovation ecosystem plays a valuable role in the development of innovation and entrepreneurship. The emergence of an innovation-based economy requires the development of an innovation ecosystem in the context of the region. In most countries, especially less developed countries, the ecosystem is not properly formed and the first step to its formation is the theoretical and experimental knowledge of this area. Therefore, this study aims to investigate the dimensions and components of the innovation ecosystem. We applied bibliometric method, citation analysis, applied evaluation techniques and content analysis of documents in this research. The purpose of this research is to review studies in this field and to present a conceptual and integrated model using content analysis of documents by organizing previous research. The statistical population of this research includes all the documents presented in the Web of Science database with 438 documents related to the innovation ecosystem until 2020 and has been evaluated and illustrated using VOS viewer software. Based on the content analysis of the documents, research on the "innovation ecosystem" is divided into five sections. The first part of the research is related to the structural factors. The second part is related to the type of the relationships and interactions, and the third part is related to the results. The fourth part is about the actors and the fifth part is about how they have performed. Finally, the conceptual framework of the research is presented based on the content analysis of the documents

    Keywords: Ecosystem, innovation, innovation ecosystem, bibliometrics