فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 50 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 50 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدمهدی مرادی خلج*، امید اخوی صفحات 7-34

    مدرسه علوم سیاسی به عنوان نهاد آموزشی تاسیس شده در دوره قاجار، باعث شروع آموزش و تربیت افراد در رشته سیاسی شد و هدف آن، پرورش کادری مجرب برای وزارت خارجه بود. محمدعلی فروغی یکی از اولین معلمان و مولفان کتاب درسی تاریخ این مدرسه بود. پژوهش پیش رو با بررسی کتاب های درسی تاریخ و کتاب دوره ابتدایی از تاریخ عالم محمدعلی فروغی در این مدرسه به روش توصیفی- تحلیلی، در پی پاسخی برای این پرسش است که ویژگی محتوایی کتاب تاریخ ایران برای آموزش در مدرسه علوم سیاسی چه بوده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که این کتاب در زمان خود توانست تاریخ ایران را به صورت مدون به محصلان مدرسه سیاسی آموزش دهد و نگاهی نو از تاریخ نویسی درسی را ارایه کند تا در سال های بعد به مثابه الگویی برای نویسندگان کتاب های درسی تاریخ باشد.

    کلیدواژگان: قاجار، مدرسه علوم سیاسی، وزارت خارجه، تاریخ، آموزش
  • سپیده بختیاری*، داوود صارمی نایینی، یدالله حیدری باباکمال، سحر بختیاری صفحات 35-64

    دوره تیموری در ایران به لحاظ پیشرفت در انواع هنرهای اسلامی به ویژه معماری و تزیینات وابسته به آن حایز اهمیت بسیار است. یکی از بناهای مهم در این دوره بنای امیر ملکشاه است که با وجود بهره مندی از ارزش های فراوان معماری چندان شناخته شده نیست. در این پژوهش سعی بر آن است که با کمک متون دست اول تاریخی، ویژگی های معماری و آرایه های تزیینی بنای امیر ملکشاه هویت و کاربری آن مطالعه شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به ویژگی های معماری از قبیل نقشه بنا، کتیبه نگاری و مضامین آن ها، تزیینات کاشیکاری، نقاشی، سرداب، فقدان محراب، وجود گلدسته و مناره کاربری دوگانه ی مسجد مقبره را برای آن می توان در نظر گرفت. از طرفی بنای امیر ملکشاه از نظر ویژگی های گفته شده و بخصوص از نظر کاربری با مساجد کبود تبریز و بسیاری از مساجد آناتولی به ویژه یشیل بورسه قابل مقایسه است و با توجه به نقشه و کتیبه های یافت شده در آنها، سازنده و طراح هر سه تبریزی و یکی بوده است.

    کلیدواژگان: امیر ملک شاه، مسجد مقبره، آرایه های معماری، دوره تیموری، مشهد، مساجد آناتولی
  • سمیه بخشی زاده، سید علاءالدین شاهرخی*، مجتبی گراوند، داریوش نظری صفحات 65-90

    نبرد صفین در صفر سال 37ق. در سرزمین صفین که در ناحیه غرب عراق بین رقه و بالس قرار دارد، میان امام علی(ع) در راس سپاه کوفه و معاویه بن ابوسفیان به همراهی مردم شام به وقوع پیوست. یکی از نکات جالب توجه در این نبرد که تاکنون به لحاظ علمی چندان مورد بررسی قرار نگرفته، بحث یکدستی و هماهنگی سپاه شام در این نبرد است؛ امری که امام(ع) در خطبه 25 نهج البلاغه، هنگام وصف سپاهیان شام به آن اشاره کرده و بیشتر منابع تاریخی نیز به آن اذعان کرده اند. نگارندگان پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی، به عنوان رویکردی بین رشته ای علوم اجتماعی که رابطه بین زبان، قدرت، ایدیولوژی و گفتمان را مورد بررسی قرار می دهد، درصدد بررسی تاثیر سخنان معاویه بر این اتحاد و هماهنگی بوده اند. بر همین اساس، با استفاده از رویکرد نورمن فرکلاف با روش تحلیل گفتمان انتقادی به بررسی سخنرانی های معاویه در خلال نبرد صفین و در میان شامیان پرداخته و آنها را در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین مورد بررسی قرار داده اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده بهره برداری توامان معاویه از سنت و دین برای تولید عوامل انگیزشی و وحدت آفرین در میان مردم شام طی نبرد صفین است.

    کلیدواژگان: نبرد صفین، امام علی(ع)، معاویه، تحلیل گفتمان، سنت، دین
  • سعید خنافره مودت*، یاسر قزوینی حائری صفحات 91-119

    در پی انتشار کتاب تحریر المراه در سال 1899، مسئله حقوق زنان، خصوصا بحث اصلاح پوشش، در کانون جنبش اصلاحات اجتماعی مصر قرار گرفت. ده ها کتاب در رد یا تاییدکتاب امین منتشر شد. همین جدال قلمی موجب شد که سال مزبور به عنوان نقطه آغاز پیدایش جریان اصلاح پوشش قلمداد شود. البته، شکی نیست که امین با نوشتن کتاب مزبور توجه بسیاری از متفکران را به بحث حجاب معطوف کرد، اما مدت ها پیش از انتشار کتاب وی نیز گفتمانی در حال شکل گیری بود که در نهایت به انتشار این کتاب و اوج گیری مباحثات فکری درباره حجاب در قرن بیستم منتهی شد. فرآیند شکل گیری این گفتمان، مسئله این پژوهش است. پژوهش حاضر قصد دارد با بهره گیری از روش تبارشناسی میشیل فوکو زمینه هایی را بررسی کند که به پیداش جریان اصلاح پوشش کمک کردند. نتیجه این بررسی نشان می دهد که در اثر تحولات سیاسی و اجتماعی قرن نوزدهم، در مصر گفتمانی شکل گرفت که به تدریج بحث اصلاح پوشش را به یک مسئله جدی در قرن بیستم تبدیل کرد.

    کلیدواژگان: حجاب، جنبش زنان، مسئله پوشش، مصر، پیدایش اصلاح پوشش
  • یونس صادقی، مجتبی خلیفه* صفحات 121-147

    طریقت قتالی توسط «شاه سیف الله قتال» (578-674 ه.) از عرفای قرن هفتم ه.ق پایه گذاری شده است. همزمان با هجوم هولاکو به بغداد، شاه سیف الله قتال و همراهانش از طریق بصره وارد سواحل خلیج فارس شدند.شاه سیف الله قتال به دلیل امنیت مسیر تجاری کیش، در نواحی پس کرانه ای آن یعنی در عمادده استقرار یافت و توانست از اتابکان فارس معافیت مالیاتی و با حاکمان لار رابطه محکم ایجاد کند.میراث فکری و فرهنگی این طریقت، به صورت تذکره های منظوم تحفه القلوب (اثر سید ابراهیم سید خلیل) و منثور تحفه الراغبین (سیدعلی بن سید حمدی)، در منطقه جنوب فارس و هرمزگان  موجود است. از آن جا که این منابع، تا کنون به طور کامل معرفی نشده اند، این مقاله بر آن است تا با روش توصیفی - تحلیلی، وجوه تاریخی- فرهنگی این طریقت را، با تاکید بر نسخه های خطی نویافته، به عنوان یک مسئله تاریخی، مورد پرسش قرار دهد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد این طریقت، از طریق امنیت نواحی خلیج فارس بعد از هجوم مغولان توانست جایگاه فکری - فرهنگی مهم به دست آورد

    کلیدواژگان: طریقت قتالی، شاه سیف الله قتال، سید کامل پیر، تحفه القلوب، سیدابراهیم سید خلیل
  • علی اکبر خدری زاده*، زهرا مروتی صفحات 149-191

    با انقلاب مشروطیت و ایجاد تحول در نظام دادرسی، اجرای عدالت وبرقراری امنیت اجتماعی ازمهم ترین مطالبات سیاسی مردم بندر بوشهر بود. این منطقه در یکی از حساس ترین برش های تاریخی عصر قاجار، یعنی دوران گذار از جامعه سنتی به سمت مدرنیته، در زمینه حیات اجتماعی و سیاسی شاهد تحولات عمیقی بود. مقاله پیش رو درصدد است تا با رویکردی نسبتا جامع بر مبنای مندرجات مطبوعات و نشریات، اسناد آرشیوی و کتب، با بهره مندی از روش تحقیق تاریخی مبتنی بر توصیف و تحلیل داده های تاریخی، علل ناکارآمدی محاکم عدلیه در بندر بوشهر را مورد بررسی تاریخی قرار دهد.این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که عدلیه بندر بوشهردر انقلاب مشروطه با چه موانعی مواجه بوده است؟ به نظر می رسد، عواملی هم چون، عدم تحول ساختارهای اجتماعی و سیاسی لازم در کشور، ناکارآمدی دولت در تامین مالی وگرداندن عدلیه ، فقدان قوانین منسجم ومدون نظام قضایی، دخالت و نفوذ قدرتهای محلی مانند فشارها و اغتشاشات ایلات ونفوذ سیاسی رعایای خارجی از موانع جدی فعالیت های عدلیه در بندر بوشهر بود.

    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، بندر بوشهر، محاکم عدلیه
  • علی میرمحمدلو*، محمدتقی امامی خویی، نصرالله پورمحمدی املشی صفحات 193-215

    مقاطعه اساس نظام مالی دولت عثمانی  در سده های 13-11ه ق. بود که پس از فروکش کردن فتوحات و فروپاشی سیستم تیمار، جایگزین آن شد و تغییراتی در نظام مالی عثمانی بوجود آورد. دولتمردان برای غلبه بر مشکلات مالی مقاطعه کاری را در قلمرو حکومتی گسترش دادند و تغییر و تحولات لازم را در آن ایجاد کردند. از جمله افراد موثر در این سیستم متنفذینی چون بیگربیگی ها ، افراد سپاهی و حتی ثروتمندان غیر مسلمان بودند. نظام مقاطعه به سبب برخی تحولات در شیوه مقاطعه کاری ولایات ، اخذ بی رویه مالیات ها، صدور برات و جمع آوری نامناسب ، عملکرد خود سرانه متصدیان و ستم دست اندرکاران به رعایا ، موجب نارضایتی اجتماعی بخصوص در میان کشاورزان را فراهم آورد که نقش مهمی در افول امپراتوری عثمانی داشت. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با نگاه انتقادی  در صدد بررسی تحولات نظام مقاطعه، کارکردهای آن و وظایف مقاطعه داران در برابر حکومت مرکزی عثمانی و دلایل فروپاشی نظام مقاطعه در امپراتوری عثمانی است.

    کلیدواژگان: دولت عثمانی، نظام مقاطعه، مالیات، اقطاع، تیمار
|
  • Mohammad Mehdi Moradi Khalaj*, Omid Akhavi Pages 7-34

    The foundation of the School of Political Sciences as an educational institution at the Mozaffar-ed-din Shah Qajarchr('39')s era led to the beginning of teaching and training of politicians. The school was planned to train experienced people for the Ministry of Foreign Affairs. Mohammad Ali Foroughi was one of the first teachers and writers of history textbooks at this school. With a descriptive-analytical method and by a survey of Foroughichr('39')s history textbooks and the book Primary Era of the World History (History of Iran), the present study seeks to answer what were the features of this book to be taught at the School of Political Sciences. The findings of this study suggest that this book could teach the history of Iran to the students of the School of Political Sciences in a disciplined way and created a new approach to writing history, as it became a model for the next writers of history textbooks.

    Keywords: Qajar, School of Political Sciences, Ministry of Foreign Affairs, History, Education
  • Sepide Bakhtiari*, Davood Saremi, Yadollah Heidari Babakamal, Sahar Bakhtiari Pages 35-64

    The Timurid period in Iran is very important in terms of progress in various Islamic arts, especially architecture and related decorations, so that its peak can be seen in the method of decoration with Faience mosaic. One of the important buildings in this city is the building of Amir Malekshah, which is not well known despite its great architectural importance. In this research, an attempt has been made to study the architectural features and decorations of the Amir Malekshah building, which have not been studied so far. The results show that according to architectural features such as building plans, inscriptions and their themes, tile decorations, paintings, cellar, lack of altar, the presence of a spire and minaret, the dual use of the mosque- Tomb for it can be considered. In addition, Amir Malekshah building is comparable to the Blue Mosque of Tabriz and many Anatolian mosques, especially Green Mosque of Bursa, in terms of the mentioned features and especially in terms of usage. And according to the plan and inscriptions found in them, the builder and designer of all three buildings was from Tabriz and was probably one person.

    Keywords: Amir Malek Shah, Mosque-Tomb, Architectural Decorations, Timurid Period, Mashhad City, Anatolian Mosques
  • Somayeh Bakhshizadeh, Sayed Alaauddin Shahrokhi*, Mojtaba Ground, Dariush Nazari Pages 65-90

    The Battle of Siffin happened in the year 37 AH, in the land of Siffin located in the western part of Iraq between Raqqa and Bals. It was fought between Imam Ali (AS), the head of the Kufa army, and Mu'awiyah ibn Abu Sufyan, accompanied by the people of Sham (i.e. Syria). One of the important points of this battle that has not been studied methodologically so far is the unity and coherence of the Syrian Army. This issue has been mentioned by Imam Ali in Sermon No. 25 in Nahj al-Balaghah when describing the army of Syria. Furthermore, most historical sources acknowledged it. The present study uses the critical discourse analysis method - as an interdisciplinary approach in social sciences that examines the relationship between language, power, ideology and discourse - to understand the impact of Mu'awiyah's speech on this unity and cohesion. Therefore, the effect of Mu'awiyah's speeches on his army will be examined at three levels of description, interpretation and explanation. The results show that Mu'awiyah used both tradition and religion to produce motivating and unifying factors among the people of the Sham.

    Keywords: Battle of Siffin, Imam Ali (AS), Mu'awiyah, discourse analysis, tradition, religion
  • Saeed Khanafira Mawadat*, Yaser Qazvini Haeri Pages 91-119

    Following the publication of the liberation of woman in 1899, the issue of womenchr('39')s rights, especially the issue of clothing reform, became the focus of the Egyptian social reform movement. Dozens of books have been published rejecting or endorsing Aminchr('39')s book. This literary controversy the aforementioned year regarded as the beginning of the process of clothing reform. Of course, there is no doubt that Amin drew the attention of many thinkers to the issue of hijab by writing this book, but long before the publication of the book, a discourse was forming that eventually led to the publication of this book and the rise of intellectual debates about the hijab in the twentieth century. The process of shaping this discourse is the subject of this research. This paper aims to use the genealogical method of Michel Foucault to study the factors and contexts that helped shape the trend of clothing reform. The results of this study show that as a result of the political and social developments of the nineteenth century, a discourse emerged in Egypt that gradually turned the issue of clothing reform into a serious issue in Egypt.

    Keywords: Hijab, Women movement, Question of clothing, Egypt, Emergence of clothing reform
  • Younes Sadeghi, Mojtaba Kalifeh* Pages 121-147

    Qattali sect was founded by "Shah Saifullah Qattal" (578-674 AH) one of the mystics of the seventh century AH. Simultaneously with the invasion of Baghdad by Hulagu, Shah Saifullah Qatal and his companions migrated to the shores of the Persian Gulf via Basra. Due to the security of Kishchr('39')s trade route, Shah Saifullah Qattal was established in its post-border areas, namely Emaddeh, and was able to resave tax exempt from Atabaks of Fars and establish a strong relationship with the rulers of Lar. The intellectual and cultural heritage of this sect is available in the region of southern Fars and Hormozgan in the form of poem manuscript called “Tohfat-Al-Qoloub” (by Sayyid Ibrahim Sayyid Khalil) and the prose manuscript called “Tohfat-Al-Rafgebin” (by Sayyid Ali ibn Sayyid Hamdi). Since these sources have not been fully introduced so far, this article intends to question the historical-cultural aspects of this sect as a historical issue, with emphasis on newly found manuscripts, and using descriptive-analytical method. The findings of the research show that after the Mongol invasion, this sect was able to gain an intellectual-cultural status through the security of the Persian Gulf regions and established strong relations with the local rulers of the time.

    Keywords: : Qattali sect, Shah Saifullah Qattali, Sayyid Kamel Pir, Tohfat-Al-Qoloub, Sayyid Ibrahim Sayyid Khalil
  • Aliakbar Khedrizadeh*, Zahra Morovati Pages 149-191

    With the constitutional revolutionand the fundamental change in the judicial system, the implementation of justice and the establishment of social security were among the most important political demands of the people of the Iranian ports of the Persian Gulf. This region witnessed profound changes in one of the most sensitive historical sections of the Qajar era, namely the transition from traditional society to modernity in the field of social and political life. The present article seeks to historically investigate the causes and factors of judicial inefficiency in these ports with a relatively comprehensive approach based on the contents of press and publications archival documents and books, using the historical research method based on the description and analysis of historical data. Put. The present study aims to examine the performance and challenges of this office while examining the performance of the judiciary. This study seeks to answer the question of what obstacles and problems the judiciary of Iranian ports in the Persian Gulf has faced? It seems that several factors such as the lack of change in the necessary social and political structures in thecountry, the inefficiency

    Keywords: Constitutional Revolution, Bushehr Port, Courts of Justice
  • Ali Mirmohammadloo*, Mohammad Taghi Imami Khoee, Nasrolah Poormohammadi Amlashi Pages 193-215

    Mukata’a (contracting) was the basis of the financial organization of Ottoman Government in the last centuries . When the number of victories decreased and Timar system collapsed,it was replaced by Mukata’a which led to certain changes in the financial system of the Ottoman government. Mukata’a was the most important source of income of the treasury. In order to overcome financial and tax collection problems, the government spread out the practice Mukata’a all over its lands and made the required changes. Among the most influential people of Mukata’a were the Sipahis( Sepah members), Biglerbegi, and non-Muslim wealthy fellows. (The opulent rich) Due to some changes in the methods of Mukata’a systems in some provinces, excessive tax collection, Barat setting and improper collection, The authoritieschr('39') contumacious actions, and Oppressing the subjects caused a great social dissatisfaction specifically among the farmers, consequently playing an important role in the decline of Ottoman Empire. The present research aims at studying the transformations of Mukata’a systems, its functions and the role of contractors in the central Ottoman Government, and what caused the decline of Practicing Mukata’a throughout the Ottoman Empire employing the Descriptive-Analytic method and critical approach.

    Keywords: Ottoman government, Mukata’a system, tax, Iqta', Timar