فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 38 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا اسلامیان، محمود سعیدی رضوانی*، مرتضی کرمی، دیوید ایونس صفحات 7-30

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش ها و موانع اجرای برنامه ی درسی مبتنی بر تفاوت های فردی درس «دین و زندگی» در نظام آموزش و پرورش ایران انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از روش پدیدارشناسی و نمونه گیری هدفمند ملاک محور، دیدگاه بیست و سه نفر از متخصصان و دست اندرکاران حوزه ی تربیت دینی با ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه بیان گر آن است که اجرای این رویکرد با چالش‎هایی قبل و حین اجرا مواجه استاست. چالش-های قبل از اجرا عبارتند از ضعف در سیستم آموزشی و برنامه‎ های درسی دانشگاه فرهنگیان، ضعف سیستم تربیت معلم در جذب و تربیت معلمان برخوردار از شایستگی حرفه‎ای، «کنکور» عاملی برای یکسان سازی، انعطاف ناپذیری اهداف و عدم استقلال معلم در انطباق دادن اهداف با تفاوت‎های فردی دانش‎آموزان، حاکمیت رویکرد موضوع محوری در طراحی برنامه درسی، تمرکز محوری در تهیه محتوا و عدم توجه به مولفه‎ های بوم شناختی، عدم تناسب محتوا با نیازهای گوناگون دانش-آموزان، و چالش‎های حین اجرا نیز عبارتند از محدودیت در استفاده از مواد یادگیری متنوع آموزشی، ضعف دانشی و عملی معلمان در شیوه‎های تدریس، عدم «جذابیت و برانگیزانندگی» محیط یادگیری، عدم اختصاص زمان کافی به معلمان، تعداد زیاد دانش آموزان در کلاس درس، عدم امکان استفاده کافی از فرصت‎های یادگیری برون مدرسه‎ای، ضعف ارتباط میان خانواده و مدرسه، محدودیت امکانات و تجهیزات آموزشی فن آورانه و روزآمد و حاکمیت شیوه ارزشیابی شناخت محور. همچنین جهت مقابله با این چالش‎ها راهکارهای مقتضی ارایه شده است.    

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دین و زندگی، تفاوتهای فردی، متمایز سازی برنامه درسی
  • زینب فضلی* صفحات 31-55

    متون درسی دوره مدرسه فرصت ایده آلی برای تربیت و پرورش شخصیت دانش آموزان محسوب می شود و برای تحقق این مهم اغلب از شخصیت های برتر و الگو بهره گرفته می شود. سیره و شخصیت حضرت فاطمه زهرا(س) فرصت مناسبی را برای سیاستگذاران آموزش دوره متوسطه و مولفان کتاب های درسی فراهم می آورد تا بتوانند با بهره گیری از آن، سبک زندگی اسلامی و شیعی را با اتکا بر شخصیت تاریخی و چند وجهی آن حضرت به دانش آموزان مقطع متوسطه آموزش دهند. در این پژوهش که به شیوه تحلیل محتوا صورت گرفته، کتاب ها و متون درسی دوره متوسطه (اول و دوم) بررسی شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که اگرچه تلاش مناسبی در این کتاب ها برای معرفی فاطمه (س)صورت گرفته، اما بازنمایی ابعاد شخصیتی و سیره آن حضرت در این متون، آنگونه که باید ترسیم نشده است. به طور کلی می توان گفت که تصویر ارایه شده از آن حضرت در متون درسی عمدتا متکی بر قالب های مرسوم، ثابت و تکراری است و به رغم وجود درس «برترین بانو» در پیام های آسمان پایه هفتم دوره اول متوسطه، ارتقاء کیفی و هدفمند وجوه شخصیتی آن حضرت در کتاب های درسی این مقطع ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سیره حضرت فاطمه(س)، الگوی برتر، بانوی مسلمان، متون درسی
  • فاطمه وجدانی*، سمیرا حیدری صفحات 57-84
    این تحقیق با هدف تبیین ضرورت «خود−ارزیابی» و تناسب آن با اصول تربیت دینی انجام گرفت. روش تحقیق، توصیفی−تحلیلی بود. براساس یافته ها مشخص شد که خود−ارزیابی با هشت اصل تربیت اسلامی (اصل جامعیت، اصل توحید و اخلاص، اصل مشارکت و مسئولیت، اصل تفاوت های فردی، اصل گرایشات مثبت دینی، اصل عذرپذیری و جبران، اصل کرامت و اصل مداومت و نظارت دایمی) متناسب بود و بر ارزشیابی رایج (شناخت−محور، کمی و معلم−محور) مزیت دارد. همچنین، به کار بردن خود−ارزیابی در برنامه درسی تربیت دینی می تواند از حالت حداقلی (به صورت مکمل) تا حالت حداکثری (تنها مدل ارزیابی) متفاوت باشد. درنهایت، استلزامات کاربرد خود−ارزیابی در برنامه درسی تربیت دینی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: خود−ارزیابی، برنامه درسی، تربیت دینی، اصول تربیت
  • سید محمدحسین میری*، معصومه فروزانی صفحات 85-101

    دانشگاه نهادی است که به نهادینه سازی فرهنگ حجاب کمک می کند؛ ازاین رو در این پژوهش راهبردهای موثر بر گسترش پوشش اسلامی در محیط دانشگاهی شناسایی شدند. این تحقیق با استفاده از تحلیل SWOT انجام شد. بدین جهت 220 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند و طی پیمایشی پرسشنامه ای، داده ها جمع آوری و به کمک نرم افزار SPSS و بر مبنای تکنیک SWOT تحلیل شدند. بر پایه نتایج تحقیق، مهم ترین نقاط قوت و ضعف پیش روی گسترش پوشش اسلامی در دانشگاه، «ترویج فرهنگ پوشش اسلامی توسط نهادهای مختلف موجود در دانشگاه» و «عدم وجود برنامه های آموزشی در رابطه با پوشش اسلامی در دانشگاه» بود. همچنین، مهم ترین فرصت های دانشگاه عبارت اند از: «خانواده هایی که پوشش اسلامی را رعایت می کنند بر رعایت پوشش اسلامی فرزندان آنها در دانشگاه اثر دارد» و «آموزش الگوهای مناسب پوشش اسلامی و ملی در قالب های جذاب و با کمک طراحان لباس از طریق رسانه های جمعی»؛ و مهم ترین تهدیدهای موجود «وجود الگوها و مدل های ماهواره ای موثر در انتخاب مدل پوشش و آرایش ظاهر» و «تصور از پوشش اسلامی به عنوان مانعی برای فعالیت های اجتماعی و اشتغال زنان» می باشد. بر اساس همین تحلیل، راهبردهای تهاجمی، رقابتی، محافظه کارانه و تدافعی ارایه شدند. از جمله این راهبردها می توان به  تدوین الگوهای پوششی برگرفته از محصولات به روز و منطبق با پوشش اسلامی در بازار، توسعه فرهنگ پوشش اسلامی از طریق حمایت از دانشجوبان طراح و دوزنده پوشش های اسلامی در خوابگاه ها، تقویت الگوهای دانشجویی و یا پرسنلی در درون دانشگاه متناسب با پوشش اسلامی در دانشگاه ولو با تامین هزینه از طرف دانشگاه، و درخواست از خانواده ها برای نظارت بیشتر بر نوع پوشش و آرایش فرزندان خود اشاره کرد.

    کلیدواژگان: پوشش اسلامی، دانشجویان رشته کشاورزی، SWOT، حجاب
  • طیبه توسلی*، زینب مشیدی صفحات 103-126

    هدف از پژوهش حاضر «تحلیل محتوای کیفی متون کتاب‎های فارسی مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 98−99 بر اساس پرداختن به فضایل سه‎گانه شجاعت، صداقت و خیرخواهی در اخلاق اسلامی است». روش پژوهش در شناخت فضایل سه گانه اخلاق اسلامی، تحلیل مفهومی، و در شناخت محتوای داستان های کتب فارسی تحلیل محتوای متن است، پس از انجام این دو مرحله، یافته‎ها در یک مطالعه تطبیقی−تفسیری با هم مقایسه شده‎اند. نتایج کلی حاصل از پژوهش نشان می‎دهد که در تعالیم اسلامی درک فضایل اخلاقی در دو بعد نظری و کاربردی (فعل اخلاقی) مد نظر است، در حالیکه در متون کتاب فارسی مقطع ابتدایی اخلاق کاربردی، مخصوصا اخلاق اجتماعی وجه غالب‎ است. همچنین در تعالیم اخلاق اسلامی: شجاعت، به دو معنی دلیری و شجاعت اخلاقی به کار رفته است، ولی در داستان‎های کتاب‎های فارسی مقطع ابتدایی مفهوم شجاعت در دلیری، جلوه بارزتری نسبت به شجاعت اخلاقی دارد. صداقت در اخلاق اسلامی به معنی تطابق نیت و اعتقاد با عمل و در بالاترین مرحله اخلاص است، در متون کتاب‎های فارسی راستگو بودن و پس از آن درستکار بودن، معنی اصلی صداقت است. در تعالیم اخلاق اسلامی خیرخواهی به معنی طلب خیر برای خود و دیگران است، این مفهوم در متون کتب فارسی در مصادیق متعدد خیر رساندن به دیگران به خوبی ذکر شده است و خیرخواهی نسبت به خود در درجه دوم اهمیت قرار دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، شجاعت، صداقت، خیرخواهی، متون کتب‎ فارسی مقطع ابتدایی
  • علی فتحی* صفحات 127-151

    معناشناسی واژگانی قرآنی، در واقع، مطالعه تحلیلی در باب واژه‎ها و مفاهیم کلیدی قرآن است که طی فرایندی ضابطه‎مند به شناخت معنای اساسی و نسبی و تحلیل مولفه‎هایی معنایی کلمه مورد نظر در نظام معنایی قرآن پرداخته، و ضمن شناسایی دقیق پیوندهای معنایی و تحلیل روابط درونی و پیرامونی آنها شبکه معنایی آن را ترسیم می‎کند. هدف این مقاله، تبیین شیوه استخراج حوزه معنایی مفاهیم و واژگان کلیدی تربیتی قرآن است. برای رسیدن به این هدف، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.روایی استنباط و استخراج معنای واژگان قرآن، بر پایه اصول و قواعد عقلایی در تفسیر قرآن مبتنی است. بر اساس یافته‎های این پژوهش، روش ایزوتسو و روش‎های معناشناسی واژگانی ساختگرا به تنهایی در تحلیل واژگان کلیدی قرآن و تبیین جهان‎بینی آن کفایت نمی‎کند. از این‎رو، با استفاده از تلفیق روش‎های معناشناسی واژگانی و روش استنباطی واژه‎شناسی سنتی و تطبیق آن بر مفهوم تربیت، به این نتیجه رسیده است که واژه «تربیت»، با سازه اصلی فزونی، رشد و علو با واژه «تزکیه»، پیوند معنایی وثیقی دارد. اما واژه «رب» با هسته معنایی مالکیت همراه با تصرف و تدبیر، ارتباط معناشناختی مستقیمی با مفهوم اصطلاحی تربیت ندارد و ترجمه آن به مربی (پروردگار) ترجمه تسامحی و در نهایت ترجمه به لازم معناست. البته بر اساس بینش توحید ربوبی، تدبیر همه امور همه موجودات از جمله تربیت انسان در اختیار خداوندگار جهانیان است.این مسئله اختصاصی به تربیت ندارد. بر این اساس، «تزکیه» در منظومه معنایی قرآن، با هسته معنایی فزونی، رشد، شکوفایی و آراستگی، کانون مفاهیم مهم تربیتی مانند تعلیم، تربیت، هدایت و رشد، تقوی و مانند آن است، و رستگاری انسان را تضمین می‎کند.

    کلیدواژگان: حوزه معنایی، معناشناسی، واژگان تربیتی، تربیت، تزکیه، رب
|
  • Zahra Eslamian, Mahmood Saeedy Rezvani *, Morteza Karami, David Evans Pages 7-30

    Individual differences are very important in education.The present study aimed to identify the challenges and barriers to the implementation of the curriculum based on individual differences in the area of Religion and Life in the education system .Using the phenomenological method and purposeful criterion-based sampling,the views of twenty-three experts in the field of religious education have been examined using semi-structured interview tools. The results indicate that the implementation of this approach faces challenges before and during the implementation of the religion and life curriculum.Challenges before implementation are weaknesses in the educational system and curricula of Farhangian University, weakness of the teacher training system in hiring and training professionally qualified teachers,entrance exam for university a factor for standardization, inflexibility of goals and lack of teacher independence adaptation of goals to individual differences of learners,The dominance of a disciplinary approach in curriculum design,central focus and uniformity in content preparation and lack of attention to ecological components,incompatibility of content with different needs of students, and challenges during implementation are also limitations in the use of resources and various educational learning materials, poor knowledge and practice of teachers in teaching methods of religion and life curriculum,Lack of attractiveness and motivation of the environment for learning,Lack of sufficient time for teachers,large number of students in a classroom,Lack of adequate use of learning opportunities outside the school, poor communication between families and school,limited technological and up-to-date educational facilities,Dominance of cognitive-centered evaluation method and lack of teachers' freedom in evaluation.Appropriate solutions are provided to solve the challenges

    Keywords: curriculum, religion, life, Individual Differences, Curriculum Differentiation
  • Zeinab Fazli * Pages 31-55

    School textbooks are an ideal opportunity to educate and nurture the students’ personalities, and to achieve this goal, often the super patter characters and personalities is used. The sirah and personality of Fatima provides a good opportunity for the policy makers of the high school education and textbook authors, to be able to use it to teach Islamic and Shiite lifestyles based on the historical and multifaceted personality of her to high school students. In this research, which has been done by content analysis, have been reviewed the high school books and textbooks (first and second order).The findings of this study show that although an acceptable effort has been made in these books to introduce Fatima, but the representation of the dimensions of her personality and character has not been drawn as it should be. In general, it can be said that the image of the Supreme Lady in the textbooks seems to be mostly stereotype, and despite some phrases, such as the lesson "The Best Lady" in the book of Sky messages in seventh grade of the first period of high school, the current situation is far from favorable.

    Keywords: Islamic lifestyle, Sirah of the Fatima, the super pattern of Muslim lady, Critique of textbooks
  • Fatemeh Vojdani *, Samira Heidari Pages 57-84
    Evaluation is one of the important components of religious education curriculum. Major pathological research has emphasized the inefficiency of current assessment methods and has sometimes suggested "self-assessment" as an alternative; But this suggestion is less detailed and expanded. This study was conducted to explain the need for "self-assessment" and its relevance to the principles of religious education. The research method was descriptive-analytical. Based on the findings, it was found that self-assessment is appropriate for eight principles of Islamic education (comprehensiveness principle, monotheism and purity principle, participation and responsibility principle, individual differences principle, positive religious tendencies principle, apology and compensation principle, dignity principle and of continuity and ongoing supervision principle) and took precedence over routine assessment (cognitive-centered, quantitative, and teacher-centered one). Also, the use of self-assessment in the religious education curriculum can vary from the minimum mode (as a supplement) to the maximum mode (assessment model only). Finally, the necessities of the application of self-assessment in the religious education curriculum are discussed. Also, the use of self-assessment in the religious education curriculum can vary from the minimum mode (as a supplement) to the maximum mode (assessment model only). Finally, the necessities of the application of self-assessment in the religious education curriculum are discussed.
    Keywords: self-assessment, curriculum, Religious education, educational principles
  • Seyed Mohammad Hossein Miri *, Massoumeh Forouzani Pages 85-101

    The university is a social institution that can help institutionalizing the culture of hijab and Islamic dress code; therefore, through examining and analyzing the internal and external conditions of university environments, this paper tries to identify effective strategies that spread hijab and Islamic dress code in university environments. This research was conducted in University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Khuzestan using SWOT analysis, i.e. after selection of 220 students as sample, data was collected through a questionnaire survey. Then it was analyzed using SPSS software based on SWOT method. According to the results of the research, the most important strength and weakness for spreading Islamic dress code in the university are and "lack of educational programs related to Islamic culture and dress code in the university,” respectively. They also considered “families who observe Islamic dress code, that affect their student children in observing Islamic culture and dress code in the university” and “teaching appropriate patterns and models of Islamic and national dresses in attractive and effective ways with the help of experts and dress designers through mass media” as the most important opportunities for the university in this field. And the most important threats from their viewpoint were “dress patterns and models advertised and shown in satellite channels that affects the clothing and make-up of women” and “misconception of Islamic dress code as a barrier to social activities and working of women.”

    Keywords: Islamic dress code, agricultural students, university, SWOT
  • Zeynab Moshayedi Pages 103-126

    The aim of the this research is conceptual analysis of the ethic virtues: courage, honesty and benevolence in Islamic ethics and its applications in the content of the Farsi books in Elementary school level at 98-99. The methods of research are Conceptual Analysis for understanding the meaning of courage, honesty, and benevolence in Islamic ethics, and context analysis for the content of the Farsi books in Elementary level published in 1398-99. Then two data are compaired in a comparative study.The study has shown that the basis of ethics virtues in Islam are theorticalcal and practical, but the content of Farsi books talk about practical ethics, also in Islamic ethics courage has two minings: braveness and ethic courage, but in the content of the Farsi books means braveness even to the level of loss of life in the defence of religious, people of society and home. Honesty means corespondens of intent, faith and pactice, and in high level means devotion, while in Farsi books means being veracity and honor. Benevolence is demanding for others as good as for one’s self but in Farsi books means demanding good for others in different references.

    Keywords: Islamics Ethics, Courage, Honesty, benevolence, Farsi books, Elementary school level
  • Ali Fathi * Pages 127-151

    The purpose of this article is to explain how to extract the semantic domain of key educational concepts and words of the Qur'an. To achieve this goal, the combined method of constructivist lexical semantics and Izutsu model and for example the concept of education has been used. Quranic lexical semantics is in fact an analytical study on the key concepts of the Quran. Draws its meaning. Based on the analysis of that semantic network, a worldview hidden beyond the key concepts of the Qur'an can be achieved. Based on the findings of this study, the word education has a close semantic connection with the main structure of increase, growth and height with the word "cultivation". But the word "Lord" has no direct semantic connection with the semantic core of property along with possession and planning, and its translation into a teacher (Lord) is a tolerant translation and finally a necessary translation. Of course, according to the monotheistic view, planning All matters of all beings, including the education of human beings, are in the hands of God Almighty, and this issue is not specific to education. Accordingly, "cultivation" in the semantic system of the Qur'an, with its semantic core, growth, prosperity and beauty, is the focus of important educational concepts such as education. , Education, guidance and growth, grace and mercy, piety and obedience, faith and the like, and guarantees the well-being and salvation of man.

    Keywords: Key concepts, semantic field, cultivation, education, Lord