فهرست مطالب

مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی - سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رحیم نوبهار*، علی رفیع زاده، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 1-19

    نظریه پارادایم های علمی توماس کوهن، قلمرو خود را از بستر اصلی آن، که علوم طبیعی است، گسترده تر کرده و وارد علوم اجتماعی هم شده است. فقه کیفری را نیز می توان از منظر تحولات پارادایمی مطالعه کرد. این مقاله با تکیه بر روش تاریخی-تحلیلی عوامل موثر در شکل گیری پارادایم فقه رایج را واکاوی کرده است. در این مقاله به اثرگذاری عوامل موثر در شکل گیری پارادایم رایج فقهی از جمله ویژگی های مربوط به محیط پیدایش اسلام، انسان شناسی متافیزیکی، رویکرد تفسیر لفظی متن، و نگاه تکلیف مدار به انسان پرداخته شده است. همچنین با اشاره به چالش هایی که فقه رایج تحت تاثیر تحولات ناشی از نگاه حق مدار با آن مواجه می شود، با ارجاع بخشی از تغییرات پارادایمی به بنای عقلا و سیره خردمندان پیشنهاد می دهد که فقه جزایی می تواند و باید از پارادایم حق مدار استقبال کند. ورود نگاه حق مدار به فقه کیفری مایه تحولات مهمی در آن می شود. برعکس، بسته بودن باب تحولات پارادایمی به روی فقه و به ویژه پارادایم حق مدار با گذر زمان این بخش از فقه را از واقعیت ها و مقتضیات زمانه دورتر می سازد.

    کلیدواژگان: پارادایم، تکلیف مداری، حق مداری، مجازات های اسلامی
  • وحیدرضا معصومی*، بهزاد رضوی فرد، فریده حسین ثابت، حسین غلامی دون صفحات 21-50
    نظریه های انتخاب عقلانی در پرتوی سادگی و کارایی روش خود، جایگاه ویژه ای در جرم شناسی دارند. بااین حال، در تبیین جرایم غیرسودمدار چندان موفق عمل نمی کنند. دیدگاه غالب، این عدم موفقیت را در ماهیت غیرعقلانی جرایم غیرسودمدار جستجو می کند، اما دیدگاه روان شناسی تکاملی علت را مشکلات روشی موجود در نظریه های انتخاب عقلانی می داند. از همین رو، دیدگاه اخیر، با ارایه یک روش تعاملی تلاش می کند نقاط ضعف نظریه های انتخاب عقلانی را در تبیین جرایم غیرسودمدار پوشش دهد و با ارایه یک روش کارا و منطبق با واقع، ضمن تبیین جرایم غیرسودمدار، خود را به عنوان مکملی قابل اتکا برای نظریه های انتخاب عقلانی معرفی نماید. پژوهش پیش رو، تلاش دارد در ابتدا به این مسئله بپردازد که چرا نظریه های انتخاب عقلانی در تبیین جرایم غیرسودمدار موفق عمل نمی کنند و پس از آن به این پرسش پاسخ گوید که آیا می توانیم جرایم غیرسودمدار را در قالب یک نظریه عقلانی تکاملی درک کنیم؟ روش مورد استفاده در این مقاله، توصیفی است و باتوجه به اینکه ادبیات جرم شناسی را گسترش می دهد، بنیادین محسوب می شود. این پژوهش به صورت کتابخانه ای صورت می پذیرد. در نوشته پیش رو، نشان داده شده است که انسان اقتصادی به عنوان یک نمونه علمی، انطباق چندانی با واقعیت های مرتبط با فرایند تصمیم گیری مجرمانه ندارد؛ چراکه اصولا سازوکارهای شناختی انسان به گونه ای طراحی نشده اند که بتواند پیش از ارتکاب جرم اقدام به محاسبه دقیق سود و زیان رفتار خود کند. در نقطه مقابل، روان شناسی تکاملی با استفاده از عقلانیت سازشی می تواند سازوکارهای روان شناختی مرتبط با جرایم غیرسودمدار را به خوبی تبیین کند و نقش آن ها را در فرایند تصمیم گیری مجرمانه نشان دهد.
    کلیدواژگان: روان شناسی تکاملی، جرائم غیرسودمدار، انتخاب طبیعی، انتخاب عقلانی، عقلانیت سازشی
  • زهرا نعمتی، محمد فرجیها* صفحات 51-77
    یکی از رایج ترین خشونت هایی که زنان در طول زندگی مشترک خود تجربه می کنند، خشونت های جنسی ارتکابی از سوی شوهر است. آسیب های جسمی و روانی این خشونت ها، زنان بزه دیده را به سوی یافتن راهی برای رهایی از خشونت سوق می دهند؛ برخی، با هدف سزادهی به مرتکب و بازداشتن وی از تکرار خشونت، راهی محاکم کیفری می شوند و بعضی دیگر، با سودای دریافت حکم طلاق، راه محاکم خانواده را در پیش می گیرند. اما هر دو گروه برای رسیدن به نتیجه مطلوب، در نخستین گام، باید وقوع خشونت را ثابت کنند؛ امری که به دلیل ماهیت پوشیده روابط زناشویی، آسان نیست. ازاین رو پرسش این پژوهش آن است که بزه دیدگان خشونت جنسی زناشویی، برای اثبات خشونت دیدگی خود در محاکم، با چه موانع و مشکلاتی روبه رو هستند و با چه راهکارهایی می توان از دشواری اثبات این خشونت ها کاست؟ برای پاسخگویی به این پرسش، از رویکرد کیفی و روش موردپژوهی، شامل مصاحبه عمیق با 18 قاضی، 10 وکیل دادگستری، 10 پزشک، روان پزشک و روان شناس و 35 بزه دیده و مشاهده غیرمشارکتی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که عواملی مانند همراه نبودن همیشگی خشونت های جنسی با آسیب های جسمانی، از بین رفتن آثار خشونت با گذشت زمان، ناکارامدی ادله سنتی (اقرار و شهادت) و طفره محاکم از پذیرش ادله علمی، اثبات خشونت های جنسی زناشویی را دشوار می سازند. اما به نظر می رسد تا زمان اصلاح قوانین، با بهره گیری از تجربیات سایر کشورها در عرصه اثبات خشونت های خانگی، مانند به رسمیت شناختن بزه دیده به مثابه شاهد، پذیرش شهادت خبرگان و شهادت اطفال و در نظر گرفتن سابقه سوء رفتارهای مرتکب، تحت لوای ظرفیت قانونی علم قاضی، می توان از دشواری اثبات این خشونت ها کاست.
    کلیدواژگان: ادله اثبات، خشونت جنسی زناشویی، چالش ها، راهکارها
  • فیروز محمودی جانکی*، فائزه منطقی صفحات 79-101

    دستیابی اسلام گرایان به قدرت قانونگذاری پس از بهار عربی، دوگانه شرع و حقوق مدرن را از عرصه نظر به عرصه عمل کشاند و موجب تلاش هایی برای اسلامی سازی قوانین از جمله قوانین کیفری شد. پرسش این است که مواضع و رویکردهای جنبش های اسلام گرا با حضور به عنوان نقش آفرینان سیاسی به ویژه در قانونگذاری های کیفری چگونه و چرا دچار تحول شد؟ این مقاله با تمرکز بر جریان اسلام گرایی میانه که خود را در معرض رقابت حزبی و انتخاب رای دهندگان قرار می دهند، با روشی توصیفی- تحلیلی و بررسی تجارب اسلام گرایان در مواجهه با چالش های قانونگذاری و با استناد به منابع و تحقیقات انجام گرفته در زمینه زمینه های اجتماعی تاریخی موجود، تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد. حزب النهضه نمونه مطالعاتی این مقاله است. کوشش برای گسترش کاربرد حقوق اسلامی، اسلام گرایان را در مواجهه با انتخاب های دشوار میان هنجارهای حقوق بشری و شرع قرار داده و بنابراین مسئله آفرین شده است. نقض آزادی عقیده و بیان که در جرم انگاری ارتداد و توهین به مقدسات تجلی می یابد و نیز مسایل حقوق زنان مانند جرایم جنسی و چندهمسری از عمده این چالش ها هستند. رویکرد النهضه در نهایت دچار تحول شده و به ترک هرگونه سعی برای اسلامی سازی قوانین کیفری گراییده است؛ این تغییر چنین توجیه می شود: نخست، با توجه به سازگاری اسلام و دموکراسی، این حزب به لوازم و اقتضایات دموکراسی تن داده و خواست مردم و اکثریت جامعه برایش اولویت یافته است؛ دوم، این حزب مانند هر حزب سیاسی دیگر در راستای منفعت خود، یعنی حضور در قدرت، رویکردهای خود را تغییر داده است تا محدودیتی برای نقش آفرینی در سیاست نداشته باشد.

    کلیدواژگان: احزاب اسلام گرا، اسلام سیاسی، اسلامی سازی حقوق کیفری، تدوین قانون کیفری، حزب النهضه تونس
  • حسین سلیمانی* صفحات 103-126
    در قانون مجازات اسلامی 1392 اصل قانونی بودن جرم و مجازات، به طور عام، و در مورد تعزیرات و قصاص و دیات، به طور خاص، پذیرفته شده است. با وجود این، در صدر ماده 10 که ناظر بر یکی از آثار اصل قانونمندی، یعنی «قلمرو اجرای قوانین کیفری در زمان» است، عبارتی آمده که به نظر می رسد قانونگذار قصد دارد کیفرهای شرعی را از ذیل این قاعده خارج کند. در این نوشتار در پی بیان آنیم که اولا عبارت «مقررات و نظامات دولتی» شامل همه قوانین موضوعه، از جمله قوانین مدون ناظر بر کیفرهای شرعی، می شود و این کیفرها نیز به گذشته عطف نمی شوند؛ ثانیا با توجه به پذیرش اصل قانونی بودن جرم و مجازات در تعزیرات و قصاص و دیات، و با توجه به این نکته که قاعده عطف بماسبق نشدن قوانین کیفری نتیجه محتوم و انکارناپذیر اصل قانونی بودن است، مستثنای قاعده فقط موارد ارتکابی پیش از وضع قوانین کیفری شرعی (1361) و با برداشتی، حدود غیرمذکور در فرض قانونی شدن بعدی است؛ ثالثا تسری دادن این استثنا به احکام صادرشده پیشین (برای مثال در قالب تعزیرات) فاقد وجاهت است. در هر روی پیشنهاد نگارنده حذف عبارت مذکور از صدر ماده است.
    کلیدواژگان: اصل قانونی بودن جرم و مجازات، تعزیر منصوص، حدود غیرمذکور، قصاص، دیات، عطف بماسبق نشدن قوانین کیفری
  • بابک پورقهرمانی*، پریوش کرمانیان صفحات 127-150
    نظام نیمه آزادی از نوآوری های قانون مجازات اسلامی 1392 است که به پیروی از دگرگونی های علوم جنایی در کشورهای غربی و در پاسخ به کاستی های مجازات حبس به نظام کیفری کشورمان راه یافته است. در این نهاد کیفری، فرد محکوم اوقاتی از محکومیت خود را با هدف شتاب بخشی به روندهای بازپروری و اصلاح و نیز کاستن از پیامدهای ناگوار تحمل مجازات حبس، در خارج از محیط آسیب زای زندان سپری می کند. این نهاد کیفری همانند دیگر نهادهای کیفری هرچند سودمند وارداتی، با وجود همه پیامدهای سازنده خود با چالش هایی همراه است. چالش های حقوقی (فقدان رویه قضایی، ابهام در ضمانت اجرا، مرجع صادرکننده، لزوم یا عدم لزوم درخواست آن از سوی محکوم علیه، مرجع صادرکننده، پیوند آن با نهادهای کیفری دیگر، چیرگی حبس گرایی نظام کیفری، باورمندی کمتر به نهادهای ارفاقی کیفری و نیز استثنا کردن برخی از جرایم از شمول این نهاد کیفری) و فراحقوقی که به دو دسته جرم شناختی (چالش مربوط به کارکردهای متعارف نظام عدالت کیفری و چالش های پس از آزادی از زندان در نظام نیمه آزادی) و نیز اجرایی (کمبود نیروی انسانی کارامد و باورمند و حبس گرایی دادرسان) تقسیم می شود، از این حیث سزاوار یادآوری هستند. این پژوهش که با روش توصیفی و با بهره گیری از منابع دسته اول پژوهشی نگاشته شده، درصدد است مهم ترین چالش های پیش گفته را شناسایی و راهکارهای مناسبی را در برابر آنها به دست اندرکاران نظام عدالت کیفری ایران پیشنهاد کند.
    کلیدواژگان: بازپروری، جامعه، زندان، محکوم، نظام نیمه آزادی
  • سید علیرضا آیت، حسن عالی پور*، بتول پاکزاد، محمود صابر صفحات 151-179
    معامله اتهام سازشی سودانگارانه در راستای حق متهم، شاکی و جامعه است. در این شیوه که برآمده از نظام حقوقی کامن لاست، متهم و مقام تعقیب بر سر موضوع اتهام با هم وارد معامله می شوند و در نهایت در یک ساختار و با چارچوب های مشخصی به توافق می رسند. این شیوه از رسیدگی، برای تحقق مسایلی همچون سرعت بخشیدن به روند رسیدگی، کاهش هزینه ها و جلوگیری از آسیب ها و خسارت های بیشتر مورد توجه نظام های حقوقی قرار گرفته است. جرایم اقتصادی نیز با توجه به ماهیت خطرناک رفتار، پیامدهای فراگیر در سطح جامعه و ویژگی های مرتکب، اقتضای رویکرد کیفری سختگیرانه دارند. آنچه در بیشتر نظام های حقوقی دنیا در خصوص جرایم اقتصادی قابل مشاهده است، موضوع بازپس گیری اموال است. همین مسئله سبب شده است در کشورهایی مانند آمریکا، فرانسه و ژاپن معامله اتهام جایگاه بسیار مهمی در مواجهه با جرایم اقتصادی داشته باشد. امروزه چنین تاسیسی در نظام حقوقی ایران موجود نیست، ولی به دلیل بحران ناشی از کندی دادرسی و حجم رو به رشد پرونده های اقتصادی، به نظر می رسد پردازش و سنجش کارایی این نهاد در قبال جرایم اقتصادی بتواند به تصمیم گیری مناسب در رویارویی با این جرایم بینجامد. در این پژوهش، به دنبال آنیم که پس از بررسی مفهوم معامله اتهام در فرایند کیفری، به این پرسش پاسخ دهیم که اساسا امکان استفاده از معامله اتهام در جرایم اقتصادی وجود دارد یا خیر؟ نتیجه این نوشتار نشان می دهد که اگرچه از دید نظم قانونی کنونی به صراحت نمی توان چارچوبی در این زمینه تدارک دید، از حیث تقنینی می توان راهکار معامله اتهام را برای سامان رساندن پرونده های جرایم اقتصادی و برگرداندن دارایی ها به بیت المال مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: اعاده اموال، جبران خسارت، جرائم اقتصادی، حقوق کامن لا، معامله اتهام
  • جواد صالحی* صفحات 181-200
    شروع تحقیقات به تشخیص دادستان در وضعیت افغانستان جلوه ای از اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی است. این رویکرد دادستان برای مقابله با انفعال شورای امنیت و دولت افغانستان است که جرایم جنگی در قلمرو سرزمینی آن را به دادستان ارجاع ندادند. توسل دادستان به این شیوه متکی به احراز مبنای معقول در ماده (3)15 اساسنامه است که باید از سوی شعبه پیش دادرسی هم تایید شود. اما ارزیابی شعبه پیش دادرسی از وضعیت افغانستان نشان می دهد که صدور مجوز تحقیقات منوط به احراز منافع عدالت در ماده (c)(1)53 اساسنامه است. ازاین رو تحلیل رویه قضایی شعب مقدماتی و تجدیدنظر دیوان در این زمینه واجد اهمیت است. شیوه مطالعه در این نوشتار از نوع توصیفی-تحلیلی است تا به یک پرسش پاسخ داده شود که کارکرد احراز منافع عدالت در رویه قضایی دیوان برای صدور مجوز تحقیقات دادستان در وضعیت افغانستان چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که موافقت با تقاضای دادستان براساس ماده (3)15 اساسنامه نیازمند احراز منافع عدالت در ماده (c)(1)53 اساسنامه نیست. بر این اساس رویکرد شعبه پیش دادرسی با استدلال فقدان منافع عدالت برای خودداری از صدور مجوز تحقیقات در وضعیت افغانستان با ماده (4)15 اساسنامه مطابقت ندارد. ازاین روا شعبه تجدیدنظر در نتیجه رسیدگی به اعتراض دادستان قایل به شروع تحقیقات در وضعیت افغانستان بدون لزوم احراز منافع عدالت است.
    کلیدواژگان: جرائم جنگی، رویه قضایی، شروع تحقیقات، مبنای معقول، منافع عدالت، وضعیت افغانستان
  • نجمه غفاری الهی کاشانی* صفحات 201-225
    اصل قانونی بودن نحوه رسیدگی از مقتضیات اصل قانونی بودن دادرسی کیفری است. به موجب این اصل که به دلیل اهمیت آن علاوه بر اصل 36 قانون اساسی و ماده 12 قانون مجازات اسلامی، در ماده 2 قانون آیین دادرسی کیفری نیز به آن تصریح شده، عملکرد مقامات عرصه دادرسی کیفری، طرز رسیدگی و فرایند دادرسی باید به موجب قانون تعیین شود. با توجه به پذیرش این اصل در نظام حقوقی ایران باید دید که آیا به مقتضیات اصل مذکور عمل نیز شده است؟ با ملاحظه مقررات حوزه دادرسی کیفری روشن می شود که در برخی مراحل دادرسی، مقرراتی غیر از قانون در مورد نحوه رسیدگی تعیین تکلیف کرده است. در این خصوص می توان به برخی مصوبات رییس قوه قضاییه به ویژه پس از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری 1392 اشاره کرد؛ مصوباتی که ناقض اصل قانونی بودن نحوه رسیدگی به نظر می رسد. به این ترتیب پیش بینی نظارت های دقیق و ضمانت اجراهای کافی برای جلوگیری از نقض اصل قانونی بودن نحوه رسیدگی در دادرسی های کیفری ضروری است.
    کلیدواژگان: دادرسی کیفری، فرایند کیفری، اصل قانونی بودن دادرسی کیفری، نحوه رسیدگی، ماده 2 قانون آیین دادرسی کیفری
  • صدرا زارعی، جواد ریاحی*، محمدحسین رجبییه صفحات 227-245

    حالت مسلوب الارادگی ناشی از مصرف مسکر از حالات زیانباری است که اغلب نظام های جزایی از جمله نظام جزایی ایران را وادار به واکنش ساخته، وضع قوانین و مقرراتی را در زمینه کنترل یا پیشگیری از بروز آن حالت موجب شده است. قانونگذار جمهوری اسلامی ایران، در یکی از اقدامات اخیر خود، با ایجاد تغییرات چشمگیر در الفاظ و عبارات مقررات پیشین، مقرره بحث انگیزی (ماده 264 قانون مجازات اسلامی) را انشا کرده و اختلاف نظر نسبتا گسترده ای را در زمینه شمول یا عدم شمول حد مصرف مسکر بر استعمال مواد روان گردان و قرص های توهم زا نظیر مت آمفتامین (شیشه)، آمفتامین، ال اس دی و اکستاسی برانگیخته است؛ به طوری که در عرصه قضا نیز برخی محاکم، مسلوب الارادگی ناشی از مصرف ارادی مواد روان گردان را مشمول حد و برخی مشمول تعزیر می دانند. در این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی این مسئله را بررسی و به این نتیجه رسیدیم که از میان دو دیدگاه موافقان و مخالفان تعمیم حد مسکر بر استعمال روان گردان ها، دیدگاه مخالفان، به لحاظ سازگاری با مبانی فقهی، و با احتیاط در حدود و قواعد فقهی و سیاست کیفری شارع در خصوص حدود و نیز برخورداری آن از پشتوانه قول مشهور و قول بیشتر فقهای امامیه، موجه تر و صحیح تر است و ماده 264 قانون مجازات اسلامی نیز باید براساس آن دیدگاه تفسیر شود.

    کلیدواژگان: روان گردان ها، قانون مجازات اسلامی، کیفر حدی، مسلوب الارادگی، مسکرات
  • علی پورحسن سنگری* صفحات 247-269
    حقوق معانی گونه گون دارد. گاهی حقوق به مجموعه قواعد متعین برآمده از اراده حاکم اطلاق می شود. این معنا از حقوق در فقه سابقه ندارد و ترجمه واژگان فرنگی است. در این معنا، حقوق، برابر با قانون و قانون مترادف با قاعده دولتی تعریف و هر منبعی ورای آن، فراحقوق محسوب می شود. باورمندان به این حقوق که اثبات گرا نامیده می شوند، معتقدند فقط زمانی که فراحقوق (اخلاق، سنت، عرف، شریعت، عقل، احساس، باور و...) به اراده حاکم ترجمه و به شکل قاعده صورت بندی شود، حقوق به وجود می آید. در مقابل برخی حقوق را در قانون یا علمی که از قانون بحث می کند، محدود نمی کنند. در این مفهوم، حقوق، منحصر به قواعد نهاده نیست، بلکه با حقوق به مثابه اصول سروکار داریم. رویکرد اخیر که در نحله هایی چون حقوق طبیعی، حقوق تاریخی و... متجلی است، حقوق را در طبیعت امور جست وجو می کند و قوانین (قواعد) آن را کشف شدنی و نه وضع شدنی می داند. البته در تحلیل مفهوم حق، تفکیک «حق بودن» و «حق داشتن» ضروری است. مفهوم اول در حوزه ارزش شناسی (خوب بودن یا بد بودن) ولی مفهوم دوم موضوع قانونگذاری است. در برخی نوشته های حقوقی این بی تمییزی منشا بسیاری از کج تابی های فکری شده است. عطف به تفکیک اخیر، پرسش های اساسی تحقیق عبارت اند از: حق گذاری، تکلیف کیست؟ آیا معیاری برای سنجش درستی و نادرستی یا صدق و کذب قوانین وجود دارد؟ چالش های اجرای قانون (حقوق نهاده) چیست؟ برای پاسخ به پرسش های یادشده با روش تحلیلی، هستی شناسی حقوق کیفری نهاده (موضوعه) از منظر عناصر و آثار بررسی شده است. در خصوص عناصر تحلیلی حقوق کیفری نهاده، اجزایی چون انشا، درستی و مرتبه و در خصوص آثار اجرایی آن، اوصافی چون استمرار، اثربخشی و کارآمدی شناسایی و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: قانون، قانون گذاری، قواعد حقوقی، حقوق کیفری، فرضیه نواثبات گرایی حقوقی
  • محمود پوپل، سید مهدی سیدزاده* صفحات 271-296

    ترس از جرم در بین شهروندان جامعه از موضوعات مهم در مطالعات جرم شناسی و جامعه شناختی انحرافات بوده و از اهمیت بسزایی در جوامع برخوردار است، زیرا ترس از جرم با به چالش کشیدن امنیت همه کشورها، حتی بر زندگی خصوصی افراد تاثیر می گذارد، تا جایی که احساس بی اعتمادی و آسیب پذیری در افراد را تشدید کرده و اجتماعات را تجزیه می کند. بنابراین ترس از جرم باید به صورت دقیق تجزیه وتحلیل شود. پرسش اصلی مقاله این است که آیا ساکنان ناحیه 13 شهر کابل با ترس از جرم مواجه بوده اند؟ در چه مکان هایی، از چه چیزهایی می ترسند و چرا؟در این پژوهش به صورت پیمایشی و از نوع همبستگی پیرسون استفاده شده است. جامعه آماری آن تمامی افراد ساکن در ناحیه 13 شهر کابل بودند، که از میان آنان 285 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای مورد پرسش قرار گرفتند. متغیر اصلی و متغیرهای وابسته با طیف لیکرت چندگزینه ای سنجیده شدند.یافته ها و نتایج این پژوهش حاکی از آن است که میزان کل ترس در میان ساکنان این ناحیه (از حداقل2 تا حداکثر 5) 43/3 بوده است. زنان با میانگین 19/3 ترس از جرم بیشتری نسبت به مردان با میانگین 95/2 دارند. بین متغیرهای بی سازمانی اجتماعی، تنوع خرده فرهنگی، اعتماد محله ای و تعلق محله ای با متغیر ترس از جرم رابطه معنادار وجود داشت، ولی میان متغیرهای عملکرد پلیس و رسانه ها با متغیر ترس از جرم رابطه معناداری برقرار نبود.

    کلیدواژگان: بی سازمانی اجتماعی، ترس از جرم، جنسیت، رسانه و عملگرد پلیس
|
  • Rahim Nobahar *, ALI Rafiezadeh, Mohammadjafar Habibzadeh Pages 1-19

    Thomas Cohen's scientific paradigm theory is developing from its main realm that is natural sciences to social sciences. Islamic criminal law can be studied from this point of view. The task of this article is to review the factors involved in formation of the prominent paradigm in traditional Islamic criminal law. Relying upon historical-analytical methodology, the article examines the effects of factors such as the environment in which Islam emerged, the influence of Aristotle's philosophical and logical ideas on Islamic thought, metaphysical anthropology, the extreme literal interpretation and mainly a duty-based view of man. Referring to some challenges that the traditional view is facing in contact with modernity and Human Rights, the article suggests that some developments in paradigms can and even should be welcomed. It is because some parts of paradigmatic developments are a part of the conduct of the wise (bina al- oghala), which is recognized as a source of Islamic law. Of these paradigms is a right-based paradigm. According to the article, the openness of traditional Islamic criminal law to the idea of right and approaching a right-based criminal law will result in some positive and significant changes. Conversely, ignoring the idea of right will make Islamic criminal law far from realities and the requirements of the time.Keywords: Islamic punishments, paradigm, duty, right.

    Keywords: Islamic criminal law, Paradigm, Duty, right
  • Vahidreza Masoumi *, Behzad Razavifard, Farideh Hosseinsabet, Hossein Gholamidoon Pages 21-50
    The simplicity and efficiency of rational choice theories are one of the most crucial issues in criminology but they are not successful in explaining expressive crimes. The dominant point of view believes that this failure is due to the irrational nature of expressive crimes; so, the defenders of this theory try to present an interactional and multiple method to cover the weaknesses of rational choice theory. Their attitude is to make a strong base for rational choice theory. This paper is supposed to show the reasons that make the rational choice theory weak in explanation of expressive crimes. Furthermore, it tries to reveal the possibility of understanding expressive crimes in the context of rational choice theory. This research is based on descriptive method and criminology literature. This paper shows that the economic human as a scientific sample is not in compliance with criminal decision-making process. The cognitive mechanism of human being cannot evaluate costs and benefits of behavior before committing a crime. In the opposite aspect, adaptive rationality can explain the psychological mechanisms that are related to expressive crimes and their role in criminal decision- making.
    Keywords: evolutionary psychology, expressive crimes, natural choice, Rational Choice, adaptive rationality
  • Zahra Nemati, Mohammad Farajiha * Pages 51-77
    One of the most prevalent forms of sexual violence against women is that perpetrated by husbands. While some of the victims decide to divorce, others make an attempt to prevent their husbands from violence by filing a criminal case. However, in order to achieve their desired outcome, both groups are required to prove the violence, which is not straightforward given the private nature of sex. Therefore, the questions addressed in the present work are: what are the challenges faced by victims trying to prove their being subjected to sexual violence, and what are the solutions for facilitating the proof of such violence? To address these questions, a qualitative approach and the case-study method are used in in-depth semi-structured interviews with 18 judges, 10 lawyers and 35 victims. Also, non-participant observation technique is used by attending 16 hearings. The findings show that the proof of sexual violence is complicated by disappearance of physical evidence over time, the lack of eyewitness, courts’ evasion of acceptance of scientific evidence, and the fact that sexual violence is not always accompanied by physical injuries. However, it appears that until the laws are amended and supplemented, the difficulty of proving marital sexual violence can be alleviated under the [existing] legal capacity of knowledge of the judge by using other countries’ experiences on evidence in domestic violence, such as calling the victim as a witness, acceptance of expert testimony and child testimony, and considering the history of charged and uncharged crimes, and bad acts of perpetrator.
    Keywords: Evidence, Marital Sexual Violence, Challenges, solutions
  • Firouz Mahmoudi Janaki *, Faezeh Manteghi Pages 79-101

    The Islamists following the Arab uprisings achieved legislative power., As a result, incompatibility between Islamic law and modern law actually become much more apparent. First, Islamist tend to Islamization of criminal law but then it seems that they have changed their scheme. Now, our question is, how and why have the positions and approaches of these movements and parties as political actors have changed, especially in the legislation of issues related to criminal law?The scope of this paper is limited to moderate Islamists, which participates in politics through a party and electoral competitions. The paper tries to find an answer to the above question by focusing on Tunisia, as a case study.Islamists were faced with difficult choices between the norms of human rights and sharia law, and so the issues have become more controversial. The crimes of apostasy and blasphemy which violate freedom of opinion and expression, as well as various issues of women's rights such as sexual crimes and polygamy, are among their major challenges.The Elnahda has eventually abandoned any attempt to Islamize criminal law. This change can be justified by the fact that, first, the party has adapted to the requirements of democracy. Second, the party, like any other political party, has changed its approach to secure its interests, that is, its presence in power.

    Keywords: Islamist parties, Political Islam, Islamization of criminal law, Arab Spring, Elnahda party, Tunisia
  • Hosein Soleymani * Pages 103-126
    Although in the Islamic Penal Code of 1392, the principle of legality of crime and punishment, in general, and in the case of Ta'zirat, Qisas and Diyat, in particular, has been accepted, at the beginning of Article 10, dealing with the non-retroactivity of criminal law, there is a phrase that seems to remove Shari’a punishments from this rule. In this study, first of all, it is stated that government regulations (Nezamat & Mogharrarat) encompass all statute codes, including the previous laws concerning Shari’a punishments, and these punishments are not retroactive. Secondly, considering the acceptance of the principle of legality of crime and punishment in Ta'zir, Qisas and Diyat, and considering the fact that the rule of non-retroactivity of criminal law is a definite and undeniable result of the principle of legality, the only exception to this rule is the inclusion of the non-mentioned Hodud in the case of subsequent legalization. Third, the execution of a later Shari'a punishment is permissible only if the perpetrator has not been previously convicted and punished, for example, in the form of Ta'zir. In any case, the author suggests removing “government regulations” (Nezamat & Mogharrarat) from the beginning of the article 10.
    Keywords: Prescribed Ta'zir, Non-mentioned Hodud, Diyat, Qisas, Article 220
  • Babak Pourghahramani *, Parivash Kermanian Pages 127-150
    The semi-liberal system is one of the innovations of the Islamic Penal Code of 1392, which has followed the changes in the criminal sciences in Western countries and in response to the shortcomings of imprisonment, has entered our country's criminal system. In this criminal institution, the convict spends some of his / her sentence outside the prison's harmful environment with the aim of accelerating the process of rehabilitation and correction, as well as reducing the adverse consequences of imprisonment. This penal institution, like other penal beneficial although imported institutions, , faces challenges despite all its constructive consequences. Legal challenges (lack of judicial procedure, ambiguity in enforcement, issuing authority, necessity or non-necessity of request by the convicted person, issuing authority, its connection with other penal institutions, dominance of criminal system imprisonment, less credibility to the criminal arbitrary institutions and also to exclude some crimes from the scope of this criminal institution) and the extrajudicial that is divided two categories of criminology (the challenge of the conventional functions of the criminal justice system and the post-release challenges of imprisonment in the semi-liberal system) as well as the executive (lack of efficient and credible manpower and tending to the imprisonment of judges) ought to deserve to be reminded. This research, which has been written using a descriptive method and using the first category of research resources, seeks to identify the most important challenges and offer appropriate solutions to them to the managers of the Iranian criminal justice system.
    Keywords: Semi-free system, prison, Convicted, rehabilitation, Community
  • Alireza Ayat, Hassan Alipour *, Batoul Pakzad, Mahmood Saber Pages 151-179
    Charges trading can be considered one of the compromise-based methods in criminal cases. This approach, which follows from the Commonwealth legal system, deals with the accused and the prosecution on the subject of the charge, and eventually reaches a certain structure and agreement. This approach has been taken into consideration by legal systems to address issues such as speeding up the process, reducing costs, and preventing further harm. Economic crimes also require a rigorous criminal approach, given the dangerous nature of the behavior, the pervasive consequences at the community level and the characteristics of the perpetrator. What is visible in most legal systems in the world regarding economic crimes is the subject of property restitution. This has made the accusation trade a very important place in the face of economic crimes in countries such as the US, France and Japan. Today, such a facility is not available in the Iranian legal system, but due to the crisis stemming from the slow pace of litigation and the growing volume of economic cases, it seems that processing and measuring its effectiveness against economic crimes can lead to appropriate decision-making in dealing with these crimes. In this study, we seek to address the question of whether the transaction of a criminal charge in the criminal process is a question of whether there is a substantive possibility of using a criminal transaction in economic crimes. And what would be the impact if it was used to deal with economic crime in the country.
    Keywords: Charges trading, Economic crimes, compensation, Kamnella's rights
  • Javad Salehi * Pages 181-200
    Initiating an investigation at the prosecutor discretion into the Afghanistan situation is one of the mechanisms for exercising the ICC jurisdiction. This is the Prosecutor’s approach to counteracting the inaction of the Security Council and the Afghanistan state which do not seek to prosecute war crimes on its territory. The Prosecutor’s consideration in this way relies on establishing a reasonable basis in article 15(3) of the Statute which must also be approved by the Pre-Trial Chamber. But the Pre-Trial Chamber’s assessment of the Afghanistan situation is in line with the interests of justice in article 53(1)(c) of the Statute and has prevented to initiate an investigation the Afghanistan situation. Therefore, the analysis of the ICC jurisprudence of the Pre-Trial Chamber and the Appeal Chamber in this regard is of importance, originality and research innovation. The method of study in this article is descriptive-analytical and critical in order to answer a question: what is the function of the interests of justice in the ICC jurisprudence to initiate the Prosecutor investigation in the Afghanistan situation? Research findings show that the factor of interests of justice in article 53(1)(c) of the Statute is not related to the request of the prosecutor under article 15(3) of the Statute. Accordingly, the Pre-Trial Chamber’s approach to the argument that there is no interest in justice in refusing to issue a permit to investigate in the Afghanistan situation is inconsistent with the components of article 15(4) of the Statute.
    Keywords: jurisprudence, to Initiate an Investigation, Reasonable Basis, Interests of Justice, war crimes, Afghanistan Situation
  • Najmeh Ghaffari Elahi Kashani * Pages 201-225
    The principle of legality of mode of trial is one of the requirements of the principle of legality of criminal procedures that is mentioned in the Principle 36 of the Constitution, the Article 12 of the Islamic Penal Code and the Article 2 of the Criminal Procedure code. This principle requires that the criminal procedure authorities ' operations and the mode of trial must be determined by law. Whereas this principle is accepted in Iran's legal system, we should consider that have its requirements been regarded in practice? By studying the regulations in criminal procedure, it will be clarified that the in some stages of criminal process, the regulations other than law have determined the mode of trial. In this case, we can mention to some approvals of the head of judicial branch, especially after the adoption of the Criminal Procedure Code in 1392. So it seems that however the principle of legality of mode of trial in criminal procedures is accepted in Iran's legal system, but in some cases this principle is violated in practice.
    Keywords: the principle of legality of criminal procedure, Criminal Procedure, Article 2 of the Criminal Procedure Code, mode of trial
  • Sadra ZareEi, Javad Riahi *, Mohammad Hosain Rajabieh Pages 227-245

    Unwillingness caused by consumption of liquor is a harmful state that has forced Iran’s criminal system and many of other criminal systems to reaction and legislation over control and prevention of that state. Iran’s legislator recently has altered words and terms of the last regulations and legislated a controversial regulation (Article 264 of Islamic criminal law) and excited a fairly wide disagreement about encompassment of penalty of liquor consumption upon consumption of psychedelics and psychedelic tablets like met amphetamine, amphetamine, L.S.D and Ecstasy; In a way that some criminal courts choose penalty of Had and others choose discretionary punishment for unwillingness caused by willful consumption of psychedelics. This Article, with the descriptive-analytical method, has studied the matter and resulted that among two viewpoints, the viewpoint of opponents of encompassment of penalty of liquor consumption upon consumption of psychedelics is more justifiable and more correct than the adherents viewpoint, because the first conforms with jurisprudence foundations and the rule of “Ehtiat in Hodud” and jurisprudential rules and penal policy of Islam’s legislator in “Hodud” and because of its enjoyment from the support of famous jurisprudential views and majority of jurists; Article 264 of Islamic criminal law, therefore, should be elucidated on basis of the viewpoint of opponents.

    Keywords: Unwillingness, liquors, psychedelics, penalty of Had, Islamic criminal law
  • Ali Poorhasan Sangari * Pages 247-269
    One of the means law is positivist law. criminals law is a set of rules that define a crime, determine its punishment, and determine the method of proving the crime and the execution of the punishment in the realm of criminal law, we have also come to the writing systems, in order to quantify the rational criminal low in their study of their claims. our approach to written systems is abviously formal and positive. in our explanation of our hypothesis, we chose coherence and explained the reasons for our reversal.in our view, rational criminal law is an interdisciplinary approach that follows the examination of the criminal law and the legalization of the judicial process derived from it through the logic of knowledge. Logical criminal law in the aftermath of military creation is a conditional and homogeneous proposition of self-substanted , positive coherent, deductive and qualitative propositions in our view, the logical rules of criminal procedure are also fundamental, formal, constitutional, disconnected from the origin of the law and are foreseeable.
    Keywords: statute, Legislation, Criminal Law, element of law, performance of law. new positivism
  • Mahmood Popal, Seid Mahdi Seidzadeh * Pages 271-296

    Fear of crime among the citizens of a society is an important topic in the study of criminology and sociology of deviations, because the fear of crime, despite challenging the security of all countries, even It affects individuals' private lives, to the point where it intensifies feelings of distrust and vulnerability in individuals and divides communities. Therefore, fear of crime must be carefully analyzed. The main question is whether the residents of the 13th district of Kabul were fear of crime? In what places, what are they afraid of and why?This research has been used as a survey and Pearson correlation type. The statistical population was all residents of 13-District of Kabul, which 285 people were interviewed by multi-stage cluster sampling. The main and the dependent variables were measured with multiple choice Likert scale.The findings and results obtained from this study indicate that the total level of fear among the residents (from a minimum of 2 to a maximum of 5) was 3.43. Women with an average of 3.19 are more afraid of crime than men with an average of 2.95. There was a significant relationship between the variables of social disorganization, micro cultural diversity, neighborhood trust and neighborhood affiliation with the fear of crime variable. But there was no significant relationship between the variables of police and media practice with the variable of fear of crime.

    Keywords: Disorganization, fear of crime, gender, social media, police operations