فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:14 Issue: 43, Autumn 2020

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رشما اس، کریتیکا سرینیوسان، سوشیث سوشیث، کیران کومار، پراتیما ام بی، جنیس دسا* صفحات 1-8
  • شادی دهقان زاده* صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    نقشه کشی مفهومی یک ابزار شناختی مفید است که باعث پردازش اطلاعات در جهت درک مفاهیم درسی می شود. مطالعات انجام گرفته درباره کاربرد نقشه کشی مفهومی در آموزش بالینی دانشجویان پرستاری بسیار محدود می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش به شیوه نقشه کشی مفهومی بر ادراک دانشجویان پرستاری از از شرایط یاددهی-یادگیری بود.

    روش بررسی

     این مطالعه شبه تجربی پس آزمون با مشارکت 84 دانشجوی پرستاری که واحد کارآموزی پرستاری ویژه را اخذ کرده بودند، انجام شد. دانشجویان با استفاده از روش تصادفی ساده به دو گروه کنترل (40 نفر) و تجربی (44 نفر) اختصاص یافتند. برای آموزش محتوی درسی طراحی فرایند پرستاری مراقبت از بیمار در بخش سی سی یو، گروه کنترل به شیوه سنتی (ستونی) و گروه تجربی به روش نقشه کشی مفهومی آموزش دیدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای دوقسمتی شامل مشخصات فردی و پرسشنامه تجارب آموزش و یادگیری (ETLQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی شامل آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

      نتایج نشان داد که تفاوت نمرات چهار حیطه سازماندهی و ساختار درس، یاددهی و یادگیری، فراگیران و مدرسان، ارزیابی ها و تکالیف و ETL کلی در گروه تجربی و گروه کنترل از نظر آماری معنادار است.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نقشه کشی مفهومی را بعنوان روشی مفید برای آموزش بالینی دانشجویان پرستاری پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: شرایط یاددهی-یادگیری، دانشجوی پرستاری، نقشه مفهومی
  • فرهاد رمضانی بدر، امید ابراهیم پور، ایوب پزشکی، میترا خلیلی* صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت بین المللی سازی دانشگاه ها، شناسایی چالش ها و فراهم نمودن شرایط مناسب تحصیلی تاثیر بسزایی در فرایند پذیرش و جذب دانشجویان خارجی دارد. این مطالعه با هدف شناسایی مولفه های موثر بر وضعیت تحصیلی دانشجویان خارجی در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی و با استفاده از روش مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند تجربیات دانشجویان خارجی در دانشگاه علوم پزشکی زنجان از مهرماه 98 تا بهمن ماه 99  (اکتبر 2019 تا فوریه 2021) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 4 مولفه اصلی شامل نگرانی های شغلی، موانع یادگیری موثر، مدیریت امور تحصیلی-حمایتی و امور مهاجرت تحصیلی بدست آمد. همچنین اعتبار دانشگاه محل تحصیل، مدارک دانش آموختگی، محتوی آموزشی، برنامه ریزی درسی، سنجش و ارزشیابی، استرس زبان خارجی، سازماندهی امور اداری- آموزشی، امور پشتیبانی و زیرساخت های یادگیری الکترونیک، فرهنگ سازمانی بین المللی سازی، امور رفاهی- اجتماعی دانشجویان، امور کنسولی (موانع گذرنامه تحصیلی)، امور مالی بانکی و ارزی به عنوان مولفه های فرعی شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    مولفه های ضعف در زبان فارسی، فرهنگ سازمانی بین المللی سازی، سازماندهی امور اداری - آموزشی و امور رفاهی- اجتماعی دانشجویان در سایر دانشگاه های داخل و خارج کشور نیز گزارش شده است. اما مولفه های امور پشتیبانی و زیرساخت های یادگیری الکترونیک و امور مهاجرت تحصیلی بدلیل شرایط کرونا و تحریم های بانکی علیه ایران موارد جدیدی هستند که در این مطالعه بدست آمده اند و بنابراین نیاز به ارایه راهکارهای مناسب دارند.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی، دانشجویان اتباع خارجی، مولفه های موثر بر تحصیل، چالش های بین المللی سازی، دانشگاه علوم پزشکی
  • زهره سادات میرمقتدایی، فرشته افکاری*، آیدا محرمی بخشایشی صفحات 31-39
    زمینه و هدف

    انیمیشن می تواند رویدادهایی را که به سختی می توان در دنیای واقعی نشان داد و یا در ذهن تجسم نمود، بازسازی کند. لذا به نظر می رسد در آموزش دروسی مثل آناتومی که دارای مفاهیم غیر قابل لمس بسیاری است مفید واقع شود.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان رشته داروسازی بودمی باشد که به صورت تصادفی با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه 30 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش آموزش مباحث سیستم گردش خون و سیستم ادراری را در قالب انیمیشن و گروه کنترل این مباحث را با استفاده از روش سخنرانی، که روش متداول آموزش این مباحث می باشد، آموزش دیدند. میزان دانش فراگیران از طریق آزمون محقق ساخته بر اساس جدول مشخصات هدف-محتوا به صورت پیش آزمون و پس آزمون  و نگرش دانشجویان نیز از طریق پرسشنامه استاندارد رضایت کاربران بررسی گردید.

    یافته ها

    استفاده از انیمیشن تاثیر مثبتی بر دانش و نگرش دانشجویان رشته داروسازی داشت و بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون با سطح اطمینان 95%  اختلاف معنی داری وجود داشت دارد. بر اساس تحلیل کوواریانس در سطح دانش اندازه اثر38/0 38% و در سطح نگرش  این مقدار برابر40% 40/0 برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    استفاده از انیمیشن در آموزش دروس آناتومی در رشته داروسازی، با بکارگیری ساختار جدید و نمایش مطالب مربوط به مباحث سیستم گردش خون و سیستم ادراری در قالب تصاویر متحرک دو بعدی و نمایش مهارت های مختلف همچون نمایش شیوه و محل صحیح برش در تشریح اعضای بدن و ایجاد تجسم بهتر از موضوع درس، باعث بالا رفتن دانش و ارتقا نگرش دانشجویان داروسازی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: انیمیشن آموزشی، دانش، نگرش، دانشجویان، داروسازی، دانشگاه
  • فریده ملکشاهی، ابوالفضل احسن زاده، امین آدینه وند، صمد دارابیان* صفحات 40-47
    زمینه و هدف

    اخلاق حرفه ای فرآیندی است که حافظ رفاه فردی و گروهی دانشجویان است که تجاوز به آن می تواند به یادگیری دانشجویان لطمه وارد کند. هدف مطالعه ی حاضر بررسی ارتباط بین اخلاق حرفه ای، مهارت ارتباطی و عملکرد شغلی اساتید بالینی دانشگاه علوم پرشکی لرستان بود.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقطعی می باشد. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه ی اساتید بالینی دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان می باشد که به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گرد آوری ها دو پرسشنامه، دیوید موزیک(David Musick)، که شامل، اخلاق حرفه ای و مهارت های ارتباطی؛ همراه با پرسشنامه ی عملکرد شغلی پاترسون بود. داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS 22 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

      از بین 176 استاد، 115 نفر پرسشنامه ها را تکمیل و وارد مطالعه شدند. از نظر جنس (3/64 %) مرد  با میانگین سنی 33/6 ± 78/41 بودند.در رابطه پرسشنامه ها با متغیرهای دموگرافیک فقط مهارت ارتباطی با سن، عضو هییت علمی بودن و سابقه ی کار رابطه معنی دار نشان داد. همچنین مطالعه ی حاضر نشان داد که بین رعایت اخلاق حرفه ای و مهارت های ارتباطی، و همچنین بین این دو مولفه با عملکرد شغلی ارتباط مثبت و مستقیمی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه مستقیم اخلاق حرفه ای و مهارت های ارتباطی با عملکرد شغلی می توان گفت که ارتقای اخلاق کاری اساتید با افزایش عملکرد شغلی آن ها همراه است.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عملکرد شغلی، مهارت های ارتباطی
  • محمدرضا حیدری، مهرداد گودرزوند چگینی*، حمیدرضا رضایی کلیدبری، مراد رضایی دیز گاه صفحات 48-63
    زمینه و هدف

    بین المللی سازی دانشگاه ها بر اساس اسناد بالادستی مانند سند چشم انداز بیست ساله و نقشه راه علمی بعنوان یک ضرورت و اولویت تعریف شده از سوی دیگر فرهنگ سازمانی بعنوان عامل اساسی پیش برنده و بازدارنده تغییرات سازمانی محسوب می شود، لذا پژوهش پیش رو با هدف بررسی مولفه های فرهنگ سازمانی موثر به منظور بین المللی سازی دانشگاه ها طراحی گردیده است.

    روش بررسی

     پژوهش از نوع کیفی بود. داده های مطالعه به روش نظریه زمینه ای و مصاحبه با خبرگان حاصل گردید. مصاحبه نیمه ساختاریافته  با 23 نفر از خبرگان با روش نمونه گیری هدفمند و تا حد اشباع نظری انجام و تحلیل داده ها با روش تحلیل مقایسه ای ثابت و مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت گرفت.

    یافته ها

      از دیدگاه خبرگان فرهنگ سازمانی دانشگاه های بین المللی دارای 10 مولفه اصلی و 54 زیرمولفه می باشد. مدیریت و رهبری- منابع انسانی مالی و فیزیکی-اساتید- زبان، فرهنگ و ارزش ها- ارتباط و تعامل سازمانی- خدمات آموزشی، پژوهشی و رفاهی- رشد و تعالی سازمان- خلاقیت و نوآوری- ساختار سازمانی و دانشجویان مولفه های اصلی بودند.

    نتیجه گیری

    فرهنگ سازمانی مبتنی بر انواع تفکر راهبردی، سیستمی، فرایندی، جهانی، خلاقانه بین مدیران دانشگاه ها و توانمندی کارکنان از نظر تاب آوری فرهنگی، تعهد و تعلق، شایسته سالاری،کارتیمی، مهارت زبان و رویت پذیری دانشگاه از نظر نتایج اعتباربخشی و رتبه بندی نقش مهمی در بین المللی سازی دانشگاه ها دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی - خبرگان آموزش عالی - دانشگاه های بین المللی
  • مریم عطارد، مهری دوستی ایرانی* صفحات 64-76
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه شناخت چالش های آموزش بالینی دانشجویان تکنولوژی پرتوشناسی و بهبود وضعیت آن به روش اقدام پژوهی است.

    روش بررسی

     این مطالعه اقدام پژوهی به شیوه ی کمیس و مک تاگرت در چهار نیمسال تحصیلی (1398 تا 1400) در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با مشارکت 48 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم تکنولوژی پرتوشناسی، مدیر گروه و دو نفر از مربیان گروه طراحی شد. مصاحبه های فردی نیمه ساختاریافته در خصوص شناسایی مشکلات و ارایه راهکارها انجام و داده ها با روش تحلیل محتوای قراردادی تحلیل شد. راهکارهای پیشنهاد شده در مرحله اقدام اجرا شد و اثربخشی برنامه با کمک مصاحبه فردی و جلسات گروهی با مشارکت کنندگان ارزیابی شد.

    یافته ها

    یافته های مرحله ی برنامه ریزی نشان داد که طراحی و سازمان دهی نامناسب برنامه های کارآموزی، عدم تناسب دروس بالینی با نظری، ناکارآمدی آموزش در فضای بیمارستان، ارزشیابی نامناسب پایان دوره، عدم وجود امکانات رفاهی در بیمارستان از موانع یادگیری بالینی است. پس از تعیین مشکلات و طبقه بندی آنها، در مرحله اجرا  با همکاری مسیولین آموزشی در دانشکده و بالین اقدامات برای نیل به اهداف انجام شد. نتایج مشاهده و تامل، رضایت دانشجویان در اقدامات زودبازده را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    مشارکت دست اندرکاران آموزش بالینی و دانشجویان تکنولوژی پرتوشناسی در شناخت دقیق تر مشکلات آموزش بالینی و بررسی راه حل های ممکن جهت بهبود وضعیت آن موثر است. رضایت دانشجویان از تغییراتی که در مرحله ی اقدام شاهد آن بودند مشهود بود. در کل واکنش دانشجویان به اینکه به عنوان عضوی از مجموعه ی برنامه ریزی در زمینه ی مشکلاتشان مورد سوال واقع می شدند، مثبت بود.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، تکنولوژی پرتو شناسی، اقدام پژوهی
  • وحید ملکی کالیانی*، طیبه موسی بیگی صفحات 77-85
    زمینه و هدف

    سرزندگی تحصیلی از عوامل تاثیرگذار بر یادگیری است و در موفقیت تحصیلی دانشجویان نقش بسزایی دارد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سرزندگی تحصیلی براساس جو عاطفی خانواده، شکفتگی و شفقت به خود در دانشجویان علوم پزشکی انجام گردید.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان  کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در  نیم سال اول سال تحصیلی 1399-1398 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 339 نفر  انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل، پرسش نامه های سرزندگی تحصیلی، جو عاطفی خانواده، شکفتگی و شفقت به خود بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و روش تحلیل  همبستگی کانونی با استفاده از نسخه  24 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل همبستگی متعارف نشان داد که بین متغیرهای سرزندگی تحصیلی با جو عاطفی خانواده، شکفتگی،  و شفقت به خود دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد(001/0>P و 69/0=λ  و38/75F=). همچنین، بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، 31 درصد از واریانس متغیر سرزندگی تحصیلی به کمک متغیرهای پیش بین (جو عاطفی خانواده، شکفتگی، شفقت به خود قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند به برنامه ریزان و مجریان آموزش عالی، جهت اتخاذ سیاست های مناسب آموزشی، به منظور  شناخت عوامل موثر بر سرزندگی و تلاش برای افزایش آن یاری رساند.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، جو عاطفی خانواده، شکفتگی، شفقت به خود
|
  • Reshma S, Krithica Srinivasan, Sushith Sushith, Kiran Kumar, Prathima MB, Janice Dsa* Pages 1-8
    Background & Objective

    Communication skills play a pivotal role in enhancing the clinical acumen of physicians. Formal training in this aspect is urgently needed in India due to increased patient-clinician conflicts. The present study aimed to assess the knowledge and attitude toward clinical communication skills among undergraduate medical students and provide training by an interprofessional approach.

    Materials & Methods

    This interventional study was conducted on 35 phase-two medical students who were assessed in terms of their knowledge and attitude toward communication skills. Following that, training workshops encompassing various interactive sessions were implemented by an interprofessional team. Categorical variables were expressed as numbers and percentages, and continuous variables were expressed as mean and standard deviation. Paired t-test was used to compare the mean scores at the significance level of P<0.05.

    Results

    The majority of the students (91.4%) opined that communication skills are essential for a medical practitioner. The mentors’ assessment indicated an increase in the mean score of communication skills (17.8±2.47) after the interventional training workshops compared to the pre-intervention score (6.9±5.67; P<0.05). In addition, the post-training feedback revealed that 94.3% of the students believed that the training provided an insight into understanding the importance of having proper communication skills in fostering strong therapeutic patient care.

    Conclusion

    According to the results, the students had a positive attitude toward learning communication skills. Our findings emphasize the teaching of these skills through an integrated, interprofessional approach to make the learning experience more productive.

    Keywords: Communication, Learning, Physician-Patient Relations, Students
  • Shadi Dehghanzadeh* Pages 9-18
    Background & Objective

    A concept map is recognized as a beneficial tool that can lead to course content comprehension through information processing. There is limited research on the use of concept mapping in the clinical education of nursing students. Therefore, the present study aimed to evaluate the effect of the concept mapping method on nursing students’ perception of teaching-learning conditions.

    Materials & Methods

    This was a quasi-experimental study with a posttest performed on 84 nursing students who received the special nursing apprenticeship credit. The students were divided into two control (n=40) and experimental (n=44) groups by simple random method. The content of the course of patient care process design in CCU was taught to the subjects in the control and experimental groups by the conventional (columnar) and concept map methods, respectively. Data were collected using a two-section questionnaire encompassing demographic characteristics and the experiences of the teaching and learning questionnaire (ETLQ). In addition, data analysis was performed using descriptive and analytical methods such as independent t-test and one-way ANOVA.

    Results

    In this study, there was a significant difference between the two groups regarding the scores of four subscales of organization and structure, teaching and learning, students and teachers, and assessment and other set work and overall ETL score.

    Conclusion

    It is suggested that the concept map method be used as a beneficial technique in the area of nursing students’ clinical education.

    Keywords: Teaching, learning conditions, Nursing student, Concept map
  • Farhad Ramezani Badr, Omid Ebrahimpour, Ayoub Pezeshki, Mitra Khalili* Pages 19-30
    Background & Objective

    Regarding the process of attraction and admission of international students, it is important to identify the academic challenges of international students and provide appropriate conditions towards meeting their academic and social needs. The present study aimed to identify the components affecting the academic status of international students in Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran.

    Materials & Methods

    The experiences of international students were examined from October 2019 to February 2021 using conventional qualitative content analysis and in-depth semi-structured interviews.

    Results

    In this study, four main themes were extracted, including occupational concerns, obstacles of effective learning, managing students’ academic and supportive affairs, and academic immigration affairs. In addition, 12 subthemes were achieved including the credibility of the university, graduation qualifications, educational content, curriculum planning, assessment and evaluation, foreign language stress, organization of administrative-educational affairs, e-learning support and infrastructure affairs, the organizational culture of internationalization, student welfare, and social affairs, consular affairs and banking and foreign exchange finance.

    Conclusion

    Components of language stress, the organizational culture of internationalization, the organization of administrative-educational affairs, student welfare and social affairs have been reported by other universities at home and abroad. However, considering the Covid-19 pandemic and banking sanctions against Iran, two new components of e-learning support/infrastructure affairs and banking and foreign exchange finance respectively, were achieved. Therefore, these new items need to be evaluated and provided with appropriate solutions.

    Keywords: Internationalization, International Students, Factors affecting the Educational Status, Zanjan University of Medical Sciences
  • Zohrehsadat Mirmoghtadaie, Fereshteh Afkari*, Aida Moharrami Bakhshayeshi Pages 31-39
    Background & Objective

    Animation can recreate events that are difficult to show in the real world or visualize in the mind. so, it seems to be useful in teaching courses such as anatomy, which has many intangible concepts.

    Materials & Methods

    This study was quasi-experimental. The statistical population included pharmacy students who were randomly substituted in two groups of 30 experimental and control using a random number table. The experimental group was trained in the circulatory and urinary systems in the form of animation and the control group was trained in lecture using the lecture method, which is the common method of teaching these articles. The level of learners 'knowledge was assessed through a researcher-made test based on the table of objective-content characteristics as pre-test and post-test and students' attitudes were assessed through a standard user satisfaction questionnaire.

    Results

    The usage of animation had a positive effect on the knowledge and attitude of pharmacy students and there was a clear difference between the mean points of the experimental and control groups in the post-test with a 95% confidence level. Based on analysis of covariance, at the knowledge level, the effect size was estimated to be 0/38 and at the Attitude level, this value was estimated at 0/40.

    Conclusion

    Using animation in teaching anatomy course in the field of pharmacy, a new structure and showing content related to the circulatory and urinary systems in the form of two-dimensional moving images, and performing various skills include showing the correct method and location of incision in dissecting organs and creating better visualization of the subject matter, will increase the knowledge and attitude of pharmacy students.

    Keywords: Educational Animation, Knowledge, Attitude, Students, Pharmacy, University
  • Faride Malekshahi, Abolfazl Ahsanzadeh, Amin Adinevand, Samad Darabian* Pages 40-47
    Background & Objective

    Professional ethics is a process that guarantees students’ individual and group welfare maintenance, the violation of which damages students’ learning. Therefore, the present study aimed to evaluate the relationship between professional ethics, communication skills and job performance of clinical teachers at Lorestan University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This descriptive, cross-sectional study was performed on all clinical teachers in the school of medicine, Lorestan University of Medical Sciences, selected by census sampling. Data were collected using David Musick’s 26-item instrument, which included professional ethics and communication skills, along with the Paterson Job Performance Questionnaire. Data analysis was performed in SPSS version 22 using descriptive statistics, Pearson’s correlation coefficient and independent t-test.

    Results

    In this study, 115 out of 176 teachers completed the tools. In terms of age, 64.3% of the subjects were male. Moreover, the mean age of the participants was reported to be 41.78±6.33 years. The results were indicative of a significant relationship only between communication skills and variables of age, being a faculty member and work experience. In addition, there was a positive and direct association between adherence to professional ethics and communication skills, and between the two components and job performance.

    Conclusion

    Given the direct relationship between professional ethics and communication skills with job performance, it could be concluded that the improvement of the professional ethics of teachers will increase their job performance.

    Keywords: Professional ethics, job performance, communication skills
  • Mohammad Reza Heidari, Mehrdad Goudarzvand Chegini*, Hamidreza Rezaee Kelidbari, Morad Rezaei Dizagh Pages 48-63
    Background & Objective

    The internationalization of universities based on upstream documents, such as the 20-year vision document or the scientific roadmap, has been defined as a necessity and priority. On the other hand, organizational culture is regarded as a key factor in promoting and preventing organizational change. Therefore, the present study aimed to evaluate effective organizational culture components design to internationalize universities. 

    Materials & Methods

    This was a qualitative study, and its data was selected by a grounded theory approach and interviews with experts. Overall, semi-structured interviews were made with 23 experts selected by purposive sampling, and data collection continued until reaching saturation. In addition, data analysis was carried out by the fixed comparative analysis method, as well as open, axial, and selective coding stages.

    Results

    From the perspective of experts, there are 10 components and 54 sub-components in the organizational culture of universities’ internationalization. In this regard, the main components included management and leadership, human, physical and financial resources, teachers, language, culture and values, organizational communication and interaction, educational, research and welfare services, growth and excellence of the organization, creativity and innovation, organizational structure, and students..

    Conclusion

    Organizational culture based on strategic, systemic, process, global, creative thinking between university administrators and staff capabilities in terms of cultural resilience, commitment and belonging, meritocracy, teamwork, language skills and university visibility in terms of accreditation and ranking results played an important role in the internationalization of universities.

    Keywords: Organizational Culture, Higher Education Experts, International Universities, Internationalization of Universities
  • Maryam Atarod, Mehri Doosti Irani* Pages 64-76
    Background & Objective

    This study aimed to recognize the clinical education challenges of radiographytechnology students and to improve the current clinical education status by the action research approach.

    Materials & Methods

    This was action research performed by Kemmis and McTaggart approach in four academic semesters during 2019-2020 at Shahrekord University of Medical Sciences. In total, 48 third and fourth-year radiographytechnology students, as well as the department chairman and two educators were enrolled in the study. Individual semi-structured interviews were made with the subjects with a focus on the identification of problems and presenting solutions. In addition, data were analyzed by a conventional content analysis method. The proposed strategies were exploited in the implementation stage and the effectiveness of the program was assessed by individual interviews and group sessions.

    Results

    The planning stage findings demonstrated that improper design and organization of apprenticeship programs, incompatibility of clinical courses with theory courses, inefficient training in the hospital, inadequate summative evaluation, and lack of welfare facilities in the hospital were regarded as barriers to clinical learning of students. Following determining and classification of issues, measures were taken in the implementation stage in cooperation with the educational authorities of the faculty and clinic to achieve goals in this field. In addition, observation and reflection results confirmed students’ satisfaction with early return measures.

    Conclusion

    The participation of clinical education experts and radiographytechnology students led to a more accurate understanding of problems of clinical education and examining possible solutions to improve the situation. Students were clearly satisfied with the changes made in the implementation stage. Overall, students had a positive reaction for being a member of the planning group to eliminate their education problems.

    Keywords: Clinical education, Radiography Technology, Action research
  • Vahid Maleki Kaliani*, Tayebeh Mosabeygi Pages 77-85
    Background & Objective

    Academic vitality is one of the effective factors of learning and plays a significant role in the academic success of students. The present study aimed to predict academic vitality in students based on family emotional atmosphere, flourishing and self-compassion.

    Materials & Methods

    This was a correlational study performed on all BSc students of Kermanshah University of Medical Sciences in the first semester of 2019-2020. In total, 339 subjects were selected by random sampling, and data were collected using the academic vitality scale, the affective family emotional atmosphere questionnaire, the self-compassion scale, and the flourishing questionnaire. Data analysis was performed in SPSS version 24 using descriptive statistics and the canonical correlation method.

    Results

    In this study, there was a significant relationship between academic vitality and family emotional atmosphere, flourishing and self-compassion in students (F=75.38, λ=0.69, P<0.001). Furthermore, the regression analysis results explained 31% of the variance of academic vitality with predictors of family emotional atmosphere, flourishing and self-compassion.

    Conclusion

    Our findings could be used by higher education planners to adopt appropriate educational policies in order to recognize factors affecting vitality.

    Keywords: Academic Vitality, Family Emotional Atmosphere, Flourishing, Self-Compassion