فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1400)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عسکری*، عباس چهاردولی، علیرضا پیروزمند، حسین تاج آبادی، حمیدرضا رضایی صفحات 11-39

    در «مدیریت دانش»، چهار خروجی برای علوم انسانی موجود برشمرده شده است: 1. دانش افزایی؛ 2. کارکرد داشتن؛ 3. کاربردی سازی؛ 4. تجاری سازی. مفهوم متاخر تجاری سازی با مسئله بنیادین «نگاه مادی و کالایی به دانش» و تاثیرپذیری مستقیم از «نیولیبرالیسم»، «نظریه اقتصاد دانش» و «مفهوم صنعت دانش»، زلزله های عمیقی را در دانش جهانی ایجاد کرده است. در منطق تجاری سازی، دانش و دانشگاه خدمتگزار بازارهای آزاد اقتصادی و شرکت های تجاری توصیف شده است؛ به طوری که مرکز ثقل آن دو غالبا «انتفاع» و «سود مادی» برشمرده شده تا «فهم» و «صدق». پژوهش پیش رو با رویکرد کیفی و با «روش توصیفی تحلیلی» انجام شده و نویسندگان برای دستیابی به نتایج پژوهش، از دو راهبرد تحقیقاتی «خلاصه اسناد و مدارک» (فیش برداری) و «تفکر پایان تا آغاز» استفاده کرده اند. این پژوهش با توجه به «اصل تقدم فهم بر نقد» و با بهره مندی از «روش شناسی بنیادین تکوین نظریه های علمی»، مبادی معرفتی و عوامل غیرمعرفتی تجاری سازی علوم انسانی را مورد ارزیابی قرار داده و درصدد آن است که فواید و آفات تجاری سازی را در عرصه علوم انسانی شناسایی و تبیین کند. در مبادی معرفتی شش گانه تجاری سازی علوم انسانی، ردپای مسئله بنیادین تجاری سازی یعنی نگاه ماتریالیستی به دانش قابل مشاهده است. بر همین مبنا نمی توان با نگاه تحویلی نگری، «کاربردی سازی علوم انسانی» و مفاهیم هم پیوند با آن را به «تجاری سازی علوم انسانی» فروکاست. همچنین، از میان عوامل غیرمعرفتی و زمینه ای تجاری سازی علوم انسانی، سه عرصه «دانش»، «دانشگاه» و «آموزش و پژوهش»، که به طور جدی در شعاع تجاری سازی قرار دارند، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. در این عرصه ها هم، نگاه کالایی، شی واره و ابزاری به دانش قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: علوم انسانی موجود، تجاری سازی، مبادی معرفتی، عوامل غیرمعرفتی، چالش ها، ارزیابی انتقادی
  • حمید عاشوری*، احمدحسین شریفی صفحات 41-59

    بحث از اخلاق و نهادینه کردن آن در جامعه همواره از دغدغه های اندیشمندان در حوزه اخلاق و تربیت بوده است؛ ازاین رو، تحت گرایشی جدید با عنوان تربیت اخلاقی، در مقام پاسخ به این دغدغه برآمدند. سوال اصلی در پژوهش حاضر این است که از نگاه ملاصدرا، به عنوان یکی از فیلسوفان اسلامی برجسته، چه روش هایی در تربیت اخلاقی جاری می شود. این پرسش را می توان به گونه های مختلفی پاسخ داد، اما در این مقاله، براساس «مراحل صدور کنش های اختیاری»، به این پرسش پاسخ داده می شود. البته ملاصدرا تعابیر مختلفی در مراحل صدور فعل انسان دارد ولی آنچه مشهور است، تبیینی شش مرحله ای است که طبق آن مراحل صدور فعل عبارت اند از: «تصور فعل»، «تصدیق به فایده»، «شوق»، «شوق موکد»، «اراده» و درنهایت «قوه محرکه». این تحقیق با روشی تحلیلی سعی دارد با توجه به عبارات ملاصدرا، روش های تربیت اخلاقی را ذیل هرکدام از مراحل صدور فعل بیان کند و در پایان هم به تحلیل و بررسی نگاه صدرا و بیان نقاط قوت و ضعف آن بپردازد.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، روش های تربیت اخلاقی، الگوی خطی، مراحل صدور فعل، ملاصدرا
  • جواد طالبی طادی*، مهدی منفرد صفحات 61-77

    منشا، لزوم، حقیقت و کیفیت پیدایش وجوب اعتباری از منظر علامه طباطبایی در فرایند صدور کنش، مسئله پژوهش حاضر را رقم می زند. در نگاه علامه طباطبایی، وجوب اعتباری نقش ویژه ای در کنش های انسانی ایفا می کند؛ به گونه ای که هیچ فعل و ترکی خالی از آن نیست. ازنظر ایشان، متعلق علمی که اراده بر آن متوقف است نمی تواند نسبت ضروری حقیقی باشد، بلکه نسبتی غیرضروری و غیرحقیقی است. ایشان براساس اتحاد و سنخیت نسبت با طرفین و کیفیت آن، بر اعتباری بودن طرفین نسبت و کیفیت آن استدلال می کند. در نگاه ایشان، این کیفیت اعتباری همان وجوب اعتباری است. منشا این وجوب، احساسات درونی برآمده از قواست که انسان در پرتو این احساسات، حد یا حکم ضرورت حقیقی را به دیگر اشیا می دهد و این وجوب را انشا می کند. وجوب اعتباری اولین اعتباری است که انسان پدید می آورد.

    کلیدواژگان: علوم اعتباری، وجوب اعتباری، اراده، کنش، علامه طباطبایی
  • محمدسالم محسنی*، محمدعالم فصیحی زاده صفحات 79-96

    حقوق بشر در اندیشه های فلسفی ریشه دارد و براساس نوع جهان بینی و انسان شناسی فهم و تفسیر می شود؛ ازاین رو، هر مکتب فلسفی براساس اصول و مبانی خاصی به تعریف و تفسیر این حقوق می پردازد. در این میان، شهید مطهری براساس جهان بینی الهی و آموزه های اسلامی به حقوق بشر نگریسته و آن را نقد و ارزیابی کرده است. این تحقیق مبانی فلسفی حقوق بشر را در اندیشه شهید مطهری بررسی کرده و به این نتیجه دست یافته است که از دیدگاه وی، چون انسان آفریده خداوند و تابع قوانین کلی خلقت و اراده تکوینی اوست، حقوق بشر نیز باید در ارتباط با مبدا هستی و غایت آفرینش معنا و تفسیر شود؛ بنابراین، اصل توحید، غایتمندی خلقت و هماهنگی نظام تکوین و تشریع، مبانی هستی شناختی حقوق بشر به شمار می آیند؛ ازسوی دیگر، چون انسان ترکیب یافته ای از جسم و روح و بهره مند از استعدادهای فطری گوناگون است، دوساحتی بودن وجود انسان، استعدادهای فطری و اختیار، مبانی انسان شناختی حقوق بشر شمرده می شوند. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: مبانی فلسفی حقوق بشر، اصل توحید، هدفمندی آفرینش، استعدادهای فطری، اختیار
  • محمد کاویانی آرانی* صفحات 97-116

    هدف از این پژوهش کشف و تبیین نقش حکومت و قوانین بین الملل در «سبک زندگی اسلامی» با رویکرد «اصلاح اجتماعی» است و سوال پژوهش این است که حکومت اسلامی و قوانین بین الملل چه مقدار و چگونه در سبک زندگی مردم و جامعه ایفای نقش می کنند؟ گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای و مشاهدات میدانی و تحلیل داده ها به صورت عقلی و نظری با روشمندی مطالعات اسلامی انجام شده است. بعضی از یافته ها عبارت اند از: 1. سبک زندگی اسلامی در پنج مقیاس فردی، خانوادگی، اجتماعی، حکومتی و بین المللی قابل بررسی است؛ 2. این پنج مقیاس به صورت دایره های متحدالمرکز قابل نمایش هستند؛ 3. حکومت و قوانین بین الملل تقریبا دایره های دیگر را در درون خود هضم می کنند؛ 4. بدون وجود حکومت اسلامی، داشتن سبک زندگی اسلامی کامل، حتی در مقیاس فردی، ممکن نیست؛ 5. اراده حکومت اسلامی باید در قالب قوانین و مقررات و نهادها و سازمان ها وغیره متجلی شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی، اصلاح اجتماعی، حکومت اسلامی، روابط بین الملل، روان شناسی اسلامی
  • یحیی بوذری نژاد*، احمد کرمی نژاد صفحات 117-133

    تغییرات اجتماعی و تحولات جوامع بشری از مسایل مهمی است که ذهن نظریه‌پردازان اجتماعی و فلسفی را مشغول خود ساخته است. هر یک از آن‌ها نظریات مختلفی را بر پایه مبانی پذیرفته‌شده خود مطرح کرده‌اند؛ برخی از این متفکران جمعیت، عقاید، جغرافیا و تضاد طبقات اجتماعی را به‌عنوان علل تغییرات اجتماعی مطرح کرده‌اند. در این ‌بین سید جعفر کشفی فقیه، فیلسوف و عارف دوره قاجار با تکیه‌بر مبانی پذیرفته‌شده خود و براساس حدیث جنود عقل و جهل به بیان علل تغییرات اجتماعی پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از روش اسنادی و تحلیل محتوا و با رجوع به آثار سید جعفر کشفی، به تبیین نظریه او از تغییرات اجتماعی مبتنی‌بر حدیث جنود عقل و جهل پرداخته ‌شده است. کشفی با تکیه ‌بر علوم عقلی و نقلی جهان اسلام به‌ویژه تشیع به تشریح تضاد و تقابل قوای عقل و جهل و جدال آن‌ها و سریان آن جدال در تاریخ جوامع بشری که منجربه تغییر جوامع می‌شود، پرداخته است. او برخلاف مارکس، که تضاد اقتصادی و مادی را عامل تغییرات اجتماعی دانسته است، علت تضاد را فراتر از جدال اقتصادی طبقات جامعه دانسته و تضاد را در جدال قوای عقل و جهل دانسته است.

    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، تضاد، عقل، جهل، سید جعفر کشفی، طبقات اجتماعی
|
  • Hossein Askari*, Abbas Chahardoli, Alireza Piroozmand, Hossein Tajabadi, Hamidreza Rezaei Pages 11-39

    In "Knowledge Management", four outputs for the existing humanities are listed: 1. Enhancing knowledge; 2. To function; 3. Application; 4. Commercialization. The late concept of commercialization, with its fundamental problem of "material and commodity view of knowledge" and the direct influence of "neoliberalism", "theory of knowledge economics" and "concept of knowledge industry", has caused deep earthquakes in world knowledge. In the logic of commercialization, knowledge and the university serving free economic markets and commercial companies are described in such a way that the center of gravity of the two is often referred to as "material gain" rather than "understanding" and "truth". The present research has been done with a qualitative approach and with a "descriptive-analytical method" and the authors have used two research strategies "summary of documents" and "end to beginning thinking" to achieve the research results. This study has evaluated the epistemological foundations and non-epistemological factors of commercialization of humanities according to the "principle of prioritizing the understanding of theory over its study" and using the "fundamental methodology of the development of scientific theories". Explaining the benefits and pests of commercialization of humanities is another goal of this research. In the six epistemological foundations of the commercialization of the humanities, the traces of the fundamental problem of commercialization, namely the materialist view of knowledge, can be seen. Therefore, "application of humanities" and related concepts cannot be reduced to "commercialization of humanities". Also, among the non-epistemological and contextual factors of commercialization of humanities, three areas of "knowledge", "university" and "education and research" that are seriously in the commercialization radius were selected and examined. In these areas, too, a commodity, object, and tool view of knowledge can be seen.

    Keywords: Existing Humanities, Commercialization, Epistemological Principles, Non-epistemic Factors, Challenges, Critical Evaluation
  • Hamid Ashouri*, Ahmad Hossein Sharifi Pages 41-59

    The discussion of ethics and its internalization in society has always been the concern of thinkers in the field of ethics and education, and therefore, under a new trend called moral education, they were in a position to respond to this concern. The main question in the present study is that from the point of view of Mulla Sadra as one of the prominent Islamic philosophers, what methods are used in moral education. This question can be answered in different ways, but this article answers this question based on the "steps of issuing voluntary actions". Of course, Mulla Sadra has different interpretations in the stages of issuing human action, but what is known is an explanation of the six stages according to which the stages of issuing a action are "idea of action", "affirmation of benefit", "enthusiasm", "emphatic enthusiasm", "will" and finally " mover faculty". This research has tried to express the methods of moral education under each of the stages of issuing the action with an analytical method according to Mulla Sadra's expressions, and in the end, it has analyzed and examined Sadra's view and expressed its strengths and weaknesses.

    Keywords: Moral Education, Methods of Moral Education, Linear Pattern, Stages of Issuing a Action, Mulla Sadra
  • Javad Talebi Tadi*, Mahdi Monfared Pages 61-77

    The issues of the present research are the source, necessity, definition and the quality of the creation of i'itibari necessity in Allameh Tabatabai's viewpoint in The process of performing the action. Conventional necessity plays a special role in actions so that all actions are performed according to it.In Allameh Tabatabai's view, stopping the will on consciousness is self-evident and does not need a reason. In his view, the object of this consciousness cannot be a real necessary relation, but is an unnecessary and unrealistic relationship. Based on the unity and cognation of the relationship with its parties and quality. he argues that the parties and quality are i'itibari. In his view, this quality is the conventional necessity. The source of this necessity is the inner feelings come from the faculties of soul. In the light of these feelings, man gives the definition of real objects to other objects and makes the conventional necessity. It is the first conventional perceptions that man creates.

    Keywords: I'itibari Perceptions, I'itibari Necessitation, Will, Action, Allameh Tabatabai
  • MohammadSalem Mohseni*, MohammadAlem Fassihizadeh Pages 79-96

    Human rights are rooted in philosophical thought and understood and interpreted according to the type of worldview and anthropology. Hence, each philosophical school deals with the definition and interpretation of these rights on the basis of certain principles. Meanwhile, Martyr Motahhari viewed and criticized human rights on the basis of divine worldview and Islamic teachings.This study examined the philosophical foundations of human rights in the thought of Martyr Motahari and has came to this conclusion that in his view, since man is created by God and is subject to the general laws of creation and genetic will of God, human rights also must be interpret and means in relation to the origin and purpose of Creation. Therefore, the principle of monotheism, creativity teleology and the coordination of the system of genesis and legislation, are the ontological foundations of human rights.  On the other hand, since man is a combination of body and soul and enjoying various innate talents, the two dimensions of human existence, natural talents, perfectionism and human authority are considered as anthropological principles of human rights. This study has been done by descriptive-analytical method.

    Keywords: the Philosophical Foundations of Human Rights, the Principle of Monotheism, Purposefulness of Creation, Innate Talents, Authority
  • Mohammad Kavyani Arani* Pages 97-116

    The aim of this study was discovering and explaining the role of governance and international law in the "Islamic lifestyle" with the approach of "social reform"; The question: How much and how do islamic governance and international law play a role in the life styles of people and society? Data collected with library method and field observation; Data analysis is carried out in a rational and theoretical form with the method of islamic studies; Some of the findings are: 1.The style of Islamic life can be considered in five scales, individual, family, social, governance and international; 2. These five scales are represented in concentric circles; 3. Governance and international law digest almost other circles within themselves; 4. Without Islamic rule , it is impossible to have a complete Islamic life style , even on an individual scale; 5. The will of the Islamic state must be expressed in the form of laws and regulations and institutions etc.

    Keywords: Life Style, Islamic Life Style, Social Reform, Islamic Governance, International Relations, Islamic Psychology
  • Yahya Bouzarinejad*, Ahmad Karaminejad Pages 117-133

    Social change and the evolution of human societies is one of the important issues that have preoccupied the minds of social and philosophical theorists.Each of them has proposed different theories based on their accepted principles. Some of these thinkers have proposed population, beliefs, geography and the social class conflicts as the reasons of social changes. In the meantime, Seyyed Jafar Kashfi, a jurist, philosopher and mystic of the Qajar period, relying on his accepted principles and based on the hadith of the soldiers of wisdom and ignorance, has stated the causes of social change. In this research, using the documentary based method and content analysis, and referring to the works of Seyyed Jafar Kashfi, his theory of social change based on the hadith of the soldiers of wisdom and ignorance has been explained. Kashfi, Relying on the intellectual and narrative sciences of Islamic world, especially Shiism, describes the conflict and confrontation between the forces of wisdom and ignorance،their controversy and the transmission of their controversy in the history of human societies, which turns into society changes. Unlike Marx, who considered economic and material based conflicts as the cause of social change, Kashfi considered the cause of conflicts to be beyond the economic controversy of society classes, and saw the cause of conflicts in the struggle between the forces of wisdom and ignorance.

    Keywords: Social Change, Conflict, Wisdom, Ignorance, Seyed Jafar Kashfi, Social Classes