فهرست مطالب

حقوق قضایی - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه حقوق قضایی
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا الهی منش*، زهره قادری صفحات 11-26

    پدیده قدیمی خشونت خانگی علیه زنان، امروزه به عنوان نقض حقوق بشر زنان می باشد؛ و آن خشونتی است که در اصلیت رین نهاد اجتماعی که جایگاه رشد، تربیت و جامعه پذیری افراد است رخ می دهد که توسط شوهر در محیط خانه و خانواده نسبت به همسر واقع می گردد و در آن شوه ر، بزهکار و همسر، بزه دیده تلقی می شود و که دارای پیامدهای ناگوا ری ب ر فرد و جامعه می باشد. یکی از علل فرار زنان از منزل، خودکشی زنان، ازدیاد طلاق به درخواست زنان و فروپا شی خانواده نا شی از آن می باشد خشونت خانگی علیه زنان به عنوان یکی از موضوعات اجتماعی مهم مورد توجه نظام های حقوقی کشورها و جامعه جهانی و سازمان ملل و خصوصا مدافعان حقوق زنان بوده و شمار زیادی از اسناد سازمان ملل را به خود اختصاص داده است. از این رو شایسته است در این پژوهش با بهرگی ری از روش توصیفی و تحلیلی و با برر سی در اسناد سازمان ملل و نظام حقوقی ایران معلوم گردد که آیا زنان خشونت دیده خانگی در اسناد سازمان ملل و نظام حقوقی ایران مورد حمایت قرار گرفته اند؟ اگر مورد حمایت قرار گرفته اند به چه شیوهای؟ نتایج این بررسی نشان می دهد زنان خشونت دیده خانگی در اسناد سازمان ملل و نظام حقوقی ایران به شیوه های مختلف مورد حمایت قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: زنان، بزه دیده، حمایت، خشونت علیه زنان، خشونت خانگی
  • داریوش اشرافی*، محسن عبدالهی، تورج خدیوی سهرابی صفحات 27-40
    با عنایت به لزوم ایجاد وفاقی عام برای تابعان حقوق بین الملل به منظور حصول اهداف مشترک تحت شرایطی داوطلبانه، الزاماتی اخلاقی شکل گرفت که منجر به ظهور تعهدات نرم در ادبیات حقوق بین الملل گردید، حقوق نرم، به مرور زمان قابلیت تبدیل به عرف را خواهد داشت. هدف از نگارش این مقاله، بررسی قضایی تعهدات حقوق نرم در درون حقوق سخت می باشد که موافقت نامه نغییر اقلیم 2015 پاریس و قانون هوای پاک وضمانت اجرای قضایی بعنوان مصداقی، بررسی می شود. سوالی مطرح است؛ با توجه به تعهدات حقوقی نرم تا چه اندازه ضمانت اجرای آن می تواند با توجه به موافقت نامه پاریس در حقوق ایران کارآمد باشد؟ فرضیه تحقیق بر این است که به نظر می رسد تعهدات حقوق نرم می تواند اثربخشی و ضمانت اجرای کافی را در حقوق ایران با توجه به موافقت نامه پاریس داشته باشد. این مطالعه به روش کتابخانه ای صورت گرفته و لزوم اهتمام جامعه بین الملل دررفع موانع مذکور را ایجاب می نماید.
    کلیدواژگان: بررسی قضایی، حقوق ایران، قانون هوای پاک، حقوق نرم، تغییرات اقلیمی، تعهدات حقوق نرم، موافقت نامه تغییرات اقلیمی پاریس، ضمانت اجرا
  • امیرعباس بزرگمهر*، لیدا ثباتی، ایمان مدنیان صفحات 41-52

    پیش فروش ساختمان از عقود چالشی بوده و با وجود مزایای فراوان، بدلیل تاخیر یا عدم انجام تعهد؛ به اعتماد عمومی در مورد این عقد خدشه وارد نموده و مردم و دستگاه قضایی را با مشکلات متعددی روبرو کرده است. پیشگیری و اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از نقض تعهد مقدم بر جایگاه داوری است و در صورت نقض عهد در قانون پیش فروش ساختمان در ماده 20 حل و فصل کلیه اختلافات ناشی از تعبیر، تفسیر و اجرای مفاد قرارداد پیش فروش ساختمان به دلیل کم هزینه بودن، مسالمت آمیز بودن و تسریع در حل و فصل اختلافات ناشی از عقود پیش فروش ساختمان، داوری به عنوان بهترین گزینه برای قرار گرفتن در زمره شروط قراردادی جهت حفظ منافع دو طرف قرارداد محسوب می شود. در این مقاله دو رهیافت اصلی برای حل معضلات عقود پیش فروش ساختمان تبیین می شود. رهیافت اول راهکارهای پیشگیری از ایجاد نقض عهد و اختلافات ناشی از عقود پیش فروش و رهیافت دوم معرفی داوری به عنوان بهترین مرجع حل و فصل اختلافات و لزوم امری کردن ارجاع اختلافات اصل عقد پیش فروش ساختمان به داوری در قانون است.

    کلیدواژگان: پیش فروش ساختمان، داوری، نقض عهد
  • اعظم خوش صورت موفق*، بهاره برومند امین صفحات 53-68
    اصولا حق حریم خصوصی تاسیسی است که همه افراد بشر با آن همزاد بوده اند و این حق شایسته در هر موقعیت و مکانی، شایسته احقاق هست. مقوله حریم خصوصی از دیرباز مورد توجه علما، فقها و اندیشمندان بوده است و پس از مدرنیته شدن جوامع، این موضوع در قالب یک حق اساسی برای همه افراد در همه جوامع از لحاظ حقوقی احصاء شده است. یکی از پیچیده ترین الگوهای حریم خصوصی، روابط زوجیت هست. زیرا مسیله حریم خصوصی در این رویکرد، با استقلال در تصمیم گیری و همچنین میزان حق دخالت شوهر در حالت فقهی و قانونی در اندیشه ها و افکار زوجه ارتباط پیدا می کند. به این صورت که با توجه به سرپرست بودن زوج در خانواده، مقوله حریم خصوصی زن نسبت به مسایل خصوصی خویشتن و حدود استقلال زوجه در تصمیم گیری، از عمده دلایلی است که نیازمند تامل است. لذا باید بیان نمود که در مناسبات بین زوج و زوجه در کانون خانواده، شناخت دقیق ماهیت و قلمرو و مصادیق قلمرو حریم خصوصی نیازمند پژوهشی ژرف است که این نگاره، سعی نموده تا حد مطلوبی به کنکاش و بررسی موضوع مورد پژوهش بپردازد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، فقه، حقوقی، زوج و زوجه، تصمیمات شخصی
  • بهزاد رضوی فرد*، فهیمه حیدری ترک آباد، حمیده غفاری نژاد صفحات 69-94
    امروزه فقدان ضمانت اجرای کارآمد درجرایم زیست محیطی،منجربه توسعه این جرایم شده است.درسطح بین الملل مسیر شکل گیری سیاست جنایی،توجه به محیط زیست و جرایم علیه آن که در رهگذر برخوردهای مسلحانه مورد اشاره قرار گرفته بود،از کنفرانس استکهلم هموارتر گشت و بنظر اکنون بستر مناسب برای ورود صریح این جرایم به اساسنامه دیوان نیز تحت عنوان اکوساید فراهم است لیکن سیاست جنایی ایران که در بخش جرم انگاری،با مضیق بودن طیف جرایم پیش بینی شده از یکسو و عدم رعایت استانداردهای لازم از سوی دیگر،موردانتقاد قرارگرفته است،در نظام پاسخ ها نیز با ضعف کارآیی پاسخ های کیفری،پاسخ های ترمیمی پیش بینی شده در راستای اصلاح مرتکب و جبران خسارت، بجهت عدم بسترسازی مناسب در مقابله با این جرایم روبرواست.لذا ضرورت اتخاذ یک سیاست جنایی منسجم بصورت توامان درسطح داخلی وبین المللی در راستای پیشگیری از وقوع این جرایم شایسته ترین تدبیر در مقابله با این جرایم می باشد.
    کلیدواژگان: اکوساید، پاسخ ترمیمی، پاسخ کیفری، جرائم زیست محیطی
  • محمد صابرراد*، وحید علائی صفحات 95-104
    پیشرفت های فنی در هر حوزه ای تاثیرات خود را در سایر حوزه ها نیز خواهد داشت. حقوق بین الملل و بطور خاص مرزهای بین المللی از پیشرفت های فنی و یا توجه به عواملی که وجود داشته اند ولی قبلا از آنها غافل شده اند بهره برده و این عوامل را در خدمت خواسته های خود قرار می دهد. شاید اگر به هر کدام از عوامل فنی بصورت مجرد بنگریم نتوانیم به درستی نقش آنها را در حوزه های مرزی درک نماییم. ولی وقتی قرار گرفتن آن ها را در قالب تعیین حدود مرزها بررسی می کنیم و این مجموعه را بصورت کلی در نظر می گیریم و ارتباط عوامل درونی آنها را با یکدیگر بررسی می کنیم پر واضح است که عوامل فنی تحول شگرفی را در تعیین حدود مرزهای زمینی ایجاد نموده اند. در نهایت وقتی عوامل فنی در خدمت تعیین حدود مرزهای زمینی قرار می گیرند در واقع به خدمت هدف آن درآمده اند. هدف چیزی جز حفظ صلح و نظم و امنیت بین المللی نیست امری که فلسفه وجودی سازمان ملل متحد است. بدین ترتیب عوامل غیر انسانی در خدمت عوامل انسانی و حفظ ارزش های آن درآمده اند. قطعا پیشرفت های بعدی در عوامل فنی همراه با تحولات دیگری در حوزه مرزها خواهد بود.
    کلیدواژگان: مرزهای زمینی، تعیین حدود، علامت گذاری، حفظ و نگهداری مرز، تکنولوژی، تثبیت مرز
  • رابعه نظر پور * صفحات 105-118

    یکی از اصول بنیادی و اساسی حقوق افراد در جامعه، رعایت اصل اباحه و اصل برایت است که در مسایل مختلف فقهی، حقوقی نقش به سزایی را ایفا می‌کند. قلمروی اجرایی این اصول با توجه به اهمیت و ارزش بالای آنها محدود به حقوق اسلام و قوانین و مقررات داخلی نبوده، بلکه وجود و اثر این اصول را می‌توان در سایر قوانین و مقررات بین‌المللی و حقوق داخلی دیگر کشورها هم جستجو نمود. نکته مهم در این خصوص شناخت و تبیین جایگاه این اصول در فقه  و حقوق است، چرا که پذیرش اصول مزبور آثار و نتایج متفاوتی را حسب مورد به دنبال خواهد داشت. در این مقاله سعی شده است ضمن بیان معنا و مستندات فقهی این دو اصل به تفاوت‌های آن دو نیز پرداخته شود.

    کلیدواژگان: اصل، برائت، اباحه، فقه
|
  • MohammadReza Elahi Manesh *, Zohreh Ghaderi Pages 11-26

    One of the fundamental principles of the rights of individuals in society is to observe the principle of the law and the principle of innocence, which plays a significant role in various jurisprudential issues. Due to their importance and high value, the scope of these principles is not limited to Islamic law and domestic laws and regulations, but the existence and effect of these principles can be found in other international laws and regulations and the domestic law of other countries. The important point in this regard is the recognition and clarification of the position of these principles in jurisprudence and law, because the acceptance of the principles will have different effects and results, as the case may be. In this article, we try to express the meaning and jurisprudential documentation of these two principles to the differences between them.

    Keywords: principle, innocence, Abaha
  • Dariush Ashrafi *, Mohsen Abdollahi, Touraj Khadivi Sohrabi Pages 27-40
    Considering the need to create a common consensus for the subjects of international law in order to achieve common goals under voluntary conditions, moral requirements were formed which led to the emergence of soft obligations in the international law literature. Had. The purpose of writing this article is to judicially examine the obligations of soft law within hard law, of which the 2015 Paris Climate Change Agreement and the Clean Air Act and Judicial Enforcement Guarantee are examined as examples. The question is; Given the soft legal obligations, to what extent can the guarantee of its implementation be effective in Iranian law according to the Paris Agreement? The research hypothesis is that it seems that soft law obligations can be effective and guarantee sufficient implementation in Iranian law according to the Paris Agreement. This study is a library method and requires the international community to address these barriers.
    Keywords: Judicial review, Iranian Law, clean air law, soft law, Climate Change, soft law obligations, Paris climate change agreement, enforcement guarantee
  • AmirAbbas Bozorgmehr *, Lida Sabati, Iman Madnian Pages 41-52

    The pre-sale of the building is a challenge and,despite having many advantages,due to delays or non-fulfillment of obligations,it undermines public confidence in this contract and faces the people and the judiciary with many problems.preventing and adopting necessary measures to prevent a breach of obligations is prior to the position of arbitration, and then it is verified that in the event of a breach of the prohibition of building in Article 20, the settlement of all differences arising from the contract, interpretation and Proposes the implementation of the provisions of the contract for the sale of buildings through arbitration Judging by the low cost, peacefulness and expeditious resolution of disputes arising from pre-sale contracts,it is considered as the best option to be among the contractual terms to protect the interests of the parties to the contract. In this paper, two main approaches to solving the problems of pre-sale contracts are explained.The first approach to preventing breaches of the contract and disputes arising from pre-sale contracts and the second approach of introducing arbitration as the best reference for settlement of disputes and the necessity of referring disputes is the principle of the pre-sale contract for the arbitration in law.

    Keywords: pre-sale of buildings, Arbitration, violation of the covenant
  • Azam Khoshsorat *, Bahareh Boroumand Amin Pages 53-68
    Basically, there are two types of privacy in marital field: the first is the privacy that a husband and wife have toward each other and no one is allowed to intrude in without permission; the second is the privacy that each husband and wife have in relation to each other and for intruding this privacy they must be allowed. Human beings have respect to themselves in their privacy and think about themselves. This is an opportunity to encounter with and judge their actions and behaviors and modify them. For this reason, the issue of privacy or solitude has long been considered by scholars, jurists, and thinkers, and this issue has been legally recognized, after the modernization of societies, in the form of a fundamental right for all individuals in all societies. One of the most complex patterns of privacy is family privacy which can be seen in the couples’ relationships. In spite of the emotional and mental affiliations and the status of men and women in the family, the issue of privacy is somewhat in contradiction with this issue. Therefore, in the present research which is conducted through the analytical method, it is concluded that couples, in addition to the emotional and physical elements to each other, are entitled to privacy and solitude by the virtue of legal and jurisprudential evidence, in which observing and respecting to this issue is a must that both parties must be bound to it. Thus, the aim of this research is to find out the extent of man (husband)’s intrusion in this area and decisions are made by the woman (wife), due to his position of patronizing and ensuring in providing safety in the family, in some affairs and decisions which are derived from the wife’s privacy and thoughts.
    Keywords: privacy, jurisprudence, Legal, Couples, personal decisions
  • Behzad Razavifard *, Fahimeh Heidari Torkabad, Hamideh Ghaffari Nejad Pages 69-94
    nowadays, the lack of legal sanctions in environmental crimes has led to the development of these crimes. An the international level, since the Stockholm conference the formation path of the criminal policy, paying attention to environment and the crimes against it which was mentioned through armed conflicts, became easier, and now it seems the bed is set for entering these crimes into the regulation of the Court of Justice under the title ofecoside. But the Iranian criminal policy, which has been criticized for Narrow spectrum of predicted crimes on the one hand and non-compliance with the required standards on the other at the criminalization part, has been undeveloped at the penal responses and has faced ineffectiveness in penal responses and restorative expected responses in line with reforming the predicator and compensation for it has not made an appropriate bed in facing thesecrimes. therefore in order to prevent the occurrence of these crimes the necessity of adopting a coherent criminal policy at both internal and international level is the most eligible act in dealing with these crimes.
  • Mohammad Saberrad *, Vahid Alaei Pages 95-104
    Technological advances in any domain effects other domains as well. International law and especially international boundaries take advantage of technical progresses or considering the factors which existed before but they have been neglected and put these factors in the service of its demands. Maybe if we consider each of the technical factors separately, we cannot understand their role properly in boundary domains, but we study their setting in the form of boundaries determination and consider the package generally and investigate the relationship of internal factors. It is clear that technical factors have developed a great evolution in determination of territorial boundaries. Eventually, when the technical parameters are employed for determination of territorial boundaries, in fact they serve to its purpose; the purpose is nothing than maintaining international peace, order and security, the fact that is the existential philosophy of the United Nations organization. Thus, non-human factors have been served for human factors and maintain its values.   Definitely next advances in technical factors will be along with other revolutions in boundaries domain.
    Keywords: territorial boundaries, Determination, demarcation, boundary protection, maintenance, Technology, boundary consolidation
  • Rabia Nazarpour Pages 105-118

    One of the basic principles of the rights of individuals in society is the observance of the principle of immorality and the principle of innocence, which plays a significant role in various jurisprudential issues. The practical scope of these principles, given their importance and high value, is not limited to Islamic law and domestic laws and regulations, but the existence and effect of these principles can be sought in other international laws and regulations and domestic law of other countries. The important point in this regard is to recognize and explain the position of these principles in jurisprudence and law, because the acceptance of these principles will have different effects and results depending on the case. In this article, while expressing the meaning and jurisprudential documents of these two principles, an attempt has been made to address the differences between the two.

    Keywords: principle, innocence, Immorality, jurisprudence