فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال ششم شماره 14 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 23
|
  • نیوشا پورحسینی* صفحه 1
    هدف

    این پژوهش با هدف، اثربخشی مشاوره مبتنی بر نظریه انتخاب بر صمیمیت زنان متاهل انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل همراه با گمارش تصادفی گروه های آزمودنی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارمندان زن متاهل دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران در سال 1397 می باشد که با شیوه نمونه گیری دردسترس30 نفر انتخاب و در دو گروه به صورت تصادفی جایگزین شدند. برای اندازه گیری صمیمیت زناشویی از پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001) استفاده شد که دارای 43 گویه است که نیازهای صمیمیت و ابعاد آن (عاطفی، روان شناختی، عقلانی، جنسی، جسمانی، معنوی، زیباشناختی و اجتماعی- تفریحی) را مورد سنجش قرار می دهد. اعتمادی (1384) پایایی کل پرسشنامه را از طریق روش آلفای کرونباخ 93/0 محاسبه کرده است. در پژوهش خمسه و حسینیان (1386) پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 82/0 گزارش شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مشاوره مبتنی بر نظریه بر صمیمیت زنان متاهل اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین براساس یافته ها مشاوره مبتنی بر نظریه انتخاب منجر به افزایش صمیمت در زنان گروه آزمایش گردید.

    کلیدواژگان: مشاوره مبتنی بر نظریه انتخاب، صمیمیت، زنان متاهل
  • غلامرضا محمدی فرهمند* صفحه 2
    هدف

    این پژوهش با هدف، تعیین رابطه بین ویژگی های شخصیتی و میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه اول ابتدایی انجام شد.

    روش

    به لحاظ هدف، توصیفی (غیرآزمایشی) بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر قدس در سال تحصیلی 1400-1399 که مشغول به تحصیل هستند، بودند. از جامعه آماری پژوهش حاضر، تعداد حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) 148 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور و پرسشنامه تجدیدنظر شده پنج عاملی شخصیتی نیو فرم کوتاه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی و میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه اول ابتدایی رابطه وجود دارد.

    نتیجه گیری

    ضریب همبستگی مقیاس روان رونجوری با پیشرفت تحصیلی منفی و معکوس بوده اما بین باقی خرده مقیاس های ویژگی شخصیتی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان پایه اول ابتدایی
  • راضیه فتوحی اردکانی*، حامد مستوفی صفحه 3
    هدف

    این پژوهش با هدف، اثر بخشی درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت بر کاهش افسردگی در دانشجویان با نشانگان بالینی افسردگی انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع روش پیش آزمون -پس آزمون،همراه با گروه کنترل استفاده شد. گروه نمونه این تحقیق دانشجویانی که نمرات بالایی در پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) آوردند به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش و کنترل پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، قبل و بعد از درمان تکمیل کردند.جلسات درمانی طی 10جلسه تشکیل شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه مقیاس افسردگی،اضطراب و استرس (DASS-21) جمع آوری شد. وبا روش تحلیل کواریانس، بوسیله نرم افزار  SPSSتجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت بر کاهش افسردگی در دانشجویان با نشانگان بالینی افسردگی اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین براساس یافته ها فعال سازی رفتاری کوتاه مدت سبب کاهش علایم افسردگی در دانشجویان با نشانگان بالینی افسردگی می شود.

    کلیدواژگان: درمان فعال سازی کوتاه مدت، کاهش استرس، نشانگان بالینی افسردگی
  • حامد مستوفی*، راضیه فتوحی اردکانی صفحه 4
    هدف

    این پژوهش با هدف، اثر بخشی درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت بر کاهش اضطراب در دانشجویان با نشانگان بالینی اضطراب انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع پیش آزمون _ پس آزمون،همراه با گروه کنترل استفاده شد. گروه نمونه این تحقیق دانشجویانی که نمرات بالایی در پرسشنامه مقیاس افسردگی،اضطراب و استرس (DASS-21) آوردند به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و دردو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش و کنترل پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، قبل و بعد از درمان تکمیل کردند. جلسات درمانی طی 10جلسه تشکیل شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) جمع آوری شد و با روش تحلیل کواریانس، بوسیله نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت بر کاهش اضطراب در دانشجویان با نشانگان بالینی اضطراب اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین براساس یافته ها فعال سازی رفتاری کوتاه مدت سبب کاهش علایم اضطرابی در دانشجویان با نشانگان بالینی اضطراب می شود.

    کلیدواژگان: درمان فعال سازی کوتاه مدت، کاهش اضطراب، نشانگان بالینی اضطراب
  • فاطمه عابدی طالب آبادی، سیمین بشردوست* صفحه 5

    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه کمال گرایی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان ارشد روان شناسی با مدرک کارشناسی مرتبط و غیر مرتبط بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد شهر تهران در سال 1400 در نظر گرفته شد. نمونه های پژوهش از بین دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد کلیه دانشگاه های آزاد تهران با مدرک کارشناسی مرتبط و غیرمرتبط بود به این گونه که 50 دانشجو با مدرک کارشناسی مرتبط و 50 دانشجو با مدرک کارشناسی غیرمرتبط به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه ی کمال گرایی هیل و همکاران(2004) و پرسشنامه انگیزه پیشرفت تحصیلی هرمنس(1970) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که دانشجویان کارشناسی ارشد روان شناسی با مدرک کارشناسی غیرمرتبط در مقایسه با دانشجویان با مدرک مرتبط در مولفه های تلاش برای عالی بودن، معیارهای بالا برای دیگران، نیاز به تایید، تمرکز بر اشتباهات و نشخوار فکر کمال گرایی میانگین نمرات بالاتری به دست آوردند و همچنین دانشجویان کارشناسی ارشد روان شناسی با مدرک کارشناسی غیرمرتبط در مقایسه با دانشجویان با رشته کارشناسی مرتبط در هر دو متغیر انگیزه پیشرفت تحصیلی و معدل تحصیلی نمرات بالاتری کسب نمودند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان ارشد روان شناسی با مدرک کارشناسی مرتبط، دانشجویان ارشد روان شناسی با مدرک کارشناسی غیر مرتبط
  • ناهید بختیاری، سیمین بشردوست* صفحه 6

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و افسردگی با نقش میانجی سلامت وجودی کارمندان شهر تهران در دوره شیوع بیماری کرونا بود. بر این اساس، روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی و برحسب روش گردآوری داده ها، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی کارمندان شهر کتاب شهر تهران در سال 1400 در نظر گرفته شد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و براساس روش نمونه گیری هدفمند، 155 نفر از کارمندان برآورد شد. داده ها در دو بخش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شد. در بخش میدانی با استفاده از سه پرسشنامه کیفیت زندگی (1996) (WHOQL-100)، سلامت معنوی پولوتزین والیسون (1982) و افسردگی بک(1988)، داده ها جمع آوری شد. برای سنجش روایی از روایی ظاهری، محتوایی و سازه استفاده شد که نشان از روا بودن ابزار داشت. همچنین پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که نتایج بیانگر پایا بودن ابزار اندازه گیری بود. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری) انجام پذیرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که سلامت وجودی به صورت منفی و معنادار رابطه بین کیفیت زندگی و افسردگی را در کارمندان شهر تهران میانجی گری می کند

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، افسردگی، سلامت وجودی، کووید-19
  • سمیه تبریزی، علی جلیلی، مهرداد ساسانی*، هادی اسمخانی اکبری نژاد، اکبر رازی صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مثبت اندیشی بر افزایش تعلق بر باشگاه و فرسودگی ورزشی دانش آموزان ورزشکار پسر مقطع دوم متوسطه شهرتبریز می باشد. روش تحقیق نیمه آزمایشی و بصورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نمونه مورد مطالعه شامل 40 دانش آموز در قالب دو گروه می باشد شامل 20 دانش آموز به عنوان گروه آزمایشی و 20 دانش آموز به عنوان گروه کنترل، که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 30 دقیقه ای، هفته ای دوبار در جلسات گروهی آموزش مثبت اندیشی شرکت کردند و گروه کنترل هیج مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه احساس تعلق به باشگاه  (بری،بتی،وات،2004) پرسشنامه مثبت اندیشی اینگرام و ویسنیکی (1998) می شود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مثبت اندیشی تاثیر معناداری بر احساس تعلق به باشگاه در بین دانش آموزان ورزشکار داشت .

    نتیجه گیری

    آموزش مثبت اندیشی می تواند احساس تعلق به باشگاه را بهبود بخشد؛ بنابراین، پیشنهاد می شود از این برنامه برای بهبود احساس تعلق به باشگاه دانش آموزان ورزشکار استفاده شود.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، دانش آموزان پسر دبیرستان، احساس تعلق به باشگاه، ورزشکار
  • عاطفه رضایی شاد، سهیلا سلطانی اصل هریس* صفحه 8
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی الگوی تحلیل مسیر روابط بین عدم تحمل بلاتکلیفی با نگرانی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) با میانجی گری اجتناب شناختی است.

    روش

    پژوهش حاضر، پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی (نوع تحلیل مسیر) بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) شهر مشهد که در نیم سال دوم 1399 به مرکز بیماران ام اس مراجعه کردند، بود. حجم نمونه پژوهش، 250 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در درسترس انتخاب شد. پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون و همکاران (1994)، نگرانی ایالت پنسیلوانیا مایر و همکاران (1990)، اجتناب شناختی سکستون و داگاس (2004) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Lisrel8.8 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که تمامی شاخص های تطبیقی الگو حاکی از برازش مناسب مدل داشتند و اجتناب شناختی در رابطه عدم تحمل بلاتکلیفی و نگرانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    از آنجا که نتایج نقش مهم عدم تحمل بلاتکلیفی و اجتناب شناختی را در میزان نگرانی این بیماران نشان داد، ارایه آموزش های مناسب جهت بهبود عدم تحمل بلاتکلیفی و اجتناب شناختی در این بیماران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی، اجتناب شناختی، بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  • نگار شاه بیک* صفحه 9

    یکی از مسایل مهم و ضروری در گستره زندگی اجتماعی، تعامل و همفکری و مشورت است. این مهم با بهره گیری از فن مشاوره قابل دستیابی می باشد. تنوع مشکلات و روحیات مراجعان به قدری است که مشاوره هر چه با فنون بیشتری آشنا باشد و تجربه افزون تری در به کارگیری آنها کسب کند، باز هم از یادگیری فنون جدید بی نیاز نخواهد بود. مشاوره رابطه ای حرفه ای بین مشاور و مراجع است که پدیده ای نو، و از دستاوردهای دانش روان شناسی نوین به شمار می رود. لذا با توجه به اهمیت این موضوع، مشاور باید بتواند به بهترین نحو ممکن فرآیند مشاوره و همفکری با مراجعین را به انجام برساند. مشاور باید دیدگاه های نظری و عملی فنون و روش های مشاوره را به خوبی بداند. گرچه استفاده عملی از فنون مشاوره، نوعی هنر است اما موفقیت آن به خصوصیات شخصیتی مشاور بستگی دارد؛ در عین حال آموزش فنون و روش ها به مشاور، احتمال موفقیت او را در مشاوره افزایش می دهند. مقاله حاضر سعی بر آن دارد تا با گردآوری برخی از موثرترین فنون مشاوره، در معرفی و شناساندن آنها گامی کوچک بردارد. از این رو، برای دستیابی به این هدف، از روش توصیفی برای ارایه مطالب بهره جسته است. در این مقاله که به شیوه مروری و با استناد به منابع کتابخانه ای گردآوری شده است، سعی بر آن داریم تا مطالبی را ارایه دهیم که برای مشاوران و درمانگران مفید وکاربردی باشد.

    کلیدواژگان: اصول مشاوره، فنون، مراجع
  • لیلا نعمتی*، رسول رستمی مال خلیفه، سهیل سرشار صفحه 10

    پژوهش حاضر، با هدف مطالعه پیشرفت تحصیلی دانشجویان از طریق همبستگی اخلاقی و وفاداری و خیانت زناشویی والدین به علت استعمال غیراخلاقی از شبکه های اجتماعی انجام گرفت. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی  از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه ملایر می باشد. حجم نمونه بر اساس روش تصادفی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 162 دانشجو انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شبکه های اجتماعی محقق ساخته، خیانت زناشویی اصلاح شده آی ان اف کیو، وفاداری به همسر و همبستگی اخلاقی محقق ساخته می باشد. روایی پرسشنامه ها مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب83/0، 81/0، 86/0، 83/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو سطح آمار توصیفی (درصد، میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد بین استفاده از شبکه های اجتماعی در محیط کار با همبستگی اخلاقی (48/0-) و وفاداری به همسر (69/0-) با  (53/0-) و کاهش خیانت زناشویی در سطح 01/0 معنی دار می باشد. نتایج حاکی از آن است که استفاده از شبکه های اجتماعی  و رابطه های پنهانی میزان وفاداری و همبستگی اخلاقی کار و زندگی شخصی کارمند را کاهش دهد و در مقابل میزان خیانت زناشویی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، همبستگی اخلاقی، وفاداری به همسر، خیانت زناشویی، دانشجویان
  • سحر صنیعی* صفحه 11

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مشاوره سیستمی بوین بر رفتارهای کنترل گرایانه و احساس انسجام در زنان آسیب دیده از خیانت همسر شهر تهران در سال 1400 انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مواجه شده با خیانت همسر که به مراکز مشاوره منطقه 5 شهر تهران مراجعه نمودند تشکیل دادند که از بین آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش مشاوره سیستمی بوین 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه رفتارهای کنترل گرایانه (گراهام کوان و آرچر، 2005) و پرسشنامه احساس انسجام (کیمیایی و همکاران، 1392) بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت. یافته ها نشان داد که مشاوره سیستمی بوین باعث کاهش رفتارهای کنترل گرایانه در زنان آسیب دیده از خیانت همسر شده است. همچنین نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار باعث افزایش احساس انسجام در زنان آسیب دیده از خیانت همسر شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، مشاوره سیستمی بوین، مداخله موثری در کاهش رفتارهای کنترل گرایانه و افزایش احساس انسجام در زنان آسیب دیده از خیانت همسر است.

    کلیدواژگان: رفتارهای کنترل گرایانه، احساس انسجام، مشاوره سیستمی بوئن، خیانت
  • ندا کشاورز*، زهرا زنگوله چی، مرجان خوش اقبال صفحه 12
    پیش زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش عامل های سرشتی و منشی در پیش بینی اعتیاد اینترنتی دانشجویان انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    جامعه آماری در پژوهش حاضر دانشجویان دانشگاه تبریز بود. در راستای هدف پژوهشی تعداد 320 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیر ها از پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر و پرسشنامه اعتیاد اینترنتی یانگ استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بین ابعاد سرشتی و منش شخصیت کلونینجر و اعتیاد اینترنتی رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که نوجویی قادر است اعتیاد اینترنتی را به طور مثبت، و پاداش-وابستگی، همکاری و خودراهبری اعتیاد اینترنتی را به طور منفی پیش بینی نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاضر در روشن تر شدن علل زیربنایی اعتیاد اینترنتی راهگشا بوده و تلویحات کاربردی مفیدی در پیشگیری از اعتیاد اینترنتی دارد.

    کلیدواژگان: سرشت و منش، اعتیاد اینترنتی
  • خدابخش خارایی، مجید عزیزی* صفحه 13
    پیش زمینه و هدف

    عوامل متعددی از جمله طلاق، اعتیاد، زندانی شدن و مرگ همسر می تواند موجب تغییر ساختار خانواده شود و پدیده تک والدی یا سرپرستی زنان را در پی داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان گروهی کوتاه مدت فعال سازی رفتاری بر علایم افسردگی ،اضطراب و افزایش کیفیت زندگی در زنان سرپرست خانوار شهر قلعه گنج می باشد.

    مواد و روش کار

    در یک طرح شبه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون توام با گروه کنترل، تعداد 30 نفر از زنان سرپرست خانوار مبتلا به افسردگی و اضطراب پس از ارزیابی های بالینی اولیه و احراز شرایط پژوهش، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه درمان فعال سازی رفتاری (15 نفر) و یا گروه کنترل (15) نفر گماشته شدند .گروه آزمایش طی 10 جلسه درمان هفتگی فعال سازی رفتاری را دریافت داشت .تمام شرکت کنندگان پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه  WHOQOL-BREF را به عنوان ابزارهای پژوهش، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1 ماهه تکمیل کردند. داده ها به کمک روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون مانکوا نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری اثر معنی داری بر کاهش علایم افسردگی ،اضطراب و افزایش کیفیت زندگی دارد.نتایج به دست آمده در مرحله پیگیری 1 ماهه نیز حفظ شده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت در بهبود علایم افسردگی ،اضطراب و افزایش کیفیت زندگی در زنان سرپرست خانوار تاثیر قابل توجهی دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، فعال سازی رفتاری، کیفیت زندگی
  • فاطمه عسگری نژاد*، مجتبی حبیبی عسگرآباد صفحه 14
    مقدمه

    اتیسم از بیماریهای شایع دوران کودکی بوده و با توجه به عوارض روانی ناشی از این بیماری بر مراقبان این کودکان، توجه به راهکارهای ارتقاء سلامت در مادران کودکان مبتلا به اتیسم، از اهمیت ویژهای برخوردار است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش تاب آوری مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش در این مطالعه شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. با استفاده از نمونه گیری در دسترس، از جامعه آماری پژوهش حاضر که شامل کلیه مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تهران بود، 30 نفر به طور تصادفی در یکی از دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (14 نفر) قرار گرفتند. برای ارزیابی تاب آوری از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) و برای ارزیابی مشکلات رفتاری کودکان از نمرات سیاهه مشکلات رفتاری کودکان (CBCL) استفاده شد. شرکت کنندگان در پژوهش در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از ابزارهای فوق مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) طی 8 جلسه 120 دقیقه ای یک جلسه در هفته قرار گرفت اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد.  یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که MBCT به طور معناداری سبب افزایش تاب آوری در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم گردید.

    نتیجه گیری

    از نتایج حاصل از پژوهش میتوان استنباط کرد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با افزایش آگاهی والدین از افکار، احساسات و حواس بدنی، پذیرش آن ها، توصیف رویدادها و عدم قضاوت در مورد آن ها و نیز افزایش ذهن آگاهی، تاب آوری آن ها را افزایش داده است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شناخت درمانی، تاب آوری و اوتیسم
  • سارا شاکری، محمدمهدی پسندیده* صفحه 15

    پژوهش حاضر که به مقایسه سرسختی روان شناختی و جرات مندی در افراد مبتلا به بیمار کرونر قلبی و افراد سالم می پردازد از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی بیماران کرونری قلب شهر رشت می باشد که به مراکز درمانی و بیمارستان های شهررشت جهت درمان مراجعه کرده اند. حجم نمونه پژوهش شامل100 نفر از زنان و مردان بیمار کرونری قلب (50 نفرزن و 50نفر مرد) و100 نفر افراد سالم مرد و زن می باشد (50 نفر مردو50 نفرزن) به عنوان گروه گواه با روش نمونه گیر غیر تصادفی (در دسترس) انتخاب شدند. به منظور گردآری اطلاعات در پژوهش از این پرسشنامه های «پرسشنامه سرسختی روانشناختی کوبوسا و پرسشنامه جرات مندی... استفاده گردید. برای ارایه نتایج پژوهش از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاد شد. برای توصیف داده ها از درصد جدول توزیع فراوانی و نمودار میانگین و انحراف استاندارد استفاده شده است. برای تحلیل داده ها با توجه به ناپارامتریک بودن داده ها از آزمون های آماری من ویتنی، ویلکاکسون و ضریب همبستگی اسپیرمن بهره برده شد. یافته ها نشان داد با اطمینان 95% می توان گفت میزان جرات مندی در افراد سالم به گونه ای معنادار بیشتر از افراد بیمار می باشد.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، جرات مندی، در بیماران کرونر قلبی
  • ژیلا سرمستی*، سید علی شاه طاهری صفحه 16

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین اخلاق حرفه ای با کفایت اجتماعی و سلامت سازمانی پرستاران بیمارستان های دولتی شهر تهران صورت گرفت. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی شهر تهران، به تعداد 20547 نفر بود که از میان آنها با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 378 نفر (194 پرستار زن و 184 پرستار مرد) به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس سه پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه ای گریگوری (1990)، کفایت اجتماعی فنلر (1990) و سلامت سازمانی هوی و فیدمن (1996)، صورت گرفت. پایایی این پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای تمامی ابعاد پرسشنامه بیش از 0.7 بدست آمد که نشان از پایایی مناسب ابزار پژوهش داشت. برای محاسبه روایی از روایی محتوا و سازه استفاده شد که نتاج بیانگر روا بودن ابزار پژوهش بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار  SPSS22در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تک متغیره و چندمتغیره) انجام پذیرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین اخلاق حرفه ای با کفایت اجتماعی و سلامت سازمانی پرستاران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ به عبارت دیگر با افزایش اخلاق حرفه ای پرستارن، کفایت اجتماعی آنان نیز افزایش می یابد. همچنین با افزایش اخلاق حرفه ای پرستاران، بر میزان سلامت سازمانی آنان افزوده می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کفایت اجتماعی، سلامت سازمانی، پرستاران
  • سوما صبوری راد* صفحه 17
    هدف

    این پژوهش با هدف، تعیین رابطه امنیت شغلی با تیپ های شخصیتی در کارکنان آتش نشانی انجام شد.

    روش

    به لحاظ هدف، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان آتش نشانی شهر قدس در سال 1400 بود. از میان جامعه آماری فوق براساس روش نمونه گیری در دسترس تعداد 92 نفر بصورت روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها  پرسشنامه امنیت شغلی برگرفته از پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا و آزمون تیپ میرز و بریگز بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین امنیت شغلی با تیپ شخصیتی در کارکنان آتش نشانی رابطه وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بین مولفه امنیت شغلی با تیپ های شخصیتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. با توجه به یافته های پیش رو می توان گفت می توان از تیپ ها و صفات شخصیتی افراد میزان امنیت شغلی را اندازه گیری نمود.

    کلیدواژگان: امنیت شغلی، تیپ های شخصیتی، کارکنان آتش نشانی
  • پریما باقری زاده ولمی*، وحید خوش روش، معصومه پورمحسن صفحه 18

    هدف از این تحقیق بررسی رابطه حمایت اجتماعی با رضایت از زندگی با توجه به نقش میانجی شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی دانش‌آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت بود. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه تحقیق دانش‌آموزان مقطع ابتدایی در شهر رشت بوده است 195 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.روش نمونه‌گیری طبقه‌ای-تصادفی ساده بوده است. پرسشنامه رضایت از زندگی در این تحقیق براساس پرسشنامه هیوبنر (2001) استفاده شد. پرسشنامه خودکارآمدی براساس شرر (1982) بهره گرفته شد. پرسشنامه حمایت اجتماعی در این تحقیق براساس پرسشنامه واکس، فیلیپس، هالی، تامپسون، ویلیامز و استوارت (1986) لحاظ شد و هم چنین شایستگی تحصیلی براساس پرسشنامه هارتر و استراتهوف و ترفوس (1989) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها در دو بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss22 و smart pls2 انجام شد. نتایج نشان داد که از 4 فرضیه ارایه شده در تحقیق همه فرضیه‌ها مورد تایید قرار گرفتد که عبارتند از: رابطه بین حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی تحت تاثیر شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی در دانش‌آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت تغییر می‌کند. رابطه بین حمایت اجتماعی و شایستگی تحصیلی در دانش‌آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت معنادار است. رابطه بین شایستگی تحصیلی و خودکارآمدی در دانش‌آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت رابطه معنادار است.رابطه بین خودکارآمدی و رضایت از زندگی در دانش‌آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت معنادار است.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، شایستگی تحصیلی، رضایت از زندگی
  • مطالعه نقش ضربه های روانی دوران کودکی در پیش بینی سبک های مقابله ای، هویتی و مقابله مذهبی دوران بزرگسالی
    محیا مطیعی، شهناز نوحی*، علی رضوانی صفحه 19
    پیش زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف مطالعه نقش ضربه های روانی دوران کودکی در پیش بینی سبک های مقابله ای، هویتی و مقابله مذهبی دوران بزرگسالی انجام شده است.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی (رگرسیون) است. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد 18 تا 40 سال که تحت پوشش بهزیستی شهر تهران در سال 1398 بودند که پرسشنامه ترومای کودکی بین 300 نفر از آن ها توزیع گردید. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های مقابله مذهبی پارگامنت (2000)، سبک هویتی برزونسکی (1989)، پرسشنامه ترومای کودکی برنشتاین (1994) و سبک های مقابله ای لازاروس (1985) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص ها و روش های آمار توصیفی فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد و خطای استاندارد داده ها استفاده شد؛ و از آمار استنباطی برای بدست آوردن ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد ترکیب خرده مقیاس های ضربه های دوران کودکی توانست 22 درصد از واریانس مقابله هیجان محور با 4/5F=، 26 درصد از واریانس مقابله مسئله محور با7/4 F=، 23 درصد از واریانس هویت هنجاری با 2/6F=، 10 درصد از واریانس هویت اطلاعاتی با 6/4F=، 11 درصد از واریانس هویت هنجاری با 7/3F=، 13 درصد از واریانس مقابله منفی با 4/4F= و14 درصد از واریانس مقابله مثبت با 5/3F=، را تبیین کند.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه می توان گفت ضربه های روانی دوران کودکی در پیش بینی سبک های هویتی نقش معنادار دارد. همچنین ضربه های روانی دوران کودکی در پیش بینی مقابله مذهبی نقش معنادار دارد.

    کلیدواژگان: ضربه های روانی دوران کودکی، سبک های مقابله ای، هویتی و مقابله مذهبی
  • خلیل اسماعیل پور، راضیه پاک*، افسانه جوربنیان صفحه 20

    پیش زمینه و هدف:

     اضطراب اجتماعی اختلالی شایع و رنج آور است که ویژگی کلیدی آن ترس از ارزیابی و شرمندگی در موقعیت های اجتماعی و عملکرد است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی نشخوار فکری در رابطه بین کانون توجه متمرکز بر خود و شدت نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    طرح پژوهش حاضر به روش توصیفی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سال 1398 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 296 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه های اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000)، کانون توجه چامبلس و گلاس (1997) و نشخوار فکری هوکسما و مارو (1991) به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    توجه معطوف به خود و نشخوار فکری با نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری نشان داد. مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) نشان داد که نشخوار فکری می تواند رابطه بین توجه معطوف به خود و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی را میانجی گری کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که نشخوار فکری می تواند بر رابطه توجه معطوف به خود و نشانه های اضطراب اجتماعی اثر داشته و بر شدت آن ها بیفزاید، بنابراین این یافته ها را می توان در امر مداخله بکار گرفت.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، کانون توجه، نشخوار فکری
  • سعیده زمردی*، رقیه علیزاده صفحه 21

    پیش زمینه و هدف:

     بسیاری از افراد مبتلا به ام اس نارضایتی خود را از برنامه های مدیریت درد گزارش می کنند و نیاز مبرمی به شناسایی مداخلات روان شناختی موثری که تجربه درد را کاهش می دهند وجود دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خستگی و درد مزمن زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش از نوع مطالعات شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود.  جامعه آماری شامل تمام بیماران زن مبتلا به بیماری ام اس بود که در انجمن ام اس شهر تهران عضویت دارند. از این میان 45 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). گروه اول و دوم آزمایش به ترتیب 10 جلسه درمان شناختی-رفتاری و 8 جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند. گردآوری داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه چندبعدی خستگی استمس (1996) و مقیاس رتبه بندی عددی درد ون کورف (1992) صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد دو مداخله درمان شناختی-رفتاری و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی موجب کاهش خستگی مزمن در زنان مبتلا به بیماری ام اس شدند (05/0>p)؛ در خصوص متغیر درد مزمن این اثر معنادار نبود (05/0<p). علاوه بر این، میان اثربخشی این دو مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند به گسترش گزینه های درمانی موجود برای مبتلایان به ام اس در کاهش خستگی و درد مزمن کمک شایانی نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال خستگی مزمن، درد مزمن، رفتار درمانی شناختی، ذهن آگاهی
  • کیمیا خزایی*، سارا خزایی صفحه 22

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیش بینی کننده های فرسودگی شغلی برای پرستاران در همه گیری  CoVID- حمایت اجتماعی و خودکارآمدی پرستاری بود. این تحقیق بر اساس طرح تحقیق، توصیفی و از نوع  همبستگی هست و بر اساس هدف، از نوع کاربردی است زیرا می توان از نتایج آن در دنیای واقعی استفاده کرد. اجرای تحقیق توصیفی می تواند برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری دادن به فرآیند تصمیم گیری باشد. تحقیق توصیفی می تواند شامل جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه یا پاسخ به سوالات مربوط به وضعیت فعلی موضوع مطالعه شود. یک مطالعه ی توصیفی چگونگی وضع موجود را تعیین و گزارش می کند. ازلحاظ گردآوری داده ها نیز با توجه به نحوه گردآوری داده ها که با استفاده از پرسش نامه صورت گرفت از نوع توصیفی همبستگی هست. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه فرسودگی شغلی مسلح (MBI)، مقیاس حمایت اجتماعی، زیمت و همکاران و خودکارآمدی عمومی شرر استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به دو صورت تحلیل توصیفی و تجزیه وتحلیل استنباطی روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد حمایت خانواده، حمایت دوستان، حمایت افراد مهم و خودکارآمدی نقش منفی و معناداری در پیش بینی فرسودگی شغلی دارند و هر یک از این متغیرها به ترتیب به میزان و درصد قادر به تبیین تغییرات فرسودگی شغلی هستند (5 0.0 Sig<).

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، پرستاران
  • مهشاد ربیعی مطمئن، بهنام قابل دمیرچی*، عاطفه محمدی صفحه 23

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای درمان وجودی فروم و واقعیت درمانی گلاسر بر بهزیستی روانی زنان مبتلا به سرطان سینه بود. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل تصادفی سازی شده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه شهرستان تهران در نه ماهه اول سال 1400 بود. افراد نمونه در مرحله نخست به صورت نمونه گیری هدفمند از بیمارستان خاتم که تحت عمل و شیمی درمانی قرار گرفته بودند، انتخاب شدند و پس از تکمیل مقیاس بهزیستی روانی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12نفر) گمارده شدند. داده های حاصل با آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاکی بر این است که تفاوت معناداری بین دو روش درمان (درمان وجودی فروم و واقعیت درمانی گلاسر) در پس آزمون ابعادی از قبیل استقلال، پذیرش خود، تسلط محیطی ، رابطه ی مثبت با دیگران، بعد داشتن هدف در زندگی و رشد شخصی وجود ندارد (05/0 >p)  بنابراین ، نتیجه گرفته می شود، هر دو روش درمان وجودی فروم و واقعیت درمانی گلاسر برای افزایش بهزیستی روانی تاثیر یکسانی داشته و می توانند مکمل هم مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: درمان وجودی فروم، واقعیت درمانی گلاسر، بهزیستی روانی، سرطان سینه
|
  • Niusha Poor Hoseini* Page 1
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of counseling based on choice theory on the intimacy of married women.

    Method

    The research was quasi-experimental with pretest-posttest and control group with random assignment of subjects. The statistical population of the study includes all married female employees of Azad University, Science and Research Branch of Tehran in 1397 who were selected by available sampling method of 30 people and were randomly replaced in two groups. To measure marital intimacy, Bagarozi (2001) marital intimacy questionnaire was used, which has 43 items that assess the needs of intimacy and its dimensions (emotional, psychological, intellectual, sexual, physical, spiritual, aesthetic and socio-recreational). Gives. Etemadi (2005) calculated the total reliability of the questionnaire through Cronbach's alpha method of 0.93. In Khamseh and Hosseinian (2007) research, the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha has been reported to be 0.82.

    Results

    The findings showed that theory-based counseling has been effective on the intimacy of married women.

    Conclusion

    Therefore, based on the findings, counseling based on selection theory led to increased intimacy in women in the experimental group

    Keywords: counseling based on choice theory, intimacy, married women
  • Gholamreza Mohammadi Farahmand* Page 2
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between personality traits and the level of academic achievement of first grade elementary students.

    Method

    In terms of purpose, it was descriptive (non-experimental). The statistical population of the study was all first grade elementary school students in the city of Quds in the academic year 1399-1400 who are studying. From the statistical population of the present study, 148 sample sizes were selected based on Krejcie and Morgan (1970) table. The Pham and Taylor Academic Performance Questionnaire and the revised Neo Short Form Five Personality Factors Questionnaire were used to collect data.

    Findings

    The findings showed that there is a relationship between personality traits and academic achievement of first grade students.

    Conclusion

    The correlation coefficient of the psychoanalytic scale with academic achievement is negative and inverse, but there is a positive and significant relationship between other subscales of personality traits and academic achievement.

    Keywords: personality traits, academic achievement, first grade elementary students
  • Raziyeh Fotohi Ardakani*, Hamed Mostofi Page 3
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of short-term behavioral activation therapy on reducing depression in students with clinical symptoms of depression.

    Method

    The research was a pre-test-post-test method with a control group. The sample group of this study Students who scored high in the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) questionnaire were selected by simple random sampling method and two groups of 15 people were tested and controlled. The experimental and control groups completed the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) questionnaire before and after treatment. The treatment sessions consisted of 10 sessions. Data were collected through the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) questionnaire. The analysis of covariance was performed by SPSS software.

    Results

    The findings showed that short-term behavioral activation therapy was effective in reducing depression in students with clinical symptoms of depression.

    Conclusion

    Therefore, based on the findings, short-term behavioral activation reduces depressive symptoms in students with clinical symptoms of depression.

    Keywords: Short-term activation therapy, stress reduction, clinical symptoms of depression
  • Hamed Mostofi*, Raziyeh Fotohi Ardakani Page 4
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of short-term behavioral activation therapy on reducing anxiety in students with clinical anxiety syndrome.

    Method

    The study was a pretest-posttest study with a control group. The sample group of this study Students who scored high in the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) questionnaire were selected by simple random sampling method and were divided into two groups of 15 experiments and controls. The experimental and control groups completed the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) questionnaire before and after treatment. The treatment sessions consisted of 10 sessions. Data were collected through the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21). The analysis of covariance was performed by SPSS software.

    Results

    The findings showed that short-term behavioral activation therapy was effective in reducing anxiety in students with clinical anxiety syndrome.

    Conclusion

    Therefore, based on the findings, short-term behavioral activation reduces anxiety symptoms in students with clinical symptoms of anxiety.

    Keywords: Short-term activation therapy, Anxiety reduction, Clinical anxiety syndrome
  • Fatemeh Abedi Talebabadi, Simin Bashardost* Page 5

    The purpose of this study was to compare perfectionism and academic achievement in senior psychology students with relevant and unrelated bachelor's degrees. The statistical population of this study was all postgraduate students in Tehran in year 1. The research samples were from the master's degree students of all free universities of Tehran with relevant and unrelated bachelor's degree so that 4 students with related bachelor's degree and 2 students with unrelated bachelor's degree were selected by cluster sampling method. The perfectionism questionnaire of Hill et al. (2004) and the Hermans Academic Achievement Questionnaire (1970) were used to collect data. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that postgraduate psychology students with unrelated bachelor's degrees compared to students with related degrees in the components of striving for excellence, high standards for others, need for approval, focus on mistakes, and the average ruminant thought ruminant. Higher scores were also obtained, and postgraduate psychology students with unrelated bachelor's degrees scored higher than students with related undergraduate degrees in both variable of academic achievement motivation and grade point average.

    Keywords: perfectionism, academic achievement, psychology graduate students with related bachelor's degree, psychology graduate students with unrelated bachelor degree
  • Nahid Bakhtiari, Simin Bashardost* Page 6

    The aim of this study was to investigate the relationship between quality of life and depression with the mediating role of existential health of Tehran employees in the during of Outbreak of corona disease. Accordingly, the research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection method. The statistical population of this study was all employees of Tehran Book City in 2021. The sample size was estimated using 155 employees using Morgan table and based on purposive sampling method. Data were collected in two sections: library and field. In the field section, data were collected using three questionnaires: Quality of Life (1996) (WHOQL-100), Pulotzin Wallison (1982) and Beck Depression (1988). In order to assess the validity, physical, content and structural validity were used, which indicated that the instrument was valid. Also, the reliability of the instrument was calculated using Cronbach's alpha coefficient, which showed the reliability of the measuring instrument. Data analysis was performed in two parts: descriptive and inferential (structural equation modeling). The results showed that existential health negatively and significantly mediates the relationship between quality of life and depression in employees in Tehran.

    Keywords: quality of life, depression, existential health, Covid-19
  • Somayeh Tabrizi, Ali Jalili, Mehrdad Sasani*, Hadi Smkhani Akbarinejhad, Akbar Razi Page 7

    The aim of this study was to determine the effectiveness of positive thinking training on increasing club affiliation and sports burnout of student athletes male high school students in Tabriz.The research method is quasi- experimental and pre-test-post-test with a control group. The study sample consisted of 40 students in two groups( including 20 students as an experimental group and 20 students as a control group) who were selected by multi-stage cluster random sampling. The experimental group participated in 8 sessions of 30 minutes, twice a week in group session of positive thinking training and the control group did not receive any intervention. Research tool include the club feeling questionnaire (Barry, Betty, Watt, 2004) and the Ingram and Wisnicky (1998) positive thinking questionnaire. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that positive thinking training had a significant effect on the sense of belonging to the club among student-athletes.

    Conclusions

    positive thinking training can improve the sense of belonging to the club, therefore, it is suggested that this program be used to improve the sense of belonging to the athlete student club.

    Keywords: positive thinking, sense of belonging to the club, athlete
  • Atefeh Rezaei Shad, Soheila Soltani Asl Haris* Page 8

    Background & 

    Aims

    The aim of this study was to investigate the pattern of path analysis of the relationship between uncertainty intolerance and anxiety in patients with multiple sclerosis (MS) with cognitive avoidance mediation. Materials &

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study (type of path analysis). The population of the present study included all people with multiple sclerosis (MS) in Mashhad who referred to Center for MS patients the second half of1399. The sample size was 250 people who were selected by convenience sampling method. The Freeston et al. (1994) Uncertainty Intolerance Questionnaire, Pennsylvania Meyer et al. (1990), Sexton and Dagas (2004) Cognitive Avoidance Questionnaire were used as research tools. Path analysis method was used to analyze the data. Data analysis was performed using Lisrel8.8 software.

    Results

    The results of path analysis showed that all adaptive indicators of the model indicated a good fit of the model and cognitive avoidance has a mediating role in the relationship between intolerance of uncertainty and anxiety in patients with multiple sclerosis.

    Conclusion

    Since the results showed the important role of intolerance and cognitive avoidance in the level of anxiety of these patients, providing appropriate training to improve intolerance and cognitive avoidance in these patients seems necessary.

    Keywords: Uncertainty Intolerance, worry, Cognitive Avoidance, Multiple Sclerosis (MS)
  • Negar Shahbeik* Page 9

    One of the most important and necessary issues in the field of social life is interaction and consensus and consultation. This can be achieved by using the consulting technique. The variety of clients' problems and moods is so great that the more familiar the counseling is with the techniques and the more experience they gain in using them, the more they will need to learn new techniques. Counseling is a professional relationship between counselors and clients that is a new phenomenon, and one of the achievements of modern psychological knowledge. Therefore, considering the importance of this issue, the consultant should be able to carry out the consultation and consensus process with the clients in the best possible way. The counselor should know the theoretical and practical views of counseling techniques and methods well. Although the practical use of counseling techniques is an art, its success depends on the personality traits of the counselor; At the same time, teaching the consultant techniques and methods increases his chances of success in counseling. The present article tries to take a small step in introducing some of the most effective counseling techniques. Therefore, to achieve this goal, a descriptive method has been used to present the content. In this article, which has been compiled in a review manner and with reference to library resources, we try to provide materials that are useful and practical for counselors and therapists.

    Keywords: Principles of counseling, techniques, client
  • Liela Nemati*, Rasoul Rostami Male Khalifeh, Soheil Sarshar Page 10

    The aim of this study was to study the academic achievement of students through moral solidarity and loyalty and marital infidelity of parents due to immoral use of social networks. Research is a descriptive correlation in terms of practical purpose and in terms of how data is collected. The statistical population is all students of Malayer University. The sample size was 162 students based on random method and based on Karajsi and Morgan table. Research tools include a researcher-made social networking questionnaire, a modified infidelity infidelity, a fidelity to the spouse, and a researcher's moral solidarity. The validity of the questionnaires was confirmed by experts. The reliability of the questionnaires was calculated through Cronbach's alpha of 0.83, 0.81, 0.86 and 0.83, respectively. To analyze the data, two levels of descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and regression test were used. The results showed that between the use of social networks in the workplace with moral correlation (48/4 0) and fidelity to the spouse (-0.69) with (-0.53) and reduction of marital infidelity at the level of 0.01 is significant. The results indicate that the use of social networks and secret relationships Reduce employee loyalty and work ethic and increase employee infidelity.

    Keywords: Social networks, moral solidarity, fidelity to spouse, marital infidelity, students
  • Sahar Saniei* Page 11

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Bowen systemic counseling on controlling behaviors and feelings of cohesion in women affected by infidelity in Tehran in 1400. The method of the present study is quasi-experimental and a pre-test-post-test design with a control group has been used to collect data. The statistical population of the study consisted of all women facing adultery who referred to counseling centers in District 5 of Tehran, from which 30 people were selected by available sampling method and randomly in the experimental group (15 people in each group) and control (15 people) were appointed. The Bowen Systemic Counseling Experiment group was trained in 8 90-minute sessions and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study included a questionnaire of controlling behaviors (Graham Cowan and Archer, 2005) and a questionnaire of feeling of cohesion (Kimiaei et al., 2013) which were used in two stages of pre-test and post-test. The analysis of the information obtained from the questionnaire was performed through spss24 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The findings showed that Bowen systemic counseling reduced controlling behaviors in women affected by infidelity. The results also showed that emotion-based treatment increased the sense of cohesion in women affected by infidelity. According to the results of this study, Bowen systemic counseling is an effective intervention in reducing controlling behaviors and increasing the sense of cohesion in women affected by infidelity.

    Keywords: Controlling Behaviors, Sense of Cohesion, Bowen Systematic Counseling, Betrayal
  • Neda Keshavarz*, Zahra Zangoleh Chi, Marjan Khosheghbal Page 12
    Aim

    This study examined the role of Cloninger temperament and character in the prediction of students' internet addiction.

    Method

    statistical population of this study was the students of Tabriz University. 320 students were selected by multistage cluster sampling method. Cloninger's questionnaire of temperament and character and Young internet addiction scale were used in order to assess variables. The data analyzed using Pearson correlation and multiple regression.

    Results

    Results indicated that there is a meaningful correlation between temperament and character and internet addiction. Also, the results of regression indicated that the factor of novelty-seeking can predict internet addiction positively and meaningfully. Also, the factors of reward-dependence, cooperativeness, and self-directedness can predict internet addiction negatively.

    Conclusion

    the results of this study can be advantageous in clarifying the underlying causes of internet addiction and therefore can have useful implications in the prevention of internet addiction. By recognizing the personality profile of students prone to internet addiction, useful training can prevent maladaptive use of the internet.

    Keywords: character, temperament, internet addiction
  • Khodabakhsh Kharaei, Majid Azizi* Page 13
    Background &  Aims

     Numerous factors such as divorce, addiction, imprisonment and death of the spouse can change the structure of the family and lead to the phenomenon of single parenthood or female guardianship. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of brief group behavioral activation (BA) on depression, anxiety, and Quality of life for female heads of households in Ghaleh- Ganj city .

    Materials & Methods

    In a pretest-posttest quasi-experimental design including a control group, female heads of households with depression and anxiety subsequent to primary clinical assessment and obtaining study requirements, selected and randomly assigned to either BA (n = 15) or a waitlist control group (n= 15). The experimental group received10-weekly BA sessions. The Beck Depression Inventory (BDI-II), Beck Anxiety Inventory (BAI), Whoqol- Bref Inventory. Response Scale (RRS) were used as the outcome measures. All subjects completed measures at pretest, posttest and 1-months follow up periods. Data were analyzed with multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results of MANCOVA test showed that BA has significant effect on reducing of depression, anxiety symptoms, and Quality of life. Treatment gains remained over 1 month's follow-up period

    Conclusion

    Brief group BA has remarkable effects on improvement of depression and anxiety symptoms and increase of Quality of life for female heads of households.

    Keywords: Depression, Anxiety, Behavioral Activation, Quality of life
  • Fatemeh Asgarinejad*, Mojtaba Habibi Asgarabad Page 14
    Introduction

    Autism is one of the most common childhood diseases and due to the psychological effects of this disease on caregivers of these children, attention to health promotion strategies in mothers of children with autism is of particular importance.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on increasing resilience of mothers of children with autism spectrum disorder.

    Method

    The research method in this study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. Using available sampling, from the statistical population of the present study, which included all mothers of children with autism spectrum disorder in Tehran, 30 people were randomly divided into one of two experimental (n = 16) and control (n = 14) groups. The Connor and Davidson Resilience Scale (CD-RISC) was used to assess resilience and the Children's Behavioral Problems Inventory (CBCL) scores were used to assess children's behavioral problems. Participants in the study were evaluated in two stages of pre-test and post-test using the above tools. The experimental group underwent mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) intervention for 8 sessions of 120 minutes one session per week, but the control group did not receive any intervention.

    Results

    The results showed that MBCT significantly increased resilience in mothers of children with autism spectrum disorder.

    Conclusion

    From the results of the study, it can be inferred that mindfulness-based cognitive therapy by increasing parents' awareness of thoughts, feelings and body senses, accepting them, describing events and not judging them and also increasing mindfulness. Awareness has increased their resilience.

    Keywords: Mindfulness, Cognitive Therapy, Resilience, Autism
  • Sara Shakeri, Mohamad Mahdi Pasandideh* Page 15

    The present study, which compares psychological toughness and courage in people with coronary heart disease and healthy people, is a comparative causal study. The statistical population of this study includes all coronary heart patients in Rasht who have referred to medical centers and hospitals in Rasht for treatment. The sample size includes 100 men and women with coronary heart disease (50 women and 50 men) and 100 healthy men and women (50 men and 50 women) as a control group by non-random sampling method (available). Were. In order to collect information in the research, these questionnaires "Kubosa psychological toughness questionnaire and courage questionnaire ..." were used. Descriptive and inferential statistical methods were used to present the research results. To describe the data, the frequency distribution table, mean graph and standard deviation have been used. Mann-Whitney, Wilcoxon and Spearman correlation tests were used to analyze the data due to non-parametric data. The results showed that with 95% confidence we can say that the level of courage in healthy people is significantly higher than sick people.

    Keywords: Psychological hardiness, daring, in patients with coronary heart disease
  • Zhila Sarmasti*, Seyed Ali Shah Taheri Page 16

    The aim of this study was to investigate The Relationship between Professional Ethics and Social Competence and Organizational Health of Nurses in Public Hospitals in Tehran. The research method was applied based on the purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population included all nurses in public hospitals in Tehran, 20,547 people, of whom 378 (194 female nurses and 184 male nurses) were considered as the sample size using Morgan table and stratified random sampling method. The data collection method was based on three standard questionnaires of Gregory (1990), Fenler (1990) and Hoy & Fedman (1996). The reliability of this questionnaire was obtained using Cronbach's alpha method for all dimensions of the questionnaire more than 0.7, which showed the appropriate reliability of the research tool. To calculate the validity, the validity of content and structure was used, and the results indicated the validity of the research tool. Data analysis was performed from the questionnaires through SPSS22 software in two descriptive and inferential sections (Pearson correlation coefficient test and univariate and multivariate regression analysis). The results of data analysis showed that there is a positive and significant relationship between professional ethics and social competence and organizational health of nurses; In other words, with the increase of nurses' professional ethics, their social adequacy also increases. Also, with the increase of nurses' professional ethics, their organizational health will increase.

    Keywords: Professional Ethics, Social Adequacy, Organizational Health, Nurses
  • Soma Saboorirad* Page 17
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between job security and personality types in firefighters.

    Method

    In terms of purpose, application and the method of its study was a descriptive correlation. The statistical population of the study included all firefighters in the city of Quds in 1400. From the above statistical population based on the available sampling method, 92 people were selected as the available sampling method. Data collection tools were job security questionnaire derived from Minnesota Job Satisfaction Questionnaire and Myers and Briggs Type Test.

    Findings

    The findings showed that there is a relationship between job security and personality type in firefighters.

    Conclusion

    There is a positive and significant relationship between job security component and personality types. According to the findings, it can be said that job security can be measured from the types and personality traits of individuals.

    Keywords: job security, personality types, firefighters
  • Parima Bagherizadeh Valmi *, Vahid Khosh Ravesh, Masoumeh Pourmohsen Page 18

    The purpose of this study was to investigate the relationship between social support and life satisfaction with regard to the mediating role of academic competence and self-efficacy of primary school students in Rasht. The method of the present study was descriptive-correlational. The study population was elementary school students in Rasht. 195 people were selected as the sample. The method of stratified-random sampling was simple. The Life Satisfaction Questionnaire was used in this study based on Hubner (2001). Scherer self-efficacy questionnaire (1982) was used. The Social Support Questionnaire was used in this study based on the questionnaire of Wax, Phillips, Holly, Thompson, Williams and Stewart (1986) and also academic competency was used based on the questionnaire of Harter, Strathoff and Terfoss (1989). Data analysis was performed in two descriptive and inferential sections using spss22 and smart pls2 software. The results showed that of the four hypotheses presented in the study, all hypotheses were confirmed, which are: The relationship between social support and life satisfaction under the influence of academic competence and self-efficacy in elementary school students in Rasht changes. The relationship between social support and academic competence is significant in primary school students in Rasht. The relationship between academic competence and self-efficacy in elementary school students in Rasht is significant. The relationship between self-efficacy and life satisfaction in elementary school students in Rasht is significant.

    Keywords: Social support, self-efficacy, academic competence, life satisfaction
  • Study of the role of childhood trauma in predicting coping styles, identity and religious coping in adulthood
    Mahya Motiei, Shahnaz Nouhi*, Ali Rezvani Page 19

    The aim of this study was to study the role of childhood psychological trauma in predicting coping styles, identity and religious coping in adulthood. The method of the present study is a descriptive correlation (regression). The statistical population of this study was all people aged 18 to 40 years who were covered by the welfare of Tehran in 1398, and a child trauma questionnaire was distributed among 300 of them. The sampling method was purposive. The instruments used in this study were Pargament (2000) Religious Coping Questionnaire, Brzonsky (1989) Identity Style Questionnaire, Bernstein (1994) Child Trauma Questionnaire and Lazarus Coping Styles (1985). To analyze the data, indicators and methods of descriptive statistics of frequency, percentage, mean, standard deviation and standard error of data have been used; Inferential statistics were used to obtain Pearson correlation coefficient and multivariate regression using spss-24 software. Findings showed that childhood trauma has a significant role in predicting coping styles. Childhood trauma plays a significant role in predicting identity styles. Childhood trauma also plays a significant role in predicting religious confrontation.

    Keywords: childhood trauma, coping styles, identity, religious coping
  • Khalil Esmaeilpour, Razieh Pak*, Afsaneh Joorbonyaan Page 20
    Background &  Aims

    Social anxiety is a prevalent and distressing disorder whose key features include fear of evaluation and shame in performance and social situations. The present study was conducted aiming to investigate the mediating role of rumination in the relationship between self-focused attention and the severity of social anxiety disorder symptoms.

    Materials & Methods

    The design of this study was descriptive and the population included all students of Tabriz University in 2019, of whom 296 individuals were selected by convenience sampling. Social Anxiety Scale (LSAS) by Connor and et al., (2000), Focus of Attention Questionnaire (FAQ) by Chambless, & Glass (1997), and Rumination Response Scale (RRS) by Nolen-Hoeksema, & Morrow (1991) were used as research tools. Data were analyzed using descriptive statistics (the mean and standard deviation), Pearson correlation coefficient test, and Structural Equations Modeling (SEM).

    Results

    Self-focused attention and rumination showed direct and significant relationship with the symptoms of social anxiety disorder. Structural Equation Modeling (SEM) showed that rumination can mediate the relationship between self-focused attention and symptoms of social anxiety disorder.

    Conclusion

    The results revealed that rumination can affect the relationship between self-focused attention and symptoms of social anxiety and increase their severity. Therefore, these findings can be used in intervention.

    Keywords: Focus of Attention, Rumination, Social Anxiety Disorder
  • Saeedeh Zomorody*, Roghayeh Alizadeh Page 21
    Background and Aim

    Many people with MS report dissatisfaction with pain management programs and there is an urgent need to identify effective interventions that reduce the experience of pain. The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy on fatigue and chronic pain in women with multiple sclerosis.

    Methods and Materials:

    The research method was quasi-experimental studies with two experimental groups and one control group. The statistical population included all female patients with inflammatory bowel disease who are members of the inflammatory bowel association in Tehran. Among them, 45 people were selected using purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). The first and second groups received 10 sessions of cognitive-behavioral therapy and 8 sessions of cognitive therapy based on mindfulness, respectively. Research data were collected using a multidimensional fatigue questionnaire and numerical pain rating scale. Data were analyzed using SPSS-25 statistical software using descriptive tests and analysis of covariance.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that two interventions of cognitive-behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness reduced chronic fatigue in women with inflammatory bowel disease (p <0.05); Regarding the chronic pain variable, this effect was not significant (p >0.05). In addition, there was no significant difference between the effectiveness of these two interventions (p >0.05).

    Conclusion

    The results of the present study can help to expand the available treatment options for patients with inflammatory bowel disease in reducing fatigue and chronic pain

    Keywords: Chronic Fatigue Disorder, Chronic Pain, Cognitive Behavior Therapy, Mindfulness
  • Kimiya Khazaei*, Sara Khazaei Page 22

    The aim of the present study was to investigate the predictors of burnout for nurses in the CoVID epidemic - social support and nursing self-efficacy. This research is descriptive and correlational based on the research design and applied based on the purpose because its results can be used in the real world. Conducting descriptive research can be to better understand the current situation or to assist in the decision-making process. Descriptive research can include gathering information to test a hypothesis or answering questions about the current state of the subject matter. A descriptive study identifies and reports the status quo. In terms of data collection, according to the method of data collection, which was done using a questionnaire, there is a descriptive correlation. In order to collect research data, the Armed Burnout Questionnaire (MBI), Social Support Scale, Zimet et al., And Scherer's general self-efficacy were used. Data were analyzed by descriptive analysis and inferential analysis by Pearson correlation and multivariate regression. The results showed that family support, support of friends, support of important people and self-efficacy have a negative and significant role in predicting burnout and each of these variables are able to explain the changes in burnout in terms of amount and percentage (Sig <0.05).

    Keywords: Burnout, social support, self-efficacy, nurses
  • Mahshad Rabiee Motmaen, Behnam Ghabel Damirchi*, Atefeh Mohamadi Page 23

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Forum's existential therapy and Glasser's reality therapy on the psychological well-being of women with breast cancer. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and random assignment. The statistical population of the study included women with breast cancer in Tehran city in the first nine months 2021. The subjects were selected by purposeful sampling from the Tehran Khatam Hospital undergoing surgery and chemotherapy. After completing the psychological well-being scale with random assignment in experimental (n = 12) and control (n = 12) groups. They were assigned. The data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that there was no significant difference between the two treatment modalities (reality therapy and existential therapy) in post-test dimensions such as Independence, self-acceptance, environmental mastery, positive relationship with others, goal pursuit in life, and personal growth (p> 0.05). Thus, it is concluded that both reality therapy and existential therapy have the same effect on enhancing psychological well-being and can be used as a complement.

    Keywords: Reality therapy, Existential therapy, Psychological well-being, Breast Cancer