فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال چهاردهم شماره 51 (پاییز 1400)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال چهاردهم شماره 51 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم خسروی فارسانی، بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 1-17

    با پیچیده تر شدن بازارهای مالی در دنیای امروز، واژگانی همچون قابلیت (توانایی) مالی و سواد مالی اخیرا در ادبیات و محاورات روزمره بسیار مورد استفاده قرار گرفته اند. با این وجود هنوز در مورد تبیین مفاهیم هر واژه ، ابعاد و عناصر و نحوه اندازه گیری آن، چالش هایی وجود دارد و بسیاری این دو واژه را یکسان و مشابه می دانند. ضمن اینکه تا کنون عمده پژوهش های انجام شده متمرکز بر واژه سواد مالی و شناسایی عوامل موثر بر آن بوده و به مفهوم قابلیت (توانایی) مالی به طور خاص، پرداخته نشده است. بنابراین هدف این پژوهش ضمن تبیین تفاوت های مفهومی دو واژه، ارایه الگوی ساختاری درخصوص عوامل موثر بر قابلیت مالی افراد از دیدگاه خبرگان از طریق رویکرد پدیدار شناسی است. این پژوهش براساس روش کتابخانه ای و تفسیری از نوع تحقیقات کیفی است که به بررسی دیدگاه های 12 نفر از متخصصان مالی ایران پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد الگوی پیشنهادی عوامل موثر بر قابلیت مالی افراد شامل 3 مضمون اصلی توانایی، چارچوب ذهنی و ارتباط، 4 مقوله مهارتها، نگرش ها و انگیزه های کلی و مالی همچنین 39 فاکتور تاثیر گذار است..

    کلیدواژگان: قابلیت (توانایی) مالی، سواد مالی، مدل های مالی، رویکرد پدیدارشناسی
  • سمانه شفیعی، محمدحامد خان محمدی*، علیرضا زارعی سودانی، محمود آقا حسینعلی شیرازی، زهرا مرادی صفحات 19-31

    پژوهش حاضر به مقایسه مدل ساختاری مرتون مبتنی بر اطلاعات بازار و مدل تحلیل تشخیصی مبتنی بر اطلاعات حسابداری در بانک ها طی سال های 1386 الی 1398می پردازد. با توجه به ساختار متفاوت ترازنامه بانک ها، برای اولین بار با استفاده از روش تخمین حداکثر درستنمایی اطلاعات انتقالی و لحاظ سایر بدهی ها با ضریب تعدیل، ارزش بازار و نوسان دارایی ها با استفاده از قیمت سهام تخمین زده شده و با مدل تعدیل شده مرتون، متغیر فاصله تا نکول و احتمال نکول محاسبه می گردد. سپس با مدل تحلیل تشخیصی و شاخص لامبدای ویلکز، مدلی مبتنی بر اطلاعات حسابداری به منظور سنجش ریسک اعتباری بانک ها معرفی می گردد. از میان متغیرهای مورد بررسی، اعتبارات غیرفعال به کل اعتبارات، اعتبارات به چهار سپرده و ذخیره اختصاصی به اعتبارات غیرفعال به ترتیب دارای بیشترین تاثیر در تعیین ریسک اعتباری بانک ها می باشند که با ضرایب استانداری، نمره z را تعیین می کنند. هرچه نمره z کمتر باشد ریسک اعتباری بیشتر است و برعکس. در نهایت با استفاده از پروفایل صحت تجمعی و نسبت صحت که شیوه ای نوین در تعیین مدل کارامد ریسک اعتباری است، مدل ساختاری مرتون با مدل تحلیل تشخیصی مقایسه و در نهایت مدل ساختاری مرتون با نسبت صحت معادل 70.97 درصد به عنوان مدلی کارامد جهت سنجش ریسک اعتباری بانک ها معرفی می گردد

    کلیدواژگان: حداکثر درستنمایی اطلاعات انتقالی، نسبت صحت، مدل ساختاری، مدل تحلیل تشخیصی
  • احسان صنیعی*، ایمان غریب صفحات 33-43

    این پژوهش براساس آمار تاریخی سپرده های یک بانک خصوصی در چهار دسته بندی (وجه) مختلف، هدف آن است که سهم بهینه سپرده های چهاروجهی بانک مزبور با هدف مینیمم کردن سود پرداختی به این سپرده ها و رعایت محدودیت ماتریس سپرده های بانک در چارچوب اسناد بالادستی بانک تخمین گردد. برای حل بهینه سازی مذکور،  از الگوریتم های بهینه سازی (روش نقطه درونی و استفاده از تابع f min com در نرم افزار متلب) بدلیل تابع هدف غیرخطی استفاده شده است. در ابتدا نتایج و پیش بینی داده ها برای هریک از سپرده های بانک بر مبانی داده های پیشین و با استفاده از روش های یادگیری ماشین و رگرسیونی در بخش مربوطه انجام گرفته است. سپس با ساختن تابع هدف و محدودیت ها و قراردادن داده های سپرده و بودجه بانک، با استفاده از روش نقطه درونی، سهم سپرده های بهینه استخراج شده است. نتایج نشان دهنده آن است که سپرده حساس به سود بلندمدت با ثبات گران قیمت و بعد از آن سپرده جاری بی ثبات حساس به کسب و کار ارزان قیمت بیشترین سهم را در کل سپرده های بانک به خود اختصاص داده که در برنامه ریزی سپرده های بانکی باید به این مساله توجه کرد

    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سپرده های بانک، ماتریس سپرده های بانک، مدلسازی غیرخطی، الگوریتم نقطه درونی
  • بهزاد قبادی، هوشنگ امیری*، قاسم رکاب دار صفحات 45-67

    در بازار سرمایه به دلیل جدایی مالکیت از مدیریت، ارزش ها و منافع مورد توجه بین سهامداران با شرکت ها متفاوت می باشد و وجود این تفاوت ها سبب گردیده تا رویکردهای نظری در حوزه تصمیم گیری های شرکت باهدف ایجاد تعادل در بین سهامداران توسعه یابد. المان تصمیم گیری ازدحامی به عنوان یک مفهوم دارای کثرت گرایی ارزش ها در سطح بازار سرمایه به عنوان یک رویکرد نظری فلسفی طی سال های گذشته مورد توجه قرار گرفته است. وجود چنین ارزش هایی در تصمیم گیری، ضمن اینکه می تواند به ایجاد تعامل بیشتر بین شرکت با ذینفعان منجر شود، می تواند به افزایش پایداری در حوزه های مختلف همچون محیط زیست، مالیات، اقتصاد و... کمک نماید. هدف این پژوهش ارزیابی ایزومورفیسم های مالیات سبز تحت وجود المان های المان تصمیم گیری ازدحامی براساس نظریه همسانی ماتریس تفسیری می باشد. در این پژوهش به منظور شناسایی مولفه ها (ایزومورفیسم های مالیات سبز) و گزاره های پژوهش (المان های تصمیم گیری ازدحامی) از تحلیل فراترکیب و با مشارکت  15 نفر از خبرگان رشته حسابداری در سطح دانشگاهی استفاده شد. در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی توسط 22 نفر از مدیران شرکت های بازار سرمایه مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد، گزاره ی مسئولیت اجتماعی در تصمیم گیری ؛ کاهش تضاد منافع در تصمیم گیری و مشروعیت در تصمیم گیری به عنوان تاثیرگذارترین المان های المان تصمیم گیری ازدحامی در سطح بازار سرمایه می باشد که باعث تقویت پیامد کاهش آلایندگی های زیست محیطی به عنوان مولفه ی ایزومورفیک مالیات سبز می شود. این نتیجه نشان می دهد المان های المان تصمیم گیری ازدحامی که پیگیری سطح قابل توجهی از ارزش های اجتماعی کثرت گرایانه را تشریح می نماید، ایزومورفیسم های مالیات سبز را برای آیندگان تقویت می کند، چراکه با افزایش مالیات های سبز، شرکت ها برای توسعه مسئولیت های اجتماعی خود تلاش می نمایند تا با تقویت زیرساخت های تولید از حجم آالایندگی های خود به کاهند و از طریق افشای اطلاعات اختیاری در قالب صورت های مالی، اطمینان و اعتماد اجتماعی را به واسطه بینش در تصمیم گیری های ازدحامی را غنا بخشند.

    کلیدواژگان: ایزومورفیسم های مالیات سبز، المان های تصمیم گیری ازدحامی، تحلیل (IRP)
  • غلامرضا زمردیان*، سمانه فتح علیان، حامد مولانی اقدم صفحات 69-79

    اثربخش ترین دارایی برای بقا و بازدهی در هرسازمان نیروی انسانی می باشد. اما در این رهگذر مخاطرات مختلفی وجود دارد که هر لحظه نیروی انسانی را در معرض تهدید قرار می دهند. این تهدید ها موجب بر هم خوردن تعادل روانی افراد می گردد و تحت عنوان خطرات و ریسک های روانی اجتماعی شناخته می شوند. بنابراین کاهش اثرات و مدیریت این ریسک ها برای سازمان ها مهم و ضروری می باشد. هدف از انجام این پژوهش، ارایه مدلی جهت مدیریت ریسک روانی در سازمان با استفاده از مدل ساختاری تفسیرگر ISM می باشد. روش پژوهش توصیفی است. جامعه آماری شامل کارکنان و کارشناسان ادارات مالیات شرق استان مازندران (نکاء، بهشهر، گلوگاه) هستند و نمونه مورد نظر با روش تصادفی ساده 100 نفر برآورد شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است و تجزیه و تحلیل داده ها با روش ساختاری تفسیرگر ISM انجام شده است. شاخص های کلیدی ریسک روانی در سازمان (مانند: محتوای شغلی، طراحی شغل، حجم و روش کار، زمان بندی کار و...) با کمک کارشناسان بررسی و در پایان با روش ISM مدلی جهت مدیریت ریسک روانی در سازمان ارایه گردید

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک روانی، تنش، سازمان، مدل ISM
  • علی سوری، بهمن اسماعیلی*، وحید نوبخت صفحات 81-95

    بازارهای مالی دایما در معرض ریسک می باشند. پیش بینی و محاسبه ریسک یکی از مهم ترین موضوعات در حوزه مباحث مالی است. با مرور بحران های مالی سال های اخیر می توان این طور استنباط کرد که یکی از دلایل وقوع این بحران ها توجه بیش از حد به داده های پرتکرار مرکزی و عدم توجه به داده های فرین است. به عبارت دیگر در تجزیه و تحلیل داده های مالی باید به بخش انتهایی توزیع نیز توجه نمود. هدف از این پژوهش، ارایه مدلی جهت برآورد ریسک دنباله ای با استفاده از مدل های ترکیبی ارزش فرین است. بر همین اساس از چهار مدل تک دنباله ای و یک مدل دو دنباله ای در دو تابع ساده و GARCH استفاده شده است. مدل سازی بر مبنای سه دسته داده صورت گرفته است. داده های مورد بررسی شامل شاخص کل، شاخص قیمت (هم وزن) و شاخص 50 شرکت برتر می باشد. دلیل اصلی استفاده از این شاخص ها یافتن نتایج حساسیت و عملکرد مدل های مختلف بر روی داده های اقتصادی بازار سرمایه کشور است. با توجه به نتایج بدست آمده، شبیه سازی مدل ها با GARCH به طور قابل توجهی عملکرد مدل ها را بهبود می بخشد و میزان خطای داده های شبیه سازی شده در مدل های مبتنی بر GARCH کاهش می یابد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که مدل های دو دنباله ای نسبت به مدل های تک دنباله ای از دقت بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: ریسک دنباله ای، ارزش فرین، خوشه بندی نوسان
  • مهدی شاعرعطار، اکبر میرزاپور باباجان* صفحات 97-109

    صندوق قابل معامله طلا از جمله ابزارهای نوین مالی است که دارایی پایه آن طلا بوده و در بازارهای سرمایه مورد داد و ستد قرار می گیرد. این مقاله به بررسی انحراف قیمت گذاری چهار صندوق طلای موجود در بورس کالای ایران از شاخص دارایی پایه آن ها می پردازد. هدف از نگارش مقاله پاسخ به این سوال است که آیا شوک های حاصل از دارایی پایه بر انحراف قیمت گذاری این صندوق ها اثرگذار است؟ برای این منظور از داده های روزانه سکه امامی، چهار صندوق طلای موجود، الگوی تصحیح خطای برداری و تابع واکنش ضربه ای استفاده شده است. نتایج نشان داد که انحراف قیمت گذاری پایا و قابل پیش بینی بوده و بنابراین می تواند یک هزینه اضافی و ضمنی معامله تلقی شود. دلیل قابل پیش بینی بودن انحراف قیمت گذاری، پایایی و فرآیند کشف قیمت خاص این طبقه از دارایی ها می باشد. همچنین استفاده از تابع واکنش ضربه ای نشان داد که اثر شوک حاصل از دارایی پایه بر انحراف قیمت گذاری هر چهار صندوق یکسان بوده و پس از شش روز از بین می رود که نشان دهنده کارایی نسبی قیمت گذاری این صندوق ها می باشد.

    کلیدواژگان: صندوق های قابل معامله طلا، انحراف قیمت گذاری، الگوی تصحیح خطای برداری، تابع واکنش ضربه ای
  • علی اصغر شهریاری، سعید دائی کریم زاده*، رضا بهمنش صفحات 111-131

    مهم ترین دغدغه سرمایه گذاری، کاهش ارزش دارایی در آینده است که باعث گردیده، سرمایه گذاران مجموعه دارایی هایی را انتخاب کنند که کمترین ریسک و بالاترین بازده را داشته باشد. پژوهش حاضر به مساله بهینه سازی سبد سهام با توجه به ارزش در معرض خطر شرطی بر مبنای الگوریتم جدید و هوشمند آتش بازی و مقایسه آن با الگوریتم ژنتیک از روش شبیه سازی تاریخی با استفاده از نرم افزار MATLAB  می پردازد. تنظیم پارامترهای الگوریتم های فراابتکاری به روش تاگوچی با استفاده از نرم افزار MINITAB  انجام شد. در این پژوهش از اطلاعات سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که اطلاعات قیمت و بازده نقدی آنها بین سالهای  1396 تا شهریور 1399 ثبت شده است و مطابق ماده 141 قانون تجارت مشمول تعلیق نیستند، استفاده شد. جهت پایایی پژوهش از آزمون دیکی فولر تعمیم یافته و آزمون فیلیپس پرون استفاده شد. برای ارزیابی دقت مدل ارزش در معرض خطر شرطی از آزمون نسبت شکست کوپیک، آزمون استقلال کریستوفرسن و آزمون ترکیبی استفاده شده است. همچنین مقایسه ای نیز بین مدل ها توسط آزمون لوپز صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که در سطوح اطمینان 95% و 99% مدل ارزش در معرض خطر شرطی با استفاده از الگوریتم آتش بازی  از اعتبار مناسب و قابل اتکایی جهت سنجش ریسک بازار و بهینه کردن سبد سهام برخوردار می باشد.

  • کامران تقی زاده، الله کرم صالحی*، صابر ملاعلیزاده زواردهی، علی محمودی راد صفحات 133-155

    این پژوهش با هدف ارزیابی سبد پرتفوی بهینه با کاربرد معیارهای حسابداری با استفاده از معیارهای تصمیم گیری چند معیاره تحت شرایط عدم قطعیت در بازار سرمایه ایران شکل گرفت. این مطالعه از نوع آمیخته اکتشافی بود و جامعه آن در بخش کیفی شامل مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و اساتید دانشگاهی و در بخش کمی نمونه آماری ، 30 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های بورسی بودند که به روش هدفمند در دسترس انتخاب و در تحقیق مشارکت یافتند. یافته های کمی که بر اساس شناسایی یافته های کیفی صورت پذیرفت،  نشان داد معیارهای کلی بر اساس روش AHP در معیارهای حسابداری به ترتیب شامل مقوله های ریسک غیرسیستماتیک؛ 2) ریسک تعهدات مالی؛ 3) ریسک سود عملیاتی؛ 4) ریسک فعالیت های سرمایه گذاری؛ 5) ریسک عملکرد مالی شرکت می باشند. سپس برای تعیین ضریب اهمیت هریک از زیر معیارها از روش های ، AHP، الکتره و تاپسیس استفاده شد و نتایج نشان داد که زیرمعیارهای کاهش نرخ بازده دارایی ها، ریسک درآمد فروش شرکت ها و ریسک سود خالص، به ترتیب دارای رتبه های اول، دوم و سوم از لحاظ میزان اهمیت در بخش حسابداری دارا می باشند.بر اساس نتابج بدست آمده می توان در زمینه معیارهای تصمیم گیری بر اساس معیارهای حسابداری در شرایط عدم قطعیت ایران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سبد پرتفوی، چند معیاره، سهام، معیارهای حسابداری
  • حسین شریفی راد، نگار خسروی پور*، سینا خردیار، محمدرضا وطن پرست صفحات 157-170
    عدم اطمینان سیاسی ناشی از ناپایداری مدیریت و فرضیه سیاسی منجر به خلاف قاعده بازار می شود. در محیط های اطلاعاتی پر ریسک که اطلاعات حسابداری از قابلیت پیش بینی پایینی برخوردار است، عدم اطمینان سیاسی رفتار خلاف قاعده بازار را تشدیدتر می نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی عدم اطمینان سیاسی ناشی از ناپایداری مدیریت و اندازه شرکت تحت تاثیر محیط اطلاعاتی بازار سرمایه بر خلاف قاعده اقلام تعهدی اختیاری و خلاف قاعده هزینه سرمایه سهام عادی شرکت ها می باشد. بدین منظور داده های 100 شرکت پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1396 از طریق داده های ترکیبی مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که عدم اطمینان سیاسی ناشی از ناپایداری مدیریت تحت تاثیر محیط اطلاعاتی بازار سرمایه با خلاف قاعده هزینه سرمایه سهام عادی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین عدم اطمینان سیاسی ناشی از اندازه شرکت تحت تاثیر محیط اطلاعاتی بازار سرمایه با خلاف قاعده هزینه سرمایه سهام عادی رابطه مثبت  و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: خلاف قاعده بازار، عدم اطمینان سیاسی، محیط اطلاعاتی بازار سرمایه
  • صدیقه عزیزی* صفحات 171-190
    هدف اصلی این پژوهش مدل بندی و تعیین توان مدیریت سرمایه در گردش در پیش بینی ورشکستگی مالی شرکت ها با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387-1398 است. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، ابتدا با مطالعه پژوهش های پیشین در حوزه درماندگی مالی 12 نسبت مالی اثرگذار بر ورشکستگی مالی انتخاب شده است. پس از محاسبه نسبت ها از آزمون مقایسه میانگین استفاده شده است تا نسبت هایی که تفاوت معناداری میان دو گروه ورشکسته و غیرورشکسته مالی دارند، برای محاسبه در مدل های پیش بینی در نظر گرفته شوند که نتایج نشان داد هر 12 متغیر برای استفاده در مدل ها مناسب هستند. سپس، به منظور بررسی توان مدیریت سرمایه در گردش در پیش بینی ورشکستگی مالی شرکت ها، به مقایسه مدل های پژوهش با توجه و بدون توجه به متغیر مدیریت سرمایه در گردش بر مبنای پنج مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، ماشین بردار پشتیبان، درخت تصمیم، رگرسیون لجستیک و تحلیل ممیزی چندگانه پرداخته شده است. نتایج مقایسه مدل های پیش بینی ورشکستگی نشان داد مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، نسبت به سایر مدل ها دارای بیشترین قدرت در پیش بینی شرکت ها از لحاظ ورشکستگی مالی و سالم بودن است. همچنین، نتایج مقایسه مدل ها نشان داد با توسعه مدل پژوهش، از طریق وارد کردن متغیر مدیریت سرمایه در گردش، خطای آموزش مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه به مقدار 036/0 کاهش و بر دقت مدل تا 75 درصد افزوده می شود.
    کلیدواژگان: ورشکستگی مالی، مدیریت سرمایه در گردش، الگوریتم هوش مصنوعی
|
  • Maryam Khosravi, Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 1-17

    As financial markets become more complex in today's world, terms such as financial capability and financial knowledge (literacy) have recently become widely used in the literature and everyday conversation. However, there are still challenges in explaining the meanings of each word, its dimensions and elements, and how to measure it, and many consider the two words to be the same. In addition, most of the research conducted so far has focused on the term financial literacy and identifying the factors affecting it, and the concept of financial capability (ability) has not been specifically addressed. Therefore, the purpose of this study, while explaining the conceptual differences between the two words, is to provide a structural model regarding the factors affecting the financial ability of individuals from the perspective of experts through a phenomenological approach. This research is based on a library and interpretive method of qualitative research that has examined the views of 12 Iranian financial experts. The results showed that the proposed model of factors affecting the financial ability of individuals including 3 main themes of ability, mental framework and communication, 4 categories of skills, attitudes and general and financial motivations as well as 39 factors are influential.

    Keywords: financial capability, financial knowledge (literacy), financial models, Phenomenological Approach
  • Samaneh Shafiee, Mohammadhamed Khanmohammadi *, Alireza Zarei Soodani, Mahmmod Agha Hoseinali Shirazi, Zahra Moradi Pages 19-31

    This study examine the Merton structural model based on market data and the discriminant analysis model based on accounting data in banks during 1386 to 1398. Due to the different structure of banks' balance sheets, for the first time, using the transformed data maximum likelihood estimation method and other liablilty with an adjustment and calculate the market value of assets and their volatility Using the stock price, we calculated the distance to default and the probability of default with the modified Merton model. Then, with the discriminant analysis model and Wilkes lambda index, we introduced a model based on accounting data to measure credit risk in banks. Among variables, inactive credits to total credits, total credits to main deposits and reserves to inactive credits have the most impact on determining the credit risk of banks, respectively, which is determined by z coefficients. The lower  z score, the greater credit risk and vice versa. Finally, using the cumulative accuracy profile and accuracy ratio, which is a new method in determining an efficient model for credit risk, Merton's structural model is compared with z-score model, and finally Merton's structural model with an accuracy ratio of 70.97 as an efficient model for measuring credit risk in banks

    Keywords: Maximum accuracy of transfer information, accuracy ratio, Structural model, diagnostic analysis model
  • Ehsan Saniee *, Iman Gharib Pages 33-43

    In this study based on the historical statistics of deposits of a private bank in four different categories , the purpose is to estimate the optimal share of the bank's quadrilateral deposits with the aim of minimizing the interest paid on these deposits and observing the limit of the bank's deposit matrix within the framework of the bank's upstream documents. To solve this optimization, optimization algorithms in Matlab Package have been used due to the nonlinear objective function. Initially, the results and data prediction for each of the bank deposits are based on previous data and using machine learning and regression methods in the relevant section. Then, by constructing the objective function and constraints and inserting the bank deposit and deposit data, the optimal deposit share is extracted using the internal point method. The results show that long-term stable sensitive deposit with expensive and then unstable current deposit sensitive to cheap business have the largest share in total bank deposits, which should be considered in the planning of bank deposits.

    Keywords: Bank deposit portfolio optimization, bank deposit matrix, nonlinear modeling, internal point algorithm
  • Behzad Ghobadi, Houshang Amiri *, Ghasem Rekabdar Pages 45-67

    In the capital market, due to the separation of ownership from management, the values and benefits of interest between shareholders and companies are different, and the existence of these differences has led to the development of theoretical approaches in corporate decision-making to balance equity. Congestion decision making as a concept with pluralism of values at the level of the capital market has been considered as a philosophical theoretical approach in recent years. The existence of such values in decision-making, while it can lead to greater interaction between the company and stakeholders, can help increase sustainability in various areas such as environment, taxation, economics, etc. Evaluating the Isomorphism of Green Tax in the Presence of the Element of Thick Decision by Interpretive Ranking Process (IRP). In this research, in order to identify the components (consequences of glass ceiling) and research propositions (hegemonic of power acceptance), a combined analysis was performed with the participation of 15 accounting experts at the university level and In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by 22 CEO in Capital Market. The results showed that the statement of social responsibility in decision making (B2); Reducing conflict of interest in decision-making (B5) and legitimacy in decision-making (B6) are the most influential philosophical themes in crowdfunding decision-making at the capital market level, which reinforces the consequence of reducing environmental pollution as a component of green tax sustainability. This result suggests that crowdfunding decision-making, which describes the pursuit of a significant level of pluralistic social values, reinforces the implications of green taxes for the future, as companies increase their social responsibilities by expanding their social responsibilities to strengthen productive infrastructure. Reduce themselves and, through the disclosure of voluntary information in the form of financial statements, enrich social confidence and trust through insight into congestion decisions.

    Keywords: Isomorphism of Green Tax, Element of Thick Decision, Interpretive Ranking Process (IRP)
  • Gholamreza Zomorodian *, Samaneh Fathalian, Hamed Molani Aghdam Pages 69-79

    The most effective asset for survival and efficiency in any organization is manpower. But in the process, there are various dangers that threaten manpower at any moment. These threats upset the psychological balance of individuals and are known as psychosocial risks and dangers. Therefore, reducing the effects and managing these risks is important and necessary for organizations. The purpose of this study is to provide a model for managing psychological risk in the organization using the structural model of ISM interpreter. The research method is descriptive. The statistical population includes employees and experts of tax departments in the east of  Mazandaran province (Neka, Behshahr, Galugah) and the sample is estimated by a simple random method of 100 people. The data collection tool is a questionnaire and the data analysis is performed by the structural method of ISM interpreter. Key indicators of psychological risk in the organization (such as: job content, job design, volume and method of work, work schedule, etc.) were reviewed with the help of experts and at the end, a model for managing psychological risk in the organization was presented by ISM method.

    Keywords: Psychological risk management, Stress, Organization, ISM model
  • Ali Soori, Bahman Esmaeili *, Vahid Nobakht Pages 81-95

    Financial market participants are constantly exposed to uncertainty and investment risk. Predicting and calculating risk is one of the most important issues in the field of financial issues. Reviewing the financial crises of recent years, it can be inferred that one of the reasons for these crises is the excessive attention to the repetitive central data and the lack of attention to the extreme data. In other words, in the analysis of financial data, the end part of the distribution should also be considered. The purpose of this study is to provide a model for tail risk estimation using extreme value mixture models. Accordingly, four one-tailed models and one two-tailed model in two simple functions and GARCH have been used. Modeling is based on three categories of data. The studied data include total index, price index (homogeneous) and index of top 50 companies. According to the obtained results, simulation of models with GARCH significantly improves the performance of models and reduces the error rate of simulated data in GARCH-based models. The findings also indicate that two-tailed models are more accurate than one-tailed models.

    Keywords: Tail Risk, Extreme Value, Volatility Clustering
  • Mahdi Shaerattar, Akbar Mirzapour Babajan * Pages 97-109

    Gold exchange traded fund is one of the new financial instrumentss that underlying asset is gold and traded in the capital markets. This article examines the pricing deviation of the four gold funds on the Iran Mercantile Exchange from their underlying asset index. The main purpose of this study is investigate the effect of underlying asset shocks on the Gold exchange traded funds’ pricing deviation. In order to achieve this purpose, employed daily data of Emami Coin, Gold ETFs in Iran (Tala, Ayar, Zar, Gohar), Vector Error Correction Model (VECM) and Impulse Response Function (IRF). Results The results shown that pricing deviation is stationarity and predictable. Therefore can be considered an implicit transaction cost an Gold ETF. The reason for the predictability of the pricing deviation stems from its stationarity and the specific price discovery processes for this asset class. Utilization of Impulse Response Function shown that the shock effect of the underlying asset was the same and do not persist for more than six trading days, Which indicates the relative pricing efficiency of these funds

    Keywords: Gold Exchange Traded Funds, Pricing Deviation, Vector Error Correction Model, Impulse Response Function
  • AliAsghar Shahriari, Saeed Daei Karimzadeh *, Reza Behmanesh Pages 111-131

    Devaluation of assets in the future is one of the most important investment concerns that has led investors to choose the set of assets that have the lowest risk and highest return. The present study deals with the problem of stock portfolio optimization according to the Conditional Value at Risk based on the new and intelligent fireworks algorithm and compares it with genetic algorithm with the historical simulation method using MATLAB software. The parameters of meta-heuristic algorithms were adjusted by Taguchi method using MINITAB software. Not suspended, used. For reliability of the study, generalized Dickey-Fuller test and Phillips-Prone test were used. To evaluate the accuracy of the Conditional Value at Risk model, the kupiec proportion of failure test, Christoffersen independence test and Conditional coverage test are used.  A comparison was also made between the models by Lopez test. Findings showed that at %95 and %99  confidence levels, the conditional risk value model using the fireworks algorithm has a suitable and reliable validity for measuring market risk and optimizing the stock portfolio.

    Keywords: optimal portfolio, Conditional Value at Risk, Fireworks Algorithm, Genetic algorithm
  • Kamran Taghizadeh, Allahkaram Salehi *, Saber Mullah Alizadeh Zovardehi, Ali Mahmoodirad Pages 133-155

    Due to the importance of stock selection and investment in recent times, this study was formed with the aim of evaluating the optimal portfolio portfolio using accounting criteria using multi-criteria decision criteria under conditions of uncertainty in the Iranian capital market. This study was an exploratory mixed study and its population in the qualitative section included the managers of Tehran Stock Exchange companies and university professors and in the quantitative statistical sample section, 30 managers and experts of listed companies that were purposefully selected. And participated in the research. Quantitative findings based on the identification of qualitative findings showed that the general criteria based on the AHP method in accounting criteria include non-systematic risk categories, respectively; 2) risk of financial liabilities; 3) operating profit risk; 4) risk of investment activities; 5) are the financial performance risk of the company. Then, to determine the coefficient of importance of each of the sub-criteria, the methods of AHP, Electro and TOPSIS were used and the results showed that the sub-criteria of reducing the rate of return on assets, corporate sales risk and net profit risk, respectively, have rankings. First, second and third are important in terms of accounting. Based on the results obtained, it can be used in the field of decision-making criteria based on accounting criteria in the uncertainty of Iran.

    Keywords: portfolio portfolio, multi-criteria, Stocks, accounting criteria
  • Hossein Sharifirad, Negar Khosravipour *, Sina Kheradyar, Mohammadreza Vatanparast Pages 157-170
    The political uncertainty caused by the instability of management and the political hypothesis leads to a market failure. In high-risk information environments where accounting information is less predictable, political uncertainty exacerbates market behavior. The purpose of this study is to investigate the political uncertainty caused by the volatility of management and size of the company under the influence of the capital market information environment against the rules of voluntary accruals and the capital cost of ordinary shares of companies. For this purpose, the data of 100 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1387-1396 were examined and tested using combined data. The results show that the political uncertainty caused by management instability under the influence of the capital market information environment is negatively and significantly correlated with the cost of ordinary equity capital. Also, there is a positive and significant relationship between the political uncertainty associated with the size of the company affected by the capital market information environment and the cost of ordinary equity capital.
    Keywords: Market Rule, Political Uncertainty, Capital Market Information Environment
  • Sedighe Azizi * Pages 171-190
    The main purpose of this study is to model and determine the ability of working capital management in predicting financial bankruptcy of companies using artificial intelligence algorithms. The statistical population of the study consists of 120 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2008-2019. In order to achieve the objectives of the research, first by studying previous research in the field of financial distress, 12 financial ratios affecting financial bankruptcy have been selected. After calculating the ratios, the mean comparison test was used to consider the ratios that have a significant difference between the two bankrupt and non-bankrupt financial groups for calculation in the forecasting models, which showed that all 12 variables are suitable for use in the models. Then, in order to evaluate the ability of working capital management in predicting companies' financial bankruptcy, to compare research models with and without working capital management variable based on five models of multilayer perceptron neural network, support vector machine, decision tree, logistic regression and multiple audit analysis is performed. The results of comparing bankruptcy prediction models showed that the multilayer perceptron neural network model has the highest power in predicting companies in terms of financial bankruptcy and soundness compared to other models. The results of comparing the models showed that with the development of the research model, by entering the working capital management variable, the training error of the multilayer perceptron neural network model is reduced to 0.036 and the accuracy of the model is increased to 75%.
    Keywords: Financial Bankruptcy, working capital management, Artificial Intelligence Algorithm