فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 42 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا صرفی صفحه 0
  • عظیم جباره ناصرو*، عارف فضلی صفحات 1-40

    افسانه‏ ها و داستان‏ها که عموم مردم آفریدگان آن هستند، بستر مناسبی برای واکاوی باورهای اساطیری هر قوم است. در منطقه لارستان به دلیل وضعیت بد آب و هوایی، خشک‏سالی و کم‏آبی، باورها و اندیشه‏ هایی درباره باروری و آیین‏های باران‏خواهی برجای مانده که میراث پیشینیان و دارای الگوهای اساطیری است. آمیزش این باورها با زندگی مردم گاه چنان است که بر همه ارکان زندگی آن‏ها تاثیر می‏گذارد. هدف از پژوهش حاضر، دست‏یابی به الگوهای اسطوره باروری و آیین‏ های باران‏خواهی نمودیافته در منطقه لارستان است. در این جستار، به روش میدانی و کتابخانه‏ای، داده ‏ها گردآوری شده و با رویکرد توصیفی تحلیلی اسطوره باروری و آیین‏های باران‏خواهی در منطقه لارستان واکاوی شده است. همچنین کوشش شده است اگر شباهت یا تفاوتی میان اسطوره ‏های این منطقه و اسطوره‏ های ایرانی و غیرایرانی وجود دارد، بازنموده شود. یافته ‏های پژوهش نشان می‏دهد اسطوره باروری در منطقه لارستان از پنج رکن ورزوا، ایندرا، کلاغ، تیشتر و اناهیتا تشکیل شده است که مردم منطقه، باورهای خاصی درباره هریک دارند. ازسویی دیگر، سه آیین «قبله دعا»، «الله بده بارون» و «خوشه نشان» بازمانده آیین‏های باران‏‏خواهی در منطقه لارستان است.

    کلیدواژگان: آیین، اسطوره، اناهیتا، ایندرا، تیشتر، کلاغ، لارستان، ورزوا
  • عبدالغفور جهاندیده* صفحات 41-78

    قوم بلوچ‏ علاوه بر فرهنگ غنی ایرانی خود، میراث‏‏دار فرهنگ و ادبیات بومی ‏کم‏ نظیری است، در ادبیات این قوم منظومه ‏های حماسی و رزمی و داستان‏های عاشقانه منظومی وجود دارد که تاریخ سرودن آن‏ها به قرن‏ها پیش برمی‏گردد. هانی و شیمرید معروف‏ترین داستان عاشقانه ادبیات بلوچی است و جایگاه آن‏ در ادبیات بلوچ، همانند جایگاه داستان لیلی و مجنون در ادبیات فارسی است. این دو دلداده پس از سال‏‏ها جدایی، به وصالی عارفانه می‏رسند و به باور مردم بلوچ، آن‏ها همانند خضر و الیاس به زندگی جاوید دست می‏یابند و به لقب «زنده ‏پیر» مشهور می‏شوند. از این داستان کهن چند روایت و ده‏ها منظومه کوتاه و بلند در دست است. خنیاگران یا در اصطلاح بلوچی «پهلوانان»، مهم‏ترین انتقال‏ دهندگان منظومه ‏های این داستان از نسلی به نسل دیگر بوده ‏اند. راویان این داستان از بن‏مایه‏ های متنوعی استفاده کرده و بر غنای آن افزوده‏اند. در این مقاله ساختار بن‏مایه ‏های داستانی هانی و شیمرید در چهار بخش «بن‏مایه ‏های عاشقانه، عیاری، کرامت و عرفانی» موردبررسی قرار گرفته‏ اند. داستان با بن‏مایه عیاری «قول و پیمان» آغاز و با بن‏مایه کرامت «غایب شدن» دو قهرمان اصلی از نظر و زندگی جاوید آن‏ها، به پایان می‏رسد. این داستان همانند داستان‏های منظوم دیگر بلوچی، به ویژه درمیان ایرانیان غیربلوچ ناشناخته است. اشعار و روایات این تحقیق از زبان خنیاگران و راویان به صورت میدانی گردآوری شده است و ما ضمن گزارش خلاصه دو روایت مشهور به تحلیل نکات و بن‏مایه‏ های اصلی و مهم این داستان پرداخته‏ ایم.

    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، ادبیات بلوچی، هانی و شیمرید، بن مایه های داستانی
  • فرشته محجوب*، صفیه توکلی مقدم صفحات 79-108

    افسانه‏ ها در جهان در زمره مهم‏ترین زیرشاخه ‏های ادبیات عامه و سرمنشا بسیاری از اعتقادات، باورها و هنجارهای هر جامعه ‏اند. علاوه برآن در آفرینش گونه ‏های متعدد ادبی سهیم ‏اند. سوای زنجیره‏های روبنایی، نکات بسیار دیگر در ژرف ساخت افسانه ‏ها دخیل است. اعداد و کارکرد آن در زمره این عوامل درونی است. ارزش کمی اعداد گاه به مرور در پس ویژگی‏های کیفی و معنوی آن رنگ می بازد و مایه شکل‏گیری اعتقادات مذهبی، رفتار اجتماعی و باورهای عامیانه می‏شود تا بدان حد که قادر خواهد بود زاینده و توسعه پذیر یا بازدارنده و ضدتوسعه باشد. ایران به دلیل تنوع قومیتی و آذربایجان به عنوان یکی از اصلی‏ترین اقوام آن دارای غنای فرهنگی ویژه‏ای است. پژوهش حاضر براساس جایگاه اعداد و دانش مبتنی بر آن و به شیوه توصیفی تحلیلی، به استخراج اعداد به کار رفته در پانزده افسانه شاخص آذربایجان خواهد پرداخت؛ سپس کیفیت اشاعه و اثرگذاری آنان در باورهای عامه را در سه شاخه اصلی «کوچک‏تر از ده، ده دهی و ترکیبی» بررسی خواهد کرد. حاصل آنکه از مجموع 26 عدد با 462 بار تکرار، دسته نخست با درصد تقریبی 71 درصد، مجموعه دوم با درصد و گروه سوم با 6 درصد به ترتیب پربسامد‏ترند. «یک» در جایگاه واحد شمارش، «چهل» برای مراسم شادی و «دوازده» برای گروه و دسته نیز فراوان‏ترین عدد و کارکرد در هر رده‏اند. اعداد مندرج سوای عملکرد منحصربه فرد خود، گاه دارای وجوه مشترک به ویژه در مضرب‏هایشان هستند. دیگر آنکه بن مایه حماسی یا عشقی افسانه‏ ها با عدد منتخب اغلب رابطه‏ ای دوسویه دارد. وفور ترکیبات مرکب و کنایی نیز نشانگر رسوخ اعداد در ساختار زبانی این افسانه‏ هاست.

    کلیدواژگان: عدد، افسانه، آذربایجان، اعداد کوچک تر از ده، اعداد ده دهی، اعداد ترکیبی
  • محمدرضا غیاثیان* صفحات 109-146

    یکی از گونه‏ های ناشناخته از هنرهای تصویری قاجار و پهلوی، نقاشی‏های روی درپوش ‏های سفالین کندوی عسل است. این درپوش‏ها به قطر تقریبی 23 سانتی‏متر بر روی کندوهای حصیری به طول حدود 85 سانتی‏متر نصب می‏شدند و یک سوراخ جهت عبور زنبورها در کناره آن‏ها قرار داشت. در این مقاله برای اولین بار ده‏ها نمونه از این درپوش‏ها که از اواخر عصر صفوی تا دوره پهلوی اول ساخته شده‏اند، معرفی می‏شود. مهم‏ترین مسئله این تحقیق شناسایی محل تولید این درپوش‏ها، دسته ‏بندی مضامین نقوش و کتیبه ها و تحلیل محتوای آن‏هاست. نتایج نشان می‏دهد که این آثار را می‏توان به سه گروه کلی کتیبه دار، نقاشی‏های مذهبی و نقاشی‏های غیرمذهبی دسته‏بندی کرد. در میان آثار کتیبه‏دار، اذکار و دعاهایی نوشته شده که باید آن‏ها را وسیله‏ای جهت برآورده شدن حاجات و نیز تعویذی برای دفع بلاها از محصولات تلقی کرد. همچنین برخی از دعاها و آیات قرآنی در ارتباط با افزایش برکت محصول و نیز دفع چشم‏زخم هستند. علاوه بر کتیبه ‏هایی با محتوای «ناد علی» و «اسم اعظم» که بر شیعی بودن آثار دلالت می‏کنند، تمام نقاشی‏های مذهبی شناسایی شده نیز مرتبط با باورهای مذهب تشیع است. نقاشی ‏های مذهبی شامل تصاویری از دلدل، پنجه و زیارتگاه ‏های امامان شیعه ازجمله آستانه‏ های کاظمین و نجف است. در میان نقاشی‏های غیرمذهبی، بیشترین فراوانی به تصاویر حیوانات اختصاص دارد که آن‏ها را در نقش مایه‏ های درخت زندگی یا صحنه ‏های شکار نشان می‏دهد.

    کلیدواژگان: کندوی عسل، نقاشی روی سفال، هنرهای عامه قاجار و پهلوی، هنر شیعی
  • حسین شیرخانی*، اسحاق میربلوچ زایی، بلال ریگی صفحات 147-186

    مقاله پیش رو به تحلیل و خوانش جامعه‎شناختی پاره ای از مثل های بلوچی سرحدی می پردازد. این تحقیق، نمود ساختارهای اجتماعی و ارزش‍های آیینی را در مثل های بلوچی گویش سرحدی، براساس رویکرد مردم مدار مایکل بوراوی واکاوی کرده است. باتوجه به اینکه شناخت حرکات و پویش های اجتماعی و بررسی قوانین حاکم بر این حرکات از وظایف اصلی جامعه شناسی است و زندگی اجتماعی به واسطه جنبه شفاهی اش با ادب عامه پیوند می یابد، می توان به ضرورت تحلیل جامعه شناختی مثل های بلوچی به عنوان یکی از برجسته ترین ژانرهای ادب عامه پی برد که در بازنمایی هویت مردمی و به تصویر کشیدن پدیده‎های زندگی، نقش قابل توجهی دارند. جامعه شناسی مردم مدار در پیوند با مطالعات فرهنگی به تجربه و شیوه زندگی مردم، میراث، ساختار و سرمایه های فرهنگی هر جامعه با بهره گیری از داده های فولکلوریک که بیانگر باورها و عملکرد عامه هستند، می پردازد. روش تحقیق این پژوهش، کیفی بوده و گردآوری اطلاعات برپایه تحلیل محتوا صورت گرفته است که از رایج ترین شیوه های شناسایی هویت آثار ادبی است و مثل ها به صورت تحقیق میدانی و روش مطالعه کتابخانه‏ای گردآوری شده‏ اند. یافته های تحقیق نشان می دهد بسیاری از کنش های معنادار ساختار اجتماعی قوم بلوچ در قالب سنت های فولکوریک و آیین های ارزشی مانند پناهنده پذیری، دیوان، هم یاری، انتقام جویی، سوگند نال، شمشیر و کفن، نان نمک و... در مثل های بلوچی نمود برجسته دارند.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی مردم مدار، ساختار اجتماعی، آیین های ارزشی، مثل های بلوچی سرحدی
  • امید وحدانی فر* صفحات 187-216

    انتخاب مایگان (تم) در هر اثر با پذیرش خواننده آن اثر رابطه تنگاتنگی دارد. در این مقاله کوشش می‏شود با روش تحلیل محتوا مایگان به کاررفته در افسانه ‏های عامیانه جلگه سنخواست، از توابع استان خراسان شمالی، موردبررسی قرار گیرد تا مشخص شود افسانه‏ گویان چگونه از این عنصر برای تحقق اهداف موردنظرشان بهره گرفته ‏اند. یافته‏ های این پژوهش نشان می‏دهد که افسانه‏ پردازان مایگان این افسانه‏ ها را گاه در تفسیرهایشان به طور صریح بیان می‏کنند و گاهی نیز به جای بیان واضح احکام گوناگون، با بیان نمایش‏وار افسانه بیشتر به ارایه نمونه‏ های اخلاقی می‏پردازند که این نوع نگرش علاوه بر اثرگذاری بیشتر بر خواننده، سطح افسانه را از کلیشه ساده ‏انگار افسانه عامیانه تا اندازه‏ای فراتر می‏برد. به طور کلی شیوه گزینش مایگان در افسانه‏ های موردبحث بیشتر در پایان افسانه ‏ها صورت گرفته، اما گاهی نیز در برخی از این افسانه‏ ها مایگان مقدم بر افسانه است. مایگان موجود در افسانه‏ های تاتی سنخواست نشان می‏دهد که بخش عمده‏ای از آن‏ها برگرفته از شنیده‏ ها، زندگی، تفکرات و اندیشه‏ های مردم عادی است. همچنین، هرچند که هدف این افسانه ها به ظاهر خلق قهرمان، ایجاد کشش، بیدار کردن حس کنجکاوی و سرگرم کردن خواننده یا شنونده و لذت بخشیدن و مشغول کردن آن ها بوده، اما درحقیقت درون مایه و زیربنای فکری و اجتماعی آن ها ترویج و اشاعه اصول انسانی، برابری، برادری و عدالت اجتماعی است.

    کلیدواژگان: مایگان، شبانه های کویر، افسانه، افسانه های عامیانه سنخواست
  • عبدالواحد صابری، علیرضا شعبانلو، یوسف محمد نژاد عالی زمینی*، کشواد سیاهپور صفحات 217-250

    گنجینه فرهنگ مردم کهگیلویه و بویراحمد سرشار از بن مایه هایی است که در فرهنگ کهن مردم ایران ریشه دارد. از دیرباز به دلیل ارتباط عمیق مردم این منطقه با شاهنامه، اندیشه ها، آیین ها و باورهای آنان ضمن تاثیرپذیری از حماسه ملی در روایت های آنان از طریق داستان های پهلوانی راه یافته است. کیخسرو یکی از شخصیت های مهم اوستا و شاهنامه است که در فرهنگ عامه کهگیلویه و بویراحمد حضوری پررنگ داشته و حتی ارزش قدسی پیدا کرده است. در این مقاله، ضمن بازخوانی روایت مردم کهگیلویه و بویراحمد از حوادث پایان زندگی کیخسرو و تحلیل بن مایه هایی حماسی و اسطوره ای مربوط به آن، به بازنمایی سیمای قدسی کیخسرو در باورهای این مردم می پردازیم. یافته های پژوهش نشان می دهد تغییراتی که داستان کیخسرو در روایت مردم کهگیلویه و بویراحمد پیدا کرده، ضمن تاثیرپذیری از روحیه حماسی و پهلوانی آنان، حاوی بن مایه هایی است که با اسطوره های باستانی ارتباط دارد. ازجمله این بن مایه ها می توان به ارتباط جام کیخسرو با فرمانروایی او، ارتباط جام با چشمه آب، غیب آموزی از طریق فرشته آب، ارتباط چشمه با جاودانگی، و تقدس گیاه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: اساطیر ایرانی، اسطوره کیخسرو، شاهنامه، ادب عامه، کهگیلویه و بویراحمد
  • رحمان ذبیحی، مریم کسائی* صفحات 251-284

    کاربردهای طبی معدنیات که از منظر قدما پس از درمان های گیاهی و حیوانی از مهم ترین و رایج ترین انواع درمان ها بوده است، در سه دسته از متون کهن قابل بررسی و تحلیل است: متون کانی شناختی، بخش هایی از عجایب نامه ها و دایره المعارف ها و متون طبی. تامل در این متون نشان می دهد شیوه های تهیه و کاربرد درمان های معدنی گوناگون بوده و سودن، سوختن، نوشیدن، خوردن، اندودن، بستن، آویختن، همراه داشتن و نگریستن به کانی ها از مهم ترین روش های درمان با معدنیات به شمار آمده است. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و برمبنای متون کهن انجام گرفته، درپی پاسخ به این پرسش است که خواص درمانی معدنیات در متون کهن چیست و مهم ترین زمینه های کاربرد درمانی کانی ها کدام است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اعصاب و روان، بیماری های چشم، امراض دهان و حلق و بینی، بیماری های داخلی، کلیه و مثانه، زایمان و بارداری، مفاصل و ورم، پوست و مو، زخم و جراحت، زهر و پادزهر، پیشگیری از بیماری ها و ابزارهای درمانی، مهم ترین زمینه های کاربرد طبی کانی ها در متون کهن است. خواص درمانی سنگ ها که طیف گسترده و متنوعی را دربر می گیرد، ترکیبی است از دانش تجربی کهن و فرهنگ عامه و آیین ها و باورهای معدنی که از جلوه مرموز سنگ ها در نظر انسان قدیم و باور او به خواص درمانی معدنیات ناشی شده است.

    کلیدواژگان: متون کانی شناختی، معدنیات، خواص طبی، بیماری ها، شیوه های درمان، فرهنگ عامه
  • سیما فولادپور، زهره زرشناس صفحات 285-314

    در این مقاله گستره و ویژگی‏های رابطه بین ادبیات عامه ایرانی و ادبیات مانوی براساس تجزیه و تحلیل روایات مشابه مطالعه و بررسی شده است. به این منظور و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی در مرحله نخست، سی تمثیل و داستان تمثیلی مانوی از میان قطعات مانوی ایرانی میانه استخراج کرده و سپس در ادبیات عامه به جست وجوی نمونه ‏هایی پرداخته ‏ایم که از نظر کنش ها و شخصیت های اصلی به آن ها شبیه باشند. از میان این تمثیلات، تنها پنج مورد نمونه ‏های مشابه در داستان‏های عامه داشتند که تعداد و مشخصه‏ های این شباهت ‏ها در عناصر ادبی، روایت‏ها و خرده ‏روایت‏ها نشان می‏دهد که ادبیات مانوی فرصت حضور بیشتری در ادبیات عامه به نسبت ادبیات رسمی داشته است. این حضور شاخص می‏تواند ابزاری کارآمد برای پیگیری مسیری که این روایت‏ها و تمثیلات در میان فرهنگ‏های مختلف طی کرده‏اند، در اختیار ما بگذارد.

    کلیدواژگان: ادبیات مانوی، ادبیات عامه ایرانی، تمثیل، داستان های عامه، طبقه بندی قصه ها
  • ابوالفضل حری* صفحات 315-342

    این مقاله روایت گری طنزآمیز لطیفه های داستانی و غیرداستانی یا مصنوع و محاوره ای را در پرتو گذار از لطیفه غیرداستانی به لطیفه داستانی و با اشاره به برخی نمونه ها، بررسی می کند. ابتدا، کلیاتی درباره روایت طنزآمیز بیان می شود. سپس، روایت طنزآمیز غیرداستانی در تقابل با روایت طنزآمیز داستانی بحث و گفته می شود روایت غیرداستانی، بافت وابسته، خلق الساعه و محاوره ای است که در تبادل کلامی شکل می گیرد و به داستان و راوی نیاز ندارد. درعوض، روایت طنزآمیز به بافت وابستگی ندارد؛ از پیش ساخته و مصنوع است و به داستان و راوی نیاز دارد. لطیفه غیرداستانی نوعا شامل سه مرحله است: سرآغاز، تناقض، گره گشایی. به نظر می رسد در متون طنزآمیز روایی طولانی تر نه لب مطلب که چندین جب لاین رخ می دهد که لزوما در پایان متن نمی آید و در سرتاسر متن پراکنده است. در این مقاله، گذار از لطیفه داستانی کوتاه به لطیفه داستانی بلند در پرتو منتخبی از حکایات جوحی در مصادر مختلف بررسی می شود. یافته ها نشان می دهند تغییر لب مطلب، به ویژه در حکایات منتخب جوحی، نقش چندانی در تبدیل لطیفه غیرداستانی به داستانی ندارد، اما لطیفه داستانی کوتاه به سبب پراکندگی لب مطلب به لطیفه داستانی حجیم تر بدل می شود.

    کلیدواژگان: روایت، طنزآمیزی، لطیفه روایی، لطیفه غیرداستانی، حکایات جوحی
|
  • Azim Jabbareh Naserou*, Aaref Fazli Pages 1-40

    Myths and stories, created by the general public, are a good platform for exploring the mythological beliefs of each nation. In Larestan region, due to bad weather, drought and scarcity, beliefs and ideas about fertility and rain-seeking rituals are left, which are the heritage of the ancients having mythological patterns. The combination of these beliefs with people's lives is sometimes so much that it affects all aspects of their lives. The purpose of this study is to achieve the patterns of fertility myths and rain-seeking mirrors manifested in Larestan region. In this research, data have been collected by field and library methods through a descriptive-analytical approach. In data analysis section, the fertility myths and rain-seeking mirrors in Larestan region have been investigated; attempts have also been made to reveal any similarities or differences between the myths of this region and the Iranian and non-Iranian myths. The findings showed that the fertility myth in Larestan region consists of five pillars of Varzova, Indra, Crow, Tishter and Anahita, about which the people of the region have special beliefs. On the other hand, the three rituals of "qeble doa", "Allah bede barun" and "khushe neshan" are the remnants of the rain-seeking rituals in Larestan region.

    Keywords: Religion, Anahita, Indra, Tishter, cow, Larestan, Varzova
  • AbdolGhafour Jahandideh* Pages 41-78

    The Baluch people are rich in culture, inheriting a unique indigenous values and literature. In Baluchi literature, there are epical poems and love stories that date back to centuries ago. Hani and Shaimorid is the most famous one which has a similar status in Baluch literature as to that of Laila and Majnoon in Persian literature. These two characters enamored love after years of separation, reaching a mystical conjugal, and according to the Baluch people, they are like Khedr and Elias who achieved eternal life and are known as the "old live". There are many narrations and poems about this ancient story. Minstrels, also known in Baluchi as "Pahlavanan", have been the most important sources of the poems from one generation to another. The narrators have used various motifs adding to its richness. In this article, the structure of motifs in this story is studied in four sections: "Motifs of love, imposture, dignity and mysticism". The story begins with the motif of modesty "Promise and Covenant" and ends with the motif of the dignity of the "disappearance" of the two main heroes. This story, like other Baluchi poems, is unknown among non-Baluch. The poems and narrations of this research have been collected from Minstrels and narrators in the field. While summarizing the two narrations, the main points and motifs of this story were analyzed

    Keywords: Lyrical literature, Baluchi literature, Hani, Shaimorid, fictional motifs
  • Fereshteh Mahjoub*, Safieh Tavakkoli Moghaddam Pages 79-108

    Apart from superstructure chains in the structure of myths, other points such as "numbers" and their function are involved in their construction. The present study, in a descriptive-analytical approach, has extracted the numbers used in the fifteen myths of Azerbaijan, and then dealt with the quality of their dissemination in popular beliefs in three sections of "less than ten, decimal, and compound". Out of 26 numbers with 462 repetitions, the proportion was 71% for the first group, 23% for the second group, and 6% for the last group. "One" in the counting unit position, "forty" for the celebration, and "twelve" for the group are the most abundant numbers and functions in each category. Numbers have commonalities in their multiples. The other finding is that the epic or love theme of myths has a two-way relationship with the chosen number. Composite and ironic combinations also indicate the presence of numbers in the linguistic structure of myths.

    Keywords: : Number, myth, Azerbaijan, numbers less than ten, ten decimal numbers, compound numbers
  • Mohamadreza Ghiasian* Pages 109-146

    One of the less-introduced types of the visual arts of the Qajar and Pahlavi periods is the painted ceramic beehive covers. These lids, approximately 23 cm in diameter, were installed on wicker hives of about 85 cm long and had a hole for the crossing of the swarm. This article introduced dozens of these lids that were made from the late Safavid period to the first Pahlavi era. The most important aims of this research were the identification of the place of production, a thematic classification of the paintings and inscriptions, and an analysis of their content. It can be said that these works can be classified into three general groups: non-illustrated inscribed examples, religious paintings and secular paintings. Among the inscribed works, some prayers have been written that should be considered as an amulet to ward off calamities from the products. Moreover, some prayers and Quranic verses are related to increasing the blessing of the crop and also repelling the evil eye. In addition to several Shi’ite inscriptions, all the identified religious paintings are also related to the Shi’ite beliefs. The religious paintings include images of the Duldul (prophet’s mule, which was presented to Ali ibn Abi Talib), Khamsa, and shrines of Shiite imams. Among the secular paintings, the most frequent are the images of animals, showing them in hunting scenes or in the motif of the tree of life

    Keywords: Beehive, painted pottery, Qajar, Pahlavi folk arts, Shi’ite art
  • Hossein Shirkhani*, shaq Mirbaluchzaei, Balal Rigi Pages 147-186

    The present article dealt with the sociological analysis and reading of some of the Sarhadi Baluchi's proverbs. This study examined the manifestation of social structures and ritual values in the Baluchi proverbs of the Sarhadi dialect, based on the people-oriented approach of Michael Borawy. The knowledge of social movements and elements and the study of the laws governing these movements is one of the main tasks of sociology, and social life is linked to popular literature through its oral aspect. Bonding with cultural studies, the people-oriented sociology deals with the experience and life style of the people, heritage, structure and cultural assets of a society, using folklore data that represent people's beliefs and practices. The research method is qualitative and the data collection has been done based on content analysis, which is one of the most common methods of identifying literary works. The proverbs have been collected as field research and library-study method. The research’s findings showed that many significant actions of the social structure of the Baluch people in the form of folk traditions and holy rituals such as asylum, court, assistance, revenge, swearing oath, sword and shroud, salt bread (hospitality), etc. are vividly reflected in the Baluchi proverbs.

    Keywords: Populace sociology, social structure, holy rituals, Sarhadi Baloch proverbs
  • Omid Vahdanifar* Pages 187-216

    Choosing the element in a work is directly related to the reader. This study aimed to investigate the themes of the tales of Sankhast from the suburban areas of northern Khorasan in order to figure out how tale tellers used the related theme to achieve their objectives. The findings showed that the tale tellers sometimes expressed the themes in their work and in other times represented them through moral lesson to not only have more impact on the reader but also improve the level of the folk tales from the normal clichés. In general, the method of selecting themes in the tales were discussed, but there were occasions in which the themes were prior to the tale. The themes in the Tati tales of Sankhast showed that most of them were selected based on the hearings, lifestyles, mentalities, and people's opinions. Also, despite the fact that these tales tried to create heroes, attraction, curiosity, and entertainment for the general public, but in fact their fundamental mentality and social aspects were advertising humanity, equality, brotherhood, and social justice.

    Keywords: Folklore, thematics, nights of desert, tale, folk tales of Sankhast
  • Abdulwahed Saberi, Alireza Shabanlu*, Yousef Mohammadnejad Alizamin, Keshvad Siahpour Pages 217-250

    The cultural resources of the people in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad are full of themes that are rooted in the ancient culture of the Iranian people. For a long time, due to the deep connection of the people of this region with Shahnameh, their thoughts, aspirations, rituals and beliefs, being influenced by the national epic, have found their way through heroic stories in their narratives. Kaykhosrow is one of the important characters of Avesta and Shahnameh who has had a prominent presence in the popular culture and literature of the people of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, and has even found a sacred position. In this article, re-reading the narration of the people of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad about the events regarding the end of Kaykhosrow's life and analyzing its epic themes and myths, we investigated the holy image of Kaykhosrow in the beliefs of the people in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad. The findings of the research showed that the changes that Kaykhosrow's story has found in the narrative of the people in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, has been influenced by the epic and heroic spirit of these people, and contain themes that are related to ancient myths. Among these principles, we can mention the relationship between Kaykhosrow's Cup and his rule, the relationship between Jam (Jum in Lori dialect) and the spring, the occultation through the angel of water, the relationship between the spring and the immortality of Kaykhosrow and the sanctity of the plant.

    Keywords: Persian mythology, Kaykhosrow myth, Shahnameh, popular literature, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad
  • Rahman Zabihi*, Maryam Kasai Pages 251-284

    Medical uses of minerals, after herbal and bestial therapies, have been the most important and prevalent therapies among ancient people. Utilization of mineral therapies could be studied and analyzed in three groups of texts. Mineralogical texts, some parts of encyclopedias or fantasy literature, and medical texts. Reflection on these texts shows that there were a variety of methods for providing and utilizing mineral therapies the most important of which were rubbing, burning, drinking, eating, coating, fastening, hanging, taking with oneself and watching them. This study is a descriptive and analytical investigation on the basis of ancient texts and aimed at finding some answer to the following question: What are the therapeutic properties and the most prominent therapeutic usages of minerals in the ancient texts? Results of this study showed that psychotherapy, ophthalmology, oral and nasopharyngeal disease, kidney and bladder disease, arthritis, skin and hair disease, wounds and injuries, poison and antidote, prevention of diseases and therapeutic tools were the most considerable grounds that the minerals were put to use according to the ancient texts. Therapeutic properties of the minerals that cover a vast and varied spectrum stem in the ancient experimental knowledge, popular culture, beliefs and customs related to the mysterious impressions of the stones and their therapeutic affects in the ancient humans’ mind

    Keywords: Mineralogical texts, minerals, medical properties, diseases, therapeutic methods, folk culture
  • Sima Fouladpour, Zohreh Zarshenas* Pages 285-314

    This paper aims to examine the extent and specificities of the relation between Manichaean and Persian literature through an in-depth analysis of Manichaean tales which recur in the folkloric Iranian literature. In the first stage of the paper, we selected 30 parables by analyzing Iranian Manichaean manuscripts. We, then, explored some well-known Iranian folkloric tales to find similar examples. The quantity and characteristics of similarities in the literary elements, plots, and subplots showed that the Manichaean literature has had more chances to be represented in folkloric literature than in the official literature. Furthermore, analyzing folkloric literature provides a better tool for tracking the path the Manichaean thought has left behind in different cultures. Finally, we argued that similar versions of tales may help us reconstruct some of the damaged Manichaean fragments

    Keywords: Manichaean literature, Persian literature, parables, Iranian folklore, folktales typology
  • Abolfazl Horri* Pages 315-342

    This paper examines how a text becomes humourous in changing from a non-narrative to a narrative joke. First, a general statement was made regarding humorous narratives. A non-narrative humorous anecdote was subsequently contrasted with the humorous narrative. Non-narrative jokes are contextualized, conversationalized, and improvised during a conversation, and thus, do not require any stories or narrators. Instead, the humorous narrative is not contextualized but pre-fabricated in advance, and hence it requires stories and narrators. Non-narrative jokes are based on the three processes of set-up, paradox, and resolution. Consequently, the transition of short narrative jokes to longer humorous narratives was discussed through several examples mostly taken from Juhi’s anecdotes as data collection. More extended narrative jokes seem to deal with not a punch-line, but some jab-lines scattered all along with the joke. The results showed that a change in punch-line has no significant effect, mainly in Juhi’s anecdotes, in making a non-narrative into a narrative joke; though, a short narrative joke can become a longer one due to the punch-line scattered all through the joke.

    Keywords: Humourology, Narrative, Narrative joke, Conversational joke, Juhi’s anecdotes