فهرست مطالب

تعالی مشاوره و روان درمانی - پیاپی 39 (پاییز 1400)

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه خسروی، فاطمه صغری کربلایی هرفته*، غلامرضا ثناگوی محرر، فاطمه کهکی، هانیه نوبخت صفحات 1-11
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر تنظیم هیجان و سرسختی سلامت در مبتلایان به دیابت نوع دو انجام شد.

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به دیابت نوع دو شهر زاهدان در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش 40 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و جان (2003) و سیاهه تجدیدنظرشده سرسختی سلامت گیبهارت و همکاران (2001) بودند. داده ها با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر سن، جنس، تحصیلات، تاهل و مدت بیماری تفاوت معناداری نداشتند (05/0>P). همچنین، گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر تنظیم هیجان و سرسختی سلامت تفاوت معناداری نداشتند (05/0>P)، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر دو متغیر تفاوت معناداری داشتند (05/0<P). به عبارت دیگر، روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده باعث افزایش معنادار تنظیم هیجان و سرسختی سلامت در مبتلایان به دیابت نوع دو شد (001/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر افزایش تنظیم هیجان و سرسختی سلامت، برنامه ریزی برای استفاده از این شیوه درمانی ضروری است. در نتیجه، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه بهبود تنظیم هیجان و سرسختی سلامت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده، تنظیم هیجان، سرسختی سلامت، دیابت نوع دو
  • سیده نسرین سجادیان، یلدا دلگشایی*، بهارک شیرزاد کبریا، فرشته کردستانی صفحات 12-25
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی و واکاوی عوامل سازنده و موثر بر رشد خودباوری در نوجوانان عضو کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی اسناد و متون مرتبط و خبرگان و متخصصان تعلیم وتربیت و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهر تهران بودند که طبق اصل اشباع نظری 15 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی نوجوانان عضو کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهر تهران در سال 1399 بودند که طبق جدول کرجسی و مورگان 285 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی فیش برداری و مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود که شاخص های روانسنجی ابزارهای هر دو بخش کیفی و کمی قابل قبول بود. داده های بخش کیفی با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA و بخش کمی با روش تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS تحلیل شدند

    یافته ها

     نتایج نشان داد که عوامل سازنده بر رشد خودباوری در نوجوانان دارای 2 بعد، 6 مولفه و 40 شاخص و عوامل موثر بر رشد خودباوری در نوجوانان دارای 3 بعد، 9 مولفه و 42 شاخص بود. عوامل سازنده شامل ابعاد فردی (با 3 مولفه ویژگی های فردی، قدرت و ارزیابی) و اجتماعی (با 3 مولفه ارتباط، الگوگزینی و مشارکت) و عوامل موثر شامل ابعاد خانواده (با 3 مولفه اعتمادسازی، حمایت و شیوه های تربیتی)، مدرسه (با 3 مولفه توانمندسازی، تعهد و نشاط) و جامعه (با 3 مولفه عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و عوامل روانی) بود. دیگر نتایج نشان داد که بار عاملی همه گویه ها و برازش مدل مناسب بود و اثر همه ابعاد بر عوامل سازنده و موثر بر رشد خودباوری در نوجوانان تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به عوامل سازنده و موثر شناسایی شده برای رشد خودباوری نوجوانان می توان از طریق آنها برنامه هایی جهت بهبود رشد خودباوری آنان طراحی و اجرا کرد.

    کلیدواژگان: عوامل سازنده، عوامل موثر، رشد خودباوری، نوجوانان
  • طاهره اولاد قباد، زهرا عباسپور آذر*، جواد خلعتبری، فرشته افکاری صفحات 26-35
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی روش آموزش چندحسی روسنر بر کاهش میزان اختلال نوشتن املاء دانش آموزان ابتدایی شهر تهران بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر مدارس ابتدایی دوره سوم و چهارم  مناطق 6 و 11شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397  با تعداد 3123 نفر بود که از این تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و بصورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی (15نفر) و کنترل (15نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل آزمون املاء فلاح چای (1974)، پروتکل آموزش 9 جلسه ای روش چندحسی روسنر بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دوسطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss-21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روش آموزش چندحسی روسنر بر دانش اموزان دارای  اختلال نوشتن املاء اثربخش بوده است 0/05<P.

    نتیجه گیری

    بنابراین توجه به این روش چند حسی نقش مهمی در بهبود اختلال نوشتن بویژه املاء دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: روش آموزش چندحسی، روسنر، اختلال املاء، دانش آموزان
  • فرهنگ فریدونی، مهرداد ثابت* صفحات 36-47
    هدف

    مالتیپل اسکلروزیس یا ام.اس باعث افت ویژگی های مثبت روانشناختی می شود و یکی از روش های درمانی در بهبود ویژگی های روانشناختی، روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور است. در نتیجه، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور بر تحمل پریشانی، سبک های تصمیم گیری و سازگاری اجتماعی در بیماران ام.اس شهر ساری انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران ام.اس عضو انجمن مالتیپل اسکلروزیس شهر ساری در سال 1399 بودند. تعداد 30 نفر از آنان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با رعایت نسبت جنسیت انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 5 جلسه 40 دقیقه ای روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با استفاده از مقیاس تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005)، پرسشنامه سبک های تصمیم گیری (اسکات و بروس، 1995) و پرسشنامه سازگاری اجتماعی (ویسمن و بوسول، 1976) گردآوری و با روش های تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور باعث ارتقای تحمل پریشانی، افزایش سبک تصمیم گیری عقلانی و کاهش سبک های تصمیم گیری شهودی، آنی، اجتنابی و وابستگی و بهبود سازگاری اجتماعی در بیماران ام.اس شد (01/0˂P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دهنده تاثیر روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور بر بهبود تحمل پریشانی، سبک های تصمیم گیری و سازگاری اجتماعی در بیماران ام.اس بود. بنابراین، استفاده از این روش درمانی جهت بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه بهبود تحمل پریشانی، سبک های تصمیم گیری و سازگاری اجتماعی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور، تحمل پریشانی، سبک های تصمیم گیری، سازگاری اجتماعی، مالتیپل اسکلروزیس
  • صوفیا حیدری کمرودی، محسن مشکبید حقیقی*، علی اصغر شجاعی صفحات 48-58
    هدف

    با توجه به اهمیت استرس های والدگری مادران دارای کودک کم توان ذهنی در سایر نقش های آنان، هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش زندگی خانوادگی بر مولفه های استرس والدگری مادران دارای کودک کم توان ذهنی در قلمرو والد بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مادران دارای کودک کم توان ذهنی شهر رشت در سال تحصیلی 97-1396 بودند. نمونه پژوهش 60 نفر بودند که با توجه به ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش زندگی خانوادگی قرار گرفت و در این مدت گروه کنترل آموزشی ندید. برای گردآوری داده ها از فرم اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته و شاخص استرس های والدگری (آبیدین، 1990) استفاده و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزارSPSS-20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش زندگی خانوادگی باعث کاهش مولفه های استرس والدگری شامل احساس صلاحیت، دلبستگی، محدودیت نقش، افسردگی، روابط با همسر، سلامت و انزوای اجتماعی در مادران دارای کودک کم توان ذهنی در قلمرو والد شد (05/0˂P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دهنده تاثیر آموزش زندگی خانوادگی بر کاهش مولفه های استرس والدگری بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش آموزش زندگی خانوادگی در کنار سایر روش های آموزشی برای بهبود ویژگی های خانوادگی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش زندگی خانوادگی، استرس والدگری، مادران، کودکان کم توان ذهنی
  • آزاده رضایتی زاده*، سحر حیاتلو، شکوه قلی پور صفحات 59-70
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی-تحلیلی بر نشانگان اختلال استرس حاد و تجارب تجزیه‎ای مصدومین حوادث جاده‏ای انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه‏‎آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. تمامی مصدومین حوادث رانندگی مراجعه‏ کننده به بخش‏های ارتوپدی و ترومای بیمارستان شهدای هفتم تیر جامعه پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 30 بیمار واجد ملاک‏های ورود به پژوهش با روش در دسترس انتخاب و به‏شیوه تصادفی‏سازی در گروه‏های آزمایش و گواه گمارش شدند. گردآوری داده‏ها علاوه بر چک لیست اطلاعات دموگرافیک با مقیاس می‏سی‏سی‏پی (Norris & Reed, 1997) و مقیاس تجارب تجزیه‏ای (Bernstein & Putnam, 1986) انجام شد. گروه مداخله برنامه شناختی-تحلیلی را طی 16 جلسه به‏صورت جلسات هفتگی 1 ساعته دریافت نمودند اما گروه گواه این برنامه را دریافت نکرد. داده ها با آزمون‏های t (مستقل و زوجی) و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    برنامه شناختی-تحلیلی بر کاهش نمره اختلال استرس حاد (02/36=F، 64/0=Eta و 05/0>P) و مولفه ‏های آن (خاطرات رخنه‏ کننده، مشکل در ارتباط بین‏فردی، ناتوانی در کنترل عاطفی و احساس افسردگی) در آزمودنی‏های گروه مداخله اثربخش بوده است. بین میانگین نمره تجارب تجزیه‏ای دو گروه نیز در دوره پس‏آزمون تفاوت معنی‏داری بود (12/23=F، 61/0=Eta و 05/0>P).

    نتیجه گیری

     یافته ‏های پژوهش حاکی از کارایی این شیوه درمانی نوظهور است. به‏نظر می‏رسد به‏علت تلفیقی بودن درمان و نقش فعال بیمار در آن برای مبتلایان به اختلالات مرتبط با آسیب و عوامل استرس‏زا مناسب‏تر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-تحلیلی، استرس حاد، تجارب تجزیه‏ای، حوادث جاده‏ای
  • سهراب کهریزی، معصومه بهبودی*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 71-82
    هدف

    هدف این تحقیق تعیین تفاوت اثربخشی آموزش گروهی مفاهیم مشاوره پیش از ازدواج مبتنی بر دو رویکرد شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی بر تمایز یافتگی خود دانشجویان است.

    روش

    این تحقیق از دسته تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پژوهشی، پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه هدف این پژوهش دانشجویان مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری و تعداد نمونه مورد مطالعه برابر با 45 نفر است. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تمایز یافتگی خود (DSI) و دوره آموزش گروهی مفاهیم مشاوره پیش از ازدواج با رویکرد شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی در 8 جلسه 2 ساعته به آزمودنی ها استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که آموزش گروهی مفاهیم مشاوره پیش از ازدواج با دو رویکرد شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی بر افزایش تمایز یافتگی خود دانشجویان معنادار بوده، اما این دو روش آموزش، از نظر اثربخشی، تفاوت آماری معنا داری با هم نداشته اند.

    نتیجه گیری

    اگرچه هر دو روش آموزش مشاوره پیش از ازدواج شناختی رفتاری و واقعیت درمانی تاثیر معنا داری بر افزایش تمایز یافتگی خود داشته اند اما تفاوتی ندارد که از کدامیک از این روش ها برای آموزش استفاده شود.

    کلیدواژگان: مشاوره پیش از ازدواج، رویکرد شناختی - رفتاری، واقعیت درمانی، تمایز یافتگی خود
|
  • Razieh Khosravi, Fatemeh Soghra Karbalai Harafteh *, Gholamreza Sanagouye Moharer, Fatemeh Kahaki, Hanieh Nobakht Pages 1-11
    Purpose

    Present study was conducted aimed to determine the effect of intensive short-term dynamic psychotherapy on emotion regulation and health hardiness in patients with type 2 diabetes.

    Methodology

    This study was semi-experimental with a pre-test and post-test design with control group. The research population was patients with type 2 diabetes of Zahedan city in 2020 year. The research sample were 40 people who were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group 8 sessions of 90-minute underwent the intensive short-term dynamic psychotherapy and the control group did not see any training. The research tools were the Gross and John emotion regulation questionnaire (2003) and Gebhardt and et al revised health hardiness inventory (2001). Data were analyzed by methods of chi-square, independent t and multivariate analysis of covariance in SPSS version 25 software.

    Findings

    The findings showed that the experimental and control groups had not significantly different in terms of age, gender, education, marriage and duration of disease (P>0.05). Also, the groups in the pre-test stage had not significantly different in terms of emotion regulation and health hardiness (P>0.05), but in the post-test stage had significantly different in terms of both variables (P<0.05). In the other words, intensive short-term dynamic psychotherapy significantly increased emotion regulation and health hardiness in patients with type 2 diabetes (P<0.001).

    Conclusion

    Due to the effect of intensive short-term dynamic psychotherapy on increasing emotion regulation and health hardiness, planning is necessary for the use of this treatment. As a result, health professionals and therapists can use intensive short-term dynamic psychotherapy along with other therapies methods to improve the psychological characteristics, especially improving emotion regulation and health hardiness.

    Keywords: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, emotion regulation, Health Hardiness, Type 2 diabetes
  • Seyedeh Nasrin Sajjadian, Yalda Delgoshaei *, Baharak Shirzad Kebria, Fereshteh Kurdistani Pages 12-25
    Purpose

    The aim of this study was to identify and analyze the constructive factors affecting the growth of self-confidence in adolescents who are members of the centers for the intellectual development of children and adolescents.

    Methodology

    This study was applied in terms of purpose and mixed in terms of implementation method (qualitative and quantitative). The research population was in the qualitative section of related documents and texts and experts and specialists in education and training of children and adolescents in Tehran, according to the principle of theoretical saturation, 15 of them were selected by purposive sampling. The research population in the adolescent quantitative section was a member of the centers for the intellectual development of children and adolescents in Tehran in 2020. According to Krejcie and Morgan table, 285 of them were selected by simple random sampling. The research instrument was semi-structured in the qualitative part of videography and interview and a researcher-made questionnaire was constructed in the quantitative part. The psychometric indices of the instruments in both qualitative and quantitative parts were acceptable. Qualitative data were analyzed by open, axial and selective coding method in MAXQDA software and quantitative data were analyzed by exploratory factor analysis in SPSS software.

    Findings

    The results showed that the factors affecting the growth of self-confidence in adolescents had 2 dimensions, 6 components and 40 indicators and the factors affecting the growth of self-confidence in adolescents had 3 dimensions, 9 components and 42 indicators. Constructive factors include individual dimensions (with 3 components of personal characteristics, power and evaluation) and social (with 3 components of communication, model selection and participation) and effective factors including family dimensions (with 3 components of trust building, support and educational methods), school (with 3 components). The components of empowerment, commitment and vitality) and society (with 3 components of economic factors, cultural factors and psychological factors). Other results showed that the factor load of all items and model fit were appropriate and the effect of all dimensions on the constructive factors affecting the growth of self-confidence in adolescents was confirmed.

    Conclusion

    According to the constructive and effective factors identified for the development of adolescents' self-esteem, programs can be designed and implemented to improve their self-esteem development.

    Keywords: Constructive Factors, effective factors, Self-Confidence Growth, adolescents
  • Tahereh Olad Ghobad, Zahra Abbaspour Azar *, Javad Khalatbari, Fereshteh Afkari Pages 26-35
    Purpose

    The aim of this study was the effectiveness of Rossner multisensory teaching method on reducing the spelling disorder of elementary school students in Tehran.

    Methodology

    The research design was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the study included all male and female primary school students in the third and fourth years of districts 6 and 11 of Tehran in the academic year of 2018-19 with 3123 students, of which 30 were selected by multi-stage cluster sampling. They were randomly assigned to experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The research instruments included the Falah Chai (1974) spelling test, Rossner's 9-session training protocol of the multisensory method. Data analysis was performed at two levels of descriptive and inferential statistics using spss-21 software.

    Findings

    The results showed that Rossner's multisensory teaching method was effective on students with spelling disorders (0.05).

    Conclusion

    Therefore, paying attention to this multisensory method has an important role in improving writing disorder, especially students' spelling.

    Keywords: Multisensory teaching method, Rossner, spelling disorder, Students
  • Farhang Fereydoni, Mehrdad Sabet * Pages 36-47
    Purpose

    Multiple sclerosis or MS causes a decrease in positive psychological characteristics, and one of the treatment methods to improve psychological characteristics is solution-focused brief psychotherapy. As a result, the present study was conducted with the aim of determine the effect of solution-focused brief psychotherapy on distress tolerance, decision-making styles and social adjustment in M.S patients of Sari city.

    Methodology

    The present study was a semi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The research population was M.S patients of member of the Multiple Sclerosis Association of Sari city in 2020 year. Number of 30 people of them were selected by stratified random sampling with using gender ratio and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group received 5 sessions of 40 minutes the solution-focused brief psychotherapy and the control group did not receive any training. Data were collected with using the distress tolerance scale (Simons and Gaher, 2005), decision-making styles questionnaire (Scott and Bruce, 1995) and social adjustment questionnaire (Weissman and Bothwell, 1976) and were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance methods in SPSS-19 software.

    Findings

    The results showed that solution-focused brief psychotherapy led to promoted distress tolerance, increased rational decision-making style and decreased intuitive, spontaneous, avoidant and dependent decision-making styles and improved social adjustment in M.S patients (P˂0.01).

    Conclusion

    The results indicated the effect of solution-focused brief psychotherapy on improving distress tolerance, decision-making styles and social adjustment in M.S patients. Therefore, the use of this treatment method seems necessary to improve psychological characteristics, especially distress tolerance, decision-making styles and social adjustment.

    Keywords: Solution-Focused Brief Psychotherapy, Distress Tolerance, decision-making styles, social adjustment, Multiple Sclerosis
  • Sofia Heidari Kamroudi, Mohsen Moshkabid Haghighi *, AliAsghar Shojaei Pages 48-58
    Purpose

    Considering the importance of parenting stress of mothers with mentally retarded children in their other roles, the aim of this study was determine the effect of family life education on parenting stress components of mothers with mentally retarded children in the parent domain.

    Methodology

    This research was semi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The study population was mothers with mentally retarded children of Rasht city in the academic years 2017-2018. The research sample was 60 people who according to the inclusion criteria were selected by available sampling method and randomly replaced in two equal groups. The experimental group underwent of family life education for 12 sessions of 90 minutes and during this period the control group did not receive any education. To collect data were used from the researcher-made demographic information form and stresses of parenting index (Abidin, 1990) and analyzed by multivariate analysis of covariance method in SPSS-20.

    Findings

    The results showed that family life education led to reduce the components of parenting stress including feelings of competence, attachment, role restriction, and depression, relationships with spouse, health and social isolation in mothers with mentally retarded children in the parent domain (P˂0.05).

    Conclusion

    The results showed the effect of family life education on reducing parenting stress components. Therefore, therapists and health professionals can use family life education method along with other educational methods to improve family characteristics.

    Keywords: Family Life Education, parenting stress, mothers, Mentally Retarded Children
  • Azadeh Rezayatizadeh *, Sahar Hayatlo, Shokooh Gholipour Pages 59-70
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-analytical therapy on acute stress disorder syndrome and dissociative experiences of traffic-related injuries.

    Methodology

    The research was quasi-experimental with pre-test, post-test and control group design. All the injured in traffic accidents referred to the orthopedic and trauma wards of Haft-e-Tir Hospital formed the research community. Thirty patients with inclusion criteria were selected by the available method and were randomly assigned to the experimental and control groups. Data were collected in addition to the Mississippi Traumatic Stress and Dissociative Experiences Scale. The intervention group received the treatment plan for 16 sessions in 1 hour weekly sessions but the control group did not receive this program. Data were analyzed by t-test (independent and paired) and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    Cognitive-analytical program has been effective in reducing the score of acute stress disorder and its dimensions in the subjects of the intervention group (P<0.05). There was a significant difference between the mean scores of dissociative experiences of the two groups in the post-test period (P<0.05).

    Conclusion

    Research findings indicate the effectiveness of this emerging treatment method. It seems that due to the combination of treatment and the active role of the patient in it, it is more suitable for patients with trauma and stressor-related disorder.

    Keywords: Cognitive-Analytic Therapy, Acute Stress Disorder, Dissociative Experiences, injuries
  • Sohrab Kahrizi, Masomeh Beboodi *, Faride Dokanehi Fard Pages 71-82
    Purpose

    The aim of this study was to determine the difference between the effectiveness of group education of pre-marital counseling concepts based on two cognitive-behavioral approaches and reality therapy on students' own differentiation.

    Methods

    This research is a quasi-experimental research and its research design is pre-test, post-test design with control group. The study population of this study is single students of Islamic Azad University, Imam Khomeini Memorial Branch in Shahreri and the number of samples studied is equal to 45 people. In order to collect information, the Self-Differentiation Questionnaire (DSI) and the group training course on the concepts of premarital counseling with cognitive-behavioral approach and reality therapy were used in 8 two-hour sessions to the subjects. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Findings

    The results show that group training on the concepts of premarital counseling with two conitive-behavioral approaches and reality therapy on increasing the differentiation of students themselves was significant, but these two training methods were not statistically significant in terms of effectiveness.

    Conclusion

    Although both cognitive-behavioral pre-marital counseling and behavioral therapy training methods have a significant effect on increasing their differentiation, it does not matter which of these two training methods is used for this purpose.

    Keywords: premarital counseling, cognitive-behavioral approach, reality therapy, self-differentiation