فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 204 (دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/23
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیاوش انبئی، فرزین نیازی، علی سیاه پشت خاچکی*، لبخند سفیداری، داود فرزین صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    ترومای مغزی بیش ترین عامل مرگ و میر در بین جوانان است. بربرین فلاونوییدی است که در میوه زرشک و بسیاری از گیاهان مورد استفاده در طب سنتی ایران به وفور یافت می گردد  و می تواند برای درمان بیماری های نورودژنراتیو استفاده شود بنابراین در این مطالعه اثرات محافظت نورونی بربرین بعد از القاء ترومای مغزی در موش صحرایی بررسی شد.

    مواد و روش ها

     موش های صحرایی نژاد ویستار دوزهای مختلفی از بربرین (10 ،20 ،40 میلی گرم بر کیلوگرم) را به صورت داخل صفاقی نیم ساعت بعد از القاء ضربه مغزی به روش مارمارو دریافت کردند. بعد از تست های رفتاری، مایع مغزی- نخاعی حیوانات جهت بررسی میزان سایتوکاین های التهابی و ضد التهابی IL-1β و IL-10 به روش الایزا از ناحیه سیسترنا مگنا جمع آوری شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ضربه مغزی ناشی از تروما سبب ادم مغزی و تخریب سد خونی مغزی و تغییرات در نمرات نورولوژیکی و تعادلی حیوان و افزایش چشم گیر IL-1β و کاهش IL-10 شد تجویز بربرین در دوزهای 10 و 20 میلی گرم برکیلوگرم توانست این اختلالات را نسبت به گروه کنترل برطرف کند، که در دوز 20 میلی گرم این تغییرات آشکارتر بوده است (0/001< P).

    استنتاج

    نتایج نشان داد که بربرین دارای اثرات محافظت نورونی در مغز بوده و بنابراین توانسته است روی پیامدهای ترومای مغزی اثر بگزارد و همچنین احتمال می رود که بخشی از این اثرات نوروپروتکتیو آن از طریق تعدیل در مسیر فاکتورهای التهابی مغز صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بربرین، ترومای مغزی، محافظت نورونی، التهاب عصبی، موش صحرایی
  • ندا سلیمانی، سمیه دلفانی*، ستاره سروش صفحات 14-25
    سابقه و هدف

    سرطان، بعد از بیماری های قلبی، دومین عامل مرگ و میر در جهان محسوب می شود. از میان سرطان ها، شیوع سرطان پستان در اکثر کشورهای پیشرفته، در حال افزایش است. درمان سریع در مراحل اولیه این بیماری، از عوامل موثر در بهبود بیماران مبتلا به سرطان پستان می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سمیت سلولی و مکانیسم مرگ سلولی پروتیین ها و عصاره استخراج شده سیتوپلاسمی باکتری سالمونلا تیفی موریوم بر روی میزان رشد و تکثیر سلول های سرطانی پستان در شرایط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی از سلول های سرطانی پستان، رده MCF7 استفاده شد. فرکشن های مختلف باکتریایی به روش آمونیوم سولفات تهیه شد. سپس میان کنش میزان اثر سیتوتوکسیسیتی آن بر سلول ها با استفاده از تست MTT در زمان های 24و 48 ساعت بررسی شد. برای بررسی میزان القای آپوپتوز و نکروز و تعیین نوع مرگ از روش فلوسیتومتری استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تست سیتوتوکسیستی با فرکشن های باکتری و رسوب 80 درصد پروتیین ، در زمان 24 و 48 ساعته، بیش ترین میزان اثر کشندگی در زمان 24 ساعت و در لیزات باکتری در غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر و رسوب 80 درصد پروتیین ، در 40 میکروگرم بر میلی لیتر مشاهده شد. در اثر تیمار سلول های سرطانی با لیزات باکتری، میزان القای آپوپتوز 67 درصد، نکروز 7 درصد دیده شد.

    استنتاج

    پروتیین ها و عصاره استخراج شده سیتوپلاسمی باکتریایی سالمونلا تیفی موریوم دارای اثر سمیت و کشندگی زیادی بر سلول های سرطانی است. این ترکیب می تواند موجب القای آپوپتوز در سلول های سرطانی گردد. با خالص سازی این ترکیبات می توانند مسیر جدیدی از مطالعه مکانیسم مرگ سلولی و سیگنالینگ سلولی آن را راهگشایی نمود و پایه ساخت مکمل های درمانی در آزمایشگاه مطرح شود.

    کلیدواژگان: عصاره سیتوپلاسمی، آپوپتوز، سالمونلا تیفی موریوم، سرطان پستان
  • پریسا ظفری، زهرا یزدانی، هاله اخوان نیاکی، علیرضا رفیعی* صفحات 26-39
    سابقه و هدف

    سرطان کولورکتال دومین سرطان شایع در مردان و سومین سرطان شایع در زنان در سراسر دنیا محسوب می شود. درمان های روتین کنونی اثرات جانبی زیادی داشته و کارایی پایینی دارند. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی اثر پلاسمای اتمسفری سرد بر تغییرات اپی ژنتیک ژن هایی است که در بیماری زایی سرطان کولون نقش دارند.

    مواد و روش ها

    میزان تکثیر سلول ها با استفاده از روش MTT به دست آمد.  برای هر دو رده، تیمار به مدت 40 ثانیه انجام شد و ارزیابی بیان ژن های Beclin-1، Runx3 و AIM2 با کمک روش Real-time PCR محاسبه شد. همچنین میزان متیلاسیون ژن های نامبرده با تکنیک Quantitative methylation specific PCR(Q-MSP) به دست آمد.

    یافته ها

    بقای سلول های C26 پس از تیمار با CAP (Cold atmospheric Plasma) به صورت معناداری نسبت به سلول های L929 کاهش یافت. بقای سلول های C26 به 75درصد، 52/2 درصد و 34 درصد طی 12، 24 و 48 ساعت با تیمار 40 ثانیه ای CAP کاهش یافت. میزان بیان ژن AIM2 کاهش (0/12 برابر) و بیان ژن Runx3 نسبت به گروه تیمار نشده افزایش (2/66 برابر) نشان داد. هم چنین تیمار با CAP، میزان متیلاسیون ژن Runx3 را نسبت به سلول های تیمار نشده کاهش داد (33/45 درصد در مقابل 63/24 درصد).

    استنتاج

    این مطالعه اثر انتخابی تیمار با CAP بر سلول های سرطانی که هدف نهایی در درمان سرطان می باشد را تایید می کند. همچنین نشان داده شد که تیمار با CAP بر میزان بیان ژن و متیلاسیون ژن های دخیل در بیماری زایی سرطان کولورکتال اثرگزار است.

    کلیدواژگان: پلاسمای اتمسفری سرد، سرطان کولورکتال، متیلاسیون، اپی ژنتیک
  • صفورا سیفی*، محمدحسین مساعدی، عباس محمد پور، حمیدرضا نوری، علی بیژنی صفحات 40-48
    سابقه و هدف

    کارسینوم سلول سنگفرشی شایع ترین تومور سر و گردن بوده و XRCC1 یک ژن ترمیم کننده DNA است. نتایج متناقصی در مورد پلی مورفیسم ژن XRCC1 در پاتوژنز و حساسیت ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی دهان وجود دارد، لذا این مطالعه با هدف ارزیابی ارتباط پلی مورفیسم ژن XRCC1 (RS1799782) و فراوانی الل غالب در بیماران مبتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی دهان و مقایسه آن با افراد سالم، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مورد- شاهدی، 50 فرد بیمار و 59 فرد سالم (کنترل) حضور یافتند که مقاطع پنج تا ده میکرون از بافت بلوک های پارافینه افراد مبتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی و پنج سی سی خون محیطی افراد سالم در لوله حاوی EDTA جمع آوری شد. DNA ژنومی با استفاه از کیت (Qiagen Kit) استخراج شد و در نهایت با استفاده از PCR-RFLP بررسی ژنوتیپی پلی مورفیسم انجام گرفت.

    یافته ها

     فراوانی ژنوتیپی و فراوانی الل پلی مورفیسمی به طور معنی داری بین افراد مبتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی و افراد گروه کنترل متفاوت بود (0/0342 P=،6/530 χ2=) و فراوانی الل T در گروه مورد 34 درصد و در افراد سالم 19 درصد بود. این الل مرتبط با ریسک ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی بود (0/0175 P=، 2/1962 = OR). سیگار کشیدن ارتباط معنی داری با ژنوتیپ TTداشت (10/1-4/49 : CI % 95 :20/65 = OR).

    استنتاج

    از نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد که پلی مورفیسم ژن  XRCC1(rs1799782)در پاتوژنز کارسینوم سلول سنگفرشی دهان موثر است و ژنوتیپ TT بر حساسیت فرد در ابتلا به سرطان دهان نقش دارد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، (rs 1799782)، ژن XRCC1، کارسینوم سلول سنگفرشی دهان، PCR
  • نسرین امیری، داش آتان، مهدی کوشکی، مرضیه اشرف منصوری، نایبعلی احمدی* صفحات 49-61
    سابقه و هدف

    لیشمانیوز یکی از مهم ترین بیماری های عفونی ایجاد شده توسط انگل لیشمانیا است که به عنوان یک مشکل جدی بهداشت عمومی در سراسر جهان مطرح می باشد. علی رغم تحقیقات بسیار، تاکنون هیچ واکسن موثری برای این بیماری معرفی نشده است و دارو درمانی نیز با عوارض جانبی و سمیت بالا همراه است. لذا این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبات دارویی جدید بالقوه از میان داروهای دارای مجوز FDA با فعالیت ضد لیشمانیایی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی، از روش های پروتیومیکی، آنالیز شبکه برهمکنش پروتیینی و داکینگ مولکولی استفاده شد. شناسایی الگو و مشخصات (پروفایل) پروتیینی لیشمانیا ماژور و لیشمانیا تروپیکا با روش LC-MS/MS و آنالیز شبکه برهمکنش پروتیینی با نرم افزار Cytoscape صورت گرفت. اصلاح ساختار ترکیبات دارویی و داکینگ مولکولی به ترتیب با HyperChem و AutoDock Vina انجام شد. در نهایت بررسی و تفسیر نتایج داکینگ با برنامه LigPlot+ انجام گردید.

    یافته ها

     بر اساس نتایج پروتیومیکی و آنالیز شبکه پروتیینی، گلیکوزومال مالات دهیدروژناز به عنوان هدف دارویی بالقوه مطرح شد. بهترین نتایج داکینگ مربوط به ترکیبات Conivaptan و Avodart به ترتیب با سطح انرژی اتصال 10/5- و 10/2- بود. همچنین داکینگ مولکولی نشان داد که مهم ترین پیوندهای درگیر در اتصال دارو با گیرنده، پیوندهای هیدروژنی و هیدروفوبی می باشند.

    استنتاج

    مطالعه حاضر اهمیت تلفیق روش های پروتیومیکی، آنالیز شبکه برهمکنش پروتیین و داکینگ مولکولی را نشان داد. ترکیبات Conivaptan و Avodart  که دارای تاییدیه سازمان غذا و دارو آمریکا نیز می باشند به عنوان مهارکننده های موثر بالقوه ی آنزیم گلیکوزومال مالات دهیدروژناز لیشمانیا ماژور و تروپیکا معرفی شدند که نیازمند آزمایشات بیش تر in-vitro و in-vivo می باشند.

    کلیدواژگان: لیشمانیا، لیشمانیوز جلدی، گلیکوزومال مالات دهیدروژناز، تارگت (هدف) دارویی، داکینگ مولکولی
  • افشین قلی پور برادری، فاطمه حیدری، عباس علی پور، آناهیتا بابایی* صفحات 62-72
    سابقه و هدف

    ارزیابی متوالی نارسایی ارگان (SOFA) برای بررسی شدت بیماری و میزان مورتالیتی بیماران بستری دربخش مراقبت‏های ویژه (ICU) استفاده می شود و نیازمند آزمایشاتی است که درمراکز با منابع محدود، غیرعملی می‏باشد. مطالعه حاضر مقایسه ابزار پیشنهادی محقق بر بالین بیمار Bedside SOFA (b SOFA) با SOFA در پیش‏بینی مورتالیتی بیماران بستری در ICU است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کوهورت در60 بیمار دچار سندرم پاسخ التهابی سیستمیک (SIRS) بالای 18سال جهت مقایسه SOFA و b SOFA در بدو ورود، سپس روزانه تا زمان بستری در  ICUانجام شد.

    یافته ها

     براساس ضریب توافق Lin و Bland-Altman در روزهای اول، پانزدهم، شانزدهم، هفدهم، هجدهم و بیستم توافق خیلی خوب و روزسوم، پنجم، هفتم ،چهاردهم و نوزدهم توافق خوب و همبستگی معنی‏دار و در روزهای دوم، چهارم، ششم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم، دوازدهم و سیزدهم توافق متوسط ولی در روزسیزدهم و پانزدهم ضریب همبستگی از نظر آماری مستقیم ولی معنی‏‏دار نبود (0/05>p). ارزش تشخیصی SOFA و b SOFA جهت ارزیابی پروگنوز با روش مقایسه سطح زیر منحنی (Area Under Curve:AUC) در نمودار راک (ROC Curve) تا روز هفدهم اختلاف معنی‏داری از نظر آماری نشان نداد (0/05>p) که بیانگر ارزش تشخیصی قابل قبول b SOFA درمقایسه با SOFA به عنوان استاندارد طلایی تعیین پروگنوز است. حساسیت و ویژگی آن ها از نظر پروگنوز در زمان‏های مختلف بسیار به هم نزدیک بوده و بیانگر قدرت تشخیصی مشابه دو مقیاس می باشد.

    استنتاج

    مطالعه بیانگردقت تشخیصی، حساسیت و اختصاصیت بالا برای پیش‏بینی مورتالیتی و همبستگی قوی مثبت دو ابزار است، بنابراین b SOFA بدلیل هزینه کم‏تر و سهولت بیش‏تر جایگزین مناسبی برای SOFA می‏باشد.

    کلیدواژگان: SIRS، SOFAنارسایی مولتی ارگان
  • سیمین موعودی، شقایق خندان، سید رضا حسینی، رضا قدیمی، علی بیژنی* صفحات 73-84
    سابقه و هدف

    جمع آوری داده های تن سنجی جهت ارزیابی سلامت بالغین نقش مهمی دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات پنج ساله شاخص های تن سنجی سالمندان و همراهی آن با ویژگی های جمعیت شناختی، قدرت عضلانی و بیماری های همراه انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه طولی، بخشی از مطالعه کوهورت سالمندان امیرکلا (AHAP)، در شمال ایران در مقطع زمانی سال 95-1390 است.سالمندانی که داده های تن سنجی ایشان در بانک اطلاعاتی کوهورت AHAP موجود بود، به طریق سرشماری وارد مطالعه شدند. علاوه بر متغیرهای جمعیت شناختی و بیماری های همراه، شاخص های تن سنجی (شامل قد، وزن، نمایه توده بدنی، دور گردن، دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به باسن (WHR) و نسبت دورکمر به قد (WHtR)) نیز اندازه گیری شد و مقدار تغییر پنج ساله آن ها محاسبه شد.

    یافته ها

     از مجموع 897 سالمند، قد، دور گردن، دورکمر، دور باسن، WHtR (0/001>P) و WHR (0/031=P) کاهش معنی دار داشت. کاهش وزن معنی دار نبود (0/152=P). نمایه توده بدنی افزایش داشت (0/001>P) و کاهش مقدار قد، دور گردن، دورکمر، دور باسن و WHtR در بین دو جنس تفاوت معنی دار آماری داشت(0/001>P). تغییرات پنج ساله قد و دور باسن با تعداد بیماری های همزمان در سالمندان همبستگی معنی دار مستقیم داشت، قدرت عضلانی بازو و چهار سر ران با تعداد بیماری های همراه همبستگی معنی دار معکوس نشان داد.

    استنتاج

    با این مطالعه الگویی از کاهش معنی دار قد، دور گردن، دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به باسن و نسبت دور کمر به قد و افزایش نمایه توده بدنی سالمندان در طول پنج سال معرفی شد. ضمن این که همراهی معنی دار تغییرات قد و دور باسن و همراهی قدرت عضلانی با بیماری های همراه نشان داده شد.

    کلیدواژگان: تن سنجی، سالمندی، عوامل جمعیت شناختی، قدرت عضلانی
  • محبوبه بشکنی، طاهره یعقوبی، زهره ترقی، جمشید یزدانی چراتی، احترام سادات ایلالی* صفحات 85-94
    سابقه و هدف

    بهداشت نامناسب دهان و دندان و سقوط از مشکلات رایج در دوره سالمندی می باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سلامت دهان و دندان با خطر سقوط در سالمندان تحت درمان با همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 400 نفر از سالمندان تحت درمان با همودیالیز در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1398 با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های جمعیت شناختی، «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» (GOHAI)، «ارزیابی خطر سقوط مورس» بود که با پرسش شفاهی توسط محقق تکمیل شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS21 و با آزمون های مجذور کای و رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره، در سطح معنی داری 0/05>P تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     400 نفر با میانگین سنی 6/42 ±69/18 سال در مطالعه شرکت داشتند و زنان (50/3 درصد) بودند. میانگین نمره سلامت دهان 5/3± 41/5 و خطر سقوط 31/4 ± 72/15 به دست آمد (0/001>P) نتایج حاصل از آنالیز مدل تک متغیره رگرسیون لجستیک نشان داد وضعیت تعداد دندان < 10 و نمره سلامت دهان < 43/5، ارتباط معنی داری با خطر سقوط دارد (0/031=P). در افراد با تعداد دندان <10 در مقایسه با افراد با تعداد دندان >10، شانس خطر سقوط 1/44 برابر بیش تر است. همچنین در افراد با نمره سلامت دهان < 43/5، در مقایسه با موارد با نمره بیش تر، شانس خطر سقوط 1/64 برابر بیش تر است.

    استنتاج

    هر چه سالمندان از سلامت دهان ودندان کم تری برخوردار باشند احتمال خطر سقوط در آن ها افزایش می یابد. پیشنهاد می شود در برنامه ریزی و اجرای اقدامات پیشگیری کننده، توجه به سلامت دهان و دندان و ویزیت های دوره ای دندانپزشکی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی، همودیالیز، سلامت دهان و دندان، سقوط
  • فاطمه السادات طباطبایی، احسان علائی*، مهسا بشارت صفحات 95-101
    سابقه و هدف

    آمینوگلیکوزیدها (AG) مانند آمیکاسین که به طور گسترده در نوزادان برای پیشگیری و درمان عفونت ها استفاده می شود، اثرات نفروتوکسیک دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات فیلتراسیون گلومرولی در کمک به تشخیص آسیب توبولار کلیوی حاد (AKI) به دنبال تجویز آنتی بیوتیک در نوزادان بستری به دلیل سپسیس طراحی شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مقطعی-توصیفی، 45 نوزاد بستری در  NICUبیمارستان آموزشی- درمانی کودکان طالقانی شهر گرگان با تشخیص سپسیس تحت درمان با آمیکاسین و آمپی سیلین با 45 نوزاد دیگر تحت درمان با آمپی سیلین و سفو تاکسیم مورد مقایسه قرار گرفتند. GFR با استفاده از فرمول شوارتز (کراتینین سرم/قد *45/0) محاسبه شد و براساس جدول فاناروف طبقه بندی شد. میانگین و انحراف استاندار د BUN،Cr  و GFR نوزادان در روزهای 1 و 7 در گروه ها بررسی شد. نتایج مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه آمیکاسین و آمپی سیلین 2 مورد (4/4 درصد) و در گروه آمپی سیلین و سفوتاکسیم 1 مورد (2/2 درصد) دچار AKI شدند. در گروه دریافت کننده آمیکاسین و در گروه دریافت کننده ی سفوتاکسیم میانگین Cr روز هفتم و GFR روز هفتم از نظر آماری تفاوتی نداشتند (0/05>p).

    استنتاج

    استفاده از ترکیب آمیکاسین و آمپی سیلین در نوزادان نسبت به استفاده از آمپی سیلین و سفوتاکسیم، در ایجاد آسیب کلیوی تفاوت معناداری ندارد و در صورت رویداد آسیب کلیوی در نوزادان تحت درمان، باید به دنبال علت دیگری به جز آنتی بیوتیک مصرفی بود.

    کلیدواژگان: GFR، نفروتوکسیستی، آسیب توبولار کلیوی حاد، آمینوگلیکوزید، آمیکاسین
  • نگاره صالح آبادی، نوید پور نصیری، تهمینه بامدادیان، کوثر دادگر، هادی مختارپور، علیرضا خلیلیان، محمد ابراهیمی ساروی* صفحات 102-110
    سابقه و هدف

    پلن اکلوزال در بیماران بی دندان از دست می رود و باید بازسازی شود. رایج ترین روش بازسازی پلن اکلوزال موازی ساختن آن با خط آلاتراگوس می باشد. درباره مرجع خلفی آلاتراگوس اختلاف نظر وجود دارد و هدف از این مطالعه تعیین بهترین رفرنس خلفی خط آلاتراگوس (از میان رفرنس های فوقانی، میانی و تحتانی)  برای بازسازی پلن اکلوزال می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 150 بیمار(75 مرد و 75 زن) بادندان با رابطه فکی Class I شرکت کردند. بیماران در فاصله 1/5 متری از دوربین، به طوری که سر آن ها در حالتNHP  و بصورت قرینه نسبت به خط عمودی مقابلشان بود، قرار گرفتند و fox-plane را در تماس با دندان های سانترال و مولر اول ماگزیلا قرار دادند و تصویربرداری از سمت راست صورت آن ها انجام شد. زوایای مورد نیاز در کامپیوتر با استفاده از نرم افزار 2020  AutoCAD اندازه گیری شد.

    یافته ها

     متوسط سن نمونه ها 1/69±23/05 سال و متوسط زاویه پلن اکلوزال با EEP،8/75 درجه بدست آمد که بیش ترین نزدیکی را به متوسط زاویه OT1-AT3با 8/85 درجه داشت، همچنین این یافته در بین زنان و مردان هم تکرار شد. زاویه OT1-AT3بالاترین درصد نزدیکی به پلن اکلوزال را در بین کل بیماران دارا بود (61/33درصد). همچنین این مقادیر به تفکیک زن و مرد نیز به ترتیب در زنان و مردان 53/34 و 69/33 درصد برای زاویه OT1-AT بود.

    استنتاج

    در خط آلاتراگوس، نقطه تحتانی بهترین مرجع برای بازسازی پلن اکلوزال در حین ساخت دست دندان کامل برای بیماران بی دندان، در هر دو جنس زن و مرد است.

    کلیدواژگان: پلن اکلوزال، خط آلاتراگوس، بیماران بی دندان، دنچر متحرک
  • مریم ایرانزاداصل، مریم تقوی شیرازی*، سودابه بیوس، فاطمه اقبالیان صفحات 111-122
    سابقه و هدف

    کهیر یکی از شایع ترین بیماری های التهابی پوستی است که به ویژه در موارد مزمن، کیفیت زندگی بیماران را متاثر می کند. در طب ایرانی به نظر می رسد بیماری های شری و ماشری متناظر با کهیر و آنژیوادم باشند. این مطالعه با مروری بر تشابهات علایم و سبب شناسی این بیماری ها در دو مکتب طبی قصد دارد تا چشم انداز تشخیصی گسترده تری از آن پیشنهاد نماید و مسیر محققان را دراین زمینه هموار کند.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مروری نقلی، مطالب مرتبط با کلیدواژه هایی مانند کهیر، آنژیوادم، شری و ماشری از منابع طب ایرانی و پایگاه های علمی پزشکی استخراج و سپس مفاهیم پس از مقایسه به صورت جداول و دسته بندی شده ارایه شدند.

    یافته ها

     در طب رایج علایم کهیر و آنژیوادم از جمله خارش ناگهانی شبانه و عوامل ایجادکننده حرارت با بیماری های شری و ماشری در طب ایرانی تشابهات زیادی دارند. در فرآیند بروز این ضایعات، آبشار فاکتورهای التهابی، اتساع و افزایش نفوذپذیری عروق خونی می تواند با حرکت ناگهانی بخارات ناشی از گرم شدن خون به سمت منافذ تنگ شده پوست بر اساس نظر حکمای این طب قابل مقایسه و تطبیق باشد.

    استنتاج

    کهیر و آنژیوادم تشابهات زیادی در نشانگان و سبب شناسی در دو دیدگاه طبی دارند. پرداختن به چگونگی هضم غذا و عملکرد اعضای اصلی بدن در تولید و جریان خون سالم براساس آموزه های طب ایرانی می تواند در تشخیص و ارایه برنامه درمانی برای این فرآیندهای التهابی در تلفیق با دانش طب رایج، مسیر فراگیرتری پیشنهاد دهد.

    کلیدواژگان: کهیر، آنژیوادم، شری، ماشری، طب ایرانی
  • پویان قربانی، زهرا نقوی کنجین*، سیاوس اعتمادی نژاد، جمشید یزدانی چراتی صفحات 123-132
    سابقه و هدف

    شاخص های فعال ایمنی و بهداشت شغلی مبتنی بر بررسی توام محیط کار، شرایط کار و رفتار کارگران، می توانند اطلاعات لازم درباره دلایل بالقوه حوادث و سطح اثربخشی سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ارایه دهند. لذا مطالعه حاضر به بررسی وضعیت ایمنی در کارخانه سفال سازی با استفاده از شاخص +Elmeri پرداخت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1400 در یکی از کارخانجات تولید سفال در استان مازندارن انجام شد. عملکرد ایمنی و بهداشت شغلی کارخانه در 19 ایستگاه کاری با استفاده از شاخص مبتنی بر مشاهده Elmeri+ در 6 بعد ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل با محاسبه نمره شاخص برای هر واحد (درصد)، میانگین ابعاد شاخص (درصد) و میانگین شاخص کل کارخانه (درصد) انجام شد.

    یافته ها

     میانگین نمره کلی شاخص Elmeri+ کارخانه تولید آجر سفال39/07 (درصد) برآورد شد. مقایسه نمره کل شاخص Elmeri+  ایستگاه های کاری نشان داد واحدهای بارگیری و سیمان کاری دارای کم ترین و اتاق نگهبانی و برق دارای بیش ترین نمره بودند. از 6 بعد مورد بررسی، 2 بعد وضعیت بهداشت صنعتی و ارگونومی به ترتیب پایین ترین و بعد رفتار ایمنی کارگران در ایستگاه های کاری مختلف، بالاترین نمره را دارا بودند.

    استنتاج

    یافته ها نشان می دهد که کارخانه مورد مطالعه از نظر وضعیت ایمنی و بهداشت شغلی در وضعیت نامطلوبی است و بیش ترین مشکلات ایمنی و بهداشت شغلی در ارتباط با بعد بهداشت صنعتی، ارزیابی شد. لذا استقرار سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی (HSE-MS، ISO45001) می تواند در پایش منظم مسایل ایمنی و بهداشت شغلی و اجرای راهکارهای کنترلی مناسب در قالب سیستمی نظام مند موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد ایمنی و بهداشت، شاخص فعال ایمنی، کارخانه سفال سازی
  • سیاوش اعتمادی نژاد، ابراهیم تابان، زهرا نقوی کنجین، جمشید یزدانی چراتی، سید احسان سمائی* صفحات 133-145
    سابقه و هدف

    عملکرد شناختی فرد در محیط کار حوزه وسیعی از فعالیت های روانی مرتبط با کار را در بر می گیرد، همچنین نقش تعیین کننده ویژگی شخصیتی به عنوان یک متغییر واسطه در بروز اشتباهات و عملکردهای ذهنی نیز حایز اهمیت است. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر آلودگی صوتی ناشی از ترافیک شهری بر حافظه کاری و توجه پایدار دانشجویان با درنظر گرفتن ویژگی های شخصیتی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای- آزمایشگاهی بر روی 70 نفر از دانشجویان انجام شد. پس از اندازه گیری های میدانی صدای ترافیک، برای بررسی، ویرایش صدای ضبط شده و تهیه کلیپ صوتی صدای ترافیک شهر ساری، از نرم افزار Cool Edit Pro استفاده شد. همچنین عملکرد شناختی دانشجویان با استفاده از آزمون های حافظه کاری (n-back) و آزمون وظیفه هوشیاری روانی- حرکتی (PVT) بررسی شد.

    یافته ها

     میانگین سنی در دانشجویان دختر و پسر به ترتیب 15/3 ± 63/23 و 23/4 ± 17/24 سال بود. براساس آزمون ویلکاکسون، رابطه آماری معنی دار بین عملکردهای شناختی مربوط به حافظه کاری و توجه پایدار دانشجویان قبل و بعد از مواجهه با صدای ترافیک شهری، برقرار شد(05/0>P)، به طوری که میانگین زمان واکنش، زمان پاسخ و تعداد جواب های اشتباه در تست های عملکرد شناختی بعد از مواجهه با صدای ترافیک به ترتیب 54/8، 11/9 و 61/60 درصد افزایش یافت. همچنین بعد روان رنجوری (عصبی بودن) همبستگی معنی دار و معکوسی با زمان واکنش و دقت (درصد پاسخ های صحیح) در عملکرد شناختی مربوط به حافظه کاری و توجه پایدار دانشجویان داشت (05/0>P).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه می تواند در بهبود عملکرد شناختی و اتخاذ راهکارهای مدیریت در انتخاب افراد و برقراری شرایط تعادل بین سروصدای ترافیک و ویژگی های شناختی در محیط های کاری موثر باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، سروصدای حمل و نقل، عملکرد هیجانی- روانی، ویژگی های شخصیتی
  • محمد جمالی، مهسا روشن فرزاد، زهرا ذوالفقاری، آرش صفاریان، عبدالکریک رحمانیان، کیوان اقبال، عباس رخشا، احسان محمدحسینی، سولماز قهرمانی* صفحات 146-150
    سابقه و هدف

    هیدروسفالوس از بیماری های شایع کودکی است و تشنج در این بیماران ممکن است به دنبال عمل جراحی شانت رخ دهد. در این مطالعه اثر پیشگیرانه فنی تویین در برابر لوتیراستام در کودکان مبتلا به هیدروسفالوس شانت گذاری شده در یک مرکز ارجاعی بیماری های جراحی مغزکودکان مقایسه شده است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه کوهورت ترکیبی (هیستوریکال و آینده نگر)، تمامی کودکان هیدروسفال زیر 15 سال که طی سال های 1399-1395 به علت هیدروسفالی تحت کارگذاری شانت ونتریکولوپریتونیال قرار گرفته بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. محل انجام مطالعه بیمارستان نمازی، بیمارستان ارجاعی جراحی مغز و اعصاب کودکان در جنوب غرب ایران بود.

    یافته ها

    در این مطالعه 74 کودک بیمار در گروه فنی تویین و 47 نفر در گروه لوتیراستام ارزیابی شدند. میانگین سن و توزیع جنسی کودکان بین گروه فنی تویین و لوتیراستام (تفاوت معنی داری نداشت (0/753=P) و (0/851=P). در پیگیری های انجام شده 13 بیمار در گروه لوتیراستام و 10 نفر در گروه فنی تویین دچار تشنج پس از ترخیص شدند. این تفاوت در رخداد تشنج بین دو گروه از نظر آماری در حد مرزی معنی داری بود (0/046=P).

    استنتاج

    براساس نتایج این مطالعه فنی تویین تاثیر بهتری به نسبت لوتیراستام در کنترل تشنج در بیماران با هیدروسفالوس که تحت کارگذاری شانت وننریکولوپریتونیال قرار گرفته بودند دارد و با توجه به شناخته تر بودن ویژگی های فارماکودینامیک و فارماکوکینتیک می تواند همچنان از داروهای مناسب مورد استفاده برای پیش گیری از تشنج در روزهای اول بعد از شانت گذاری برای کودکان مبتلا به هیدروسفالوس باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری، فنیتویین، لوتیراستام، تشنج بعد از شانت گذاری، کودکان، هیدروسفالوس
  • عادله صاحب نسق، علی بصیرتیان، امیرحسین زحمتکش، مجید حاجی مقصودی، فاطمه ثقفی* صفحات 151-156
    سابقه و هدف

    داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) یکی از اصلی ترین داروها برای درمان اختلالات مرتبط با اسید معده می باشند. پنتوپرازول، با حداقل تداخلات دارویی، از پرکاربردترین داروهای این دسته می باشد. مطالعات گذشته نشان می دهند حدود 25 تا 75درصد موارد استفاده از فرم تزریقی این دارو بدون اندیکاسیون است. بنابراین این دارو باعث تحمیل هزینه های سنگینی به نظام سلامت می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان و اندیکاسیون مصرف پنتوپرازول تزریقی در بیمارستان شهید رهنمون درشهر یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مشاهده ای مقطعی در بازه زمانی فروردین تا آذرماه سال 98 در بیمارستان شهید رهنمون یزد بر روی 72 بیمار بستری در بخش های مراقبت های ویژه، داخلی و اورژانس انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران، ریسک فاکتورها، اندیکاسیون و دوز مصرفی پنتوپرازول جمع آوری شد. در نهایت، تشخیص منطقی بودن تجویز پنتوپرازول در بیمار با مقایسه با اطلاعات دارو از بانک اطلاعاتی معتبر up-to-date و زیر نظر داروساز بالینی شاغل در بیمارستان انجام می گرفت.

    یافته ها

    در مجموع از 60 بیمار دریافت کننده فرم تزریقی پنتوپرازول، 8/52 درصد توانایی دریافت فرم خوراکی را داشتند و 4/69 درصد از کل بیماران هیچ اندیکاسیونی برای دریافت پنتوپرازول تزریقی را نداشتند.

    استنتاج

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، استفاده از پنتوپرازول تزریقی در اغلب بیماران اندیکاسیون ندارد و باید در بیمارستان ها، گایدلاین های مصرف منطقی پنتوپرازول، جهت پیشگیری از تجویز غیرمنطقی آن تصویب شود.

    کلیدواژگان: پنتوپرازول، داروهای مهارکننده پمپ، ارزیابی مصرف دارو، تجویز منطقی
  • نرجس هوشیاری*، فروزان فرهبد، مریم نباتی، اعظم حدادی، جابر موسوی، نرگس شهسوار صفحات 157-164
    سابقه و هدف

    بیماری عروق کرونر علت مهمی برای مرگ و میر و ایجاد عوارض و ناتوانی در جامعه می باشد و هزینه های درمانی عمده ای برای بیماران دارد. از آن جا که سنگ های پالپی دندان، کلسیفیکاسیون های اکتوپیک دیواره عروق پالپ هستند، می توانند پاتوژنز مشابه با کلسیفیکاسیون های سایر ارگان های بدن و از جمله آترواسکلروز عروق کرونر داشته باشند. لذا هدف از این مطالعه تعیین رابطه بیماری عروق کرونر و سنگ پالپی دندان در رادیوگرافی پانورامیک بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی مورد- شاهدی و یکسویه کور، از 94 نفر در محدوده سنی 30 تا 65 سال که برای انجام آنژیوگرافی به کلینیک طوبی ساری مراجعه کرده بودند، دعوت شد که در مطالعه شرکت کنند. افراد مورد مطالعه به دو گروه مورد (با نتیجه آنژیوگرافی significant) و شاهد (با نتیجه آنژیوگرافی نرمال) تقسیم شدند. سپس از آن ها رادیوگرافی پانورامیک تهیه شد.گرافی های هر دو گروه برای تعیین سنگ پالپی بررسی شد و نتایج با استفاده از آزمون chi-square آنالیز شدند.

    یافته ها

     یافته های این مطالعه ارتباط معنی دار آماری بین اسکلروزیس عروق کرونری و حضور سنگ پالپی نشان داد (05/0>P).

    استنتاج

    اسکلروزیس عروق کرونری و کلسیفیکاسیون پالپ دندانی به طور قابل ملاحظه ای با هم در ارتباطند. رادیوگرافی دندانی پتانسیل استفاده به عنوان یک متد غربالگری سریع برای تشخیص زودهنگام اسکلروزیس عروق کرونری دارد.

    کلیدواژگان: سنگ پالپی، بیماری اسکلروزیس عروق کرونری، کلسیفیکاسیون، رادیوگرافی پانورامیک
  • رامین طاهری، سمانه فلاحی لیما، نوید علمی صدر*، مجید میرمحمدخانی صفحات 165-171
    سابقه و هدف

    پسوریازیس یک بیماری التهابی مزمن با منشا ایمنی و ژنتیکی است که عمدتا پوست و مفاصل را درگیر می کند. این بیماری می تواند با عوارض چشمی همراه باشد و باعث کاهش بینایی و کیفیت زندگی شود. هدف از این مطالعه تعیین شیوع و نوع درگیری چشمی در بیماران مبتلا به پسوریازیس است تا با شناسایی بیماری در زمان مناسب از عوارض ناخواسته پیشگیری نماییم.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی که در سال 1398 در کلینیک کوثر سمنان (دانشگاه علوم پزشکی سمنان) انجام شد، 40 بیمار مبتلا به پسوریازیس به روش تمام شماری وارد مطالعه شدند و مورد معاینه سیستمیک و چشمی قرار گرفتند. معیارهای ورود شامل محدوده سنی 80-10 سال و گذشت حداقل 6 ماه از تشخیص بیماری بود.

    یافته ها

     میانگین سنی بیماران 17/05 ± 43/33 سال بود. 17 نفر از بیماران مورد بررسی مرد (42/5 درصد) و 23 نفر (57/5 درصد) زن بودند. بیماری های چشمی در مبتلایان به پسوریازیس به ترتیب شیوع شامل خشکی چشم (57/5 درصد)، بلفاریت خلفی (50 درصد)، پرخونی ملتحمه (27/5 درصد)، کاتاراکت (20 درصد) و یووییت قدامی (7/5 درصد) بود. وجود بیماری چشمی با مدت ابتلا به پسوریازیس رابطه معنی دار داشت (0/03=P).

    استنتاج

    مطالعه حاضر نشان داد که بیماری های سطح چشم مثل خشکی چشم و بلفاریت خلفی در مبتلایان به پسوریازیس شیوع بالایی دارند و این اختلالات با مدت زمان ابتلا به پسوریازیس مرتبط است. از این رو توصیه می شود تا مبتلایان به پسوریازیس تحت معاینات دوره ای و منظم چشمی قرار گیرند، تا بیماری های چشمی در زمان مناسب شناسایی شده و از عوارض ناخواسته پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: پسوریازیس، بیماری های چشم، شیوع، یووئیت، خشکی چشمم
  • فاطمه رنجبرنژاد، مظفر ازنب، کامران منصوری، علیرضا فرخی، طیبه رنجبرنژاد، داوود رضازاده* صفحات 172-177

    در این گزارش، بیمار، زنی 89 ساله مبتلا به لوسمی میلوییدی مزمن با تشخیص کروموزوم فیلادلفیا می باشد که در سال 1386 و تحت درمان اولیه با 400 میلی گرم ایماتینیب در روز قرار گرفت. این بیمار در دو تست در سال 1394 و 1397 پاسخ مولکولی کامل (Complete molecular response, CMR) را نشان داد. در طی درمان از سال 1386 تا 1398 با وجود افزایش دوز مصرفی ایماتینیب و تغییر درمان به نیلوتینیب، پاسخ هماتولوژیک کامل مشاهده نشد. به منظور یافتن علت این پاسخ ناموفق، ARMS-PCR برای این بیمار انجام و جهش JAK2 V617F یافت شد. این بیمار دارای بازآرایی BCR-ABL1 پاسخ مولکولی نسبتا خوبی را به نیلوتینیب نشان داد، اگرچه پاسخ هماتولوژیک بهینه ای دیده نشد. براساس یافته های این مطالعه، مهارکننده تیروزین کیناز نمی تواند درمان موثری در این بیمار با نیوپلاسم میلوپرولیفراتیو (MPN) و دارای جهش JAK2 V617F و BCR-ABL1 باشد.

    کلیدواژگان: ایماتینیب، لوسمی میلوئیدی مزمن، نیلوتینیب، BCR-ABL1، JAK2 V617F
  • حجت الله قربانی، مریم مبینی*، احسان زابلی، لاله واحدی لاریجانی، هادی مجیدی صفحات 178-184

    بیماری های بافت همبند و از جمله اسکلرودرمی ممکن است با افزایش خطر بدخیمی ریه همراهی داشته باشند. شایع ترین نوع سرطان ریه در ارتباط با اسکلروز سیستمیک آدنوکارسینوما یا برونکوآلویولار کارسینوما است و کارسینوم سلول کوچک نادر می باشد.در این گزارش مورد، بیمار خانم 54 ساله غیر سیگاری با سابقه اسکلرودرمی بود که به علت تشدید تنگی نفس و سرفه از حدود 2 ماه اخیر، مورد بررسی قرار گرفت. در رادیوگرافی و سیتی اسکن، یک توده در ناحیه ساب پلورال لوب فوقانی ریه راست مشاهده شد و بررسی پاتولوژی، سرطان ریه از نوع کارسینومای سلول کوچک را نشان داد. از آن جاکه کارسینومای سلول کوچک در افراد غیر سیگاری بسیار نادر است، ممکن است وجود این بدخیمی با بیماری بینابینی بافت ریه در اسکلرودرمی ارتباط داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسکلرودرمی، سرطان ریه سلول کوچک، تنگی نفس
  • جواد ستاره، پیمان اسدی، محمد سیدآبادی، جواد اختری* صفحات 185-200

    الانزاپین (2-متیل-4-(4-متیل پیپرازین-1-یل)-10-هیدرو-تینو]3،2 [-b [5،1] بنزودیازپین) یک داروی ضد روان پریشی با انحلال پذیری کم در آب است که به چندین گیرنده مختلف تمایل نشان می دهد. این دارو که از مشتقات تیوبنزودیازپین می باشد، در دسته داروهای ضد روانپریشی جدید (آتیپیک) قرار می‏گیرد و کارایی گسترده ای به ویژه برای درمان بیماران با علایم روانی منفی اسکیزوفرنی دارد. الانزاپین در اختلالات سایکوتیک، اختلالات خلقی و بی قراری حاد در بیماران دوقطبی کاربرد دارد. جذب خوراکی آن پایین بوده و حدودا 40 درصد از دارو در متابولیسم گذر اول کبدی متابولیزه می گردد. الانزاپین به واسطه جریان افلاکس با P-گلیکوپروتیین، نفوذ اندکی در مغز دارد و از آن پس زده می شود. همچنین به دلیل وجود سد خونی مغزی، ورود این دارو به مغز با مشکل مواجه است. مطالعات بسیاری برای غلبه بر مشکلات فارماکوکینتیک الانزاپین از جمله فراهمی زیستی پایین و نفوذ کم به داخل مغز، بر سامانه های نوین دارورسانی آن متمرکز شده اند. ظهور فناوری نانو و به کارگیری نانوذرات با خواص ویژه و قابلیت های کلیدی به عنوان سامانه های رسانشی، امیدها در افزایش بهره وری و نیز کاهش نقایص و عوارض داروها را ایجاد کرده است. راه های تجویز متعددی برای دارورسانی الانزاپین به محل هدف وجود دارد. از این میان، دارورسانی از راه بینی به مغز (نازال) به دلیل نبود سد خونی مغزی در مسیر الفاکتوری، سهولت دارورسانی را بیش تر کرده است. نانوسوسپانسیون ها، نانوامولسیون ها، نانوذرات لیپیدی جامد، نیوزوم ها، تراسفروزوم ها، حامل های لیپیدی نانوساختار، نانوذرات پلیمری و غیره، به عنوان نانوسامانه های دارورسانی الانزاپین در این مطالعه مروری آورده شده اند.

    کلیدواژگان: الانزاپین، سامانه های دارورسانی، نانوذرات، داروهای ضدروان پریشی، لیپوزوم
|
  • Siavash Anbai, Farzin Niazi, Ali Siahposht Khachaki*, Labkhand Sefidari, Davood Farzin Pages 1-13
    Background and purpose

    Traumatic brain injury (TBI) is the leading cause of death in young people. Berberine is a flavonoid rich in barberries and many traditional Iranian herbal remedies that could be used in treatment of neurodegenerative diseases. These properties make it a viable treatment for neurodegenerative diseases. Therefore, this study intended to investigate the neuroprotective activity of berberine in animal model of traumatic brain injury.

    Materials and methods

    Thirty minutes after induction of traumatic brain injury by Marmarou free fall method, Wistar rats received berberine (10, 20 and 50mg/kg i.p.). Cerebrospinal fluid (CSF) was collected from cisterna magna after behavioral tests to evaluate the levels of a proinflammatory cytokine (IL-1β) and anti-inflammatory cytokine (IL-10).

    Results

    According to current results, TBI can cause decline in Veterinary coma scale, cerebral edema, Blood-Brain Barrier dysfunction, vesibulomotor impairment, and alteration of cytokines in favor of inflammation in CSF. Nevertheless, administration of berberine in 10 and 20mg/kg can attenuate these findings. Also, beberine (20 mg/kg) effectively increased IL-10 and decreased IL-1β in CSF. All findings were more noticeable at 20mg/kg berberine (P < 0.001).

    Conclusion

    Our study showed that berberine had neuroprotective effects on the brain and was able to affect the consequences of brain trauma. Also, it is suggested that at least some of these neuroprotective effects are mediated by modulation in the path of inflammatory factors in the brain.

    Keywords: berberine, traumatic brain injury, neuroprotection, neuroinflammation, rat
  • Neda Soleimani, Somayeh Delfani*, Setareh Soroush Pages 14-25
    Background and purpose

    Cancer is the second leading cause of death in the world after cardiovascular disease. In relation to cancerous diseases in developed countries, the prevalence of breast cancer is increasing. Treatment in early stages is of great importance in the recovery of patients. The purpose of this study was to investigate the cytotoxic effect of bacterial fractions of Salmonella typhimurium on growth and proliferation of breast cancer cells in vitro.

    Materials and methods

    In this experimental study, the breast cancer cell line MCF7 was used. Different bacterial fractions were prepared by ammonium sulfate method. Interactions between cancer cells and different concentrations of Salmonella typhimurium fractions were studied at 24 and 48 hours. Cell proliferation was assessed by MTT assay.

    Results

    According to MTT test, bacterial fractions and 80% protein deposition at 24 and 48 hours showed the highest cytotoxicity effect at 24 hours and in 100 μg/ml bacterial lysates and 40 μg/ml of 80% protein deposition. Following the treatment of cancer cells with bacterial lysate, the rate of induction of apoptosis was 67% and necrosis was 7%.

    Conclusion

    Bacterial fractions of Salmonella typhimurium have high toxicity and lethal effect on breast cancer cells and induce apoptosis. Purification of these compounds could reveal new information on the mechanisms of cell death and cell signaling that could be suggested in the future as a basis to develop alternative cancer treatments.

    Keywords: cytoplasmic extract, apoptosis, Salmonella typhimurium, breast cancer
  • Parisa Zafari, Zahra Yadani, Haleh Akhavan Niaki, Alireza Rafiei* Pages 26-39
    Background and purpose

    Colorectal cancer (CRC) is ranked as the second most common cancer in men and the third most common cancer in women worldwide. Routine treatments have many side effects and little efficiency. The aim of this study was to investigate the effects of Cold Atmospheric Plasma (CAP) on epigenetic changes of some genes involved in CRC progression.

    Materials and methods

    Proliferation rate of cells after 40 s treatment was analyzed using MTT assay. Gene expressions of Beclin-1, Runx3, and AIM2 were measured using Real time PCR and methylation alternations of mentioned genes were evaluated with quantitative Methylation-Specific PCR (Q-MSP).

    Results

    The viability of CAP-treated C26 cells significantly decreased compared to that of the L929 cells. The viability of C26 cell line decreased to75%, 52.2%, and 34% following 12, 24, and 48 hours of CAP therapy for 40 seconds. CAP therapy decreased the AIM2 expression (fold change=0.12) and increased the Runx3 gene expression (fold change=2.66) in C26 cell line. Also, treatment with CAP decreased the methylation level of Runx3 gene in CAP-treated cells compared with untreated cells (33.45% vs 63.24%).

    Conclusion

    This study confirmed the selective effect of CAP on cancer cells which is an ultimate goal of cancer therapy approach. Also, CAP treatment was found to affect gene expression and methylation level of critical players of CRC.

    Keywords: cold atmospheric plasma, colorectal cancer, methylation, epigenetics
  • Safoura Seifi*, MohammadHossein Mosaedi, Abbas Mohahammadpour, HamidReza Nouri, Ali Bijani Pages 40-48
    Background and purpose

    Oral squamous cell carcinoma (OSCC) is the most common tumor of the head and neck. XRCC1 is a DNA repair gene and there are controversies about the association between XRCC1 gene polymorphism (RS1799782) in pathogenesis and susceptibility to OSCC. The purpose of this study was to investigate the association between XRCC1 (rs1799782) gene polymorphism and its dominant allele frequency in OSCC patients and healthy subjects.

    Materials and methods

    In this case-control study, 50 patients and 59 healthy individuals enrolled. Paraffin blocks of patients with OSCC were used to prepare 5-10 µm sections and 5 cc peripheral blood were collected from healthy individuals. Genomic DNA was extracted and evaluated using the PCR-restriction fragment length polymorphism (RFLP).

    Results

    There was a significant difference in the allele and genotype frequency of XRCC1 (rs1799782) between patients with OSCC and control individuals (X2 = 6.530, P = 0.0342). Frequency of T allele was 34% and 19% in OSCC patients and control group, respectively (OR= 2.1962, P= 0.0175). Smoking was strongly associated with TT genotype (OR=20.65: 95% CI: 4.49-10.1)

    Conclusion

    According to this study, XRCC1 (rs1799782) is effective in pathogenesis of OSCC and the TT genotype has a role in susceptibility to OSCC.

    Keywords: single nucleotide polymorphism, rs1799782, XRCC1, Oral squamous cell carcinoma, polymerase chain reaction
  • Nasrin Amiri Dashatan, Mehdi Koushki, Marzieh Ashrafmansouri, Nayebali Ahmadi* Pages 49-61
    Background and purpose

    Leishmaniasis is one of the most important infectious diseases caused by different species of the Leishmania, which is a public health problem worldwide. So far, no effective vaccine is introduced for this disease and drug therapy is associated with many side effects. Therefore, this study was designed to identify novel FDA-approved compounds with anti-leishmanial activity.

    Materials and methods

    In this experimental study, proteomics, protein network analysis, and molecular docking were used. Protein profile was identified by LC-MS/MS and protein network analysis was performed using Cytoscape. Processing of the compound structure and molecular docking was performed by HyperChem and AutoDock Vina, respectively. Finally, docking results were interpreted by LigPlot+.

    Results

    Based on proteomics and protein network analysis, glycosomal malate dehydrogenase was suggested as a potential drug target. Among the compounds, the best docking results were associated with Conivaptan and Avodart with a binding energy level of -10.5 and -10.2, respectively. Also, molecular docking studies showed that the most important bonds involved in drug-receptor binding were hydrogen and hydrophobic bonds.

    Conclusion

    The current study demonstrated the importance of integrated proteomics, protein network and docking to identify novel compounds with anti-Leishmania properties. According to this study, Conivaptan and Avodart, also approved by the Food and Drug Administration, are effective inhibitors of glycosomal malate dehydrogenase in Leishmania major and Leishmania tropica which meanwhile require further in-vitro and in-vivo experiments.

    Keywords: Leishmania, Cutaneous Leishmaniasis, glycosomal malate dehydrogenase, drug target, molecular docking
  • Afshin Gholipour Baradari, Fateme Heydari, Abbas Alipour, Anahita Babaei* Pages 62-72
    Background and purpose

    Sequential organ failure assessment (SOFA) is used to assess the severity of the disease and mortality rate in patients admitted to ICU. SOFA requires experiments that are impractical in centers with limited resources. The aim of this study was to compare the diagnostic value of bedside SOFA (b SOFA) and SOFA scores in mortality of ICU patients.

    Materials and methods

    This cohort study was performed in 60 patients with Systemic Inflammatory Response Syndrome (SIRS) older than 18 years of age. SOFA and b SOFA scores were recorded at admission, then daily until admission at ICU.

    Results

    According to the Lin and Bland-Altman agreement coefficient, there was a very good agreement between SOFA and b SOFA scores at days 1, 15, 16, 17, 18, and 20. At days 3, 5, 7, 14, and 19 we observed a good agreement and significant correlation between SOFA and b SOFA scores. Findings showed a moderate agreement between SOFA and b SOFA scores at days 2, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 12, and 13, but at days 13 and 15 there was a direct relationship between the two scores (P>0.05). Area Under Curve (AUC) method in ROC Curve showed no significant difference in diagnostic value between SOFA and b SOFA scores except at day 17 (P>0.05), indicating acceptable diagnostic value of b SOFA score compared to SOFA score. The sensitivity and specificity of the tools in terms of prognosis were found to be very close at different times showing similar diagnostic values.

    Conclusion

    The study showed diagnostic accuracy, and high sensitivity and specificity for predicting mortality and strong positive correlation between the two tools, so b SOFA is a suitable alternative due to lower cost with greater ease.

    Keywords: Sequential Organ Failure Assessment, Systemic Inflammatory Response Syndrome, multi organ failure
  • Simin Mouodi, Shaghayegh Khandan, Seyed Reza Hosseini, Reza Ghadimi, Ali Bijani* Pages 73-84
    Background and purpose

    Anthropometric measures are of great importance in evaluating older adult health. This study was carried out to examine five-year changes in anthropometric indices of older adults and its association with demographic characteristics, muscle strength, and comorbid disorders.

    Materials and methods

    This cohort study was conducted during 2011-2016 in people aged 60 years and over participating in the Amirkola Health and Ageing Project (AHAP). The elderly whose anthropometric characteristics were complete in the data bank of AHAP were included in the research by census. Demographic characteristics, comorbidities, and anthropometric measures, including height, weight, body mass index, neck, waist and hip circumferences, waist-to-hip ratio (WHR) and waist-to-height ratio (WHtR) were assessed, and five-year changes were calculated.

    Results

    Among 897 people, significant reductions were seen in height, neck, waist, and hip circumferences, WHtR (P<0.001), and WHR (P=0.031). Change in weight loss was not statistically significant (P=0.152) and body mass index increased (P<0.001). Reductions in height, neck, waist and hip circumferences, and decrease in WHtR were found to be significantly different between women and men (P<0.001). There was a significant positive correlation between the number of comorbidities and five-year changes of height (r=0.104, P=0.002) and hip circumference (r=0.095, P=0.005), and a negative correlation between strength of the arm (r=-0.341, P<0.001) and quadriceps (r=-0.324, P<0.001) muscles and comorbidities.

    Conclusion

    This study represented a pattern of significant reduction in height, neck, waist, and hip circumference, waist-to-hip ratio and waist-to-height ratio, and increase in body mass index in older adults, over five years. Furthermore, significant correlations between comorbid disorders and changes in height and hip circumference, and muscle strength were shown.

    Keywords: anthropometry, aging, demographic factors, muscle strength
  • Mahbboobeh Beshkani, Tahereh Yaghoubi, Zohreh Taraghi, Jamshid Yazdani Charati, Ehteram Sadat Ilali* Pages 85-94
    Background and purpose

    Poor oral hygiene and falls are common problems that older people encounter. The aim of this study was to determine the relationship between oral health and the risk of falls in the elderly hemodialysis patients.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 400 elderly patients undergoing hemodialysis in hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences were selected by cluster sampling in 2019. Data were collected using a demographic questionnaire, Geriatric Oral Health Assessment Index (GOHAI), and Morse Fall Scale (MFS) which were completed by one of the researchers. Data were analyzed in SPSS V21 applying Chi-square and Univariate and Multivariate logistic regression analysis.

    Results

    The mean age of patients was 69.18 ± 6.42 years and 50.3% were women. The mean scores for oral health and risk of fall were 41.5 ± 5.3 and 72.15± 31.4, respectively (P<0.001). Univariate logistic regression model showed significant relationships between the risk of fall and the number of teeth (<10) and oral health score (<43.5) (P=0.031). In fact, these two groups were 1.44 times and 1.64 times more likely at risk of falls, respectively,  compared to those with number of teeth >10 and oral health score>43.5.

    Conclusion

    Elderly hemodialysis patients with poor oral health are more prone to falling. It is suggested that in planning and implementing preventive measures, attention to oral health and dental visits should be on the agenda.

    Keywords: aged, renal dialysis, oral health, accidental falls
  • Fatemeh Sadat Tabatabaei, Ehsan Alaee*, Mahsa Besharat Pages 95-101
    Background and purpose

    Aminoglycosides (AG) such as Amikacin that are widely used to prevent and treat infections in neonates have nephrotoxic effects. The aim of this study was to evaluate the role of urinary index to Glomerular filtration rate (GFR) in diagnosis of tubular renal injury following administration of Amikacin in neonates admitted to neonatal intensive care unit (NICU).

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 45 neonates admitted to NICU with confirmed sepsis undergone treatment with Amikacin and Ampicillin and 45 neonates were treated with Ampicillin and Cefotaxime. GFR was calculated using Schwartz's formula (serum creatinine/height * 0.45) and categorized based on Fanaroff table. In both groups, BUN, Cr, and GFR were measured at days one and seven. Data analysis was performed in SPSS.

    Results

    Two (4.4%) patients in the group treated with Amikacin and Ampicillin and one (2.2%) in the group who received Ampicillin and Cefotaxime developed acute kidney injury (AKI). GFR changes and Cr levels at day seven were not found to be significantly different between septic neonates treated with Amikacin and Ampicillin and neonates treated with other non-aminoglycosidic antibiotics (P>0.05).

    Conclusion

    There was no difference in incidence of AKI between neonates receiving Amikacin and Ampicillin and those who received Ampicillin and Cefotaxime. Hence, AKI in these neonates requires further evaluations.

    Keywords: Glomerular Filtration rate, nephrotoxicity, acute kidney injury, aminoglycoside, amikacin
  • Negareh Salehabadi, Navid Pournasiri, Tahmineh Bamdadian, Kosar Dadgar, Hadi Mokhtarpour, Alireza Khalilian, Mohammad Ebrahimi Saravi* Pages 102-110
    Background and purpose

    Occlusal plane in edentulous patients is lost and needs to be reconstructed. The most common method for reconstructing occlusal plane is to make it parallel to the ala-tragus line. There are disagreements about the posterior reference of ala-tragus line. The aim of this study was to determine the best posterior reference of ala-tragus line (superior, middle and anterior references) for reconstructing occlusal plane.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, 150 dentate patients with class I relationship enrolled. Patients were placed 1.5 meters from the camera and their head was in NHP mode and symmetrical to the line perpendicular to the horizon. Fox-plane was placed in contact with central incisors and first molars of maxilla and imaging was performed from the right side of the face. The angles required were then measured using AutoCAD 2020.

    Results

    There were 75 male and 75 female patients (mean age= 23.05±1.69 years) and the mean OT1-OP angle was 8.75, which was the closest to the mean OT1-AT3 angle (8.85). This finding also was repeated in both men and women. Among all patients, OT1-AT3 angle was found to have the highest proximity to the occlusal plane (61. 33%), 53.34% in men and 69.33% in women.

    Conclusion

    Inferior point on the tragus of the ear in ala-tragus is the best reference for reconstructing the occlusal plane during construction of a removable denture for male and female edentulous patients.

    Keywords: occlusal plane, ala-tragus line, edentulous patients, removable denture
  • Maryam Iranzadasl, Maryam Taghavi Shirazi*, Soodabeh Bioos, Fatemeh Eghbalian Pages 111-122
    Background and purpose

    Urticaria is one of the most widespread skin inflammatory diseases that reduce the quality of life, especially in chronic cases. Considering the very close compatibility of urticaria and angioedema with Shara and Mashara in Persian Medicine, this paper aimed at comparing their signs, symptoms, and etiology and suggests a more comprehensive diagnostic perspective and paves the way for further researches.

    Materials and methods

    This narrative review was conducted using the main manuscripts of Persian medicine and international medical databases using relevant keywords such as urticaria, angioedema, Shara, Mashara, etc. Data were then compared, interpreted, and analyzed.

    Results

    The symptoms of urticaria and angioedema such as sudden nocturnal pruritus and the causes of increased heat in the body were found to be similar to those of Shara and Mashara. The cascade of inflammatory factors, dilation, and increased permeability of blood vessels can be comparable to sudden movement of the vapor of warm blood to narrowed pores of the skin.

    Conclusion

    Persian and conventional medicine share similar perspectives on urticaria and angioedema. The food digestion process and function of the body's major organs in production of healthy blood are too important. Therefore, integrating Persian and conventional medicine could be effective in diagnosis and treatment of these inflammatory diseases.

    Keywords: urticaria, angioedema, Shara, Mashara, Persian medicine
  • Pouyan Ghorbani, Zahra Naghai Konjin*, Siavash Etemadinezhad, Jamshid Yazdani Charati Pages 123-132
    Background and purpose

    Proactive indicators for occupational health and safety (OHS) can provide necessary information about the potential causes of accidents and the effectiveness of occupational safety and health management systems based on simultaneous examining of work environment, working conditions, and workers' behavior. The present study aimed at assessing safety status in a pottery factory using Elmeri index.

    Materials and methods

    A descriptive cross-sectional study was conducted in a pottery factory in Mazandaran province, 2021. OHS performance of the factory was evaluated in 19 workstations using an observation-based Elmeri+ index in six dimensions. Data analysis was conducted in Excel software based on calculating the index score for each unit (%), the average index (%) for dimensions, and the total factory average index (%).

    Results

    The average total score for Elmeri+ index of the pottery factory was estimated to be 39.07%. Total scores for Elmeri+ index of workstations showed that loading and cementing stations had the lowest scores and security and electrical stations had the highest scores. Of the six dimensions studied, industrial hygiene and ergonomics had the lowest score and workers’ safety behavior had the highest score in different workstations.

    Conclusion

    The study showed that the pottery factory has poor OHS performance and most of the problems were associated with industrial hygiene. Therefore, establishment of OHS management systems (e.g., HSE-MS, ISO45001) can be effective in regular monitoring and implementing appropriate control strategies in a framework for systematic management of OHS could be of great benefit.

    Keywords: safety, health performance, proactive safety index, pottery factory
  • Siavash Etemadinezhad, Ebrahim Taban, Zahra Naghavi Konjin, Jamshid Yazdani Charati, Seyed Ehsan Samaei* Pages 133-145
    Background and purpose

    Cognitive performance in workplace encompasses a wide range of work-related psychological activities. Meanwhile, personality traits as a mediating variable has a determining role in mental functions and occurrence of errors. The aim of this study was to investigate the effect of urban traffic noise pollution on working memory and sustained attention considering personality features in university students.

    Materials and methods

    This interventional laboratory study was performed in 70 students. Urban traffic noise (Sari, north of Iran) was recorded and then the Cool Edit Pro software was used to check, edit the recorded noise, and prepare an audio clip. The students' cognitive performance were assessed using working memory (n-back task) and psychomotor consciousness task (PVT).

    Results

    The mean ages of male and female students were 23.63±3.15 and 24.17±4.23, respectively. According to the Wilcoxon test, a significant relationship was seen between cognitive performances before and after exposure to urban traffic noise (P<0.05). In fact, after exposure to traffic noise, the mean reaction time, response time, and the number of incorrect answers in cognitive tests increased by 8.54%, 9.11%, and 60.61%, respectively. Also, there was an inverse significant correlation between neuroticism and reaction time and accuracy (percentage of correct answers) in students' cognitive performance associated with working memory and sustained attention (P<0.05).

    Conclusion

    Current study can be effective in improving cognitive performance, adopting management strategies in selection of individuals, and establishing a balance between traffic noise and cognitive features in the workplace.

    Keywords: noise pollution, transportation noise, psychomotor performance, personality
  • Mohammad Jamali, Mahsa Roushan Farzad, Zahra Zolfaghari, Arash Saffarrian, Abdolkarim Rahmanian, Keyvan Eghbal, Abbas Rakhsha, Ehsan Mohamadhoseini, Sulmaz Ghahramani* Pages 146-150
    Background and purpose

    Seizure in children with hydrocephalus is a common neurosurgical problem that may occur after shunting. This study aimed at comparing the preventive effect of phenytoin and levetiracetam in children with shunted hydrocephalus in a referral hospital.

    Materials and methods

    All patients younger than 15 years of age who underwent ventriculoperitoneal (VP) shunt surgery for hydrocephalus (2016-2020) were included in this retrospective cohort study. The study was carried out in Nemazi Hospital, a referral center for pediatric neurosurgery in southwest Iran.

    Results

    Seventy four patients received phenytoin and 47 received levetiracetam. There were no significant differences in patients’ mean age and sex (P= 0.753 and P= 0.851, respectively). In post-operation follow-up, 13 patients in the levetiracetam group and 10 patients in the phenytoin group developed seizure that showed a weakly significant difference between the two groups (P=0.046).

    Conclusion

    According to this study, phenytoin had a better preventive effect on post-shunting seizures. In addition, due to known pharmacokinetics and pharmacodynamics of phenytoin, this antiepileptic drug may be a reasonable choice for seizure prophylaxis in first days after shunting in children with hydrocephalus.

    Keywords: prevention, phenytoin, levetiracetam, children, hydrocephalus
  • Adeleh Sahebnasagh, Ali Basiratian, Amirhossein Zahmatkesh, Majid Hajimaghsoudi, Fatemeh Saghafi* Pages 151-156
    Background and purpose

    Proton pump inhibitors (PPIs) are one of the main therapeutic agents for acid-related diseases. Pantoprazole, with minimal drug interaction, is one of the well-known PPIs. According to various studies, 25-75% of pantoprazole injections have no indications and cause a high burden on health systems. The aim of this study was to investigate the indication and rate of pantoprazole injections in Yazd Rahnemoon Hospital, Iran.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 72 hospitalized patients in invasive care units, and internal and emergency wards between March and December 2019. Demographic and clinical data, risk factors, PPI indication, and doses of utilized pantoprazole were recorded. The rationality of pantoprazole prescription was confirmed by comparing the drug information from up-to-date database under the supervision of a clinical pharmacist in the hospital.

    Results

    In total, out of 60 patients who received IV pantoprazole, 52.8% could have received the oral form and in 69.4% there was no indication to use IV pantoprazole.

    Conclusion

    In this study, parenteral form of pantoprazole was not indicated in majority of the patients. Guidelines should be approved to prevent irrational administration of parental PPIs in hospitals.

    Keywords: pantoprazole, proton pump inhibitor, drug utilization evaluation, rational administration
  • Narjes Hoshyari*, Foroozan Farahbod, Maryam Nabati, Azam Haddadi, Jaber Mousavi, Narges Shahsavar Pages 157-164
    Background and purpose

    Coronary artery disease is a major cause of mortality, morbidity, and disability in society and patients incur high expenditure on treatment. Pulp stones are ectopic calcifications of the pulp vessel walls, so, they can have similar pathogenesis as those of other organs and coronary atherosclerosis. The purpose of this study was to investigate the correlation between coronary artery sclerosis and dental pulp calcification in panoramic dental radiography.

    Materials and methods

    This case-control study, was performed in 94 patients aged 30-65 years old attending Sari Touba Clinic for coronary angiography. They were divided into two groups: case group with significant angiography results and control group with normal angiography results. Panoramic dental radiographs were obtained and examined for the presence of pulp stone. Data were analyzed in SPSS V16 using Chi-square test.

    Results

    Findings showed a significant association between coronary artery sclerosis and presence of pulp stone (P<0.05).

    Conclusion

    Coronary artery sclerosis and dental pulp calcification were found to be significantly associated. Dental radiography could be an early identification method for coronary artery disease.

    Keywords: pulp stone, coronary atherosclerosis, calcification, panoramic radiography
  • Ramin Taheri, Samaneh Fallahi Lima, Navid Elmi Sadr*, Majid Mirmohammadkhani Pages 165-171
    Background and purpose

    Psoriasis is an inflammatory disease with skin and joint manifestations. This disease can be associated with ocular complications and reduce vision and quality of life. The aim of this study was to determine the prevalence and type of ocular involvement in patients with psoriasis to prevent unwanted complications by identifying the disease at the right time.

    Materials and methods

    A cross-sectional study was carried out in 40 patients with psoriasis in Semnan Kowsar Clinic affiliated to Semnan University of Medical Sciences, 2019. The participants were selected via census sampling and underwent systemic and ophthalmic examination. Patients aging 10-80 years old with at least 6 months of disease onset were included.

    Results

    The mean age of patients was 43.33 ± 17.05 years, and there were 17 (42.5%) males and 23 (57.5%) females. The ocular diseases included dry eye (57.5%), posterior blepharitis (50%), conjunctival hyperemia (27.5%), cataract (20%), and anterior uveitis (7.5%). The presence of ocular disease was found to be significantly associated with the duration of psoriasis (P = 0.03).

    Conclusion

    In this study, ocular surface diseases such as dry eye and posterior blepharitis were common in patients studied and were associated with the duration of psoriasis. Therefore, patients with psoriasis should undergo periodic and regular eye examinations to identify ocular diseases in a timely manner and prevent unwanted complications.

    Keywords: psoriasis, eye diseases, prevalence, uveitis, dry eye
  • Fatemeh Ranjbarnejad, Mozafar Aznab, Kamran Mansouri, Alireza Farrokhi, Tayebeh Ranjbarnejad, Davood Rezazadeh* Pages 172-177

    This report describes an 89-year-old woman diagnosed with Philadelphia positive Chronic Myeloid Leukemia in 2007 who was initially treated with 200 mg/day imatinib. The patient demonstrated complete molecular response (CMR) in two tests in 2015 and 2018. During treatment between 2007 and 2019, despite increased dosage of imatinib and switching her therapy to nilotinib, complete hematological response was not obtained. ARMS-PCR was performed to find the possible cause of this failed response and JAK2 V617F mutation was detected. The patient with no BCR/ABL1 transcript showed a relatively good molecular response to nilotinib, although the complete hematological response was not observed. According to our findings, tyrosine kinase inhibitor could not be an effective therapy in this JAK2 V617F-positive MPN patient with a BCR/ABL1 mutation.

    Keywords: imatinib, chronic myeloid leukemia, nilotinib, BCR-ABL1, JAK2 V617F
  • Hojatolah Ghorbani, Maryam Mobini*, Ehsan Zaboli, Laleh Vahedi Larijani, Hadi Majidi Pages 178-184

    Connective tissue diseases, including scleroderma, may be associated with an increased risk of lung cancer. The most common type of lung cancer associated with systemic sclerosis is adenocarcinoma or bronchoalveolar carcinoma, and small cell carcinoma is rare. This reports presents a 54-year-old non-smoker woman with a history of scleroderma who was examined due to aggravation of shortness of breath and cough for the last two months. On radiography and CT scan, a mass was seen in the sub pleural area of the upper right lobe of the right lung, and pathological examination showed small cell carcinoma of the lung. Small cell carcinoma is very rare in non-smokers, therefore, it may be associated with interstitial lung tissue disease in scleroderma.

    Keywords: scleroderma, small cell lung cancer, dyspnea
  • Javad Setareh, Peyman Asadi, Mohammad Seyedabadi, Javad Akhtari* Pages 185-200

    Olanzapine (2-methyl-4-(4-methylpiperazin-1-yl)-10H-thieno [2, 3-b][1, 5]benzodiazepine) is an antipsychotic drug with poor water-solubility that has a suitable affinity to some receptors. This benzodiazepine derivative is a new (atypical) antipsychotic drug and has a wide range of efficacy, especially in treatment of patients with negative psychiatric symptoms of schizophrenia. Olanzapine is used in psychotic disorders, mood disorders, and acute restlessness in bipolar patients. Its oral absorption is low and about 40% of the drug is metabolized in first-pass hepatic metabolism. This drug has low permeability into the brain related to remove by p-glycoprotein efflux and blood-brain-barrier (BBB) existence. Emerging nanotechnology during recent years demonstrated the tremendous ability of nanoparticles as versatile nanocarrier systems. This emerging technology has raised promising attempts to address the significant impact on decreasing side effects of drugs and their associated defects. Olanzapine can be administrated by different routes. Intranasal delivery of olanzapine to the brain due to lack of blood-brain-barrier in the olfactory system has facilitated its delivery. In this review article, several olanzapine nano-drug delivery systems are listed by reviewing their results, including nanosuspensions, nanoemulsions, solid lipid nanoparticles (SLN), niosomes, transfersomes, nanostructured lipid carriers (NLC), polymeric nanoparticles (PNP), etc.

    Keywords: olanzapine, drug delivery, nanoparticle, antipsychotic drugs, liposome