فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 53 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 53 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا توکلی*، کیهان برزگر، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 1-26

    این مقاله به بررسی خطر نفوذ داعش در آسیای مرکزی و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران می پردازد. دولت های فرومانده و دولت های شکننده در آسیای مرکزی توانایی ایجاد رفاه، امنیت، آموزش و آگاهی های لازم را برای مردم خود ندارند؛ درنتیجه، شرایط برای گرایش مردم این مناطق به افراط گرایی فراهم می شود. در راستای خطر وجود و افزایش افراط گرایی تکفیری در مرزهای غربی ایران (عراق و سوریه)، خطر رشد این جریان در مرزهای شرقی، آسیای مرکزی و قفقاز جدی است. به رغم وجود برتری ژیوپلتیک روسیه و ایران و همکاری این دو کشور برای جلوگیری از تلاش و موفقیت این جریانات در این مناطق، درصورت متصل شدن این جریان افراط گرایی در دو سوی مرزهای ایران به یکدیگر، امنیت ملی ایران از سه جهت عمده با خطر و چالشی جدی مواجه خواهد شد: نخست، ازلحاظ گسترده شدن ناامنی در طول مرزهای شمالی، شرقی و غربی ایران به تبع گسترش افراط گرایی؛ دوم، استفاده ابزاری بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای از جریان های افراط گرای تکفیری در راستای رقابت استراتژیک؛ و سوم، حادتر شدن مسئله افغانستان و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران. ازاین رو، تمرکز بر «همگرایی منطقه ای و فرامنطقه ای» می تواند مهم ترین استراتژی ایران برای مقابله با این پدیده باشد.

    کلیدواژگان: افراط گرای تکفیری، داعش، دولت های فرومانده، آسیای مرکزی، امنیت ملی ایران
  • سعدالله ابراهیمی احمد آباد، سید مصطفی ابطحی*، مصطفی کواکبیان صفحه 3

    رابطه میان مردم و حکومت و نقشی که مردم در حکومت دارند از جمله مسایلی است که در فلسفه سیاسی مطرح می شود. در این پژوهش به تطور آرای فلسفی پیرامون جایگاه مردم در حکومت پرداخته شده و به طور مشخص نمایندگانی از آرای فلسفی از دوره باستان، تا دوره مدرن تحقیق شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سهم و جایگاه مردم درآرای فلسفی دوره باستان و میانه محدود است. در دوره باستان نقش مردم به عنوان گروه های صاحب حق و یا اراده سیاسی به رسمیت شناخته نمی شود. همچنان در دوره میانه نیز این تفکر ادامه یافته است. در دوره مدرن برای نخستین بار به طور مشخص مردم فراتر از گروهی که حکومت در مورد آنها وظایف تربیتی و پرورشی و یا غلبه ای قاهر دارد؛ در فلسفه سیاسی ظاهر می شوند و مفاهیمی همچون قرارداد اجتماعی در نزد هابز و امانت داری در نزد لاک، حکومت را به مثابه تجلی اراده جمعی مردم معرفی می کنند. هابز، نوعی حکومت مطلقه را تجویز می کند، لاک، به فردیت اصالت می بخشد و دولت را به مثابه کارگزار مردم مطرح می کند. وبر، نیز مبتنی بر شکل های سه گانه اقتدار را نشان می دهد و رابطه حکومت و مردم در اندیشه او به صورتی از اقتدار پذیرفته شده است. اما کانت، با تمرکز بر جایگاه نوع انسان در حکومت و شاخصه هایی که برای آن نام می برد، حکومت جمهوری را تنها حکومت مشروع در جهان می داند.

    کلیدواژگان: تطور آرا، فلسفه سیاسی، دولت، جایگاه انسان، حکومت
  • اکرم بای، بابک نادرپور* صفحه 4

    گفتمانها با هدف کسب قدرت در جامعه به وجود می آیند و برای مطرح شدن در جامعه نیاز به حداقلی از فضای اشتراک دارند. برای تحقق این هدف، وارد رقابت گفتمانی با غیر می شوند. هرگاه گفتمانی اقدام به تخریب و واسازی نشانه های گفتمانی رقیب کند و ساختارهای ایدیولوژیک آن را به چالش بکشد، از دایره خودی طرد و به دایره دیگری رانده می شود. در تحقیق حاضر چالشهای گفتمانی دو نیروی سیاسی مطرح در ایران، اصولگرا و اصلاح طلب در فاصله 1396-1392 به عنوان کنشگران گفتمان ساز، بررسی شد. به جهت مناسبت موضوع و نیز قابلیت فوق العاده گفتمان ارنستولاکلا و شانتال موفه در تبیین پدیده های سیاسی-اجتماعی، این نظریه به عنوان چارچوب نظری انتخاب شده است. نتایج داده ها بیانگرآن است که گفتمان رقیب اصلاح طلبی، گفتمان اصول گرایی ست که با استفاده از استراتژی برجسته سازی و حاشیه رانی به طرح عناصری در حوزه های مختلف سیاسی پرداخته و به چالشهای گفتمانی در 1392 الی1396شدت بخشیده و این رقابت با غیر را با هدف ساختارشکنی و بی قراری رقیب در آستانه انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری انجام داده است، که نهایتا با هژمونی گفتمان اصلاح طلبی- اعتدالی در 1396شکست معنایی این گفتمان توسط رقیب بی نتیجه ماند.

    کلیدواژگان: گفتمان، قدرت، اصولگرا، اصلاح طلب، برجسته سازی و حاشیه رانی
  • جواد حسینی خواه، کرم جانی پور*، قوام کریمی صفحه 5

    مصونیت مقامات بلندپایه دولتی در برابر محاکم داخلی سایر کشورها، موجب اتخاذ رویه های مختلفی در سطح بین المللی گردیده و رویکردهای مختلفی مبنی بر مصونیت، مسیولیت، تشکیل محاکم کیفری مختلط و همچنین استفاده از ظرفیتهای شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر تشکیل دیوان کیفری بین المللی ویژه را به وجود آورده است. به موازات تشدید ارتکاب جرایم بین المللی در سطح وسیع به خصوص در دوران جنگ جهانی دوم و متعاقب آن تشکیل دادگاه های نورنبرگ و توکیو، اصل مصونیت مقامات بلندپایه دولتی به دلیل ارتکاب جرایم بین المللی، با چالشهای متعددی مواجه گردید که نقطه اوج آن را میتوان در تشکیل محاکم کیفری مرتبط با یوگوسلاوی سابق و روآندا و در نهایت تصویب اساسنامه رم به منظور تشکیل دیوان کیفری بین المللی ملاحظه نمود. اگرچه رویه قانونی و قضایی دیوان حاکی از عدم پذیرش مصونیت ناشی از سمت رسمی به دلیل ارتکاب جنایات بین المللی است، لیکن بررسی توصیفی - تحلیلی این موضوع، نشان دهنده وجود چالشها و محدودیتهایی جدی پیش روی دیوان در انجام وظایف قانونی خویش است که از مهمترین آنها میتوان به نقش پررنگ ملاحظات سیاسی، فقدان تناسب در احکام صادره با اعمال ارتکابی، عدم همکاری دولتهای عضو به همکاری با دیوان به دلایل مختلف، محدودیتهای ناشی از صلاحیت و نوع و زمان عمل ارتکابی و همچنین محدودیتهای ناشی از نوع مناسبات فی مابین دیوان و شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره نمود.

    کلیدواژگان: جرایم بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، شورای امنیت، مصونیت، مقامات بلندپایه
  • داریوش رحمتی، آناهیتا معتضد راد*، علی فلاح نژاد صفحه 6

    یکی ازمقولات مهم موردبحث ومناقشه درجامعه ایران، دین وسیاست وچگونگی رابطه میان آنهاست.اززمان پیدایش نخستین حکومت درایران توسط سلسله هخامنشی، کارکرد دین در مشروعیت سازی حکومت یاایجادهمبستگی ملی و درنهایت شکل دهی به باورهای سیاسی ملت محدود والبته غیررسمی بودوجزیی از فرهنگ قلمدادمی شد.این روندتازمان ساسانیان که به تدریج رابطه دین وسیاست به شرایط سیاسی وقت تحول می یابدتداوم داشت.دردوره ساسانی وروددین به ساختاررسمی سیاست سبب پیدایش طبقه روحانیون که به طوررسمی درشکل گیری ساختارهای رسمی حکومت موثربوده است منتهی می گردد.مشی حکومت هم نزدیکی به دین وارتباط باآن است.برهمین اساس چگونگی رسمیت یافتن دین ومتمرکزشدن قدرت مسئله اصلی این پژوهش راتشکیل می دهد. این نوشتار بر این باور است که چالشهای عمده داخلی همانند جنبش اجتماعی-ایدیولوژیک مانی وچالشهای خارجی حادث شده بر امپراطوری نوبنیان ساسانی ازجمله حفظ تمامیت ارضی قلمرو امپراطوری و پیوستگی ملل گوناگون با ادیان خاص خود و البته نامتجانس باحکومت ساسانی ،وازسوی دیگرگسترش و نفوذ دو رقیب قدرتمند ساسانی درجوارمرزهای شرقی و غربی (بوداومسیحیت)که هردومتکی بردین وفرهنگی ویژه خود بودند سبب شدند تاسیاست به سمت متمرکزشدن ودین به سوی رسمیت یافتن درساختارسیاست پیش رود. برای پاسخ به دغدغه اصلی این پژوهش ازروش تاریخی بهره برده شده است.یافته های پژوهش مبین تاییدفرض اصلی پژوهش مبنی برتاثیرچالشهای عمده داخلی و چالش های خارجی برتمرکزیافتن قدرت وسیاست وهمچنین رسمیت یافتن دین درسیاست گردیدند.

    کلیدواژگان: تمرکزدین، سیاست، فره ایزدی، تمرکزقدرت
  • عباس محمدنژاد*، محمد شاه محمدی صفحات 21-49

    هدف از انجام این پژوهش ارایه راهبردهایی برای افزایش اعتماد به خبر و برنامه های سیاسی رسانه ملی است . در این پژوهش از طریق مصاحبه عمیق با 30 تن از خبرگان ارتباطات و مسول در حوزه خبر و برنامه های سیاسی صدا و سیما شاخص های اعتماد در این حوزه ها احصا و این چالش ها طی پرسشنامه ای از جامعه آماری نظرخواهی و با نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد . همچنین با تکنیک swot ضعف ها و قوت ها ، فرصت ها و تهدیدهای رسانه ملی در حوزه اعتماد احصا و از طریق جدول qspm راهبردهای اعتماد عمومی احصا گردید. نتایج یافته های تحلیلی و توصیفی این تحقیق نشان می دهد صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در وضع موجود دچار مشکلات عدیده ای است و با وضع مطلوب حداقل در شاخص هایی که در این پژوهش بررسی شده است، فاصله دارد که لازم است با اتحاذ راهبردهای رقابتی این مشکلات را مرتفع نماید . بازنگری در ساختار سازمانی حوزه سیاسی ، تقویت قانون مداری در جذب نیرو در حوزه خبر و برنامه های سیاسی ، تولید برنامه هایی که بیانگر مشکلات واقعی و ملموس مردم باشد و همچنین تولید برنامه هایی که باعث ایجاد وفاق و همبستگی میان مردم شود، راهبردهایی است که باعث افزایش و ارتقای اعتماد عمومی به خبر و برنامه های سیاسی رسانه ملی شود .

    کلیدواژگان: رسانه، اعتماد، مخاطب، اطلاع رسانی، رسانه ملی
  • محمدرضا فرهمند*، ابراهیم متقی، امیرهوشنگ میرکوشش صفحات 65-81

    چین بعنوان اولین مصرف کننده نفت جهان، نیازمند داشتن سهم بیشتری از نفت جهان بویژه خاورمیانه است تا از این رهگذر هم بتواند نیاز خود را تامین نماید و هم اینکه خود را به عنوان بازیگری نوظهور و تهدیدی برای هژمونی ایالات متحده آمریکا در زمینه نفت و انرژی مطرح نماید. ابتکار چین برای تحقق این خواسته ارایه «یک کمربند یک جاده» بوده است. این پژوهش با تاکید بر دیدگاه های مختلف در مورد ظهور چین در حوزه نفت و انرژی در جهان سعی دارد به سوال اصلی خود یعنی اینکه سیاست چین برای گسترش نفوذ خود به عنوان بازیگر نوظهور در حوزه نفت و انرژی در جهان چیست؟، پاسخ بدهد و از این رهگذر ابعاد مختلف این بازیگری را در حوزه انرژی مورد مداقه قرار دهد. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج نشان می دهد که با ایجاد روابط کارآمد و موثر با بازیگران غنی از انرژی، چین می تواند مشکلات مربوط به امنیت انرژی را از یک سوی حل کند و از طرف دیگر چین قادر است وارد بازارهایی شود که قبلا توسط مایو به عنوان بخش هایی از منطقه واسط طبقه بندی شدند و می توانند روی حوزه های غیر اقتصادی در سطح بین المللی تاثیر  بگذارند.

    کلیدواژگان: چین، نفت، انرژی، بازیگر نوظهور
|
  • Zahra Tavakoli *, Kayhan Barzegar, Majid Tavasoli Roknabadi Pages 1-26

    In this study, the dangers of ISIS's Influence in Central Asia and its impact on Iran's national security are examined. Failed and fragile states in Central Asia do not have the ability to promote prosperity, security, education, and awareness for their people. As a result, conditions are ripe for the people to lean towards extremism. Due to the presence of takfiri extremism on the western borders of Iran (Iraq and Syria), there are serious risks of this spreading to its eastern borders in Central Asia. Despite the existing hegemony between Iran and Russia and their mutual efforts to stop this current in the region, should the extremism on both sides of its borders join hands, Iran’s security will be seriously compromised in three ways to face serious challenges. Firstly, the extremism will span on its northern, eastern, and western borders; secondly, regional and trans-regional actors will use takfiri extremism for their strategic rivalries; and thirdly, a worsening case in Afghanistan will impact Iran’s security. Thus, focusing on “Regional and trans-regional convergence” can be the most important strategy for Iran to deal with this phenomenon.

    Keywords: ISIS, Takfiri Extremism, Failed States, Central Asia, Iran&rsquo, s National Security
  • Saadullah Ebrahimi Ahmadabad, Seyed Mustafa Abtahi *, Mustafa Kawakbian Page 3

    The relationship between the people and the government and the role of the people in the government are among the issues raised in political philosophy. In this research, philosophical views on the position of the people in government have been studied and specifically representatives of philosophical views from ancient times to the modern period have been researched. The results of this study show that the share and position of people in the philosophical views of antiquity and the Middle Ages is limited. In ancient times, the role of the people was not recognized as a group with rights or political will. This thinking has continued in the Middle Ages. In the modern era, for the first time, people are clearly beyond the group for whom the government has educational duties or overpowers; They appear in political philosophy, and concepts such as social contract for Hobbes and fiduciary for Locke present government as the manifestation of the collective will of the people. Hobbes prescribes a kind of absolute government, Locke gives originality to individuality, and presents the state as the agent of the people. Weber is also based on the three forms of authority, and the relationship between government and people is accepted in his thought as a form of authority. But Kant, by focusing on the position of man in government and the characteristics he names for it, considers the republican government to be the only legitimate government in the world.

    Keywords: Evolution, political philosophy, Human Status, Government
  • Akram Bay, Babak Naderpour * Page 4

    Dialogues are created with the aim of gaining power in the community and require a minimum of shared space to arise in the community. Whenever a discourse attempts to destroy and dismantle competing discourse symbols and challenge its ideological structures, it is discarded from its own circle and driven to another. Therefore, in the present study, the discourse challenges of two political forces in Iran, principled and reformist, as activists of discourse, were investigated in the years 1396-1392. This theory has been chosen as a theoretical framework, due to the subject matter as well as the remarkable ability of Ernestolaquella and Shantal Mouffe to explain socio-political phenomena. The results indicate that competing discourse of reformism is a fundamentalist discourse that uses elements of Exclusion and Foregrounding to design elements in different political domains and intensifies discourse challenges over time and competitively with others. It has done so with the aim of dismantling the rival on the eve of the twelfth presidential election, which ultimately ended with the hegemony of the Reformist-Moderation discourse in 1396 as the rival's semantic defeat.

    Keywords: Discourse, principles, Reformist, Exclusion, Foregrounding
  • Javad Hoseymikhah, Karam Janipour *, Ghavam Karimi Page 5

    The immunity of high-ranking government officials from the domestic courts of other countries has led to various international procedures and approaches to immunity, responsibility, the formation of mixed criminal courts, and the use of UN Security Council capacities to establish criminal courts between Has created a special international. In parallel with the escalation of large-scale international crime, especially during World War II and the subsequent establishment of the Nuremberg and Tokyo tribunals, the principle of immunity of high-ranking government officials from international crime faced many challenges, culminating in Considered the formation of criminal courts related to the former Yugoslavia and Rwanda and finally the adoption of the Rome Statute to establish the International Criminal Court. Although the legal and judicial procedure of the Court indicates the non-acceptance of immunity arising from official position due to the commission of international crimes, but the descriptive-analytical study of this issue shows the existence of serious challenges and limitations before the Court in performing its legal duties. They can be attributed to the role of political considerations, incompatibility in rulings with acts committed, non-cooperation of member states in cooperating with the Court for various reasons, limitations on the jurisdiction and type and timing of acts committed, as well as restrictions on the relationship between the Court and The UN Security Council noted.

    Keywords: International Crimes, International Criminal Court, Security Council, immunity, Senior Officials
  • Dariush Rahmati, Anahita Motazed Rad *, Ali Fallah Nejad Page 6

    the development of Relation between Religion and Politics in Ancient Iran, the Case study ofthe Sassanid EraAnahita, motazed''Ali, fallahnejad''Dariush, Rahmati'abstract:One of the & challengeable topics in Iran is the relation of religion and politics. From the emerging of the first government in Iran by Achaemenians dynasty, the function of religion was informal both in legalizing government or making national unity and forming political believes of nation as a part of culture. The procedure endured till the Sassanid era and forming religion in the formal structure of politics caused appearing the clergy class in government.The policy of government was, getting close to religion and it's relation to it. According to how to formalizing and concentrating the power of main issue formed this writing is based on beliefs. Challenges mainly such ideological and internal challenges and external challenges occurred on Sassanid empire including maintaining empire realm and uniting different nation's with their own especial religion and surrounding by powerful neighbor with their own especial culture all and all caused that religion went through the structure of the government. Keyword ": concentration of Power, po

    Keywords: Keyword, : concentration of Power, Political, Charisma, concentration of Religion
  • Abbas Mohammadnejad *, MOHAMMAD SGAHMOHAMMADI Pages 21-49

    trust in news and political programs of the national media (IRIB). In this study, through in-depth interviews with 30 communication experts and officials in the field of news and political programs of IRIB, the trust indicators were counted and surveyed through a questionnaire from the statistical community and analyzed by SPSS software. Also, with SWOT technique weaknesses and strengths, opportunities and threats of national media in the field of trust are counted and through QSPM table public trust strategies were identified. The results of analytical and descriptive findings of this research show that IRIB has many problems in the current situation and it is far from the desired situation, at least in the indicators that have been studied in this study. It is necessary to solve these problems by adopting competitive strategies. Reviewing the organizational structure of the political department, strengthening the rule of law in recruiting in the field of news and political programs, producing programs that reflect the real and tangible problems of the people as well as the production of programs that create harmony and solidarity among the people are strategies that enhance and promote public confidence in the news and political programs of the national media.

    Keywords: Media, Trust, Audience, Information, National Media (IRIB)
  • Mohammad Farahmand *, Ebrahim Mottaghi, Amirhoshang Mirkoshesh Pages 65-81

    The international relations arena is ever-changing based on states' policies. Sometimes it is possible that a policy may increase a state's power or likewise may weaken it. Power rivalry exists in the international arena and in the modern world rivalry and confrontation especially in economic areas is going on between the US and China. The US is the world hegemon that has hegemon criteria and struggling to maintain it, on the other hand, China as a newly emerging power in the modern international area is attempting to prove itself as a rival for the US hegemony. This research emphasizes the US-China hegemony in the field of oil and energy in the world and attempts to answer its main question which is: what is the US policy to confront China's influence, as the new play in the field of oil and energy in the world. The research method used in this article is descriptive-analytical. The research results show that the US made endless efforts to support China's energy security and indirect support of its economic development by dividing advantages resulting from the rising Shell oil in the US.

    Keywords: hegemony, the US, China