فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 50 (پاییز 1400)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 50 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره حاجیها*، ایوب قربانی صفحات 1-13

    امروزه شناسایی عوامل موثر بر رتبه اعتباری ازنظر مقایسه ریسک اعتباری یک بنگاه اقتصادی با بنگاه های اقتصادی دیگر و هم ازنظر رقابت پذیری بنگاه اقتصادی، اهمیت ویژه ای دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها بر رتبه بندی اعتباری با توجه به نقش تعدیلی محدودیت مالی به اجرا درآمده است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. همچنین در این پژوهش با توجه به نوع داده ها و روش های تجزیه وتحلیل موجود، از روش داده های ترکیبی استفاده شده است. روش گردآوری داده ها، روش اسناد کاوی و مراجعه به بانک های اطلاعاتی؛ و روش تحلیل داده ها از نوع استنباطی است. در پژوهش حاضر داده های موردنیاز از نرم افزار ره آورد نوین، صورت های مالی شرکت ها و سندکاوی و همچنین سایت کدال استخراج شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 تا 1399 است و نرم افزار بکار رفته برای آماده سازی داده ها و تخمین مدل ها ایویوز 10 است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از الگو داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که شرکت هایی که در بازپرداخت اصل و بهره تعهدات مالی خود ضعیف عمل می کنند باعث بی اعتمادی اعتباردهندگان می گردند که این امر درنتیجه، رتبه اعتباری شرکت را کاهش می دهد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد، محدودیت مالی دارای تاثیر مثبت بر رابطه بین ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها و رتبه بندی اعتباری شرکت است. بدین ترتیب شرکت هایی که دارای محدودیت مالی هستند، ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها بالایی دارند و درنتیجه آن بی اعتمادی اعتباردهندگان افزایش می یابد که این امر منجر به کاهش رتبه اعتباری شرکت ها می گردد.سرمایه گذاران و اعتباردهندگان علاقه دارند به شرکت های که محدودیت مالی کمتری دارند، اهمیت بیشتری دهند. این امر منجر می گردد که این شرکت ها نزد سرمایه گذاران و اعتباردهندگان اعتبار بالاتری به واسطه تامین مالی آسان بیابند. همچنین افزایش ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها، باعث بدبینی اعتباردهندگان به شرکت نسبت به عدم پرداخت تعهدات مالی شان می گردد؛ درنتیجه در چنین شرایطی تامین مالی آسان و متنوع تاثیر بسزایی بر کاهش ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها خواهد داشت و اعتباردهندگان اقدام به افزایش رتبه اعتباری شرکت ها می نمایند. سرمایه گذاران و اعتباردهندگان با استفاده از نتایج این پژوهش می توانند دست به انتخاب شرکت های مناسب جهت سرمایه گذاری بزنند. همچنین سازمان هایی که اقدام به رتبه بندی شرکت ها می کنند می توانند از ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها و محدودیت مالی به عنوان دو عامل بسیار مهم و تعیین کننده در رتبه بندی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ریسک عدم بازپرداخت بدهی ها، رتبه بندی اعتباری، محدودیت مالی
  • طاهره رضازاده تکیه، محمدحسین رنجبر*، مرتضی شفیعی، فائق احمدی صفحات 15-28

    صنعت فولاد یکی از مهمترین صنایع کشور و رشد آن بیانگر توسعه بخشی از اقتصاد است و با توجه به حجم تولید محصولات و هزینه های بالای فعالیت های آن، طراحی استراتژی های مناسب برای افزایش عملکرد و کاهش هزینه ها ضروری است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ارزیابی عملکرد در صنایع فولاد با ترکیب مدل های هزینه یابی بر مبنای فعالیت و تحلیل پوشش داده های شبکه ای انجام شده است. بدین منظور اطلاعات مالی و غیر مالی تعدادی از واحدهای زیرمجموعه شرکت فولاد هرمزگان مورد بررسی قرار گرفت و پس از شناخت مراکز فعالیت عمده و تلفیق منطقی فعالیت ها، ابتدا هزینه یابی به روش ABC انجام و سپس با مشخص شدن منابع مصرفی و موضوعات هزینه ها، از آن ها به عنوان شاخص های ورودی مدل NDEA به منظور ارزیابی عملکرد استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) دقت بیشتری را نسبت به هزینه یابی سنتی دارد و خروجی های این مدل را می توان بعنوان ورودیهای مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای و به منظور ارزیابی عملکرد واحدها مورد استفاده قرار داد. همچنین بکارگیری دو مدل مذکور، اطلاعات مناسبی را به منظور برنامه ریزی در کاهش هزینه ها و افزایش کارایی فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، صنعت فولاد
  • بابک نژادتولمی، فریدون رهنمای رودپشتی*، هاشم نیکومرام صفحات 29-44
    با توجه به پیامدهای منفی فراگیر تقلب های حسابداری و کارآمدی افشاگری در کشف آنها، در این پژوهش به بررسی تمایل به افشاگری تقلب های حسابداری مبتنی بر صفات شخصیتی، وضعیت اخلاقی و عدالت سازمانی در مورد حسابسازی و اختلاس پرداخته شده است. جامعه آماری کارکنان حسابداری و حجم نمونه596 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها، با آلفای کرونباخ حداقل 0.9 پرسشنامه استاندارد صفات شخصیت پنج عاملی (کاستا و مک کری،1992)، پرسشنامه استاندارد وضعیت اخلاقی(فورسیت،1980) وسناریوهای های عدالت سازمانی اختصاصی تقلب حسابداری می باشد. با روش معادلات ساختاری با حداقل مربعات جزیی، نتیجه پژوهش نشان می دهد که در سطح معناداری 99.9 درصد،  صفات شخصیتی(روان نژندی، برونگرایی، تجربه پذیری، سازگاری و وظیفه شناسی)، وضعیت های اخلاقی(ایده ال گرایی و نسبی گرایی)، عدالت سازمانی(رویه ای، تعاملی و توزیعی)، بر تمایل به افشاگری هر دو نوع تقلب  اثر دارد و همچنین تمایل به افشاگری اختلاس بیشتر از افشاگری حسابسازی می باشد.
    کلیدواژگان: تقلب حسابداری، افشاگری، صفات شخصیتی، وضعیت اخلاقی، عدالت سازمانی
  • رضا نعمتی کشتلی* صفحات 45-59
    سبک های یادگیری، روش های مرجح افراد برای دریافت و پردازش اطلاعات تلقی می شوند. از این رو قضاوت حرفه ای تابعی از عملکرد حسابرس است که می تواند تحت تاثیر سبک های یادگیری قرار گیرد. لذا افزایش کیفیت قضاوت حرفه ای، موجب بهبود عملکرد حسابرسان و نهایتا ارتقا کیفیت حسابرسی می گردد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک های یادگیری هانی و مامفورد بر قضاوت حرفه ای حسابرس است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و از منظر هدف، از نوع کاربردی می باشد که از ابزار پرس‍‍‍‍ش نامه اس‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍تاندارد اس‍‍‍‍‍تفاده شده است. نمونه پژوهش 512 نفر حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی معتمد بورس می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. هم‍‍‍‍‍چنین، فرضیه های پژوهش از طریق مدل س‍‍‍‍‍‍‍ازی مع‍‍‍‍‍‍‍‍ادلات س‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍اخ‍تاری با به کارگی‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ری نرم افزار لیزرل، مورد آزمون قرار گرف‍‍‍‍ت. نتایج پژوهش نشان می دهد که سبک های یادگیری هانی و مامفورد بر قضاوت حرفه ای حسابرس تاثیر معنی دار دارند. بنابراین سبک های یادگیری عمل گرا، متفکر، فعال و نظریه پرداز به ترت‍‍‍یب بی‍‍‍شترین تاث‍‍‍یر را بر قض‍‍‍اوت حرفه ای حس‍‍ابرس دارند. نتایج این پژوهش می تواند به موسسات حسابرسی کمک کند در استخدام حسابرسان جدید و هنگام به کارگیری حسابرسان شاغل، نوع سبک های یادگیری آنان را مورد توجه قرار دهند، تا از این طریق با بهبود تصمیم گیری و قضاوت حرفه ا ی، کیفیت حسابرسی را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، قضاوت حرفه ای، معادلات ساختاری، یادگیری ترجیحی
  • زهره تابش، محمدرضا عبدلی* صفحات 61-81
    امروزه علم حسابرسی بیش از گذشته از تیوری های سنتی به سمت تیوری های مدرن تر رفتاری و ادراکی در حال توسعه می باشد، به نحوی که شناخت کارکردهای حرفه ای حسابرسان براساس فرآیندهای درونی قابل استنباط می باشد. یکی از این نظریه ها، نظریه گلم می باشد، مفهومی که مبتنی بر تقویت نگرش های منفی می تواند سبب تضاد در انتظارات حسابرس با ویژگی های حرفه ای شود و این موضوع ضمن تقویت سطح خطای ادراک هاله ای باعث شکل گیری ذهنیت گرایی متعصبانه و تناقض در مطلوبیت قضاوت گردد. هدف این پژوهش بررسی نقش تقویت منفی نظریه گلم نسبت به رابطه ی خطای ادراک هاله ای با تناقض مطلوبیت قضاوت حسابرس می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه و جامعه هدف آن حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی در سال 1398 بود. در این پژوهش به منظور سنجش و برازش مطلوبیت مدل و آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش تایید نمود که خطای ادراک هاله ای بر تناقض مطلوبیت قضاوت حسابرس تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین مشخص گردید، سطح تقویت منفی نظریه گلم، تاثیر مثبت خطای ادراک هاله ای بر تناقض مطلوبیت قضاوت حسابرس را تشدید می نماید. در واقع این نتیجه نشان می دهد، افزایش سطح خطاهای ادراکی تحت تاثیر باورهای ذهنی تعصب گرایانه فرد که در نتیجه وجود انتظارات منفی شکل گرفته است می تواند مطلوبیت قضاوت های حرفه ای حسابرسان در چارچوب های آیین رفتارحرفه ای و استانداردهای مدون تحت تاثیر قرار دهد و باعث گردد تا قضاوت های حرفه ای از مسیر اصلی خود منحرف گردند.
    کلیدواژگان: نظریه گلم، خطای ادراک هاله ای، تناقض مطلوبیت حسابرس
  • فاطمه داروغه حضرتی، اکرم تفتیان*، محمود معین الدین صفحات 83-100
    گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب امکان ارایه اطلاعاتی را فراهم می آورد که با اطلاعات گزارش های سنتی تفاوت دارد. کیفیت گزارشگری مبتنی بر وب تحت تاثیر اقلام محتوایی گزارش می باشد.اقلام محتوایی، نوع اطلاعات منتشرشده و یا در دسترس بودن اطلاعات را موردبررسی قرار می دهد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر شناسایی و بررسی عوامل موثر بر اقلام محتوایی گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب با رویکرد شهروند شرکتی می باشد. به این منظور با رویکرد پژوهش کیفی و ابزار فراترکیب (متاسنتز) که شامل گام های هفت گانه ای است به ارزیابی و تحلیل نظام مند 282 مورد از یافته های پژوهش های پیشین پرداخته شده است. در انتها نیز نظر 12 نفر از خبرگان و اساتید، به وسیله پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده  از روش کمی آنتروپی شانون، بر اساس رویکرد تحلیل محتوا به تعیین ضریب اثر عوامل شناسایی شده،پرداخته شد. درنهایت عواملی که بیش ترین تاثیر را بر اقلام گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب دارند،تعیین گردید. نتایج حاصل از این پژوهش کمک شایانی به حسابرسان شاغل در حرفه و مدیران مالی موسسات برای شناسایی عوامل موثر بر کیفیت ارایه اقلام محتوایی گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب می کند.
    کلیدواژگان: رویکرد کیفی فراترکیب، اقلام محتوایی گزارشگری، گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب، شهروند شرکتی
  • بهرام شیرزاد، هاشم نیکو مرام*، حمیدرضا وکیلی فرد، بهمن بنی مهد صفحات 101-118

    هدف این پژوهش ارزیابی فازی شهودی (IFSs) نقض تردید حرفه ای حسابرسان تحت فشارهای مبتنی بر همنوایی اجتماعی می باشد. این پژوهش از نظر هدف، جزء پژوهش های توسعه ای است، زیرا  به دلیل فقدان مبنایی برای وجود فشارهای همنوایی اجتماعی و تردید حرفه ای در پژوهش های قبلی، براساس تحلیل فراترکیب در گام اول تلاش شد تا نسبت به شناسایی مولفه ها به عنوان مبنای تحلیلی پژوهش و گزاره ها به عنوان متغیرهای مرجع، اقدام شود. سپس باهدف تبیین مولفه ها و گزاره های شناسایی شده، در متن حرفه حسابرسی، در بخش کمی از تحلیل ارزیابی فازی شهودی () باهدف تعیین تاثیرگذارترین فشار ناشی از همنوایی اجتماعی در نقض گزاره های ذهن آگاهی حسابرسان، استفاده شد. در این پژوهش، جامعه هدف شامل دو بخش کیفی و کمی بود، که در بخش کیفی با کمک 15 نفر از متخصصان و خبرگان رشته حسابداری در سطح دانشگاه تلاش گردید تا در قالب فرم های امتیازی، مولفه ها و گزاره های پژوهش شناسایی شوند. در بخش کمی نیز 20 نفر از شرکای حسابرسی دارای بیش از 3 سال سابقه کاری داشتند، برای مشارکت در پژوهش استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، فشار بازار تاثیرگذارترین عامل برای نقض تردید حرفه ای حسابرسان محسوب می شود. در واقع نتیجه این پژوهش بیان کننده ی این واقعیت است که وجود فشارهای ناشی از عدم توازن در توزیع سهم بازار که در این پژوهش تحت مولفه فشار بازار عنوان گذاری شد، بیشترین محرک برای نقض تردید حرفه ای حسابرسان  را دارا می باشد

    کلیدواژگان: ارزیابی فازی شهودی (IFSs)، نقض تردید حرفه ای حسابرسان، فشارهای مبتنی بر همنوایی اجتماعی
  • بهجت عباسی، محمدحامد خانمحمدی*، زهرا مرادی، طاهره محمودیان صفحات 119-138

    حسابداری سبز نیز در راستای تغییرات رفتار شرکت ها با محیط زیست، در طی سال های اخیر به موضوعی مهم و قابل توجه در حوزه پایداری درآمده است. لذا در این پژوهش باترکیب رویکردهای نظری همچون کنش علی-رفتاری هدفمند با هم آوایی گفتمان های زیست محیطی در هدف اول اقدام به بررسی نقش چنین کنش هایی بر  هنجارهای زیست محیطی در قالب هم آوایی گفتمان بین الاذهانی شرکت ها می شود. از طرف دیگر نیز با ایجاد تعامل تاثیرگذار فضیلت مآبی با کنش علی رفتاری هدفمند، این پژوهش به دنبال بررسی تغییر در هم آوایی گفتمان های زیست محیطی شرکت های بازار سرمایه می باشد. در این پژوهش 209 نفر از مدیران شرکت های بازار سرمایه از طریق نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد بود و به منظور برازش مطلوبیت مدل و آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد،  کنش علی-رفتاری هدفمند حسابداری سبز بر هم آوایی گفتمان های زیست محیطی شرکت های بازار سرمایه تاثیر مثبت دارد. از طرف دیگر مشخص شد، نظریه ی فضیلت مآبی زاگزبسکی تاثیر کنش علی-رفتاری هدفمند حسابداری سبز بر هم آوایی گفتمان های زیست محیطی شرکت های بازار سرمایه را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: کنش علی-رفتاری هدفمند حسابداری سبز، هم آوایی گفتمان های زیست محیطی، استدلال فضیلت مآبی نظریه زاگزبسکی
  • بهزاد لطیفیان، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید صفحات 139-154
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل مدل ساختاری تفسیری کارایی هزینه های تولید در شرکت ایران خودرو می باشد.

    روش

    روش مورد نظر، کیفی- کمی بوده که در بخش کیفی با انجام مصاحبه با خبرگان تعداد 17 متغیر استخراج و مدل ساختاری تفسیری کارایی هزینه های تولید طراحی و سپس با تعیین سطوح مدل پژوهش با استفاده از روش میانگین T تک نمونه ای و آزمون فریدمن به تجزیه و تحلیل  و رتبه بندی فرضیه های پژوهش پرداخته شده است.

    یافته‎ ها

    یافته های پژوهش یک مدل 5 سطحی است که باتوجه به 4 فرضیه بدست آمده از سطوح مدل پژوهش مشخص گردید هر سطح بر سطح قبل از خود تاثیر دارد و تاثیر کاهش بهای تمام شده در خطوط تولید بر روی عملکرد مالی بیشتر از بقیه موارد می باشد.

    نتیجه‎ گیری

    باتوجه به خروجی مدل این پژوهش بر اساس سطوح تعیین شده مشخص گردید که در مدل بدست آمده تغییرات تکنولوژی(سطح 5) تاثیرگذارترین و سودآوری، درآمد ناخالص تولید و شاخص پایه کارایی هزینه تولید(سطح 1) تاثیرپذیرترین متغیرها بر کارایی هزینه های تولید می باشند که نشان می دهد، برای افزایش کارایی هزینه های تولید در شرکت ایران خودرو باید به دنبال بهبود و تغییرات تکنولوژی باشیم تا با افزایش کارایی هزینه های تولید، درآمد ناخالص تولید و سودآوری شرکت افزایش یابد. همچنین با توجه به تجزیه و تحلیل و رتبه بندی فرضیه ها، ابتدا بایستی کاهش بهای تمام شده در خطوط تولید مدنظر قرارگیرد که بر روی عملکرد مالی تاثیرگذار می باشد. مدل بدست آمده باعث شناخت دقیق تر متغیرهای موثر بر کارایی هزینه در صنعت خودروسازی خواهد شد که مدیران این صنعت جهت کارایی هزینه ها و سودآوری بیشتر بایستی مدل حاضر و متغیرهای آن را مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، هزینه تولید، زنجیره تامین ناب
  • حمید جمال لیوانی، علیرضا معطوفی*، مهدی صفری گرایلی، منصور گرکز صفحات 155-175

    هدف این پژوهش الگوسازی مبتنی بر تحلیل پیوندی مزیت های رقابتی المان های حسابداری سبز براساس تحلیل کیفی/تعاملی (IQA) بود. لذا همسو با فرآیند انجام پژوهش، از طریق واکاویی محتوایی در متون پژوهش اقدام به شناسایی شاخص های مرتبط با مزیت های رقابتی حسابداری سبز توسط خبرگان پژوهش شد و سپس براساس تحلیل پیوندی که شامل تحلیل پیوندهای درونی و روابط بین پیوندها و تاثیرگذاری سیستمی پیوندها بود، اقدام به تعیین مهمترین عنصر ارتباطی بین محرک ها و پیامدهای رقابتی ناشی از حسابداری سبز در سطح شرکت های بورس اوراق بهادار تهران گردید. در این پژوهش به منظور تعیین حد کفایت نظری پژوهش، پس از شناسایی مزیت های رقابتی منتج از حسابداری سبز، با کمک  15 نفر از متخصصان و خبرگان رشته حسابداری در سطح دانشگاهی، تلاش گردید از طریق تحلیل دلفی، شاخص های شناسایی شده مورد ارزیابی قرار گیرند که طی دو مرحله از طریق میانگین، ضریب توافق و انحراف معیار مورد بررسی قرار گرفتند و از میان 20 شاخص اولیه، سه شاخص حذف شد و 17 شاخص وارد فاز تحلیل تعاملی با مشارکت 23 نفر از مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، شدند. در این مرحله پس از انجام تحلیل روابط بین پیوندها و تاثیرگذاری سیستمی، با شاخص های تایید شده، آغاز گردیدند که نتایج در این بخش نشان داد محرک اولیه برای رسیدن به تاثیرگذاترین پیامد رقابتی حسابداری سبز، استانداردهای عملکردی شرکت در قبال اجتماع؛ تقویت ابعاد فرهنگ پاسخگویی و تطبیق قابلیت های شرکت با استانداردهای بروز حسابداری و حسابرسی است تا براین مبنا پیامدهای مهمی همچون مسئولیت پذیری اجتماعی؛ هزینه های نمایندگی و دریافت مزایای و تشویق های مالیاتی برای شرکت های فعال در سطح رقابتی بازار سرمایه محیا گردد.

    کلیدواژگان: مزیت های رقابتی المان حسابداری سبز، واکاویی نظری از متون، محرک ها و پیامدهای سیستمی
|
  • Zohreh Hajiha *, Auob Ghorbani Pages 1-13
    Objective

    Today, identifying the factors affecting the credit rating is of particular importance in terms of comparing the credit risk of one firm with other firms and also in terms of competitiveness of the firm. The purpose of this study was the Investigating the Effect of Risk of Non-Repayment of Debts on Credit Rating Due to the Adjusting Role of Financial Constraints.

    Method

    The present study is an applied research in terms of purpose. Also, in this study, according to the type of data and available analysis methods, the combined data method has been used. Data collection method, document mining method and referring to databases; and the method of data analysis is inferential. In the present study, the required data have been extracted from the new Rahvard software, corporate financial statements and documentation, as well as the Cadal site. The statistical population of the present study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2012 to 2021 and the software used to prepare data and estimate models is Eviews 10. Combined data model was used to test the research hypotheses.

    Results

    The results of the research hypotheses test show that companies that perform poorly in repaying the principal and interest of their financial obligations cause distrust of creditors, which in turn reduces the credit rating of the company. The results also showed that financial constraints have a positive effect on the relationship between the risk of non-repayment of debts and the credit rating of the company. Thus, companies with financial constraints have a high risk of non-repayment of debts, and as a result, the distrust of creditors increases, which leads to a decrease in the credit rating of companies.

    Conclusion

    Investors and lenders like to pay more attention to companies with less financial constraints. As a result, these companies find greater credibility with investors and lenders through easy financing. Also, the increased risk of non-repayment of debts causes the creditors to be pessimistic about the company for not paying their financial obligations; As a result, in such a situation, easy and varied financing will have a significant impact on reducing the risk of non-repayment of debts and lenders will increase the credit rating of companies. Investors and creditors can use the results of this study to select the right companies to invest. Also, organizations that rank companies can use the risk of non-repayment of debts and financial constraints as two very important and determining factors in the ranking.

    Keywords: Risk of Non-Repayment of Debt, credit rating, Financial Constraint
  • Tahereh Rezazadeh Tekieh, Mohammad Hossein Ranjbar *, Morteza Shafiee, Faegh Ahmadi Pages 15-28

    Steel industry is one of the most important industries in the country and its growth indicates the development of part of the economy, and given the volume of production and high costs of its activities, it is necessary to design appropriate strategies to increase performance and reduce costs. Accordingly, the present study aims to provide a performance appraisal model in the steel industry by combining cost-based models based on activity and Networking Data Envelopment Analysis. For this purpose, financial and non-financial information of a number of subsidiary units of Hormozgan Steel Company were examined. They were used as input indicators of the NDEA model to evaluate performance. The results showed that activity-based costing (ABC) is more accurate than traditional costing and the outputs of this model can be used as inputs to the network data envelopment analysis model to evaluate the performance of units. The use of these two models also provides appropriate information for planning to reduce costs and increase efficiency.

    Keywords: Performance evaluation, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Steel Industry
  • Babak Nejad Toolami, Fereydun Rahnamaye Rudposhti *, Hashem Nikoomaram Pages 29-44
    Given the widespread negative consequences of accounting fraud and the effective whistleblowing, this study examines the whistleblowing intentions of accounting wrongdoing based on personality traits, ethical ideology, demographic situation and organizational justice manipulating of the accounting records and embezzlement. The statistical population was accounting staff and the sample size was 596 people. The data collection tools were the standard Big Five Personality Traits Inventory (NEO FFI) designed by Costa & McCrae (1992), Forsyth's Ethics Position Questionnaire (EPQ, 1980), and the organizational justice scenarios for accounting wrongdoing, Cronbach alpha was at least 0.9. Structural Equation Modeling-Partial Least Square were used as analysis methods. The research results showed that personality traits (neuroticism, extraversion, openness, agreeableness and conscientiousness), ethical positions (idealism and relativism), organizational justice (procedural, interactive and distributive), are related to the whistleblowing intentions of two types of wrongdoing and the whistleblowing intentions of embezzlement are more than that of manipulating of the accounting records at the significance level of 99.9%.
    Keywords: Accounting fraud, Whistleblowing, Personality Traits, Ethical position, Organizational justice
  • Reza Nematikoshteli * Pages 45-59
    Learning styles are considered to be the preferred methods for individuals to receive and process information. Hence, professional judgment is a function of the auditor's performance that can be influenced by learning styles. Therefore, increasing the quality of professional judgment improves the performance of auditors and ultimately improves the quality of auditing. In this regard, the purpose of this research is to investigate the effect of Mumford's learning styles on the auditor's professional judgment. the research method is a descriptive survey and from the perspective of the purpose, it is of an applied type that the standard questionnaire has been used.  The research sample is 512 auditors working in trusted auditing firms of the stock exchange who were selected by a simple random sampling method. Also, research hypotheses were tested by modeling structural equations using LISREL software. The results show that Hani and Mumford's learning styles have a significant effect on the auditor's professional judgment. Thus, pragmatist, Reflector, Activist, and Theorist learning styles have the most impact on the auditor's professional judgment, respectively. The results of this research can help audit firms in hiring new auditors and when hiring employed auditors, to consider the type of learning styles they have, to increase the quality of auditing by improving decision-making and professional judgment.
    Keywords: learning styles, Professional judgment, structural equations, Preferential Learning
  • Zohreh Tabesh, Mohammadreza Abdoli * Pages 61-81
    Today science of auditing is evolving more than ever from traditional theories to more modern behavioral and perceptual theories, so that the recognition of auditors' professional functions can be inferred from internal processes. One of these theories is the Golem theory, a concept that can be based on reinforcing negative attitudes that can conflict with the auditor's expectations of professional characteristics and this, while reinforcing the level of error in the aura perception, leads to the formation of fanatical subjectivism and a contradiction in the desirability of judgment. The Purpose of this research is investigating the Role of Negative Strengthening of Golem Effect Theory of the Impact of Halo's Bias on the Contradiction of Auditor's Judgment Desirability. The tool for collecting research data from the questionnaire and its target population were auditors working in the auditing organization and auditing institutions of the private sector in 2017. In this study, in order to measure and adjust the suitability of the model and test the research hypotheses, partial least square analysis (PLS) was used. The test results of the research hypotheses confirmed that the halo's bias has a positive and significant effect on the contradiction of the desirability of the auditor's judgment. It was also found that the level of negative reinforcement of Golem's theory exacerbates the positive effect of the aura perception error on the contradiction of the desirability of the auditor's judgment. In fact, this conclusion shows that increasing the level of perceptual errors under the influence of individualistic prejudices, which is formed as a result of negative expectations, can affect the desirability of professional auditors' judgments within the framework of professional conduct and codified standards. And cause professional judgments to deviate from their original course.
    Keywords: Golem Effect Theory, Halo's Bias, Contradiction of Auditor's Judgment Desirability
  • Fatemeh Darogheh Hazrati, Akram Taftiyan *, Mahmoud Moeinadin Pages 83-100
    The web-based integrated reporting allows for information that is different from that of traditional reports. The quality of web-based reporting is affected by the content elements of the report. Content elements investigate the type of disseminated information or the availability of information. Therefore, the present research aimed to identify and investigate factors affecting the content elements of the web-based integrated reporting with a corporate citizen approach. To this purpose, a systematic analysis was conducted on the findings of 282 previous studies using a qualitative research approach and a seven-step meta-synthesis tool. Finally, the opinions of 12 experts and professors were gathered through a questionnaire. The effect coefficient of the identified factors was then determined using Shannon's quantitative entropy method and based on the content analysis approach. Finally, factors that have the greatest influence on the web-based integrated reporting elements were identified. The results from this research are a great help to professional auditors and financial managers of institutions in identifying factors affecting the quality of providing the web-based integrated reporting elements
    Keywords: Met synthesis qualitative approach, Reporting content elements, Web-based integrated reporting, Corporate citizen
  • Bahram Shirzad, Hashem Nikoomaram *, Hamidreza Vakilifard, Bahman Bani Mahd Pages 101-118

    Professional skepticism is based on the argument in the auditing profession that it can give professional auditing judgments a more inclusive form of transparency to stakeholders. However, due to the structural complexities of the market system, the professional functions of auditors, under the influence of pressures, can usually reduce the quality of the audit report while reducing the professional skepticism of auditors. Social compliance pressures are seen as one of the functions of violating professional skepticism that alienates auditors from their professional nature. The purpose of this research is Intuitive Fuzzy Assessment (IFSs) Violation of Auditors' Professional Skepticism under Pressures Based on Social Conformity. In terms of purpose, this study is part of developmental research, because due to the lack of basis for the existence of social compliance pressures and professional skepticism in previous research, based on meta-analysis in the first step was tried to identify components as the analytical basis of research and propositions as reference variables. Then, in order to explain the identified components and propositions in the text of the audit profession, in a small part, intuitive fuzzy evaluation analysis (IFSs) was used to determine the most effective pressure due to social compliance in violation of auditors' mindfulness propositions. In this study, the target population consisted of two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative part, with the help of 15 accounting experts at the university level, an attempt was made to identify the research components, components and propositions in the form of scoring forms. In the quantitative part, 20 audit partners with more than 3 years of work experience were used to participate in the research. The results showed that market pressure is the most effective factor in violation of auditors' professional skepticism. In fact, the result of this study reflects the fact that the existence of pressures due to imbalance in the distribution of market share, which in this study was referred to as the market pressure component, has the greatest incentive to violate the professional skepticism of auditors.

    Keywords: Intuitive Fuzzy Assessment (IFSs), Violation of Auditors' Professional Skepticism, Pressures Based on Social Conformity
  • Behjat Abbasi, Mohammadhamed Khanmohammadi *, Zahra Moradi, Tahereh Mahmoodiyan Pages 119-138

    Today's environmental theories and theories have moved away from merely moving in the direction of emphasizing the development of technological infrastructure and focusing on changing the behaviors and attitudes of effective human-individual interaction and companies as a collective source of pollution. Green accounting has become an important and significant issue in the field of sustainability in recent years in line with these changes in companies' behavior with the environment. Therefore, in this study, by combining theoretical approaches such as purposeful causal action with the consonance of environmental discourses the first goal examines the role of such actions on environmental norms in the form of corporate intersubjective discourse. On the other hand, by creating an effective interaction of virtue Maabi with purposeful behavioral causal action, this study seeks to investigate the change in the consonance of environmental discourses of capital market companies. In this study, 209 managers of capital market companies were surveyed through simple random sampling. The research instrument was a questionnaire in order to fit and use of utility model and partial least squares analysis was used to test the research hypotheses. The results of testing the research hypotheses showed that Reasoned Action Theory has a positive effect on Green Accounting Environmental Discourses of capital market companies. On the other hand, Virtues of Zagzebski's Theory was found to reinforce the effect Reasoned Action Theory has a positive effect on Green Accounting Environmental Discourses of capital market companies

    Keywords: Green Accounting Environmental Discourses, Reasoned Action theory, Argumentation of Virtues of Zagzebski's Theory
  • Mehrdad Ghanbari, Mehrdad Ghanbari *, Babak Jashidi Navid Pages 139-154
    Objective

    The purpose of this study is to analyze the interpretive structural model of production cost efficiency in Iran Khodro Company.

    Method

    The method is qualitative-quantitative. In the qualitative section, by interviewing experts, 17 variables are extracted and a structural interpretive model of efficiency of production costs is designed, and then by determining the levels of the research model using the one-sample mean T method and Friedman test. The analysis and ranking of research hypotheses are discussed.

    Findings

    The research findings are a 5-level model that according to 4 hypotheses obtained from the levels of the research model, it was determined that each level has an effect on the previous level and the effect of cost reduction in production lines on financial performance more than others.

    Conclusion

    According to the output of this research model, based on the determined levels, it was determined that in the obtained model, technology changes (level 5) are the most effective and profitability, gross production income and basic production cost efficiency index (level 1) are the most influential variables on production cost efficiency. They show that in order to increase the efficiency of production costs in Iran Khodro Company, we must seek to improve and change the technology to increase the efficiency of production costs, gross production revenue and profitability of the company. Also, according to the analysis and ranking of hypotheses, first of all, cost reduction in production lines should be considered, which affects financial performance. The obtained model will make more accurate knowledge of the variables affecting cost efficiency in the automotive industry that managers of this industry should consider the current model and its variables for cost efficiency and greater profitability.

    Keywords: Performance evaluation, Production cost, Lean Supply Chain
  • Hamid Jamallivani, Alireza Matoufi *, Mehdi Safari Gerayli, Mansor Garkaz Pages 155-175

    One of the dimensions of sustainable development at the capital market level is green accounting, which is the basis for evaluating the performance of companies to protect the environment. Green accounting involves processes ranging from identification to financial reporting and waste management, which can contribute to the effectiveness of companies' sustainable development strategies. The purpose of this research is Provide a Model for Interactive/Qualitative Analysis (IQA) of Green Accounting Symbol Competitive Advantages. Therefore, in line with the research process, through content analysis in research texts, indicators related to competitive advantages of green accounting were identified by research experts and then based on link analysis, which included internal link analysis and relationships between links and systematic impact of links. An attempt was made to determine the most important element of communication between stimuli and competitive consequences of green accounting at the level of Tehran Stock Exchange companies. In this study, in order to determine the theoretical adequacy of the research, after identifying the competitive advantages resulting from green accounting, with the help of 15 accounting experts at the university level, an attempt was made to evaluate the identified indicators through Delphi analysis, which were evaluated in two stages through the mean, coefficient of agreement and standard deviation and among the first 20 indicators, three indicators were eliminated and 17 indicators entered the interactive analysis phase with the participation of 23 managers of Tehran Stock Exchange companies. at this stage, after analyzing the relationships between links and systemic effectiveness, they started with approved indicators, and the results in this section showed that the primary stimulus to achieve the most effective competitive outcome of green accounting is the company's performance standards towards the community; Strengthening the dimensions of the culture of accountability and adapting the company's capabilities to the standards of accounting and auditing today, based on which important consequences such as social responsibility; Provide agency costs and tax benefits and incentives for companies operating at a competitive level in the capital market.

    Keywords: Green Accounting Symbol Competitive Advantages, Theoretical analysis of Research, Systemic Stimuli, Consequence