فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 80، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مجرد حفظ آباد، حانیه سادات سجادی، فاطمه سلیمانی*، میثم سیدی فر صفحات 138-144
    مقدمه

    با توجه به تاثیر همه‌گیری کووید 19 بر ارایه خدمات روتین نظام سلامت، دسترسی بیماران مزمن به داروهای مورد نیازشان با چالش‌هایی روبه‌رو شده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مشکلات این بیماران برای دسترسی به داروهایشان و راهکارهای پیشنهادی در دوران همه‌گیری کووید 19 از دیدگاه ذی‌نفعان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ‌ساختار یافته فردی انجام گردید. مشارکت‌کنندگان به صورت هدفمند از میان سیاست‌گذاران سلامت، پزشکان، داروسازان و بیماران دارای بیماری‌های مزمن، به تعداد 34 نفر در دانشگاه علوم پزشکی تهران انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    تحلیل داده‌ها در قالب شش مقوله اصلی و 15 زیرمقوله طبقه‌بندی گردید. چالش‌ها شامل مراقبت پزشکی، دسترسی به داروهای مورد نیاز، شرایط مالی بیمار و دسترسی به اطلاعات بود. راهکارها نیز مربوط به وضعیت حکمرانی در بخش دارو و زنجیره تامین داروها بود.

    نتیجه‌گیری

    به منظور بهبود دسترسی بیماران به داروهای مورد نیازشان در بحران‌ها، برنامه‌ریزی صحیح جهت تامین داروی مورد نیاز کشور، استفاده از ظرفیت داروخانه‌ها و داروسازان،‌ راه‌اندازی سامانه‌های مرتبط با تله‌مدیسین (پزشکی از راه دور) و اجرایی شدن سریع‌تر نسخه‌پیچی و نسخه‌نویسی الکترونیک، می‌تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: دارو، بیماری های مزمن، همه گیری، کووید 19
  • مدینه نادری، محسن شفیعی نیکابادی* صفحات 145-151
    مقدمه

    پذیرش رایانش ابری در صنعت سلامت، یک استراتژی مهم و ضروری جهت ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی- درمانی و تسهیل مراقبت از بیماران و کاهش هزینه‌های عملیاتی بیمارستان و عملی تاثیرگذار در بهبود مدیریت ارتباط با مشتری CRM (Customer Relationship Management) می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه پذیرش رایانش ابری بر CRM با نقش میانجی کیفیت خدمات بهداشتی- درمانی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری متشکل از کلیه کارکنان 6 بیمارستان‌ آموزشی شهر اهواز بود که بر اساس جدول Morgan و به صورت تصادفی سهمیه‌ای، 306 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع‌آوری داده‌ها برای متغیر پذیرش رایانش ابری از پرسش‌نامه استاندارد سرکلزایی جوان، برای CRM از پرسش‌نامه یعقوبی و همکاران و به منظور بررسی کیفیت خدمات درمانی از پرسش‌نامه Parasuraman و همکاران و Buyukozkan و همکاران استفاده گردید. روایی و پایایی پرسش‌نامه با استفاده از ارزیابی و اظهار نظر متخصصان و ضریب Cronbach's alpha مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    پذیرش رایانش ابری تاثیر معنی‌داری بر کیفیت خدمات بهداشتی- درمانی داشت. بین پذیرش رایانش ابری و CRM و بین کیفیت خدمات درمانی و CRM رابطه معنی‌داری مشاهده شد. همچنین، کیفیت خدمات درمانی به عنوان نقش میانجی بین پذیرش رایانش ابری و CRM، مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه‌گیری

    به کارگیری رایانش ابری به طور مستقیم، منجر به ارتقا و بهبود کیفیت خدمات بهداشتی- درمانی در بیمارستان‌های آموزشی شهر اهواز شده است. بیمارستان‌ها از طریق به کارگیری فن‌آوری رایانش ابری، می‌توانند به اطلاعات مربوط به هر یک از بیماران به منظور تسهیل برنامه‌ریزی موثرتر و ارایه با کیفیت‌تر خدمات دست یابند.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، مدیریت، ارتباط با مشتری، کیفیت خدمات درمانی
  • مریم خدابین، سعید شیرشاهی*، نصرت ریاحی نیا صفحات 152-159
    مقدمه

    آگاهی از وضعیت تولیدات علمی در حوزه دندان‌پزشکی، می‌تواند به محققان این حوزه در تصمیم‌گیری کمک نماید. مطالعه حاضر با هدف ترسیم ساختار علمی یک دهه پژوهش (سال‌های 2010 تا 2020) حوزه دندان‌پزشکی در کشورهای خاورمیانه انجام شد.

    روش بررسی

    این تحقیق از نوع توصیفی و علم‌سنجی بود و داده‌های مورد نیاز آن از وبگاه علوم استخراج گردید. جامعه مورد نیاز را تمامی مدارک تولید شده در حوزه دندان‌پزشکی که توسط نویسندگان کشورهای خاورمیانه در بازه زمانی سال‌های 2010 تا 2020 تولید شده بود، تشکیل داد. بدین ترتیب، 2653 مدرک علمی جمع‌آوری شد. برای ترسیم ساختار علمی، روش علم‌سنجی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته‌ها

    حوزه Dentistry Oral Surgery Medicine بالاترین نرخ تولید علمی در بین حوزه‌های دندان‌پزشکی را به خود اختصاص داد. ساختار علمی این حوزه از 7 خوشه تشکیل شده است. دانشگاه علوم پزشکی تهران در رتبه سوم فهرست دانشگاه‌های برتر خاورمیانه و کشور ایران در خاورمیانه در جایگاه سوم قرار گرفت. ارتباطات واژگانی کرونا، پاندمی، پروتکل‌ها، انتقال و مسایل مرتبط با کرونا مشهود بود.

    نتیجه‌گیری

    ایجاد خوشه نوظهور با محوریت کووید 19 و اختصاص 74 مقاله و 12 هم‌رخدادی در طول یک سال (2019 تا 2020)، دغدغه‌های دندان‌پزشکان به دلیل شرایط تحمیلی بیماری کرونا را نشان می‌دهد که منجر به پژوهش در جهت یافتن راه‌حل برای در امان بودن کلینیک‌های دندان‌پزشکی و نگرانی‌های ناشی از همه‌گیری کووید 19 شده است.

    کلیدواژگان: دندان پزشکی، خوشه بندی موضوعی، کووید 19، خاورمیانه
  • ام البنین اسدی قادیکلایی، نجلا حریری، مریم خادمی*، فهیمه باب الحوائجی صفحات 160-165
    هدف

    با توجه به اهمیت و جایگاهی که حوزه غدد درون‌ریز در بخش سلامت دارد، تسهیل بازیابی اطلاعات در این حوزه می‌تواند بسیار مهم باشد. مطالعه حاضر با هدف مدل‌سازی موضوعی مقالات منتشر شده پژوهشگران ایرانی در حوزه غدد درون‌ریز و متابولیسم در پایگاه استنادی علوم انجام گرفت.

    روش بررسی

    این تحقیق از نوع توصیفی بود و با روش متن‌کاوی انجام شد. چکیده مقالات با استفاده از کلید واژه‌های منتخب سرعنوان موضوعی پزشکی MeSH (Medical Subject Headings) از پایگاه استنادی علوم استخراج گردید. 5552 مقاله از سال 1977 تا سال 2019 بازیابی شد. سپس متن چکیده‌ها در نرم‌افزار MATLAB مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و دسته‌بندی شد.

    یافته‌ها

    دسته‌های موضوعی متشکل از 20 واژه و در 48 دسته استخراج گردید. بیماری دیابت با 7145 بار تکرار، بیشتر از سایر موضوعات مورد توجه پژوهشگران ایرانی قرار گرفته ‌است. دسته موضوعی مربوط به بیماری‌های سندرم متابولیک با بیشترین تعداد مقالات (304 مقاله) و دسته موضوعی شماره 47 که مربوط به بیماری‌های نرمی استخوان بود، کمترین تعداد مقالات (51 مقاله) را به خود اختصاص داد.

    نتیجه‌گیری

    پژوهشگران ایرانی به تحقیقاتی با موضوع سندرم متابولیک بیشتر و به موضوعاتی مانند نرمی استخوان کمتر پرداخته‌ بودند. مباحثی شامل Dwarfism، Parathyroid Diseases، Pituitary Diseases، Gonadal Disorders، Polyendocrinopathies و Autoimmune که در موضوعات حاصل از مدل‌سازی موضوعی وجود نداشت، بیانگر خلا موجود در پژوهش‌های محققان ایرانی می‌باشد که بر لزوم توجه بیشتر بر این حوزه‌ها تاکید می‌شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی موضوعی، غدد درون ریز، متن کاوی، تخصیص پنهان دریکله
  • عبدالرسول خسروی*، فرهاد لطفی، محمدرضا یزدانخواه فرد، کامران میرزایی صفحات 166-171
    مقدمه

    آموزش مجازی در حال حاضر به عنوان یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر مطرح می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت ارزیابی دروس ارایه شده مجازی مقطع کارشناسی رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری شامل 221 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه‌های علوم پزشکی آبادان، اصفهان، بوشهر و همدان بود که با توجه به محدود بودن تعداد، از روش تمام‌شماری استفاده شد. جامعه مورد بررسی تا پایان نیم‌سال دوم سال 1400 در دو نیم‌سال در کلاس‌های مجازی آموزشی شرکت کرده بودند. داده‌ها به وسیله پرسش‌نامه خودایفا و بر مبنای مدل Kirkpatrick که شامل سه سطح واکنش، یادگیری و رفتار از مدل مذکور را می‌سنجد، جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های Mann-Whitney U و Kruskal–Wallis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    میانگین نمره حیطه‌های واکنش، یادگیری، تغییر رفتار و ارزیابی دروس ارایه شده مجازی به ترتیب 08/12 ± 38/40، 70/5 ± 60/16، 40/6 ± 90/20 و 30/17 ± 80/57 برآورد گردید. میزان تاثیر دوره‌های آموزش مجازی برگزار شده در بین دانشجویان مقطع کارشناسی کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی ضعیف گزارش شد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به پایین بودن میزان رضایت دانشجویان از دروس ارایه شده مجازی، کاهش سطح یادگیری و تغییر رفتاری نامناسب، گروه‌های کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی برای زمینه‌سازی استفاده از آموزش مجازی و کسب رضایت، یادگیری و تغییر رفتار یادگیرندگان، باید نسبت به ارتقای برنامه‌های آموزش مجازی خود بر اساس مدل Kirkpatrick برنامه‌ریزی لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، علم کتابداری، دانشجویان
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی*، الهام محمدی پور صفحات 172-181
    مقدمه

    در یک اقتصاد با زنجیره تامینی از مواد اولیه تا محصول نهایی، ممکن است ریسک‌هایی ایجاد شود که سراسر زنجیره تامین را تحت تاثیر قرار دهد و موقعیت بحرانی ایجاد کند. تاکنون 19 مقاله به شناسایی و اولویت‌بندی ریسک زنجیره تامین گردشگری سلامت پرداخته‌اند که در نتایجشان تفاوت‌هایی مشاهده می‌شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، فراترکیب و مدل‌سازی ریسک زنجیره تامین گردشگری سلامت بود.

    روش بررسی

    در مرحله اول، از روش کیفی فراترکیب استفاده شد و کلید واژه‌‌هایی مانند «ریسک زنجیره تامین گردشگری سلامت، ریسک زنجیره تامین گردشگری مراقبت بهداشتی، ریسک زنجیره تامین گردشگری پزشکی» در پایگاه‌های Web of Science، Google Scholar، SID (Scientific Information Database)، ProQuest، Emerald Insight، ScienceDirect و PubMed بررسی گردید. در مرحله دوم با استفاده از روش مدل‌سازی ساختاری- تفسیری، مدل ریسک شناسایی‌ شده طراحی شد.

    یافته‌ها

    با استفاده از روش فراترکیب، ریسک در قالب 7 کد مفهومی شامل « ریسک تامین، فرایند، سازمانی، صنعت، شبکه، مشتری نهایی و محیطی گردشگری سلامت» دسته‌‌بندی گردید. همچنین، نتایج مدل‌سازی ساختاری- تفسیری، ریسک محیطی گردشگری سلامت را به عنوان تاثیرگذارترین ریسک و ریسک سازمانی، شبکه، فرایند و تامین گردشگری سلامت را به عنوان تاثیرپذیرترین ریسک نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به مدل مفهومی مطالعه، ریسک محیطی دارای بیشترین اثرگذاری و ریسک تامین، فرایند، سازمانی و شبکه دارای بیشترین اثرپذیری می‌باشند. بنابراین، بررسی ریسک زنجیره تامین گردشگری سلامت برای کشورهایی که علاقمند به توسعه و بهبود کیفیت این صنعت هستند، بسیار حایز اهمیت می‌باشد. همچنین، بهتر است مدیران، سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان حوزه گردشگری سلامت، از مزایای شناسایی و تحلیل ریسک در سطح زنجیره تامین غافل نشوند.

    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، گردشگری سلامت، فراترکیب
  • اصغر احتشامی*، سکینه سقاییان نژاد اصفهانی صفحات 182-184
  • زهرا کاظم پور، حسن اشرفی ریزی* صفحات 185-187
|
  • Ali Mojarad-Hefzabad, Haniyeh Sadat Sajadi, Fatemeh Soleymani*, Meisam Seyedifar Pages 138-144
    Introduction

    Given the impact of the COVID-19 pandemic on routine healthcare delivery, access to the drugs they needed was challenging for patients with non-communicable diseases. This study endeavored to identify the problems of these patients in accessing their medicine during the COVID-19 and the proposed solutions from the perspective of stakeholders.

    Methods

    This qualitative study was conducted through semi-structured individual interviews. Participants (=34) were purposefully selected from Tehran's health policymakers, physicians, pharmacists, and patients with chronic diseases. Data were analyzed through the content analysis method.

    Results

    Data analysis was categorized into six themes and 15 sub-themes. Primary challenges included medical care, providing the required drugs, financial ability, and access to information. Elevating governance in the drug sector and organizing the drug supply chain were identified as strategies.

    Conclusion

    To improve patients' access to the medicine they need in crises, proper planning to supply the medicine, use the capacity of pharmacies and pharmacists, set up systems related to telemedicine, and faster implementation of prescription and electronic prescription is recommended.

    Keywords: Medicine, Chronic Diseases, Epidemics, COVID-19
  • Madineh Naderi, Mohsen Shafiei-Nikabad* Pages 145-151
    Introduction

    Adoption of cloud computing in the health industry is an important strategy to improve the quality of health services and facilitate patient care and reduce hospital operating costs and an effective practice in improving the management of customer relationship. This study endeavored to investigate the effect of cloud computing adoption on CRM with the quality mediator role of healthcare services.

    Methods

    This study is correlation-descriptive type. The population included 306 staff of 6 training hospitals in Ahvaz, and it is descriptive and correlational in terms of data collection method. Data collection instrument was a standard questionnaire. Data analysis was performed using structural equation modeling technique.

    Results

    The results showed that cloud computing adoption has a significant positive effect on CRM, and cloud computing adoption has a significant positive effect on Healthcare Services. Besides, the positive impact of Healthcare Services has a significant positive impact on CRM and cloud computing adoption was confirmed by the mediating role of Healthcare Services on Healthcare Services.

    Conclusion

    Adoption of cloud computing leads to the improvement of the quality of health care services in the teaching hospitals of Ahvaz. Through the use of cloud computing technology, hospitals can access information about each patient in order to facilitate more effective planning and quality presentation.

    Keywords: Cloud Computing, Management, Customer Relationship Management, Healthcare Services Quality
  • Maryam Khodabin, Saeed Shirshahi*, Nosrat Riahinia Pages 152-159
    Introduction

    Awareness of the status of academic products in dentistry can help researchers in this discipline to make decision; This study outlines the academic structure of a decade of research (2010-2020) in dentistry in the Middle Eastern countries.

    Methods

    The required data were extracted from the science citation index. The collection includes all documents produced in the dentistry by authors from Middle Eastern countries, between 2010 to 2020. The studied scientific documents include 2653 scientific documents. Scientometric method was employed to map the scientific structure.

    Results

    The field of Dentistry Oral Surgery Medicine had the highest rate of scientific production among the disciplines of dentistry. The academic structure of this discipline consists of 7 clusters. Tehran University of Medical Sciences was ranked third in the list of top universities in the Middle East. Iran ranked third in the Middle East, with corona lexical connections, pandemics, protocols, transmissions, and corona-related issues evident.

    Conclusion

    Creating an emerging cluster centered on Covid and allocating 74 articles and 12 co-occurrences during a year (2019-2020) shows the concerns of dentists due to the imposed conditions of Corona disease. Dental problems and concerns caused by the Covid 19 epidemic.

    Keywords: Dentistry, Cluster Analysis, COVID-19, Middle East
  • Omolbanin Asadi-Ghadiklaei, Nadjla Hariri, Maryam Khademi*, Fahimeh Babahavaeji Pages 160-165
    Introduction

    Due to the importance and status of the endocrine field in the health sector, facilitating information retrieval in this field seems to be important. This study endeavored to run topic modeling of articles published by Iranian researchers in the field of endocrinology and metabolism in the science citation database.

    Methods

    This applied study was done by text mining method. In this study, abstracts of articles were extracted from the science citation database using selected keywords as a medical subject. 5552 articles were retrieved from 1977 to 2019, then the text of abstracts was analyzed and categorized.

    Results

    Subject categories with 20 items were extracted in 48 categories. Diabetes with 7145 recurrences has been considered by Iranian researchers more than other topics. Subject category related to metabolic syndrome diseases with the highest number of articles (304 articles) and subject category No. 47 which is the subject category related to osteoporosis with the lowest number of articles (51 articles) were reported.

    Conclusion

    The results revealed that Iranian researchers have done more research on metabolic syndrome and less research on osteoporosis. Topic categories including Dwarfism, Parathyroid Diseases, Pituitary Diseases, Gonadal Disorders, Polyendocrinopathies, and Autoimmune that do not exist in the topics resulting from modeling indicate a gap in the research of Iranian researchers that emphasizes the need for more attention to these areas.

    Keywords: Topic Modeling, Endocrine System Diseases, Metabolism, Text analysis, Latent Dirichlet Allocation
  • Abdolrasoul Khosravi*, Farhad Lotfi, Mohammadreza Yazdankhah-Fard, Kamran Mirzaei Pages 166-171
    Introduction

    Virtual education is currently considered an unavoidable necessity. This study endeavored to determine the status of evaluation of virtual courses offered in the field of librarianship and medical information of medical universities in the academic year 2021.

    Methods

    This applied study was conducted with a survey method and a descriptive-analytical approach. The population was 221 undergraduates of library and medical information at Abadan, Isfahan, Bushehr, and Hamedan universities of medical sciences. Due to the limited number, the counting method was used. By the end of the second semester of the academic year 2021, the study population had participated in two semesters of virtual classes. Data were collected by a self-administered questionnaire based on the Kirk Patrick model, which includes three levels of reaction, learning, and behavior from the Kirk Patrick model. The validity and reliability of the instrument were confirmed.

    Results

    The results indicated that the mean score of reaction domains was 40.38 ±12.08, learning was 16.60 ± 5.70, behavior change was 20.9 ± 6.40 and evaluation of lessons was estimated 57.80 ± 17.30. The effectiveness of virtual education courses held among undergraduates in librarianship and medical information was reported to weak.

    Conclusion

    Due to the low level of students 'satisfaction with the virtual courses, reducing the level of learning and inappropriate behavioral change, librarianship, and medical information groups are recommended to pave the way for the use of virtual education and gain satisfaction, learning and changing learners' behavior. Upgrade their e-learning programs based on the Kirk Patrick model.

    Keywords: Distance Education, Library Science, Students
  • Esmaeil Mazroui-Nasrabadi*, Elham Mohammadipour Pages 172-181
    Introduction

    In an economy with a supply chain from raw materials to the final product, there may be risks that affect the entire supply chain and cause a critical situation. To date, few studies have identified the risks of the health tourism supply chain, the results of which show contradictions. Therefore, this study endeavored to do meta-synthesis and model the risks of the health tourism supply chain.

    Methods

    In the first stage, the meta-synthesis qualitative method was used and keywords such as health tourism supply chain risks, healthcare tourism supply chain risks, medical tourism supply chain risks were sought for in databases Google Scholar, Web of science, PubMed, ScienceDirect, Emerald insight, ProQuest, SID reviewed. In the second stage, using the structural-interpretive modeling method, the identified risks model was developed.

    Results

    Using the meta-synthesis method, risks were categorized into seven concept codes, which are supply, process, organizational, industry, network, end customer and environmental risks. Besides, the results of structural-interpretive modeling showed environmental risks as the efficient and organizational risks, network, process and supply as the effective risks.

    Conclusion

    Examining the risks of the health tourism supply chain is important for countries interested in developing and improving the quality of the industry. Besides, managers, policymakers, and planners in the field of health tourism should take into account the benefits of risk identification and analysis at the supply chain level, because it helps health systems to achieve supply chain management goals and competitive advantage.

    Keywords: Risk, Supply Chain, Health Tourism, Meta-Synthesis
  • Asghar Ehteshami*, Sakineh Saghaeiannejad-Isfahani Pages 182-184

    Today, with the development of mobile health (mHealth), it is possible to change the health behavior of patients and there is a potential for positive health outcomes. The inherent features of mHealth equipment lead to numerous competitive health benefits; however, despite that, mHealth development faces many political, safety, security and technical challenges. Lack of proper business model, lack of comprehensive policies for mass investment and non-compliance with legal guidelines are other political challenges to mHealth development. Secure app development requires: safe app development guidelines, knowledge, expertise, and developer motivation; interaction with security experts, stakeholders’ participation, accessing necessary resources, removing limitations and performing security tests. Some apps are technically difficult to install, and some do not have a good interface. Lack of integration of data generated in patients' mobile devices with their electronic health records prevents professionals from easily accessing the data. Continuous measurement of the vital parameters of the mHealth participants leads to a sky rocket increase in data, analysis, communication and workload. Excessive focus on health assessments can negatively affect the mental health of low-motivated users. Accordingly, more motivated patients need to participate in mHealth programs to lead to positive mHealth outcomes.

    Conclusion

    governments should recognize mHealth and policymakers should address health inequalities through it. It seems that close collaboration of stakeholders can be effective in solving the challenges of developing mHealth. Proper cooperation requires the existence of appropriate guideline s and regulations, extensive investment and the promotion of a culture of mHealth medicalization.

  • Zahra Kazempour, Hasan Ashrafi-Rizi* Pages 185-187

    Nowadays, the field of health needs up-to-date information and a large amount of this information publish by journals and they are the most important platform for publishing the latest scientific findings. Therefore, the publishing model of these journals must change according to new conditions. Nowadays, Continuous Publication (CP) model has been considered as a dynamic method in publishing articles due to various advantages for both researchers and those involved in journals; so that journals try to use this publication model. Therefore, for reasons like reducing the pressure on scientific journals due to increasing the volume of articles received, researchers motivation to conduct research, increasing the speed of publication of new topics, priority of sending scientific articles to journals with CP model, speed of receiving citations, speed of indexing journal articles in citation databases and helping to conduct secondary articles, the use of CP model in health journals has become more necessary.