فهرست مطالب

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 55 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی دادرس* صفحات 1-30

    روایات صوفیانه به لحاظ عمق و نوع تجربه‏ای که بیان می‏کنند و کارکرد اصلی آن‏ها، یعنی برانگیختن نوعی تجربه عرفانی در خواننده، و تنبه، استحاله و هدایت او، قابلیت بررسی‏ های روان‏کاوانه جدی را دارند. مقاله حاضر به نوبه خود می‏کوشد با چنین رویکردی، طبقه‏بندی جدیدی از این روایات، با نظر به مفهوم روان‏کاوانه «انتقال»، ارایه دهد. در این طبقه ‏بندی، مجموعه روایات صوفیانه و حکایات اسرارالتوحید به طور خاص به عنوان روایتی کلان درنظر گرفته شده که فرایند روان‏درمانی را به محوریت مفهوم انتقال، به تصویر می‏کشد؛ و هر خرده‏روایتی ذیل یکی از مراحل این فرایند قابل ‏طبقه ‏بندی است. با این نگاه، کارکرد اغلب روایات تذکره ‏ها را می‏توان با یکی یا شماری از این مراحل متناظر دانست. پس در‏واقع، خواننده متنی واحد در خاتمه خواندن متن، به انحاء مختلف، مجموع این مراحل را گرچه در روندی غیرخطی ازسر می‏گذراند. این مراحل که با ارجاع به آراء زیگموند فروید و شارح ساختارگرای او، ژاک لکان، تبیین شده‏اند، عبارت اند از: 1) برساختن سوژه مفروض ‏به‏ دانستن، 2) مقاومت/ انکار، 3) ابژه تصادفی نشانه، و 4) رسالت. اما انتخاب اسرارالتوحید در این مطالعه موردی، به دلایل متعدد صورت گرفته است؛ ازجمله، اشتمال بر روایات فراوان‏تر و متنوع‏تر نسبت به دیگر مقامات و تذکره ‏ها، و دیگر، تاثیر عمیق این متن بر روایات صوفیانه پسین.

    کلیدواژگان: روایات صوفیانه، نقد روان کاوانه، انتقال، اسرارالتوحید
  • سید علی سراج * صفحات 31-68

    ادبیات و به طور اخص رمان آینه تمام‏نمای تحولات فکری، فرهنگی و سیاسی جوامع مختلف ازجمله دنیای غرب بوده است. مسیله‏ پیچیده و غامض دنیای غرب موسوم به مدرنیته و عصر روشنگری و پیامدها و دستاوردهای آن طی چند سده اخیر، محور ادبیات، داستان‏ها، رمان‏ها و صنعت فرهنگ بوده است. جریان مدرنیته و حاکمیت پارادایم پوزیتویسم، بازخوردهای فکری، فلسفی و معرفتی مثبت و منفی در ساحات زندگی بشری ایجاد کرد. در پاسخ به مهم ترین پیامد تحولات فکری معرفتی مذکور، یعنی نسبیت‏انگاری معرفتی و کم رنگ شدن امور قدسی و فرابشری در زندگی انسان مدرن، راهبردهای مختلفی در دنیای غرب به کار گرفته شد. الگوهای عرفانی تعلیمی ازجمله رویکردهایی است که در جهت آسیب‏شناسی و ارایه راهکار برای وضعیت بحران‏زده بشر در حوزه‏های فرهنگی، فکری و اجتماعی، بازتولید آرامش روحی روانی، تحکیم پایه های معرفتی‏ و رفع عطش معنوی انسان‏ها، از سوی برخی نویسندگان به کار گرفته شد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، ده اثر عرفانی تعلیمی جهان شامل لبه تیغ، سیذارتا، جاناتان پرنده دریایی، کوه جادو، جهان سوفی، سلحشور نور، شازده کوچولو، سه ‏شنبه‏ ها با موری، راز و پیشگویی آسمانی بررسی شد. یافته‏ های پژوهش با رویکرد تفسیری حاکی از آن بود که درون‏مایه‏ها و محتوای آثار منتخب در دو سطح مقابله و منتقد نظام سرمایه‏داری و ارایه راهکار جهت برون رفت از وضعیت بحران گونه انسان مدرن و دیگری دفاع از نظام سرمایه ‏داری و ارزش‏های فرهنگی و اجتماعی آن بود که به نگارش آثار عرفانی و شبه عرفانی منتهی و منجر شد.

    کلیدواژگان: مدرنیته، انسان گرایی، بحران های معرفتی، آثار عرفانی
  • ایوب مرادی* صفحات 69-100

    از زمانی که برایان مک هیل در تفکیک رمان مدرن از رمان پسامدرن بر عنصر غالب معرفت شناسانه و هستی شناسانه تاکید ورزید، به موضوع عنصر غالب در بیشتر پژوهش های مربوط به آثار پسامدرن توجه شد. مک هیل معتقد بود که در رمان های مدرن عنصر غالب مسایل معرفت شناسانه است، درحالی که رمان های پست مدرن به موضوعات هستی شناسانه اهمیت بیشتری می دهند. معرفت شناسی بخشی از دانش فلسفی است که طی سه قرن اخیر اهمیت ویژه ای یافته و موضوع آن بررسی مسئله شناخت و ویژگی های آن است. مک هیل اعتقاد داشت که رمان های مدرن هم در محتوا و هم در ساختار به پرسش هایی می پردازند که حول مسئله شناخت می چرخند. پرسش هایی نظیر اینکه شناخت چگونه حاصل می شود؟ محدوده آگاهی کجاست؟ معرفت چه ساختاری دارد؟ و مواردی از این قبیل. رمان گفت وگوی جادوگر بزرگ با ملکه جزیره رنگ ها شرح وقایع یک روز از زندگی نوجوانی به نام «رهی» است که مهمان خانواده ای می شود که فرزند خود را ازدست داده اند. نویسنده در این اثر هم در محتوا و هم در ساختار موضوع شناخت را دست مایه روایتگری قرار داده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی عنصر غالب معرفت شناسانه در این رمان پرداخته است. نتایج نشان می دهد که خانیان در این اثر با استفاده از رویکردهایی همچون چیستی و کارکرد نشانه های زبانی در امر آگاهی، مسئله نیت مندی و موضوع پویش در آگاهی به بررسی ویژگی ها، شرایط و گستره شناخت پرداخته است.

    کلیدواژگان: عنصر غالب، معرفت شناسی، رمان نوجوان، روایت مدرن، حیث التفات، پویش آگاهی
  • فواد مولودی* صفحات 101-139

    در مقاله حاضر کوشیده‎ایم از منظری فلسفی، نسبت اسطوره و داستان مدرن ایرانی را نشان دهیم. هگل در صورت‎بندی ایدیالیستی خود از تاریخ فلسفه هنر نشان داد که در مراحل آغازین تمدن، هنر نتیجه پیوند «مطلق» با «کل جوهری» بوده است، اما در مراحل متاخر، مطلق از وحدت خلسه‎آور خود با کلیت به درآمده است و به تبع این، هنر نتوانسته است یگانگی مطلق با کلیت را نشان دهد. هایدگر و لوکاچ نیز متاثر از هگل بودند و گسست هنر معاصرشان از ذات را نشانه زوال می‎دانستند، اما اعضای مکتب فرانکفورت آرای جدیدی طرح کردند و نشان دادند که هنر و ادبیات مدرن به انحای مختلف از واقعیت فاصله گرفته و برای پیوند با  ذات، کلیت و وحدت کوشیده است.  در داستان مدرنیستی یکی از راه‎های برقرای نسبت با وحدت و کلیت، نمایش اسطوره در داستان است. در این داستان‎ها به موازات فرم‎زدایی و نمایش ازهم‎گسیختگی جهان معاصر در فرم تازه، شاهد حرکت به گذشته نیز هستیم و وحدت اساطیری در قالب آوانگاردیسم فرمی نشان داده می‎شود. این دیالکتیک خود متضمن وحدت است. از این منظر، در داستان مدرن ایرانی، از سال 1300 تا 1357ش، هدایت و گلشیری نماینده اصلی دو گسست بنیادین هستند که هم زمان با فرم‎زدایی مدرن از فرم‎های رایج زمانه خود، رجعت به گذشته نیز داشتند و اسطوره‎های ایرانی را در قالب استحاله و واسازی، در آثار خود گنجاندند. در مقاله حاضر، نشان داده‎ایم که این دو نویسنده در حرکتی دیالکتیکی، هم روح امر مدرن و هم ضرورت بازنمایی و بازخوانی امر تاریخی را نشان داده‎اند.

    کلیدواژگان: فلسفه هنر، هگل، مکتب فرانکفورت، اسطوره، داستان مدرنیستی، کلیت، ایده آل
  • بهناز وهابیان*، مسعود دهقان، ابراهیم بدخشان صفحات 141-177

    بازنمایی جهان‏های زیرشمول در انگاره جهان‏های متن مورد‏نظر ورث (1999) براساس رویکرد شعرشناسی شناختی، هدف اساسی پژوهش حاضر بوده است. نگارندگان در نوشتار پیش‏رو، با بررسی داستان بوف‏ کور براساس جهان‏های زیرشمول نشان دادند که نویسنده داستان به چه میزان از عناصر سازنده جهان‏های زیرشمول شامل اشاره‏ای، نگرشی و معرفت‏ شناختی استفاده کرده است. ماهیت روش‏ شناسی این پژوهش کیفی، توصیفی تحلیلی بوده و داده ‏ها از داستان بوف‏ کور انتخاب شده‏ اند. گفتنی است که تمامی بندهای موجود در این داستان موردبررسی قرار گرفته ‏اند، اما به دلیل محدودیت در حجم مقاله، صرفا در بیست بند از داستان مذکور، لایه‏ های سه‏ گانه جهان‏ های زیرشمول، به مثابه یکی از لایه ‏های معنایی در انگاره جهان ‏های متن در رویکرد شناختی تحلیل شده ‏اند. نگارندگان در صددند تا نشان دهند که بازنمایی جهان‏های زیرشمول سه‏گانه در داستان بوف کور چگونه بوده و اینکه نویسنده چگونه از این لایه ‏ها در داستان استفاده کرده است. یافته‏ ها حاکی از آن است که داستان بوف‏ کور به وجه معرفت ‏شناختی، به مراتب بیشتر از دیگر وجوه جهان ‏های زیرشمول اشاره‏ای و نگرشی توجه داشته است. همچنین، نتایج نشان داد که اکثر بندها روایی و گفتمانی بوده و جهان زیر‏شمول معرفت‏ شناختی در این داستان بازتاب گسترده‏ای داشته است.

    کلیدواژگان: انگاره جهان های متن، جهان های زیرشمول، اشاره ای، نگرشی، معرفت شناختی، بوف کورختی
  • مهرداد علیزاده شعرباف* صفحات 179-193

    مقاله حاضر به نقد و بررسی کتاب هویت ملی در قصه های عامه دوره صفوی اثر محمد حنیف می پردازد. نویسنده در مقدمه این کتاب 317 صفحه ای ادعا می کند که «هدف اصلی پژوهش یافتن وجوه مختلف هویت ملی ایرانیان در قصه های عامه دوره صفوی است» (1394: دوازده) و سپس ادعا می کند «نگارنده پس از بررسی موضوع هویت خواهد کوشید تا در خلال بررسی متون به سوال هایی در باب هویت پاسخ دهد» (همان: سیزده). محمد حنیف مسئله اهمیت هویت در عصر صفوی و پیوند آن با قصص این دوره را به خوبی متوجه شده است1 و در کتاب هویت ملی در قصه های عامه دوره صفوی سعی در بازنمود این مسئله دارد، اما ایرادات اساسی در کار وی به چشم می خورد که در ادامه به چهار مورد از مهم ترین آن ها اشاره خواهد شد.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، کتاب هویت ملی در قصه های عامه دوره صفوی، محمد حنیف
|
  • Seyyed Mehdi Dadras* Pages 1-30

    Sufi narratives are ever susceptive to psychoanalytic studies per the extent of their detailed experiences and also their main function, which is to incite a kind of “mystical experience” in the reader. Accordingly, the present study attempts to introduce a novel classification of these narratives in line with the psychoanalytic concept of “transference”. In this classification, the selection of Sufi narratives and the anecdotes of Asrār-al-Tawḥid in particular, are regarded as a macro-narrative that depicts the process of psychotherapy with a focus on the concept of transference. Each micro-narrative could be categorized under one of the stages involved within the process. In this point of view, the function of most of the anecdotal narratives (Taḍkiras) is apt to be seen as corresponding to one or a number of these stages. In effect, the reader of a single text encounters all these stages in different ways, albeit in a non-linear process, by the end of the reading. These stages, defined by reference to Freudʼs views and his structuralist follower, Lacan's, are listed as: 1) establishing the subject supposed to know, 2) resistance/denial, 3) the random object of the sign, and 4) mission. Yet, the choice of Asrār al-Tawḥid in this case study has been due to several reasons, including the inclusion of morer diverse narratives than other anecdotal narratives as well as the profound impact of this text on the later Sufi narratives.

    Keywords: Sufi Narratives, Psychoanalytic Criticism, transference, Asrār al-Tawḥid
  • Ali Seraj* Pages 31-68

    Following the foundations of the flow of modernity and the positivism paradigm on the level of human life, moral crises in various dimensions and social anomalies were formed in the epistemology of relativism in the Western world. Consequently, its intellectual foundations of thought were strongly criticized by rival schools, even in the West itself. On this basis, the leaders of the capitalist system, in order to cover their weaknesses, and to consolidate their epistemic foundations with another element called mysticism, have tried to consolidate their attitude and worldview. In this research by adopting a descriptive-analytical method based on interpretive approach, ten works from the most prominent mystical-educational novels of the world (blade edge, Siddhartha, Jonathan Sea Bird, Magic Mountain, World Sophie, and Warrior of the Light, Little Prince, and Three Thousands with Murray, Mystery and Heavenly Prophecy) have been selected to be investigated. The findings of the study indicated that the themes and content of selected works can be categorized in two opposing groups. The first group is critical to the capitalist system and tries to provide a way out of the crisis, while the other defends the capitalist system and its cultural and social values, which led to the formation of mystical and quasi-mystical works in the West.

    Keywords: Scientific developments, humanism, epistemic crises, prominent mystical works
  • Ayoob Moradi* Pages 69-100

    Ever since Brian McHale emphasized the modern epistemological and ontological element in the separation of the modern novel from the postmodern novel, the subject of the dominant element has been considered in most postmodern research. McHale believed that in modern novels the dominant element is epistemological issues. Postmodern novels, on the other hand, pay more attention to ontological issues. Epistemology is a part of philosophical knowledge that has gained special importance during the last three centuries and its subject is the study of the issue of cognition and its characteristics. McHale believed that modern novels address questions in both content and structure that revolve around the issue of cognition. Questions such as how is cognition achieved? Where is the scope of awareness? What is the structure of knowledge? The novel "The Great Magician's Conversation with the Queen of the Colorful Islands" tells the story of a day in the life of a teenager named Rahi who becomes a guest of a family that has lost its child. In this work, the author has made the subject of cognition the subject of narration both in content and structure. The present study has used a descriptive-analytical method to study the dominant epistemological element in this novel. The results show that in this work, Khanian has examined the characteristics, conditions and scope of cognition by using approaches such as the function of linguistic signs in the matter of consciousness, the issue of intentionality and the subject of dynamics in consciousness.

    Keywords: Dominant element, epistemology, adolescent novel, modern narrative, intentionality, dynamism in consciousness
  • Foad Molooodi* Pages 101-139

    In the present study, we have set out to depict the relationship of mythical and modern Iranian stories from the perspective of the philosophy of Art. Hegel, in his idealistic formation of the history of philosophy of Art, showed that in the primary stages of civilization, Art was the outcome of the connection of “absolute” and “essence.” As a result, Art has failed to show absolute unity with “absolute.” Along the same line, Heidegger and Lukács considered the distance between Art and “essence” as a sign of decline. Meanwhile, the members of the Frankfurt School, put forward new ideas in the Hegelian context of the time; they demonstrated that modern Art and literature, are moving away from reality and attempted to approach “essence,” “universal,” and “unity.” In modernist stories, employing myth is one way to establish a relationship between “unity” and “universal” and so we experience deformation and disintegration of the contemporary world, we witness a flashback, a mythical unity in the shape of formal avant-gardism. From the same perspective, Hedayat and Golshiri are main representatives of two fundamental breaks in modern Iranian stories from 1300 to 1357. Along with modern deformation of the contemporaneous forms, they included flashbacks and Iranian myths, in the form of transformation and deconstruction, in their stories. The results indicated that these two authors, in a dialectical fashion, depicted both the spirit of modernity and the need for historical rereading and representation.

    Keywords: Hegel, The Frankfurt School, myth, modernist story, universal, ideal, philosophy of art
  • Behnaz Vahabian*, Masoud Dehghan, Ebrahim Badakhshan Pages 141-177

    The purpose of the present study is to investigate the sub-worlds in Werth's Text Worlds Theory (1999) based on Cognitive Poetics Approach. Upon analysis, the authors showed that up to what extent the writer of Blind owl has used the sub-worlds including deictic, attitudinal, and epistemic. The methodological nature of this qualitative research is descriptive-analytic. It should be noted that all the clauses have been examined. But due to the limitation of the paper volume, in only 20 clauses of this story, the three sub-worlds have been analyzed as one of the semantic layers in Werth's Text Worlds Theory. The authors sought to illustrate the representation of the three sub-worlds in Blind owl and the way the writer has used these three layers in the story. The findings indicated that the epistemic sub-world has been used significantly more than other two sub-worlds, i.e. deictic and attitudinal. Also, the results showed that most of the clauses are narrative and discursive, and the epistemic sub-world has been reflected widely in this story.

    Keywords: Text Worlds Theory, sub-worlds, deictic, attitudinal, epistemic, Blind Owl
  • Mehrdad Alizade Sharbaf* Pages 179-193

    The present article reviews the book “National Identity in the Folk Tales of the Safavid Period” by Mohammad Hanif. In the introduction to this 317-page book, the author claims that the main purpose of research is to find different aspects of Iranian national identity in Safavid folk tales and then claims that after examining the issue of identity, the author will try to study the texts.  Answer questions about identity. Mohammad Hanif has well understood the issue of the importance of identity in the Safavid era and its connection with the stories of this period and tries to represent this issue in the book National Identity in the folk tales of the Safavid period. But there are fundamental flaws in his work, four of the most important of which will be mentioned in the aricle.

    Keywords: Book Criticism, National Identity in The Folk Tales of the Safavid Period, Mohammad Hanif