فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی آمریکا
پیاپی 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی آدمی*، المیرا حاج محمدی صفحات 5-42
    تحلیل تک بعدی قدرت از منظر ریالیستی در محیط بین المللی آنارشیک، تبیین جامعی از تحول منابع قدرت و تاثیر آن بر ساختار نظام بین الملل به دست نمی دهد، حال آن که نظریات جابه جایی قدرت در چارچوب برداشت سلسله مراتبی از قدرت، نظام بین الملل و کارگزاران آن بستر مناسب تری به منظور بررسی تاثیر تحولات منابع قدرت بر ساختار سلسله مراتبی نظام بین الملل فراهم می نماید. بنابر این، مطالعه تطبیقی نظریات مطرح شده در این مطالعه با نظریه های جابه جایی قدرت ضروری به نظر می رسد. هدف اصلی این مقایسه، بررسی روند تحولات قدرت-محور جنبه های ساختاری-هژمونیک نظام بین الملل از زمان طرح نظریه جابه جایی قدرت تا دوران معاصر است. در امتداد نظریاتی ازاین دست مقاله حاضر بر آن است تا با التفات به پدیده های نوظهور بین المللی به بررسی این مهم بپردازد که چگونه دگردیسی شش وجهی قدرت موجب تغییر در ساختار سلسله مراتبی نظام بین الملل و هژمونی ایالات متحده گردیده است. در راستای دست یابی به این مهم، مقاله حاضر به تعریف فرمول تکانه قدرت بین المللی و مدل شش ضلعی قدرت، مشتمل بر چارچوب شش گانه 1. قدرت اقتصادی دانش بنیان 2. نظام سلامت و دارویی پیشرفته 3. نفوذ در حوزه های سایبری و مجازی 4. نفوذ ژیوپولتیکی 5. قدرت گفتمانی و ایده ای و 6. قدرت نظامی دانش بنیان می پردازد. تحلیل در چارچوب های نظری مذکور حاکی از آن است که تغییر ماهیت قدرت بین المللی از اقتصادی-نظامی به تکنولوژیک-فناوری موجب شده است که در عصر قدرت دیجیتال، نظام بین الملل در سطحی کلان دستخوش دگردیسی از ساختار سلسله مراتبی به ساختار منظومه ای (منظومه های دو گانه به رهبری ایالات متحده آمریکا و چین) گردد که پیامد خودکار این نظام منظومه ای، نه جابه جایی یا انتقال قدرت، بلکه تسهیم قدرت میان هژمون و ابرقدرت نوظهور است.
    کلیدواژگان: اقتصاد نوآوری، جابه جایی قدرت، خوشه های علم و فناوری، نظام بین الملل منظومه ای
  • همت الله شمولی*، علی باقری دولت آبادی صفحات 41-66

    از زمان اشغال سفارت آمریکا در سال 1358 تا کنون، ایران و آمریکا روابطی خصومت آمیز و پرتنش را تجربه کرده اند. در طول این مدت کاخ سفید از هیچ تلاشی برای تغییر حکومت در تهران چشم پوشی نکرده است. پرسش اصلی پژوهش این است که راهبرد کلان آمریکا برای مقابله با ج.ا.ایران در دوره جو بایدن چیست؟ فرضیه اصلی پژوهش به ژیوپلیتیک زدایی در خارج و مشروعیت زدایی در داخل به عنوان دو راهبرد جدید آمریکا برای مقابله با ایران اشاره دارد. بنابر این، هدف مقاله بررسی و تحلیل این دو راهبرد خواهد بود. برای این منظور داده های لازم به شیوه کتابخانه ای گردآوری و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بر اساس آموزه های جنگ هوشمند، هدف آمریکا از اقدامات مذکور طی یک فرآیند سینوسی و فرسایشی، تهی سازی و اعتبارزدایی از نظام سیاسی ایران در دو سطح داخل و خارج (مشروعیت زدایی و تسلیم سازی) و تهی سازی ظرفیت استراتژیک و ژیوپلیتیک ایران در منطقه برای خارج کردن ابزارهای قدرت از دست آن (تضعیف برای تسلیم یا تغییر رژیم) است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قدرت هوشمند، مشروعیت زدایی، آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه
  • عبدالمحمد کاشیان* صفحات 67-84
    رشد سریع و پایدار اقتصاد چین سبب شده است تا تحولات عمیقی در اقتصاد جهان حاکم شود و معادلات جدیدی را در عرصه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در سطح بین الملل ایجاد نماید. از مهم ترین این تحولات، تاثیر بر قدرت اقتصادی آمریکا در موازنه با چین و کل اقتصاد جهانی است. این مقاله به این سوال پاسخ می دهد که آیا تحولات اقتصادی چین تاثیری بر قدرت اقتصادی آمریکا داشته است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد اقتصاد چین توانسته با تصاحب سهم بالاتری از تولید ناخالص اقتصادی دنیا، همراه با افزایش سطح صادرات خود به کشورهای مختلف و پشت سر گذاشتن آمریکا و نیز ایجاد کسری تجاری شدید برای اقتصاد آمریکا، تاثیر زیادی بر کاهش سهم اقتصاد آمریکا از اقتصاد جهانی داشته باشد. از این منظر، جنگ تجاری آمریکا و چین قابل توجیه و تفسیر بوده و استمرار این جنگ اقتصادی می تواند منجر به یک بازی باخت-باخت برای هر دو کشور باشد. اقتصاد آمریکا در دوراهی پذیرش قدرت اقتصادی چین و کاهش نفوذ خود و یا پذیرش بازی باخت-باخت مخیر شده است که در هر صورت پایان ناخوشایندی برای اقتصاد آمریکا خواهد بود.
    کلیدواژگان: چین، آمریکا، جنگ تجاری، کسری تجاری، صادرات، تولید ناخالص داخلی
  • رضا عابدی گناباد، فاطمه دانشورمحمدزادگان*، فاطمه میری کلاه کج صفحات 85-113
    تفکر دیرینه آمریکاستیزی که ابتدا به صورت ضدیت با فرهنگ و تمدن آمریکایی و بعدها به صورت ضدیت با سیاست های این کشور مطرح شد، حوزه جغرافیایی مشخصی نداشت و در کشورهای زیادی بروز و شدت گرفت، اما آمریکاستیزی جمهوری اسلامی ایران بیش از هر کشور دیگری بازتاب جهانی داشته است. روابط خارجی ایران و آمریکا بعد از سرنگونی رژیم سلطنتی پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی از تعامل گرایی به تقابل گرایی و ستیزش تغییر جهت گیری داد؛ و علی رغم تغییر و تحول گفتمان های سیاست خارجی ایران از یکسو و تغییر در منطق سیاست خارجی آمریکا از سوی دیگر، هیچ بهبودی در کاهش ستیزش و مقابله جویی دو کشور صورت نگرفت. پرسش اساسی مقاله عبارت است از اینکه چرا آمریکاستیزی در جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت و چگونه این ضدیت صورت می گیرد؟ در پاسخ به این پرسش نویسندگان سعی دارند تا ضمن تعریف و تبارشناسی آمریکاستیزی با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی پاسخی جامع و شفاف به این دو پرسش ارایه دهند. یافته ها نشان می دهد از یک سو تقابل تمدنی و ایدیولوژیک سبب نگرش و انگیزش منفی نسبت به فرهنگ و تمدن آمریکایی گردیده است و از سوی دیگر دشمنی و اقدامات خصومت گرایانه آمریکا، واکنش تقابل گرایانه را از جانب جمهوری اسلامی ایران برانگیخته است؛ اما این آمریکاستیزی از نوع غیر خشونت آمیز و برخاسته از اهداف انقلاب اسلامی به ویژه ظلم ستیزی در سطح منطقه ای و جهانی بوده است.
    کلیدواژگان: آمریکاستیزی، جمهوری اسلامی ایران، ایدئولوژی، تمدن
  • معصومه پاپی*، عبدالمجید سیفی صفحات 115-136
    پس از دهه 1980 میلادی، آمریکا با نوعی بحران قدرت و هژمونی مواجه گردیده است و این در حالی است که دهه 1990، آغاز توسعه اقتصادی و قدرت یابی چین و شروع فرآیند دستیابی این کشور به موقعیت و نفوذ سیاسی در نظام بین الملل است. بحران های اقتصادی در نظام سرمایه داری، این فرصت را برای چین فراهم آورد تا بستر مناسبی برای سرمایه گذاری در کشورش ایجاد کند. ازآنجاکه توانایی ایجاد و حفظ رژیم ها و معاهدات بین المللی جزء جدانشدنی یک قدرت هژمون است، لیکن دولت ترامپ به دلیل منافع کوتاه مدت اقتصادی از بسیاری از معاهدات بین المللی خارج شد. این در حالی است که چین به بزرگ ترین شریک تجاری برای بسیاری از کشورها تبدیل شده و الحاق این کشور به سازمان تجارت جهانی نیز باعث ارتقای جایگاه این کشور در اقتصاد جهانی شده است. در این راستا، مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که جایگاه نوین چین در نظام بین الملل چه تاثیری بر هژمونی آمریکا دارد. پژوهش پیش رو در چارچوب نظریه هژمونی رابرت گیلپین درصدد آزمون این فرضیه است که جایگاه نوین چین که ناشی از ارتقای سیاسی و اقتصادی این کشور است، جایگاه هژمونیک آمریکا را به چالش کشیده است و سیاست خارجی نوانزواگرایانه ترامپ نیز این فرآیند را تسریع نموده است. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، ضمن بررسی عواملی که سبب افول قدرت هژمون می شود، به تحلیل جایگاه هر دو کشور پرداخته است.
    کلیدواژگان: چین، پیشرفت اقتصادی، هژمونی آمریکا، معاهدات بین المللی، تجارت جهانی
  • افسانه رشاد*، معصومه رشاد صفحات 137-159
    مفهوم افول آمریکا اولین بار از سوی نظریه پردازانی همانند امانویل والرشتاین مطرح گردید. والرشتاین نظریه سیکل های قدرت را مطرح نموده و بر اساس چنین رویکردی، نشانه هایی از افول و کاهش قدرت نسبی آمریکا را موردتوجه قرار داد. محور اصلی تفکر والرشتاین را کاهش قدرت آمریکا در برابری دلار و طلا تشکیل می دهد. در سال های بعد از جنگ سرد، موقعیت آمریکا در سیاست و اقتصاد جهانی کاهش بیشتری پیدا کرد. آمریکا در قرن بیست و یکم درگیر جنگ های بی پایانی در افغانستان، عراق، سوریه، لیبی، یمن و بسیاری از حوزه های جغرافیایی گردید. خروج غافلگیرکننده بایدن از افغانستان نشان داد که آمریکا برای جنگ و صلح فاقد شکل بندی های کنش تاکتیکی و راهبردی بوده است. تمامی حوادث یاد شده نشان می دهد که قابلیت ایالات متحده به گونه تدریجی کاهش پیدا کرده و زمینه ظهور موج های جدیدی از بحران و ستیزش در فضای منطقه ای را اجتناب ناپذیر ساخته است. پرسش اصلی پژوهش آن است که چه عواملی در افول مرحله ای ایالات متحده تاثیرگذار بوده اند؟ فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که یک جانبه گرایی و درگیری های پایان ناپذیر ایالات متحده در مناطق بحرانی در زمره عواملی است که منجر به افزایش هزینه های راهبردی آمریکا و افول مرحله ای آن کشور گردیده است. مرشایمر به این موضوع اشاره داشت که نقش آمریکا در بحران های منطقه ای پایان ناپذیر منجر به افزایش هزینه های راهبردی این کشور شده است. در تبیین مقاله از رهیافت نیوریالیسم ساختاری استفاده شده و در تنظیم مقاله نیز از روش تحلیل داده ها و تحلیل محتوا استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: افول آمریکا، یک جانبه گرایی، درگیری های کم شدت، بحران های منطقه ای
|
  • Ali Adami *, Elmira Haj Mohammadi Pages 5-42
    One-dimensional analysis of power within the framework of realism and in an anarchical international system will not provide the scholars with a comprehensive understanding of power transformation and its effect on the structure of international system. However, with this respect, the theories of power transition due to their hierarchical understanding of power, international system and its agents provide a rich theoretical ground for the analysis of the impact of power transformation on the hierarchical structure of international system. Thus, drawing a parallel between the theoretical frameworks of this study and the power transition theories seems essential for the purpose of discovering power-oriented structural-hegemonic transformation of international system since the proposition of power transition theories. As a result, parallel with the power transition theories, the present study aimed at analyzing the way the hexagon transformation of power structure changes the structure of international system and the hegemonic position of the United States. To achieve such an analysis, the present study renders ‘the international power momentum formula’ and ‘the hexagon structure of power’ encompassing six categories of knowledge-based economic power, technological healthcare system, the virtual and cyber supremacy, the geopolitical dominance, and technological military power. the results indicate that the transformation of international power from military-economic to innovative-technologic will lead into the macro transformation of international system from hierarchical to binary systems with the leadership of U.S. and China whose systemic effect is not the power transition but power division and allotment.
    Keywords: innovative economy, power transition, science-innovation clusters, the binary international system
  • Hemmatollah Shomouli *, Ali Bagheri Dolarabadi Pages 41-66

    In this article, after defining the concept of 'expulsion' and determining its examples, the issue of the US presence in the Persian Gulf region is discussed. After the formal withdrawal of Britain from the Persian Gulf in 1972, the United States emerged as the dominant power in the region. This presence appeared in different dimensions and levels. And reached its peak after the war imposed by Saddam's regime against the Islamic Republic of Iran, in the form of the maximum presence of the US military fleet in this watershed. The present article tries to answer the question that if the issue of US expulsion from the Persian Gulf is realized, the manner and nature of this withdrawal will depend entirely on the US presence in the region, especially in its southern periphery. What layers and surfaces will the Persian Gulf region cover? In answer to this question, the threefold stratification of the US presence in the region, including military presence, cultural hegemony, and presence as a supporter of the region's political systems, will be discussed. The expulsion of the United States from the region must be designed and implemented on the basis of the above three levels.

    Keywords: Laying Off, Persian Gulf region, Stratification, Presence Levels
  • Abdolmohammad Kashian * Pages 67-84
    The rapid and steady growth of China's economy has led to profound changes in the world economy and the creation of new equations in the political, economic and cultural spheres at the international level. One of the most important of these developments is the impact of China Economy on US economic power in balance and the global economy as a whole. This article addresses the question of whether China's economic developments have affected US economic power. Research findings show that China's economy has been able to reduce the US economic power by capturing a higher share of world GDP, along with increasing its exports to various countries and overtaking the US, as well as creating a severe trade deficit for the US economy.  From this perspective, the US-China trade war can be justified and interpreted, and the continuation of this economic war could lead to a losing game for both countries. The US economy is at a crossroads between accepting China's economic power and reducing its influence or accepting a losing game, which in any case will be an unpleasant end for the US economy.
    Keywords: China, America, trade war, trade deficit, exports
  • Reza Abedi Gonabad, Fatemeh Daneshvar Mohammadzadegan *, Fatemeh Miri Kolahkaj Pages 85-113
    Long-standing anti-Americanism thinking Which was first revealed in opposition to American culture and civilization; And later in opposition to the policies of this country It did not have a specific geographical area And it has intensified in many countries. But anti-Americanism in the Islamic Republic of Iran had global reflection more than any other country. After the overthrow of the Pahlavi monarchy and the victory of the Islamic Revolution in Iran, Foreign relations between Iran and the United States changed from interaction to confrontation. The main question of the article is "Why was anti-Americanism formed in the Islamic Republic and how does this opposition take place?" In response, the authors sought to provide a comprehensive and transparent answer to these two questions while defining and analyzing anti-American genealogy using descriptive and analytical methods. Findings show that on the one hand, the conflict between worldview and ideology has caused a negative attitude and motivation towards American culture and civilization. On the other hand, the hostile actions of the United States have provoked a reaction from the Islamic Republic of Iran. But this anti-Americanism is nonviolent and rooted in the goals of the Islamic Revolution and means confronting oppression at the regional and global levels.
    Keywords: Anti-Americanism, Islamic republic of Iran, ideology, Civilization
  • Masoumeh Papi *, Abdolmajid Seyfi Pages 115-136
    After 1980s, the United States faced a crisis of power and hegemony.1990 marks the beginning of China's economic development and rise to power, and the beginning of its process of gaining political position and influence in the international system. The economic crisis in the capitalist system provided an opportunity for China to create a favorable environment for investment in its country. Since the ability to establish and maintain international regimes and treaties is an integral part of a hegemonic power, the Trump administration withdrew from many international treaties for short-term economic gain. China, meanwhile, has become the largest trading partner for many countries, and its accession to the World Trade Organization has boosted its position in the global economy. In this regard, the present article seeks to answer the fundamental question of what effect does China's new position in the international system have on American hegemony? Ongoing research in the context of Robert Gilpin's theory of hegemony seeks to test the hypothesis that China's new position, which stems from its political and economic upheaval, has challenged US hegemonic position and that Trump's neo-conservative foreign policy is accelerating the process. Has done. Using descriptive-analytical method and using library and Internet resources, the present article examines the factors that cause the decline of hegemonic power and analyzes the position of both countries
    Keywords: China, economic progress, US hegemony, international treaties, world trade
  • Afsaneh Reshad *, Masouneh Rashad Pages 137-159
    The concept of American decline was for the first time used by theoreticians such as Imanuel Wallerstein. Wallerstein offered the theory of cycles of hegemony, which focused on the decline and weakening of American relative power. The core of Wallerstein’s idea was the decline of the US power vis-à-vis dollar and gold. In the post-cold war era, the US situation in global politics and economy declined more than ever. The US in the 21st century became engaged in endless wars in Afghanistan, Iraq, Syria, Libya, Yemen and many other geographical regions. The surprise withdrawal of the US forces from Afghanistan under President Biden demonstrated that war and peace lacked the formations of tactical and strategic action. The said developments indicated that the US capabilities have gradually declined, making new waves of crises and conflicts in the region inevitable. The main question of the present paper is as follows: What factors have affected the gradual decline of America? The hypothesis of this paper is as follows: Unilateralism and endless conflicts of the United States in the crisis-ridden regions are among the factors that have led to an increase in strategic costs of the United States. Structural neorealism approach has been used in this paper. Merchheimer mentioned that the US role in endless regional crises led to the increase in strategic costs of this country. Data and content analysis has been used in this research.
    Keywords: U.S. decline, Unilateralism, hegemony, conflicts, regional crises