فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 60 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 60 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی هادیان، منصوره ثابت زاده*، حسین ابوالحسن تنهایی صفحات 9-34
    هنجارها در موضع قدرت و خواهان پیروزی هستند و با ایجاد سلطه بر فکر، آدمی را به فرمانبرداری وا می دارند. روشنفکر بر خود می داند که در مقابل هنجارهای کج بایستد و برای تحقق شرایط مطلوب فکری بکوشد. در روش شناسی «کنش متقابل نمادین» هربرت بلومر آگاهی انسان به خویشتن خویش در دنیای تجربی جامعه به وجود می آید. در این رویکرد جامعه شناختی روشنفکر کنشگری است که کنش او بر اساس تفسیر در موقعیت های اجتماعی- سیاسی روی می دهد و نقش او در دفاع یا نپذیرفتن هنجارها، جهت گیری می شود. رمان «چشم هایش» تصویری را از تاریخ پهلوی اول نشان می دهدکه در آن «خود جمعی»، آمیزه ای از خودی سنت گرا و متجدد است. منافع جمعی بر منافع فردی ترجیح دارد. روشنفکر فردی متجدد است و با مبارزه در برابر نظام اقتدارگرای سیاسی به کنشگری می پردازد. رمان «دل کور» روایتگر دوره پهلوی اول و دوم است. «خود جمعی» در این رمان، «خودی» منفعل و خشن است. در جهان رمان منافع فردی بر منافع جمعی ترجیح دارد. روشنفکر در رویارویی با «خود جمعی» بر اساس مهربانی و صلح طلبی کنشگری می کند.
    کلیدواژگان: روشنفکری، رمان، کنشگری، کنش متقابل نمادین، هربرت بلومر
  • الهه پلوئی، منیره احمد سلطانی*، محمدهمایون سپهر صفحات 35-65

    دوره حکومت محمدرضا پهلوی میزان فروش نفت به کشورهای دیگر افزایش پیدا می کند و شرایط مالی کشور به نسبت قبل بهتر می شود و به تبع آن خرید کاغذ، نشر کتاب و... افزایش می یابد. از سویی سختگیری و سانسور به نسبت دوره رضاشاه کم تر است. از این رو در دوره حکومت پهلوی دوم داستان نویسی رواج بیش تری دارد و نویسندگان متاثر از شرایط جامعه دست به خلق داستان هایی می زنند که شرایط جامعه و حوادث تاریخی آن دوره را بیان می کند. یکی از این داستان ها، «همسایه ها» است که اوضاع جنوب ایران در زمان ملی شدن نفت را بیان می کند. در این کتاب، شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر آن دوره، زندگی مردم و افکار و اندیشه و آرزوها و مشکلات آن ها، فقر مالی و فرهنگی و حتی لایه های پنهان زندگی و فکر انسان ها بیان می شود و به صورت غیر مستقیم به نقش حزب توده در ایجاد این نهضت سیاسی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، نقد اجتماعی، نقد سیاسی، ملی شدن نفت، گئورگ لوکاچ
  • معصومه نمرودی ژاله، احمدرضا کیخافرزانه*، مصطفی سالاری صفحات 67-86

    معروف ترین اثر حماسی فارسی، «شاهنامه» حکیم ابوالقاسم فردوسی و مشهورترین حماسه یونان باستان «ایلیاد و اودیسه» سروده هومر شاعر نابینای یونان است. در این تحقیق به بررسی جسم در «شاهنامه» و پهلوان نامی آن رستم و تطبیق با آخیلوس پرداخته شده است و قدرت بدنی و توان و نیروی این دو پهلوان با هم مقایسه شده است. این تحقیق به روش کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته و دو کتاب «شاهنامه» و «ایلیاد» بررسی شده و مطالب فیش برداری شده است. نتیجه حاصل از این تحقیق بیان می دارد که آخیلوس پهلوان اول ایلیاد با رستم تفاوت و شباهت هایی دارد از نظر قد و قامت، پیل پیکری و نیرومندی با هم شباهت دارند از لحاظ رویین تنی تفاوت دارند. همچنین در در مقایسه رستم و آخیلوس می بینیم که «هر دو پهلوان به وسیله نیروهای فرا طبیعی حمایت می شوند. آخیلوس به وسیله خدایان و رستم به وسیله سیمرغ.

    کلیدواژگان: جسم، قدرت بدنی، رستم، آخیلوس، حماسه
  • پیمان پاسبان ذوقی، لیدا نامدار*، جواد طاهری، غلامرضا حیدری صفحات 87-106

    اگزیستانسیالیسم یا هستی گرایی از مفاهیم محوری اندیشه نیچه است که در شعر معاصر به ویژه در شعر شاملو نمود روشنی دارد. مصادیق برجسته آن از جمله تقدم وجود بر ماهیت، تعهد و مسئولیت، فردیت، گزاف بودن زندگی و جهان، مرگ و نیستی، آزادی، دلهره و اضطراب، وانهادگی و تنهایی در شعر شاملو با هنرمندی تمام بازنمایی شده است جستار حاضر به روش توصیفی- تحلیلی بر اساس گزاره های مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی که به بررسی رابطه ادبیات با دیگر شاخه های علوم انسانی می پردازد. در پی پاسخ به این پرسش است که اندیشه های هستی گرایانه چگونه در ذهن و زبان شاملو پرورانده شده و نگاه او به هستی بر چه اندیشه و فلسفه ای متمرکز بوده است؟ تبیین و ترسیم هستی شناسی در شعر شاملو با توجه به آرای نیچه هدف اصلی این نوشتار است. یافته های پژوهش نشان می دهد شاملو پیوند عمیقی با مباحث و اندیشه های هستی شناسانه داشته، مفاهیم و دغدغه های وجودی به صورت تامل برانگیز و بسامد بسیار بالایی در سروده هایش سایه انداخته است. این مفاهیم با آرای هستی گرایانه نیچه نقاط تلاقی بسیاری دارد.

    کلیدواژگان: هستی گرائی، وجود، فردیت، شعر، نیچه
  • فائزه افتخاری روزبهانی، محمدعلی شفایی*، معصومه خدادادی مهاباد، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 107-125

    شخصیت های یک منظومه غنایی، تصویرگر عواطف بشری هستند که از درون فرد و جامعه سرچشمه می گیرند. حس شرم به عنوان یکی از مهم ترین عناصر احساسی در فرهنگ ایرانی و نیز روابط عاشقانه، همواره مطرح بوده است. انعکاس این درونمایه منجر به شکل گیری انواع شرم می شود که هر یک واکنش های گوناگونی را نیز در پی دارند. در این پژوهش با بررسی تطبیقی دو منظومه «ویس و رامین» و «خسرو و شیرین»، در دو محدوده زمانی متفاوت (پیش از اسلام و پس از اسلام)، روابط عاشقانه مورد کاوش قرار گرفته و ضمن تحلیل مفهومی بازتاب شرم و انتخاب کلیدواژه هایی به مقایسه دو منظومه پرداخته شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که نوع شرم در این دو منظومه متفاوت است و ضمن داشتن بافتار متفاوت، در عملکرد میان عاشق و معشوق نیز به گونه ای متفاوت پدیدار می گردد که به دقت مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نقد روان شناسی، منظومه غنایی، عشق، خیانت، بدنامی
  • فاطمه گل نامی، مرتضی قدیمی صفحات 127-146

    دو کشور عراق و ایران در طول تاریخ مبارزاتی خود همواره در برابر استبداد داخلی و خارجی ایستادگی کرده اند. معروف الرصافی (1875م) شاعر عراقی تبار و فرخی یزدی (1889م) شاعر آزادیخواه ایرانی همواره مردم را به قیام علیه ظلم و استعمار خارجی و دفاع از وطن خود فرا می خواندند تا جایی که احساسات وطن پرستانه و دعوت به مبارزه با ظلم و بی عدالتی به وضوح در دیوان آن ها موج می زند. این دو شاعر به عنوان نماینده قشر روشنفکر و آزادی خواه جامعه به خوبی از اهداف شوم دشمنان آگاهی داشتند و به دنبال عدم پذیرش ظلم و استبداد خواه در کشور خود و خواه در سایر سرزمین ها، در اشعار خود اقدامات تجاوزگران را محکوم و مردم را به قیام علیه آنان فرا خواندند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به رشته تحریر نوشته شده است تا مظاهر مبارزه این دو شاعر علیه ظلم و بی عدالتی را با استناد به دیوان های شعری آن ها تبیین کند.

    کلیدواژگان: شعر سیاسی، شعر عراقی، شعر فارسی، معروف الرصافی، فرخی یزدی
  • سوسن رفیعی راد، محمدعلی یوسفی*، رضا اسدپور صفحات 147-177

    سلوک، حرکت از نقطه مبدا به سوی مقصد است. در سلوک عرفانی مقصد و نقطه پایان، فنای در توحید است. سلوک عرفانی که سفری انفسی و باطنی جهت نیل به ذروه کمال معنوی است در اندیشه های عرفانی در قالب مقاماتی ترسیم شده است. در این جستار با روش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی و با استفاده از منابع کتابخانه ای منازل سلوک عرفانی در عرفان اسلامی و تایوییسم مورد بحث تطبیقی قرار می گیرند تا به این سوال پاسخ داده شود که وجوه اشتراک و اختلاف ساختار مقامات سلوک در عرفان اسلامی و عرفان تایویی کدام اند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد در هر دو سلوک عرفان و تصوف اسلامی و عرفان تایویی، سالک با پشت سر گذاشتن مراحل و مقامات سلوک و تزکیه از آلایش های نفسانی به وارستگی و معرفت و بصیرت شهودی دست یافته و در نهایت در فقر و فنای عرفانی و معادل آن در تایوییسم به اشراق و شهود تایو نایل می گردد. عمده ترین افتراقات، دید شریعت مدارانه سالک مسلمان است که با تاکید بر عبادات حبی در پی عبودیت و کسب رضایت پروردگار خویش است. حال آنکه نظام سلوکی تایوییسم فاقد چنین مفاهیمی است.

    کلیدواژگان: مقامات سلوک، عرفان تائویی، فنا، اشراق، شهود
  • سکینه کریم پور بارکوسرایی، محمدتقی فعالی*، هادی وکیلی صفحات 179-200

    عرفان معرفتی است مبتنی بر حالتی روحانی و توصیف ناپذیر که در آن حالت، برای انسان این احساس پیش می آید که ارتباطی مستقیم و بی واسطه با وجود حق تعالی یافته است؛ این احساسات البته حالتی است روحانی، ورای وصف و حد که در طی آن عارف ذات مطلق را نه به برهان، بلکه به ذوق و وجدان درک می کند. سیده نصرت بیگم امین مشهور به بانو امین (1265-1362ش) از جمله عارفان زن شیعه ایرانی می باشد که از همان اوان جوانی با قرآن و حکمت و عرفان آشنا بود و سرانجام به مقام اجتهاد رسید و نزد اساتید زمان بر آموزه های خود افزود؛ بانو امین در رویکرد عرفانی خود از عارفان نامی همچون ملاصدرا، ابن عربی، خواجه عبدالله انصاری و فیض کاشانی مفاهیم بنیادین اسفار اربعه، مراتب یقین و استعاذه، طریقت سالک و سلوک الی الله، و معرفت نفس را الهام گرفت. در این جستار ادبی، نگارندگان با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تطبیقی میزان تاثیرپذیری بانو امین از ملاصدرا، ابن عربی، خواجه عبدالله انصاری و فیض کاشانی خواهند پرداخت.

    کلیدواژگان: بانو امین، ملاصدرا، خواجه عبدالله انصاری، فیض کاشانی، ابن عربی
  • رضا قاسمی، امیرحسین همتی*، اصغر رضاپوریان صفحات 201-219

    ملت های اهل ادب در پی ارتباطات فکری و فرهنگی ناگزیر از تاثیر و تاثرند. یکی از جلوه های تاثیرپذیری در گستره فرهنگ اسلامی، بی گمان در حوزه بلاغت نمایان است. نظریه بینامتنیت درباره روابط و تاثیر و تاثرات متون از یکدیگر بحث می کند؛ بر اساس این نظریه، هیچ متنی متکی به خود نبوده و به نحوی با متون پیش از خود ارتباط دارد. کتاب «ترجمان البلاغه» یکی از آثار برجسته بلاغت زبان فارسی است که طبق شواهد موجود، به عنوان اولین اثر بلاغی مطرح شده و تا به امروز باقی مانده است. این اثر ارزشمند جایگاه ویژه ای در بلاغت فارسی دارد و اغلب کتب بلاغی نیز متاثر از این کتاب شده اند. هرچند مولف در نگارش «ترجمان البلاغه»، صاحبنظر و نوآور است، اما این کتاب از حیث نامگذاری و غالب تعاریف ترجمه ای از کتاب «محاسن الکلام» است. روش پژوهش رادویانی در کتاب خود، دقیق تر از منبع اصلی اش بوده و فهرستی از آرایه ها را در ابتدای کتاب ارایه داده است. تعداد آرایه های آن بیش از تعداد آن ها در «محاسن الکلام» است. رادویانی در ترجمه کتاب سعی کرده است روح زبان فارسی را در آن بدمد.

    کلیدواژگان: ترجمان البلاغه، محاسن الکلام، بینامتنیت، بلاغت، رادویانی
  • خدیجه مرتضایی*، احمد حسنی رنجبر صفحات 221-254
    این مقاله به بررسی و مقایسه سیمای زن در اشعار دو شاعر بزرگ، نظامی و سعدی، از دیدگاه نقد سیمای زن می پردازد. این دیدگاه ها در مورد مدح و ذم ها درباره زن جایگاه بارزی پیدا می کند. در جستار حاضر تلاش بر آن است تا با بررسی صفات زن در اشعار این دو شاعر به سیمای حقیقی زن در آن دوران پی ببریم و با اشاره به پاره ای از اشعار به دیدگاه حقیقی آن ها درباره زن عینیت بخشیم و نشان دهیم که در بسیاری از اوقات تنها تاثیر اوضاع اجتماعی نیست که موجب نگاه مردسالاری در نویسنده یا شاعر می شود، بلکه خصلت های فردی، خانوادگی، محیط و باورهای سنتی بسیار موثر است. در این مقاله ابتدا نکات مثبت سپس جنبه های منفی زنان مورد بررسی قرار گرفته است. در نقد شخصیت زنان در آثار نظامی و سعدی می توان گفت که شخصیت های اصلی زنان شامل مهین بانو، شیرین، مریم، شکر، نوشابه بردعی و ماریه قبطی می باشند و در آثار سعدی از زن خاصی نام برده نشده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه و نیمه عامیانه، کلاسیک، غنایی، پارسایی، زیبایی
  • مریم محمدزاده صفحات 255-273

    با توجه به اینکه در مقوله ادبیات تطبیقی با نگاهی به آثار و منظومه های ادبی و هنری کشورهای مختلف می توان شاهد اشتراکاتی در این آثار بود، نوشتار حاضر با هدف بازخوانی اهم مضامین و درونمایه های مشترک اشعار حسان بن ثابت و خاقانی، به شیوه توصیفی- تحلیلی این وجوه را مورد واکاوی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که در زمینه مدحیات، خاقانی بر خلاف حسان در ستایش سلاطین از اغراق های شاعرانه بهره گرفته؛ ولی در مدایح نبوی و منقبت خلفای راشدین، هر دو شاعر به بیان احوال و اوصاف واقعی پرداخته و از مبالغه گویی پرهیز کرده اند. حسان در هجویات خود فقط به هجو اشخاص و قبایل خاص پرداخته؛ لیکن خاقانی علاوه بر هجو اشخاص، به هجو تیپ های شخصیتی پرداخته است. اشعار فخرآمیز خاقانی بیش تر محدود به خود اوست؛ لیکن اشعار فخرآمیز حسان بیش تر دربرگیرنده مباهات به خاندان و قبیله اش می باشد. خمریات خاقانی قبل از تحول روحی او و خمریات حسان در دوره جاهلی سروده شده است و هر دو در دوره دوم زندگی خود از شراب و وصف مجالس باده نوشی اجتناب ورزیده اند.

    کلیدواژگان: حسان العجم، حسان العرب، خمریات، فخریات، هجویات
  • فرزانه غزالی، مهناز رمضانی*، مریم یوزباشی صفحات 275-295
    یکی از مسایلی که در تمام آثار ادبی مشهود و ملحوظ می باشد، ارتباط کلامی است که از رهگذر آن، افکار و عواطف مختلفی رد و بدل می شود. با توجه به ماهیت آثار ادبی باید گفت که این پدیده به شکل های مختلف و با کمیت های متفاوتی نمود می یابد. در پژوهش حاضر که با رهیافت توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده، تلاش بر آن است که انواع مختلف ارتباط کلامی در «مثنوی» مولوی و «حدیقه» سنایی مورد کنکاش قرار گیرد و اغراض مختلفی که در ورای این ارتباطات کلامی وجود دارد، در ترازوی نقد و بررسی قرار گیرد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مولوی از رهگذر این ارتباطات کلامی اغراضی همچون بیان عشق، نیایشی کردن کلام خود، ارایه مفاهیم و تعالیم عرفانی و کلامی، پیروی از اولیاء الله و داستان پردازی است را بیان کرده و هدف سنایی از کاربست این ارتباطات کلامی آن است که به تفسیر آیات و احادیث و نیز ارایه نکات ظریف اخلاقی و عرفانی بپردازد.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، ارتباط کلامی، مثنوی مولوی، حدیقه سنایی
|
  • Morteza Hadian, Mansoureh Sabet Zadeh *, Hossein Abolhassan Tanhaei Pages 9-34
    Norms are in the position of power and seek victory, and make human to obey by creating domination over thought. The intellectual knows how to stand against bad norms and strive to achieve the desired intellectual conditions. In Herbert Blumer's "symbolic interactionism" methodology, human arises in the empirical world of society. In this sociological approach, the intellectual is a proactive whose action is based on interpretation in socio-political situations and whose role is defined in defending or rejecting norms. The "Her Eyes" novel shows a picture of the first Pahlavi’s history in ​​which the "social self" is a combination of traditionalist and modern self. Group interests take precedence over individual’s. An intellectual is a modernist who is proactive in the struggle against the authoritarian political system. The "Blind Heart" novel narrates the first and second Pahlavi’s era. The "social self" in the mentioned novel is the passive and violent "self." In the world of novels, individual interests take precedence over social’s. The intellectual acts based on of kindness and peace confronting “social self”.
    Keywords: intellectualism, novel, proactivism, Symbolic interactionism, Herbert Blumer
  • Elaheh Poloei, Monireh Ahamad Soltani *, MohammadHomayoun Sepehr Pages 35-65

    During Mohammad Reza Pahlavi’s reign, the amount of oil sales to other countries increased and the country's financial situation improved compared to last years, and as a result, the purchase of paper, book publishing, etc. increased. On the other hand, strictness and censorship are less than Reza Shah's era. Therefore, during the second Pahlavi regime, storytelling became more popular and writers who were influenced by the conditions of society, began to create stories that express the conditions of society and the historical events of that period. One of these stories is "Neighbors" which describes the situation in southern (cities of) Iran at the time of the nationalization of oil. In this book, the political and social conditions of that period, the people’s lives and their thoughts and ideas and aspirations and problems, financial and cultural poverty and even the hidden layers of human life are expressed and the role of the Tudeh Party in creating this political movement is mentioned indirectly.

    Keywords: Characterization, Social criticism, political criticism, oil nationalization, György Lukács
  • Masoumeh Namroudi Jalleh, AhmadReza Keikha Farzaneh *, Mostafa Salari Pages 67-86

    The most famous Persian epic is "Shahnameh" by Hakim Abolqasem Ferdowsi and the most famous ancient Greek epic "The Iliad and the Odyssey" which is composed by Homer – the blind Greek poet. The present research studies the body in "Shahnameh" and its hero Rostam in comparison with Achilles in which their physical strength and power have been compared. The method of the research is based on library and documentary means and two books "Shahnameh" and "Iliad" have been reviewed and the contents have been noted. The result of the study states that Achilles, the first hero of the Iliad, has differences and similarities with Rostam. It is also remarkable that Rostam and Achilles "both are supported by supernatural forces”; Achilles by the gods and Rustam by Phoenix.

    Keywords: body, physical strength, Rostam, Achilles, epic
  • Peyman Pasban Zoqi, Lida Naamdaar *, Javad Taheri, GholamReza Heidari Pages 87-106

    Existentialism is one of the central concepts of Nietzsche's thought, which is clearly reflected in contemporary poetry, especially in Shamloo’s. Prominent examples of it, including the primacy of existence over nature, commitment and responsibility, individuality, the exaggeration of life as well as the world, death and demise, freedom, apprehension and anxiety, loneliness and solitude in Shamloo's poetry are fully represented by the artist. The present research which is done by descriptive – analytical method, studies the relationship between literature and other branches of the humanities based on the comments of American School of Comparative Literature. It seeks to answer the question: how existentialism thoughts were developed in Shamloo’s mind and language and what was his thought and philosophy of existence focused on? The main purpose of the present article is explaining and drawing existentialism in Shamloo’s poetry according to Nietzsche's views. Findings of the research show that Shamloo has had a deep connection with existentialism topics and thoughts, and existential concepts and concerns have been reflected in his poems in a contemplative and very high frequency. These concepts intersect with Nietzsche's existentialism views.

    Keywords: Existentialism, Existence, Individuality, poetry, Nietzsche
  • Faezeh Eftekhari Roozbahani, MohammadAli Shafaei *, Masoumeh Khodadadi Mahabad, Mojtaba Ansari Shahidi Pages 107-125

    The characters of a lyrical poem depict human emotions that originate from individual and society’s heart. (sense of) Shame has always been one of the most important emotional elements in Iranian culture as well as romantic relationships. The reflection of this theme leads to the formation of all kinds of shame, each of which leads to different reactions. In this research romantic relationships are studied by comparison of two poems "Vis and Rāmin" and "Khosrow and Shirin", in two different time periods (before Islam and after Islam), while conceptual analysis of shame reflection and selection of keywords are analyzed as well. The results of the study show that the type of shame is different in these two poetries and while having different contexts, it also appears differently in the performance between lover and beloved, which is carefully analyzed.

    Keywords: Psychological Criticism, lyrical poetry, love, betrayal, disgrace
  • Fatemeh Gol Naami, Morteza Ghadimi Pages 127-146

    Iraq and Iran have always stood up to domestic and foreign oppression throughout their history of struggles. Maruf Al-Rusafi (1875) Iraqi poet and Farrokhi Yazdi (1889) Iranian liberalism poet have always called on the people to rise up against foreign oppression and colonialism and defend their homeland to the extent their patriotic sentiments and calls to fight oppression and injustice are clearly appear through their poetries. These two poets, as representatives of the intellectual and liberalism class of society, were well aware of the evil intentions of the enemies and following the rejection of oppression and tyranny in their own country or in other lands, condemned the actions of aggressors in their poems and fated people and called for an uprising against them. The method of the present study is descriptive – analytical and library resources are applied to explain the manifestations of the struggle of these two poets against oppression and injustice by referring to their poetries.

    Keywords: Political poetry, Iraqi poetry, Persian poetry, Maruf Al-Rusafi, Farrokhi Yazdi
  • Soosan Rafie Raad, MohammadAli Yousefi *, Reza Asadpoor Pages 147-177

    Mystical journey is the movement from the point of origin to the destination. In mystical behavior (journey), the destination and end point is annihilation in monotheism. Mystical journey, which is a spiritual and heartfelt one to reach the essence of spiritual perfection, is depicted in mystical thoughts in the form of Maqāmah. The method of this article is descriptive – analytical and comparative the library resources of mystical behavior in Islamic mysticism and Taoism are applied and discussed comparatively to answer the question: “what are commonalities and differences in the structure of Maqāmah in Islamic mysticism and Taoist mysticism? The findings show that in both Islamic mysticism, Sufism, and Taoist mysticism, the wayfarer has achieved intuition, knowledge, and awareness by leaving behind the stages and Maqāmah of cultivating sensual contaminants, and finally reaches conciousness in mystical poverty and annihilation and its equivalent in Taoism, in the enlightenment and intuition of the Tao. The main differences are the Shari'a-oriented viewpoint of the Muslim wayfarer who seeks worship and gain the pleasure of his Lord by emphasizing the kindness. since mystic journey of Taoism lacks such concepts.

    Keywords: Maqāmah of mysticism, Taoist mysticism, annihilation, awareness
  • Sakineh Karimpoor Baarkoosaraei, MohammadTaqi Fa’Ali *, Hadi Vakili Pages 179-200

    Mysticism is an epistemology based on a spiritual and indescribable state in which human feels that he has found a direct and immediate connection with the existence of his Lord; These feelings are of course a spiritual and divine beyond description and limit, during which the mystic understands the absolute essence not by argument, but by sensitivity and conscience. Seyyed Nusrat Begum Amin, known as Lady Amin (1265-1362), is one of the Iranian Shiite mystics who was acquainted with Qur'an, wisdom and mysticism since young ages. In her mystical approach, Banu Amin was inspired by famous mystics such as Molla Sadra, Ibn Arabi, Khajeh Abdollah Ansari and Feyz Kashani. In the present literary essay, the authors will enjoy descriptive – analytical method to study the extent of Banu Amin's influence from Molla Sadra, Ibn Arabi, Khajeh Abdollah Ansari and Feyz Kashani comparatively.

    Keywords: Lady (Banu) Amin, Molla Sadra, Khajeh Abdollah Ansari, Feyz Kashani, Ibn Arabi
  • Reza Qasemi, AmirHossein Hemmati *, Asghar Reza Pourian Pages 201-219

    Literary nations are inevitably influenced by intellectual and cultural connections. One of the manifestations of influence in the field of Islamic culture is visible and remarkable in the field of rhetoric undoubtedly. Intertextual theory discusses the relationships and influence of texts; According to this theory, no text is self-reliant and is somehow related to its predecessors. The book "Tarjaman al-Balaghah" is one of the prominent works of Persian rhetoric, which has been proposed as the first rhetorical work and has remained till now according to the available evidence. This valuable work has a special place in Persian rhetoric and most rhetorical books have also been influenced by the mentioned book. Although the author is an expert and innovative in writing "Tarjman al-Balaghah", but it is a translation of the book "Mahasen al-Kalam" in terms of naming and most of the definitions. Radviani's research method in his book is more accurate than its original source and provides a list of arrays (devices) at the beginning of the book. The number of its devices is more than the number of them in "Mahasen al-Kalam". In translating the book, Radviani has tried to inspire the Persian language.

    Keywords: rhetorical translator, merits of theology, intertextuality, rhetoric, Radviani
  • Khadijeh Mortezaei *, Ahmad Hassani Ranjbar Pages 221-254
    The present article studies and compares the image of woman in two great poets - Nezami and Saadi – poetries from the critiqual perspective of woman image. These views are prominent on praise and guilt about women. The research tries to find the true image of women in that period by studying the attributes of women in the poems of the abovementioned poets and to objectify their true views about women by referring to some of the poems,  and show that in many cases not only the influence of social conditions makes the writer or poet look patriarchal, but rather the individuals, family, environment and traditional beliefs. The article initially studies the positive points and then the negative aspects of women. Criticizing the character of women in Nezami and Sa’adi's works, it can be claimed that the main characters of women include Mahin Banu, Shirin, Maryam, Shekar, Noshabeh Bardei and Maria Al-Qibtiyya, no specific woman is mentioned in Saadi's works.
    Keywords: folk, semi-folk literature, classical, lyrical, righteousness, Beauty
  • Maryam Mohammadzadeh Pages 255-273

    Since by overviewing the category of comparative literature, literary works and artistic proses of different countries, one can find commonalities in these works, the present article aims to reread the most important concepts and themes of the Hassan Ibn Sabet and Khaghani’s poetries by applying descriptive – analytical method. It comes to conclusion that Khaghani – in the field of praise – unlike Hassan, has enjoyed poetic exaggerations in praising the Sultans; but in the prophetic praises of the righteous Caliphs, both poets have expressed the real situation and descriptions and have avoided exaggeration. Hassan in his satires, only satirizes certain individuals and tribes; but in addition to mocking people, Khaghani has also mocked personality types. Khaghani's glorious poems are more limited to himself; while Hassan's poetries are more about boasting his family and tribe. Khaghani’s Khumriat (wine poems) was composed before his spiritual evolution and Hassan’s ones in the pre-Islamic period; both had avoided wine and the description of windmills in the second period of their lives.

    Keywords: Hassan Al-Ajam, Hassan Al-Arab, Khumriat (wine poems), Satire
  • Farzaneh Ghazaali, Mahnaz Ramezani *, Maryam Youzbashi Pages 275-295
    One of the issues that is evident in all literary works is the verbal communication through which different thoughts and emotions are exchanged and transferred. According to the nature of literary works, it should be noted that this phenomenon manifests in different forms and with different quantities. In the present study, in which the applied method is descriptive – analytical by enjoying library resources, an attempt is made to explore different types of verbal communication in Rumi's "Masnavi" and Sanai's " Hadiqat" and the different purposes that exist beyond these verbal connections. The results of this study indicate that Rumi, expresses intentions such as expressing love, praying his words, presenting mystical and theological concepts and teachings through these verbal connections, following the saints of God and storytelling, and Sanai's purpose in applying these connections is to interpret Verses (of Holy Quran) and hadiths as well as providing subtle moral and mystical points.
    Keywords: Mystical literature, Verbal Communication, Rumi's Masnavi, Sanai’s Hadiqat