فهرست مطالب

نشریه معرفت ادیان
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده معصومه شاهمیری صفحه 7

    بی‌تردید نظریه «ارزش»، مهم‌ترین عنصر در هر نظام اخلاقی است. از سوی دیگر، نظام اخلاقی مبتنی بر منابع دینی در جهان کنونی، در مقام ارایه نظام اخلاقی کامل‌عیار برآمده است. قرآن کریم و عهد جدید، به‌عنوان دو منبع معتبر در اسلام و مسیحیت نیز در این راستا آموزه‌های فراوانی ارایه کرده‌اند. این دو منبع اصیل دینی، رویکردی غایت‌گرایانه و کمال‌گرا، نسبت ‌به نظریه ارزش اتخاذ نموده‌اند؛ به این بیان که هر دو برای رهایی و رستگاری انسان تلاش می‌کنند؛ با این تفاوت که عهد جدید، رهایی از گناه اصلی و بازگشت انسان به جایگاه اول خود را مدنظر قرار داده است و قرآن کریم رهایی از دنیا و تقرب به خدا و راه یافتن به جایگاهی بالاتر را. همچنین، عهد جدید مواهب دنیوی و در نهایت، ملکوت آسمان‌ها را در نظر گرفته است و قرآن کریم بهره‌مندی‌های دنیوی و اخروی را.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، عهد جدید، نظریه ارزش، غایت گرایی، کمال گرایی
  • صدیقه رحیمی ثابت*، احمد کریمی صفحه 23

    مسئله جنگ و صلح، در هر دین از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه مبنا قرار دادن هر یک از این دو، عملکردهایی متفاوت ایجاد می‌کند. منونایت شاخه‌ای از فرقه پروتستان در مسیحیت شمرده می‌شود. پیروان این مذهب، افراد متدینی هستند که به مسیح و تعلیماتش ایمان دارند و در زمینه صلح، دارای عقیده ویژه‌ای هستند. در این راستا، به منابع خاصی استناد می‌کنند و ویژگی‌های مشخصی را برای آن قایل‌اند. اما ازآنجاکه این مسئله براساس مبانی شیعه پذیرفته نیست، لازم است مورد بررسی قرار گیرد. در این نوشتار، ابتدا به‌روش کتابخانه‌ای دیدگاه منونایت‌ها در زمینه صلح تبیین و سپس بررسی می‌شود. براساس یافته‌های این پژوهش، منونایت‌ها با استناد به تعلیمات عیسی، به صلح مطلق و عدم مقاومت اعتقاد دارند؛ تا حدی که جنگ به‌منظور دفاع از حق مظلوم را نیز جایز نمی‌دانند؛ درحالی‌که شیعیان، این نوع صلح را ظلم می‌دانند و با اینکه اسلام را دین رحمت معرفی می‌کنند، مقاومت و جنگ دفاعی در برابر متجاوزین را ضروری می‌دانند. در اسلام صلحی پذیرفته است که موجب به استضعاف کشیده شدن مظلومین جهان نشود.

    کلیدواژگان: اسلام، شیعه، مسیحیت، منونایت، صلح، جنگ
  • امیر سام دلیری، سید اکبر حسینی قلعه بهمن* صفحه 33

    مواجهه ادیان و آیین‌های مختلف دنیا با مسئله شر، ازجمله موضوعات قابل تحلیل و بررسی در مباحث الهیاتی و کلامی است. در این میان، تحلیل معنا‌شناختی مفهوم شر و تحلیل هستی‌شناختی شرور از یک سو و بررسی استلزامات جهان‌شناختی، الهیاتی، انسان‌شناختی و اخلاقی پذیرش وجود شرور در عالم از سوی دیگر، قابل توجه است. این مقاله با نگاه تطبیقی، نخست به تحلیل هستی‌شناختی شر در اسلام و هندو پرداخته، سپس استلزامات جهان‌شناختی پذیرش وجود شرور در این دو دین و آیین را بررسی کرده است. «شر» در هندوییسم، مفهومی معادل رنج دارد و در اسلام از سنخ معقولات ثانیه فلسفی است که از مشاهده رابطه منفی یک پدیده و وجود با کمال وجود و پدیده دیگر انتزاع می‌شود. براین‌اساس، اسلام و هندوییسم وجود شرور عالم را مسلم می‌انگارند. در باب استلزامات جهان‌شناختی نیز هر دو در نهایت، نگاهی خوش‌بینانه به عالم واجد شرور دارند.

    کلیدواژگان: اسلام، هندوئیسم، شر، رنج، استلزامات جهان شناسی، خوش بینی، بدبینی
  • رضوانه نجفی سواد رودباری صفحه 49

    وحدت وجود از مسایل بغرنجی است که در مکاتب عرفانی مطرح است. این تحقیق درصدد توصیف مقایسه‌ای دیدگاه مکتب هندویی و عرفان اسلامی برآمده که عمق توجه دانشمندان جهان اسلام را بیان می‌دارد. در مکتب هندویی و در بین مسلمین سه تفسیر از وحدت وجود ارایه شده است: 1. عالم یک وجود واحد شخصی است که همه اشیای عالم اجزای آن محسوب می‌شوند. این نظر را برخی از متکلمین اسلامی به عرفا نسبت داده‌اند. 2. عالم یک وجود واحد شخصی است و کثرات و اشیای دیگر، موهوم و سرابی بیش نیستند. این نظر به برخی از صوفیه منتسب می‌باشد. دو تفسیر یادشده از وحدت وجود، از کلمات مکتب هندویی نیز استفاده می‌شود. 3. عالم یک وجود واحد شخصی بی‌نهایت و نامحدود است که جایی برای غیر نمی‌گذارد. کثرات، شیون و ظهورات آن وجود واحد شخصی‌اند. در این دیدگاه، اتصاف کثرات به وجود، مجاز است. در نسبت وجود به کثرات، وجود واحد شخصی نقش حیثیت تقییدیه شانی را ایفا می‌کند و اختلاف کثرات که یکی برتر از دیگری می‌باشد اختلاف تشکیکی است. این تفسیر، نظر اکثر عرفای مسلمان است و از کلمات عرفان هندویی نیز به‌دست می‌آید.

    کلیدواژگان: وحدت وجود، حیثیت تقییدیه، شئون، ودانته
  • سید اسماعیل سیدزاده، جواد باغبانی آرانی* صفحه 65

    کتاب 101 Clear Contradictions in the Bible نوشته شبیر علی، به بررسی 101 تناقض عهدین پرداخته است. در مقابل، چهار مبلغ مسیحی به آن پاسخ داده‌اند. این دفاعیه، مشتمل بر مقدمه‌ای است که مقاله پیش‌رو درصدد است تا آن را به‌شیوه توصیفی تحلیل و بررسی کند. این مقاله با پاسخ به این مقدمه نشان داد که نمی‌توان وجود تناقض در کتاب مقدس را انکار کرد و نیز نشان داد که نمی‌توان با استناد به اینکه کتاب مقدس الهام است و آیات قرآن نیز آن را تصدیق کرده است، برای کتاب مقدس اعتبار و حجیت ثابت کرد. مطلب دیگر اینکه، چه پاسخ نویسندگان درست باشد یا نباشد، دیدگاه مسلمانان درباره کتاب مقدس تغییر نخواهد کرد؛ یعنی اعم از اینکه تناقض در کتاب مقدس باشد یا نباشد، مسلمانان برای کتاب مقدس اعتبار مطلق قایل نیستند؛ بلکه قرآن کتاب مقدس را فی‌الجمله تصدیق کرده است.

    کلیدواژگان: مسیحیت، نقادی کتاب مقدس، تناقضات، دفاعیه نویسی
  • محسن تنها، محمدحسین طاهری آکردی* صفحه 83

    کتاب مقدس در دین مسیحیت به‌عنوان مهم‌ترین منبع الهیاتی، نیازمند تفسیر است. در میان مسیحیان، برداشت از کتاب مقدس (عهد عتیق و عهد جدید) از همان ابتدای تدوین، به دو صورت لفظی و تمثیلی صورت گرفت. اتخاذ این دو روش تفسیری در میان مسیحیان اولیه، بی‌ارتباط با روش‌های تفسیری به‌کارگرفته از سوی یهودیان نبود. روش تمثیلی، ازآنجاکه راهگشای بسیاری از مسایل الهیاتی در جامعه مسیحی بود، مورد توجه بیشتری قرار گرفت. از طرفی اکتفا به روش تفسیر لغوی، چالش‌ها و انحرافاتی را پدید آورد که از سوی شوراهای کلیسا بدعت شناخته شد. شالوده این روش‌های تفسیری کتاب مقدس، در قرون اولیه یعنی دوره آباء کلیسا بنیان نهاده شد. دو مکتب اصلی انطاکیه و اسکندریه در همین زمان رشد پیدا کردند که اولی نماینده روش لفظی و دومی نماینده روش تمثیلی است. در این پژوهه سعی شده است تا ضمن بیان تاثیر روش‌های تفسیری یهودیان بر جامعه مسیحی، به‌ویژه برخی از پدران کلیسا در دوره آباء، به بررسی روش تمثیلی پرداخته شود. یافته‌های این تحقیق بر این استوار است که حیات روش تمثیلی، دچار افت‌وخیزهایی بود و تحولاتی را در تاریخ مسیحیت رقم زد. با توجه به افراط در روش تفسیر تمثیلی، یگانه راه‌حل، منجر به انحصار تفسیر در دست کلیسا شد که خود تبعاتی به‌همراه داشت و زمینه انتقادات گسترده‌ای در باب چگونگی تفسیر کتاب مقدس رقم زد.

    کلیدواژگان: کتاب مقدس، تفسیر، روش لغوی، روش تمثیلی، مکتب انطاکیه، مکتب اسکندریه
  • محمد مدبر چهاربرج*، سیامک جعفرزاده، یولیا آبسالیاموا صفحه 101

    اهمیت مرگ و زندگی پس از آن سبب شده است تا اقوام مختلف با وجود پذیرش ادیان جدید، نسبت‌به تغییر در آیین‌های مرگ مقاومت کنند و همچنان در حفظ سنت‌های آبا و اجدادی خود بکوشند. ازاین‌رو آیین‌های مرگ نسبت‌به دیگر آیین‌های دینی تلفیقی‌ترند و تفاوت این آیین‌ها در میان اقوام مختلف پیرو یک دین، مشهود است. تاتارها، به‌عنوان یکی از اقوامی که چندین قرن در حصر امپراتوری روس بود‌ه‌اند، نمونه منحصربه‌فردی از حفظ سنت‌های به‌جامانده از ادیان و باورهای ابتدایی و تلفیق آن با دین جدید هستند. این مسیله، در هر دو شاخه مسلمان و مسیحی این قوم قابل پیگیری است. بررسی تطبیقی این سنت‌ها، به ما نشان خواهد داد که تراکم آنها در میان تاتارهای مسیحی، بیش از تاتارهای مسلمان است. ریشه این مسئله را می‌توان در کمداشت آیین‌های مربوطه در دین مسیحیت، و در مقابل غنای احکام مربوط به مرگ، و آیین‌های پس از مرگ در دین اسلام جست. مقاله حاضر از روش تحلیلی تطبیقی در بررسی این آیین‌ها استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: آیین های مرگ، تدفین، تاتار، ادیان ابتدایی، اسلام، مسیحیت
  • محسن اویسی، مهدی لک زایی، ابوالفضل محمودی صفحه 117

    هدف پژوهشگران در حوزه ادیان مقایسه ای، فهم ادیان مبتنی بر توصیف صحیح و نه مبتنی بر توصیه و عقیده است. جنبه های هستی‌ختی، معرفت شناختی، روش شناختی و روش ها، چهار جنبه به هم‌وابسته از مفاهیم بنیادین پژوهش‌اند. موقعیت های متفاوت هستی شناسی (توجیه واقعیت و دیدگاه پژوهشگر درباره جهان)، معرفت شناسی (توجیه معرفت)، روش شناسی (توجیه روش) و روش (عمل پژوهش)، گفتمان های متفاوتی را تولید می کنند که به فهم تازه ای در جهان ادیان منجر می‌شوند. نظریه های پژوهشی ریشه در مفروضات معرفت شناختی محققان دارند و هرچه در مواضع معرفت شناختی آنها بیشتر مداقه شود، فهم و مقایسه نظریه ها و دیگر عناصر بنیادین پژوهش امکان پذیر تر خواهد بود. دو گفتمان متاخر که سهم بیشتری در نظام مندکردن رشته دانشگاهی تاریخ ادیان داشته، بر فضای دین پژوهی معاصر استیلا دارند، عبارت اند از: گفتمان پدیدارشناسی و هرمنوتیک خلاق با مرجعیت بلامنازع میرچا الیاده و گفتمان روش مقایسه ای تاریخ مدار با عنوان «گذر از الیاده» به نمایندگی جاناتان زیتل اسمیت (1938-2017). هرچند آثار فراوانی در حوزه الیاده پژوهی هست، ولی خوانش نظریات الیاده و اسمیت از منظر معرفت شناسی تازگی دارد. در ایران متاسفانه درباره زیتل اسمیت کار چندانی انجام نشده است و او به‌رغم اهمیت زیادی که دارد، همچنان در محافل دین‌پژوهی ناشناخته و غایب است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی ادیان، پدیدارشناسی دین، روش شناسی ادیان، دین پژوهی مقایسه ای
|
  • Seyyedeh Masoumeh Shahmiri Page 7

    The theory of "value" is undoubtedly the most important element in any moral system. On the other hand, in today's world, the religion-based moral system is regarded as perfect. As two authoritative sources in Islam and Christianity, the Holy Qur'an and the New Testament have also provided many teachings in this regard. These two main religious sources have taken a teleological and perfectionist approach to the theory of value, in the sense that they both strive for the liberation and salvation of man. The difference is that the New Testament considers liberation from the original sin and the return of man to his first place, but the Holy Qur'an considers liberation from the world and approach to God and the attainment of a higher position. The New Testament also takes into account the worldly gifts and finally the kingdom of the heavens, whereas the Holy Qur'an considers the worldly and otherworldly rewards.

    Keywords: the Holy Qur'an, New Testament, theory of value, teleology, perfectionism
  • Sedigheh Rahimi Sabet*, Ahmad Karimi Page 23

    The issue of war and peace is very important in any religion because choosing each of them as the main approach creates different results. Mennonite is a branch of the Protestant Christianity. The followers of this denomination are religious people who believe in Christ and his teachings and have a special belief in the field of peace. In this regard, they refer to certain sources and attribute certain characteristics to peace. Since their approach is not accepted in Shiite principles, it needs to be examined. Using the library-based method, the present paper first explains and then examines the Mennonite view of peace. Based on the research findings, the Mennonites, referring to the teachings of Jesus, believe in absolute peace and non-resistance and do not allow war even in order to defend the rights of the oppressed; whereas the Shiites consider this kind of peace to be an act of oppression. While introducing Islam as a religion of mercy, they consider resistance and defensive war against the aggressors necessary and accept a kind of peace that does suppress or weaken the oppressed of the world.

    Keywords: Islam, Shia, Christianity, Mennonite, peace, war
  • Amir Samdaliri, Seyyed Akbar Hosseini Qal’eh Bahman* Page 33

    The attitude of different religions and creeds towards the issue of evil is a topic that can be analyzed and studied in theological discussions. The semantic analysis of the concept of evil and the ontological analysis of evil-doer on the one hand, and the study of the cosmological, theological, anthropological, and moral implications of accepting the existence of evil in the universe on the other, are significant subjects. Using the comparative method, this article first deals with the ontological analysis of evil in Islam and Hinduism and then examines the cosmological implications of accepting the existence of evil in these two religions. In Hinduism, "Evil" is equivalent to suffering, and in Islam it is a type of secondary philosophical intelligible that is abstracted from the observation of the negative relationship of one phenomenon and existence with the perfect existence and another phenomenon. Accordingly, Islam and Hinduism affirm the existence of evil in the universe. In terms of cosmological implications, they both have an optimistic view of evil ultimately.

    Keywords: Islam, Hinduism, evil, suffering, cosmological implications, optimism, pessimism
  • Rezvaneh Najafi Savad Rudbari Page 49

    The unity of existence is one of the complex issues raised in mystical schools. Showing the depth of attention of scholars in the Islamic world, the present paper is a comparative study of the views of the Hindu school and Islamic mysticism. In Hinduism and Islam, three interpretations of the unity of existence have been offered: 1. The universe is a single personal existence and all objects in the universe are considered as its components. Some Islamic theologians have attributed this view to mystics. 2. The universe is a single personal existence, and multiplicities and other objects are nothing more than illusions and mirages. This view is attributed to some Sufis. In both of these interpretations of the unity of existence, some words of the Hindu school are used. 3. The universe is an infinite and endless single personal existence that leaves no room for others, and pluralities are the manifestations of that single personal existence. In this view, the attribution of pluralities to existence is permissible. In the relationship between existence and pluralities, the single personal existence plays the role of a stational conditional mood, and the difference between pluralities, i.e. one plurality is superior to the other, is in analogical gradation. This interpretation is the view held by most Muslim mystics and is also derived from the words of Hindu mysticism.

    Keywords: unity of existence, conditional mood, station, Vedanta
  • Seyyed Ismail Seyedzadeh*, Javad Baghbani Arani Page 65

    The book “101 Cleared up Contradictions in the Bible”, written by Shobeyr Ali, examines 101 contradictions in the Testament. Four Christian missionaries have responded to this book. Seeking to descriptively analyze the introduction to their defensive response, the present article shows that the existence of contradictions in the Bible cannot be denied and one cannot validate the Bible arguing that the Bible is a revealed book which the Qur'an has confirmed. Furthermore, whether the authors' responses are correct or not, Muslims' views of the Bible will not change; that is, whether there is a contradiction in the Bible or not, Muslims do not give absolute credibility to the Bible because the Qur'an has just confirmed the Bible on the whole.

    Keywords: Christianity, criticizing the Bible, contradictions, defense writing
  • Mohsen Tanha, MuhammadHussein Taheri Akerdi* Page 83

    As the most important theological source in Christianity, the Bible needs to be interpreted. Among Christians, the interpretation of the Bible (Old Testament and New Testament) was done in two literal and allegorical forms from the very beginning of its compilation. The adoption of these two interpretive methods among the early Christians was not unrelated to the interpretive methods used by the Jews. As a solution to many theological issues in the Christian community, the allegorical method received more attention. On the other hand, literal interpretation created challenges and deviations that were regarded as heresy by the church councils. The foundation of these biblical interpretations was laid in the early centuries, the age of Church Fathers. The two main schools of Antioch and Alexandria developed at the same time, the former representing the literal method and the latter representing the allegorical method. This study tries to examine the allegorical method while expressing the effect of Jewish interpretive methods on the Christian community, especially some church Fathers in the patristic a period. The findings show that the allegorical method has had its ups and downs and marked a change in the history of Christianity. Due to going to extremes in the allegorical method of interpretation, the only solution was to let the church monopolize the interpretation, a decision which had its own consequences and led to widespread criticism of the interpretation of the Bible.

    Keywords: the Bible, interpretation, literal method, allegorical method, Antioch school, Alexandria school
  • Muhammad Modabber Chaharborj *, Siamak Ja’farzadeh, Yulia Absaliamova Page 101

    Because of the importance of death and the afterlife, different nations accepting new religions resist the change in the rituals of death and to continue to preserve their ancestral traditions. Thus, death rituals are more integrated than other religious rites, and one can easily see the differences in the rites of different ethnic groups following a religion. The Tatars, one of the peoples under the Russian Empire for centuries, are a unique example of preserving the traditions of primitive religions and beliefs and integrating them with the new religion. This issue can be pursued in both the Muslim and Christian branches of this nation. This comparative study of these traditions show us that they are more concentrated among Christian Tatars than Muslim Tatars. The root of this problem can be found in the shortage of relevant rites in Christianity, and the richness of rituals on death and post-mortem rituals in Islam. The present article studies these rituals through an analytical-comparative method.

    Keywords: death rituals, burial, Tatar, primitive religions, Islam, Christianity
  • Muhsen Oveisi, Mehdi Lakzaei, Abolfazl Mahmoudi Page 117

    Researchers in the field of comparative religions aim to understand religions based on correct descriptions, not based on advice and belief. The ontological, epistemological, and methodological aspects as well as the method dimension are four interrelated areas of the basic concepts of research. Different situations of ontology (justification of reality and researcher's view of the world), epistemology (justification of knowledge), methodology (justification of method) and method (practice of research) produce different discourses that create a new understanding in the world of religions. Research theories are rooted in the epistemological assumptions of researchers, and the more they are studied in terms of their epistemological positions, the more it will be possible to understand and compare theories and other basic elements of research. The two later discourses that have played a greater role in systematizing the academic discipline of the history of religions and dominate the contemporary theological realm are Mircea Eliade’s phenomenological and hermeneutic discourse of the creator with the undisputed authority and Jonathan Z. Smith’s method of historical comparison, "Going beyond Eliade" (1938-2017). Although there are many works on Eliade, studying Eliade’s and Smith’s theories from an epistemological point of view is a new area of research. In Iran, unfortunately, not much research has been done on Jonathan Z. Smith, and despite his great importance, he is still unknown and absent in religious circles.

    Keywords: the epistemology of religions, the phenomenology of religion, the methodology of religions, comparative study of religion