فهرست مطالب

نامه الهیات - سال چهاردهم شماره 54 (بهار 1400)

نامه الهیات
سال چهاردهم شماره 54 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • زهرا حق پرست، علیرضا ابراهیم* صفحات 1-21

    سنت دینی شیوایی یکی از صورت های کهن هندویی است که خاستگاه آن در تمدن دیرپای دره سند قرار داشته و شاخه های مختلف آن، هنوز در سراسر شبه قاره ی هند پیروانی فراوان دارد. این سنت نیز مانند سایر ادیان و فرق، دارای مناسک ویژه ای موسوم به «آیین های گذار» است که در چهار مرحله از زندگی فرد (یعنی تولد، تشرف، ازدواج و مرگ) انجام می شود. آیین های مزبور که تحت عنوان «سمسکاره» شناخته می شوند، در واقع تشریفاتی دینی هستند که به منظور مشخص کردن نقاط عطف مهم در پیشرفت زندگی دینداران شیوایی صورت می پذیرند و هدف آن ها رسمیت دادن و متبرک ساختن هر مرحله، تعیین وظایف و حقوق دینداران، حفظ افراد در مقابل تاثیرات زیان بخش محیط، و سرانجام، اطمینان یافتن از ارتباطی سازنده و مستمر با ایزدان است. سمسکاره ی ازدواج نیز نوعی تجربه ی پیوند میان شیوا و شکتی بوده و متضمن نگاهی ایزدوار به شریک زندگی زناشویی است.

    کلیدواژگان: آیین های گذار، سمسکاره، شیوایی، ازدواج، هندویی، هند
  • زهرا ابراهیمی* صفحات 22-38

    ظهور فرقه های اعتقادی و فکری، قدمتی بسیار طولانی دارد. طی چند دهه اخیر نیز شاهد شکل گیری بسیاری جریانهای معنویت گرای نوپدید و ترویج و گسترش روز افزون آنها در سطح جهان بوده ایم. این جریان ها، به واسطه برخورداری از برخی جلوه ها و جذابیت های ظاهری، توانسته اند جمع زیادی را جذب برنامه های خود نمایند. پردازش معنویت سازگار با اومانیسم و سکولاریسم در قالب های مدرن و خوشایند مردم، به پیدایش فرقه های معنویت گرای نوین انجامید. تنوع این فرقه ها به اندازه ای است که هر سلیقه ای را پاسخ می دهد. پیدایش و رشد روز افزون این نوع فرقه های معنویت گرا شاید پاسخی به حس معنویت خواهی انسان تلقی گردد. بطور کلی از شاخصه های این نوع عرفانها می توان به مواردی اینچنین اشاره کرد: در راس آنها خدا وجود ندارد، در آنها شریعت آسمانی جایی ندارد، تمامی آنها بر اساس تجربیات شخصی انسانها پدید آمده اند و به بسیاری از آنها می توان عنوان «عرفان سکولار» به معنای عرفان بدون خدا اطلاق کرد. این نوشتار؛ تلاشی است برای معرفی ویژگی های معنویت های نوظهور و اشاره به بعضی از علل تنوع روزافزون آنها که عمدتا  ماهیتی "غیردینی" دارد.

    کلیدواژگان: معنویت، عرفان، عرفان های نوپدید، دینداری جدید
  • محمدعلی سعیدی، سید حسن وحدتی شبیری، علیرضا امیدیان*، حجت پولادین صفحات 42-61

    بحث تعهدات از مباحث مهم و اساسی حقوق است. یکی از اقسام تعهد به اعتبار موضوع، تعهد تخییری است. تعهد تخییری، تعهدی است که مشتمل بر دو یا چند موضوع بوده و اجرای یکی از موضوعات برای وفای به عهد کافی و موجب برایت ذمه متعهد می گردد. این تعهدات در حقوق بسیاری از کشورها به رسمیت شناخته شده و در مراودات تجاری آنها بسیار مرسوم است. با وجود مزایای زیاد این گونه تعهدات از جمله تضمین بیشتر و سهولت در اجرای تعهد و جلوگیری ازمنحل شدن تعهد، در نظام حقوقی ایران به آن اشاره ای نشده و در بین فقها و حقوقدانان نیز چندان مورد توجه قرار نگرفته و صرفا مباحث اجمالی در فقه و حقوق در این رابطه بیان گردیده است. در مورد اعتبار تعهدات تخییری نیز در فقه و حقوق اختلاف نظر وجود دارد و بسیاری اعتبار چنین تعهدی را بر مبنای دلایلی از جمله غرری بودن، معلوم نبودن و نا معین بودن موضوع، مورد تردید قرار داده اند، اما به نظر می رسد هیچ کدام از این ادله نمی تواند خللی به اعتبار آن وارد نماید. در پژوهش حاضر با توجه به مبانی موجود در فقه امامیه و حقوق موضوعه ایران، به بررسی اعتبار تعهدات تخییری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تعهد، تعهدات تخییری، غرر، معین بودن، موضوع تعهد
  • سید محمدمهدی جعفری، الهه ویسی، مریم حاجی عبدالباقی*، حمیدرضا مستفید صفحات 62-80

    دین اسلام جزء ادیان مبتنی بر وحی و متن محور است و طبیعتا فرهنگ دینی برگرفته از آن نیز اکنون و در درجه اول، با متن شناخته می شود یعنی متن قرآن و احادیث پیامبر(ص) و سایر ایمه معصوم‰ و این بخشی از میراث فکری و فرهنگی جامعه ماست که از نسلی به نسل دیگر می رسد و هر نسل به تناسب نیازمندی هایش تفاسیری برای آن عرضه می کند. به مقتضای پیشرفت علوم، نیاز است برداشت ما از متون مقدس نیز متناسب و همگام با آن مطرح شود. کتب مقدسی مانند نهج البلاغه وقتی به عنوان «متن» مورد بررسی و مطالعه قرار گیرند، می توانند هرچه بیشتر به واقعیات ملموس زندگی انسان نزدیک شوند و قابلیت تطبیق بر آن را پیدا کنند و بدین ترتیب، فهم بهتر و بهره برداری بیشتری از آن ها به دست آید. زمانی ضرورت بررسی این مساله وضوح بیشتری پیدا می کند که جایگاه امام علی(ع) به عنوان اسوه ای فکری، فرهنگی مدنظر قرار گیرد. تا امروز، پژوهش های زیاد راجع به نهج البلاغه صورت گرفته؛ اما متاسفانه مساله فهم آن به عنوان یک متن، زمینه تاریخی اش، فرهنگ و شرایط زمانه آن و سبک بیانی در نهج البلاغه کمتر به صورت متمرکز در نظر گرفته شده است؛ حال آن که توجه به این مسایل در کنار بررسی های سندی و فقه الحدیثی زمینه ای فراهم می کند تا بتوان به «درکی علمی» از متن رسید. پژوهش حاضر نامه 28 نهج البلاغه را از این منظر بررسی می کند و تکیه اصلی آن بر متن پژوهی است تا بتواند در مجموعه ای مرکب از داده های نقلی و عقلی و تحلیل زبانی، اعتبار متن را تعیین کند و از زمینه فکری فرهنگی آن، بهره برداری نماید.

    کلیدواژگان: متون مقدس، نهج البلاغه، فهم حدیث، عمل، فرهنگ
  • ودود هدائی*، حسین مرادی زنجانی، محمدحسین صائینی، فرهاد ادریسی صفحات 96-111

    در مکتب تشیع، امامت، از اصول بنیادین و اعتقادی به شمار می رود. در طول تاریخ اسلام، علما و اندیشمندان بزرگ شیعه کوشیده اند تا ابواب و ابعاد گسترده این محور عقیدتی را اثبات وتبیین نمایند. در همین راستا، منصور براعتی، اندیشمند و مفسرشیعی معاصر با تالیف لطایف تفسیری قرآن و توجه ویژه به مبحث امام شناسی تلاش نموده تا سیمایی روشن از آن ارایه بدهد. نگارندگان این نوشتار برآن هستند تا به شیوه توصیفی و تحلیلی به این سوال بنیادی پاسخ دهند که مولفه های اندیشه براعتی در معرفی و ارایه نسخه ای همگون یا جدید در امام شناسی چیست؟ یافته های تحقیق نشان می دهد براعتی در وجوه تشابه با سایر اندیشمندان شیعه، امام را قرآن ناطق می داند و ارتباط با امام در اندیشه او، ارتباط با قرآن تلقی می شود. اما مقام شناخت امام در اندیشه او، شهودی است نه حصولی و برای تکون آن، طهارت درونی لازم است. براعتی معتقد است خداوند با واسطه در تجلی است و واسطه اصلی و مهم، وجود امام است. اگرحجت الهی نباشد، زمین به خاطر گناه آدمیان، سخط می کند؛ زمانی که آخرین حجت الهی گامش را از زمین برداشت، عالم به هم خواهد خورد و تجلی خداوند بلاواسط شده و قیامت آغاز می شود. از طرفی دیگر، در نظرگاه براعتی، مصداق اتم انسان کامل در وجود انبیای الهی و امامان معصوم تجلی می یابد؛ زیرا پیامبر به مثابه صادر اول و امامان تحت زعامت این مخلوق اول و منشعب از نور علوی او، دلیل خلقت تمامی عالم و موجودات قلمداد می شوند.

    کلیدواژگان: امام، ولایت، براعتی، شیعه، انسان کامل
|
  • Zahra Haqparast, Alireza Ebrahim * Pages 1-21

    The Shiva religious tradition is one of the ancient Hindu forms that has its origins in the long-standing civilization of the Indus Valley and its various branches are still widely followed throughout the Indian subcontinent. This tradition, like other religions and sects, has special rituals called "rites of passage" which are performed in four stages of a person's life (ie, birth, marriage, marriage and death). These mirrors, known as "samskareh", are in fact religious rituals that are performed in order to mark important milestones in the progress of the life of Shiva believers, and their purpose is to formalize and bless each stage, determine duties and rights. Religious people are to protect people from the harmful effects of the environment, and finally, to ensure a constructive and continuous relationship with God. Marriage deception is also an experience of connection between Shiva and Shakti and involves a godly view of the marital partner.

    Keywords: Transition Mirrors, Touching, eloquence, marriage, Hinduism, India
  • Zahra Ebrahimi * Pages 22-38

    It has been a long time that intellectual and ideological sects appeared. During the past recent decades, we have witnessed the emergence of many newly-developed spiritually-oriented movements and their increasing development and extention worldwide. Due to their apparant enticing temptations, they could attract lots of people’s attention to their programs. Processing spirituality harmonized with humanism and secularism within modern and pleasant frameworks to people resulted in the emergence of newly-developed spiritually-oriented sects. These sects are so varied that they can satisfy any sort of taste. Secularism, in which religion is getting individualized, is so widely used that hundreds of thousands of so-called religious and spiritually-oriented sects would be created in this way, which are against religious spiritualism.This study tries to investigate the characteristics of newly-developed spiritualities and discuss some underlying causes for their variety, all of which have an “irreligious identity”.

    Keywords: sprituality, mysticism, newly-developed mysticisms
  • MuhammadAli Saidi, Sayyid Hasan Wahdati Shubayri, AliReza Omidian *, Hujjjat Puladin Pages 42-61

    The issue of obligations is one of the most important and fundamental issues in law. One of the types of commitment to the validity of the subject is optional commitment. An optional obligation is an obligation that consists of two or more issues and the performance of one of the issues is sufficient to fulfill the covenant and causes the acquittal of the obligee. These obligations are recognized in the law of many countries and are very common in their trade. Despite the many benefits of such obligations, such as greater guarantee and ease in implementing the obligation and preventing the dissolution of the obligation, it is not mentioned in the Iranian legal system and has not received much attention among jurists and jurists and only brief discussions in jurisprudence and The rights are stated in this regard. There is also disagreement in jurisprudence and law about the validity of optional obligations, and many have questioned the validity of such an obligation for reasons such as arrogance, uncertainty, and uncertainty, but none seem to These arguments cannot undermine its validity. In the present study, according to the existing principles in Imami jurisprudence and Iranian law, the validity of optional obligations has been investigated.

    Keywords: commitment, optional commitments, arrogance, Certainty, subject of commitment
  • Sayyid MuhammadMahdi Jafari, Elaheh Weisi, Mryam Haji Abdul Baqi *, HamidReza Mustafid Pages 62-80

    The intellectual and cultural heritage of any society is the highway of its life that passed down from generation to generation, and each generation according to their needs offers interpretations for it. As Islam is one of the religions based on revelation and text-based; Naturally, the religious culture derived from it is known by the; the text of the Qur'an and the hadiths of the Prophet and other infallible Imams. At the same time with the progression of science, our understanding of the scriptures needs to be appropriate and in line with it. Holy books such as Nahj al-Balaghah when studied as a "text", they can get closer to the reality of human life and reach the ability to adapt to it, and thus better understanding and greater utilization of them be obtained. The need to examine this issue becomes clearer when the position of Imam Ali should be considered as an intellectual and cultural model. So far, a lot of research has been done on Nahj al-Balaghah but its understanding as a text, Its historical background, culture and conditions of its time and the style of expression in Nahj al-Balaghah is concentratedly, However, paying attention to these issues along with the study of Hadithdocument and jurisprudence provides a basis for achieving a "scientific understanding" of the text. This study examines the 28th letter of Nahj al-Balaghah from this perspective in order to determine the validity of the text and to utilize of its cultural intellectual context.

    Keywords: Scriptures, Nahj ul-Balaghah, Hadith understanding, act, culture
  • Vadood Hodaei *, Hossein Moradi, MuhammadHusayn SaIni, Farhad Edrisi Pages 96-111

    In the Shiite school, the imamate is one of the fundamental and doctrinal principles. Throughout the history of Islam, great Shiite scholars and thinkers have attempted to prove and explain the chapters and major dimensions of this ideological axis. In this regard, Mansour Bara'ati, a contemporary Shia thinker and commentator, has tried to provide a clear picture of the Quran by writing interpretive maxims and paying special attention to the subject of imamology. The authors of this article intend to provide a descriptive and analytical answer to this fundamental question: what are the components of Bara'ati's thought to introduce and present homogeneous or new versions in imamology? The research results show that in some respects along with other Shia thinkers, Bara'ati considers the Imam to be the narrator of the Quran and the link with the Imam in his thought is seen as the link with the Quran. But the position of knowing the Imam in his mind is intuitive, non-acquirable, and to develop it, inner purity is necessary. Bara'ati believes that God is manifested by a mediator and that the main and important mediator is the existence of the Imam. If there is no divine argument, the earth will rage because of human sin; When the last divine authority leaves the earth, the world will be shaken and the manifestation of God will be immediate and the resurrection will begin.

    Keywords: imam, Wilayah, Bara', ati, Shiite, perfect human being