فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال نهم شماره 33 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ناظمی اشنی*، مجید افشاری راد صفحات 7-39

    پوشش ریسک یکی از اساسی ترین مباحث سرمایه گذاری است که از زوایای مختلفی می توان به این موضوع پرداخت. در این تحقیق امکان پوشش ریسک بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نماینده اصلی بازار سرمایه از طریق بازار جهانی طلا مورد سنجش قرار گرفته است. از این رو این تحقیق به بررسی نقش طلا در ارتباط با سهام پرداخته و خاصیت های پوشش ریسک و سرمایه ی امن را در مورد آن ها مورد مطالعه قرار داده است. داده های مورد استفاده شامل بازده های روزانه ی 21 شاخص سهام و داده های بازده انس طلا هستند؛ با استفاده از این داده ها و الگوی رگرسیونی GARCH خواص مورد نظر برای تک تک شاخص های سهام در برابر موقعیت های خرید و فروش انس طلا تعیین می شود و برای هر شاخص مشخص می شود که اخذ چه موقعیتی منجر به پوشش ریسک مناسب و جبران ضرر ناشی از افت این دسته از سهام ها در زمان های ریزش بازار می شود. نتایج مطالعه نشان می دهد طلای جهانی از طریق اخذ موقعیت خرید، برای هیچ یک از گروه های سهامی، (به جز شاخص حمل و نقل) یک ابزار پوشش ریسک قوی نیست. همچنین موقعیت فروش طلای جهانی در مورد شاخص های کانی های غیرفلزی و محصولات فلزی به عنوان ابزار پوشش ریسک ضعیف ایفای نقش نمود. علاوه بر این، اخذ موقعیت خرید طلای جهانی در سطح بحرانی 10 درصد، برای تمام گروه های سهامی در شرایط بحرانی بازار سهام یک سرمایه ی امن قوی به شمار می رود. این در حالی است که فرضیه مذکور در سطح بحرانی 5 درصد و 1 درصد رد شد. در نهایت، در مورد اکثر شاخص ها اخذ موقعیت خرید منجر به ایجاد خاصیت سرمایه ی امن شده و تنها در چند مورد است (رایانه، صنعت، کانی های غیرفلزی) که موقعیت فروش انس طلا این خاصیت را از خود بروز داده است.

    کلیدواژگان: انس طلا (طلای جهانی)- پوشش ریسک - بازارهای جهانی- معاملات همزمان
  • محمدعلی ابوترابی*، مهدی حاج امینی، سحر توحیدی صفحات 41-76

    رابطه میان توسعه مالی به عنوان یک مفهوم چندبعدی و تورم به عنوان یک شاخص کلیدی اقتصاد کلان و آثار دوسویه آن‏ها بر یکدیگر بسیار مهم است. این پژوهش با شناسایی رژیم‏های تورمی از طریق بکارگیری رهیافت مارکوف-سوییچینگ، پیوند دوسویه‏ توسعه مالی و تورم را در دولت‏های پس از انقلاب در ایران (1982-2017) بررسی می‏کند. نتایج نشان می‏دهد که هم‏روندی دوسویه‏ای میان ابعاد مختلف توسعه مالی و رژیم‏های تورم در ایران وجود دارد. از یک سو، دسترسی مالی بانکی می‏تواند تورم را کاهش دهد. از سوی دیگر، تورم سه جنبه‏ی عمق مالی بین‏المللی، کارآیی و ثبات مالی را تخریب کرده است. البته برخی ابعاد عمق مالی داخلی از افزایش تورم متنفع شده‏اند. به طور کلی، بهترین عملکرد توسعه مالی برای حفظ تورم در رژیم‏های پایین در دولت‏های هفتم و هشتم و بدترین عملکرد آن به دلیل آزاد شدن تورم سرکوب‏شده انباشته‏شده در اثر سرکوب‏های مالی شدید در دولت نهم و دهم تجربه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، موسسه های مالی، بازارهای مالی، بیمه، تورم
  • سید حسام وقفی*، عبدالله قانع صفحات 77-112

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای مقالات حوزه مالیات می باشد. روش تحقیق پژوهش، تحلیل محتوای کمی بوده و داده ها با استفاده از پرسشنامه معکوس و به روش تمام شماری استخراج و به واسطه آمار توصیفی، به تحلیل جامعه آماری 404 مقاله چاپ شده با محوریت مالیات در مجلات علمی پژوهشی مورد تایید وزارت علوم مابین سال های 1390 الی 1400 می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که درصد تولید مقالات در سال 1397 بیشتر از سایر دوره ها و در سال 1399 و 1390 کمتر از سایر دوره ها می باشد. مشارکت مردان بیشتر از زنان و دانشگاه های دولتی بیشترین مشارکت در تولید مقالات را دارند. پژوهشنامه مالیات بیشترین مشارکت را در چاپ مقالات با موضوع مالیاتی داشته و کمترین همکاری را در چاپ مقالات مالیاتی مجله پیشرفت های حسابداری داشته است. در تولید مقالات تمایل به مشارکت گروهی و تعداد نویسندگان بیشتر از یک نفر بیشترین فراوانی را دارد. نگارش مقالات اکثرا در راستای اولویت های سازمان مالیاتی می باشد. بالاترین درصد موضوعات گوناگون متعلق به موضوع در حیطه وصول مالیات و بیشترین جامعه آماری مورد استفاده، شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بالاترین درصد استفاده از نرم افزارها متعلق به نرم افزار SPSS، بیشترین روش تحقیق، استفاده از تحلیل رگرسیون، مقوله مالیات دو برابر بیشتر نسبت به متغیر مستقل در مقالات، به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است و میانگین حدود 100-150 شرکت به عنوان نمونه آماری بالاترین فراوانی را به عنوان نمونه آماری پژوهش و تعداد افراد زیر یک صد نفر در پژوهش های پرسشنامه ای را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: مالیات، تحلیل محتوا، مجلات علمی پژوهشی وزارت علوم
  • عبدالرشید جام نیا*، امام بخش تیره عیدوزهی صفحات 113-135

    سازمان بهداشت جهانی (WHO) نخست در 20 فوریه 2020 بیماری کرونا (Covid-19) را به عنوان یک خطر جهانی و سپس در 11 مارس آن را یک بیماری همه گیر اعلام کرد. همانند نابسانی های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ناشی از بیماری کرونا، بازارهای مالی، متناسب با خبرهای بیماری کرونا دارای نوسانات شدید شدند. با توجه به اهمیت موضوع در این مطالعه، قدرت پیش بینی روش ابتکاری و جدید (SutteARIMA) و مقایسه ی آن با سه روش رایج "خود توضیح با میانگین متحرک انباشته (ARIMA)"، "شبکه عصبی مصنوعی (ANN)" و "هالت - وینتر" (HM) به صورت کوتاه مدت در بازه ی زمانی 05/12/1389 تا 31/02/1399 برای پیش بینی مقادیر شاخص قیمت سهام 50 شرکت فعال تر در بازار بورس اوراق بهادار تهران و تعداد موارد مبتلایان روزانه به بیماری کرونا در ایران مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که برای پیش بینی های کوتاه مدت موردنظر در این مطالعه، نتایج روش (SutteARIMA) در مقایسه با سه روش دیگر دارای دقت بیشتر و خطای کمتر می باشد.

    کلیدواژگان: پیش بینی کوتاه مدت، شاخص قیمت سهام، بیماری کرونا، SutteARIMA
  • میثم کاویانی* صفحات 137-177

    درک صحیح مفهوم تورم و عوامل اثرگذار بر آن از ضروریات دستیابی به ثبات قیمت‎ها محسوب می‎گردد. با وجود درک عمومی ‎یکسان از مفهوم تورم، بین اقتصاددانان در خصوص علل ایجادکننده آن هنوز اتفاق نظری وجود ندارد، به طوری که در سال‎های اخیر پژوهش‎های تجربی زیادی در داخل کشور به شناسایی و بررسی عوامل موثر بر تورم پرداخته‎اند. از آنجایی که تورم از متغیرهای کلان اقتصادی مختلفی تاثیر می‎پذیرد، این پژوهش با استفاده از مدل DSGE به این مهم پرداخته است. داده های مورد استفاده به صورت فصلی بین سال‎های 1381 تا 1395 بوده که نتایج نشان می‎دهد واکنش تورم در مقابل شوک‎های سیاست پولی، سیاست مالی، ارزی و شاخص قیمت سهام مثبت بوده؛ در حالی که در مقابل شوک‎های نرخ تعرفه واردات، درآمد نفتی و بهره‎وری کل منفی بوده است. همچنین از بین شوک‎ها، شوک‎های سیاست پولی بیشترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: تورم، شوک، DSGE
  • عبدالمحمد کاشیان* صفحات 179-214

    در نظام حقوقی و اقتصادی اسلام، سازوکار دقیقی برای بهره برداری از زمین تعریف شده است. دسته بندی اراضی در کنار شیوه های انعطاف پذیری که دولت برای واگذاری آن ها در اختیار دارد، این سوال را به همراه داشته که مطلوب ترین شیوه برای واگذاری اراضی دولتی بر مبنای نظام حقوقی و اقتصادی اسلام کدام است؟ بر این اساس هدف از پژوهش حاضر یافتن یک راهبرد مطلوب برای واگذاری اراضی دولتی در چارچوب مذکور است. روش مورد استفاده در این مقاله نظریه بازی هاست که بازیگران اصلی آن دولت به عنوان متولی مدیریت زمین و متقاضیان دریافت زمین اعم از افراد حقیقی و حقوقی هستند که هر یک اهداف و استراتژی های متفاوتی را دنبال می کنند. برای یافتن راهبرد مطلوب از مفهوم تعادل نش استفاده شده است که در آن هیچ یک از بازیگران تمایلی به انحراف از وضعیت موجود نخواهند داشت. نتایج تحقیق مبتنی بر دو سناریوی بالاتر بودن سود فعالیت های مولد و مفید اقتصادی نسبت به فعالیت های سوداگری و عکس آن، دلالت بر آن دارد که واگذاری زمین در مقابل دریافت مالیات متناسب با سطح تولید، بهترین شیوه برای دولت اسلامی است که اولا سطح بالایی از درآمد پایدار را به همراه خواهد داشت، ثانیا حمایت بسیار خوبی از فعالیت های مولد اقتصادی به همراه داشته و نهایتا اینکه از فعالیت های سفته بازانه جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: حمی، احیاء، اقطاع، رشد اقتصادی، نظریه بازی ها، زمین
|
  • Ali Nazemi Ashani*, Majid Afsharirad Pages 7-39

    Hedging is one of the most important topics in investment field, which could be noticed from different points of view. We evaluate the role of gold relative to different indices in Tehran Security Exchange (TSE) as a representative of Iran Capital Market .In this topic gold charecterristics of “save haven” and “hedge” versus TSE are studided. Daily Price Returns of 21 TSE stock indices and daily price returns of world gold (ons) are used as research data. Utilizing these data and GARCH model, two charecteristics of “safe haven” and “hedge” related to long position and short position of world gold for each stock indice is determined. This way it provide us with deciding on proper position in world gold, whether long or short position, to hedge downfall of a certain stock. In accordance with outcomes, we find long position in gold is not a strong hedge for non of the studied groups except for transportation indice. In addition, short position in gold is a weak hedge for two groups of non-metalic minerals and metals. Regarding safe haven, long position of gold played as a strong safe haven role for all groups in 10% quantile but not in non of 5% & 1% quantiles. Long position of gold is a safe haven for most of indices. However, there are little groups for which short position of gold is a safe haven.

    Keywords: Capital Market Hedging, Iran Stock Exchange Market, Simultaneous Investment
  • Mohammad Ali Aboutorabi*, Mehdi Hajamini, Sahar Tohidi Pages 41-76

    The mutual relationship between financial development, as a multilateral concept, and inflation, as a key indicator of macro-economy is crucial. In this paper, inflation regimes are identified using Markov-Switching approach, and then the finance-inflation mutual relationship is investigated in post-revolution cabinets in Iran (1982-2017). Our findings suggest that there are mutual co-movements between different laterals of financial development and inflation regimes in Iran. On one hand, financial access can decrease inflation. On the other hand, inflation distorts international financial depth, financial system efficiency, and financial stability. However, it encourages some domestic financial depth laterals. Generally, the best performance of financial development to maintain inflation in the low regimes was in the 7th and 8th cabinets, and the worst performance was experienced in the 9th and 10th cabinets because of the release of the suppressed inflation accumulated due to severe financial repressions.

    Keywords: financial development, financial institutions, financial markets, insurance, inflation
  • Seyed Hesam Vaghfi*, Abdollah Ghane Pages 77-112

    Content analysis of articles in the field of taxation   Abstract:The purpose of this study is to analyze the content of tax articles. The research method of the present study is quantitative content analysis and the data were extracted using a reverse questionnaire and by numerical method and by descriptive statistics, to analyze the statistical population of 404 articles focusing on taxation in scientific research journals approved by the Ministry of Science. 1390 to 1400. Findings showed that the percentage of article production in 1397 is more than other periods and in 1399 and 1390 is less than other periods. Men are more likely to participate in the production of articles than women and public universities. The Journal of Taxation has had the most participation in the publication of tax-related articles and the least cooperation in the publication of tax articles in the Journal of Accounting Advances. In the production of articles, there is a tendency for group participation and the number of authors is more than one person. Writing articles is often in line with the priorities of the tax authority. The highest percentage of various subjects belonging to the subject in the field of tax collection organization and the most statistical community used are the companies of Tehran Stock Exchange Organization. The highest percentage of software use belongs to SPSS software, the most research method, the use of regression analysis, the tax category is twice as much as the independent variable in the articles as a dependent variable and the average of about 100-150 companies as a statistical sample has the highest frequency As a statistical sample of the research and the number of people under one hundred in the research questionnaire. 

    Keywords: tax, content analysis, scientific research journals of the Ministry of Science
  • Abdul Rashid Jamnia*, Emambakhsh Tireh Eidouzehi Pages 113-135

    Firstly, on February 20, 2020, the World Health Organization (WHO) to declare coronavirus disease (covid-19) as a global emergency, and then a pandemic on 11th March. Like the political, social, cultural, and economic disorders caused by Corona disease, financial markets fluctuated sharply in line with Coronachr('39')s news. According to the subject importance of the present study, the short-term forecasting power of initiative method (SutteARIMA), were analyzed in compare to the three common methods such as "Auto Regressive Integrated Moving Average", "Artificial Neural Networks", and "Holt-Winters". To predict the stock index of 50 active companies in the Tehran Stock Exchange market, and the daily number of coronavirus (Covid-19) confirmed cases in Iran, during the range of solar date from 1398/12/05 to 1399/02/31. The results showed that the short-term forecasting outcomes related to the SutteARIMA method have more accuracy and less error compared to the other three methods.

    Keywords: Short-term forecast, Stock market, Coronavirus disease, SutteARIMA
  • Meysam Kaviani* Pages 137-177

    Proper understanding of the concept of inflation and the factors affecting it is essential to achieving price stability. Despite the same general understanding of the concept of inflation, there is still no consensus among economists on the causes, so in recent years, many empirical studies in the country have identified and examined the factors affecting inflation. Since inflation is affected by various macroeconomic variables, this study has addressed this issue using the DSGE model. The data used were quarterly between 2002 and 2016, when the response of inflation to the shocks of monetary policy, fiscal policy, currency and stock price index was positive; In contrast to import tariff rate shocks, oil revenues and overall productivity have been negative. Among the shocks, monetary policy shocks have also had the most impact.Keywords: Inflation, Shock, DSGE

    Keywords: Inflation, Shock, DSGE
  • Abdolmohammad Kashian* Pages 179-214

    In the Islamic legal and economic system, a precise mechanism for land use is defined. The classification of lands, along with the flexible methods available to the government for the allocation of land, raises the question of what is the most desirable method for state lands allocation based on the Islamic legal and economic system? Accordingly, the purpose of the present study is to find a favorable strategy for the transfer of state lands within the framework. The method used in this article is game theory, in which the main actors are the government as the custodian of land management and the applicants for land acquisition, both individuals and legal entities, each of which pursues different goals and strategies. The concept of Nash equilibrium has been used to find the optimal strategy in which none of the actors will be willing to deviate from the status quo. The results of research based on two scenarios of higher profits of productive and useful economic activities than Speculative activities and vice versa, indicate that the allocation of land in exchange for taxes commensurate with the level of production, is the best way for the Islamic government because firstly It will be sustainable and high income, secondly, it will provide excellent support for productive economic activities, and finally, it will prevent speculative activities.

    Keywords: Hami, revival, fragmentation, economic growth, game theory, land