فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1401)

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی * صفحه 0
  • دلبر طایفه باقر، زهرا اباذری*، شیما مرادی، فهیمه باب الحوائجی صفحات 1-34
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تدوین و ارایه مدل ارزیابی اثربخشی پژوهش های علوم انسانی در ایران انجام شده است.روش شناسی: در پژوهش حاضر از روش آمیخته که ترکیبی از روش های کمی و کیفی است استفاده شد. پژوهش در دو گام انجام شد. در گام اول که هدف شناسایی ابعاد و شاخص های اثربخشی پژوهش های علوم انسانی است از روش فراترکیب  استفاده شد. در گام دوم هدف اعتبار سنجی ابعاد و شاخص ها از منظر خبرگان و تدوین مدل است که با روش دلفی فازی انجام شد. جامعه آماری در گام اول شامل 58 سند ارزیابی اثربخشی پژوهش های علوم انسانی و در گام دوم خبرگان حوزه ارزیابی پژوهش بودند که بر اساس نمونه گیری هدف دار (قضاوتی) انتخاب شدند.یافته ها: با کاربرد مراحل هفتگانه فراترکیب، 6 بعد و 25 معیار و 123 شاخص به عنوان عناصر مدل ارزیابی اثربخشی پژوهش های علوم انسانی شناسایی شد. جهت اعتبارسنجی عناصر مدل در سطح ابعاد، معیار و شاخص ها، دلفی فازی در دو دور انجام و نظرات خبرگان اعمال شد. تحلیل نتایج دلفی فازی نشان داد، خبرگان نسبت به تمامی ابعاد، معیار ها و شاخص ها به وحدت نظر رسیدند، و تنها هشت شاخص با دامنه بسیار اندک حذف شدند. سپس، مدل طراحی شد. تحلیل نتایج نشان داد بعد سیاستی بیشترین، و بعد اجتماعی و فرهنگی کمترین میزان توافق و اهمیت را در میان ابعاد داشتند. در اولویت بندی معیار ها، در بعد علمی معیار «همکاری های علمی» بیشترین اهمیت و سپس، به ترتیب در بعد ظرفیت، معیار «آموزش»، در بعد اقتصادی معیار «نوآوری»، در بعد اجتماعی و فرهنگی معیار «عدالت اجتماعی»، در بعد عملکرد معیار «تولید محصول و خدمات»، و در بعد سیاستی معیار «تقاضا» بیشترین میزان توافق و اهمیت را از نظر خبرگان داشتند.نتیجه گیری: این مدل چندبعدی می تواند نظامی کارآمد و منسجم برای ارزیابی اثربخشی پژوهش های حوزه علوم انسانی در اختیار سیاست گذاران و پژوهشگران قرار دهد و باعث تسهیل تصمیم گیری ها در زمینه سرمایه گذاری های پژوهشی شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اثربخشی پژوهش، پژوهش های علوم انسانی
  • مرضیه گلچین، علیرضا اسفندیاری مقدم، زهره میرحسینی*، علی اکبر فامیل روحانی، عاطفه زارعی صفحات 35-48
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان حضور مقاله های مجلات ایرانی نمایه شده توسط اسکوپوس در رسانه های اجتماعی از 2010 تا 2018  انجام شد. در این پژوهش مقاله های دارای بیشترین نمره آلتمتریک مشخص شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده و با استفاده از شاخص های آلتمتریک جهت ارزیابی مقالات مجلات ایرانی انجام شده است. در این راستا پایگاه های آلتمتریک اکسپلورر و اسکوپوس مورد استفاده قرار گرفت. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری در نرم افزار اس پی اس اس و مایکروسافت اکسل انجام شد.

    یافته ها

    از کل مقالات جامعه پژوهش، 1595 مقاله دارای پوشش آلتمتریک معادل 2.1 درصد است. مقالات دارای پوشش، اکثرا در حوزه پزشکی هستند. شبکه اجتماعی مندلی 95.8 درصد، توییتر 80.1 درصد، سایتیشن دایمنشن 70 درصد و فیس بوک با 13.9 درصد مهم ترین رسانه های اجتماعی برای انعکاس مقالات بودند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که مقاله های منتشرشده در مجله های ایرانی نمایه شده در اسکوپوس در حوزه پزشکی از پوشش آلتمتریک نسبتا مناسبی برخوردار بوده اند و به میزان گسترده تری در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده اند و توجه بیشتری را نیز از سوی کاربران این رسانه ها دریافت می کنند.

    کلیدواژگان: آلتمتریکس، شاخص سطح مقاله، فعالیت آلتمتریک، نمره آلتمتریک، رسانه های اجتماعی، مجلات ایرانی
  • ام البنین اسدی قادیکلایی، نجلا حریری*، مریم خادمی، فهیمه باب الحوائجی صفحات 49-68
    هدف

    روش های مدل سازی موضوعات احتمالاتی متشکل از مجموعه ای از الگوریتم هایی است که هدف اصلی آنها کشف ساختار پنهان موضوعی در حجم وسیعی از اسناد است. هدف از انجام این پژوهش مدل سازی موضوعی مقالات پژوهشگران ایرانی در حوزه غدد درون ریز و متابولیسم در پایگاه استنادی وب علوم است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با روش متن کاوی و تحلیل محتوا به انجام رسیده است. در این پژوهش کلیه داده های مورد نیاز، از پایگاه استنادی وب علوم با استفاده از کلیدواژه های ثبت شده در سرعنوان موضوعی پزشکی بدون محدودیت زمانی تا 15 آبان 97 بازیابی شدند. سپس با استفاده از الگوریتم تخصیص پنهان دریکله مجموعه اسناد در محیط متلب تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دسته های موضوعی به صورت دسته هایی از 20 واژه و در 10 دسته موضوعی استخراج شدند. سپس توسط فوق تخصصان غدد دسته های موضوعی بر اساس ارتباط آنها به موضوعات مختلف حوزه غدد درون ریز و متابولیسم نام گذاری شدند و به هر دسته عنوان موضوعی اختصاص یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این است که اجرای مدل تخصیص پنهان دریکله عملکرد قابل قبولی در ارایه دسته های موضوعات حوزه غدد داشته است. دسته های موضوعی استخراج شده دارای تجانس و ارتباط موضوعی خوبی با یکدیگر هستند.

    کلیدواژگان: غدد درون ریز و متابولیسم، مدل سازی موضوعی، تخصیص پنهان دریکله، متن کاوی، ایران
  • افسانه حاضری*، الهام زارعزاده مهریزی، اسماعیل بیگدلو، ابراهیم زال زاده، اسماعیل مصطفوی صفحات 69-96
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی شباهت واژگانی متون مرتبط با سه حوزه  کتابخانه های الکترونیکی، دیجیتالی، و مجازی بر اساس تحلیل خوشه ای است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات علم سنجی است که با استفاده از تحلیل هم واژگانی و تکنیک خوشه بندی انجام شده است. جامعه پژوهش را کلیه مدارک مرتبط با  کتابخانه های الکترونیکی، دیجیتالی، و مجازی تشکل می دهند که در طول بازه زمانی 2018-1990 در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند. در مطالعه شباهت واژگانی مدارک از روش چشمی و فرمول جاکاردی استفاده شده است.

    یافته ها

    بررسی روند رشد، حاکی از رشد منفی و ناچیز مدارک مرتبط با کتابخانه های الکترونیکی و مجازی (با ضریب رشد 68. 0- و 36. 1) است. درحالی که آهنگ رشد مدارک مرتبط با کتابخانه های دیجیتالی (با ضریب رشد 11. 13) بیشتر بوده است. کلیدواژه های «منابع الکترونیک»؛ «بازیابی اطلاعات»؛ و «اینترنت» به ترتیب در حوزه های کتابخانه های الکترونیکی، دیجیتالی و مجازی در صدر واژگان هسته قرار دارند. خوشه بندی کلیدواژه های سه حوزه منجر به شکل گیری 8، 14 و 7 خوشه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر هم پوشانی اندک خوشه های موضوعی سه حوزه و منحصربودن واژگان هر حوزه است که خود می تواند نشانگر وجود تمایز بین این سه پدیده در دنیای علم باشد و درک مناسب پژوهشگران از مفاهیم مرتبط با انواع مختلف کتابخانه ها را مسجل سازد.

    کلیدواژگان: کتابخانه الکترونیکی، کتابخانه دیجیتالی، کتابخانه مجازی، تحلیل خوشه ای، وب آو ساینس
  • افشین حمدی پور*، رسول زوارقی، اعظم ثبات حق صفحات 97-122
    هدف

    تحلیل الگوهای انتشاراتی حوزه های علوم انسانی و اجتماعی 50 کشور پیشرو در مقایسه با کل تولیدات علمی آنها در وبگاه علوم طی سال های 2017-1990 است.

    روش شناسی

    این مطالعه با رویکرد علم سنجی انجام شده است. داده ها از وبگاه علوم گردآوری و در فایل های اکسل وارد شد. نمونه آماری شامل تولیدات علمی 50 کشور بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.

    یافته ها

    از مجموع 48329064 مدرک مربوط به کل حوزه های علمی 50 کشور، 8517586 مدرک در حوزه های علوم انسانی منتشر شده است که 62.17 درصد از کل انتشارات را تشکیل می دهد. میانگین نرخ رشد تولیدات علمی 50 کشور در کل حوزه های علمی 37 درصد و در علوم انسانی 45 درصد بوده است. در کل حوزه های علمی بیشترین نرخ رشد مربوط به ایران با 117 درصد بوده است که بیش از 16.3 برابر میانگین نرخ رشد جهانی است. با بررسی نرخ رشد تولیدات علمی حوزه های علوم انسانی مشخص شد، چین با 103 درصد در رتبه اول و کشورهای ایران و اندونزی به ترتیب با 100 و 98 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نیز نشان داد بین رتبه های تولیدات علمی کل حوزه های علمی و حوزه های علوم انسانی و اجتماعی 50 کشور رابطه همبستگی مثبت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    انتشارات علوم انسانی و اجتماعی نزدیک به 50 درصد کشورهای مورد بررسی پایین تر از رتبه سایر علومشان بوده است که این امر توجه جدی این کشورها به علوم انسانی و اجتماعی را می طلبد.

    کلیدواژگان: حوزه های علوم انسانی و اجتماعی، الگوهای انتشاراتی، تولیدات علمی، اعضای هیئت علمی
  • الهه حسن زاده دیزجی*، فریده عصاره، لیلا توکلی فراش، الهام اسمعیل پونکی صفحات 123-146
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل ساختار شبکه اجتماعی هم نویسندگی و هم واژگانی حوزه کیفیت زندگی با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه اجتماعی در پایگاه کلاریویت انلیتیکس WoS  در بازه زمانی ابتدای سال 2000 تا انتهای سال 2017 است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع علم سنجی بوده و از طریق تحلیل شبکه هم تالیفی پژوهشگران، روش های تحلیل هم رخدادی واژگان و با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. به منظور گردآوری داده ها، واژه های مربوط به کیفیت زندگی از سرعنوان موضوعی MESH استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل 1421 مدرک است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و روش های علم سنجی استفاده شده است.

    یافته ها

    در میان محققان، منتظری با 97 مدرک پرکارترین نویسنده بوده است. در میان موسسات، دانشگاه علوم پزشکی تهران با 831 مدرک بیشترین مشارکت را داشته است. بیشترین تولیدات علمی مربوط به سال 2014 با 284 مدرک، در زمینه حوزه موضوعی بیشترین تعداد مربوط به حوزه پزشکی داخلی و عمومی با 235 مدرک و بیشترین نوع مدارک مربوط به مقالات با 1111 مدرک بوده است. در مطالعه شبکه هم رخدادی واژگان حوزه کیفیت زندگی 9 خوشه موضوعی شناسایی شد که به ترتیب عبارت اند از: علم کنترل حرکت (109)، چاقی (54)، سبک زندگی (53)، فراتحلیل (52)، عوامل خطر (39)، زنان (33)، خطر (20)، خوردن (13)، بیماری کرونر (13). خوشه علم کنترل حرکت بزرگ ترین خوشه است که 84 درصد از کل حجم شبکه را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل هم رخدادی واژگان نشان داد که در بازه زمانی تحت مطالعه، حوزه کیفیت سلامت از 9 خوشه تشکیل شده است که سه خوشه برتر آن عبارت اند از علم کنترل حرکت، چاقی و سبک زندگی. تحلیل شاخص های مرکزیت نشان می دهد که نویسندگان برتری که شناسایی شده اند در دانشگاه های برتر کشور فعالیت می کنند و تمرکز فعالیت های نویسندگان برتر در دانشگاه های پایتخت بیشتر از سایر مراکز است. همچنین بررسی شاخص های کلان شبکه هم نویسندگی نشان دهنده آن است که این ساختار با توجه به میانگین طول مسیر کم (77/2)، قطر شبکه معادل 5 و ضریب خوشه بندی نسبتا زیاد (75/3) به نوعی شبکهه جهان کوچک به حساب می آید.

    کلیدواژگان: شبکه هم نویسندگی، هم رخدادی واژگان، کیفیت زندگی، تحلیل شبکه اجتماعی، پژوهشگران ایرانی
  • علیرضا بهمن آبادی*، جواد بشیری، هوشنگ حکیمی صفحات 147-166
    هدف

    پژوهش حاضر شناسایی میزان انعکاس مقاله های انگلیسی زبان پژوهشگران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در رسانه های اجتماعی بر مبنای شاخص های آلتمتریکس است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی علم سنجی است که با رویکرد توصیفی-تحلیلی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 3251 مقاله بوده که طی سال های 2015 تا 2018 از سوی پژوهشگران سازمان در مجلات بین المللی منتشر و در پایگاه اسکوپوس نمایه شده است. ابزار اصلی گردآوری داده های مورد نیاز سامانه علم سنجی سازمان و نیز افزونه بوکمارلت سایت آلتمتریکس بوده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد درمجموع 528 مقاله (16.24 درصد) از کل مقالات دست کم یک بار در انواع رسانه های اجتماعی منعکس شده است. میانگین امتیاز آلتمتریکس برای کل مقالات 3.15 به دست آمد. یافته ها همچنین نشان می دهد از مجموع 17688 رخداد در رسانه های اجتماعی، سهم مندلی با 10241 رخداد (57.9 درصد) و توییتر با 3613 رخداد (20.43 درصد) بیش از سایر رسانه هاست. علاوه برآن، رابطه معنی دار قوی میان میزان استناد به مقالات و نمره آلتمتریکس و نیز میان میزان استناد و انعکاس در رسانه های مندلی و توییتر وجود ندارد. بررسی موضوعی انعکاس ها نیز نشان می دهد حوزه محیط زیست با مجموع نمره آلتمتریکس 3596 و پس از آن حوزه های گیاه شناسی و علوم دامی با کسب 641 و 450 امتیاز بیشترین توجه را از سوی رسانه های اجتماعی دریافت کرده اند.

    نتیجه گیری

    هرچند میزان انعکاس مقالات بین المللی پژوهشگران کشاورزی سازمان در مقایسه با مطالعات مشابه از رقمی قابل قبول برخوردار است. بااین حال، نویسندگان اول مقالات برتر منعکس شده در این رسانه ها هیچ کدام از پژوهشگران سازمان نبوده و خاستگاه ایرانی ندارند. همچنین انعکاس مقالات در رسانه های اجتماعی تاثیر اندکی در افزایش میزان استناد داشته اند.

    کلیدواژگان: آلتمتریکس، دگرسنجه ها، پژوهشگران، مقالات علمی، علم سنجی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • فاطمه عبداللهی*، نادر نقشینه صفحات 167-190
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش تحلیل موضوعی استنادات و ارجاعات به پروانه‏ های ثبت اختراع بین ‏المللی ایران است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر، از نوع پژوهش‏های کاربردی است که با استفاده از روش مطالعه اسنادی، تحلیل استنادی و تحلیل روابط استنادی معکوس انجام شده است. ابزار گردآوری داده ‏ها پایگاه ‏های یو.اس.پی.تی.ا. و اسکوپوس است. جامعه آماری پژوهش شامل 5806 پروانه‏ های ثبت اختراع و 895 مقاله است. ابزار تجزیه و تحلیل داده‏ ها، نرم افزار اکسل است.

    یافته ها

    بیشتر پروانه‏ های ثبت اختراع بین‏المللی ایران بر اساس رده ‏بندی سی.پی.سی متعلق به رده اصلی A (ضروریات انسانی) بودند. پروانه‏ های ثبت اختراع بین ‏المللی ایران بیشترین ارجاعات را به پروانه‏ های ثبت اختراع مربوط به رده‏ اصلی G (فیزیک) و مقاله‏ های مربوط به حوزه موضوعی بیوشیمی، ژنتیک و زیست شناسی مولکولی داشته ‏اند. همچنین بیشترین میزان استنادها را از سوی پروانه‏ های ثبت اختراع مربوط به رده اصلی A (ضروریات انسانی) و مقاله‏ های مربوط به حوزه‏ های موضوعی مهندسی شیمی و مهندسی دریافت کرده‏اند.

    نتیجه گیری

    در 14 سال اخیر، فراوانی پروانه‏ های ثبت اختراع بین‏ المللی ایران در پایگاه اداره ثبت اختراع و علامت تجاری ایالات متحده آمریکا، رشد صعودی داشته است. پروانه‏ های ثبت اختراع در رده ‏های موضوعی مختلف نسبت به مقاله‏ های علمی سهم بیشتری از منابع و استنادات را به خود اختصاص داده‏اند.

    کلیدواژگان: پروانه ثبت اختراع، منابع غیر ثبت اختراع، تحلیل استنادی، روابط استنادی معکوس، رابطه علم و فناوری
  • مریم موسوی زاده، عبدالرضا نوروزی چاکلی*، رویا پورنقی صفحات 191-216
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های حوزه تحلیل اطلاعات در نظام های بازیابی اطلاعات است.

    روش شناسی

    روش پژوهش مرور نظام مند و تحلیل محتوای کیفی است. جامعه پژوهشی شامل مقالات پژوهشی حوزه تحلیل اطلاعات در نظام های بازیابی اطلاعات است که توسط استراتژی جستجوی ساخته شده در بازه زمانی از ابتدا تا سال 2019 در پایگاه های علمی یافته شده است. برای نمونه گیری از بیانیه پریزما استفاده شده است. در ابتدا تعداد 2048 مقاله شناسایی و پس از طی مراحل شناسایی، غربالگری، شایستگی و شامل شدن 83 مقاله برای تحلیل نهایی انتخاب شدند و مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفتند.

    یافته ها

    با توجه به یافته ها پنج مقوله اصلی «تجزیه و تحلیل» («ارزیابی و مقایسه»، «همکاری و علم سنجی»، «تحلیل متن»)، «توصیف» («فراداده»، «سطوح بازنمایی»، «نمایش رابط کاربر»)، «تعامل انسان و رایانه» («ناوبری»، «جستجو»، «پالایش»، «مرتب سازی»، «گفتگوی بین نظام و کاربر»، «پیوندها»، «شخصی سازی»)، «مدیریت اطلاعات» («مدیریت سیستم»، «مدیریت کاربران»، «راهنماها») و «نتایج تحلیل اطلاعات» («اکتشاف»، «جنبه های روان شناختی») به دست آمد.

    نتیجه گیری

    دسته بندی به دست آمده در این پژوهش می تواند به منظور طراحی نظام های بازیابی اطلاعات به صورت تحلیلی تر و ارزیابی آنها مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل اطلاعات، بازیابی تحلیلی اطلاعات، مرور نظام مند، مصورسازی اطلاعات، علم سنجی
  • مرجان عرب رحمتی پور، زهره میرحسینی*، احمد سعیدی صفحات 217-238
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و عوامل موثر بر شتاب دهنده های تولید علم از نظر اعضای هییت علمی علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه های دولتی ایران و ارایه الگوی مناسب جهت اجرا در دانشگاه ها و مراکز علمی کشور انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی متوالی و با تلفیق دو روش کیفی و کمی (توصیفی- پیمایشی) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش در دو بخش کیفی و کمی به ترتیب شامل 15 خبره و 385 نفر از اعضای هییت علمی بودند که به روش نمونه گیری نظری و خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختمند و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته با 161 گویه بود. تجزیه وتحلیل داده ها در مرحله کیفی با روش کدگذاری داده های کیفی با نرم افزار MAXQDA.2018 و در مرحله کمی بر مبنای روش تحلیل مولفه های اصلی و همچنین مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) در نرم افزارهای SPSS و PLS انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، و تعیین ابعاد و عوامل موثر بر شتاب دهنده های تولید علم از نظر جامعه فوق در 6 بعد شامل پدیده محوری در نظام های شتاب دهنده، شرایط علی، راهبردها، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، و پیامدها شناسایی شدند. سپس با تایید نظر خبرگان الگوی نهایی ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان بیان داشت که لزوم توجه جدی و سیستمی به همه ابعاد نظام های شتاب دهنده تولید علم از نظر اعضای هییت علمی الزامی است؛ و این موضوع سبب توسعه متوازن، هماهنگ و اثربخش در دانشگاه های کشور و درنتیجه ارتقاء، شکوفایی و بلوغ دانشگاه ها می گردد.

    کلیدواژگان: شتاب دهنده های تولید علم، اعضای هیئت علمی، دانشگاه های دولتی ایران، تولید علم-ایران
  • علی بنیادی نائینی*، زهره مقیسه صفحات 239-254
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی میزان توجه به برون داد های علمی پژوهشگران ایرانی با محوریت ویروس کرونا و ویروس های هم خانواده در رسانه های اجتماعی صورت پذیرفته است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر نوعی مطالعه توصیفی است که با استفاده از شاخص های علم سنجی و آلتمتریکس انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 968 برون داد علمی است که طی سال های مختلف توسط پژوهشگران ایرانی درخصوص ویروس کرونا یا ویروس های هم خانواده آن نوشته شده است.

    یافته ها

    38 درصد از برون دادهای علمی پژوهشگران ایرانی،3322 بار در رسانه های اجتماعی، 206 بار در اخبار و بلاگ ها، 39 بار در اسناد سیاست گذاری و پتنت ها، 12 بار در سایر منابع و سه بار در منابع علمی مورد توجه قرار گرفته اند. میانگین نمرات آلتمتریک مقالات ایرانی منتشرشده درخصوص ویروس کرونا برابر با 6.9 است و بیشترین میزان توجه به این مقالات در رسانه اجتماعی توییتر اتفاق افتاده است. همچنین بین نمره آلتمتریک مقالات و تعداد استنادهای دریافتی آنان رابطه آماری معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مقالاتی با موضوعات درمان کرونا با استفاده از سلول های بنیادی، مبارزه ایرانیان با کووید 19 با وجود تحریم ها، نحوه عملکرد بویایی افراد در هنگام ابتلا به کووید 19، و تاثیر کووید 19 بر سکته مغزی بیماران که طی ماه های اخیر توسط پزشکان، پژوهشگران و حتی عامه مردم مورد توجه بوده در شبکه های اجتماعی نیز بیشترین حضور را داشته اند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، شبکه اجتماعی، علم سنجی، آلتمتریک، ایران
  • راضیه فرشید، یوسف عابدی، سمیه جعفری* صفحات 255-281
    هدف

    هدف از پژوهش، شناسایی ویژگی های تولیدات علمی حوزه ریزداده نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس و تبیین کاربرد آن بر مبنای شناسایی واژگان تولیدات علمی مرتبط با این موضوع به تفکیک حوزه های علمی است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی با رویکرد علم سنجی و روش تحلیل محتوا و بهره مندی از فنون تحلیل هم واژگانی و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. تحلیل داده ها با نرم افزارهای هیست سایت، بایب اکسل، گفی و اس .پی.اس .اس؛ و ترسیم داده ها با نرم افزار وی او اس ویویر انجام شده است.

    یافته ها

    طی دهه های گذشته میزان انتشار تولیدات علمی حوزه ریزداده روندی افزایشی با میانگین نرخ رشد سالانه 15.59 درصد داشته است. هرچند دانشگاه چنگ کونگ (تایوان) از نظر میزان تولید علم و دریافت استناد جایگاه اول را کسب کرد، درمجموع ایالات متحده، چین و آلمان به عنوان کشورهای برتر شناخته شدند. بیش از 90 درصد این تولیدات مربوط به حوزه های علوم رایانه، مهندسی، ریاضیات، مخابرات و فیزیک است. خوشه بندی هم واژگانی در این حوزه ها به ترتیب منجر به تشکیل 8، 6، 7، 5 و 3 خوشه شد. بیشترین مرکزیت درجه مربوط به یادگیری ماشینی، اینترنت اشیاء و وجود جهانی است؛ کلیدواژه های انطباق، نمودار دوقطبی و یادگیری ماشینی بیشترین مرکزیت نزدیکی و یادگیری ماشینی، فناوری تکامل بلندمدت و وجود جهانی دارای بیشترین مرکزیت بینابینی در حوزه های علمی فوق اند.

    نتیجه گیری

    الگوی انتشار تولیدات علمی حوزه ریزداده ها نشان دهنده وضعیت بالندگی مستمر است. مباحث نظری ریزداده ها بیشتر در علوم ریاضیات و فیزیک تکامل یافته و کاربردهای آن در علوم رایانه و حوزه های دیگر در حال گسترش است.

    کلیدواژگان: ریزداده، علم سنجی، کلان داده، هم واژگانی، ساختار فکری دانش، تحلیل شبکه اجتماعی
|
  • Abdolreza Noroozi Chakoli * Page 0
  • Delbar Tayefehbagher, Zahra Abazari *, Shima Moradi, Fahimeh Babalhavaeji Pages 1-34
    Purpose
    This study aimes to develop and present a model for evaluating the impact of humanities research in Iran.
    Methodology
     In the present study, the mixed method approach, which is a combination of quantitative and qualitative methods, was used. The research was conducted in two phases. The first phase used the Meta-Synthesis method to identify the dimensions and indicators of the impact of humanities research. In the second phase, the goal was to validate the indicators from the perspective of experts and a model was developed via the fuzzy Delphi method. The statistical population in the first phase included 58 documents related to measuring and evaluating the impact of humanities research, and in the second phase, it was experts in the field of research assessment based on sampling.
    Findings
     Using seven Meta-Synthesis steps, 6 dimensions, 25 criteria and 123 indicators were identified as model elements for evaluating the impact of humanities research. Fuzzy Delphi was performed in two stages to validate the model elements at the level of dimensions, criteria and indicators and the opinions of the experts were applied. Analyzing the results of the fuzzy Delphi demonstrated that the experts agreed on all dimensions, criteria and indicators, while eight indicators scored very low and were thus removed at this stage. Accordingly, a multidimensional model was designed. Analyzing the results of the fuzzy Delphi demonstrated the policy dimension had the highest, and the social and cultural dimensions had the lowest level of agreement among others. Prioritizing the criteria, in the scientific dimension, “scientific contribution" was the most important followed by, "education" in the dimension of capacity, "innovation" in the economic dimension, "social justice" in the social and cultural, "production of goods and services" in the performance, and "demand" in the policy dimensions were the most important criteria, respectively.Conclustion: This multidimensional model provides an efficient coherent system for evaluating the impact of research in the field of humanities for policymakers and researchers, and facilitates decision making regarding scientific investments.
    Keywords: Evaluation, Research impact, Research Humanities
  • Marzieh Golchin, Alireza Isfandyari- Moghaddam, Zohreh Mirhosseini *, Seyed Ali Akbar Famil Rohani, Atefeh Zarei Pages 35-48
    Purpose

    The present study has investigated the presence of articles in Iranian Journals indexed by Scopus via social media during 2010-2018. In this study, the articles with the highest altmetric scores were identified.

    Methodology

    This is a descriptive study and has used altmetric indicators for evaluating the articles of Iranian Journals. Altmetrics databases such as altmetric Explorer and Scopus were used in this respect. Data analysis was performed using Microsoft Excel and SPSS software.

    Findings

    The results showed that out of the total articles of the research community, 1595 articles have altmetric coverage equal to 2.1% which are mostly in the field of medicine. Mendeley's social network (95.8%), Twitter (80.1%), Citations Dimensions (70%) and Facebook (13.9%) were the most important social media used.

    Conclustion

    The present study showed that the articles published in Iranian journals indexed by Scopus in the field of medicine had relatively good altimetric coverage and were more widely shared on social media and received more attention from users of these media.

    Keywords: Altmetrics, Article Level Index, Altmetric Activity, Altmetric Score, social media, Iranian Journals
  • Omolbanin Asadi Qadiklaei, Nadjla Hariri *, Maryam Khademi, Fahimeh Babalhavaeji Pages 49-68
    Purpose

    Probabilistic topic modeling methods consist of a set of algorithms whose main purpose is to discover the hidden subject structure in a large volume of documents. The purpose of this study is to thematically model the articles of Iranian researchers in the field of endocrinology and metabolism in the citation database of Web of Science.

    Methodology

    The present research is of applied type and has been done by text mining and content analysis method. In this study, all required data were retrieved from the Web of Science Citation Database using the keywords registered in the medical subject heading without a time limit until November 6, 2018. Then, using a hidden allocation algorithm, the whole set of documents in MATLAB was analyzed.  

    Findings

    Subject categories were extracted as groups of 20 words in 10 subject categories. Then, by endocrinologists, the subject categories were named based on their relationship to various topics in the field of  endocrinology and metabolism, and each category was assigned a subject title.

    Conclustion

    The results indicate that the implementation of the latent Dirichlet allocation model has an acceptable performance in presenting the categories of endocrinology and metabolism. The extracted subject categories have good homogeneity and thematic relevance with each  other.

    Keywords: Endocrinology, metabolism, Topic modeling, LDA, Text mining, Iran
  • Afsaneh Hazeri *, Elham Zare Zadeh Mehrizi, Esmaeel Bigdeloo, Ebrahim Zalzadeh, Esmaeel Mostafavi Pages 69-96
    Purpose

    This study aims to investigate the keywords similarities of documents in three areas of electronic, digital, and virtual libraries based on cluster analysis.

    Methodology

    This scientometric study is conducted using co-word analysis and clustering techniques. Research materials consist of all relevant documents related to electronic, digital, and virtual libraries that have been indexed in Web of Science, during the period 1990-2018. In addition to the superficial similarity observed, the rate of similarities is calculated by the Jaccard index.

    Findings

    An examination of the growth trends indicates a negative and slight increase in the number of documents related to electronic and virtual libraries (with growth coefficients of -0.68 and 36.1). However, the number of digital libraries is higher (-0.68, 1.36, and 13.11 respectively). The topics of "Electronic Resources", "Information Retrieval", and "Internet "are placed at the top of core keywords in the fields of electronic, digital, and virtual libraries, respectively. The clustering of keywords in the three areas of the research led to the formation of 8, 14, and 7 clusters.

    Conclustion

    Results indicate little overlap of keywords in the three areas in terms of clustering. It reveals an obvious distinction between these three phenomena within the scientific community and can be viewed as evidence of the researchers' proper understanding of the concepts associated with different types of libraries.

    Keywords: Electronic Libraries, Digital libraries, Virtual Libraries, Clustering Analysis, Web of Science
  • Afshin Hamdipour *, Rasoul Zavaraqi, Azam Sabatehagh Pages 97-122
    Purpose

    The purpose of the present study is to analyze the publication       patterns of the humanities and social sciences domain (HSSD) in the top 50 leading countries in comparison with their total publications at the Web of    Science (WoS) during the years of 1990-2017.

    Methodology

    This study was conducted by scientometrics approach. Data were collected from WoS and entered into Excel software and analyzed with descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The findings showed that out of 48329064 publications in 50 under-studied countries, 8517586 records (17.62%) have been published in the HSSD. The average growth rate of publication for the 50 countries in all disciplines was about 37% and in the HSSD it was about 45%. In all scientific disciplines, the Iranian publications’ growth rate was 117%, which is 3.16 times larger than the average global growth rate. Also, the investigation of growth rate in the HSSD showed that China is at the top with 103%, while Iran with 100 % and Indonesia with 98% ranked second and third respectively.

    Conclustion

    The humanities and social sciences publications in the 50% of under-studied countries is lower than publications of Pure Science, this shows the need for serious attention of these countries to HSSD researches.

    Keywords: Social Science, Humanities, Publication patterns, Scientific production, Faculty members
  • Elaheh Hassanzadeh Dizaji *, Farideh Osareh, Leila Tavakoli Farrash, Elham Esmaeil Pounaki Pages 123-146
    Purpose

    The purpose is to analyze the structure of social network Co-occurrence and Co-authorship in quality of life using social network analysis indicators in the Clarivate analytics WoS database.

    Methodology

    This research is a scientometric study and has been done using co-occurrence and co-authorship analysis. Social network analysis (SNA) was used to obtain an understanding of the nodes on quality of life areas. MESH subject heading was used to extract related terms on quality of life. The population included 1421 documents which were extracted from Clarivate analytics WoS from 2000 to 2017. Descriptive statistics and Scientometric methods have been used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that among researchers, Montazeri has been the most prolific author with 97 documents. Among the Institutions, Tehran University of Medical Sciences with 831 documents ranked first. The total documents for the year 2014 were 284 documents, the area in this research was internal and general medicine with 235 documents, and among documents, the highest type of documents was related to articles with 1111 records. In the study of co-occurrence network in the field of quality of life, 9 thematic clusters were identified: Motor Control (109), Obesity (54), Lifestyle (53), Meta-analysis (52), Risk factors (39), Women (33), Risk (20), Eating (13) and Coronary disease (13). The Motion Control cluster is the largest cluster, accounting for 84% of the total network volume.

    Conclustion

    The results of the co-occurrence analysis show that this area consists of 9 clusters, the top three clusters were Motor Control, Obesity, and Lifestyle.  Analysis of centrality indicators shows that most of the top-ranking authors are mainly working at the top universities of the country, and the top authors are mostly concentrated on the universities located in the capital rather than the other cities. Also, the study of macro indicators of co-authorship network shows that this structure is considered as a Small-world network due to its average short path length (2.77), network diameter equal to 5, and relatively high clustering coefficient (3.75).

    Keywords: Co-authorship networks, co-occurrence analysis, Quality of Life, Social networks analysis, Iranian researchers
  • Alireza Bahmanabadi *, Javad Bashiri, Hooshang Hakimi Pages 147-166
    Purpose

    This study aims to identify the extent of reflection of English-language  articles by Iranian researchers of the Agricultural Research, Education and Extension    Organization on social media based on Altmetric indicators.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, a scientometrics study in terms of method which was done with a descriptive-analytical approach. The research population included 3251 articles published by the organization's researchers in international journals indexed in the Scopus database from 2015-2018. The main tools used to collect the data were the Scientometric System and the Bookmarklet plugin of the    Altmetric site.  

    Findings

    The findings show that 528 articles (16.24%) out of the total articles have been reflected at least once in various social media. The average Altmetrix score for all articles was 3.15. The findings also show that out of a total of 17,688 events on social media, Mendeley's share with 10,241 (57.9%) and Twitter with 3,613 (20.43%) have the highest events than other media. In addition, there is no strong significant correlation between the number of citations and the Altmetric score, or between the citation rate and reflection in the Mendeley and Twitter media. Thematic analysis of the reflections also shows that the field of the Environment with a total Altmetrix score of 3596 and then the fields of Botany and Animal sciences with the scores of 641 and 450 have   received the most attention from social media.

    Conclustion

    Although the level of reflection of international articles of agricultural researchers of the organization is acceptable compared to similar studies, the first authors of the best articles reflected in these media are none of the researchers of the organization and have no Iranian origin. Also, the reflection of articles on social media has had little effect on increasing the citation rate.

    Keywords: Altmetrics, researchers, Scholarly Papers, Agriculture, Agricultural Research, Educa-tion, Extension Organization
  • Fatemeh Abdollahi *, Nader Naghshineh Pages 167-190
    Purpose

    The purpose of this study is a topical analysis of references from and citations to Iranian international patents.  

    Methodology

    This study is applied research that has been done using the library method, citation analysis, and Reverse citation relations analysis. Required data was collected through the USPTO and Scopus databases. The statistical population of this study includes 5806 patents and 895 articles. The tool used to analyze the findings of this research is Excel software.  

    Findings

    The highest number of references in Iranian international patents, base on the CPC, belongs to Human Necessities field (A). Iranian international patents have the highest references to patents in physics field (G) and the articles in the field of Biochemistry, Genetics, and Molecular Biology. They have also been cited by patents in Human Necessities (A) and articles in the field of engineering and Chemical Engineering.

    Conclustion

    In the last 14 years, the number of Iranian international patents in the USPTO database had an ascending growth. Patents in various subject classifications have more references and citations than scientific articles.

    Keywords: patent, Non-patent references, Citation analysis, Reverse citation relations, Science, technology link
  • Maryam Mousavizadeh, Abdolreza Noroozi Chakoli *, Roya Pournaghi Pages 191-216
    Purpose

    The purpose of this research is to study the components of the information analysis in information retrieval systems.

    Methodology

    The current study has been done using systematic review and qualitative content analysis. The statistical population includes research articles in the field of information analysis in information retrieval systems, which have been found by search strategies from the beginning to 2019 in the scientific databases (Scopus, Science Direct, Pubmed, and IEEE). PRISMA Statement was used for sampling. First 2048 articles were identified and then after four steps (Identification, Screening, Eligibility, and Inclusion), 83 articles were selected for final analysis.  

    Findings

    For answering the research question about what is effective components of information analysis in Information retrieval systems, there are five basic categories was obtained Analytics (“Benchmarking”, “Collaboration and Scientometrics”, “Text analysis”), Description (“Analyzed fields”, “Representation levels”, “Presentation”), Human-computer interaction (“Navigation”, “Searching”, “Filtering”, “Sorting”, “user-system dialog”, “Links”, “Personalization”), Information management (“System management”, “User management”, “Helps”) and Information analysis results (“Exploration”, “Psychological aspects”).

    Conclustion

    The obtained categorization in current research can be noticed for information retrieval systems design more analytically and evaluate them.

    Keywords: Information analysis, analytical information retrieval, Systematic review, information visualization, Scientometrics
  • Marjan Arab-Rahmatipour, Zohreh Mirhosseini *, Ahmad Saeedi Pages 217-238
    Purpose

    The present study aims to identify the dimensions and factors affecting the scientific production from the perspective of faculty members of Iranian Public Universities and provide a suitable model for implementation in universities and scientific centers of the country.

    Methodology

    This research was a mixture of consecutive exploratory types and was performed by combining two methods qualitative (interview based on grounded theory) and quantitative (descriptive survey). The statistical population of the study in two qualitative and quantitative sections includes 15 experts, and 385 faculty members of knowledge and information science of Iranian public universities who were selected by theoretical and cluster sampling method, respectively. The data collection tool was a semi-structured interview in the qualitative part and an organized questionnaire with 161 items in the quantitative part. Data analysis in the qualitative stage was performed by qualitative data coding method with MAXQDA.2018 software. In the quantitative stage, based on the principal component analysis method as well as structural equation modeling (SEM)  the analysis was performed in SPSS and PLS software.

    Findings

    Based on the research findings, dimensions, and factors affecting the accelerators of scientific production from the perspective of the population in 6 dimensions include: central phenomenon, causal conditions, strategies, underlying conditions, interference factors, and its consequences. Then, with the approval of experts, the final model is presented.

    Conclustion

    The results indicate that for balanced and effective scientific development in the universities of country, serious and systematic attention to all aspects of accelerating systems of science production among faculty members is required.

    Keywords: Scientific Production Accelerators, Faculty members, Iranian Public Universities, Scientific Production-Iran
  • Ali Bonyadi Naeini *, Zohreh Moghiseh Pages 239-254
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the level of attention paid to the scientific outputs of researchers focusing on the Coronavirus and family viruses on social media.

    Methodology

    The present research is a descriptive study that has been conducted using scientometric and altmetrics indicators. The research population includes 968 scientific outputs, which have been written by Iranian researchers in different years about COVID 19 or its family viruses.

    Findings

    38% of scientific outputs have been considered 3322 times in social media, 206 times in news and blogs, 39 times in policy and patents, 12 times in other sources, and three times in scientific sources. The average Altmetric scores of Iranian articles published on the Coronavirus are 9.6, and the most attention to these articles shared via Twitter. Also, no correlation was found between the Altmetric score of papers and the number of citations.

    Conclustion

    Articles on coronary artery disease using stem cells, Iranians fighting Covid 19 despite sanctions, how people function when they get Covid 19, and the effect of Covid 19 on stroke in patients which has been noticed by doctors and researchers and even the public in recent months, has had the most presence on social networks.

    Keywords: Coronavirus, social media, Scientometrics, Altmetric, Iran
  • Razieyeh Farshid, Yousef Abedi, Somayeh Jafari * Pages 255-281
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the characteristics of scientific products in the field of small-data indexed in the Web of Science database and to explain its application based on identifying the words of scientific products related to this subject separately by scientific fields.

    Methodology

    This research is a descriptive study based on the scientometric approach and content analysis method, which has been done by using the common techniques of co-word analysis and social network analysis. Data analysis was performed by HistCite, Bibexecl, Gephi, and SPSS software; and the data mapping is done by VOSviewer.

    Findings

    Over the past decades, the rate of publications in the field of small data has had an increasing trend with an average annual growth rate of 15.59%. The main language of these works is in English. Although the National Cheng Kung University (Taiwan) ranked the first of organizations in this field, the United States, China and Germany recognized the top countries in this field, overall. More than 90% of these products are in the fields of Computer Science (8 clusters), Engineering (6 clusters), Mathematics (7 clusters), Telecommunications (5 clusters), and Physics (3 clusters). The greatest degree of centrality belongs to Machine Learning, the Internet of Things, and Universal existence; the most closeness centrality belongs to Adaptation, Bipartite Graph, and Machine Learning; and the most betweenness centrality belongs to Machine Learning, Long-Term Evolution Technology, and Global Existence.

    Conclustion

    The pattern of dissemination of scientific products in the field of small data indicates a continuous growth situation. Theoretical discussions of microdata have further evolved in mathematics and physics, and its applications in computer science and other fields are expanding.

    Keywords: Small data, Scientometrics, Big data, co-word, intellectual structure of knowledge, Social Network Analysis