فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال دوم شماره 8 (زمستان 1399)

نشریه فرهنگ یزد
سال دوم شماره 8 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حافظه رادمهر، شادی ضابط* صفحات 9-33

    اینترنت در جامعه ما متهم به ویرانگری بنیان خانواده و سرد کردن روابط بین اعضای آن است. این تحقیق در پی بررسی این ادعا و مطالعه نقش اینترنت در تخریب روابط زناشویی است. روش تحقیق پدیدارشناسی است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، با 15 نفر از مشاوران خانواده شهر یزد مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. یافته ها حاکی از این است که اینترنت به تنهایی نمی تواند در فروپاشی خانواده نقش داشته باشد. در حقیقت شکاف و تعارضات موجود در روابط زوجین که به شکل های مختلف بروز می کند زمینه ساز مداخله اینترنت و سرد شدن بیشتر روابط و نهایتا فروپاشی آن می شود. بر این اساس، اولین یافته این تحقیق مبتنی بر عدم عاملیت مستقل نقش اینترنت در فروپاشی خانواده است. به اعتقاد متخصصان اینترنت و فضای مجازی در کنار مشکلات روزمره زندگی زناشویی، سه نقش اصلی در فروپاشی خانواده ایفا می کند: نقش تشدیدکنندگی، نقش تسهیل کنندگی و نقش سرعت بخشی. نتایج این تحقیق نشان داد علیرغم دیدگاه جبرگرایی تکنیکی، اینترنت به خودی خود عامل فروپاشی و تغییر عمده در روابط بین همسران نیست و عواملی نظیر فرهنگ مردم یزد، اجتماعی، اقتصادی، عاطفی و... نقش پررنگی در کنار تکنولوژی ایفا می کنند که پیشنهاد می شود در جهت حل این معضلات در افزایش سواد  رسانه ای زوجین تلاش شود.

    کلیدواژگان: اینترنت، فضای مجازی، خانواده، روابط زوجین، فروپاشی، خیانت
  • علی روحانی*، سهیلا حاجی حیدری صفحات 35-70
    انسان ها در گروه های اجتماعی با یکدیگر تبادل می کنند و فرآیندهای پیچیده فرهنگی را خلق می کنند. این فرایندهای پیچیده، منجر به شکل گیری سیستم ها و سازمان های پیچیده اقتصادی و اجتماعی می شود. مبادلات اجتماعی و اقتصادی سودمحور و مبادلات نابرابر در بستر فرهنگ توسعه می یابد. در این میان سیستم های بازاریابی شبکه ای در ایران به واسطه مبادلات نابرابری که با اعضای خود دارند، سیستم فرهنگی ناعادلانه ای را خلق کرده اند. در همین مسیر، پژوهش حاضر سعی داشته است روابط و مبادلات فرهنگی نابرابر موجود، جهت جذب افراد در سیستم های بازاریابی شبکه ای را بررسی و مطالعه کند. روش مطالعه براساس مردم نگاری انتقادی پنج مرحله ای کارسپیکن طراحی شده است. پژوهشگران ابتدا با رویکردی اتیک، در طی مشارکت پنهانی یک ساله در شرکت های بازاریابی شبکه ای، مشاهدات اولیه را ثبت و ضبط نمودند و سپس با رویکردی امیک، مصاحبه هایی عمیق با افراد جدا شده از این سیستم ها انجام داده و داده های گفت وگو محور را در قالب تم های اصلی پژوهش استخراج نمودند. از جمله تم هایی اصلی می توان به فروکاست عددی اعتبار، جذب به واسطه اعتبارسازی، تکنیک های اعتباربخشی جذب خانواده، اعتباربخشی گروه های ثانویه، جذب به اعتبار سلبریتی ها، تکنیک های جذب همانندپندارانه، استراتژی های کنجکاوساز و غیره اشاره کرد. یافته ها به طور کلی نشان دهنده این واقعیت بود که افراد با اعتباربخشی های فراوان در این سیستم ها جذب می شدند؛ اما در ادامه با سودجویی و حداکثرسازی سیستمی سود از جانب شرکت های بازاریابی شبکه ای مواجه می شدند، و از سیستم خارج می شدند. در نهایت، با استفاده از رویکرد اتیک، یافته های گفت وگو محور مورد نقد و بررسی نظری قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، فرایند جذب، مردم نگاری انتقادی، حداکثرسازی سود، مبادله نابرابر
  • صدیقه رمضانخانی، محمود صادق زاده* صفحات 71-101

    زبان یزدی از کهن ترین زبان های مرکزی ایران به شمار می رود که هر چند در مقایسه با گویش معیار فارسی بیشتر به لحاظ ویژگی های آوایی و واژگان بومی و تاریخی متفاوت است؛ در برخی موارد از مختصات دستوری نیز برخوردار است. در این جستار به شیوه توصیفی، استشهادی و استنادی به بررسی اصلی ترین فرایندهای واجی و انواع تکواژهای تصریفی و وندهای اشتقاقی زبان یزدی پرداخته می شود. در زبان یزدی، بیشتر انواع فرایندهای واجی، شامل: همگونی، ناهمگونی، خیشوم شدگی، کشش واکه، مرکب شدگی واکه، حذف، قلب، ابدال کم و بیش به کار می رود؛  اما فرایندهای حذف همخوان و انواع همگونی از پربسامدترین فرایندها هستند. در کاربرد انواع تکواژ تصریفی و اشتقاقی به جز تفاوت آوایی و نیز چند مورد تکواژ ویژه، بیشتر همانند فارسی معیار است. گونه منفی ساز /nɛ-/ به دو شکل /næ-/ و /nɛ-/ به کار می رود. برخی حروف اضافه عمدتا در این گویش به کار می روند؛ مانند: تو /tu/ «در؛ داخل/ گل /gæl/ «بر، به»/ وج /væǰ/ «به جای، در عوض» و... حرف ربط خ /xo/ «که» برای تاکید.

    کلیدواژگان: گویش های بومی، لهجه یزدی، فرایندهای واجی، تکواژ صرفی، تکواژ اشتقاقی
  • اعظم مقیمی صفحات 103-133

    مشارکت به معنای شراکت و همکاری در کاری، امری یا فعالیتی است که در ابعاد مختلف در جامعه صورت می گیرد. در بعد اجتماعی؛ مشارکت، در 5 بعد صورت می گیرد: کنش متقابل میان افراد، گروه های اجتماعی، سازمان های غیردولتی، اجتماع محلی و کل اجتماع؛ و در بعد فرهنگی، مشارکت یعنی شرکت داوطلبانه و آگاهانه افراد جامعه در ابعاد گوناگون زندگی فرهنگی آن جامعه؛ برای رسیدن به توسعه پایدار و همه جانبه زندگی فرهنگی. بنابراین در این پژوهش تلاش گردید تا میزان مشارکت پذیری اجتماعی و فرهنگی شهروندان یزدی مورد سنجش قرار گیرد و مهم ترین عوامل موثر بر آن بررسی شود. به لحاظ روش شناسی، پژوهش اخیر از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی محسوب می شود و به صورت میدانی (پیمایش) انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل همه ی افراد 18 سال به بالای ساکن شهر یزد است که براساس نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و براساس فرمول کوکران، 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد است و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آماره های توصیفی و استنباطی شامل (آزمون تی مستقل، همبستگی، آزمون تحلیل واریانس) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داده است که متغیرهای وضعیت تحصیلات، تاهل و وضعیت درآمدی افراد، تاثیری بر مشارکت پذیری ندارند و متغیرهای سن، جنسیت، میزان بهره مندی از رسانه ها و سطح اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری با مشارکت پذیری دارند.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، مشارکت فرهنگی، اعتماد، بهره مندی از رسانه
  • اکبر رنجبر* صفحات 135-158
    ترانه های محلی خاتم، از دیرباز به عنوان قلب تپنده فرهنگ عامه مردم این ناحیه، نقش روح بخش خود را به خوبی به منصه ظهور رسانده است. این گنجینه ارزشمند که نشان اندیشه و احساسات مردم این سامان از روزگاران گذشته است، امروز به بخش جداناپذیر فرهنگ مردم تبدیل شده است. خواندن با صدای دلنشین، زیبا و آهنگین ترانه های محلی در مراسم عروسی، درو، چرای گوسفندان، کار، ناز و نوازش فرزندان و همچنین جلوه گری عشق و دلدادگی زنان و مردان عاشق پیشه روستایی این خطه، در قالب ترانه های محلی، نشان از شکوه و عظمت فرهنگ و تمدن مردمی دارد که دلبستگی شان به فرهنگ عمیق و ریشه دار خویش، همواره زبانزد خاص و عام بوده است. گفتنی است که این میراث ثمین، با گذشت زمان به فراموشی سپرده نشده، بلکه از نسلی به نسل دیگر، سینه به سینه منتقل شده است که راز این امر را باید در احساسات پاک و اندیشه های صادقانه راویان آن جستجو کرد. در این نوشتار، نگارنده کوشیده است تا با روش کتابخانه ای و میدانی و به صورت توصیفی و تحلیلی، ضمن معرفی انواع ترانه های شایع در شهرستان خاتم به بررسی جایگاه اثرگذار آنان در فرهنگ مردمان این دیار بپردازد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، ترانه ها، شهرستان خاتم
  • مهدیه امامی میبدی*، ابوالفضل داودی رکن آبادی صفحات 159-183
    هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی جایگاه نقش متولیان فرهنگی و هنری در حفظ و احیاء نساجی سنتی یزد است. روش پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی تحلیلی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد و صدا و سیمای مرکز یزد «به عنوان متولیان فرهنگی و کارمندان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری یزد به عنوان متولیان هنری» در نظر گرفته شده اند. مراحل پژوهش شامل، مصاحبه، پرسشنامه، عکسبرداری، و مطالعه اسناد تاریخی و فرهنگی است و جهت تحلیل داده های تحقیق از آزمون های آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار spss انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داده است، متولیان فرهنگی اثر معنی داری بر حفظ و احیای پارچه های سنتی ترمه و دارایی نداشته اند و متولیان هنری بر احیای پارچه های سنتی ترمه و دارایی اثر معنی داشته اند و نتوانسته اند در حفظ آن نقش معنی داری ایفا نمایند. همچنین ارزیابی میزان پایبندی متولیان فرهنگی و هنری بر قوانین و دستورالعمل ها به صورت متوسط، معنی دار و مثبت می باشد. نتایج حاکی از آن می باشد، میزان اثرگذاری متولیان هنری بر حفظ و احیای پارچه های سنتی ترمه و دارایی در مقایسه با متولیان فرهنگی، به صورت معنی داری بیشتر است.
    کلیدواژگان: ترمه، دارایی بافی، تعهد حفظ، احیاء، نساجی سنتی یزد، متولیان فرهنگی، متولیان هنری
|
  • Hafezeh Radmehr, Shadi Zabet * Pages 9-33

    The Internet in our society is accused of destroying the foundation of the family and cooling the relations between its members. This study seeks to investigate this claim and study the role of the Internet in the destruction of marital relationships. The research method is phenomenological. Using purposive sampling method, semi-structured interviews were conducted with 15 family counselors in Yazd. Findings suggest that the Internet alone cannot play a role in family breakdown. In fact, the gaps and conflicts in the couple's relationship, which occur in different ways, pave the way for Internet intervention and further cooling of the relationship and eventually its collapse. Accordingly, the first finding of this study is based on the lack of independent agency of the role of the Internet in family breakdown. According to Internet specialist, in addition to the problems of daily married life, it plays three main roles in the collapse of the family: the role of aggravating, the role of facilitating and the role of accelerating. The results of this study showed that despite the view of technical determinism, the Internet itself is not the cause of collapse and major change in relationships between spouses and factors such as culture of Yazd people, social, economic, emotional and ... play a significant role along with technology that suggests it suggests for solving these problems increasing the media literacy of couples is necessary

    Keywords: Internet, Cyber space, Family, Couples Relationships, Decay, infidelity
  • Ali Ruhani *, Soheyla Hajiheidari Pages 35-70
    People interact with each other in social groups and form complicated social processes. These processes cause the formation of complicated social-economic systems and organizations. The social and economic exchanges of profit-oriented and unequal exchanges in these systems develop while the systems of network marketing have unequal exchanges with their members> Thus, this paper tries to study the current social-economic relationships and exchanges along with absorption of individuals in network marketing. The methodology of study is based on the five-step Carspecken critical ethnography. The researchers recorded initial observation with etic approach along with one-year covert participation in network marketing companies and then conducted deep interviews of emic approach with members separately and extracted the main themes of study through dialog-driven data. The main themes included: Reduction of numeral credit, attraction with accreditation, accreditation techniques with absorption of family, accreditation of secondary groups, attraction with celebrities' credit, assimilation techniques and curiosity makers strategies. Findings show that people with high accreditation are absorbed in these systems but when they encounter profits and maximize the system of profit from network marketing companies, they leave them. Finally, the dialog-driven findings were analyzed through an etic approach.
    Keywords: Network Marketing, absorption process, Critical ethnography, Profit Maximization, unequal exchange
  • Sedigheh Ramazankhani, Mahmoud Sadeghzadeh * Pages 71-101

    Yazidi language is one of the oldest central languages of Iran ,Which, though, compared to the Persian It's more diverse in terms of phonetic features and native and historical vocabulary, In some cases it also has grammatical coordinates. This article is descriptive, analytical, inferential and cites the main phonological processes and a variety of definite syllables and derivative passages of the Yazdi language are discussed. Descriptive and historical grammar methods and reliable sources of Persian grammar have been used in the analysis. In Yazdi's language, Most types of phonological processes, including:Homogeneity, heterogeneity, inertia, vowel elongation, vowel compounding, deletion, heart, eternity are used more or less; But consistent removal processes and homogeneous types are the most frequent processes. Except for phonetic differences and some special morphs, it is more common in Farsi than in Persian. The / n /- / negative form is used in both / næ / / and / nɛ- /. Some prepositions are mainly used in this dialect, such as: U / tu / 'in ؛ inside / flower / gæl /' on, to '/ wedge / væǰ /' instead, Instead "and... the word kh / xo /" which "for emphasis. The sequential number is also obtained by adding a / /om / or a / /omi / to the original number, but the / /omin / suffix is not used for this purpose

    Keywords: Yazdi dialect, phonological processes, morphemes, derivative sequences
  • Azam Moghimi Pages 103-133

    Considering the importance of the role of citizen participation, in this article, after measuring the participation of citizens in Yazd, the most important factors affecting social and cultural participation were studied. The sample size of this study was 384 citizens of one district of Yazd, which was randomly selected, and the data collection tool was a standard questionnaire. Descriptive and correlation methods were used in this study. The data were extracted using SPSS software. Descriptive statistics were analyzed using central mean statistics and inferential statistics including (independent t-test, correlation, and analysis of variance). The results showed that the variables of education status, marital status and income status of individuals have no effect on participation, and the variables of age, gender, media usage and the level of social trust have a significant relationship with participation

    Keywords: Social participation, Cultural Participation, Trust, Media usage
  • Akbar Ranjbar * Pages 135-158
    Local songs in Khatam have long emerged as the beating heart of the popular culture of the people of this region. This valuable treasure, which is the expression of the thoughts and feelings of the people of this region from ancient times, has become an inseparable part of the people's culture today. Beautiful, pleasant and melodious singing of local songs in weddings, reaping, grazing sheep, work, cute and caressing children, as well as the expression of love and affection of men and women who love the rural profession of this region in the form of local songs, shows the glory of culture whose people’s attachment to their deep-rooted culture has always been well-known in terms of breadth and width. It is worth mentioning that this legacy of Samin has not been forgotten over time, but has been passed down from generation to generation, the secret of which should be sought in the pure feelings and honest thoughts of its narrators. In this article, the author has tried to examine the types of popular songs in the city of Khatam in a descriptive and analytical manner through the library and field methods, while examining their influential role in the culture of the people of this land
    Keywords: Popular culture, songs, Khatam city
  • Mahdiyeh Emami Mibodi *, Abolfazl Davodi Roknabadi Pages 159-183
    Textile industry in Yazd is one of the most original and productive industries in the world, making it the country's second textile industry. The traditional fabric of the province is displayed in museums in decorum, but after the industrial revolution and the arrival of textile machinery, traditional textiles went to recession. The aim of this study is to identify and evaluate the role of cultural and artistic trustees in preserving traditional weaving in Yazd. The traditional textiles in this study are Weaving assets and Cashmere. The method of this research is descriptive - analytic and practical in terms of purpose. The population of the study includes employees of Yazd Islamic Azad University, Yazd center as cultural authorities and employees of Yazd cultural heritage organization as the "artistic custodians". The research stages included observation, interview, questionnaire, photography, and studying historical and cultural documents and data analysis was done by SPSS software. The results indicate that the artistic custodians (The cultural heritage organization) have a more effective role in preserving and reviving the traditional textile industry of Yazd
    Keywords: Artistic trustees, Yazd traditional textile, Revival of traditional fabrics, Cultural, artistic institutions