فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه جواهری*، سید حسین سراج زاده، سجاد ممبینی صفحات 3-22
    پژوهش حاضر قسمی مطالعه پساساختارگرایانه بیماری و سازوکارهای ادراک آن بوده که در صدد است شکلی از یک جامعه شناسی پزشکی نظری و مفهومی را صورت بندی نماید. به این منظور از ظرفیت های نظری آراء فوکو و لکان برای توضیح ادراک بیماری و فرآیندهای شکل گیری آن بهره گرفته شد. نظریه فوکویی هرمنوتیک خود (سوژه)، و مفهوم لکانی امر نمادین، دلالت های متفاوتی بر ادراک بیماری و نحوه شکل گیری آن به دست می دهد؛ دلالت هایی که علیرغم تمایزها، بر گزاره های بنیادی مشابهی نیز استوارند. وفق هستی شناسی هر دو متفکر، بدن یک ساحت نوشتاری ست که توسط دال های فرهنگی، کدنویسی و رمزگذاری شده است؛ لذا ادراک بیماری، چیزی جز شناخت تحلیلی حاصل از بازخوانی نشانگان مرضی بر متن بدن نیست. خوانشی که بواسطه متقاطع کردن متن بدن با گفتمان پزشکی و دانش تخصصی به مثابه ابر متن دربرگیرنده آن صورت می پذیرد. دستاورد نهایی این پژوهش، استنتاج و صورت بندی مکانیسم بینامتنیت در ادراک بیماری در اندیشه هر دو متفکر است؛ مکانیسمی که به موجب آن متن بدن به واسطه مواجهه با گفتمان پزشکی به مثابه متن پیشینی و در برگیرنده آن، به تفسیر در می آید.
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، امر نمادین، بینامتنیت، فوکو، لکان، هرمنوتیک خود
  • خیام عباسی* صفحات 23-43

    فرض اصلی این پژوهش بر بنیان وجود مولفه های مشترک میان اهداف قرۃالعین در چارچوب جنبش بابیه با اهداف فمینیسم غربی استوار است. پرسش های اساسی عبارتند از این که: آیا کنش های قرۃالعین با هدف ایجاد موقعیت های برابر میان زنان و مردان، احقاق حقوق زنان و تلاش برای مرتفع کردن تبعیض های ساختاری علیه آنان، واجد مولفه های اولیه ای از جنبش فمینیسم غربی بوده است یا خیر؟ و در صورت هم سویی این جنبش با همتاهای خارجی، چه عناصر مشترکی در نگرش زن معترض ایرانی با فمینیسم غربی دیده می شود؟. این موضوع در پارادایم کیفی، با روش اسنادی و با انتخاب نمونه هدفمند در مقطع کوتاهی از عهد قاجاریه، و با تمرکز بر جنبش بابیه به عنوان فرامتن مطالعه شده است. هم چنین مروری کوتاه بر ره یافت کلان فمینیسم و دیدگاه فوکویی در تبارشناسی تجربه پلبینی، تحلیل تیوریکی آن را پوشش می دهند. نتایج گواهی می کنند که پاسخ هر دو پرسش پژوهش مثبت است؛ با تاکید پژوهشگر بر این رویکرد که هیچ نشانه ای دال بر وجود ارتباط بدون واسطه میان نمونه انتخابی با فمینیسم غربی و نگرش معطوف به تیوری توطیه مفروض نیست و نگاه پژوهشگر به این جنبش، به سان پدیده ای طبیعی، معلول شرایط، علل تاریخی و جامعوی مختص جامعه ایران است.

    کلیدواژگان: بابیه، تجربه پلبینی، فمینیسم ایرانی، فمینیسم، قاجاریه، قرۃالعین
  • فاطمه بیات، سیده هاجر حسینی* صفحات 44-76

    پژوهش با هدف بررسی فک شدگی و حک شدگی مصرف (نمایشی/غیرنمایشی)، به صورت آمیخته و متوالی تبیینی در سال 1399 انجام شده است. جمعیت موردبررسی، ساکنین دارای تحصیلات عالی20 تا 65ساله شهر زنجان است. نمونه ها در دو مرحله با روش خوشه ای چندمرحله ای (502=n) و هدفمند و اشباع نظری (20=n) انتخاب شدند. ابزارها و روش های گردآوری داده ها، پرسش نامه بسته و باز و مصاحبه ساختار یافته و نیمه ساختار یافته است. روایی (محتوایی) و پایایی (ضریب آلفای کرونباخ) پرسش نامه بسته و قابلیت اعتماد پرسش نامه باز (با تکنیک مقایسه تحلیلی و ممیزی)، بررسی شد. داده های کمی با نرم افزار آماری SPSSV20 و داده های کیفی بر اساس نظریه داده بنیاد (GT) تحلیل شدند. نتایج کمی، نشان داد که وضعیت مصرف، وابسته به وضعیت اجتماعی- اقتصادی (و منفک از جامعه) نیست. نتایج کیفی، حک شدگی فرهنگی و اجتماعی مصرف در دو الگوی متقابل شامل «حک شدگی نمایشی» و «حک شدگی معکوس و منفعل غیرنمایشی» را نشان داد.

    کلیدواژگان: حک شدگی، حک شدگی معکوس، فک شدگی، مصرف نمایشی و غیرنمایشی
  • فاطمه مدیری*، مجید کوششی صفحات 77-103
    در سال های اخیر تغییرات جمعیتی منجر به افزایش مدت زمان فرزندی-والدگری و پیچیده تر شدن پیوندهای عمودی بین نسل ها شده است. هدف این مقاله بررسی میزان حمایت والدین از فرزندان بزرگ سال در ابعاد مختلف و عوامل موثر بر آن بوده است؟ جمعیت آماری پیمایش، افراد 18 سال و بالاتر شهر تهران بوده که حداقل یک والد زنده داشته و هم سکنا نبوده اند. نمونه 1000 نفری از 30 حوزه تهران به شیوه خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب شده و یافته ها نشان داده: حمایت والدین از فرزندان بزرگ سال در سطح بالایی بوده و در ابعاد مختلف یک سان نیست. به طوری که پند و نصیحت، علاقه مندی به زندگی شخصی و حمایت عاطفی، در سطح بالا و حمایت ابزاری و حمایت مالی در سطح پایین تری گزارش شده و حمایت مادران در همه ابعاد به استثنای حمایت مالی بیش از پدران بوده است. حمایت والدین متاثر از سن والدین، تضاد زناشویی والدین، تضاد والدین و فرزندان بزرگ سال، حمایت فرزندان بزرگ سال از والدین، و تعداد فرزندان بوده و یافته ها تایید کننده تیوری های همبستگی بین نسلی، نوع دوستی و اقتضایی است.
    کلیدواژگان: حمایت ابزاری، حمایت عاطفی، حمایت مالی، حمایت والدین، فرزندان بزرگسال
  • علیرضا بختیاری، حجیه بی بی رازقی نصرآباد*، ملیحه علی مندگاری، عباس عسکری ندوشن صفحات 104-129
    تحولات سن ازدواج در ایران که در بستر تغییرات گسترده ساختاری و نگرشی دهه های اخیر رخ داده است، در پژوهش های مختلفی مطالعه شده، اما تاکنون تعیین کننده های سن قصد شده ازدواج کمتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. این پژوهش با هدف مطالعه تعیین کننده های سن قصد شده ازدواج جوانان هرگز ازدواج نکرده در شهر اصفهان صورت پذیرفت. نمونه تحقیق 400 نفر از جوانان مجرد واقع در سنین 35-18 ساله در شهر اصفهان می باشند. داده ها به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه در سال 1399 جمع آوری گردید. برای آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد میانگین سن قصد شده ازدواج در شهر اصفهان برای پسران 2/28  و برای دختران 6/26 سالگی است  در حالی که سن مطلوب ازدواج پایین تر از میانگین سن قصدشده برای ازدواج آنان است. شکاف موجود بیانگر این مطلب می باشد که مسئله ازدواج تحت تاثیر عوامل زیادی می باشد که براساس یافته ها، متغیرهای پایبندی دینی، سابقه کار و هدایت دوستان دارای رابطه ای معنادار با سن قصد شده ازدواج دختران هستند و متغیرهای تحصیلات، پایبندی دینی و طبقه اجتماعی-اقتصادی نیز دارای رابطه ی معنادار با سن قصد شده ازدواج پسران هستند. در مجموع، بر اساس نتایج این مطالعه، در کنار عوامل اقتصادی، تغییرات ارزشی و نگرشی هم در سن قصد شده ازدواج اهمیت دارد و با توجه به بالا بودن سن قصد شده ازدواج، تسهیل ازدواج جوانان و تشویق آن ها به ازدواج در سن مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: جوانان، قصد، سن ازدواج، اصفهان، جمعیت
  • محمدعلی مومبینی، علی ربانی*، وحید قاسمی، علیرضا زهیری صفحات 130-153

    تحقیق حاضر در تلاش است بر مبنای اصول کلی تکنیک ردیابی فرآیند، با استفاده از روش مرور نظام مند به واکاوی ویژگی های کلی و ارزیابی انتقادی مقالات علمی-پژوهشی مبتنی بر روش کیفی با موضوع هویت ملی در جامعه ایران بعد از انقلاب 57 در بازه زمانی 1373 تا 1398 اقدام نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد که آشنایی اندک محققان و پژوهشگران ایرانی با تکنیک ردیابی فرآیند و سازوکارها و الزامات روش شناختی آن جهت شناسایی و تحلیل ویژگی ها، شاخص ها، علل و عوامل موثر بر چالش ها و مشکلات هویت ملی در جامعه ایران بعد از انقلاب 57 موجب شده است تا مقالات انتخاب شده علی رغم نتایج و دستاوردهای قابل ملاحظه و قابل کاربرد با خلاء ها و کاستی های عدیده ای در حوزه روش شناختی چون تصویرسازی تقلیل گرایانه، دشواری مقایسه پذیری، و غفلت از روش ها و تکنیک های نوین و در حوزه تحلیلی چون تصویرسازی غیرفرآیندی و ساکن، تاکید مفرط بر عوامل سیاسی و فرهنگی، و غیبت مکانیسم های علی پیوند دهنده مواجه باشند.

    کلیدواژگان: تکنیک ردیابی فرآیند، جامعه ایران بعد از انقلاب57، روش کیفی، مرورنظام مند، هویت ملی
|
  • F. Javaheri *, H. Serajzadeh, S. Mombeiny Pages 3-22
    The present study is a kind of poststructuralist study of disease and its perception mechanisms that tries to formulate a form of theoretical and conceptual medical sociology. Here, with the help of some theoretical capacities of Foucault and Lacan, we tried to provide conceptual implications on the perception of disease and the processes of its formation. Foucault's theory of hermeneutics of the self, and the Lacanian concept of the symbolic, give different implications for the perception of disease and how it is formed; implications that despite the distinctions, are based on similar fundamental propositions. According to the ontological aspects of both thinkers, the body is a field of writing that is coded and encoded by symbolic signifiers. Therefore, the perception of disease is an analytical cognition resulting from the re-reading of the pathological symptoms on the body text. Reading is formed by intersecting body text with medical discourse and specialized knowledge as the overlay text. A final point is the recognition of the mechanism of intertextuality in the perception of disease, according to which the body text is interpreted as a priori and inclusive text by encountering medical discourse.
    Keywords: Lacan, Foucault, Hermeneutics of the Self, The Symbolic, perception of disease, intertextuality
  • Khayyam Abbasi * Pages 23-43

    The main assumption of this research is that there is a relationship between the components and goals of Qorrat Al-Ain in the framework of the Babieh movement and Western feminism. Qorrat Al -Ain's actions aimed at creating equal opportunities for men and women, realizing women's rights, and seeking to eliminate structural discrimination against them. The question is, "Were there any early elements of the Western feminist movement in her movement?" And if this movement is aligned with its foreign counterparts, what common elements can be seen in the attitude of the Iranian protesting women to the Western feminist movement? With the use of the qualitative paradigm and documentary method, we focused on Babieh movement as hypertext in the Qajar era. Our theoretical framework is based on a review of relevant and selective theories of the macro-feminist approach and Foucault's genealogy of the Plebian experience. The results show that the answer to both research questions is yes. The researcher emphasizes the approach that there is no presumption of a direct connection between the selected sample and Western feminism and the conspiracy theory approach. Also, for this researcher, this movement is like a natural phenomenon caused by the historical and social conditions of Iranian society.

    Keywords: Babieh, feminism, Iranian Feminism, Qajar, Qorrat al-Ain, the experience of Plebian
  • Fatemeh Bayat, S.Hajar Hosseini * Pages 44-76

    This study aimed to investigate conspicuous and non-conspicuous consumption, which has been done by a mixed and sequential method in 2020. The statistical population is citizens with higher education aged 20 to 65 in Zanjan city. Samples were selected in two steps: with multi-stage cluster method (n=502) and by purposive and theoretical saturation (n=20). Techniques of data collection include closed and open questionnaires and structured and semi-structured interviews. Validity and reliability of the questionnaires were assessed. Quantitative data were analyzed using SPSSV20 and qualitative data were analyzed based on grounded theory. The statistical analysis showed that consumption status doesn't depend on socio-economic status. In addition, we extracted 16 main themes and 39 sub-themes. The qualitative analysis showed two opposing patterns of consumption: conspicuous consumption and non-conspicuous consumption.

    Keywords: conspicuous, non-conspicuous consumption, embeddedness, reverse embeddedness, separateness
  • F. Modiri *, Majid Koosheshi Pages 77-103
    In recent years, demographic changes have led to increasing the duration of child-parenting and a complication of vertical links between generations. The purpose of this article was to investigate the level of parental support for adult children in different dimensions and the factors affecting it. The statistical population of the survey was people aged 18 years and older in Tehran who had at least one living parent and were not co-residence. A thousand samples from 30 districts of Tehran were selected by multi-stage cluster sampling, and the findings showed that parents' support for adult children is at a high level and is not the same in different dimensions. Advice, interest in personal life, and emotional support are reported at a high level and instrumental support and financial support are at a much lower level. Mothers' support in all dimensions except financial support has been significantly higher than fathers. Parental support is affected by parental age, parental marital conflict, parent-adult conflict, adult child support for parents, and the number of children. In addition, the findings confirmed the theories of intergenerational solidarity, altruism, and contingency.
    Keywords: Parental Support, Instrumental Support, emotional support, Financial Support, Adult Children
  • Alireza Bakhtiari, H. B. Razeghi Nasrabad *, Malihe Alimondegari, Abbas Askari Nadoshan Pages 104-129
    Due to the structural and attitudinal changes in Iran, marriage age has been documented in various research studies, but so far, the determinants of the intended age of marriage have not been studied. This study aimed to investigate the determinants of the intended age of marriage of unmarried youths in Isfahan. The sample includes 400 young people aged 18-35 years who were collected using a sampling method. To gather the data, we interviewed the subjects in 2021. Analysis of variance, Pearson correlation coefficient, and multiple regression were used to test the hypotheses. The results showed that the average intended age of marriage for boys and girls are 28.2 and 26.6 years respectively. However, the optimal age of marriage for men and women is lower than the intended age of marriage. The gap indicates that marriage is affected by many factors. According to the findings, the variables of religious commitment, work experience, and guidance of friends have a significant relationship with the intended age of marriage of girls. Also, the intended age of marriage of boys has a significant relationship with the variables of education, religious commitment, and socio-economic status. In general, according to this study, in addition to economic factors, values and attitudinal change are also important at the intended age of marriage, and due to the high age of intended marriage, facilitating youth marriage and encouraging them to marry at the appropriate age is very important.
    Keywords: youths, Marriage age, Intention, Isfahan, population
  • MohammadAli Mombeini, Ali Rabbani Khorasgani *, V. Qhasemi, Alireza Zahiri Pages 130-153

    Using the process tracing technique, this paper attempted to examine the characteristics of qualitative research papers about national identity in Iran after the Islamic Revolution. The findings revealed that Iranian researchers were not fully cognizant of the process tracing technique in order to recognize the characteristics, causes, and influential factors of national identity in post-Revolution Iran. The findings also demonstrated that although the selected papers had considerable and practicable results, they had some methodological problems including reducational image, the difficulty of comparability negligence of new techniques, emphasis on political and cultural factors, and the absence of casual linking mechanisms.

    Keywords: process tracing, post-Revolution Iran, qualitative methods, Systematic review, National identity