فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1400)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محدثه معینی فر*، مریم معینی فر صفحات 9-32
    زمینه و هدف

    جرم اسیدپاشی به دلیل نوین بودن ابزار انجام آن، از جرایم نسبتا جدید در جوامع مختلف محسوب می-شود که بر فرد و جامعه آثار منفی دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، شناسایی اوصاف این جرم، ایضاح علل وقوع آن و پیشنهاد راهکارهای پیشگیرانه در حوزه قانونگذاری است.

    روش

    پژوهش پیش رو به روش کمی و با استفاده از روش تحلیل محتوا بر این فرضیه ها مبتنی است: 1- تعداد حملات اسیدپاشی بر اساس علل وقوع جرم تفاوت معناداری دارد. 2- مردان مجرد، بیشتر به اسیدپاشی اقدام می کنند. 3- زنان مجرد، بیشتر قربانی اسیدپاشی میشوند. در این مقاله، 1350 خبر مرتبط با اسیدپاشی طی 17 سال گذشته در روزنامه ها و پایگاه-های خبری ملی برخط بر اساس نمونه گیری در دسترس تحلیل محتوا شده اند.

    یافته ها

     در طی این هفده سال، 205 مورد خبر اسیدپاشی در جراید منتشرشده که در مجموع 302 قربانی و 273 مجرم داشته است. بیشتر قربانیان و مجرمان را مردان و زنان متاهل تشکیل می دهند و اسیدپاشی در ایران بیشتر به دلیل مشکلات خانوادگی رخ می دهد.

    نتیجه گیری

    رفع نواقص قانونی به همراه ارایه راهکارهای پیشگیرانه در حوزه تشکیل پرونده، تهدید به اسیدپاشی، خرید و فروش اسید و موارد مشابه می تواند میزان وقوع این جرم را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اسیدپاشی، مطبوعات، تحلیل محتوا، قربانی، مجرم
  • علیرضا باوی*، رجب گلدوست، حسین غلامی صفحات 33-58
    زمینه و هدف

    پیچیدگی جرایم اقتصادی و دغدغه ی روزافزون سیاست کیفری ایران در خصوص لزوم مقابله ی جدی این جرایم و کاهش میزان وقوع آنها، به رویکرد چندنهادی در مبارزه با این جرایم ضرورت ویژه ای بخشیده است. افزایش حداکثری کشف جرایم اقتصادی و ترس بزهکاران مربوطه، هدف اساسی مشارکت میان نهادهای قضایی و انتظامی مانند پلیس امنیت اقتصادی است، با این وجود تکثرنهادها نمی بایست به تشتت رویه و همچنین مشارکت بدون ضابطه منتهی گردد. لذا سیاست گذاری مشارکت انتظامی-قضایی رویکردی است که در بستر آن جامعیت عملکرد و مشخص سازی وظایف هرکدام از این نهادها در مبارزه با جرایم اقتصادی دنبال می شود.

    روش شناسی

     نظر به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعات تحقیقات معتبر، کتب، مقالات، قوانین و مقررات موجود وآراء محاکم قضایی انجام شده است. اطلاعات بدست آمده به صورت توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    آغاز فعالیت پلیس امنیت اقتصادی از سال 1398 و عدم ساماندهی تعامل آن با مراجع قضایی، چالش هایی را به همراه داشته است و مراجع قضایی کماکان به نهادهای اطلاعاتی متوسل می شوند. به نظر می رسد که نبود مقررات مرتبط با شیوه نامه عملکرد این نهاد در کنار کنشگران قضایی، اقدامات آن را در حد عنوان ضابط قضایی تنزل می دهد و مشارکت در اتخاذ اقدامات واکنشی نسبت به جرایم اقتصادی را با ضعف اساسی روبه رو می نماید.

    نتایج

    افتراقی سازی شیوه کشف جرایم اقتصادی با نظر به جرایم اقتصادی برخاسته از محیط اداری و جرایم اقتصادی برخاسته از محیط تجاری-شغلی، آموزش قضایی به پلیس امنیت اقتصادی، تصویب الگوی جامع عملکرد مشارکت محور در قالب آیین نامه مشخص و تعیین وظایف و اختیارات متفاوت پلیس امنیت اقتصادی با سایر ضابطان قضایی از اهم نتایج است.

    کلیدواژگان: جرم اقتصادی، کشف جرم، دادرسی کیفری، پلیس امنیت اقتصادی، مقام قضایی
  • محمد مهدی پور*، امیر کندری، داود سیفی قره یتاق صفحات 59-86
    هدف

    معضل تکرار جرم پس از آزادی محکومین و بازگشت به زندان یکی از مهمترین موضوعات مورد توجه نظام های کیفری در جهان است. لذا این پژوهش با هدف شناخت عوامل موثر بر تکرار جرم و بازگشت به زندان و ارایه راهکارهای کاهش آن انجام گردیده است.

    روش

    این پژوهش به شیوه پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته توام با مصاحبه انجام گرفته است. جامعه آماری مشتمل بر کلیه زندانیان سابقه دار زندان های زاهدان و زابل در 6 ماهه دوم سال 1395، به تعداد 815 نفر می باشد. جهت گردآوری اطلاعات از طریق فرمول آماری کوکران 262 نفر به صورت غیر تصادفی برای زندان های شهرستان های زاهدان و زابل به تناسب جمعیت انتخاب، که به ترتیب 156 و 106 نفر برآورد گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون هایOne Way Anova ، T test ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    حاکی از آن است که متغیرهای محیط نامناسب زندان، محله نامناسب، طرد اجتماعی، توجیه عمل مجرمانه و یادگیری رفتار انحرافی رابطه مثبت و مستقیمی با تکرار جرم نمونه مورد مطالعه داشته اند. این در حالی است که متغیرهای مستقل حمایت اجتماعی، کنترل اجتماعی و اعتماد اجتماعی رابطه منفی و معکوسی با تکرار جرم زندانیان داشته اند. همچنین سه متغیر محله نامناسب، طرد اجتماعی و کنترل اجتماعی به ترتیب بالاترین تاثیر را بر متغیر وابسته تکرار جرم داشته اند.

    کلیدواژگان: زندان، تکرار جرم، بازگشت مجدد، محیط اجتماعی
  • غلامرضا شاه محمدی*، حمید زلفی صفحات 87-110
    زمینه و هدف

    جرایم فضای مجازی از چالش های ناجا است که نیازمند نظارت دقیق و علمی می باشد. با درک این مهم، هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی شیوه های نظارت بر جرایم در فضای مجازی می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به شیوه پیمایشی اجراء گردید. جامعه آماری تحقیق کارشناسان صاحبنظر پلیس های تخصصی (رشته فناوری اطلاعات و مهندسی کامپیوتر)، به تعداد 43 نفر می باشد که به صورت تمام شمار عمل گردید. گردآوری داده ها با پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن تایید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 0.76 شد که پایایی قابل قبولی می باشد، جمع آوری گردید.برای اولویت بندی شیوه های نظارت بر جرایم فضای مجازی از آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    کلیه شیوه های نظارت بر جرایم فضای مجازی تایید و براساس آزمون فریدمن تقدم شیوه ها شامل شناسایی شیوه های 1) نظارت بر فعالیت مجرمین، 2) نظارت بر کانال های معاند، 3) نظارت بر کسب و کارها، 4) نظارت بر تبلیغات و 5) نظارت بر فعالیت سازمان های مردم نهاد در فضای مجازی می باشد.

    نتیجه گیری

    پلیس فتا با شیوه های پیشنهادی این تحقیق می تواند نظارت موثری بر جرایم فضای مجازی داشته و با برخورد بهنگام با مجرمین، از بروز جرم در این فضا پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، نظارت، جرائم فضای مجازی، شبکه های اجتماعی
  • غلام رضا چولکی*، امیرحسین یاوری بافقی، محمدعلی اکبری، علی اورنگ صفحات 111-136
    زمینه و هدف

    قاچاق سلاح و مهمات به عنوان یکی از جرایم سازمان یافته و معضل مهم قرن حاضر دارای آثار زیان باری می باشد.از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین عوامل مهم تاثیرگذار در شکل گیری قاچاق سلاح و مهمات از مرزهای غربی به کشور جمهوری اسلامی ایران است.

    روش تحقیق

     پژوهش حاضرازنظرهدف،کاربردی وازنظرروش اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری شامل تعداد 72 نفرازکارکنان اطلاعات انتظامی و مرزی استان های ایلام، کرمانشاه و کردستان می باشند که به صورت تمام شمار، انتخاب و گردآوری داده ها، از طریق پرسشنامه محقق ساخته بوده که پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن با روش محتوایی تایید و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس20 برای تحلیل عاملی اکتشافی و از نرم افزار لیزرل برای تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که عوامل مشخص شده در این پژوهش در قاچاق سلاح و مهمات تاثیر دارند که در پنج عامل به ترتیب شامل، مشکلات نهادهای مقابله کننده با بار عاملی88/0درصد، مسایل اجتماعی و فرهنگی با بارعاملی 87/0درصد ،حضورکشورهای فرامنطقه ای بابارعاملی67/0درصد،مشکلات کشورهای همسایه با بار عاملی 63/0درصد، مسایل ومشکلات قانونی با بار عاملی56/0درصد،موردبررسی و تایید قرار گرفت.

    نتایج

    مقابله جدی با قاچاق سلاح ومهمات از مرزهای غربی کشور نیازمند رفع مسایل و مشکلات دستگاه های مقابله کننده، مسایل اجتماعی و فرهنگی و قانونی به عنوان عوامل داخلی و در کنار آن توجه به مسایل تاثیر گذار خارجی نظیر مشکلات کشور های همسایه و حضور عوامل فرامنطقه ای به عنوان تسهیل کننده قاچاق سلاح می باشد.

    کلیدواژگان: قاچاق، اسلحه، قاچاق اسلحه، قاچاق مهمات
  • احمد کاظمی گرجی*، مریم اخوان خرازیان، سجاد مزارعی، عاطفه جمهوری صفحات 137-158
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات ناشی از سرمایه اجتماعی آنلاین بر افزایش مشارکت جمعی در طرح های نظارتی مقابله با قاچاق کالا محقق شده است.

    مواد و روش‏‏ها

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه‎ی گردآوری داده ها، از نوع کمی با روش پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان مناطق شمالی تهران که از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، می باشد. بر این مبنا از ابزار پرسشنامه به منظور جمع آوری داده ها استفاده شده است که تعداد 304 پرسشنامه میان اعضای جامعه آماری توزیع شد.

    یافته ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ها

     یافته های مربوط به پژوهش حاضر نشان می دهد که سرمایه اجتماعی آنلاین تاثیر 44 درصدی بر روی مشارکت جمعی در طرح های نظارتی مقابله با قاچاق کالا بر جای خواهد گذاشت و از سویی دیگر هر کدام از مفاهیم اتصال آنلاین، ارتباط آنلاین و نگهداری آنلاین بر روی مشارکت جمعی در طرح های نظارتی مقابله با قاچاق کالا تاثیرگذار خواهد بود.

    نتیجه گیری

    ارتقا سرمایه اجتماعی از طریق شبکه های اجتماعی آنلاین می تواند موجبات گسترش مقیاس و دامنه تجربیات مشترک اقشار مختلف جامعه را فراهم بیاورد و از این طریق دسترسی به حمایت اجتماعی و افزایش تمایل افراد جامعه به مشارکت جمعی در جهت مبارزه با پدیده قاچاق کالا محقق خواهد شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی آنلاین، مشارکت جمعی، قاچاق کالا، طرح&lrm، های نظارتی مقابله با قاچاق کالا
  • صمد رحمتی *، منیجه شهنی ییلاق، سیروس عالیپور، عبدالرضا رشنو، غلامحسین مکتبی صفحات 159-188
    زمینه و هدف

    پژوهش های زیادی در خارج از کشور در مورد مزاحمت سایبری انجام شده است که آمارهایی را در خصوص شیوع و عوامل موثر بر آن، گزارش نموده اند؛ علی رغم این پژوهش های متنوع، مزاحمت سایبری در کشور ما یک پدیده ای ناشناخته است و با وجود گسترش استفاده از فن آوری ها، پژوهشی در این زمینه انجام نشده است. لذا، شیوع شناسی این نوع جدید قلدری و بررسی عوامل خطرساز و حفاظت کننده مرتبط با آن، می تواند زمینه را برای انجام پژوهش هایی در داخل کشور فراهم آورد. در این مقاله تلاش شد میزان شیوع و عوامل خطرساز و حفاظت کننده فردی مزاحمت سایبری، بررسی شود.

    روش

    در مطالعه توصیفی-همبستگی حاضر، از بین دانش آموزان پسر و دختر سال دوم مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 دو نمونه، 2000 نفر در مرحله شیوع و 400 نفر در مرحله آزمون فرضیه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای (نسبتی) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پروژه مداخله مزاحمت سایبری اروپا (ECIPQ) و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل داده ها، روش های آماری توصیفی و رگرسیون لوجستیک به کار رفت.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش نشان داد که 4/15% از نوجوانان قلدر سایبری، 7/14% قربانی سایبری و 7/6% قلدر-قربانی سایبری بودند. میزان شیوع قلدری سایبری و قلدر-قربانی سایبری در نواجوانان پسر، نسبت به دختر، بیشتر بود. در حالی که میزان شیوع قربانی مزاحمت سایبری شدن در نواجوانان دختر، نسبت به پسر، بیشتر بود. به علاوه، نتایج نشان داد که ابعاد مزاحمت سایبری (یعنی قربانی سایبری، قلدری سایبری و قلدر-قربانی سایبری) را می توان از روی ویژگی های فردی (میزان استفاده از فن آوری، جنسیت، قومیت، شاخص توده بدنی) پیش بینی کرد (01/0p

    کلیدواژگان: مزاحمت سایبری، قربانی سایبری، قلدری سایبری، قلدر-قربانی سایبری، ویژگی های فردی
  • رضا طلایی*، حمیدرضا نادی، مهدی کاظمی کلور صفحات 189-210
    زمینه و هدف

    دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی ایران از هیچ تلاشی برای مقابله با این نظام فروگذار نیستند. مقابله با دشمنان و شناخت شیوه های مقابله با دشمن، امری انکارناپذیر بوده که در این راستا بهره گیری از فرامین، تدابیر و رهنمودهای فرماندهی معظم کل قوا(مدظله العالی) می تواند بهترین چراغ راهنما برای سازمان های اطلاعاتی و امنیتی تلقی شود.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحلیل محتوای کیفی است. جامعه آماری این تحقیق شامل برخی تحلیلگران و صاحبنظران چند سازمان اطلاعاتی و امنیتی است که با توجه ویژگی خاص ایشان، تعداد آن ها حدودا 200 نفر لحاظ و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 127 نفر تعیین گردید. داده های این پژوهش که مبتنی بر 23 شاخص کیفی بود، از طریق پرسشنامه محقق ساخته برای تعیین اولویت ها در اختیار صاحبنظران قرار گرفت. از نرم افزارهای SPSS و LISREL برای این پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش نشان داد که با توجه به فرامین، تدابیر و رهنمودهای فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، سازمان های اطلاعاتی و امنیتی می توانند از 23 شیوه برای مقابله با دشمنان استفاده نمایند.

    نتیجه گیری

     در میان تمامی گزاره های موجود، مهم ترین شیوه های مقابله با دشمنان مبتنی بر فرامین، تدابیر و رهنمودهای فرماندهی معظم کل قوا(مدظله العالی) به ترتیب اولویت عبارت اند از: شناخت دشمن اصلی؛ تدوین همه سیاست ها و رفتارها و برنامه ها بر مبنای مقابله با دشمن؛ توجه به اقتصاد مقاومتی و مشکلات معیشتی؛ نفوذ در حصار دشمن؛ تقید و پایبندی به دین؛ ارتقای بصیرت و صبر؛ مقابله با فساد؛ توجه به روح دینی و ایمان زیردستان؛ ترویج ارزش ها و سبک زندگی اسلامی؛ ارتقای سطح عزت؛ داشتن طرح و انگیزه و فکر برای مقابله با دشمنان؛ ایمان و امید به آینده.

    کلیدواژگان: دشمن، دشمن شناسی، سازمان های اطلاعاتی و امنیتی، فرامین و تدابیر و رهنمودهای فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، مقابله
  • آینده پژوهی فرصت ها و تهدیدهای قوم گرایی عربی در ارتباط با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
    حسین ترکی*، محمدعلی خسروی، علی قربان پور صفحات 211-230
    زمینه و هدف

    برخی ناآرامی‌ها در خوزستان و به‌ویژه مناطق عرب‌نشین ایجاب می‌کند که به مسایل و تحولات این منطقه بیشتر توجه شود و تاثیر آن‌ها بر امنیت ملی سنجیده شود. بر این اساس، برای پیش‌بینی وضعیت امنیتی کشور در سال‌های آتی توجه به وضعیت قومی کاملا ضروری است. لذا هدف از انجام تحقیق حاضر، شناسایی متغیرهای کلیدی و پیشران‌های تاثیرگذار بر آینده فرصت‌ها و تهدیدهای قوم‌گرایی عربی و در نهایت شناسایی سناریوهای محتمل در ارتباط با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن نقاط مرزی جنوب و جنوب غربی کشور است.

    روش

    این تحقیق از نظر ماهیت و هدف، کاربردی و از نظر نوع روش، توصیفی- پیمایشی و اکتشافی با توجه به رویکرد آینده‌پژوهانه آن است. جامعه آماری آن به شکل پنل خبرگان بوده که تعداد آن‌ها بین 10 تا 15 است. شناسایی متغیرهای کلیدی این تحقیق به روش تحلیل تاثیر متقابل و با استفاده از نرم‌افزار میک مک[1] صورت گرفت.

    یافته‌ ها

    هفت متغیر ذخایر عظیم نفت و گاز، توسعه‌نیافتگی، جنگ 8 ساله تحمیلی، حمایت‌های عربستان و امارات از مخالفین، فعالیت جریان وهابی، وجود ریزگردها و رقابت‌های منطقه‌ای به عنوان متغیرهای کلیدی بر آینده فرصت‌ها و تهدیدهای قوم‌گرایی عربی در ارتباط با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار است.

    نتیجه‌ گیری

     نتایج حاصل از تحقیق نشان داد 7 متغیر فوق در قالب سه پیشران اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار داشته و دو متغیر ذخایر عظیم نفت و گاز و توسعه‌نیافتگی در قالب پیشران اقتصادی بالاترین امتیاز را در بعد تاثیرگذاری و تاثیرپذیری نسبت به سایر متغیرها کسب کردند.

    کلیدواژگان: پیشران، قوم گرایی، قوم عرب، امنیت ملی، ایران، جنوب غرب
  • آسیب شناسی شغلی کارکنان پاسگاه های ایست و بازرسی مواد مخدر
    علی احتشامی، مجید فاریابی صفحات 231-250
    زمینه و هدف

    ایستگاه‌های بازرسی از حوزه‌های ماموریتی به شدت آسیب‌زا برای کارکنان به شمار می‌رود. تحقیق پیش‌رو با هدف «شناسایی آسیب‌های شغلی کارکنان پاسگاه‌های ایست و بازرسی مواد مخدر کشوردر سال 1399» انجام ‌شد.

    روش

    این پژوهش بر اساس هدف «کاربردی» است و داده‌های آن، با رویکرد آمیخته گردآوری شد. جامعه آماری در بخش کیفی، نخبگان پلیس مبارزه با مواد مخدر به تعداد 13 نفر بر اساس قاعده اشتهار بود و در بخش کمی شامل کارکنان پنج ایستگاه بازرسی مواد مخدر به تعداد 128 نفر که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 93 نفر به‌صورت تصادفی طبقه‌ای متناسب به عنوان نمونه انتخاب شد. داده‌های بخش کیفی با استفاده از تحلیل مضامین متنی حاصل از مصاحبه و داده‌های بخش کمی با نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس تجزیه و تحلیل شد.

     

    یافته‌ ها

     اولویت‌بندی فریدمن نشان داد: عامل «عدم تناسب بین وظایف سخت با حقوق و مزایای دریافتی کارکنان ایستگاه‌های بازرسی مواد مخدر» با میانگین رتبه‌ای 94/35 در رتبه اول اهمیت؛ عامل «عدم رعایت استانداردهای لازم ایستگاه‌های بازرسی مواد مخدر» با میانگین رتبه‌ای 87/35 در رتبه دوم اهمیت؛ عامل «فقدان آینده شغلی روشن برای کارکنان شاغل به خدمت در پاسگاه‌های ایست و بازرسی مواد مخدر» با میانگین رتبه‌ای 71/35 در رتبه سوم اهمیت قرار دارد.

    نتیجه‌ گیری

     براساس نتایج پژوهش، آسیب‌های شغلی کارکنان پاسگاه‌های ایست و بازرسی مواد مخدر کشور دارای سه بعد آسیب‌های ساختاری، رفتاری و محیطی بوده که رفع آن‌ها مستلزم اهتمام فرماندهان و مدیران سطوح عالی و میانی ناجا است که به‌ منظور رفع این آسیب‌ها، پیشنهادهایی ارایه ‌شده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، شغل، کارکنان، ایست و بازرسی، مواد مخدر
|
  • Mohaddeseh Moeinifar*, maryam moeinifar Pages 9-32
    Background and Purpose

    Acid attack because of its modern tools of social violence is a relatively new crime in different societies and it has significant negative effects on the individual and society. Therefore, the present paper seeks to identify the characteristics of this crime, clarify the causes of its occurrence, and proposing preventive strategies.

    Method

    The present research is based on the quantitative method and using content analysis method on these hypotheses: 1- The number of acid attacks varies significantly by acid attacks' causes. 2. Single men were more likely than other groups to be perpetrators of these attacks. 3. The majority of all acid attack victims are Single women. The research sample included 1350 news related to acid attack over the past 17 years, which has been analyzed.

    Findings

    The results of this study indicate that during these seventeen years, 205 news items have been published in the magazine, which has a total of 302 victims and 273 offenders. Most of the victims and criminals are married men and women, and most of asid attacks had happened because of family problems in Iran.

    Result

    Amending law on asid attack along with providing preventive solutions in the field of filing, threatening acid attack, buying and selling acid and so on can reduce the incidence of this crime.

    Keywords: acid attack, press, content analysis, victim
  • alireza bavi *, rajab goldust, hosein gholami Pages 33-58

    The complexity of economic crimes and the increasing concern of Iran's criminal policy regarding the increased risk of committing these crimes and reducing their incidence have made the multidisciplinary approach to combating these crimes particularly important. Maximizing the discovery of economic crimes and the associated fears of criminals is a key objective of partnerships between law enforcement and law enforcement agencies such as the Economic Security Police, however, multipliers should not lead to procedural division as well as unregulated participation. Therefore, police-judicial partnership policymaking is an approach in which the integrity of the performance and specification of the tasks of each of these institutions in combating economic crime are pursued.

    Methodology

    Depending on the nature of the subject, the present study was conducted through documentary methodological studies, through studies of valid research, books, articles, laws and regulations, judicial opinions, and reputable websites. The information obtained is descriptively analyzed.

    Findings

    The beginning of economic security police activity in 1398 and its increasing interaction with the judicial authorities has posed some challenges. The absence of rules governing the institution's style of conduct with judicial actors appears to diminish its actions as a matter of judicial authority and complicate participation in the response to economic crime.

    Results

    Differentiate economic crime discovery method with respect to economic crime arising from administrative environment and economic crime arising from business-occupational environment, judicial training to economic security police, adoption of a comprehensive participatory-centered pattern of practice in the form of specific bylaws, and assignment of duties and powers. Differences in economic security with other judicial officers are of great importance.

    Keywords: Economic crime, Crime Discovery, criminal prosecution, Economic Security Police, judicial authority
  • Mohammad Mehdipour *, Amir Kondori, Davood seify ghareyatagh Pages 59-86
    Purpose

    The problem of recidivism after release of convicts and return to prison is one of the most important issues in the criminal justice system in the world. The purpose of this study is to identify the factors affecting the repetition of crime and return to prison and to present ways to reduce it.

    Method

    This research was a survey study using a researcher-made questionnaire with interview. The population consisted of all prisoners of record in Zahedan and Zabol prisons in the second half of the year 1395, 815 persons. For data gathering through Cochran statistical formula, 262 people were selected randomly for Zahedan and Zabol city prisons according to population, which were estimated 156 and 106, respectively. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics and One Way Anova, T test, Pearson correlation coefficient, regression and path analysis using SPSS software.

    Findings and Results

    The findings indicated that the variables of improper environment of prison, inappropriate neighborhood, social exclusion, justification of criminal act and learning of deviant behavior had a positive and direct relationship with the repetition of the sample. However, the independent variables of social support, social control, and social trust had a negative and inverse relationship with the repetition of prison inmates. Also, the three variables of inappropriate neighborhood, social exclusion and social control had the highest effect on the dependent variable of crime repetition, respectively.

    Keywords: Prison, Repetition of crime, Drugs, return, Social Environment
  • gholamreza shahmohammadi *, hamid zolfi Pages 87-110
    Background and Aim

    Cybercrime is one of the challenges of NAJA that requires careful and scientific supervision. Realizing this important , the purpose of this study is to identify and prioritize how to monitor crime in cyberspace.

    Method

    The present study is an applied research that is performed by survey method. The statistical population of the research is the experts of specialized police (in the field of information technology and computer engineering), numbering 43 people, which has been implemented using other cases. Data collection was done by a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed and its reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient and its value was 0.76, which is an acceptable reliability.Friedman test was used to prioritize the method of monitoring cybercrime.

    Findings

    All methods of monitoring cybercrime are confirmed and Friedman pilot test takes precedence of methods including methods 1) monitoring Hungarian activities, 2) monitoring mine channels, 3) monitoring trade and works, 4) monitoring advertising and 5) Monitoring the activities of NGOs in cyberspace can be.

    Conclusion

    FATA police with the proposed methods of this research can have effective monitoring of cybercrime and prevent the occurrence of crime in cyberspace by acting in a timely manner with criminals.

    Keywords: Cyberspace, monitoring, Cybercrime, Social Networking
  • Gholamreza choulaki*, AmirHossein Yavari Bafghi, MohammadAli Akbari, Alireza Aurang Pages 111-136
    Background and Aim

    Smuggling of weapons and ammunition as one of the organized crimes and an important problem of this century has harmful effects.Therefore, the present study aims to identify and explain the important factors influencing the formation of arms and ammunition smuggling from the western borders to the Islamic Republic of Iran.

    Research Method

    The present research is applied in terms of purpose and survey in terms of implementation method. The statistical population includes 72 law enforcement and border intelligence staff in Ilam, Kermanshah and Kurdistan provinces In order to select and collect data, the researcher made a questionnaire whose reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient and its validity by content method and to analyze the data from SPSS 20 software for heuristic factor analysis and from software LISREL was used for confirmatory factor analysis.

    Findings

    The findings show that all the factors considered in this study have a positive effect on the smuggling of weapons and ammunition to the Islamic Republic of Iran.In five variables, respectively, the problems of the agencies dealing with the factor of 88.0%, social and cultural issues 87.0, the presence of trans-regional countries with the factor of 67.0%, the problems of neighboring countries with the factor of 63.0%, legal and judicial issues with the factor of 56.0%, examined and approved it placed.

    Results

    Serious confrontation with arms and ammunition smuggling from the western borders of the country requires solving the problems of the confronting apparatus, social, cultural and legal issues as internal factors and also paying attention to influential external issues such as the problems of neighboring countries and the presence of extra-regional factors. As a facilitator of arms smuggling.

    Keywords: smuggling, Weapons, arms smuggling, ammunition smuggling
  • Ahmad Kazemi gorji *, Maryam akhavan kharazian, Sajad Mazareii, Atefeh Jomhoori Pages 137-158

    Smuggling is a destructive phenomenon that has greatly damaged the national economy and has disrupted official economic activities, programs and policies, and it is the duty of all sections of society to deal with this phenomenon in the best possible way. On the other hand, the increasing number of social media users in recent years has attracted the attention of many scholars and scholars on the functions and consequences of this phenomenon.One of the most important implications of this important concept is online social capital, which can play a significant role in enhancing the social effectiveness of social phenomena. Therefore, the present study aimed to investigate the effects of online social capital on increasing collective participation in anti-trafficking surveillance schemes. The statistical population of the study includes the citizens of the northern regions of Tehran who use social networks. The questionnaire tool was used to collect the data and 304 questionnaires were distributed among the members of the statistical population. In fact, promoting social capital through online social networks can expand the scale and scope of shared experiences among different segments of society, thereby achieving social support and increasing the willingness of community members to participate collectively in combating the phenomenon of smuggling.

    Keywords: Online Social Capital, Community Partnerships, Commodity Trafficking, Anti-trafficking Regulatory Plans
  • Samad Rahmati*, Manijeh Shehniyailagh, Sirous Alipour, Abdolreza Rashno, Gholamhossein Maktabi Pages 159-188
    Introduction

    Several studies have been conducted abroad about cyberbullying that have reported statistics on the prevalence and the factors affecting it; Despite this diverse research, cyberbullying in our country is still an unknown phenomenon and despite the expansion of the use of technologies, research has not yet been conducted. Therefore, the epidemiology of this new type of bullying and the study of risk and protective factors related to it, can provide grounds for conducting research within the country. In the present article, attempts to investigate the prevalence and individual risk and protective factors of cyberbullying.

    Method

    In the present descriptive-correlation study, among the girl and boy students of second grade of high school in Ahvaz in the academic year 2018-19, two samples, 2000 in the prevalence stage and 400 in the hypothesis testing stage using multi-stage random sampling method (stratified) were chosen. The European cyberbullying intervention project questionnaire (ECIPQ) and the researcher-made demographic characteristics questionnaire were used to collect data. Descriptive statistical methods and logistic regression were used to analyze the data.

    Results

    Findings of this study showed that 15.4% of adolescents were cyber-bully, 14.7% cyber-victim and 6.7% cyber bully-victim. The prevalence of cyber-bully and cyber bully-victim was higher in adolescent boys than in girls; while the prevalence of cyber-victim was higher among adolescent girls than boys. In addition, the results showed that the dimensions of cyberbullying (cyber-victim, cyber-bully and cyber bully-victim) could be predicted based on individual characteristics (technology use rate, gender, ethnicity, body mass index) (p

    Keywords: cyberbullying, Cyber-victim, Cyber-bully, cyber bully-victim, Individual Factors
  • Reza Talaie *, Hamidreza Nadi, mahdi kazemi kelor Pages 189-210
    Background and Aim

    The sworn enemies of the Islamic Republic of Iran do not spare any effort to confront this system. Dealing with the enemies and knowing the methods of dealing with the enemy is undeniable, and in this regard, using the orders, measures and instructions of the Supreme Command of the Armed Forces can be considered the best beacon for intelligence and security organizations.

    Method

    The research method in this research is applied in terms of purpose and qualitative content analysis in terms of method. The statistical population of this study includes some analysts and experts of several intelligence and security organizations that according to their special characteristics, their number is about 200 people and the sample size was determined based on Cochran's formula of 127 people. The data of this study, which was based on 23 qualitative indicators, were provided to experts through a researcher-made questionnaire to determine priorities. SPSS and LISREL software were used for this research.

    Findings

    The findings of this study showed that according to the orders, measures and guidelines of the Supreme Command of the Armed Forces , intelligence and security organizations can use 23 methods to deal with enemies.

    Conclusion

    Among all the available propositions, the most important methods of dealing with the enemies based on the orders, measures and instructions of the Supreme Command of the Armed Forces are in order of priority: recognizing the main enemy; Develop all policies, behaviors and programs based on confrontation with the enemy; Attention to the resistance economy and livelihood problems; Infiltrate the enemy fence; Adherence to religion; Promoting insight and patience; Fighting corruption; Attention to the religious spirit and faith of subordinates; Promoting Islamic values ​​and lifestyle; Having a plan, motivation and thought to deal with enemies; Faith and hope for the future.

    Keywords: enemy, Enmity, confrontation, Intelligence, Security Organizations, Commands, Measures, Guidelines of the Supreme Command of the Armed Forces
  • Future Studies of Opportunities and Threats of Arab Ethnicism in Relation to the National Security of the Islamic Republic of Iran
    Hossein Torki *, MohammadAli Khosravi, Ali Ghorban Poor Pages 211-230
    Background and Aim

    The future is uncertain, and futurism helps us to unravel today's cumbersome assumptions and identify the disconnections that may change our world. Accordingly, in order to predict the security situation of the country in the coming years, it is absolutely necessary to pay attention to the ethnic situation and ethnic challenges. The purpose of this study is to identify the key variables and drivers affecting the future of opportunities and threats of Arab ethnocentrism in relation to the national security of the Islamic Republic of Iran and considering the southern and southwestern border points of the country.

    Method

    This research is applied in terms of nature and purpose and in terms of method, descriptive-survey and exploratory according to its futuristic approach. The statistical population is in the form of a panel of experts according to the futures research approach, the number of which is between 10 and 15. The key variables of this research were identified by interaction analysis method using Mick Mac software.

    Findings

    The findings of this study showed seven variables: huge oil and gas reserves, underdevelopment, Saudi and UAE support for the opposition, the 8-year imposed war, Wahhabi current activity, the presence of dust and regional competition as variables. A key extracted from Mick Mac software affects the future of opportunities and threats of Arab ethnocentrism in relation to the national security of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Propulsion, ethnicity, Arab Nation, National Security, Iran
  • Occupational pathology of the staff of drug checkpoints
    Ali Ehteshami, Majid Fayabi Pages 231-250
    Background and Aim

    Checkpoints are mission areas that are highly harmful to staff. The present study was conducted with the aim of "identifying the occupational injuries of the staff of the country's drug checkpoints and checkpoints in 1399".

    Method

    This research is based on "applied" purpose and its data were collected with a mixed approach. The statistical population in the qualitative section was 13 elites of the anti-narcotics police according to the reputation rule, and in the quantitative section included the staff of five drug inspection stations (128 people), using Krejcie and Morgan table, 93 people were randomly classified. Fit was selected as the sample. Qualitative data were analyzed using textual content analysis from the interview and quantitative data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    Friedman Prioritization showed that the factor of "mismatch between hard work and salaries and benefits received by the staff of drug inspection stations" with an average rank of 35.94 in the first place is important; The factor of "non-compliance with the necessary standards of drug inspection stations" with an average rank of 35.87 in the second rank; The factor of "lack of a bright future for employees working in checkpoints and drug checkpoints" with an average rank of 35.71 is in third place.

    Conclusion

    According to the results of the study, occupational injuries of the staff of drug checkpoints in the country have three dimensions of structural, behavioral and environmental injuries, the elimination of which requires the efforts of commanders and managers of high and middle levels of NAJA in order to eliminate these injuries, Suggestions are provided.

    Keywords: Pathology, occupation, staff, Stop, Inspection, Drugs