فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 30 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی پناهی، روح الله مباشر امینی صفحات 1-30

    مفهوم مکان، اصلی ترین بخش در تاریخ اندیشه جرم شناسی است. نظریه پردازان از قرن 18 به دنبال یافتن ارتباط بین جرایم و مشخصه های بوم شناختی هستند و میزان ارتکاب جرم و جنایت تاثیر زیادی بر میزان احساس امنیت اجتماعی دارد؛ بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین بی نظمی فیزیکی فضاهای شهری و میزان احساس امنیت اجتماعی در شمال شهر تبریز به انجام رسیده است. این موضوع با روش پیمایش به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش تعداد جرایم فوریتی تماس گرفته شده با 110 شهرستان تبریز در سال 1396 در بخش شمالی شهر تبریز بود که از طریق فرمول کوکران مقدار نمونه برداری270 مورد محاسبه شده است. تکنیک گردآوری اطلاعات پرسشنامه و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss به انجام رشیده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که بین بی نظمی فیزیکی فضاهای شهری و احساس ناامنی اجتماعی با میزان همبستگی (345/</strong>0)</strong>در بخش شمالی شهر تبریز ارتباط معنی داری وجود دارد؛ همچنین بین عدم نظارت مداوم بر عرصه های فضاهای شهری و افزایش احساس ناامنی شهروندان رابطه مثبت و معنی دار در سطح اطمینان  99 درصد (000/0) وجود دارد. دیگر یافته تحقیق نشان می دهد که بین متغیر تراکم پایین جمعیت و احساس ناامنی اجتماعی شهروندان رابطه معکوس و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد(003/0) وجود دارد.

  • کمال کوهی*، طاهره وفایی اقدم صفحات 31-54

    شیوه زندگی سالم و اجتناب از رفتارهای پرخطر، عامل موثر و مهمی در سلامت جسمی، روانی و اجتماعی است و منبعی ارزشمند برای تطابق با عوامل تنش زای زندگی می باشد و توانایی فرد را برای زندگی طولانی تر و سالم تر ارتقاء می بخشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل اجتماعی در بروز رفتارهای پرخطر و زمینه اجتماعی مرتبط با آن در بین دانشجویان دانشگاه تبریز به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز به تعداد 15351 نفر و تعداد نمونه آماری 375 نفر براساس فرمول کوکران می باشد. روش پژوهش پیمایش و شیوه نمونه گیری، نمونه گیری طبقه ای می باشد؛ ابزار مورد استفاده پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیرهای میزان استفاده از اینترنت و سرمایه فرهنگی با متغیر میزان بروز رفتارهای پرخطر رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ بین متغیر میزان رضایت از زندگی با متغیر میزان بروز رفتارهای پرخطر رابطه منفی و معنی داری وجود دارد، و فرضیه اصلی تایید می شود.  همچنین نتایج بررسی متغیرهای زمینه ای پژوهش نیز حاکی از این است که بین متغیر درآمد و میزان بروز رفتارهای پرخطر در بین دانشجویان رابطه معنی داری وجود ندارد. در نهایت بررسی نتایج مربوط به تفاوت میانگین میزان بروز رفتارهای پرخطر براساس طبقه اجتماعی حاکی از این است که تفاوت میانگین میزان بروز رفتارهای پرخطر براساس طبقه اجتماعی دانشجویان معنی دار نمی باشد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، رضایت از زندگی، رفتارهای پرخطر، اعتیاد به اینترنت
  • آیت الله فتحی*، نیره حائری فر، بابک موسوی، رباب جلیز صفحات 55-78

    در سال های اخیر مصرف مواد یکی از جدی ترین معضلات بشری و یکی از پیچیده ترین پدیده های انسانی است که پایه ها و بنیان های جامعه انسانی را به تحلیل می برد و پیشگیری از آن نیازمند کاربرد نظریه های متعدد در رشته های علمی مختلف و تکنیک های متنوع است. با توجه به نقش خانواده و مخصوصا ویژگی های مادر به عنوان ستون تربیتی خانواده در پرورش فرزندان، این پژوهش با هدف بررسی نقش تحصیلات مادر در ارزشهای دینی فرزندان با تبیینی بر نقش خانواده در گرایش به اعتیاد، انجام گرفت.به همین منظور 400 نفر از نوجوانان و جوانان شهر تبریز که به صورت  خوشه ای انتخاب شده بودند، به پرسشنامه های ارزشهای دینی خانواده و نقش خانواده در اعتیاد پاسخ دادند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره حاکی از آن بود که مولفه های ارزش های دینی خانواده از قبیل ارتباط با خدا، نماز، شرکت در مراسم های مذهبی در بین مادران با سطح تحصیلات مختلف، متفاوت می باشد. همچنین نتایج تحلیل پیرسون نیز نشان داد که مولفه های ارزشهای دینی خانواده با نقش خانواده در اعتیاد فرزندان ارتباط معنی داری دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که سطح تحصیلات مادر می تواند به صورت مستقیم با ارزشهای دینی خانواده و در نتیجه در پیشگیری از اعتیاد در ارتباط باشد.

    کلیدواژگان: تحصیلات مادر، ارزشهای دینی خانواده، نقش خانواده در اعتیاد
  • میربهادر یزدانی*، همایون صادقی بازرگانی، رسول کریمی صفحات 79-110

    مطالعه حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی مناسب برای برآورد احتمال تصادفات منجر به واژگونی در وسایل نقلیه باری و سنگین است. این تحقیق از نوع کاربردی است و با توجه به موضوع آن از روش تحقیق همبستگی استفاده شده است. متغیرهای مستقل در این پژوهش مشخصات هندسی، آب و هوایی، محیطی و مشخصات جمعیت شناختی راننده و متغیر وابسته نیز نوع تصادفات می باشد. این تصادفات از شش محور جاده های پرتردد و حادثه خیز استان آذربایجان شرقی برای بررسی انتخاب شدند. داده های تصادفات شامل 394 تصادف وانت بار و 424 تصادف وسیله نقلیه سنگین در بین سال های 1390 تا 1394 هستند که از این تعداد، 164 تصادف واژگونی برای وانت بار و  127 تصادف واژگونی برای وسیله نقلیه سنگین ثبت شده است. در این داده ها، متغیرهای مشخصات جاده، مشخصات راننده، مشخصات آب و هوایی و مشخصات محیطی مورد بررسی قرار گرفت. برای مدلسازی از مدل لوجیت باینری استفاده شد و مدل نهایی برای هر وسیله نقلیه به دست آمد و تحلیل حساسیت بر روی آنها انجام گردید. متغیرهای شب و روز، حجم ترافیک ساعتی، شانه راه، سرعت باد و بارندگی برای وانت بار و متغیرهای روز و شب، شانه راه، بارندگی، سن راننده و فصل تابستان برای وسایل نقلیه سنگین با ضریب اطمینان 95% معنادار گردید.

    کلیدواژگان: تصادفات واژگونی، لوجیت باینری، وسیله نقلیه وانت بار، وسایل نقلیه سنگین
  • فاطمه گلابی*، مجید اسعدی دوست صفحات 111-134

    جوانان به عنوان مهم ترین افراد و آینده سازان جامعه به حساب می آیند و خشونت نیز به عنوان یکی از معضلات بسیار پیچیده و مهم عصر امروز است که همه افراد جامعه را دربر می گیرد. این پژوهش با هدف بررسی عوامل مرتبط با میزان گرایش به خشونت در بین جوانان شهر تبریز به انجام رسیده است. روش پژوهش به صورت پیمایش و حجم جامعه آماری 256032 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 270 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. روش نمونه گیری نیز، خوشه ای چند مرحله ای می باشد. نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت بین متغیرهای خشونت از طرف دولت، گرایش و پیوستن به گروه های خشونت محور، خشونت اطرافیان و خانواده و متغیر گرایش به خشونت در بین جوانان می باشد که در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار می باشند. به عبارتی دیگر هر چه میزان خشونت از طرف دولت، گرایش و پیوستن به گروه های خشونت محور و خشونت خانواده افرایش می یابد، میزان گرایش به خشونت در بین جوانان 18 تا 29 سال شهر تبریز نیز افرایش می یابد. همچنین بررسی نتایج مربوط به متغیرهای زمینه ای نیز حاکی از این است که میانگین گرایش به خشونت در بین زنان و مردان متفاوت و در سطح اطمینان 99 درصد، معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: جوانان، خشونت، خانواده، دولت، گروه های خشونت محور
  • صمد پیشرو *، آیت الله فتحی، رباب محمدی نسب، احد نریمانی شندی صفحات 135-160

    فرآیند درمان اعتیاد و عوامل مربوط به آن همچون حمایت های اجتماعی و کاهش آسیب در سال های اخیر یکی از موضوعات مورد بحث و چالشی در حوزه اعتیاد بوده است؛ چرا که در صورت عدم درمان اعتیاد، انتظار می رود قسمت اعظمی از جامعه را درگیر کرده و عملکرد جامعه را مختل کند. برهمین اساس این پژوهش با هدف مقایسه میزان آگاهی گروه های مرتبط  با معتادان شامل معتادان، خانواده، کارکنان درمانی، نیروی انتظامی از مداخلات درمان، کاهش آسیب و حمایت های اجتماعی انجام گرفت. به همین منظور 450 نفر از افراد مرتبط با معتادان (شامل معتادان، خانواده معتادان، کارکنان درمانی کلینیک ها، کارکنان درمانی کمپ ها، کارکنان درمانی بهزیستی، کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر و کارکنان پلیس پیشگیری) به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه محقق ساخته میزان آگاهی گروه های مرتبط با مداخلات درمان، کاهش آسیب و حمایت اجتماعی پاسخ دادند. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنی داری بین میزان آگاهی گروه های مرتبط با معتادان وجود دارد. با توجه به اهمیت آگاهی گروه های مرتبط با معتادان از مداخلات درمان، کاهش آسیب و حمایت اجتماعی در فرآیند درمان و بازگشت معتادان به جامعه، توجه به افزایش آگاهی آنها ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: گروه های مرتبط با معتادان، مداخلات درمان، کاهش آسیب، حمایت های اجتماعی
|
  • Pages 1-30

    The concept of place is the main part in the history of the thought of criminology. Theorists from the 18th century sought to find links between crimes and ecological characteristics, and the extent of committing a crime has a great impact on the level of social security feeling. Therefore, this study aims to investigate the relationship between physical activity of urban spaces and the sense of security Social has been done in northern Tabriz city. This is done by scrolling. The statistical population of the study was the number of emergency crimes contacted by 110   rural in Tabriz city in 1396 in the northern part of Tabriz,  by using the Cochran formula, the sample size was 270. The data gathering tool was a questionnaire and information analysis method was performed by using spss software. The findings of the research indicate that there is a significant relationship between physical disorder of urban spaces and social insecurity with a correlation (0.345) in the northern part of Tabriz; also, there is a significant relationship between the lack of continuous monitoring of urban spaces And increasing the feeling of insecurity among citizens has a positive and meaningful relationship at a confidence level of 99% (0.000). Another finding of research shows that there is a significant and inverse relationship between low population density and social insecurity of citizens in the confidence level of 99% (0.003).

    Keywords: physical disorder of urban space, Social security feeling, social monitoring, northern, Tabriz
  • kamal kohi *, tahere vafayi agdam Pages 31-54

    Healthy lifestyles and avoidance of high-risk behaviors are effective and important factors in physical, psychological and social health and are an invaluable resource for adapting to stressful living conditions and can enhance a person's ability to live longer and healthier.  Therefore, the present study aimed to investigate the role of social factors in the incidence of high-risk behaviors and related social status among students of Tabriz University. The statistical population of the study is 15351 students of Tabriz University and according to the Cochran formula the Number of statistical samples is 375 students. The research method is survey and sampling method is stratified sampling; the instruments used in the questionnaire and for analyzing the collected data g SPSS software was used. The results of the research indicate that there is a positive and significant relationship between the variables of Internet usage and cultural capital with the variable of incidence of high risk behaviors; there is a negative and significant relationship between life satisfaction with the variable of occurrence of high risk behaviors, and the main hypothesis is confirmed.  Also, the results of studying the variables of the research indicate that there is not meaningful relationship between income variable and the incidence of high risk behaviors among students. Finally, the results of the difference in the mean of the incidence of high risk behaviors based on the social class indicate that the difference between the mean of occurrence of high risk behaviors based on the social class of students is not meaningful.

    Keywords: mother's education, family values, family role in addiction
  • ayatollah fathi *, Nayereh Haeri Far, babak Mousavi, Robab Jeliz Pages 55-78

    In recent years, drug using is one of the most serious humanitarian problems and one of the most complex human phenomena that undermine the foundations and basis of human society, and its prevention requires the application of numerous theories in various fields of science and various techniques. Considering the role of the family and especially the characteristics of the mother as a family pillar in growing children, this study was conducted to determine the role of mother's education in the religious values ​​of the children with an explanation of the role of the family in the tendency to addiction. To this end, 400 adolescents ofTabriz children werecluster-selected and responded to questionnaires on the religious values ​​of the family and the role of the family in addiction. The results of multivariate analysis of variance indicated that the components of religious values ​​of the family, such as relationship with God, prayer, participation in religious ceremonies among mothers with different educational levels, are different. Pearson's analysis also showed that the components of the religious values ​​of the family with the role of the family in the addiction of the children have a meaningful relationship. The results of the study indicated that the level of mother's education can be directly related to the religious values ​​of the family and thus to the prevention of addiction.

    Keywords: social trust, social participation, social support, social security, female students
  • Mirbahador Yazdani *, Homayun Sadeghi Bazargani, Rasoul Karimi Pages 79-110

    the road crashes and their costs rise as a problem for our country and overturning crashes is a significant percentage of severe crashes, so the project explores reasons of overturning crashes for pickup truck and heavy vehicle. These crashes were selected from the six roads of the East Azarbaijan province. Crash data includes 394 pickup trucks and 424 heavy vehicle crashes between 2011 and 2015, of which, 164 overturning crashes for pickup trucks and 127 overturning crashes for heavy Vehicle recorded. In this data, variables of road, driver, weather and environmental characteristics were studied. For modeling, a binary logit model was used and the final model was obtained for each vehicle and a sensitivity analysis was performed on them. The variables of night and day, hourly traffic volume, road shoulder, wind speed and rainfall in 95% confidence were significant in pickup truck model and the variables of night and day, driver age, road shoulder, summer season and rainfall in 95% confidence were significant in heavy vehicle model.

    Keywords: overturning crashes, binary logit, pickup truck, heavy vehicle
  • Fatemeh Golabi *, Majid Asadi Dost Pages 111-134

    Youth are considered as the most important and prospective groupof the society and violence is also one of the most complex and important issues of today’s era that involve all people in the community. This research was conducted with the aim of investigating the factors related to the incidence of violence among the youth of Tabriz city. The research method is a survey and the population is 256032 people that by using the Cochran formula, 270 individuals were selected as the statistical sample. Sampling method is also a multi-stage cluster. The results of this study indicate that there is a positive relationship between the variables of violence  from the government, the tendency and adherence to the violence-based groups, violence among the family and the  close friends, and the tendency towards violence among young people, which is 99% significant. In other words, as degree of violence by the government increases, the tendency to join violence-based groups and family violence, the rate of violence among young people ages 18-29 in Tabriz also increases. Also, the results of the field variables indicate that the average tendency to violence is different between men and women and 99% is significant.

    Keywords: personal confrontation, socialization, social control, religiosity SES
  • Samad pishro *, Ayatollah fathi, Robab mohammadi nasab, Ahad narimani Pages 135-160

    The process of treating addiction and its related factors such as social protection and harm reduction in recent years one of the topics and challenges in the field of addiction, because in the absence of treatment, is expected to involve a large part of society and disrupt the functioning of society. Therefore, this study aimed to assess the knowledge of groups linked to drug interventions, harm reduction and social protection (including addicts, family, medical staff, police, etc.) were. For this purpose, 450 subjects (Including addicts, families of addicts, medical staff, clinics, camps, medical staff, Behzisti medical staff, police staff and police personnel Drug Prevention) were selected as related to drug users and the questionnaire groups the knowledge associated with treatment interventions, harm reduction and social protection responded. The results of ANOVA showed a significant difference between the groups aware of addicts there. Given the importance of the awareness of groups linked to drug interventions, harm reduction and social protection in the process of returning addicts to society, pay attention to increasing their knowledge is necessary.

    Keywords: Associated group with the drug, medical interventions, harm reduction, social support