فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و چهارم شماره 11 (دی 1400)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 11 (دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین حسین زاده، سپیده علیمرادی، بی بی مرجان رضوی* صفحات 1-9
    مقدمه

    افسردگی پس از زایمان اثرات مخربی بر مادر و کودک دارد. با توجه به استفاده از دم کرده گیاه به لیمو در طب سنتی به عنوان آرام بخش، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره های آبی و الکلی برگ به لیمو بر افسردگی پس از زایمان انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه حیوانی در سال 1397 بر روی موش ماده در دانشکده داروسازی مشهد انجام شد. ابتدا افسردگی پس از زایمان با تزریق پروژسترون به صورت IP (داخل صفاقی) صورت گرفت (5 روز تزریق پروژسترون با دوز 5 میلی گرم بر کیلوگرم، 3 روز قطع، سپس در روز هشتم تزریق نرمال سالین). پس از اطمینان از ایجاد افسردگی (مقایسه با گروه کنترل منفی و انجام تست های رفتاری آویزان کردن از دم (TST) و شنای اجباری (FST)، عصاره های آبی و اتانولی برگ به لیمو با دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم به موش های افسرده در گروه های مختلف به صورت داخل صفاقی تزریق شده و یک ساعت بعد، به ترتیب آزمون های TST و FST انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از پریسم و آزمون های آماری تی دو جامعه مستقل و واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    عصاره آبی با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم و عصاره الکلی با دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش معنی دار مدت زمان بی حرکتی در آزمون های FST و TST شدند (0001/0>p).

    نتیجه گیری

    عصاره های آبی و الکلی برگ به لیمو دارای اثر ضدافسردگی پس از زایمان می باشند. علت کارایی بیشتر عصاره الکلی احتمالا به دلیل میزان بیشتر ماده موثره به لیمو یعنی ورباسکوزید می باشد.

    کلیدواژگان: آزمون شنای اجباری، افسردگی، افسردگی پس از زایمان، به لیمو
  • فاطمه ملاح، نفیسه شقاقی ایلخچی، دارا الوندفر* صفحات 10-16
    مقدمه

    ترومبوز ورید عمقی، یک عارضه کشنده در دوران بارداری است. عدم اطلاع دقیق از اپیدمیولوژی این عارضه خطرناک، منجر به پوشیده ماندن آن می شود و به دنبال آن اقدامات تشخیصی و کمکی دیرتر انجام خواهند شد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف مطالعه اپیدمیولوژیک ترومبوز ورید عمقی در زنان باردار بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی و تحلیلی در سال 1398 بر روی 49 از زنان بستری در بخش مراقبت های ویژه بارداری (قبل از بارداری و پس از بارداری) در بیمارستان های طالقانی و الزهراء (علوم پزشکی تبریز) انجام شد. اطلاعات ترومبوز وریدی در فرم مربوط به دلایل ترومبوز ورید عمقی ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مصرف سیگار (036/0=p)، چاقی (011/0=p)، دیابت (035/0=p)، بیماری های قلبی (033/0=p)، فشارخون بالا (011/0=p)، چندقلویی (029/0=p)، ترومبوسیتوپنی (048/0=p)، خونریزی های قبل از زایمان (041/0=p)، ترانسفوزیون خون حین بارداری (049/0=p)، سابقه جراحی در 3 ماه اخیر (048/0=p) و عفونت آمنیوتیک (039/0=p) از عوامل موثر بر ابتلاء به ترومبوز ورید عمقی بودند.

    نتیجه گیری

    مصرف سیگار، چاقی، دیابت، بیماری های قلبی، فشارخون بالا، چندقلویی، ترومبوسیتوپنی، خونریزی های قبل از زایمان، ترانسفوزیون خون حین بارداری، سابقه جراحی در 3 ماه اخیر و عفونت آمنیوتیک از ریسک فاکتورهای ابتلاء به ترومبوز ورید عمقی در زنان بستری در بخش مراقبت های ویژه می باشند؛ لذا توجه و مراقبت در افراد دارای ریسک فاکتورهای ذکر شده در زنان باردار ضروری است.

    کلیدواژگان: بارداری، ترومبوز ورید عمقی، مراقبت های ویژه
  • حسن محمدی پور انوری، مینا زینال زاده، نفیسه شقاقی ایلخچی، دارا الوندفر* صفحات 17-23
    مقدمه

    با توجه به استقبال جراحان و بیماران از تکنیک هیسترکتومی لاپاروسکوپیک و اینکه شیوع برخی عوارض عمل هیسترکتومی مانند ترومبوز ورید عمقی که یک عارضه خطرناک و غیرقابل پیش بینی است، هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ترومبوز ورید عمقی به دنبال هیسترکتومی لاپاروسکوپیک و عوامل موثر بر آن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1399 با مشارکت 55 زن کاندید جراحی هیسترکتومی لاپاراسکوپیک در بیمارستان الزهراء تبریز انجام شد. شیوع ترومبوز ورید عمقی و عوامل موثر بر آن با کمک آزمایش دی دایمر و چک لیست پژوهشگر ساخته (استخراج شده از مقالات) مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون همبستگی اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر شیوع ترومبوز ورید عمقی برابر 72/12% بود. متغیرهای سن بالای 60 سال (001/0=p)، شاخص توده بدنی بالا (009/0=p)، سابقه قبلی ترومبوز ورید عمقی (008/0=p)، سابقه مصرف طولانی مدت داروهای ضدبارداری (005/0=p) و بی حرکتی طولانی مدت در 3 ماه اخیر (011/0=p) با بروز ترومبوز ورید عمقی پس از جراحی هیسترکتومی لاپاراسکوپیک ارتباط مستقیمی داشتند.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر شیوع ترومبوز ورید عمقی پس از جراحی هیسترکتومی لاپاراسکوپیک برابر 12% بود که سن بالا، شاخص توده بدنی بالا، مصرف قرص های ضد بارداری و بی حرکتی مطلق از ریسک فاکتورهای آن به شمار می روند؛ پیشنهاد می شود برای بیماران در معرض این عارضه، اقدامات پیشگیرانه و درمانی قبل از جراحی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترومبوز ورید عمقی، ریسک فاکتور، هیسترکتومی لاپاراسکوپیک
  • مریم دلدار پسیخانی، زینت قنبری، طاهره افتخار، لیلا پورعلی*، آسیه ملکی، زهرا لطفی صفحات 24-30
    مقدمه

    ناهنجاری های مولرین انسدادی نظیر سپتوم عرضی و آژنزی واژن معمولا با آمنوره اولیه و درد لگن تظاهر می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نتایج جراحی بازسازی واژن (واژینوپلاستی) در بیماران مبتلا به آژنزی واژن (سندرم راکی تانسکی) و سپتوم عرضی واژن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کوهورت بر روی تمامی بیماران مبتلا به آژنزی واژن و سپتوم عرضی واژن که بین سال های 98-1393 در بخش اختلالات کف لگن بیمارستان امام خمینی تهران تحت واژینوپلاستی قرار گرفته بودند، انجام شد. مشخصات پایه، علایم بالینی بدو مراجعه، نوع ناهنجاری مولرین، نوع جراحی، عوارض حین جراحی، انسداد مجدد واژن و دستیابی به بارداری از اطلاعات موجود در پرونده بیماران و نیز از طریق پیگیری تلفنی یا معاینه بالینی بعد از جراحی جمع آوری شد. برای توصیف داده ها از شاخص های توصیفی پراکندگی و مرکزی استفاده شد. توزیع فراوانی در غالب جداول مناسب ارایه شد.

    یافته ها

    33 بیمار سپتوم عرضی واژن و 35 مورد آژنزی واژن و رحم (سندرم راکی تانسکی) داشتند. از نظر علایم اولیه حین مراجعه، شایع ترین علامت آمنوره، درد لگنی و عدم امکان نزدیکی یا دیس پارونی بود. در 11 مورد (33/33%) انسداد مجدد واژن بعد از اصلاح سپتوم عرضی واژن رخ داد که همگی در 3 ماه اول بعد از عمل و ناشی از عدم مصرف صحیح مولد واژینال بود. در 2 مورد (6%) لاپاراتومی به علت درد شدید شکمی بعد از جراحی اولیه انجام شد که تشخیص آندومتریوز لگنی بود. در گروه آژنزی واژن، 5 مورد (28/14%) انسداد مجدد واژن بعد از عمل رخ داد.

    نتیجه گیری

    شایع ترین عارضه بعد از جراحی، بروز انسداد مجدد واژن بود، لذا آموزش به بیمار و تاکید بر استفاده منظم از مولد واژینال جهت پیشگیری از بروز این عارضه اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: آژنزی واژن، جراحی های بازسازی کننده، سپتوم واژن، عوارض، نتایج
  • شهلا میرگلوی بیات، سعیده سرحدی، فرحناز فرزانه*، فاطمه موحدی نسب صفحات 31-36
    مقدمه

    زایمان زودرس، از موارد مهم موربیدیتی و مورتالیتی نوزادی به حساب می آید. یکی از روش های جلو گیری از زایمان زودرس، سرکلاژ دهانه سرویکس می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فراوانی زایمان زودرس در بیماران سرکلاژ شده در بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) زاهدان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر که در طی سال های 96-1395 انجام شد، پرونده زنان باردار با تشخیص پره ترم لیبر که در بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) زاهدان به دلیل سابقه سقط 3 ماهه دوم و یا کوتاهی طول کانال سرویکس زیر 5/2 میلی متر تحت سرکلاژ قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی کل بیماران در بازه زمانی مورد مطالعه، 3152 پرونده بود که از این بین، فراوانی زایمان زودرس بدون در نظر گرفتن متغیر دیگر از جمله مصرف دارو، ناهنجاری جنینی، میزان مایع آمنیوتیک و سابقه جراحی 318 مورد (08/10%) بود. همچنین از کل 67 مادر با سرکلاژ، 43 نفر (2/64%) زایمان سرموقع داشته، اما 24 زایمان (8/35%) منجر به زایمان زودرس شد.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر زایمان های زودرس در کمتر از 50% جمعیتی که سرکلاژ شده بودند، ایجاد شده بود، اما همچنان شیوع بالایی از زایمان زودرس نسبت به جمعیت عمومی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زایمان زودرس، سرکلاژ، فراوانی، نارسایی سرویکس
  • عباسعلی دهقانی، ریحانه ابری سردرودی* صفحات 37-44
    مقدمه

    خونریزی به دنبال انتوباسیون و اکستوباسیون پس از بیهوشی عمومی، عارضه ای نسبتا شایع است که در برخی اعمال جراحی همچون جراحی های پستان با شیوع بالایی همراه است. استفاده از داروهای سنتی به دلیل عوارض ناچیزی که به دنبال دارند، با استقبال متخصصین بیهوشی همراه شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات گیاه رزماری بر خونریزی و درد ناشی از لوله گذاری پس از بیهوشی عمومی زنان کاندید جراحی پستان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در طی سال های 97-1396 بر روی 70 بیمار نیازمند بیهوشی عمومی در بیمارستان امام رضا (تبریز) انجام شد. افراد به روش تصادفی در دو گروه مداخله (گذاشتن گاز استریل آغشته به رزماری در حلق بیمار) و کنترل (گذاشتن گاز استریل آغشته به آب مقطر در حلق بیمار) تقسیم شدند. مشاهده خونریزی و درد ناشی از انتوباسیون به کمک مقیاس دیداری درد در ریکاوری و ساعات 2، 6 و 24 پس از جراحی اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های کای دو و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 11 نفر (42/31%) از بیماران گروه مداخله و 14 نفر (40%) از بیماران گروه کنترل دارای خونریزی پس از اکستوباسیون بودند (309/0=p). همچنین تعداد درد ناشی از انتوباسیون (05/0<p) و شدت درد (05/0<p) در زمان های مختلف بین دو گروه اختلاف آماری معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    پک های استریل آغشته شده به عصاره رزماری نتوانست از خونریزی و درد ناشی از انتوباسیون در زنان کاندید جراحی های پستان پیشگیری نماید.

    کلیدواژگان: انتوباسیون، خونریزی، درد، عصاره رزماری
  • منصور رضایی، نفیسه شقاقی ایلخچی، مینا زینال زاده، دارا الوندفر* صفحات 45-51
    مقدمه

    با توجه به اینکه روش بیهوشی در بروز علایم بالینی ترومبوز ورید عمقی (DVT) پس از هیسترکتومی شکمی دخیل است و این موضوع می تواند در ابتلاء به ترمبوز ورید عمقی موثر باشد و عدم اطلاع دقیق از بروز و یا عدم بروز آن منجر به شروع درمان می شود، مطالعه حاضر با هدف مقایسه بروز علایم بالینی DVT در بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی بعد از عمل جراحی هیسترکتومی شکمی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی طی سال های 99-1398 با مشارکت 70 زن بعد از عمل هیسترکتومی شکمی که به یکی از دو روش بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، در بیمارستان الزهراء تبریز انجام شد. تشخیص DVT به وسیله چک لیست علایم بالینی و سونوگرافی داپلر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آماری تی تست و کای اسکویر انجام شد. میزانp  کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بروز علایم بالینی DVT در بیماران دریافت کننده بیهوشی عمومی 14/17% و در بیماران دریافت کننده بی حسی نخاعی 85/22% بود که بروز این علایم در گروه بیماران دریافت کننده بی حسی نخاعی به طور غیرمعناداری بالاتر از گروه دریافت کنندگان بیهوشی عمومی بود (103/0=p)؛ با این حال بروز این عارضه پس از انجام سونوگرافی داپلر در هر دو گروه برابر صفر بود.

    نتیجه گیری

    بروز علایم بالینی DVT در زنان کاندید هیسترکتومی شکمی که به یکی از دو روش بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی تحت جراحی قرار گرفته بودند، تفاوت معنادار نداشت؛ به این معنا که نوع روش بیهوشی در بروز ترومبوز ورید عمقی سهمی ندارد.

    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، بیهوشی عمومی، ترومبوز ورید عمقی، هیسترکتومی شکمی
  • لیلا تیموری، علیرضا رجایی، ملیحه محمودی نیا*، سعید شاه پرست صفحات 52-58
    مقدمه

     عدم رضایت جنسی، یک مشکل شایع در زنانی است که پرولاپس اعضای لگنی دارند؛ به طوری که کیفیت زندگی و آنها را متاثر می سازد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر جراحی زیبایی اندام جنسی (کولپورافی) بر بهبود رضایت جنسی در زنان متاهل انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهد دار تصادفی در سال های 95-1394 بر روی 30 نفر از زنان مبتلا به سیستوسل و رکتوسل اقدام کننده به کلپورافی ترمیمی اندام جنسی قبل و بعد از عمل از لحاظ رضایت جنسی در شهرستان سرخس انجام شد. برای گردآوری داده های مربوط به میزان رضایت جنسی بیماران بعد از عمل جراحی از پرسشنامه رضایت جنسی لارسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون تی مستقل، عمل جراحی زیبایی ترمیمی اندام جنسی (کولپورافی) بر بهبود رضایت جنسی در زنان متاهل تاثیرگذار بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    اگرچه جراحی زیبایی ترمیمی اندام جنسی باعث بهبود رضایت جنسی می شود، اما بهتر است این جراحی فقط برای اهداف درمانی و در موارد علایم شدید استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلالات کف لگن، پرولاپس اعضای لگن، رضایت جنسی، رکتوسل، سیستوسل
  • گلشن طهماسبی، شراره جان نثاری*، فروغ نامجویان، ملیحه نصیری، آریان صادقیان صفحات 59-69
    مقدمه

    اکثر زنان در دوران یایسگی در اثر کاهش ترشح هورمون استروژن، دستخوش تغییراتی می شوند. آتروفی واژن از شایع ترین این تغییرات در یایسگی می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کرم واژینال حاوی عصاره گیاهان (رازیانه، مریم گلی و بذر کتان) بر علایم ذهنی آتروفی واژن در زنان یایسه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سوکور در سال 1398 بر روی 60 زن یایسه دارای علایم آتروفی واژن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر اهواز انجام شد. زنان به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره جهت دریافت کرم واژینال حاوی عصاره گیاهان (رازیانه، مریم گلی و بذر کتان) و دارونما به مدت 8 هفته قرار گرفتند. علایم ذهنی آتروفی واژن شامل: خشکی، سوزش و خارش، درد واژن و درد هنگام مقاربت با استفاده از چک لیست آزاردهنده ترین علامت (MBS) قبل از مداخله و در هفته های دوم، چهارم و هشتم بعد از درمان بررسی شد. تجریه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های من ویتنی، فریدمن و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    علایم ذهنی آتروفی واژن پس از درمان با کرم واژینال حاوی عصاره گیاهان (رازیانه، مریم گلی و بذر کتان) در مقایسه با ابتدای مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت (001/0>p). کرم واژینال حاوی عصاره گیاهان (رازیانه، مریم گلی و بذرکتان) سبب کاهش معنی دار علایم ذهنی آتروفی واژن در زنان یایسه نسبت به کرم دارونما در هفته دوم (046/0=p)، چهارم (000/0>p) و هشتم (000/0>p) گردید.

    نتیجه گیری

    استفاده از کرم واژینال حاوی عصاره گیاهان (رازیانه، مریم گلی و بذر کتان) در مقایسه با کرم دارونما، نشانه های آتروفی واژن را در زنان یایسه کاهش می دهد، لذا استفاده از آن در زنان مبتلا به آتروفی واژن توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بذر کتان، رازیانه، فیتواستروژن، مریم گلی، یائسگی
  • رضوان خیری، پدیده جنتی عطایی*، شمیم صحرانورد، ملیحه نصیری، نازیلا نجدی صفحات 70-78
    مقدمه

    پس درد، از مشکلات شایع بعد از زایمان است که پیامدهای نامطلوبی برای مادر و نوزاد دارد. عوارض داروهای شیمیایی موجب تمایل به مصرف داروهای گیاهی جهت کاهش پس درد شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کپسول گل اروانه بر پس درد زایمان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در سال 1397 بر روی 100 مادر که 2 ساعت از زایمان طبیعی آنها گذشته بود و بر اساس مقیاس دیداری درد، شدت پس درد متوسط تا شدید داشتند، انجام شد. زنان با تخصیص تصادفی در دو گروه مصرف کننده گل اروانه و مفنامیک اسید (مداخله) و دارونما و مفنامیک اسید (کنترل) قرار گرفتند. کپسول ها هر 6 ساعت تا 24 ساعت مصرف شد. شدت و مدت درد قبل و 1 ساعت پس از هر بار مداخله توسط خط کش درد اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و تکرار متواتر انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پس از پایان مداخله میانگین نمره درد در گروه گل اروانه (12/0±32/0) نسبت به گروه دارونما (60/3±92/0) به طور معناداری کمتر بود (05/0>p). فاصله زمانی تسکین درد در گروه مداخله پس از دوز اول (36/1±25/0) و دوز نهایی (30/1±48/0) نسبت به گروه دارونما پس از دوز اول (27/3±81/0) و دوز نهایی (62/3±88/0) به طور معناداری کاهش یافته بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ترکیب گل اروانه و مفنامیک اسید در مقایسه با مفنامیک اسید به تنهایی بر شدت پس درد زایمان و مدت زمان لازم برای تسکین درد موثرتر بوده و می تواند به عنوان یک داروی گیاهی، شدت پس درد زایمان را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: درد، گل اروانه، مراقبت پس از زایمان، مفنامیک اسید
  • امیرحسین فتحی، المیرا فردی، اولدوز زمانی اهری، میثاء نقدی پور میرصادقی، فرزانه اورعی* صفحات 79-86
    مقدمه

    به دلایل گوناگونی همچون عدم تمرکز مطالعات بر ارتباط بین پریودنتیت و پره اکلامپسی و همچنین تعداد اندک افرادی که پس از ابتلاء به پریودنتیت به پره اکلامپسی مبتلا می شوند، تحقیقات پراکنده ای در قسمت های مختلف دنیا انجام شده است که تابه حال در یک مطالعه منظم گردآوری نشده اند تا محققان نتایج آن را به صورت یکجا در اختیار داشته باشند؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط پریودنتیت با پره اکلامپسی انجام شد تا نقش پریودنتیت به عنوان یک عامل مستقل بر پره اکلامپسی بررسی شود.

    روش کار

    این مطالعه مرور سیستماتیک در سال 1400 و با جستجوی کلیدواژه های پره اکلامپسی، پریودنتیت، پریودنتال، عوارض بارداری، نتایج بارداری، پیامدهای بارداری، ارتباط و درمان (بر اساس Mesh) در پایگاه های داده های PubMed، Scopus،Google Scholar ، SID، IranDoc، Web of Sciences، Science Direct، OVID و Springer بدون محدودیت زمانی در میان مطالعات چاپ شده به زبان فارسی و انگلیسی انجام شد و اطلاعات آنان در لیست طراحی شده برای این تحقیق ثبت شد.

    یافته ها

    از مجموع 759 مقاله یافت شده، تنها 9 مقاله (6 مقاله کوهورت و 3 مقاله کارآزمایی بالینی) وارد مطالعه شدند. 5 مقاله کوهورت تایید کردند که بیماری پریودنتیت می تواند منجر به پره اکلامپسی شود و 3 مقاله کارآزمایی بالینی ارتباطی بین درمان پریودنتیت و کاهش پره اکلامپسی نیافتند.

    نتیجه گیری

    پریودنتیت می تواند در ابتلاء به بیماری های حین بارداری اثرگذار باشد؛ سهم اثر این متغیر در پره اکلامپسی به صورت دقیق مشخص نشد، اما نتایج مطالعات حاکی از آن است که ممکن است ابتلاء به پریودنتیت منجر به بروز پره اکلامپسی گردد؛ نتایج این مطالعه باید با احتیاط استفاده شود.

    کلیدواژگان: بارداری، پره اکلامپسی، پریودنتیت، ریسک
  • زهرا براتی*، عظیم معتمدفر صفحات 87-91
    مقدمه

    ناهنجاری شریان رحمی، یک وضعیت نادر در خونریزی دیررس پس از سزارین یا کورتاژ در زنان سنین باروری است. بیمار ممکن است دچار خونریزی شدید و مکرر واژینال شده که تهدید کننده حیات او است. در این گزارش، یک مورد آمبولیزاسیون شریان رحمی به دلیل مالفورماسیون شریان- ورید، در خانمی 8 هفته بعد از سقط خودبه خود معرفی می شود.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم 35 ساله گراوید 2 و پارا 1 بود که با شکایت خونریزی به یکی از بیمارستان های اهواز مراجعه کرد. بیمار 40 روز قبل سقط 8 هفته بارداری داشت. پس از انجام سونوگرافی، تشخیص ناهنجاری شریان رحمی داده شد. به دلیل تکرار خونریزی و عدم کنترل آن و همچنین با توجه به پاریته پایین، آمبولیزاسیون شریان رحمی جهت بیمار انجام شد.

    نتیجه گیری

    تشخیص بدشکلی های عروقی در مراحل ابتدایی در بیماران با خونریزی غیر طبیعی رحم مهم می باشد و برای زنانی که تمایل به حفظ باروری دارند، آمبولیزاسیون، اولین و بهترین گزینه درمان است.

    کلیدواژگان: حاملگی، خونریزی، سقط
|
  • Hossein Hosseinzadeh, Sepideh Alimoradi, Bibi Marjan Razavi * Pages 1-9
    Introduction

    Postpartum depression has harmful effects on mother and infant. Regarding the sedative effects of infusion Lippia citriodora (L.C) or lemon verbena in traditional medicine, this study was performed with aim to evaluate the effects of aqueous and alcoholic leave extracts of L.C on postpartum depression.

    Methods

    This animal study was performed in 2018 on female mice in Mashhad Pharmacy School.   At first, postpartum depression was induced by progesterone injection (IP) (progesterone at a dose of 5 mg/kg/day for five days, three days without progesterone, then normal saline was injected at eight day). After depression induction (compare with control group, and doing the FST (forced swimming test) and TST (tail suspension test)), the aqueous and ethanolic leave extracts of Lippia citriodora (50,100 and 200 mg/Kg) were injected (IP) to depressed mice in different groups and then TST and FST were performed after one hour. Statistical analysis was performed by Unpaired T test and One-way ANOVA using GraphPad Prism software. A P value of <0.05 was considered statistically significant. 

    Results

    The aqueous (200 mg/kg) and ethanolic (100 mg/kg and 200 mg/kg) extracts significantly reduced the immobility time in FST and TST tests (p<0.0001).

    Conclusion

    The aqueous and ethanolic leave extracts of L.C possess anti-depressant effects in postpartum depression. It seems that the ethanolic extract of LC is more potent than the aqueous extract due to the high level of verbascoside.

    Keywords: Depression, Forced-swim test, Lippia citriodora, Postpartum Depression
  • Fatemeh Mallah, Nafiseh Sheghaghi Ilkhchi, Dara Alvandfar * Pages 10-16
    Introduction

    Deep vein thrombosis is a fatal complication during pregnancy. Lack of accurate knowledge of the epidemiology of this dangerous complication will lead to its concealment, followed by later diagnostic and ancillary measures; therefore, this study was performed with aim to epidemiological study of deep vein thrombosis in pregnant women admitted to the intensive care unit.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2019 on 49 women admitted to the intensive care unit (before pregnancy and postpartum) in Taleghani and Al-Zahra hospitals (Tabriz Medical Sciences). Venous thrombosis information was recorded in the form related to the causes of deep vein thrombosis. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 22) and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Smoking (P=0.036), obesity (P=0.011), diabetes (P=0.035), heart disease (P=0.033), hypertension (P=0.011), multiple (P=0.029), thrombocytopenia (P= 0.048), prenatal bleeding (P=0.041), blood transfusion during pregnancy (P=0.049), history of surgery in recent three months (P=0.048), amniotic infection (P=0.039) were the factors affecting deep vein thrombosis.

    Conclusion

    Smoking, obesity, diabetes, heart disease, hypertension, multiple births, thrombocytopenia, prenatal bleeding, blood transfusion during pregnancy, history of surgery in recent 3 months and amniotic infection are the risk factors for deep vein thrombosis in women admitted to the intensive care unit. Therefore, attention and care is essential in people with risk factors mentioned in pregnant women.

    Keywords: Deep Vein Thrombosis, Intensive care, pregnancy
  • Hasan Mohammadipour Anvari, Mina Zeinalzadeh, Nafiseh Sheghaghi Ilkhchi, Dara Alvandfar * Pages 17-23
    Introduction

    Due to the acceptance of laparoscopic hysterectomy by surgeons and patients and the fact that the prevalence of some complications of hysterectomy such as deep vein thrombosis, which is a dangerous and unpredictable complication, has not been accurately determined; this study was performed with aim to determine the factors affecting deep vein thrombosis following laparoscopic hysterectomy.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2020 with participation of 55 women candidates for laparoscopic hysterectomy in Alzahra Hospital, Tabriz. The prevalence of deep vein thrombosis and its effective factors was evaluated with D-dimer test and the researcher-made checklist (extracted from articles). Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Spearman coefficient test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The prevalence of deep vein thrombosis in the present study was 12.72%. Variables of age>60 years (P=0.001), high body mass index (P=0.009), previous history of deep vein thrombosis (P=0.008), history of long-term use of contraceptives (P=0.005) and prolonged immobility in the recent three months (P=0.011) were directly related to the incidence of deep vein thrombosis after abdominal hysterectomy.

    Conclusion

    The prevalence of deep vein thrombosis after laparoscopic hysterectomy in the present study was 12% that old age, high body mass index, use of contraceptives pills and complete immobility are its risk factors. It is recommended that preventive and therapeutic measures be considered before surgery for patients at risk for this complication.

    Keywords: Deep Vein Thrombosis, Laparoscopic Hysterectomy, Risk Factor
  • Maryam Deldarpesikhani, Zinat Ghanbari, Tahereh Eftekhar, Leila Pourali *, Asiyeh Maleki, Zahra Lotfi Pages 24-30
    Introduction

    Obstructive vaginal anomalies such as transverse septum and vaginal agenesis usually present with primary amenorrhea and pelvic pain. This study was performed with aim to evaluate the results of vaginal reconstructive surgery (vaginoplasty) in patients with vaginal agenesis (Rokitansky syndrome) and transverse vaginal septum.

    Methods

    This cohort study was performed on all patients with vaginal agenesis and transverse vaginal septum who had underwent vaginoplasty in the pelvic floor disorders department of Imam Khomeini Hospital ,Tehran in 2014-2019. Basic information, clinical symptoms at admission, type of Mullerian anomaly, type of surgery, complications during surgery, vaginal re-stenosis and pregnancy were collected from patients' files and by phone calls and follow up visits after surgery. Central and dispersion indices were used to describe the data. Frequency distribution was presented in the form of tables.

    Results

    33 patients had transverse vaginal septum and 35 cases had vaginal and uterine agenesis (Rokitansky syndrome). In terms of early symptoms at admission, the most common symptoms were amenorrhea, pelvic pain, and inability to sexual intercourse or dyspareunia. In 11 cases (33.33%), vaginal re-stenosis occurred after correction of transverse vaginal septum, all of which occurred in the first 3 months after surgery due to incorrect use of vaginal dilator. Laparotomy was performed in 2 cases (6%) due to severe abdominal pain after initial surgery that was diagnosed as pelvic endometriosis. In the vaginal agenesis group, vaginal re-occlusion occurred in5 cases (14.28%) after the surgery.

    Conclusion

    The most common complication after surgery was vaginal re-obstruction, so training the patient and emphasizing on the regular use of vaginal dilator is very important to prevent this complication.

    Keywords: Complications, outcomes, Reconstructive surgical procedures, Vaginal septum, Vaginal agenesis
  • Shahla Mirgaloybayat, Saeedeh Sarhadi, Farahnaz Farzaneh *, Fatemeh Movahhedinasab Pages 31-36
    Introduction

    Preterm labor is one of the most important topics of neonatal morbidity and mortality. One of best of the methods for prevention of premature birth is cervical cerclage. This study was performed with aim to evaluate the frequency of preterm delivery in patients with cervical cerclage in Emam Ali Hospital of Zahedan.

    Methods

     In this retrospective descriptive cross-sectional study conducted during 2016-2017, the   records of pregnant women with preterm labor who had undergone cerclage due to a history of second trimester abortion or short cervical canal length < 2.5 mm in Emam Ali   Hospital of Zahedan were examined. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 20).

    Results

     The frequency of total of the patients during the study period was 3152 records that among them, the frequency of preterm labor without considering other variables such as medication, fetal malformation, amniotic fluid level and surgical history was 318 cases (10.08%). Also, from a total number of 67 mothers with cerclage, 43 cases (64.2%) had term delivery, but 24 (35.8%) resulted in preterm delivery.

    Conclusion

    In the present study, preterm delivery occurred in less than 50% of the population who had cervical cerclage, but still shows a high prevalence of preterm labor in general population.

    Keywords: Cerclage, Cervical insufficiency, Frequency, Premature labor
  • Abbasali Dehghani, Reyhaneh Abri Sardaroudi * Pages 37-44
    Introduction

    Bleeding following intubation and extubation after general anesthesia is a relatively common complication that is associated with a high prevalence in some surgeries such as breast surgeries. The use of traditional medicines has been welcomed by anesthesiologists due to their minor side effects. This study was performed with aim to investigate the effects of rosemary on bleeding and pain of intubation after general anesthesia for women candidates for breast surgery.

    Methods

    The clinical trial study was performed in 2017-2018 on 70 patients who need general anesthesia in Imam Reza Hospital, Tabriz. The subjects were randomly divided into two groups of intervention (inserting sterile gas impregnated with rosemary in the patient's throat) and control (inserting sterile gas impregnated with stilled water in the patient's throat). Observation of bleeding and pain due to intubation was measured by VAS instrument in the recovery and 2, 6, 24 hours after the surgery. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 25) and independent t-test and chi-square test. P<0.05 was considered sttisticallyy significant.

    Results

    Eleven patients (31.42%) in the intervention group and 14 (40%) in the control group had post-extubation bleeding (P = 0.309). Also, the number of pain due to intubation (P <0.05) and pain intensity (P >0.05) at different times showed no statistically significant difference between the two groups.

    Conclusion

    Sterile packs impregnated with rosemary extract could not prevent bleeding and pain due to intubation in women candidates for breast surgery.

    Keywords: Bleeding, Intubation, Pain, rosemary extract
  • Mansour Rezaee, Nafiseh Sheghaghi Ilkhchi, Mina Zeinalzadeh, Dara Alvandfar * Pages 45-51
    Introduction

    Considering that anesthesia method is involved in the incidence of the symptoms of deep vein thrombosis (DVT) after abdominal hysterectomy, and this can be effective on the development of DVT, and lack of accurate information about the occurrence or non-occurrence of it leads to the start of treatment; this study was performed with aim to compare the incidence of the symptoms of DVT in general anesthesia and spinal anesthesia after abdominal hysterectomy.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2019-2020 with participation of 70 women after abdominal hysterectomy that underwent the surgery under one of the two methods of general anesthesia and spinal anesthesia in Al-Zahra Hospital, Tabriz. DVT was diagnosed by the checklist of clinical symptoms and Doppler ultrasound. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 22) and t-test and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The incidence of DVT symptoms in patients receiving general anesthesia was 17.14% and in those receiving spinal anesthesia was 22.85%; the incidence of these symptoms in the group receiving spinal anesthesia was non-significantly higher than the group receiving general anesthesia (P = 0.103). However, the incidence of this complication after Doppler ultrasound was zero in both groups.

    Conclusion

    The incidence of DVT was not significantly different in women candidates for abdominal hysterectomy that underwent surgery under one of the two methods of general anesthesia and spinal anesthesia; however, the method of anesthesia has no role in the incidence of DVT.

    Keywords: Abdominal hysterectomy, Deep Vein Thrombosis, General anesthesia, Spinal anesthesia
  • Leila Teymouri, Alireza Rajaei, Maliheh Mahmoudinia *, Saeed Shahparast Pages 52-58
    Introduction

    Sexual dissatisfaction is a common problem in women with pelvic organ prolapse which affects the quality of life. This study was performed with aim to evaluate the effect of cosmetic reconstructive surgery (colporrhaphy) on improving sexual satisfaction in married women.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was carried out on 30 women before and after undergoing cosmetic reconstructive surgery in terms of sexual satisfaction between 2015 and 2016 in Sarakhs. The Larson Sexual Satisfaction Questionnaire was used to collect data related to the patients' sexual satisfaction after surgery. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 16) and independent t-tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results of independent t-test showed that cosmetic reconstructive surgery (colporrhaphy) was effective on improving sexual satisfaction in married women )p <0.001).

    Conclusion

    Although cosmetic reconstructive surgery improves sexual satisfaction, it is better to use this surgery only for therapeutic purposes and in cases of severe symptoms.

    Keywords: Cystocele, Pelvic floor disorders, Pelvic organs prolapse, Rectocele, Sexual satisfaction
  • Golshan Tahmasebi, Sharareh Jannesari *, Foroogh Namjooyan, Malihe Nasiri, Aryan Sadeghyan Pages 59-69
    Introduction

    Most menopausal women experience changes due to decreased estrogen secretion. Vaginal atrophy is one of the most common changes during menopause. This study was performed with aim to determine the effect of vaginal cream containing herbal extract (Foeniculum vulgare, Salvia officinalis and Flaxseed) on mental symptoms of vaginal atrophy in postmenopausal women.

    Methods

    The triple-blind clinical trial study was performed in 2019 on 60 postmenopausal women with symptoms of vaginal atrophy referred to the selected health centers in Ahvaz, Iran. The subjects were randomly divided into two groups of 30 women to receive vaginal cream containing herbal extract (Foeniculum vulgare, Salvia officinalis and Flaxseed) and placebo for eight weeks. Mental symptoms of vaginal atrophy including dryness, burning and itching, vaginal pain and pain during intercourse were assessed using the most bothersome symptom (MBS) checklist before the intervention and two, four and eight weeks after the treatment. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Mann-Whitney, Friedman and independent t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    After treatment with the vaginal cream containing herbal extracts (Foeniculum vulgare, Salvia officinalis and Flaxseed) in the intervention group, the mental symptoms of vaginal atrophy significantly reduced compared to the beginning of the study (P<0.001). The vaginal cream containing herbal extracts (Foeniculum vulgare, Salvia officinalis and Flaxseed) compared to placebo cream significantly reduced the mental symptoms of vaginal atrophy in postmenopausal women after two weeks (P=0.046), four weeks (P<0.000) and eight weeks (P<0.000).

    Conclusion

    The use of vaginal cream containing herbal extracts (Foeniculum vulgare, Salvia officinalis and Flaxseed) compared with placebo cream reduces the symptoms of vaginal atrophy in postmenopausal women. Therefore, this cream is recommended for women with vaginal atrophy.

    Keywords: Flaxseed, Foeniculum vulgare, Menopause, Phytoestrogen, Salvia officinalis
  • Rezvan Kheiri, Padideh Janati Ataei *, Shamim Sahranavard, Maliheh Nasiri, Nazila Najdi Pages 70-78
    Introduction

    Postpartum pain is one of the common postpartum problems that has adverse consequences for both mother and infant. The side effects of chemical drugs have led to the tendency to use herbal medicines to reduce postpartum pain. This study was performed with aim to investigate the effect of Saliva hydrangea capsule on postpartum pain.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was performed in 2018 on 100 mothers that 2 hours had passed from their normal vaginal delivery and had severity of moderate to severe postpartum pain based on visual pain scale (VAS). The women were randomly assigned in two groups: Saliva hydrangea+mefenamic acid and placebo+mefenamic acid. The capsules were used every 6 hours. The intensity and duration of pain were recorded before and one hour after the intervention by VAS. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and independent- t and paired t-test, Mann-Whitney U test and repeated measures. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    After the end of the intervention, the mean of pain score in Saliva hydrangea group (0.32 ± 0.12) was significantly lower than placebo group (0.92 ± 3.60) (p <0.05). Pain relief time interval in the intervention group after the first dose (0.25 ± 1.36) and after the final dose (0.48 ± 1.30) significantly decreased compared to the placebo group after the first dose (0.81 ± 3.27) and after the final dose (0.88 ± 3.62) (p <0.05).

    Conclusion

    The combination of Saliva hydrangea and mefenamic acid is more effective on the severity of postpartum pain and the time required to relieve pain compared to mefenamic acid alone, and as a herbal drug can decrease the severity of postpartum pain.

    Keywords: Mefenamic Acid, Pain, postnatal care, Saliva hydrangea
  • Amir Hossein Fathi, Elmira Fardi, Ulduz Zamani Ahari, Misa Naghdipour Mirsadeghi, Farzaneh Oraie * Pages 79-86
    Introduction

    For various reasons, such as the lack of focus on studies on the relationship between periodontitis and preeclampsia, as well as the small number of people who develop preeclampsia after periodontitis, scattered research has been conducted in different parts of the world. They are not collected regularly so that researchers can have the results together; therefore, this study was performed with aim to investigate the relationship between periodontitis and preeclampsia to assess the role of periodontitis as an independent factor in preeclampsia.

    Methods

    This systematic review study was performed in 2020 with searching for keywords of preeclampsia, periodontitis, periodontal, pregnancy complications, pregnancy outcomes, relationship and treatment (Based on Mesh) in databases of PubMed, Scopus, Google Scholar, SID, IranDoc, Web of Sciences, Science Direct, OVID and Springer without time limit among the published articles in Persian and English and their information was recorded in a checklist designed for this research. 

    Results

    Out of 759 articles found, only 9 (6 cohort articles and 3 clinical trial articles) were included in the study. Five cohort articles confirmed that periodontitis could lead to preeclampsia, and three clinical trial articles found no association between treatment of periodontitis and reduction of preeclampsia.

    Conclusion

    Periodontitis can be effective in preventing diseases during pregnancy; the role of this variable in preeclampsia has not been determined precisely, but the results of studies suggest that periodontitis may lead to preeclampsia; the results of this study should be used with caution.

    Keywords: Periodontitis, Preeclampsia, pregnancy, Risk
  • Zahra Barati *, Azim Moatamedfar Pages 87-91
    Introduction

    Uterine artery malformation is a rarely condition in late bleeding after a cesarean delivery or curettage in women at reproductive age. The patient may face severe and repeated vaginal bleeding that threatens her life. This report introduces a case of uterine artery embolization caused by an arteriovenous malformation (AVM) in a woman, eight weeks after spontaneous abortion.

    Case presentation

    The patient was a 35-year-old woman G1P1 referred to one of the hospitals of Ahvaz claiming severe vaginal bleeding. The patient had 8 weeks spontaneous abortion 40 days ago. AVM was diagnosed by Doppler ultrasonography. The patient underwent uterine artery embolization due to repeated bleeding and failure to control it, and also low parity.

    Conclusion

    It is crucial to diagnose vascular malformations at the initial stages in patients with abnormal uterine bleeding. Embolization is the first and best choice for women who wish to preserve their fertility.

    Keywords: Abortion, Bleeding, pregnancy