فهرست مطالب

پژوهشنامه متون ادبی دوره عراقی - سال دوم شماره 1 (بهار 1400)

پژوهشنامه متون ادبی دوره عراقی
سال دوم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشاد اسکندری شرفی*، وحید مبارک صفحات 1-22

    درهم تنیدگی دانش نجوم با احکام و باورهای نجومی، در گذشته، عامل گرایش عامه مردم به این دانش و کاربرد فراوان آن در زندگی روزمره آنان بوده است. توجه ایرانیان به باورهای نجومی، در شعر فارسی به خوبی بازتاب یافته است؛ زیرا شاعران پارسی گوی، افزون بر این که خود اغلب با نجوم آشنایی داشته اند، از درون جامعه ای سر برآورده اند که به اعتقادات نجومی سخت پایبند بوده اند. بنابراین تامل در شعر پیشینیان تا حدی ما را با سیر تغییر و تحول باورهای نجومی در فرهنگ و زندگی ایرانی آشنا می سازد. عماد فقیه کرمانی از گویندگان نامی قرن هشتم هجری است که در قالب های گوناگون شعری طبع آزمایی کرده و اشعار فراوانی از وی در دیوان و مثنوی هایی پنج گانه، موسوم به پنج گنج، بر جای مانده است. در این پژوهش که رویکردی توصیفی تحلیلی دارد و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته، اشعار عماد فقیه کرمانی از نظر کاربرد و کارکرد باورهای نجومی بررسی و تحلیل شده است. نتیجه پژوهش گواه این است که در شعر این شاعر، باورهای نجومی تنوع و بازتاب بسیار دارد که از میان آن ها اعتقاد به آباء علوی و امهات سفلی، تاثیر افلاک در سرنوشت آدمیان، گردش و مدور بودن آسمان، طالع و کوکب بخت و خنیاگری اختر زهره (ناهید) پربسامدتر است. عماد در شعر خود از این باورها برای مضمون پردازی در قصاید مدحی، تحمیدیه ها، نعتیه ها، شکواییه ها و... بهره برده است. کاربرد فراوان باورهای نجومی در شعر عماد نشانگر نفوذ و رواج آن ها در عصر وی و توجه او به فرهنگ و باورهای عامه است.

    کلیدواژگان: نجوم، باورهای نجومی، آسمان، شعر فارسی، عماد فقیه کرمانی
  • آزاده اسلامی*، محمدحسن حسن زاده نیری صفحات 23-38

    تصور و تصویر خداوند در ذهن هر متفکر و هنرمند دینداری، بخش مهمی از جهان بینی اوست. این تصور از خداوند، مبنای چگونگی رابطه انسان با خدا، خودش، جهان و سایر انسان ها را تشکیل می دهد. تشبیه، ابزار مناسبی برای بیرون کشیدن جنبه های پنهان این تصور و تصویر است. این پژوهش در پی آن است که تشبیه های به کاررفته درباره خداوند را در سه دفتر نخست مثنوی بررسی کند و زوایای پنهان دیگری را از تصور خدا در ذهن مولوی روشن سازد. برای بررسی و برداشت دقیق تر تصور خداوند در مثنوی، تشبیه های مربوطه از منظر وجه شبه با اسماء و صفات خداوند تطبیق داده شده اند. هرکدام از تشبیهات مربوط به خداوند در مثنوی به اسم یا اسمایی از خدا اشاره دارد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی سامان یافته و نشان داده مولوی با ابزار تشبیه توانسته است، تصاویری برای مخاطب خلق کند که به اسماء و صفات الهی اشاره دارند. مولوی در تشبیهات خود، بیشتر از عناصر طبیعت و تصاویر زیبا استفاده کرده است. وجه شبه هایی نیز که میان مشبه (خدا و یا صفات او) با مشبه به وجود دارد متناسب و هماهنگ با اسماء جمالی خداوند است. این نکته نشان دهنده تصور خدایی مهربان در اندیشه مولوی است. همچنین، این پژوهش نشان می دهد که می توان تشبیهات مربوط به خداوند را در مثنوی، از منظر اشاره به اسماء الهی به سه دسته تقسیم کرد: تشبیه هایی که با نشان دادن یک تصویر به یک اسم، به دو اسم یا به سه اسم از اسماء الهی اشاره دارند.

    کلیدواژگان: مثنوی، تشبیه، اسماء الهی، صفات الهی
  • قهرمان شیری* صفحات 39-75
    مثنوی مولوی از نظر صورت و محتوا یکی از تفکربرانگیزترین منظومه های عرفانی داستانی در زبان فارسی است که به رغم تعلق به سده هفتم هجری، همچنان از جذابیت بسیاری در بین اندیشمندان و ادیبان برخوردار است. در این منظومه که عرفان اسلامی با استفاده از حکایت ها و تمثیل های کوتاه و بلند و گاه تو در تو به تحلیل و تبیین گذاشته شده از انواع طنزها نیز به فراوانی استفاده شده است، تا آنجا که این منظومه را به دلیل تحلیل جزء به جزء داستان ها و بهره گیری کامل از انواع طنزهای داستانی و موقعیتی، می توان یکی از کتاب های بی رقیب در حوزه ادبیات و عرفان به شمار آورد. گرایش مولانا به این دو نوع طنز و به مقدار کمتر به طنزهای زبانی و ادبی، همانند سایر شاعران به قصد طنزپردازی انجام نمی گیرد. او به دلیل اعتقاد به احسن بودن نظام خلقت و حکیمانه بودن آفرینش همه پدیده های هستی، با نوعی رفتار طبیعی و به دور از هر گونه تعمد به تصویر واقعیت های زیستی و اجتماعی می پردازد و به تبعیت از این رفتار، طنز نیز که بخشی از کنش های همیشگی انسان ها در زندگی روزمره است به روایت های او وارد می شود. به بیان دیگر، مولوی در مثنوی به دلیل نگرش واقعیت گرایانه به انسان و اجتماع و پرهیز از افسانه های جن و جادو و انتخاب داستان های به نسبت معمولی از دنیای انسان ها که طنز نیز با آنها درآمیخته، هم به آموزه های صوفیانه و عرفان نظری، تا حد امکان جنبه عملی و باورپذیر می دهد و هم اثبات می کند که ذات زندگی همواره درآمیخته با مجموعه ای از طنزهای طبیعی است که زبان و ادبیات نقش چندانی در آفرینش آنها ندارند.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، طنز موقعیتی، طنز داستانی، عرفان
  • حمید طاهری*، رمضان تفسیری صفحات 77-97

    عرفان نوعی از شناخت فراحسی و فراعقلی و مسیر و طریقی در معرفت است که عارف با سیر و طی مراحل سلوک، صاحب دریافت و تجارب و معرفتی خاص می شود که انتقال حقیقت این تجارب، با زبان عبارت و معمول، غیرممکن است. عارف با استفاده از ابزارهایی ویژه، به ابداع زبان جدید می پردازد که آن را «زبان اشارت» می گویند. عرفان تعلیمی ایجاب می کند تا امور انتزاعی و مفاهیم متناقض نما در قالب حکایت ها، قصه ها، رمزها، تمثیل و دیگر گونه های زبان اشاری ملموس و محسوس شود که این کارکرد، سبب گسترش زبان عرفان به ویژه حکایت و تمثیل شد و عرفان از حیث زبان و محتوا تحول پذیرفت. تحول محتوایی و زبانی عرفان، کاهش جذبات، تلفیق شریعت و طریقت، رونق و تاثیر اندیشه های شیعی و مکتب ابن عربی در عرفان دوره تیموری برجسته و هویداست. این اثربخشی، عرفان ذوقی را به تعلیمی و زبان رمزی را به زبان تصویری و تعلیمی تبدیل کرد و آثار شعری جامی، از این منظر از شاهکارهای ادب تعلیمی دوره موردمطالعه این تحقیق محسوب می شوند. این مقاله با تکیه بر نظریه تمثیل به روش توصیفی تحلیلی، به این نتیجه دست یافته است که شاخص ترین ابزار بیان اشاری در این دوره، تمثیل است؛ زیرا حکایت های تمثیلی با تمام ظرفیت ها و ظرافت ها، توان محسوس سازی امور معقول را دارند. برای محدودکردن دامنه تحقیق، به موضوع وحدت وجود و شاخه ها و وابسته های آن در هفت اورنگ جامی بسنده کرده ایم.

    کلیدواژگان: زبان عرفان، شعر عرفانی، تجربه وحدت وجود، نظریه تمثیل، هفت اورنگ
  • شیرزاد طایفی*، سارا پورفرح صفحات 99-114
    تحلیل گفتمان انتقادی (CDA)، گرایش مطالعاتی بین رشته ای است که از اواسط دهه1960 تا اواسط دهه 1970 در پی تغییرات گسترده علمی و معرفتی در رشته های علوم اجتماعی و انسانی علاقه مند به بررسی و مطالعه ابعاد گفتمانی پرکتیس های اجتماعی به وجود آمد. این رهیافت از نظریات جامعه شناختی کارل ماکس، آنتونیو گرامشی، لویی آلتوسر و... در بررسی ایدیولوژی های اجتماعی بهره گرفته است. در پژوهش پیش رو، با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی، مفهوم گناه در غزلیات حافظ با استفاده از این رهیافت، تحلیل و چگونگی نگرش شاعر به این مفهوم ایستا از خلال اشعارش استخراج شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که با انطباق نظریه تحلیل گفتمان با شواهد استخراج شده از اشعار حافظ، می توان با نگرشی متفاوت، به این شاعر شاخص نگریست. چون به دست آوردن حقایق تاریخی اگرچه غیرممکن نیست، اما بسیار دشوار است، باید متون به جامانده را با دیدی همه جانبه بررسی کرد. بدین ترتیب، این پژوهش در صدد است با نظریه انتقادی گفتمان به تحلیل داده های موجود بپردازد و در کنار انبوه تفاسیر به طبع رسیده، تفسیر و تبیین متمایزی را ارایه دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی گفتمان، نورمن فرکلاف، حافظ، گناه، تبیین و تفسیر
  • سعید واعظ، توحید شالچیان ناظر* صفحات 115-125

    خلعت از دیرباز، اغلب به پوشش ظاهری رایجی اطلاق می شد که حاکم، پادشاه یا خلیفه مسلمانان به وزیران یا امیران اعطا می کرده است. خلعت، نه تنها مقوله ای مرتبط با سلطنت و دربار، بلکه تعبیری است که اهل معرفت، به ویژه سنایی، عطار و مولوی در آثار خود آن را به کار برده اند. با فرض اینکه اهل معرفت از صراحت در کلام خودداری می کنند و تمایل دارند به معنای مورد نظرشان در کلام اشارت داشته باشند، قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم که چه معانی و اشاراتی از تعبیر خلعت در آثار سنایی، عطار و مولوی قابل تاویل است؟ این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. برایند تحقیق نشان می دهد که اگر حضرت حق، خلعت خاص را به عارف هبه کند، نیکو و پسندیده است؛ در غیر این صورت، خلعت حجاب سالک خواهد بود. وهبی یا کسبی بودن خلعت شان اعتباری دارد؛ یعنی بر اساس برخی شواهد عارف می تواند از سر فضل حضرت حق، صاحب خلعت خاص شود و بر اساس برخی شواهد دیگر، عارف باید برای به دست آوردن آن جهاد با نفس کند. تشریفی بودن خلعت مهم ترین وجه آن است. همچنین، خلعت می تواند در معنای عفو کردن و پوشانیدن عیوب سالک مورد نظر اهل معرفت باشد.

    کلیدواژگان: عارف، خلعت، وهبی، کسبی، سنایی، عطار، مولوی
  • وحید مبارک صفحات 131-134

    قرن دهم، برای شعر آغاز تحولی شگرف بود و شعر با شروع سبک وقوع و هندی می رفت تا از غزل پردازی های ظریف ولی تکراری و خالی از احساس و عاطفه به بیان حقیقت حال و طرز جدید بپردازد (ر.ک: شمیسا، 1379: 270). نثر هم در راستای تحول شعر، از دربار خارج شده و به میان مردم آمده و از نثر فنی و صنعتی متکلفانه، در گذشته و نمونه های موفقی از نثر عامیانه و ساده چون سمک عیار، داراب نامه طرسوسی... در آن تالیف شده بود (ر.ک: قاسم زاده، 1390: 293). با روی کار آمدن صفویان تحول بزرگ اجتماعی روی داد و قدرت به دست خود ایرانیان بر پایه ایدیولوژیک اندیشه مذهبی شیعی قرار گرفت (ر.ک: غلامرضایی، 1377: 355).

    کلیدواژگان: شعر، هفت کشور، فخری هروی
|
  • Farshad Eskandari Sharafi *, Vahid Mobarak Pages 1-22

    Entanglement of astronomy in astronomical rules and beliefs used to be the main reason of people’s tendency to this branch of knowledge and its high usages in daily life. Iranian’s tendency to astronomical beliefs has been reflected in Persian poems since Persian poets were not only familiar with astronomy but also raised in a society which used to believe strongly in astronomical beliefs. Therefore, pondering ancestors’ poem will show the course of astronomical belief changes and transformations in Iranian cultures and lifestyle. Emad Faqih Kermani is one of the most prominent speakers of eighth century who has worked on various poetry formats; he has composed a lot of poems in Divan and quintuple Masnavis, Panj Ganj. The present study is a kind of descriptive-analytical one which applies library sources. It aims to study and analyze Emad Faqih Kermani’s beliefs in terms of the application and function of astronomical beliefs. The findings reveal that astronomical beliefs has high varieties in which believing in Heavens, Four Elements, the effect of stars and cosmos in people’s destination, the Earth rotation and its circular form, omen and lucky star, and minstrelsy of Venus are more frequent. In fact, he has applied these beliefs to make themes in praise Qasidas, Tahmidiyes, odes, complains, etc.  High frequency of astronomical beliefs in Emad’s poems indicates both the influence and popularity of these beliefs and his attention to culture and popular beliefs.

    Keywords: astronomy, astronomical beliefs, sky, Persian poems, Emad Faqih Kermani
  • Azadeh Eslami *, Mohammad Hasan Hasan Zadeh Niri Pages 23-38


    God’s image in the mind of every religious thinker is an important part of his ideology. This image is the bases of shaping the humans relationship with God, himself, the world, and other people. Simile is a proper literary tool for extracting the hidden aspects of this image. This study wants to investigate similes about God as used in the first three chapters of Masnavi and clarify other hidden angels of imagining God in Mowlavi’s mind. For a more concise investigation of God’s image (imagination) in Masnavi the similes are adjusted in terms of the point of resemblance with God’s names and attributes. Each of these similes point to name (s) of God. Using a descriptive analytic method, this study shows that via using similes, Mowlavi, was able to create images for the audience which point to God’s names and attributes. He mostly used natural elements and beautiful images in his similes. Also the points of resemblance between the tenner and the vehicle are in coordination with God’s names. This points to the imagination of a compassionate God in Mowlavi’s thought. Furthermore, this study shows that, from the stand point of referring to God’s names, the similes about God in Masnavi, can be divided into three categories: the similes that refer to one name, two names or three names by showing a single image.

    Keywords: Masnavi, simile, God’s names, God’s attributes
  • Gahreman Shiri * Pages 39-75
    Rumi's Masnavi is one of the most thought-provoking mystical-fiction poems in Persian in terms of form and content, which, despite belonging to the seventh century AH, is still very attractive among thinkers and writers. In this system in which Islamic mysticism has been analyzed and explained using short and long and sometimes nested anecdotes and allegories, a variety of satires have been used extensively to the extent that this system has been analyzed due to analysis. One by one, the stories and the full use of all kinds of fictional and situational satires can be considered as one of the unrivaled books in the field of literature and mysticism. Rumi's tendency to these two types of satire, and to a lesser extent to linguistic and literary satire, is not done with the intention of satire, like other poets. Believing in the goodness of the system of creation and the wisdom of the creation of all the phenomena of existence, he depicts the biological and social realities with a kind of natural behavior, far from any intention, and following this behavior, Humor, which is part of the daily actions of human beings in everyday life, also enters his narratives. In other words, Rumi in Masnavi because of his realistic view of man and society and avoiding the myths of jinn and magic and choosing relatively ordinary stories from the world of humans with which humor is also mixed with Sufi teachings And theoretical mysticism gives as much practical and believable aspect as possible and also proves that the nature of life is always intertwined with a set of natural satires that language and literature have little role in their creation.
    Keywords: Rumi, Masnavi, situational humor, fictional humor, Mysticism
  • Hamid Taheri *, Ramazan Tafsiri Pages 77-97

    Mysticism is a kind of transcendental and trans-rational cognition and a path and path in knowledge that the mystic, through the course of his behavior, acquires a special perception, experience and knowledge that it is impossible to convey the truth of these experiences in the language of phrase and routine. Using special tools, gnostic invents a new language They say"sign language". Educational mysticism requires that abstract matters and paradoxical concepts be expressed in the form of anecdotes, stories, codes, allegories, and other forms of sign language And mysticism evolved in terms of language and content. The content and linguistic evolution of mysticism, the reduction of attractions, the combination of religiou law and rule of life, the prosperity and influence of Shiite thought and Ibn Arabi's school in mysticism are prominent Timurid and Wahhabi periods. This effectiveness turned Zoghi's mysticism into a teaching and a cryptic language into a visual and educational language, and Jami's poetic works, from this perspective, are among the masterpieces of educational literature of the period under study in this research. This article, based on descriptive-analytical "allegory theory", has concluded that the most significant tool for expressing allusions in this period is allegory; Because allegorical anecdotes, with all their capacities and subtleties, have the power to make sense of sensible things. To limit the scope of the research to the subject of the unity of existence and its branches and affiliates, we have contented ourselves with haft Orang Jami.
    .

    Keywords: Mysticism Language, Mystical Poetry, Experience the Unity of Existence, Allegory Theory, Haft Orang
  • Shirzad Tayefi *, Sara Poorfarah Pages 99-114
    CDA Crisis Discourse Analysis is an interdisciplinary trend that began to emerge from the mid-1960s through the mid-1970s following the widespread scientific and epistemic changes in the social and human sciences interested in exploring the discursive dimensions of social action. This approach uses sociological theories of Karl-Max, Antonio Gramsci, Louis Althusser, and others in the study of social ideologies. In the foregoing research, we have tried to analyze the concept of guilty in Hafez's poetry using this approach, usng the method of analyzing qualitative content, and elucidating how the poet's attitude towards this static concept is extracted through his poems. The result of the research shows that by adapting the theory of discourse analysis to the extracted evidence from Hafez's poetry, one can look at this poet with a different attitude. Since it is at least very difficult to obtain historical facts, if not impossible, we must examine the remaining texts with an all-round view; thus, in this research, we tried to analyze the existing data with the critical theory of discourse We will present a distinct interpretation and explanation alongside a lot of interpretations.
    Keywords: Critical Analysis of Discourse, Norman Fairklaf, Hafez, Sin, Explaining, Interpreting
  • Saeed Vaez, Tohid Tohid Shalchian Nazer * Pages 115-125


    Cat f hnur has lng been cmmnly referred t as the cmmn dress given t ministers r emirs by a Muslim ruler, king, r caliph. Cat f hnur is nt nly a categry related t the mnarchy and the curt, but als an expressin that mystics, especially Sanai, Attar and Rumi, have used in their bks. Assuming that mystics refrain frm being explicit in speech and tend t refer t their intended meaning in speech, we set ut t answer the questin f what meanings and allegries can be interpreted frm the interpretatin f Cat f hnur in the bks f Sanai, Attar and Rumi? In this research by analytical-descriptive methd and Based n the evidence, we have shwn that if Gd gives a special Cat f hnur t the mystic, it is gd and pleasing; therwise Cat f hnur will be the veil f the mystic. The frgiveness r achievable f Cat f hnur has dimensins. That is, accrding t sme evidences, the mystic can be given a cat f hnur by Gd, and accrding t sme ther evidences, the mystic must fight with ne’s wn self t btain it. Ennbling f cat f hnur is its mst imprtant aspect. Als, Cat f hnur can mean frgiving and cvering the shrtcmings f mytics.

    Keywords: Sanai, Attar, Rumi, mystic, Cat f hnur, frgiving, achievable
  • Vahid Mobarak Pages 131-134

    Haft keshvar which has been written for the minister of Shah Ismail Safavid and himself, in the form of a travelogue that can be considered as a folk theme , in thoughts And Afkar, by giving historical examples, intends to teach the king and the minister, as he has sometimes stated explicitly, and closes the end of all the stories by determining the purpose of the story in the text. Literally, the fusion of order and prose in this work has given it the character of folk tales, while the literary aspect of order and prose in this text is not equal and the order seems weaker and weaker, and sometimes There are incorrect applications that may be related to copying or proofreading. But in terms of language, the prose of this book with captioning and plurality of adjectives and adjectives and ... and the use of storytelling words such as news narrators and narrators of works ... The mixture of poetry and prose differs from technical and industrial texts in such a way that poems can be removed from them without damaging the understanding of the meaning of the text.

    Keywords: Fakhri Heravi, Haft keshvar, Arabic Sentences