فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1400)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهوش حسنی *، نسیم رضوی، مطهره ظریفی صفحات 343-350
    مقدمه

    رادیولوسنسی اپیکال مجاور JAR (Juxta-apical radiolucency)، به عنوان یک عامل خطر جدید آسیب به عصب آلویولار تحتانی؛ بعد از خارج کردن مولر سوم مطرح است. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی ارتباط JAR با عصب (Inferior alveolar nerve canal) IAN، صفحه‌ی کورتیکال، موقعیت آن نسبت به IAN و زاویه‌ی دندان بود.

    مواد و روش‌ها

    در مطالعه‌ی مورد- شاهدی حاضر، از تعداد 545 نمونه‌ی سی‌تی با دسته‌ی اشعه‌ی مخروطی CBCT (Cone-beam computed tomography) از دندان مولر سوم فک پایین، 75 مورد JAR و 75 مورد شاهد بررسی گردید. رابطه‌ی JAR با عصب آلویولار تحتانی، موقعیت JAR نسبت به IAN، نازک‌شدگی صفحه‌ی کورتیکال لینگوال، موقعیت دندان و زاویه‌ی آن مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل توصیفی به کمک آزمون‌های Fisher's exact test و Chi-square در سطح معنی‌داری (0/05 = p value) تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته‌ها

    مزیوآنگولار، شایع‌ترین موقعیت دندانی در هر دو گروه بود. از نظر زاویه‌ی دندان، تفاوت معنی‌داری میان دو گروه مشاهده نشد (0/346 =p value). هیچ‌گونه اختلاف معنی‌داری میان دو گروه بر اساس JAR و مجاورت دندان با IAN مشاهده نشد (0/578 = p value). اگرچه شایع‌ترین موقعیت در گروه JAR لینگوال و در گروه شاهد فوقانی بود، اما تفاوت معنی‌داری میان آن‌ها مشاهده نشد (0/122 =p value). اغلب نمونه‌ها در هر دو گروه JAR (84 درصد) و شاهد (77/3 درصد) دچار درجاتی از نازک‌شدگی کورتیکال لینگوال بودند. بر این اساس، تفاوت معنی‌داری میان دو گروه JAR و شاهد مشاهده نشد (0/626 =p value).

    نتیجه‌گیری

    در بیشتر موارد JAR با IAN در تماس است و درجاتی از نازک‌شدگی کورتیکال نیز دیده می‌شود. این یافته‌ها بیانگر احتمال افزایش خطر آسیب عصبی هنگام بیرون‌ کشیدن دندان‌های آسیای سوم می‌باشد.

    کلیدواژگان: عصب مندیبولار، مولار سوم، توموگرافی کامپیوتری با دسته ی اشعه ی مخروطی
  • زهرا تفاخری، محبوبه پورعبداللهی*، مصطفی صادقی، مهران خالقی صفحات 351-357
    مقدمه

    با توجه به ارتباط احتمالی بین سینوزیت مزمن با واریاسیون‌های آناتومیک ناحیه، مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین شیوع کونکابلوزا و انحراف تیغه‌ی بینی و ارتباط آن‌ها با سینوزیت مزمن انجام شد تا با حذف عوامل زمینه‌ساز، میزان موفقیت عمل جراحی آندوسکوپیک بینی بیشتر شود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی مقطعی- تحلیلی، تصاویر CBCT (Cone beam computed tomography) ماگزیلای 100 بیمار مراجعه‌کننده به بخش رادیولوژی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی همدان در سال‌های 1395- 1396 بررسی شدند. هوادار شدن کونکای میانی (کونکابولوزا) در هر دو سمت، انحراف تیغه‌ی بینی و ضخیم‌شدگی مخاط ثبت شد. داده‌ها با آزمون آماری Chi-square بر حسب جنسیت و سن تجزیه و تحلیل شدند (0/05≤ p value).

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین میانگین سن و جنسیت و وجود کونکابلوزا وجود ندارد (0/05 <p value). پنجاه درصد از نمونه‌ها، انحراف تیغه‌ی بینی و 42 درصد سینوزیت مزمن داشتند که بین زنان و مردان تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (0/05 <p value)؛ همچنین بین انحراف بینی و سینوزیت مزمن، تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (0/05 < p value)، ولی سینوزیت مزمن در افراد با کونکابلوزا به طور معنی‌داری بیشتر بود و نیز کونکابلوزا در افراد با انحراف تیغه‌ی بینی به طور معنی‌داری بیشتر بود (0/05 p value ≤).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می‌توان کونکابولوزا را یک عامل مستعدکننده برای سینوزیت مزمن در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: سپتوم بینی، ابنورمالیتی ماگزیوفیشیال، تصویربرداری تشخیصی، سینوزیت
  • مژگان مطهری، احسان رفیعی*، دانوش دهقانیان، مژده بوربورشیرازی محمودی صفحات 358-368
    مقدمه

    از دست دادن دندان‌ها و پیامدهای آن برای سلامتی، همچنین ناراحتی روانی که به همراه دارد، تاثیر منفی بر وضعیت سلامتی و کیفیت زندگی می‌گذارد. ایمپلنت دندان با هدف افزایش سلامت و رضایت بیماران و بهبود همه‌ی جنبه‌های کیفیت زندگی انجام می‌شود. لذا این مطالعه با هدف تاثیر درمان ایمپلنت بر شاخص‌های کیفیت مرتبط با سلامت دهان و دندان در بیماران تحت درمان ایمپلنت در شهر اصفهان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی تحلیلی- مقطعی، کیفیت زندگی 73 بیمار مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) و مراکز خصوصی قبل و بعد از درمان ایمپلنت، در سال تحصیلی 1398-99 با استفاده از شاخص OIDP (Oral impact on daily performance) بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آزمون‌های Paired t- test، Independent t- test و تحلیل واریانسی (ANOVA) انجام شد (0/05 = α).

    یافته‌ها

    در مطالعه‌ی حاضر، شایع‌ترین مشکل و بیشترین عامل موثر در شرایط دهانی بر کیفیت رضایت، کشیدن و از دست دادن دندان‌ها بود که بیش از همه (83/6 درصد) در کیفیت غذا خوردن، بر لذت بردن از ارتباط با دیگران (68/5 درصد) و بر کیفیت لبخند زدن (64/4 درصد) تاثیر داشت. میانگین نمره‌ی OIDP قبل از درمان ایمپلنت نسبت به بعد از دریافت درمان در تمام جنبه‌های پرسش‌نامه کاهش نشان داد که از نظر آماری معنی‌دار بود (0/05  <p value).

    نتیجه‌‌‌‌‌گیری

    با توجه به داده‌های مطالعه‌ی حاضر، می‌توان نتیجه گرفت که درمان ایمپلنت بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، سلامت دهان، کیفیت زندگی
  • رویا یحیی آبادی، آتوسا امین زاده گوهری *، شیرین زهرا فرهاد، مهرنوش ابراهیمی دستگردی صفحات 369-375
    مقدمه

    در ایجاد بسیاری از عفونت‌های حفره‌ی دهان و ساختمان‌های مجاور آن، باکتری‌های بی‌هوازی موجود در فلور میکروبی دهان نقش دارند. اعتقاد بر این ‌است که تفاوت فوزوباکتریوم نوکلیاتوم با سایر باکتری‌ها، در تداخل آن با سلول‌های اپی‌تلیوم مخاط دهان می‌باشد. هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت حضور باکتری فوزوباکتریوم نوکلیاتوم در سلول‌های اپی‌تلیالی مخاط دهان افراد مبتلا به پریودنتیت در مقایسه با افراد سالم بود.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی مورد- شاهدی، بر روی 15 نمونه‌ی لثه‌ی بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن و 15 نمونه‌ی لثه با ظاهر کلینیکی سالم انجام شد. برای تشخیص حضور فوزوباکتریوم نوکلیاتوم از تکنیک Realtime-PCR استفاده گردید. نتایج با استفاده از آزمون آماری Fisher's Exact و Independent t-test و سطح معنی‌داری کمتر از 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    آزمون Fisher’s Exact نشان داد که شانس حضور فوزوباکتریوم نوکلیاتوم در گروه مورد، به طور معنی‌دار بیشتر از گروه شاهد بوده است. همچنین آزمون Independent t-test نشان داد که میانگین تعداد فوزوباکتریوم نوکلیاتوم در افراد مبتلا به پریودنتیت، به طور معنی‌دار بیشتر از افراد غیر مبتلا بود (0/001 > p value).

    نتیجه‌گیری

    بین پریودنتیت و حضور باکتری فوزوباکتریوم نوکلیاتوم در سلول‌های اپی‌تلیالی مخاط دهان، رابطه وجود داشت.

    کلیدواژگان: فوزوباکتریوم نوکلئاتوم، پریودنتیت، مخاط دهان، PCR متعدد
  • مسعود احمدی، آتوسا امین زاده*، شیرین زهرا فرهاد، زهره نوروزی صفحات 376-383
    مقدمه

    آگاهی از پاتوژنز پریودنتیت مزمن، می‌تواند در پیشگیری و درمان این بیماری کمک‌کننده باشد. در خصوص نقش ماست‌سل‌ در پریودنتیت، مطالعات متعدد با نتایج ضد و نقیض وجود دارد. لذا در این مطالعه سعی شد تا تراکم ماست‌سل در پریودنتیت مزمن با لثه‌ی سالم مورد مقایسه قرار گیرد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی مورد- شاهدی از نوع مقطعی، بر روی 36 نمونه‌ی لثه (14 مورد پریودنتیت مزمن و 22 مورد لثه‌ی سالم بالینی از بین مراجعه‌کنندگان به یک مرکز درمانی تخصصی در سال 1392) انجام شد. از رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین و نیز تولوییدن بلو برای تشخیص ماست‌سل‌ها استفاده شد. تعداد کلی ماست‌سل‌ها (سالم و دگرانوله) در پنج میدان میکروسکوپی متوالی با قدرت بالا و درشت‌نمایی 400، مورد شمارش قرار‌ گرفتند. تمامی داده‌ها با استفاده از آزمون Independent t-test با سطح معنی‌داری 0/05 > p value تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    بر اساس آزمون Independent t-test، میانگین تعداد ماست‌سل‌های دگرانوله در گروه مبتلا به پریودنتیت مزمن، 17/78 و در گروه با لثه‌ی سالم برابر با 29/72 بوده و اختلاف آماری معنی‌دار ندارند (0/071 = p value). میانگین تعداد ماست‌سل‌ها در گروه مبتلا به پریودنتیت، 20/57 و در گروه شاهد، 36/54 و از نظر آماری معنی‌دار می‌باشد (0/042 = p value). نسبت ماست‌سل‌های دگرانوله شده به کل ماست‌سل‌ها در گروه مبتلا، برابر با 0/857 و در گروه شاهد، برابر با 0/866 و از نظر آماری معنی‌دار نمی‌باشد (0/891 = p value).

    نتیجه‌گیری

    طبق بررسی‌های انجام شده، اینگونه می‌توان بیان کرد که تعداد ماست‌سل‌های دگرانوله و نیز نسبت ماست‌سل‌های دگرانوله به کل ماست‌سل‌ها در گروه شاهد و بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن مارجینال، تفاوت معنی‌داری نداشتند، ولی تعداد کل ماست‌سل‌ها به طور معنی‌داری در گروه سالم بیشتر بود.

    کلیدواژگان: ماست سل، پریودنتیت مزمن، ژنژیویت، تلوییدن بلو
  • محمد نجفیان، سوسن صادقیان، ایلناز احرامی*، نسیم اثنا عشری صفحات 384-392
    مقدمه

    اکثر ارتودنتیست‌ها بر این باورند که درمان ارتودنسی، باعث ایجاد (Temporomandibular disorder) TMD نمی‌شود اما برخی محققین بر این باورند که درمان ارتودنسی، باعث بروز TMD می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع علایم اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی در بیماران اسکلتال کلاس II در سه گروه با سابقه‌ی درمان ارتو، ارتوسرجری و بدون درمان بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، 99 بیمار بالغ اسکلتال کلاس ΙΙ مراجعه‌کننده به بخش تخصصی ارتودنسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در سال 1398 انتخاب شدند. شیوع TMD در سه زیر گروه: دریافت‌کننده‌ی درمان ارتودنسی بدون ارتوسرجری، دریافت‌کننده‌ی درمان ارتودنسی به همراه ارتو سرجری، بدون دریافت درمان ارتودنسی بررسی شدند. با استفاده از ایندکس و پرسش‌نامه‌ی Helkimo به بررسی شاخص‌های Anamnestic و Dysfunction پرداخته شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری Kruskal-Wallis، Chi-Square و Fisher's exact test تجزیه و تحلیل شدند (0/05 > p value).

    یافته‌ها

    در بررسی شدت و شیوع TMD در افراد بالغ دارای مال‌اکلوژن کلاس ΙΙ، بین سه گروه مورد مطالعه، در مقایسه‌ی شاخص Anamnestic و شاخص Dysfunction بین بیماران با سابقه‌ی درمان ارتودنسی، ارتوسرجری و بدون درمان، اختلاف معنی‌داری وجود نداشت (0/05 <p value). در بررسی TMD در افراد بالغ دارای مال‌اکلوژن کلاس II Div1 و Div 2 بین سه گروه مورد مطالعه، در مقایسه‌ی شاخص Anamnestic و شاخص Dysfunction بین بیماران سابقه‌ی درمان ارتودنسی، ارتوسرجری و بدون درمان، اختلاف معنی‌داری وجود نداشت (0/05 <p value).

    نتیجه‌گیری

    شدت و شیوع TMD در افراد بالغ دارای مال‌اکلوژن کلاس ΙΙ، بین سه گروه مورد مطالعه، تفاوت نداشت.

    کلیدواژگان: اختلال مفصل گیجگاهی- فکی، ارتودنسی، ارتوگناتیک سرجری
  • محمدعلی مقدم، مهسا فرامرزی، عاطفه یوسفی جوردهی* صفحات 393-404
    مقدمه

    انطباق کامپوزیت‌های خلفی به دیواره‌های دندان به دلایل مختلف از جمله انقباض ناشی از پلیمریزاسیون مورد سوال است. به همین دلیل در مطالعه‌ی حاضر، ریزنشت در روش‌های مختلف ترمیم کامپوزیت کلاس II بررسی شد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی آزمایشگاهی که در سال 1396 و در دانشکده‌ی دندان‌پزشکی زنجان انجام شد، حفرات کلاس II بر روی 64 دندان پرمولر با مارجین جینجیوالی mm 1 زیر CEJ (Cementoenamel junction) تهیه و دندان‌ها به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول (ساندویچ باز): گلاس آینومر تزریقی در کف حفره قرار داده و سپس حفره با کامپوزیت به صورت لایه لایه ترمیم شد. گروه دوم (Snowplow): کامپوزیت سیال در کف حفره قرار داده و با اولین لایه از رزین کامپوزیت به طور همزمان کیور شد. مابقی حفره، مشابه گروه اول ترمیم گردید. جهت ارزیابی ریزنشت، دندان‌ها بعد از 3000 مرتبه سیکل حرارتی، 72 ساعت در محلول متیلن بلو 1 درصد قرار گرفتند. سپس به صورت مزیودیستالی برش داده و با استریومیکروسکوپ بررسی شدند. آنالیز آماری با استفاده از آزمون‌های Mann-Whitney و Fisher's exact test انجام و سطح معنی‌داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    میانگین میزان ریزنشت در گروه اول (μm 494/04 ± 795/76) کمتر از گروه دوم (μm 457/83 ± 972/99) بود اما نتایج از نظر آماری معنی‌دار نبود (0/117 = value p).

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‌رسد، میزان ریزنشت در هنگام استفاده از روش ساندویچ باز و روش Snowplow مشابه بوده و از هر دو روش می‌توان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: لیکیج دندانی، کامپوزیت سیال، سمان گلاس آینومر
  • فاطمه ابراهیم زاده، نگار موسوی، هومان فخار، رامین مشرف، زهرا هاشم زاده * صفحات 405-414

    مقدمه: تحصیل در رشته ی دندان پزشکی، با سطوح بالایی از استرس همراه است. این مطالعه با هدف بررسی میزان استرس محیطی دانشجویان دانشکده ی دندان پزشکی کاشان و عوامل مرتبط با آن در سال تحصیلی 99-1398 انجام گردید. مواد و روش ها: در این مطالعه، تمامی دانشجویان مقطع بالینی دانشکده ی دندان پزشکی کاشان (118 نفر) به شیوه ی سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسش نامه ی استاندارد استرس محیطی دندان پزشکی DES (Dental environment stress) به همراه مشخصات دموگرافیک جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. یافته ها: در این مطالعه، 57/6 درصد دانشجویان، استرس محیطی بالایی داشتند. بیشترین فراوانی استرس محیطی در حیطه ی درمان بیماران ‏(75/4 درصد) و آموزش کلینیکی (66/9 درصد) مشاهده شد. میزان استرس محیطی از نظر جنسیت، محل سکونت و شغل پدر، معنی دار بود (05‏/0 > p value). در حالی که این متغیر از نظر وضعیت تاهل، معدل ترم گذشته، میانگین سنی، شغل و میزان تحصیلات مادر و پدر، تفاوت آماری معنی داری نداشت (05‏/0 < p value). نتیجه گیری: با توجه به سطح بالای استرس در دانشجویان دندان پزشکی در حین تحصیل و همچنین خطرات سطوح بالای استرس، لازم است که مسوولان به این موضوع بیشتر توجه کنند. علاوه بر این، دانشجویان دختر، ساکن خوابگاه و دانشجویانی که شغل پدرشان دولتی بود، بیشترین نیاز به حمایت را داشتند.

    کلیدواژگان: استرس، روان شناختی، دانشجوی دندان پزشکی، آموزش
  • بهاره طحانی*، شیوا جامی صفحات 415-424
    مقدمه

    هدف از این مطالعه، بررسی نمره‌ی کیفیت زندگی و استرس، ارتباط بین این دو و عوامل موثر بر آن‌ها در دانشجویان پزشکی و دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی بر روی 235 نفر از دانشجویان دندان‌پزشکی و 488 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از فروردین تا تیرماه 1398 انجام شده است. در این مطالعه، 24 آیتم کیفیت جسمی، کیفیت روانی، کیفیت اجتماعی، کیفیت محیطی و 2 آیتم سلامت عمومی مربوط به کیفیت زندگی و 14 آیتم مربوط به سطح استرس ادراک شده با پرسش‌نامه‌ی الکترونیک WHOQOL-Bref بررسی گردید. اطلاعات پس از جمع‌آوری با آزمون‌های ANOVA، t-test و ضرایب همبستگی و همچنین آزمون رگرسیون خطی آنالیز شد (0/05 = α).

    یافته‌ها

    میانگین کیفیت زندگی کل 1/14 ± 5/78 (120-26) و میانگین استرس 2/7 ± 6/27 (56-10) بود. در هر دو رشته، رابطه‌ی معنی‌دار و معکوس بین ارتباط بین کیفیت زندگی و استرس کل دیده شد (78/0- = r، 001/0 > p value). در دانشجویان دندان‌پزشکی، نمرات کل و چهار حیطه به طور معنی‌داری بالاتر و استرس، بطور معنی‌داری پایین‌تر از دانشجویان پزشکی بود. در هر دو رشته، بطور معنی‌داری میزان استرس در خانم‌ها بیشتر از آقایان بود (0/03 = p value). بر اساس سال تحصیلی، در دانشجویان پزشکی، میانگین نمره‌ی کیفیت زندگی کل (0/04 = p value) و نمرات کیفیت جسمی (0/001 > p value) و کیفیت روانی (0/07 = p value) تفاوت معنی‌دار داشت و هر چه سال تحصیلی بالاتر رفته، نمره‌ی کیفیت زندگی پایین‌تر آمده است.

    نتیجه‌گیری

    بین کیفیت زندگی و سطح استرس، ارتباط معنی‌دار و معکوس وجود داشت. سطح استرس در خانم‌ها، همچنین در دانشجویان پزشکی نسبت به دانشجویان دندان‌پزشکی بیشتر بود. نمره‌ی کیفیت زندگی و افزایش سال تحصیلی، ارتباط معکوس داشتند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، استرس روحی، دانشجویان پزشکی، دانشجویان دندان پزشکی
  • علی صالحی *، شهاب اعتمادی، افشین یادگاری، پانیذ رنجی، مهتاب صالحی کهریزسنگی صفحات 425-434
    مقدمه

    هدف از این مطالعه، بررسی آناتومی و آنالیز آنتروپومتریک کانال اپتیک و ساختارهای اطراف آن با توموگرافی کامپیوتری پرتو مخروطی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی‌ توصیفی- تحلیلی که از پاییز 1398 تا تابستان 99 انجام شد، تصاویر CBCT (Cone-beam computed tomography) از 150 بیمار مراجعه‌کننده به یک مرکز درمانی شهر تهران انتخاب گردید. شکل، طول و عرض نقطه‌ی میانی کانال اپتیک، ابعاد حفره‌ی اربیتال و فاصله‌ی بین کانال اپتیک تا نازیون و ستونک بینی، اندازه‌گیری شد. داده‌ها توسط آزمون‌های t-test و One-way ANOVA تجزیه و تحلیل شدند و سطح معنی‌داری 05/0 > p value در نظر گرفته‌ شد.

    یافته‌ها

    شکل کانال در سمت راست در 64/7 درصد افراد، قیفی شکل، در 32 درصد، ساعت شنی و در 3/3 درصد، آمورف و در سمت چپ، 64 درصد، قیفی شکل، 34/7 درصد، ساعت شنی و 1/3 درصد، آمورف بوده است. میانگین طول کانال در سمت راست به طور معنی‌داری بزرگ‌تر از سمت چپ بود، اما میانگین عرض نقطه‌ی میانی کانال در سمت راست به طور معنی‌داری از سمت چپ کمتر بود (0/001 > p value). ارتفاع حفره‌ی اربیتال در سمت راست به طور معنی‌داری کوچک‌تر از سمت چپ بود (0/034 = p value)، اما عرض اربیتال بین سمت راست و چپ تفاوت معنی‌داری نداشت (0/232 = p value). فاصله‌ی بین نازیون تا انتهای اربیتال کانال و انتهای کرانیال کانال و همچنین فاصله‌ی بین ستونک بینی تا انتهای اربیتال و کرانیال کانال، در مردان به طور معنی‌داری بیشتر از زنان بودند و همچنین در سمت راست بطور معنی‌داری از سمت چپ، کمتر بودند (0/001 > p value).

    نتیجه‌گیری

    دانستن آناتومی کانال اپتیک و ساختارهای اطراف آن، به جلوگیری از اتفاقات ناخواسته کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری پرتو مخروطی، عصب اپتیک، اربیت
  • حسن قهنویه، رسولی آزاد، * فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری صفحات 435-447
    مقدمه

    هدف از این پژوهش، شناسایی ابعاد موثر مدیریت داده‌های پژوهشی در دانشگاه‌های علوم پزشکی، قطب 7 کشور بود.

    مواد و روش‎ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی است که در سال 1399 در کتابخانه‎های دانشگاهی علوم پزشکی قطب 7 کشور انجام شد. داده‌های بخش کیفی با پرسش‌نامه‌ی ‌ساختاریافته به روش دلفی‌فازی گردآوری شده و در بخش کمی، داده‌ها منتج از نتایج بخش کیفی بوده که برای گردآوری آن‌ها از پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته استفاده شد. جامعه‌ی آماری پژوهش، 127 نفر از کتابداران دانشگاه‎های علوم پزشکی قطب 7 کشور بودند. در بخش کمی، از آزمون رتبه‌بندی Friedman، آزمون کفایت نمونه‌گیری‌ Bartlett's Test of Sphericity، آزمون t-test، آزمون‌ای تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدل‌یابی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته‌ها

    میانگین بارهای‌ عاملی همه‌ی مولفه‎ های مدیریت داده بالاتر از 8/0 و قابل ‌قبول بوده است. با اطمینان 99 درصد، نکویی برازش مدل‌های اندازه‌گیری در بخش کیفی، سبب اکتشاف مولفه‌های 12گانه زیرساخت داده، نقش نظارتی، استفاده‌ی مجدد، بودجه، سازماندهی، خدمات اطلاعاتی، اشتراک‌گذاری، آموزش و به‌روزرسانی، توزیع و انتشار، سیاست‌گذاری، ذخیره و نگهداری، حفاظت محتوای داده‌ها و تایید آن‌ها توسط خبرگان شد. نتایج آزمون t در بخش‌کمی نشان داد که بین وضعیت ‌مطلوب و موجود مدیریت داده در کتابخانه‌های دانشگاه‎های علوم پزشکی قطب 7، تفاوت معنی‌داری (18/050= t-value) وجود داشته و وضعیت موجود نسبت به مطلوب در حد پایین‌تر از متوسط بوده است.

    نتیجه‎ گیری

    وضعیت مدیریت‌ داده‌ها در کتابخانه‌های دانشگاهی علوم پزشکی (قطب 7 کشوری) در دستیابی به اهداف سازمانی، با چالش‎هایی مواجه است؛ لذا توجه و تقویت ابعاد مختلف شناسایی شده توسط این پژوهش در مدیریت داده‌ها، زمینه را برای دستیابی به اهداف سازمانی، پژوهشی و ارتقای سطح فعالیت‎های آموزش پزشکی و سلامت در دانشگاه‌های علوم پزشکی فراهم خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: طراحی داده، سیستم‎های مدیریت داده، مراکز آموزشی
  • ساحل کامگار، احمدرضا طلایی پور*، لادن حافظی صفحات 448-454
    مقدمه

     یکی از مشکلات دندان‌پزشکان، تشخیص پوسیدگی پروگزیمال است. رادیوگرافی بایت‌وینگ، مرسوم‌ترین روش برای تشخیص این پوسیدگی است. البته از سیستم دیجیتال نیز می‌توان برای تشخیص این پوسیدگی استفاده نمود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر بزرگ‌نمایی تصاویر بایت‌وینگ دیجیتال در تشخیص پوسیدگی پروگزیمال بوده است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی، 40 دندان دایمی مولر و پرمولر انسانی انتخاب شدند. بر اساس استاندارد طلایی، حفراتی زیر سطح تماس پروگزیمال ایجاد گردید. دندان‌ها مانت شده و رادیوگرافی بایت‌وینگ دیجیتال گرفته شد و تصاویر در بزرگ‌نمایی‌های 1x، 2x، 3x، 4x و 5x بررسی گردید. در مورد هر یک از دندان‌ها، تشخیص پوسیدگی طبق روش 5 درجه‌ای رتبه‌بندی شدند. داده‌ها توسط آزمون Cochrane تجزیه و تحلیل شد (0/05 > α).

    یافته‌ها

    بین حساسیت قطعی و PPV قطعی تشخیص پوسیدگی پروگزیمال در رادیوگرافی دیجیتال در گروه با بزرگ‌نمایی‌های 1، 2 و 3 با گروه دارای بزرگ‌نمای 4 و 5، تفاوت معنی‌دار وجود داشت (0/04 = p value). ولی بین حساسیت احتمالی (0/218 = p value)، NVP قطعی (0/461 = p value) و NVP احتمالی (819/819 = p value)، ویژگی قطعی (0/864 = p value) و ویژگی احتمالی (0/652 = p value) تشخیص پوسیدگی پروگزیمال در بزرگ‌نمایی‌های مورد مطالعه، تفاوت معنی‌دار وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    افزایش بزرگ‌نمایی، می‌تواند باعث افزایش دقت تشخیص پوسیدگی پروگزیمال شود. بزرگ‌نمایی 2 و 3 دارای بالاترین دقت تشخیص هستند ولی با افزایش بیش از حد بزرگ‌نمایی، دقت تشخیص کاهش می‌یابد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، رادیوگرافی بایت وینگ، رادیوگرافی دیجیتال، رادیوگرافی تشخیصی
  • فرناز قربانی، مصطفی قندی* صفحات 455-460
    مقدمه

    تروماهای دندانی، به طور شایع دندان‌های قدامی را درگیر می‌کند که می‌تواند تاثیرات مهمی روی عملکرد دندان‌ها، زیبایی و صحبت کردن داشته باشد. اکستروژن به جابه‌جایی نسبی دندان به بیرون از ساکت اطلاق می‌شود که درمان اورژانس در این آسیب، جایگذاری مجدد دندان و اسپلینت منعطف برای 2 هفته می‌باشد.

    معرفی مورد

    بیمار، پسری 8 ساله با شکایت از ضربه به دندان‌ها مراجعه نمود، بعد از تایید تشخیص آسیب اکستروژن تروماتیک، دندان 9# تحت جایگذاری مجدد و اسپلینت قرار گرفت، طی پیگیری یک ساله، کلسیفیکاسیون کانال ریشه و پاسخ نرمال به تست‌های حساسیتی پالپ مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آسیب های دندانی، جابه جایی دندان، آپکس باز
  • محمدمهدی سلطانی، سمانه مرادی*، اشکان مطیع نیا، شیرین مرزوقی، رضا سالاری مقدم صفحات 461-466
    مقدمه

     آسیب تروماتیک دندانی، معمولا باعث صدمه به بافت سخت دندان، بافت پریودنتال و پالپ دندان می‌شود. اینتروژن جابه‌جایی اپیکالی دندان به سمت استخوان آلویولار می‌باشد که می‌تواند باعث عفونت، شکستگی استخوان آلویولار و غیره گردد.

    گزارش مورد

    در این گزارش، مدیریت اینتروژن یک دندان سانترال ماگزیلای راست پسری ده ساله که با ترومای دندانی به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اصفهان مراجعه کرده بود، نشان داده می‌شود. در پیگیری‌های 6، 12 و 18 ماهه، بهبود علایم بالینی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اینتروژن، آسیب های دندانی، اوالژن
  • شیرین مرزوقی، رضا سالاری مقدم*، ریحانه فقیهیان، سمانه مرادی، مهدی سلطانی صفحات 467-473
    مقدمه

    اپکسیفیکاسیون، روشی برای ایجاد سد کلسیفیه در دندان‌ها با آپکس باز و پالپ نکروز می‌باشد. برای سال‌های متمادی، کلسیم هیدروکساید متداول‌ترین ماده برای این روش بود. امروزه اپکسیفیکاسیون با موادی که بتواند در یک جلسه نتیجه‌ی مناسب را دهد مقبولیت بیشتری یافته است.

    گزارش مورد

    بیمار پسری 9 ساله با شکایت خرابی دندان‌ها، تحت درمان اپکسیفیکاسیون با (Mineral trioxide aggregate) MTA در دندان 6 راست پایین و سرامیک سرد در دندان 6 چپ پایین قرار گرفت. در پیگیری یک ساله، عدم وجود علایم در معاینه‌ی کلینیکی و رادیوگرافی هر دو دندان مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری

    سرامیک سرد مانند MTA، می‌تواند در اپکسیفیکاسیون دندان نابالغ با پالپ نکروز موثر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سرامیک ها، اپکسیفیکاسیون، مواد زیست سازگار
|
  • Mahvash Hasani*, Nasim Razavi, Motahareh Zarifi Pages 343-350
    Introduction

    Juxta-apical radiolucency (JAR) is introduced as a new risk factor for inferior alveolar nerve (IAN) injury; following the removal of the third molar. Thus, the aim of the present study was to examine the relationship of JAR to IAN, cortical plates, and its position with regards to IAN and tooth angulation.

    Materials & Methods

    The present case-control study comprising a sample of 545 Cone Beamed CT scans of mandibular third molars examined 75 JAR cases and 75 control teeth. The relationship of JAR to IAN, its position with regards to IAN, lingual cortical plate thinning, teeth position and angulation were investigated. Descriptive analyses, chi-square and fisher exact tests were performed with a value of 0.05 considered significant.

    Results

    Mesioangularteeth were the most common in both groups. Based on tooth angulation, no significant difference was detected between case and control groups (p value = 0.346). There was no significant difference between the two groups, with regards to JAR and tooth proximity to IAN (p value = 0.578). Although, the most prevalent position in the JAR group was lingual and superior in the control group, but no significant difference was observed between them (p value = 0.122). Most cases of JAR (84.0%) and most cases of control group (77.3%) showed some degree of cortical thinning. Based on this, no significant difference was present between the JAR and control groups (p value = 0.626).

    Conclusion

    JAR is generally in contact with mandibular canal and some degree of corticalthinning manifest in most of these cases. These findings suggest a possible increase in the risk of nerve injury during surgical removal of third molars.

    Keywords: Mandibular nerve, Third molar, Cone-beam computed tomography
  • Zahra Tafakhori, Mahboobeh Pourabdolahi*, Mostafa Sadeghi, Mehran Khaleghi Pages 351-357
    Introduction

    Due to the possible association between chronic sinusitis and anatomical variations of the area, the present study was performed to determine the prevalence of concha bullosa and nasal septal deviation and their association with chronic sinusitis to increase the success rate of nasal endoscopic surgery by eliminating the predisposing factors.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, CBCT images of maxilla from 100 patients referred to the radiology department of Hamadan Dental School in the year 2016-2017 were examined. Pneumatization of middle concha (concha bullosa) on sides, nasal septum deviation, and mucosal thickening were recorded. Data were analyzed by Chi-square test based on gender and age (p value ≤ 0.05).

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the mean age and sex with the presence of concha bullosa (p value > 0.05). 50% of the samples had nasal septum deviation and 42% had chronic sinusitis displaying no significant difference between men and women (p value > 0.05); Also, there was no significant difference between nasal deviation and chronicsinusitis (p value > 0.05), although chronic sinusitis was significantly higher in people with concha bullosa and while concha Bullosa was significantly higher in people with nasal septal deviation (p value < 0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, concha bullose can be considered as a predisposing factor for chronic sinusitis.

    Keywords: Maxillofacial abnormality, Diagnostic imaging, Nasal septum, Sinusitis
  • Mozhgan Motahari, Ehsan Rafiei*, Danoosh Dehghanian, Mozhdeh Bourbourshirazi Mahmoudi Pages 358-368
    Introduction

    Teeth loss and its consequences, such as mental discomfort, most often negatively affects one's health and well-being. Dental implants were introduced in an attempt to raise patients’ satisfaction and improve health and quality of life in all dimensions. Hence, this study was performed to check the impact of implantation on the oral health indices in patients who were candidates for implant treatment in Isfahan city.

    Materials & Methods

    In this analytical cross-sectional study, the lifestyle quality of 73 patients who were referred to Isfahan’s Islamic Azad Dental University (Khorasgan) and its affiliated private centers, was assessed using the OIDP index before and after their implant treatment between 2019 and 2020. Also, data analysis was done using Independent ttest, Paired t-test and analysis of variance ANOVA test (α = 0.05).

    Results

    In the current study, the most common problem and with the most effect on oral satisfaction quality were teeth lost and extractions, respectively. Majorly, the effects were evident on the eating habits (83.6%), satisfaction of communication with others (68.5%) and quality of smile (64.4%). In the questionnaire, an attenuated score of OIDP was recorded, before the implant treatment compared to that of post-treatment, which was statistically meaningful (p value < 0.05).

    Conclusion

    According to the current study data, we can conclude that implant treatment can have a positive effect on the patients’ lifestyle quality.

    Keywords: Dental implant, Oral health, Quality of life
  • Roya Yahyaabadi, Atousa Aminzadeh Gohari*, Shirin Zahra Farhad, Mehrnoush Ebrahimi Dastgerdi Pages 369-375
    Introduction

    Anaerobic bacteria in the oral microbial flora are involved in many infections of the oral cavity and surrounding structures. Fusobacterium nucleatumis believed to differ from other bacteria in its interaction with oral mucosal epithelial cells. The aim of this study was to determine the prevalence of Fusobacterium nucleatumin the epithelial cells of the oral mucosa of patients with periodontitis compared with healthy individuals.Materials &

    Methods

    In this case-control study, Realtime-PCR technique used to detect the Fusobacterium nucleatumin gingival samples of 15 patients with chronic periodontitis and 15 individuals with clinically healthy gingival specimens. The results analyzed byFisher's exact and Independent t-tests with a significance level of less than 0.05.

    Results

    The Fisher's exact testshowed that the F.nucleatumin patients with periodontitis was higher than the healthy population. Also Independent t-test showed that average titer of bacteria in patients with Periodontitis was significantly more than people without gingival inflammation (p value < 0.001).

    Conclusion

    There is a statistically significant relationship between periodontitis and the presence of F.nucleatumin epithelial cells of oral mucosa.

    Keywords: Fusobacterium nucleatum, Oral mucosa, Periodontitis, Multiplex PCR
  • Masoud Ahmadi, Atousa Aminzadeh Gohari*, Shirin Zahra Farhad, Zohreh Norouzi Pages 376-383
    Introduction

    Comprehending the pathogenesis of chronic periodontitis is helpful in the prevention of this disease. Since there are conflicting results regarding the role of mast cells in periodontitis, the aim of this study was to compare mast cell counts and morphology in periodontitis with clinically healthy gingiva.Materials &

    Methods

    This cross sectional case-control study was performed on 36 gingival samples (obtained from 14 patients with chronic periodontitis and 22 cases with clinically healthy gingiva among those referred to a specialized medical center in 2013. Toluidine blue and hematoxylin -eosin staining was used to identify mast cells. The total number of mast cells (intact and degranulated) was counted under the light microscope in 5 consecutive high power fields (10×40) with no overlap. Data were recorded and analyzed statistically by SPSS 22 and Independent T-test. All of the data with a statistical significance (p value < 0.05) were analyzed.

    Results

    According to Independent t-test, mean number of degranulated mast cells in periodontitis group was 17.78 and in healthy gingiva group was 29.72 which was not statistically significant(p value = 0.071). Mean number of mast cells in periodontitis group was 20.57 and in healthy gingiva was 36.54 and was statistically significant (p value = 0.042). Mast cell degranulation proportion in periodontitis group was 0.857 and in healthy gingiva group was 0.866, not statistically significant (p value = 0.891).

    Conclusion

    According to results of present study it can be concluded that total number of mast cells and proportion of degranulated mast cell to the total number showed no significant relationship but the total number of mast cell was significantly increased in healthy group.

    Keywords: Mast cells, Chronic periodontitis, Gingivitis, Toluidine blue
  • Mohammad Najafian, Susan Sadeghian, Eilinaz Ehrami*, Nasim Esnaashari Pages 384-392
    Introduction

    Most orthodontists believe that orthodontic treatment does not cause TMD (Temporomandibular disorder),although some disagree with this. The aim of this study was to evaluate the prevalence of symptoms of temporomandibular joint disorders in class II skeletal patients in three groups with a history of orthodontic treatment, orthosurgery and no treatment.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 99 adult skeletal patients of class II referred to the orthodontic department of Khorasgan in 2020 were selected. The prevalence of TMD was assessed in three subgroups: recipient of orthodontic treatment without orthosurgery, recipient of orthodontic treatment with orthosurgery treatment, and not receivingorthodontic treatment. Anamnestic and Dysfunction indices were assessed using Helkimo index and questionnaire. Data were analyzed by Kruskal-Wallis and Chi-square and Fisher's exact test(p value < 0.05).

    Results

    There was no significant difference in the severity and prevalence of TMD in adults with class II malocclusion amongthe three groups whencomparing the anamnestic index and dysfunction index among patients with orthodontic treatment, orthosurgery and without treatment (p value < 0.05). In the examination of TMD in adultswith class II malocclusion div1 and div2 amongthe three groups, there was no significant difference among patients with orthodontic treatment, orthosurgery and without treatment whencompared with the anamnestic index and dysfunction index (p value < 0.05).

    Conclusion

    Severity and prevalence of TMD in adults with Class II malocclusion were no different inthe three groups.

    Keywords: Temporomandibular joint disorder, Orthodontics, Orthognathic surgery
  • Mohammad Ali Moghadam, Mahsa Faramarzi, Atefeh Yousefi Jordehi* Pages 393-404
    Introduction

    Adaptation of posterior composites to dental walls has been questioned for various reasons and polymerization shrinkage is one example. Thus, the present study investigated microleakage ocurring from different class II composite restorations techniques.

    Materials & Methods

    In this in-vitro study class II cavities with cervical margins 1 mm below the CEJ (Cementoenamel junction) were prepared in 64 extracted human premolars. The teeth were randomly divided into two groups. Group 1 (open sandwich): Glass ionomer was injected on the floor of the cavity and the rest of the cavity was restored using composite resin using incremental technique. Group 2 (Snowplow) one layer of flowable composite was placed in the bottom of the cavity and was co-cured with the first layer of composite resin. The rest of the cavity was restored the same as group 1. To evaluate the microleakage, the specimens were thermocycled for up to 3000 cycles and immersed in 1% methylene blue solution for 72 hours. Then they were sectioned mesiodistally and evaluated under a stereomicroscope. Data were analyzed via MannWhitney and Fishers exact test and p value < 0.05 was considered significant.

    Results

    The mean value for microleakage in group 1 (795.74 ± 494.04 mμ) was lower than group 2 (972.99 ± 457.8 mμ), but the results were not statistically significant (p value = 0.117).

    Conclusion

    It appears that microleakage in both open sandwich technique and Snowplow technique did not portray statistical significance, so both of them can be used.

    Keywords: Dental leakage, Flowable composite, Glass Ionomer Cements
  • Fatemeh Ebrahimzadeh, Negar Mousavi, Hooman Fakhar, Ramin Mosharraf, Zahra Hashemzadeh* Pages 405-414
    Introduction

    Studying dentistry is associated with high levels of stress. The aim of this study was to investigate the environmental stressexperienced by students of Kashan Dental School and influential factors during the academic year of 2020-2021.

    Materials & Methods

    In this study, all clinical students of Kashan Dental School (118 people) were studied via census method. The standard dental environment stress questionnaire (DES) with demographic characteristics was used to collect information.

    Results

    In this study, 57.6% of students depicted highenvironmental stress. The highest frequency of environmental stress was observed in the field of patient treatment (75.4%) and clinical education (66.9%). Environmental stresswith regards to gender,place of residence and father's occupation was significant(p value < 0.05). Meanwhile, this variable was not statistically significant with regards tomarital status,average grade from last semester, meanage, mother's job and both parents' education (pvalue < 0.05).

    Conclusion

    Due to the high level of stress in dental students during their studies and also provided,the dangers of elevatedstress, it is necessary for responsible authorities topay more attention to this issue. In addition, female students, dormitory students and students whose father's are employed by the governmentare most in need of support

    Keywords: Stress, Psychological, Dental student, Education
  • Bahareh Tahani*, Shiva Jami Pages 415-424
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the quality of life (QOL) score based onstress scale, the relationship between the two and their influencing factors in medical and dental students of Isfahan University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This cross sectional study was carried out on 235 dental students and 488 medicalstudents between April-June 2020. In this study 24 items of physical quality, psychological quality, social quality, environmental quality and 2 general health items related to quality of life and 14 items related to stress level were assessed using the electronic questionnaire ofWHOQOL-BREF. The collected data was fed into SPSS and analyzed by ANOVA, T-test, correlation coefficients and linear regression test (α = 0.05).

    Results

    The mean for total quality of life was 78.5 ± 14.1 (26-120) and 27.6 ± 7.2 (10-56), respectively. In both professions, the relationship between QOL and total stress showed a significant and inverse relationship (p value < 0.001, r = -0.78). In dental students, four domains and the total score were significantly higher and stress levels were significantly lower compared to medical students. In both professions, women had significantly higher levels of stress than men (p value = 0.03). Based on academic year, in medical students mean for total QOL scores (p value = 0.04), physical (p value < 0.001) and emotional quality (p value = 0.07) were significantly different and while the academic year increased, the QOL scores decreased.

    Conclusion

    There is a significant and inverse relationship between QOL and stress level. The level of stress in females is higher than in males and also in medical students than in dental students. The score of quality of life and academic year were inversely correlated.

    Keywords: Quality of life, Psychological stressor, Dental students, Medical students
  • Ali Salehi*, Shahab Etemadi, Afshin Yadegari, Paniz Ranji, Mahtab Salehi Kahrizsangi Pages 425-434
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the anatomy and anthropometric analysis of the optic canal and surrounding structures in Cone-beam computed tomography images.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study carried out from Autumn 2020 to Summer 2020, CBCT images from 150 patients referred to a medical center in Tehran were selected. The shape and length of the optic canal, width of the midpoint of the canal, the dimensions of the orbital cavity and the distance between the optic canal and the nasal columella were measured. Data were analyzed using the t-test and one-way ANOVA analysis (p value < 0.05).

    Results

    Shape of the canal on the right side was 64.7% funnel-shaped, 32% hourglass-shaped and 3.3% amorphous and on the left side, 64% funnel-shaped, 34.7% hourglass-shaped and 1.3% amorphous among individuals. The average canal length on the right side was significantly larger than the left side, but the mean width of the midpoint of the canal on the right side was significantly less than on the left side (p value < 0.001). The height of the orbital cavity on the right side was significantly shorter than on the left side (p value = 0.034), but the width of the orbital was not significantly different between the two sides (0.232). The distance between the nasion to the orbit end of the canal and the cranium end of the canal, as well as the distance between the nasal columella to the orbit end and the cranium end of the canal, were significantly longer in men than in women and also significantly less on the right side than on the left side (p value < 0.001).

    Conclusion

    Knowing the anatomy of the optic canal will help prevent unwanted complications.

    Keywords: Cone-beam computed tomography, Optic nerve, Orbit
  • Hassan Ghahnaviyeh, Mohammad Rahim Rasouli Aza*, Fahimeh Babalhavaej, Nadjla Hariri Pages 435-447
    Introduction

    The purpose of this study was to identify the dimensions effective for research data management in medical universities in 7th country Zone.

    Materials & Methods

    The present research is an analytical survey that was conducted in 2020 in the university libraries of medical sciences in 7th country Zone. The data of the qualitative section were collected by a structured questionnaire by Delphi-fuzzy method and the data of the quantitative section were the result of the qualitative section and a researcher-made questionnaire was used to collect them. The statistical population of the study included 127 librarians of medical universities in 7th country Zone. In a small part of descriptive statistics, confirmatory factor analysis tests were used to present the research model and structural equation modeling technique.

    Results

    The average factor loads of all data management components were higher than 0.8 and acceptable. With a 99% confidence in the good fit of the 12-component measurement models (infrastructure; regulatory role; reuse; budget; organization; intelligence services; sharing; training and updating; distribution and dissemination; policy-making; storage and preservation; data content protection) were recorded. The results of t-test in a small part showed that there was a significant difference (t value = 80.50) between the desired and existing status of data management in the libraries of medical universities of 7th country Zone.

    Conclusion

    The state of data management in university libraries of medical sciences (7th country Zone) faces challenges in achieving organizational goals; therefore, paying attention to and strengthening the various dimensions identified by this research in data management will provide the basis for achieving organizational and research goals and improving the level of medical education and health activities in medical universities.

    Keywords: Data management, Research data, Academic library
  • SahelKamgar, Ahmad Reza Talaeipour*, Ladan Hafezi Pages 448-454
    Introduction

    Identification of proximal caries is a major challenge faced by dentists. Bitewing radiograph is the method commonly used to detectproximal caries. Another methodincludes the use of magnification in digital bitewing radiograph. The aim of this study was to assess the efficacy of magnification on the diagnosis of proximal caries.

    Materials & Methods

    In this descriptive study 40 sound human molars and premolars were selected. Based on the gold standard, the cavities were prepared under contact point on one proximal surface of the tooth. Teeth were mounted and digital bitewing radiographs were taken and images were observed at magnifications 5x, 4x, 3x, 2x, 1x. Every tooth was assessed for caries on a 5 point scale. The data was analyzed by Cochrane-Q test.

    Results

    There was a significant difference between the certain sensitivity of proximal caries diagnosis in digital radiography in groups with magnitudes 1, 2 and 3with magnitude 4 and 5 groups (p value= 0.04). However, between the probable sensitivity (p value= 0.298), definite NVP (p value= 0.496) and probable NVP (p value= 0.819), definite attribute (p value= 0.846) and probability (P) There was no significant difference in proximal caries diagnosis.

    Conclusion

    The accuracy in detecting proximal caries increases with a magnification increase and magnification 2x and 3x have the highest diagnostic accuracy but over increased magnification can reduce the accuracy on proximal caries diagnosis.

    Keywords: Radiographybitewing, Dental caries, Diagnostic imaging
  • Farnaz Ghorbani, Mostafa Ghandi* Pages 455-460
    Introduction

    Dental trauma mainly affects the anterior teeth, which can have significant effects on tooth function, aesthetics, and speech. Extrusion refers to the relative tooth displacement out of the socket. The emergency treatment in this injury is repositioning the tooth and flexible splint for 2 weeks.

    Materials & Methods

    The patient is 8-year-old boy with a chief complaint of trauma to the teeth. After confirming the diagnosis of traumatic extrusion injury, the tooth # 9 was repositioned and splinted. During one-year follow-up, root canal calcification and normal response to pulp sensibility tests were observed

    Keywords: Tooth injuries, Tooth movement, Open apex
  • Mohammad Mehdi Soltani, Samaneh Moradi*, Ashkan Motinia, Shirin Marzoughi, Reza Salari-Moghaddam Pages 461-466
    Introduction

    Traumatic dental injury usually causes injury to hard dental tissue, periodontal tissue and dental pulp. Intrusion is the apical displacement of the tooth towards the alveolar bone making it susceptible to infection and fracture.

    Materials & Methods

    This report conveys intrusion management of a right maxillary central incisor of a ten-year oldboy referred to Isfahan Dental School with dental trauma, with a follow-up of six, twelve and eighteen-months showing evidence of healing.

    Keywords: Intrusion, Tooth injuries, Tooth avulsion
  • Shirin Marzoughi, Reza Salari-Moghaddam*, ReyhanehFaghihian, SamanehMoradi, MehdiSoltani Pages 467-473
    Introduction

     Apexification is a method to create a calcification barrier in teeth with open apex and pulp necrosis. For many years, calcium hydroxide was the most common substance for this purpose. Nowadays, apexification with other materials that can yield better results in one session has become more popular.

    Case report

    For a 9-year-old boy complained of “tooth decay”, apexification treatment was performed by MTA on the lower right sixth permanent molar and by cold ceramic on the lower left sixth permanent molar. At one-year follow-up, no symptoms were observed on clinical examination and radiography of both teeth.

    Conclusion

     Cold ceramic such as MTA can be considered effective in the apexification of immature tooth with pulp necrosis.

    Keywords: Ceramics, Apexification, Biocompatibilematerials