فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صبا صارمی نیا* صفحات 5-37
    با بررسی کتب دینی به جرات می توان اذعان نمود که دین اسلام برای تفکر، دانش، معرفت و آگاهی ارزش بسیار زیادی قایل است. این در حالی است که در عصرحاضر، دانش به عنوان سرمایه ای کلیدی در توسعه و رقابت پذیری مطرح شده است و مدیریت دانش به عنوان راهکاری نوین و ضروری جهت افزایش بهره وری معرفی شده است. اما این مفهوم به ظاهر جدید مدیریتی، 1400 سال پیش در قرآن و سایر کتب دینی مطرح شده و توسط نبی اکرم و ایمه اطهار به صراحت به آن اشاره شده است. با اندک جستجو در ادبیات پژوهش حوزه ی «مدیریت دانش» درمی یابیم؛ این مفهوم برخاسته از «تجارب و مطالعات کسب وکار» بوده و مملو از مفاهیم، مدل ها، راهکارها، روش های متنوع با هدف پیاده سازی اثربخش مدیریت دانش می باشد. اما با وجود کثرت اشارات تصریحی و تلویحی به دانش و حکمت در متون دینی مسلمانان، تاکنون این متون از منظر شناسایی سازه های مرتبط با مدیریت دانش مورد تحلیل قرار نگرفته است. لذا در این پژوهش با هدف «شناسایی مولفه های مدیریت دانش» و توسعه «چارچوب مدیریت دانش منتج از متون اسلامی[1]» از تحلیل محتوای کیفی حکمت های گهربار مولای متقیان در نهج البلاغه استفاده شده است. مولفه های اصلی شناسایی شده منتج از این فرآیند به شش دسته ی کلی طبقه بندی شده اند: «شرایط علی»، «پدیده مدیریت دانش از دیدگاه اسلام»، «شرایط زمینه ای تسهیل کننده مدیریت دانش اسلامی»، «عوامل مداخله گر فرآیند مدیریت دانش اسلامی»، «راهبردها و به روش های توصیه شده جهت مدیریت دانش اسلامی» و «پیامدهای فردی و اجتماعی منتج از پیاده سازی مدیریت دانش اسلامی». در مرحله ی بعد، با استفاده از محاسبه ی ضریب همبستگی مولفه ها و زیرمولفه ها «چارچوب مفهومی مدیریت دانش اسلامی» توسعه یافته است. 1 از این پس این عنوان جهت ساده سازی "مدیریت دانش اسلامی" نام گذاری شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش اسلامی، نهج البلاغه، تحلیل محتوای کیفی
  • قاسم سوخته سرایی، هادی ثنائی پور*، عبدالغنی رستگار، محمدباقر گرجی صفحات 39-67
    خلق ارزش، شاخص اصلی در فرآیند کارآفرینی است اما در آموزه های مکتب ایرانی- اسلامی بر خلاف مکاتب مادی گرایانه، منظور از خلق ارزش، صرفا ارزش اقتصادی نبوده بلکه معطوف به ارزش های دینی و اجتماعی می باشد. در این شرایط، کارآفرینی ارزشی با ویژگی جهادی و با هدف رفع فقر و آبادانی مناطق کمتر توسعه یافته شکل می گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی چارچوب مفهومی کارآفرینی جهادی است که با استفاده از روش توصیفی- کیفی و به روش آمیخته اکتشافی انجام شده است. برای دست یابی به این هدف، در مرحله اول با بهره گیری از مبانی نظری، پیشینه تحقیق و مصاحبه با خبرگان منتخب، ابعاد و مولفه های کارآفرینی جهادی استخراج شده و سپس برای غربالگری ابعاد و مولفه ها، از روش دلفی فازی در سه مرحله غربالگری، استفاده شد و نهایتا 39 شاخص براساس دیدگاه خبرگان به عنوان ابعاد نهایی کارآفرینی جهادی تعیین شدند. خبرگان این پژوهش شامل 20 نفر از صاحب نظران در حوزه ی کارآفرینی جهادی-ارزشی و هم چنین افرادی بودند که تجربه کارآفرینی جهادی را داشته اند. سپس برای اولویت بندی ابعاد و طراحی چارچوب مفهومی کارآفرینی جهادی، از روش مدل سازی ساختاری- تفسیری استفاده شد. نتایج نشان می دهد اخلاص و روحیه کارآفرینی جهادی، زیربنایی ترین بعد مدل است و بیشترین تاثیر را در ظرفیت سازی در این زمینه دارد. هم چنین مولفه های مخاطره جویی و توفیق طلبی، نگرش کارآفرینی جهادی، آرمان گرایی، فرهنگ کارجهادی، توانایی کارآفرینی جهادی، کنش گری آگاهانه، انگیزه های کارآفرینی جهادی و کارآفرینی اجتماعی، از دیگر ابعاد این مدل بوده و نتیجه نهایی این فرآیند، خلق ارزش کارآفرینی جهادی می باشد.
    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، کارآفرینی جهادی، اخلاص، خلق ارزش، فرهنگ جهادی
  • مهدی موسی زاده*، محمدرضا باقرزاده، مجتبی طبری، عزت الله بالوئی جامخانه صفحات 69-102
    مدیریت جهادی برگرفته از الگوی مدیریت اسلامی و توام با روحیه جهادی است که در گام دوم انقلاب و در شرایط حساس کنونی، نقش کلیدی و حیاتی دارد. هدف از این پژوهش تدوین مدل مدیریت جهادی در شرکت های تابعه وزارت نیرو بوده است. این پژوهش از جهت روش تحقیق، کیفی و کمی است. در بخش کیفی با تکنیک مرور سیستماتیک ادبیات، 190 شاخص از مبانی نظری استخراج و به وسیله پرسش نامه ای بر مبنای طیف لاوشه و لیکرت و با طی مراحل دلفی، به 32 شاخص تقلیل پیدا نمود که با تفکیک شاخص ها در ابعاد اصلی ساختاری، رفتاری و زمینه ای با نظرسنجی از خبرگان، مدل مفهومی اولیه استخراج شد. بررسی روایی و غربالگری شاخص ها توسط خبرگان سازمانی شامل 25 نفر از خبرگان شرکت های تابعه ی وزارت نیرو با مدرک کارشناسی ارشد به بالا و با سوابق کاری بیش از بیست سال انجام شده است. در بخش کمی نیز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و با نرم افزار Spss، شاخص ها در قالب دسته هایی به عنوان مولفه قرارگرفته و این مولفه ها با توجه به بارعاملی شاخص های ذیل آن و هم چنین مبانی نظری، نام گذاری شدند. بعد از تاایید مدل در جامعه خبرگان با نرم افزار Smart Pls، آزمون مدل در جامعه آماری و با حجم نمونه 323 نفر که با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند، با استفاده از نرم افزار Lisrel انجام شد و مدل نهایی با 3 بعد و 10 مولفه و 27 شاخص تاییدگردید که بعد ساختاری شامل مولفه های سیاست گذاری آینده نگر، حق محوری و شایسته گرایی، بعد رفتاری شامل مولفه های عقلانیت مومنانه، توکل فعالانه، مسئولیت پذیری حرفه ای، استعداد کاری و بعد زمینه ای شامل مولفه های بصیرت انقلابی، خوداتکایی و فرهنگ جهادی می باشد. ضمنا توصیه می شود با نهادینه سازی این مدل در این شرکت ها، با ترویج مدیریت جهادی، در راستای تحقق اهداف سازمانی گام برداشت.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فرهنگ جهادی، سازمان جهادی، مدیریت اسلامی، وزارت نیرو
  • حسین تاج آبادی، مینو اصلانی*، سید اصغر جعفری، مجید رمضان صفحات 103-135

    در دسترس بودن شاخص های عملیاتی که بتواند در تدقیق مولفه ها راهبری کند؛ یک استراتژی کاربردی در بسیاری از مسایل اجتماعی است. دسترسی به مدلی که بتواند در حل مسایل فرهنگی کمک کننده باشد؛ یک پژوهش کاربردی است که می تواند در مسایل اجتماعی موثر افتد. در این میان بسیاری از مسایل اجتماعی به عنوان موضوعات مهم و حساس در این عرصه نیازمند شاخص های ویژه، براساس چارچوب های عمل فرهنگی و حکومتی است. شاخص های فرهنگی توانمندسازی مجریان امر به معروف و نهی از منکر در موضوع پوشش اسلامی نیز از موارد مهمی است که در نحوه مواجهه با جامعه هدف، به عنوان یک توانمندساز نقش آفرینی می کند. تحقیق حاضر در پی اکتشاف مفاهیم، مقوله ها و راهبردهای توانمندسازی مجریان امر به معروف و نهی از منکر در موضوع پوشش اسلامی به روش نظریه داده بنیادی است. در این پژوهش که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) اجرا می گردد، محورها و ریوس اصلی یک مدل اجرایی قابل اتکا در این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و در نتیجه براساس یک الگوی پارادایمی نسبت به احصاء شاخص های اصلی مدل اقدام گردیده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، فرهنگ، امربه معروف و نهی از منکر، شاخص فرهنگی، پوشش
  • هاجر معمایی*، بیژن عبدالهی، سعید جعفری نیا، سید محمد حسین موسوی پور صفحات 137-172
    امروزه زندگی انسانی به انواع سازمان های گوناگون گره خورده است. تحقق آسایش و رفاه در زندگی منوط به عملکرد صحیح سازمان ها است. یکی ازموانع اساسی در تحقق این امر، رشد فزاینده فساد اداری است. مسلما ایجاد سازمان اخلاقی می تواند به رفع این معضل کمک شایانی کند. از آن جاکه یکی از اهداف اساسی بعثت پیامبر اسلام(ص) تکمیل مکارم اخلاق در بین امت بوده و آیات فراوانی با مضامین اخلاقی وجود دارد، بر آن شدیم تا الگوی اخلاق سازمانی مبتنی بر آیات منتخب قرآن کریم را طراحی کنیم. این مطالعه به روش تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوای استقرایی بر روی آیات شش سوره مایده، یوسف، نور، إسراء، احزاب، و حجرات صورت گرفت. نتایج مطالعه نشان می دهد تمرکز بر ویژگی های فردی (پایداری، شجاعت و تدبیر)، هنجارهای اجتماعی(مشورت، قدرشناسی)، و خط مشی سازمانی(آموزش، حمایت سازمانی، اجرای عدالت، برنامه ریزی، شایسته سالاری، نظارت) می تواند باعث آثار مثبت فردی(بلوغ اقتصادی، مسئولیت پذیری، تقوا، اعتماد به نفس) و اجتماعی(معاشرت صحیح، همکاری و تعامل، امنیت) شود. بدین ترتیب توجه به مقولات این الگو می تواند اثرمثبتی بر کاهش فساد اداری در سازمان ها داشته باشد. به محققین علاقه مند در این حوزه پیشنهاد می شود این الگو را در سازمان ها اجرا کنند و نتایج پیاده سازی آن را با روش های کمی بسنجند.
    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، مدیریت اسلامی، قرآن کریم، تحلیل محتوای کیفی، الگو
  • هادی خان محمدی*، حسین اصلی پور صفحات 173-194

    نهادینه سازی فرآیندی است که از طریق آن کنش ها (اقدامات) تکرار می شوند و از جانب کنش گران، معانی مشترکی به خود می گیرند.  با توجه به اصل سلسله مراتب فرماندهی در سازمان های دفاعی و نظامی علاوه بر اصل امام- امت، ولی فقیه به عنوان فرمانده کل قوا ایفای نقش کرده و تعریف کننده ارزش های محوری این گونه سازمان ها محسوب می شود. مسئله اصلی این تحقیق چگونگی نهادینه ساختن ارزش های مدنظر فرماندهی کل قوا در سطح سازمانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (ناجا) است. بنابراین باتوجه به فقدان الگوی نهادینه سازی ارزش ها در ناجا سوال محوری این تحقیق آن است که الگوی سیستمی نهادینه سازی ارزش ها در سطح سازمانی ناجا چیست؟ بدین منظور مبتنی بر رویکرد کیفی 9 مصاحبه با خبرگان موضوع انجام و مبتنی بر استراتژی تحلیل مضمون کدگذاری شد. یافته های تحقیق مشتمل بر 59 مضمون پایه، 18 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون فراگیر (1.«ورودی ها»، 2.« فرآیندها»، 3.«خروجی ها»، 4.«پیامدها»، 5.«مکانیسم بازخورد»، 6.«موضوعات زمینه ای») بیانگر آن است که نهادینه سازی ارزش های محوری مدنظر فرماندهی کل قوا در سطح سازمانی ناجا نیازمند اتخاذ یک الگوی سیستمی مشتمل بر ابعادی است که مهم ترین آن ها فرآیند نهادینه سازی  است. این فرآیند شامل مولفه هایی نظیر محتواسنجی، فرهنگ سازی، گفتمان سازی و عیینت بخشی به ارزش هاست که چهار عرصه محتوا، ذهن، زبان و کنش را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: نهادینه سازی، ارزش ها، اجتماعی شدن، گفتمان سازی، درونی سازی
|
  • Saba Sareminia * Pages 5-37
    By examining the religious books of Muslims, it can be acknowledged that no religion as much as Islam does not value thinking and knowledge. However, in the present era, knowledge has been introduced as a key asset in development and competitiveness, and knowledge management has been introduced as a new and necessary solution to increase productivity. But this seemingly new managerial concept was introduced 1400 years ago in the Qur'an and other religious books and has been explicitly mentioned by the Holy Prophet and the Imams. The knowledge management literature review arises from "business experiences and studies" and despite the many explicit and implicit references to knowledge and wisdom in Muslim religious texts; these texts have not been analyzed in terms of identifying structures related to knowledge management. Therefore, in this study, to develop the "knowledge management framework derived from Islamic texts"; the qualitative content analysis of the "wisdom of Imam Ali in Nahj al-Balaghah has been used. The identified main components are classified into six general categories: "causal conditions", "knowledge phenomenon from the perspective of Islam", "contextual conditions", "interfering factors ", "strategies and best practices "and" Individual and social consequences resulting from the implementation of knowledge management "from an Islamic perspective. In the next stage, by calculating the correlation coefficient of components and sub-components, a "conceptual framework of Islamic knowledge management" has been developed.
    Keywords: Islamic knowledge management, Nahj al-Balaghah, qualitative content analysis
  • Ghasem Sokhtesaraee, Hadi Sanaeepour *, Abdolghani Rastegar, Mohamad Bagher Gorji Pages 39-67
    Value creation is the main indicator in the entrepreneurial process, but in the teachings of the Iranian-Islamic school, unlike the materialist schools, value creation is not only economic value but also focuses on religious and social values. Under these circumstances, value-based entrepreneurship with a jihadist nature is formed with the aim of alleviating poverty and developing less developed areas. according to this the purpose of this study is to design a conceptual framework for jihadi entrepreneurship, which has been done using a descriptive-qualitative by mixed exploratory method. To achieve this goal, in the first stage, using interview with selected experts, dimensions and components of jihadi entrepreneurship were extracted and then to screening the dimensions and components, the fuzzy Delphi method in three stage was used and finally 39 indicators were determined as the final dimensions of jihadi entrepreneurship based on the views of experts. The experts of this study included 20 experts in the field of jihadi entrepreneurship as well as people who had experienced jihadi entrepreneurship. Then, to prioritize the dimensions and design the conceptual framework of jihadi entrepreneurship, the structural-interpretive modeling (ISM) method were used. The results show that the sincerity and spirit of jihadi entrepreneurship is the most fundamental dimension of the model and has the greatest impact on capacity building in this field. Also, the components of risk-seeking and success, jihadi entrepreneurial attitude, idealism, jihadi work culture, jihadi entrepreneurial ability, conscious action, jihadi entrepreneurial motivations and social entrepreneurship are other dimensions of this model and the end result of this process, Creating the value of jihadi entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurial Spirit, Jihadi Entrepreneurship, sincerity, value creation, jihadi culture
  • Mahdi Moosazadeh *, Mohammad Reaza Bagherzadeh, Mojtaba Tabari, Ezzatullah Baloui Jamkhaneh Pages 69-102
    Jihadi management is derived from the model of Islamic management and is accompanied by the spirit of jihad, which plays a key and vital role in the second step of the revolution and in the current critical situation. The purpose of this study was to develop a jihadi management model in companies affiliated to the Ministry of Energy. This research is qualitative and quantitative in terms of research method. In the qualitative section, with the technique of systematic literature review, 190 indicators were extracted from theoretical foundations and reduced to 32 indicators by a questionnaire based on the Looshe and Likert spectrum and during the Delphi stages, which were divided into main structural, behavioral and contextual dimensions. An initial conceptual model was extracted by surveying experts. The validity and screening of the indicators has been performed by organizational experts, including 25 experts from companies affiliated to the Ministry of Energy with a master's degree or higher and with more than twenty years of work experience. In the quantitative part, using exploratory factor analysis and Spss software, the indicators were divided into categories as components and these components were named according to the factor load of the following indicators as well as theoretical foundations. After confirming the model in the community of experts with Smart Pls software, the model test in the statistical community with a sample size of 323 people who were selected using the Cochran's formula was performed using Lisrel software and the final model with 3 dimensions and 10 components. And 27 indicators confirmed that the structural dimension includes the components of forward-looking policy-making, rights-orientation and meritocracy, the behavioral dimension including the components of rational rationality, active trust, professional responsibility, work aptitude and the underlying dimension including the components of revolutionary insight, self-reliance and jihadi culture. It is also recommended to take steps to achieve organizational goals by institutionalizing this model in these companies, by promoting jihadi management.
    Keywords: Jihadi management, jihadi culture, Jihadi organization, Islamic management, Ministry of Energy
  • Hossein Tajabadi, Minoo Aslani *, Sayyed Asghar Jafari, Majid Ramezan Pages 103-135

    The availability of operational indicators which are able to lead investigation of components, is an applied strategy in many social issues. This model can make available specific goals and objectives for its users. The scope of these models has been spread in different areas of identification, needs assessment, futures research and empowerment. In the meantime, many of social issues, as important and critical issues in this field, require specific indicators, based on cultural and governmental practice frameworks. Cultural indicators of empowering presenters of promotion of virtue and prevention of vice on the subject of Islamic coverage, is one of the important issues which can be effective in dealing with the target population, reference groups and all operators associated with that specific area and can And it can act as an empowerment element. This study is looking for exploring concepts, components and strategies of empowering presenters of promotion of virtue and prevention of vice on the subject of Islamic coverage, using fundamental data theory method. In this research, main topics and headlines of a reliable executable model in this area has been investigated.

    Keywords: empowerment, culture, commanding the good, forbidding the evil, cultural index, Islamic cover
  • Hajar Moammai *, Bijan Abdolahi, Saeed Jaafari Nia, Seyed Mohammad Hosein Mosavi Pour Pages 137-172
    Today, human life is tied to a variety of organizations. Achieving comfort and well-being in life depends on the proper functioning of organizations. One of the main obstacles to achieving this is the growing administrative Corruption. Certainly, the creation of an ethical organization can be of great help in resolving this problem. Since one of the main goals of the mission of the Prophet of Islam is to complete the virtues of morality among the people and there are many verses with moral themes, we decided to design a model of organizational ethics based on selected verses of the Holy Quran. This study was conducted by qualitative research method of inductive content analysis on the verses of six surahs of Maeda, Yusuf, Noor, Esra, Ahzab, and Hojorat. The results of the study show a focus on individual characteristics (sustainability, courage and resourcefulness), social norms (consultation, appreciation), and organizational policy (training, organizational support, justice, planning, meritocracy, Supervision) can have positive personal (economic maturity, responsibility, piety, self-reliance) and social (proper companionship, cooperation and interaction, security) effects. Thus, paying attention to the categories of this model can reduce corruption in organizations. Researchers interested in this field are suggested to implement the designed model in organizations and evaluate the results of its implementation by quantitative methods.
    Keywords: Organizational ethics, Islamic management, the Holy Quran, qualitative content analysis, Pattern
  • Hadi Khanmohamadi *, HOSEIN ASLIPOUR Pages 173-194

    Institutionalization is a process through which actions are repeated and shared meanings by actors. According to principle of hierarchy of command in defense and military organizations, in addition to the principle of Imamate-Ummah, the Supreme Leader in Iran plays a role as the commander-in-chief and defines the core values of military organizations. The main issue of this research is how to institutionalize the values considered by Supreme Leader at the organizational level of the police administration of the Islamic Republic of Iran (NAJA). Therefore, considering the lack of a value institutionalization model in NAJA, the central question of this research is what is the systemic pattern of value institutionalization at the organizational level of NAJA? For this purpose, based on a qualitative approach, 9 interviews were conducted with subject matter experts and coded based on a thematic analysis research method. findings have shown that the institutionalization of core values defined by the Commander-in-Chief at the NAJA organizational level requires the adoption of a system pattern consisting of six dimensions, the most important of which is the institutionalization process. This process includes components such as content measurement, culture building, discourse building, and objectification of values, which include the four areas of content, mind, language, and action.

    Keywords: Institutionalization, values, socialization, discourse, internalization