فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 19 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • داوود کاظمی صفحه 1

    این مقاله به بررسی احساس امنیت اجتماعی زنان 29-15 ساله شهر ارومیه و عوامل اجتماعی موثر بر آن پرداخته است.
    در بخش نظری، با استفاده از نظریه های مورد نیاز در هر زمینه، به بررسی ابعاد و عوامل موثر بر موضوع پرداخته شد و تعاریف مختلفی درباره هر یک از متغیرهای مستقل و همچنین متغیر وابسته بیان گردید. در نهایت، احساس امنیت «فقدان هراس از اینکه ارزش های انسانی مورد حمله قرار گیرد و به نبود هراس و بیم نسبت به حقوق و آزادی های مشروع» تعریف گردید. همچنین با توجه به هر دسته از نظریه های مطرح شده، فرضیه مناسب با آن، استخراج و به بررسی آنها پرداخته شد. این تحقیق از نوع پیمایشی است و روش مورد استفاده در آن، نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. به این ترتیب که در نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، ابتدا کلیه محلات شهر ارومیه در نظر گرفته شده و از بین آنها، با توجه به سطح زندگی افراد به صورت مرفه، متوسط و پایین به صورت تصادفی برگزیدیم. همچنین از بین زنان 29-15 ساله، 374 نفر با روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه مورد نظر تکمیل گردید. قابل ذکر است که در این پژوهش، جمع آوری اطلاعات به صورت مصاحبه حضوری مبتنی بر پرسشنامه صورت گرفت

    کلیدواژگان: احساس امنیت، زنان، عوامل اجتماعی
  • افشار کبیری، مینا قربانعلی زاده صفحه 2

    هدف این مقاله، تحلیل جامعه شناختی علل گرایش دختران جوان به مصرف لوازم آرایشی در دانشگاه پیام نور ارومیه می باشد و تلاشی است در جهت پاسخ گویی به این سوال که کدام عوامل اجتماعی و فرهنگی باعث گرایش روزافزون به مصرف مواد آرایشی توسط دانشجوبان دختر می شود؟ برای پاسخ گویی به این سوال در سطح نظری، از نظریات جامعه-شناسی بدن و جامعه شناسی مصرف بهره گرفته شده است.
    روش تحقیق از نوع کمی و پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته و خوداجرا می باشد. نمونه آماری شامل 300 نفر از دانشجویان دختر بوده که به طور تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (با استفاده از آمار های تک متغیری و دومتغیری) و استنباطی با استفاده از آمارهای رگرسیون چندمتغیری و تحلیل مسیر انجام گرفته است.
    یافته های تجربی حاکی از آن است که متغیرهای سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، پایگاه اقتصادی اجتماعی و میزان استفاده از رسانه، رابطه معنادار و مثبتی با گرایش دختران جوان به مصرف مواد آرایشی دارد که از آن میان متغیر سرمایه فرهنگی دارای قوی ترین رابطه با متغیر وابسته می باشد. با توجه به تحلیل رگرسیون انجام گرفته، ترکیب خطی متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، پایگاه اقتصادی اجتماعی و میزان استفاده از رسانه در مجموع توانستند 83 درصد از تغییرات مصرف مواد آرایشی را در میان دختران جوان تبیین و پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: مصرف مواد آرایشی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، رسانه، دختران، دانشجو، ارومیه
  • محبوب اسحقی صفحه 3

    طی چند دهه اخیر، شهرنشینی در ایران از رشد شتابانی برخوردار بوده است. یکی از پیامدهای این رشد شتابان، شکل گیری حاشیه ها و محلات اسکان غیررسمی در اطراف شهرها است. در شهر ارومیه نیز طی دوره ای نرخ رشد شهری انفجاری رخ داده و مهاجران زیادی در حاشیه های این شهر بویژه در بزرگترین حاشیه آن، یعنی وکیل آباد مستقر شده اند. از یکسو نسبت قابل توجه جمعیت این حاشیه و از سوی دیگر بافت اجتماعی و اقتصادی آن، مطالعه روی این محله را ضروری می نماید. در اینجا موضوعاتی همچون علل مهاجرت، دوره زمانی و منشا جغرافیایی مهاجران، وضعیت تحصیلات، آرزوها و مشکلات در حاشیه ها، وضعیت اقتصادی خانوار و کم و کیف مسکن، بعد خانوار، تعلق شهروندی، آسیب های اجتماعی، رضایت از زندگی در شهر و به طور کلی سیمای اجتماعی اقتصادی حاشیه وکیل آباد بررسی شده است. روش مطالعه حاضر پیمایشی مبتنی بر «پرسشنامه محقق ساخته» با حجم نمونه شامل 374 نفر از حاشیه نشینان وکیل آباد ارومیه می باشد که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای مورد مصاحبه قرار گرفته اند. یافته ها بیانگر آن است که بیش از هفتاد درصد سکنه در خانه های با بیش از 5 نفر زندگی می کنند. نزدیک به تمامی (97 درصد) خانه ها به صورت قولنامه ای تملک شده اند. برخورداری از آب، گاز و برق بسیار بالاست. نرخ بیکاری بالا و پایداری شغلی به همراه تنوع مشاغل کارگری، ویژگی بارز ساکنان است. عمده اندک درآمد خانوارها صرف خوراک و پوشاک می شود (89 درصد) و هزینه های دیگر مانند درمان ناچیز است. اغلب وضعیت پس از مهاجرت را بهتر ارزیابی کرده اند. علل اقتصادی مهاجرت در رتبه اول مطرح است. شبکه اجتماعی و مهاجرت تبعی بسیار موثر بوده است. رضایت از خدمات شهری و سازمان های متولی متوسط است. نرخ آسیب های اجتماعی بالاست و میزان تعلق شهروندی به نسبت سایر شهرها بالاتر و تمایل به مشارکت در امور شهر و محله نیز بیشتر است. براساس یافته های استنباطی تحقیق نیز بین سابقه سکونت و رضایت از عملکرد نهادهای رسمی هم بستگی منفی و ضعیفی وجود داشت، اما معنادار نبود. مسن ترها رضایت بیشتری از عملکرد نهادها و مشارکت اجتماعی بیشتری نسبت به جوان ترها داشته اند. همچنین بین زنان و مردان در نمونه مورد بررسی از لحاظ نگرش به وجود آسیب های اجتماعی تفاوت معناداری وجود نداشت، اما نگرش به وجود آسیب اجتماعی برحسب سطح تحصیلات تفاوت وجود داشت؛ یعنی نگرش پاسخ گویانی که از سطح تحصیلات بالاتری برخوردارند، به وجود آسیب های اجتماعی متفاوت از کسانی است که دارای سطح تحصیلات پایین تری هستند

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، شهر، آسیب های اجتماعی، وکیل آباد ارومیه
  • پیروز قادری پاکدل صفحه 4

    در چند دهه اخیر شاهد انقلاب عظیمی در علوم طبیعی بوده ایم. این انقلاب در شیوه درک و تبیین پدیده ها به وسیله دانشمندانی صورت گرفته که طی سالیان گذشته، تبیین های خود را در قالب های منظم و مشخص ارایه می دادند و جهان را مجموعه ای از سیستم هایی تصور می کردند که مطابق با قوانین جبری طبیعت، به طریقی معلوم و قابل پیش-بینی در حرکت است. از این رو معتقد بودند، معلول ها به صورت خطی، برآیند علل خاصی هستند. اکنون آنها بر نقش خلاقانه بی نظمی و آشوب تاکید کرده و جهان را مجموعه ای از سیستم هایی می دانند که به شیوه هایی خود سازمان ده عمل می کنند و پیامدهای این شیوه زندگی، وجود حالات غیرقابل پیش بینی و تصادفی است. البته در این شرایط، قوانین جبری طبیعی کماکان حاکمیت داشته و سیستم ها به شیوه ای دورانی عمل می کنند که در آن، بی نظمی منجر به نظم و نظم منجر به بی نظمی می گردد. چنین علمی نظریه پیچیدگی یا پویایی های غیرخطی نامیده شده است. این علم متاسفانه با واژه آشوب همراه شده و در معنای عام، تجلی نوعی در هم برهمی و تصادفی بودن است؛ ولی مفهوم مدنظر دانشمندان از آن، ترکیبی پیچیده از نظم و بی نظمی، ترتیب و بی ترتیبی می باشد؛ یعنی اشاره به الگوهای رفتاری دارد که نامنظم اند، اما به عنوان چارچوب های کلی رفتاری قابل شناسایی و تشخیص اند. تغییرپذیری های تکی رفتارها در حد بی نهایت به نوعی الگوی منظم از رفتارها منجر می شود. برای لحظه ای به ابرها بنگرید تا آنچه را دانشمندان از رفتار آشوبناک معنا می کنند درک نمایید.
    استان آذربایجان غربی دارای اقوام متنوع و ویژگی های زیادی است که با وجود بافت جغرافیایی خاص و پراکندگی، در تعامل با یکدیگر و با داد و ستدهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی در کنش متقابل هستند. در این مقاله پژوهشی سعی بر این است که با توجه به عوامل موثر در مدیریت تعامل اجتماعی اقوام بر پایه پنج محور تصورات قالبی، قوم مداری، احساس تبعیض قومی، تعصبات مذهبی و فردگرایی و نیز نظریه نظم در بی نظمی با روش تطبیق کیفی و کتابخانه ای به مدل مشخصی در حوزه مدیریت اقوام با عنایت به تغییرات شتابان محیطی دست یابیم و بتوانیم راهکار و ایده های علمی مطابق با تغییرات بنیادین محیطی در قرن بیست و یکم ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: بی نظمی، تعامل، جاذبه غریب، مدلG.C.، خود مانایی، پیچیدگی، پارادایم سازگار پویا
  • موسی طالبی، احد مهرمند، اسماعیل نجف زاده صفحه 5

    براساس مطالعه خود گزارشی از 1139 دانش آموز دبیرستانی در هنگ کنگ، این مقاله نقاط قوت متغیرهای انتخاب شده خانواده، متغیرهای مدرسه، متغیرهای همسالان و متغیرهای رسانه در پیش بینی رفتار انحرافی نوجوانان را برآورد می کند. نتایج رگرسیون نشان می دهد که معادله حاوی رفتار انحرافی همسالان، طرد رفتار انحرافی همسالان، دفعات قرار گرفتن در معرض رسانه، ترجیح برنامه های خشونت آمیز/ مبتذل، تقلید از شخصیت های رسانه، رفتار انحرافی پدر و مادر، و ارزیابی منفی معلمان، بیشترین میزان از واریانس رفتار انحرافی نوجوانان را تبیین می کند. استلزامات منطقی تحقیق و نظری این یافته ها و سایر یافته ها درخصوص جوامع به سرعت در حال صنعتی شدن و مدرنیته شدن هنگ کنگ بحث می کند.

|
  • Davoud Kazemi Page 1

    This paper investigates sense of security of 15-29 year old women in Urmia and social factors affecting this sense. In theoretical framework, needed theories in every field were used to examine aspects and effective factors, and various definitions about every dependent and independent variables were explained. Finally, sense of security is defined as "lack of fear of human values being attacked and to not panic about legal rights and freedom". Also with respect to each category of proposed theories, proper hypothesis was discussed. This research is survey type and sampling. In multi-stage cluster sampling, first all of neighborhoods of town were considered and among them, some neighborhoods were selected randomly between affluent, middle and low class neighborhoods. Also among 15-29 year old women, 374 women were randomly selected and questionnaires were completed. It is important to note that in this research, data collection was a questionnaire-based interview

    Keywords: sense of security, Women, Social Factors
  • Afshar Kabiri, Mina Ghorban alizadeh Page 2

    The purpose of this study is sociological analysis of trends of young women toward cosmetics in PNU of Urmia and is an attempt to answer this question that which social and cultural factors do cause increasing trends of cosmetics use by female students? To answer this question, the theoretical sociological of body and sociological of utilization is employed.
    This research is quantitative and survey method and is applied by questionnaires. The sample consisted of 300 female students that were selected by multi-stage cluster sampling and random sampling. Data was analyzed in descriptive (by one-variable and two-variable statistics) and inferential levels by multiple variable regressions and path analysis.
    Empirical findings show that economic resources, cultural capital, social-economic base and amount of use of media has a meaning full and positive relationship with trends of young women toward cosmetics in which cultural capital variable has an strong effect. According to accomplished regression analysis of linear cultural capital, economic resources, economic-social bases variables and use of media could predict 83 percent of cosmetic usage changes among young women.

    Keywords: using cosmetics, economic capital, Cultural Capital, Media, young women, students, Urmia
  • Mahboub Eshaghi Page 3

    In recent decades, urban living has a great growth. One of the consequences of this rapid growth is formation of suburbs and informal settlements out of towns. Explosive urban growth rates in Urmia also occurred in recent years and many immigrants settled in suburbs especially in Vakil Abad. The significance of this study is on one hand a substantial population of this suburb and on the other hand is its social and economic context. Here issues such as immigration reasons, periods, geographical origin of immigrants, education status, wishes and problems in suburbs, economic status of families, status of housing, citizenship, social damages, satisfaction about life, and in general socio-economic of vakil Abad suburbs was studied. The research method is survey and based on "questionnaires" and is consisted of 374 suburb living people of Vakil Abad in Urmia who were interviewed by using cluster sampling. Findings indicate that more than 70 percent of residents are living in houses with more than 5 people. Nearly 97% of houses were owned by written agreement. Water, gas and electricity are very high. One of the characteristics of residents is high unemployment rates, job stability and various types of laboring. Most of low-income household is spent on food and clothing (about 98%) and other costs such as treatment are so low. Almost the situation after immigration has been assessed better. The first reason of immigration is economics. Social network and consequential immigration is very affective. They have average utilities, social damage rates are high, and citizens belonging are higher than other cities and they have more tendencies to participate in neighborhood affairs. According to statistical findings, there is a weak negative and non-significance relation between history of settlement and satisfaction of performance of official bodies. Older residents were more satisfied by social performance and participants than younger people. Also there is no significant difference between men and women in terms of attitudes toward social damages but educational status have effects on attitudes toward social damages, it means that respondents who have higher education level have different attitudes than respondents with lower educational levels

    Keywords: suburb living, town, Social Damages, vakil Abad, Urmia
  • Pirouz Ghaderi Pakdel Page 4

    In recent decades, natural science has a great revolution. This revolution has taken place in way of understanding and explaining phenomena by scientists, and during last years they propose their explanations in irregular and specific forms. They assume world as a system of algebraic laws of nature which are in motion in a predictable and clear way. Hence, they believed that linear effects are outcomes of certain causes. Now they focuse on the creative role of chaos and anarchy and they assume the world as a set of systems performing in the ways of self-organizing, and the consequences of this life style are unpredictable and causal. However in this situation, natural algebraic laws continuously have ruled and systems are operated periodically in a manner which order causes disorder and irregularity causes regularity. Such theoretical science has been called complexity or non-linear dynamics. Unfortunately this science always comes with chaos and in general sense it means some kind of randomness. But the scientist's mean about a complex mixture of order and disorder is arrangement and disarrangement, this means that it refers to behavior patterns which are irregular, but are identifiable as general behavior frameworks. Finally Liability of individual behavior leads to a regular pattern of behaviors. Look at clouds for a moment to understand what scientists mean about chaotic behavior.
    West Azerbaijan province has diverse ethnic groups and has many different characteristics such as specific geographical context and distribution which have interaction with each other in terms of economic, cultural, social trades. This paper is a study of affecting factors in interaction management of ethnic groups on base of five principles such as stereotyping, ethnocentrism, perceived ethnic discrimination, religious intolerance, and individualism. Also by regularity theory in irregularity, and by model of qualitative and library adaption in a specific model in management of ethnic groups and in attention to rapid environmental changes, we could offer scientific solution and ideas according to basic environmental changes in 21th century.

    Keywords: irregularity, interaction, strange attractio, G.C. model, self-stability, Complexity, dynamic adaptive paradigm
  • Mousa Talebi, Ahmad Mehr mand, Esmail Najaf Zadeh Page 5

    Based on self-reporting study of 1139 high school students in Hong Kong, this paper investigates strength point of selected variables such as family, school variables, peers variables, and media variables in predicting deviant behaviors of adolescents. Regression results indicate that equation containing peers deviant behavior, rejection of peer's deviant behaviors, frequency of exposure to media, promotion of violence and vulgar programs, imitating media characters, deviant behavior of parents and negative evaluation of teachers explain the most variance of deviant behavior of adolescents. Logical and theoretical implications of the research discusses about these findings and other findings about rapidly industrialization and modernization societies in Hong Kong.