فهرست مطالب

نشریه روند
پیاپی 87-88 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 5-15
  • سعید بیات*، وهاب قلیچ صفحات 17-46

    ثبات اقتصادی از مهمترین مباحث اقتصاد کلان است که ارتباط گستردهای با سیاستهای دولت مانند سیاست ایجاد و تامین کسری بودجه دارد؛ این در حالی است که بودجه دولت از مهمترین ابزارهای دستیابی به اهداف رشد اقتصادی بالاتر و ثبات قیمتهاست. بنابراین، چنانچه دولت بخواهد به این اهداف دست پیدا کند، باید توجه ویژهای به چگونگی تخصیص بودجه سالانه داشته باشد. حال، پرسشی که باید پاسخ داده شود، این است که آیا دولت میتواند برای دستیابی به اهداف یادشده از سیاست خلق کسری بودجه استفاده نماید؟ پاسخ به این پرسش در گرو پاسخدهی به دو پرسش مقدماتی است: نخست آنکه، منابع تامین این کسری از کدام محل خواهد بود؟ دوم آنکه، این کسری بودجه در کدام بخشهای اقتصادی هزینه میشود؟ هدف این مقاله، این است که آثار روش های مختلف تامین مالی کسری بودجه بر نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادی ایران را با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ضمیمهشده به متغیرهای توضیحی (VARX (و مبتنی بر روش برآورد پنجره انبساطی ارزیابی نماید. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که تاثیر کسری بودجه بر نرخ رشد اقتصادی بهطور مستقیم از روش تامین مالی کسری بودجه تاثیر میپذیرد؛ بهطوری که وقتی بار اصلی تامین مالی کسری بودجه بر دوش حساب ذخیره ارزی است، کسری بودجه اثر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته و شدت آن نیز در طول زمان افزایش یافته است؛ اما زمانی که بار اصلی تامین مالی کسری بودجه بر عهده واگذاری شرکتهای دولتی قرار گرفته، هرچند تاثیر کسری بودجه بر رشد اقتصادی مثبت است، اما شدت آن در طول زمان کاهنده است. در حالی که وقتی بار اصلی تامین مالی بر دوش اوراق بدهی گذاشته شده، تاثیر مثبت کسری بودجه بر رشد اقتصادی بار دیگر روند صعودی پیدا کرده است؛ بنابراین، پیشنهاد سیاستی این مقاله، این است که اگر دولت تمایل دارد برای جبران کسری بودجه خود به راهی غیر از استفاده از درآمدهای نفتی و ذخایر ارزی متوسل شود، بهترین راه این است که از بازار اوراق بدهی استفاده نماید. نتیجه بعدی این است که در دوره هایی که حساب ذخیره ارزی محل اصلی تامین مالی کسری بودجه بوده، کسری بودجه تاثیری بر نرخ تورم نداشته، اما وقتی واگذاری شرکتهای دولتی و فروش اوراق بدهی سهم بزرگی در تامین مالی کسری بودجه پیدا کرده، آثار تورمی این متغیر بروز نموده است.

    کلیدواژگان: کسری بودجه، درآمدهای نفتی، اوراق بدهی، واگذاری شرکتهای دولتی
  • آمنه جعفری قدوسی*، سیده سمیه کاظمی، محمدحسین شمشیری صفحات 47-86

    پوشش کامل تولید فعالیتهای اقتصادی در هر کشور زمینه مورد نیاز برای تضمین کیفیت حسابهای ملی و برآورد جامع تولید ناخالص داخلی محسوب میشود؛ اما فعالیتهای بسیاری به دلایل متعدد و با عنوان اقتصاد نامشهود، در محاسبات مربوط به تولید ناخالص داخلی اندازه گیری نمیشوند. محدودیتهای آماری موجود در ایران، پژوهشگران را به سوی استفاده از مدلهای کلان (در برگیرنده مفروضات سادهسازی بسیار و غیرقابل تعدیل)، برای برآورد اقتصاد نامشهود هدایت کرده است، روش هایی که مبتنی بر نظام حسابهای ملی محسوب نمیشوند. بنابراین، در این مقاله به منظور تطابق با نظام حسابهای ملی و ارایه برآوردهای قابل اتکا، برای نخستین بار، از روش نهاده نیروی کار برای اندازه گیری اقتصاد نامشهود استفاده شده است. این محاسبات بر مبنای درآمد نیروی کار بهعنوان یکی از نهاده های اصلی فعالیتهای اقتصادی و نسبت ارزش افزوده به جبران خدمات کارکنان در هر یک از فعالیتهای اقتصادی صورت میگیرد. بر اساس یافته های این پژوهش، برآورد سهم اقتصاد نامشهود از اقتصاد جامع ایران در سالهای 1390 و 1395 ،به ترتیب برابر با 13 و 28 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد نامشهود، اقتصاد جامع، روش نهاده نیروی کار
  • محسن جلالی* صفحات 87-107

    ارزیابی قطبهای توزیع درآمد رویکرد نوینی است که اطلاعات و بینش ما را در خصوص چگونگی توزیع درآمدها در جامعه ارتقا میبخشد. ضرورت مطالعه و ارزیابی رخداد پدیده قطبی شدن توزیع درآمد، صرف نظر از آسیبهای اقتصادی که به دنبال دارد، میتواند به دلیل ارتباط نزدیکی که این موضوع با آشوبها و بحرانهای اجتماعی و سیاسی دارد نیز با اهمیت تلقی شود. در این مقاله، تلاش میشود که میزان قطبی شدن توزیع درآمد در دوره 1390 تا 1398 تحلیل و ارزیابی شود. بر این اساس، در این مقاله به بررسی طبقه متوسط پرداخته و با محاسبه شاخصهای ارایه شده توسط ولفسان و همچنین خانواده شاخصهای پیشنهادشده توسط داکلاس، استبان و رای (DER).به ارزیابی درجه قطبی شدن توزیع در آمد در ایران پرداخته میشود. بر اساس یافته های این پژوهش، طبقه میانی در این دوره کوچکترشده و شاخصهای ارزیابی قطبی شدن توزیع درآمد افزایش یافته است. افزون بر این، تجزیه شاخص قطبی شدن توزیع درآمد در دو قالب بررسی گروه های شهری و هزینه، این واقعیت را نشان میدهد که افزایش پدیده قطبی شدن درآمد در شهرهای بزرگ رخ داده و مخارج مسکن خانوارها در این رخداد سهم بالا و فزاینده دارد.

    کلیدواژگان: قطبی شدن توزیع درآمد، شاخص ولفسان، شاخص DER
  • شیرین صلوی تبار* صفحات 109-150

    دستیابی به اهداف عملیاتی بانک مرکزی، شرط لازم کنترل نرخ تورم و تحقق رشد پایدار اقتصادی به شمار میرود، زیرا اجرای کارآمد سیاست پولی کاملا وابسته به آن است. بر اساس تعریف، یک متغیر در صورتی میتواند به عنوان هدف عملیاتی بانک مرکزی تعریف شود که اولا، بانک مرکزی مایل به استفاده از آن برای دستیابی به اهداف نهایی باشد و ثانیا، توانایی کنترل و هدایت آن را داشته باشد؛ با توجه به این تعریف، نرخ سود سیاستی در بازار بین بانکی میتواند به عنوان هدف عملیاتی انتخاب شود. با توجه به این ویژگی و نیز اهمیت کنترل نرخ تورم به عنوان مهمترین هدف سیاست پولی، در حال حاضر بیشتر بانکهای مرکزی دنیا، چارچوب هدفگذاری تورم را به عنوان استراتژی سیاست پولی خود و نرخ سود سیاستی را به عنوان هدف عملیاتی انتخاب کردهاند. از سال 1399 نیز این رویکرد از سوی بانک مرکزی ایران اتخاذ و به مرحله اجرا درآمد. به منظور بررسی این استراتژی، در این پژوهش، ابتدا به ویژگیهای مربوط به اهداف عملیاتی، ابزارها و راه های دستیابی به آن و سپس، به الزامات و پیششرطهای تحقق موفقیت آمیز هدفگذاری تورم اشاره میشود. در پایان، چگونگی تعیین نرخ سود سیاستی و همچنین، اجرای سیاست هدفگذاری تورم در اقتصاد ایران بررسی میشود. با شناخت این ساز و کار، انتظار میرود با توجه به لزوم برقراری پیش شرطهای هدفگذاری تورم، روند تغییر نرخ سود سیاستی به گونه ای باشد که به تحقق اهداف اقتصاد کلان منجر شود.

    کلیدواژگان: نرخ سود سیاستی، هدفگذاری تورم، بانک مرکزی، قاعده تیلور، بازار بین بانکی
  • ابوالفضل غیاثوند*، جواد عرب یارمحمدی صفحات 151-196

    هر سیاستی فرضیه هایی درباره رفتار انسان مطرح میسازد و اصل بنیادین رهیافت کنونی برای سیاستگذاری، این تصور است که رفتار انسان برآمده از انتخاب عقلایی است. از این رو، سیاستهای برخاسته از این دیدگاه بر تغییردادن هزینه و فایده اقدامات فردی تمرکز میکنند؛ اما در دهه های اخیر، پژوهشهای انجام شده درباره فرایندهای تصمیم گیری، تردیدهایی جدی در مورد انتخابهای افراد بر مبنای فرضیه انتخاب عقلایی به وجود آورده است؛ در نتیجه، سیاستهای جدید بر پایه درک واقعی تری از چگونگی تفکر و رفتار مردم شکل میگیرند. درک و کاربست یافته های اخیر در چگونگی تصمیم گیری انسانی بر طراحی سیاستهای عمومی کارا در کشورهای جهان موثر هستند و چارچوبی مبتنی به سه اصل خودکار اندیشیدن، اجتماعی اندیشیدن و اندیشیدن به واسطه الگوهای ذهنی پدید میآورند. این چارچوب برگرفته از جوامع و تاریخ مشترکی است که افراد در آن قرار دارند. کاربست سیاستها و مداخلاتی که با در نظر داشتن این اصول به فعالسازی مدلهای ذهنی مناسب منجر میشود، نتایج مناسبتری را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، سیاستگذاری عمومی، مدلهای ذهنی، نظریه انتخاب عقلایی
  • ترجمه: آمنه خوشبخت، محمد اخباری، اسمعیل محمدجانی صفحات 197-211

    طراحی و تنظیم الگوی مناسب توسعه اقتصادی و استفاده از آموزه ها و تجربه های اقتصادهای توسعه یافته در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته بایستی همواره مورد توجه برنامه ریزان و سیاستگذاران اقتصادی قرار داشته باشد. در این مقاله، موضوع مهم غفلت از اهمیت تولید در اقتصاد که در بسیاری از کشورهای توسعه نیافته مشهود است، مورد توجه قرار میگیرد. تجربه نشان داده است که غفلت از تولید به یک دید بسیار ناقص از رفاه افراد منجر شده است. بر این اساس، تصویر مردم به عنوان مصرف کننده نه به عنوان تولیدکننده موجبشده تا موضوعهای مربوط به اشتغال، کیفیت مشاغل و رفاه نیروی کار از دستور کار سیاستهای دولتی حذف شوند. در این بررسی، مبانی فکری ناظر بر غفلت از تولید حول سه محور مهم تجزیه و تحلیل میشوند؛ این محورها عبارتند از "ظهور نیولیبرالیسم"، "واکنش انسانگرایان به موضوع قدیمی توسعه تولیدمحور" و "فراگیرشدن موضوع اقتصاد خدماتی پسا صنعتی".

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، نئولیبرالیسم، انسانگرایان، پسا صنعتی
|
  • Saeid Bayat*, Vahab Ghelich Pages 17-46

    Economic stability is one of the most important subjects in macro economy which widely depends on government policies such as financing budget deficit, whereas government budget is an instrument for access to higher economic growth and price stability. If governments tend to achieve these goals, they should take into consideration how to allocate the annual budget. The question which should be answered is whether governments can increase budget deficit to achieve these goals. Before answering this question, two preliminary questions should be answered. Which sources will the deficit provide? and in what economic sectors will the deficit be spend? Experiences in oil-rich developing countries such as Iran show that in many years, the biggest part of budget deficit financing has been through oil revenues, but in recent years, oil-rich developing countries have tried to increase the share of debt securities in financing budget deficit. The goal of this paper is to evaluate the effects of different methods of budget deficit financing on inflation and economic growth in Iran using VARX model and expanding window estimation method. The results show that the effects of budget deficit on economic growth depend directly on the method of budget deficit financing in a way that when the most part of financing is through exchange reserve account, the effects of budget deficit on economic growth is positive and its severity is increasing. When the most part of financing is through selling government corporations, the effect of budget deficit on economic growth is positive, however, its severity is decreasing. And when the most part of financing is through selling debt securities, the effect of budget deficit on economic growth will be positive. The policy advice of the paper is that if the government tends to decrease the share of oil revenue in financing budget deficit, the best alternative is to increase the share of debt securities. The last result of the paper is that when the most part of financing of budget deficit is through exchange reserve account, there is no significant effect of budget deficit on inflation, but when the two other methods of financing play the biggest role, budget deficit increases inflation.

    Keywords: Budget Deficit, Oil Revenues, Debt Securities, Government Corporations
  • Ameneh Jafari Ghodousi*, Seyedeh Somayeh Kazemi, Mohammad Hossein Shamshiri Pages 47-86

    Complete coverage of economic production is a prerequisite for ensuring the quality of national accounts and exhaustive GDP estimates. However, many activities are not measured in GDP official estimation and considered as Non-Observed Economy. Due to the limitations of the main data sources in Iran, researchers have been oriented to macro model methods (containing highly simplified and non-adjustable assumptions) to estimate NonObserved Economy. These methods are not SNA-based. Therefore, in order to comply with the SNA and provide reliable estimates, this paper, for the first time, has applied the labor input method to measure the Non-Observed Economy. These estimations are based on labor income as one of the main inputs of economic activities and the ratio of compensation of employees to value added in each economic activity. According to the results, the share of Non-Observed Economy in the comprehensive economy of Iran in 1390 and 1395 was 13 and 28 percent, respectively.

    Keywords: Non-Observed Economy, Comprehensive Economy, Labor Input Method
  • Mohsen Jalali* Pages 87-107

    Assessing Polarization of income distribution is a new approach that enhances our knowledge and our insight about distribution of income in society. In addition to the significant economic harms of polarization of income distribution, exploring this phenomenon is very important because it is closely linked to the generation of political chaos and social unrest. This article is trying to assess and analyze the polarization of income in Iran between 1390 and 1398. More precisely in this paper, we study the middle class and evaluate polarization by methods presented by Wolfson and the family of indexes proposed by Douclos, Esteban and Ray (DER). According to our results, the middle class has shrunk and indexes of income polarization have increased. Decomposition of polarization index revealed this phenomenon has occurred in big cities and living costs have a great and increasing share.

    Keywords: Polarization of Income Distribution, Wolfson Index, DER Index
  • Shirin Salavitabar* Pages 109-150

    Achieving the central bank's operational goals is the necessary condition for controlling inflation and materializing sustainable economic growth because the efficient monetary policy depends entirely on it. According to the definition, a variable can be defined as the central bank's operational goal if, firstly, the central bank is willing to use it to achieve the ultimate goals and, secondly, the central bank has the ability to control and conduct it. According to this definition, the policy interest rate in the interbank market can be selected as the operational target. Given this feature and the importance of controlling inflation as the most important goal of monetary policy, many central banks in the world have chosen the inflation targeting as their monetary policy strategy and the policy interest rate as the operational goal. Since 1399, this approach has been implemented by the Central Bank of Iran. In order to review this strategy, first the features of the operational goals, tools and ways to achieve them and then the requirements and preconditions for successful implementation of inflation targeting are mentioned. Finally, the method of determining the policy interest rate and also the implementation of the inflation targeting policy in the Iranian economy will be examined. Recognizing this mechanism, it is expected that while considering the need to establish preconditions for inflation targeting, the process of changing policy interest rate will be such that it will lead to achieving macroeconomic goals.

    Keywords: Policy Interest Rate, Inflation Targeting, Central Bank, Taylor Rule, InterbankMarket
  • Abolfazl Ghiasvand*, Javad Arabyarmohamadi Pages 151-196

    Each policy presents some assumptions about human behavior and the underlying principle for today's policy making approaches is the assumption that human behavior emerges from rational choice. Therefore, the approaches which rely on this attitude focus on changing costs and benefits in individuals' actions However, recent decades have seen serious doubts concerning rational choice as a result of the research conducted into decision making processes. The new policies rely on a more realistic understanding of people's thoughts and behavior. The perception and utilization of recent findings about human decision making influence the design of effective public policies in the countries around the world. They provide a framework based on three principles of thinking automatically, thinking socially and thinking with mental models. This framework is derived from societies and the history which people share. The implementation of policies and interventions made upon these principles lead to the activation of appropriate mental patterns and, consequently, better outcomes.

    Keywords: Behavioral Economics, Public Policy Making, Mental Models, Rational ChoiceTheory
  • Ameneh Khoshbakht٭, Mohamad Akhbari, Esmaeil Mohamadjani Pages 197-211

    Economic planners and policy-makers need to pay special attention to the design and implementation of appropriate economic development models for developing and less developed countries while taking advantage of the knowledge and experiences of the better developed ones. The current paper studies the negligence made to the significance of production in economy which is prevalent in most under-developed nations. Evidence shows that negligence towards production has created a narrow view of welfare. This view which regards people as consumers rather than producers, resulted in the depletion of issues such as employment, job quality and labor welfare from government policies. This study analyses the foundations of negligence towards production with regard to the three important axes of emergence of Neo-liberalism, the response of humanists to the old issue of production-based development and the spread of post-industrial service economy.

    Keywords: Economic Development, Neo-liberalism, Humanists, Post-industrial