فهرست مطالب

نشریه کارافن
سال هجدهم شماره 54 (تابستان 1400)

  • عمران، هنر و معماری/ علوم پایه
  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نعمت الله عزیزی صفحه 9

    نشریات و مجلات علمی در جهان نقش  و کارکرد مهمی در گسترش مرزهای علمی، معرفی دستاوردهای علمی و ایجاد بستر مناسب برای معرفی اساتید و پژوهشگران حوزه های علمی مختلف و در نتیجه گسترش تعاملات علمی و پژوهشی میان آنان دارند. در واقع نشریات علمی با بکارگیری و تقویت یک زبان مشترک علمی تلاش کرده اند تا نه تنها نتایج مطالعات پژوهشی پژوهشگران را به جوامع هدف منعکس و سطح درک و فهم افراد را از پدیده های مورد مطالعات روزآمد کرده و ارتقای بخشند، بلکه کوشیده اند تا بمنزله یک پل ارتباطی پژوهشگران جوامع مختلف را بهم نزدیک ساخته و آنها را به انجام مطالعات مشترک در موضوعات و مسایل مهم و راهبردی در تمامی حوزه های علمی تشویق نمایند. شاید به دلیل چنین کارکرد بی بدیلی است که اهتمام به انتشار مجلات علمی با ضریب تاثیر بالا توسط مراکز دانشگاهی و موسسات پژوهشی بمنزله یک سیاست علمی راهبردی تلقی می شود و دانشگاه ها و مراکز علمی تلاش کرده اند تا منابع انسانی، مالی و فنی لازم و کافی را برای استمرار فعالیت آن مجلات پیش بینی و تدارک ببینند. از طرف دیگر مجلات علمی معتبر که با اقبال طیف گسترده ای از مخاطبان فرهیخته و دانشگاهی مواجه می شوند، در ارتقای جایگاه علمی و رتبه موسسات نشر دهنده و اشتهار اجتماعی آنها نقش عمده داشته و دارند. در همین راستا، شواهد میدانی و نتایج ارزیابی های مستمر کمیسیون نشریات علمی کشور و همچنین بازخورد و میزان رضایت پژوهشگران و دانش پژوهان از کم و کیف فرایندهای علمی در دریافت، بررسی، پذیرش و چاپ مقالات نشان می دهد که فصلنامه کارافن تلاش کرده است تا رسالت علمی خود را به نحو احسن انجام دهد. کسب رتبه «ب» در سال 1398 و احتمال کسب رتبه «الف» در سال 1399 حاکی از هدفمندی و جدیت این نشریه در دوره جدید از فعالیتهای خود است. در کنار تاکید بر استمرار فعلیت بی تردید موفقیت و رشد چشمگیر جایگاه علمی کارافن در سالهای اخیر علاوه بر تلاش خستگی ناپذیر و بی وقفه مدیریت و کارشناسان خبره و ورزیده و باانگیزه فصلنامه،  مرهون حمایت بی دریغ ریاست محترم دانشگاه و هیات رییسه محترم دانشگاه بویژه معاونت محترم پژوهشی و فناوری دانشگاه می باشد. با این حال بنابه برنامه راهبردی فصلنامه کارافن که در حال حاضر تنها نشریه علمی معتبر دانشگاه فنی و حرفه ای محسوب می گردد، مدیریت فصلنامه بی وفقه در تلاش است تا پایان سال حداقل بسترهای علمی و اداری لازم برای سه نشریه تخصصی دیگر را فراهم و مراحل مختلف کسب مجوز نشر آنها را از مراجع ذیربط کسب نماید. مسلما حمایت همه جانبه مسولین محترم دانشگاه در این ارتباط می تواند در تحقق این مهم بسیار کارگشا و موثر واقع شود.

  • زهرا شاقلانی پور*، خشایار قاضی زاده، مرضیه علی پور صفحات 13-33

    یکی از بهترین اسناد برای مطالعه و شناخت سیر تطور بناهای تاریخی، مراجعه به اسناد مکتوب و تصاویر مربوط به بنا در گذر زمان است. نگاره «حرم امام رضا (ع)» در موزه دیوید، تا حد زیادی بیان گر چگونگی معماری و جزییات فضای حرم مطهر امام رضا (ع) در عهد شاه تهماسب صفوی می باشد. فالنامه تهماسبی در زمان حکومت شاه تهماسب، به سال 957 ه.ق. در قزوین مصور شده است. این نسخه دارای کاربرد ویژه، ابعاد بزرگ و کتاب آرایی خاصی است و با تاثیرپذیری از مبانی شیعی و آموزه های آن و شرایط حاکم بر جامعه آن روز، دارای ساختار ویژه و نمادهای شیعی در حیطه مضمون و نگاره ها می باشد. پژوهش حاضر بر آن است که نگاره «حرم امام رضا (ع)» را به عنوان سند مصور شکل ضریح و گنبد مطلا حرم مطهر امام رضا (ع) در سال 957 ه.ق. در عهد شاه تهماسب صفوی معرفی کند. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی با رویکرد تطبیقی است و اطلاعات، از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های کلی تحقیق، حاکی از شباهت ضریح مصور شده در نگاره «حرم امام رضا (ع)» با ضریح مطهر ایشان در عهد شاه تهماسب است و تطبیق این نگاره با نگاره «معجزه دو انگشت امام علی (ع)» بر این نکته صحه می گذارد که حرم رضوی دارای اولین گنبد مطلا و ضریح شبکه ای در بین سایر ایمه معصومین (علیهم السلام) بوده است.

    کلیدواژگان: بارگاه امام رضا(ع)، ضریح شبکه ای، گنبد طلا، فالنامه تهماسبی، نگاره «حرم امام رضا(ع)»، نگاره «معجزه دو انگشت امام علی(ع)»
  • خسرو پورجوان، آویده طلایی*، محمدهادی کابلی، ویدا تقوایی صفحات 35-56

    مسکن، یکی از ارکان تشکیل خانواده می باشد و عامل شکل گیری روابط میان اعضای خانواده می باشد. مکان محیط مسکونی، زمینه ساز ارتباط میان انسان ها با اجتماع پیرامون آنان است. همچنین محیط مسکونی، عامل اصلی رشد و شکل گیری شخصیت انسان ها در برخود با هم نوعان خود در جامعه است و آنان را برای ورود به جامعه آماده می کند. مجتمع های مسکونی به عنوان پیچیده ترین و اساسی ترین عملکرد در عرصه معماری دو قرن اخیر به حساب می آیند و می توانند تاثیرات بسیاری در رفتار ساکنان و روابط آن ها داشته باشند. به منظور ارتقای روابط اجتماعی در مجتمع های مسکونی باید مولفه های اجتماع محور واکاوی شوند. پرسش اصلی پژوهش این است که چه عواملی بر ارایه الگوی اجتماع محور تاثیرگذار هستند. لذا برای پاسخ به پرسش پژوهش، ابتدا عوامل اصلی مرتبط با موضوع شامل محیط، مکان، هویت، قلمرو و تعاملات اجتماعی بررسی شدند و در ادامه، عوامل ثانویه شامل تعلق خاطر، ارتباط همسایگان، معماری جمعی، فضای سبز و امنیت بررسی می گردند. نمونه موردی، مجتمع مسکونی چهارصد دستگاه نازی آباد انتخاب گردید و پرسش نامه مناسبی در میان ساکنان هدف، توزیع گردید. برای تحلیل و بررسی سوالات پرسش نامه از نمودارهای آماری استفاده شد تا به استنتاج منطقی داده ها دست یابیم. بدین منظور از نمودار کمی استفاده شد. شایان ذکر است که روش تحقیق در این مقاله، ترکیبی با مطالعه موردی می باشد و جمع آوری، تحلیل و ترکیب اطلاعات کمی و کیفی در موضوع مطالعه به منظور شناخت مسئله تحقیق انجام شده است.

    کلیدواژگان: مجتمع های مسکونی، کیفیت زندگی، اجتماع محور، تعلق خاطر، مطلوبیت مسکونی
  • مصطفی صاحبی، مریم فراهانی*، سعید مطهری صفحات 57-72

    امروزه، رشد جمعیت شهری و مشکلات متعدد شهرها، توجه به کیفیت زندگی و نیازهای شهروندان را حیاتی کرده است. رویکرد زیست پذیری با شناسایی عوامل موثر بر ناپایداری توسعه شهری، راهکار مناسبی برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان و بهبود شرایط موجود می باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت زیست پذیری شهری از دیدگاه شهروندان در مناطق هشت گانه کلان شهر کرمانشاه است. ابزار اولیه پژوهش، پرسش نامه می باشد که برای تعیین روایی و پایایی آن، از نظر خبرگان و آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و Excel و آزمون های آماری استفاده گردید. با توجه به اینکه متغیرهای تحقیق از توزیع نرمال، پیروی می کردند از آزمون های آماری پارامتریک برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. در واقع وضعیت ابعاد سه گانه زیست پذیری (اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، محیط زیستی) با استفاده از آزمون T تک نمونه ای تعیین گردید. از دیدگاه شهروندان کرمانشاهی، وضعیت زیست پذیری تمام مناطق غیر از منطقه چهار، پایینتر از حد متوسط و نامطلوب بوده است. میزان زیست پذیری کلی در مناطق هشت گانه کرمانشاه به ترتیب: منطقه چهار> منطقه هفت> منطقه پنج> منطقه یک> منطقه شش> منطقه دو> منطقه هشت> منطقه سه بوده است. بررسی ابعاد سه گانه زیست پذیری نشان داد که بعد اجتماعی- فرهنگی نسبت به ابعاد، وضعیت بهتری را دارد اما ابعاد اقتصادی و محیط زیستی، پایین تر از حد متوسط و دارای وضعیت نامطلوبی بودند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه پایدار، شهر، کرمانشاه، مدیریت شهری
  • رضا درستان، حسین ذبیحی*، علی اصغرزاده، مرضیه گرجی پشتی صفحات 73-89

    یکی از ضرورت های طراحی شهری، توجه به مقوله پیشگیری از وقوع جرم از طریق طراحی محیطی و اجرای صحیح آن است که ماحصل این مهم، ارتقای کیفیت فضای شهری، سطح رفاه مادی و روانی جامعه می باشد. جامعه ای که بستر شکل گیری هویت، فرهنگ و رفتار افراد است و اگر امنیت و احساس امنیت، به درستی در آن نقش آفرینی نکند، شاهد انحرافات و کج روی ها در افراد جامعه و به نوعی تضعیف زیرساخت های اجتماعی خواهیم بود. از این رو با توجه به گسترش جرایم در کشور که فضای شهری و طراحی کالبدی در آن نقش به سزایی ایفا می کند، این مقاله سعی دارد تا موضوع پیشگیری از جرم را با رویکرد تبیین مولفه های امنیت در طراحی محیطی، با روش توصیفی- تحلیلی، به وسیله مشاهدات میدانی در خیابان اصلی منطقه رجایی شهر شهرکرج بررسی کند. تحلیل صورت گرفته مبتنی بر تصاویر، آزمون رگرسیون چندمتغیره و فن افتراق معنایی، با استفاده از خروجی داده ها در نرم افزار «اس. پی. اس. اس [1]» است. نتایج نشان می دهد مولفه های استخراج شده در بعد طراحی محیطی پیشگیرانه از جرم (سی.پی.تی.ای.دی [2]) و در بعد امنیت، بیشتر از میانه تیوری تحلیل انجام شده می باشد و به نوعی عوامل بحرانی محسوب می شوند که باید به آن ها در طراحی شهری (با تاکید بر منطقه موردمطالعه) به منظور نیل به محیطی امن، توجه ویژه کرد.

    کلیدواژگان: امنیت، CPTED، طراحی شهری، کاهش جرم، شهرکرج
  • سارا دشت گرد، کاوه بذرافکن*، حیدر جهانبخش صفحات 91-111
    الگوی آموزشی نسبتا بسته، بازنگری نشده، به روز و بومی نشده، ضعف مدیریتی در پیوند میان دانشگاه، حرفه و پژوهش، به نظر از مهم ترین دلایل ناکارآمدی رشته معماری است که می تواند با کاربست گفتمان میان رشته ای، تغییراتی ارزشمند بیابد. در این راستا مسئله ای مطرح است که با وجود ساختار دگرگون یافته معماری امروز در جهان و ایران، چه راهکارهای برنامه ریزی برای افزایش انعطاف پذیری و قابلیت خودتنظیمی با تغییرات جامعه و پاسخ گویی به نیازهای آنان در آموزش معماری، ضروری هست. به نظر می رسد که استفاده از دانش میان رشته ای، موجب اثربخشی بیشتر میان حوزه های دانشی مختلف می شود و تاثیر آن در تحول رشته منعکس می گردد. روش تحقیق، براساس راهبرد کیفی- کمی است و با استفاده از تحلیل محتوا سعی در معرفی حوزه های تاثیرگذار دروس میان رشته ای در توسعه معماری دارد. در این راستا به تحلیل محتوای برنامه درسی 9 دانشگاه برتر دنیا و مقایسه با دانشگاه های ایران و سپس بحث به هدف پیشنهاد ادغام دروس میان رشته ای (به صورت اختیاری و انتخابی) و آموزش معماری می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که مطالعات میان رشته ای در معماری می تواند با پیوند میان نیازهای جامعه، پژوهش و آموزش، گنجاندن حوزه های دانشی مختلف در محتوای برنامه درسی، در دست یابی و برساخت دانش میان رشته ای که امری در بستر زمان است، با طراحی الگوهای مختلف آموزشی با محوریت میان رشتگی و دانش پیش زمینه ای در حوزه علوم پایه تا حدودی بتواند موجبات پویایی نظام آموزشی، پرورش معماران در حوزه های مختلف با ماهیت فرارشته ای و در نتیجه موجبات رشد آن در حرفه، آموزش و پژوهش را فراهم کند.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، دانش میان رشته ای، محتوای برنامه درسی
  • احد بهشتی اصل*، محمدرضا ابراهیمی صفحات 113-131
    دروازه های شهر قدیم به عنوان مکانی برای گذار و هدایت در گذشته از کارایی بالایی در برقراری کنش های اجتماعی و تعامل میان انسان و فضا برخوردار بوده اند. لیکن امروزه، تمایل بیشتر در توسعه شهرها به سوی ابعاد کالبدی سبب گشته آنچه محیط شهری ارایه می دهد با آنچه شهروند در حیات اجتماعی خود از آن طلب می کند ناسازگار باشد. بر این مدار سعی گردید با مطالعه مبانی حس مکان و ریشه یابی آن در دروازه های شهر به واکاوی حول این موضوع پرداخته شود که آیا جایگاه دروازه های تاریخی در افکار عمومی شهر معاصر، قابلیت برقراری هم پیوندی دوباره شهر با ساختار کهن آن را داراست؟ لذا با ارایه چارچوبی علمی و با روش توصیفی تحلیلی و کاربست مشاهدات عینی، ارایه پرسشنامه و اخذ مصاحبه از جامعه آماری 100نفری، محدوده چهار دروازه از باروی عهد قاجاری شهر تبریز به عنوان نمونه موردی بررسی شده است. بر اساس یافته ها، وجود بارزه های متنوع ذهنی خاطره ای حاصل از پیشینه مکان، امکان ارتقای پیوند میان هسته قدیمی شهر با ساختار معاصر را از طریق اعمال راهکارهایی همچون: بازآفرینی نشان های قدیمی مرتبط در موقعیت تاریخی خود، متناسب سازی سیما و کارکرد مکان، همچنین ایجاد فضاهای سکون جهت فرصت سازی برای ادراک بهتر محیط، میسور می سازد.
    کلیدواژگان: حس مکان، حافظه تاریخی، رشته های خاطره ای، دروازه، دروازه های شهر قدیم تبریز
  • وحید بهرامی، ایرج اعتصام*، آزاده شاهچراغی صفحات 133-148
    فرایند تخلیه اضطراری متاثر از کالبد معماری پیرامون خود است. تخلیه ساختمان در زمان بحران، نقش مهمی در تاب آوری بنادر برابر حوادثی نظیر آتش سوزی دارد. معماری پایدار ساختمان ها در برابر آتش سوزی، از زیرساخت های پایداری ابنیه است که از سال 2015 در مقیاس شاخص کلان شهرهای پایدار قرار دارد. روش پژوهش این تحقیق، براساس روش تحلیل معادلات ساختاری گردآوری اطلاعات به صورت پرسش نامه ای از میان فرماندهان و مدیران سازمان آتش نشانی تهران صورت گرفته است. حجم نمونه براساس فرمول کوکوران برابر با 250 نفر در نظر گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد شناخت مولفه ها، نیازمند اطلاع از شیوه رفتار انسانی، فناوری های حریق و طراحی کالبدی است. وزن های تاثیرگذاری پژوهش نشان می دهد حرکت به منظور تخلیه اضطراری ساختمان از طریق مولفه های رفتاری ثانویه با درصد وزنی 92/0 از طریق ریزابعاد مشخصات سنی و جنسی اتفاق می افتد و در جایگاه دوم با سامانه های تکنولوژیک اعلان و اطفای حریق با وزن 91/0 و در رتبه سوم نیز تمرکز جمعیتی با وزن درصدی 089/0 است. نتایج حاکی از آن است که تاب آوری کالبد بنا در زمان حریق می تواند در تخلیه موفق، تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، تاب آوری، خروج اضطراری، حریق
  • امیرحسین محرر، مجید قلهکی*، امید رضایی فر، علی خیرالدین صفحات 149-164

    استفاده از مواد و سازه های هوشمند یا انطباق پذیر به منظور استفاده بهینه از مصالح و فضا از جمله تکنولوژی های نوینی محسوب می گردد که این اواخر در صنعت ساخت وسازهای سازه های بتنی بسیار پرطرفدار بوده است. در این پژوهش به بررسی یکی از این تکنولوژی ها در صنعت بتن پرداخته شده است. نمونه های حاوی سنگدانه پیزوالکتریک [1] (کوارتز) با دریافت میدان مغناطیسی در زمان اعمال بار، باعث واکنش های داخلی می شوند که در این پژوهش مورد بررسی و توجه قرار گرفتند. میدان مغناطیسی بر ملات سیمان حاوی سنگدانه پیزوالکتریک تاثیر می گذارد. مقاومت فشاری ملات حاوی سنگدانه کوارتز و پودر زیولیت [2] تحت میدان مغناطیسی نسبت به نمونه شاهد که فاقد سنگدانه کوارتز و زیولیت می باشد و همچنین میدان مغناطیسی بر آن ها القا نشده افزایش قابل ملاحظه ای داشته است. افزایش مقاومت فشاری نمونه ها در برخی نمونه ها و در حضور میدان مغناطیسی اعمالی تا 100 درصد گزارش شده است. همچنین محققان در این پژوهش دریافتند که تاثیر اندرکنش افزودن درصد جایگزینی کوارتز و زیولیت و اعمال میدان مغناطیسی، نقطه بهینه ای دارد. در بیشتر نمودارهای این پژوهش ابتدا با افزایش میزان کوارتز و زیولیت یا شدت میدان مغناطیسی، افزایش مقاومت تجربه شد و در ادامه، کاهش مقاومت ملاحظه گردید.

    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی، سنگ دانه کوارتز، مقاومت فشاری، ملات سیمان، پودر زئولیت، پیزوالکتریک
  • زویا صنعتی مسبوقی* صفحات 165-176
    استفاده از یافته های فیزیک مدرن در پزشکی، در کنار روش اصلی تشخیص و درمان در پزشکی، به عنوان طب مکمل و جایگزین مورد استفاده قرار می گیرد. دانش پزشکی کلاسیک یا متداول را می توان از نظر نگرش به بیماری ها و درمان، دانشی جزء نگر دانست که معمولا نگاهی تخصص محور به بیماری ها دارد. براساس نظریه های فیزیکی، بدن انسان در حکم ارگانی حاوی میدان های الکترومغناطیسی و برهم کنش های آن است که در درون و بیرون بدن در جریان هستند و تاثیرات قابل توجهی در فرایندهای فیزیکی و شیمیایی آن بر جا می گذارند. دانش بایورزونانس، روش فیزیکی کلی نگر است که برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماری ها در پزشکی مورداستفاده واقع می شود. در بایورزونانس، از ارتعاشات طبیعی (رزونانس) که در تمامی اجسام و سلول های گیاهی و جانوری وجود دارد استفاده می گردد. هر سلول در یک ارتعاش (فرکانس) خاص و معین ارتعاش می کند و اگر سلول بیمار شود دارای فرکانسی متفاوت از فرکانس طبیعی خود خواهد شد. با استفاده از این اصل و استفاده از فناوری های مرتبط با آن، دستگاه ها و ابزارهایی ساخته شده که روش های نوینی را در فرایند تشخیص و درمان بیماری ها موجب گردیده که در مقاله حاضر مختصرا به آنها اشاره شده است. این روش درمانی، بخشی از پزشکی کوانتومی است که به عنوان فناوری های نوظهور به مدد دانش پزشکی برخاسته است. پزشکی کوانتومی، تلفیقی از پزشکی کلاسیک، دانش کهن پزشکی چین و ژاپن، طب گیاهی و نظریه های فیزیک کوانتوم است.
    کلیدواژگان: پزشکی کلاسیک، پزشکی مکمل، طب سوزنی، پزشکی کوانتومی، بایورزونانس
  • فیروز امیری*، زینب کردی صفحات 177-186
    در این مقاله، شرایط غیردرهم تنیدگی بین اتم پوشیده و گسیل خودبه خودی آن را در سیستم لامبدا دوگانه بررسی کردیم. در ابتدا بر اثر برهم کنش میان میدان های لیزری و اتم چهارترازی، درهم تنیدگی، افزایش می یابد. این درهم تنیدگی با تغییر شدت میدان های اعمال شده قابل کنترل است؛ به گونه ای که با اعمال دو میدان جفت کننده سیستم درهم تنیده است و با اعمال یک میدان جفت کننده و یک میدان کاوشگر سیستم اتمی غیردرهم تنیده می شود.در این پژوهش اثبات شد که گسیل خودبه خودی با تغییر دادن جمعیت اتم ها در ترازها منبع خوبی برای درهم تنیده کردن سیستم است، اما میدان ها را به گونه ای اعمال کردیم که این درهم تنیدگی از طریق تله اندازی همدوس جمعیت برای اتم ها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: درهم تنیدگی، سیستم کوانتومی بسته، گسیل خودبه خودی، آنتروپی کاهش یافته
  • اسماعیل شهریاری*، امین معتمدی نسب صفحات 187-200
    در این پژوهش، با استفاده از روش تبخیر حرارتی، لایه های نازک سولفیدروی و سولفیدروی آلاییده شده با غلظت های3، 4 و 7 درصد مس، لایه نشانی شدند و خواص اپتیکی خطی و غیرخطی نمونه ها با استفاده از طیف سنج جذبی مریی- فرابنفش (UV-Vis)، طیف فوتولومینسانس (PL) و دستگاه روبش تک محوری (Z-Scan) اندازه گیری و تجزیه وتحلیل شدند. همچنین خواص ساختاری نمونه ها با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD) و تحلیل کمی داده ها بررسی شد. پیک های حاصل از نمودارها نشان می دهند که ناخالصی های موجود در لایه های نازک سولفیدروی، منجر به فاز جدیدی در نمونه ها نشده ولی شدت نسبی قله ها افزایش یافته است. با استفاده از داده های اندازه گیری شده حاصل از طیف جذبی، مقادیر جذب و گاف انرژی نانوساختار سولفیدروی و سولفیدروی آلاییده شده با مس محاسبه شدند. طیف فوتولومینسانس نشان می دهد با افزایش غلظت یون های مس شدت PL کاهش می یابد. اندازه گیری های اپتیکی غیرخطی با استفاده از لیزر موج پیوسته در طول موج nm 532 برای روزنه باز و بسته نشان می دهد که ضریب جذب غیرخطی برای فیلم سولفیدروی، مثبت و برای فیلم های نازک سولفید روی آلاییده شده با مس منفی است. همچنین، با افزایش غلظت ضریب شکست و جذب غیرخطی افزایش می یابند.
    کلیدواژگان: نانوذرات، تابناکی، خواص اپتیکی
  • بهناز کالجی*، بابک خان بابایی، میثاق کساییان صفحات 201-211

    افروزش شوکی، یکی از روش های موردتوجه در ایده هم جوشی محصورشدگی لختی است. در این روش هم جوشی، محصورشدگی لختی دومرحله ای، فشرده سازی و اشتعال سوخت به صورت جداگانه صورت می گیرد که این امر سبب کاهش الزامات راه اندازها و بالاتر بردن بهره می شود. در ایده اشتعال شوکی، یک موج شوکی کروی قوی همگراشونده در انتهای پالس لیزر اولیه، باعث اشتعال سوخت ازپیش فشرده شده می شود. در اشتعال شوکی، هنگامی که فشار لکه داغ، بسیار بزرگ تر از فشار سوخت سرد اطراف آن است، ساختار سوخت به صورت غیرهم فشار در نظر گرفته می شود. در این پژوهش، شرایط اشتعال و بهره سوخت، در روش اشتعال شوکی بررسی شده است، سپس روابط بهره سوخت و همچنین شعاع لکه داغ در مدل ناهم فشار را بهبود می بخشد و با نتایج عددی سوخت هم مولار دوتریوم- تریتیوم (DT) در روش شوکی، مقایسه شده است. محاسبات نشان می دهد که شرایط تشکیل لکه داغ، به چگالی لکه داغ و سوخت سرد اطراف آن، بستگی دارد. همچنین با استفاده از معادله بهره انرژی بهبودیافته، نقش پارامترهای فیزیکی؛ از جمله جرم سوخت و نسبت های مختلف فشار لکه داغ به فشار سوخت سرد اطراف آن، در بهره انرژی بررسی شد.

    کلیدواژگان: همجوشی محصورشدگی لختی، افروزش شوکی، بهره انرژی، لکه ی داغ
  • ابوالفضل دررودی*، سارا انفرادی صفحات 213-224

    در این تحقیق، یک روش میکرواستخراج مایع- مایع به کمک جریان گردابی [1] برای تغلیظ مقادیر کم سولفید پیش از اندازه گیری آن با اسپکتروفوتومتر فرابنفش- مریی [2] معرفی شده است. این روش براساس تشکیل کمپلکس متیلن بلو به منظور تشخیص انتخابی و حساس یون سولفید می باشد. روش کار به این صورت بود که برای تشکیل کمپلکس متیلن بلو (یک رنگ آبی که در حلال آلی 1 و 2 دی کلرو اتان استخراج شد)، سولفید با لیگاند NوN دی متیل-پی- فنیلن دی آمین [3] (DMPPDA) در حضور آهن (III) کلرید واکنش داد که در طول موج حداکثر 658 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر فرابنفش- مریی اندازه گیری شد. تاثیر پارامترهای موثر بر استخراج کمپلکس متیلن بلو از جمله نوع حلال استخراج، حجم حلال آلی، غلظت دی متیل فنیلن دی آمین (به عنوان لیگاند)، زمان و سرعت جریان گردابی مورد بررسی قرار گرفتند و بهینه شدند. تحت شرایط بهینه، روش پیشنهادی توانست یون سولفید را در محدوده 05/0 تا 5/0 نانوگرم بر میلی لیتر با موفقیت تشخیص دهد. حد تشخیص برای سولفید در سه اندازه گیری نمونه شاهد 018/0 نانوگرم بر میلی لیتر به دست آمد. همچنین انحراف استاندارد نسبی برای پنج اندازه گیری از نمونه 05/0 نانوگرم بر میلی لیتر سولفید، 8/2 درصد به دست آمد. تاثیر چندین یون مزاحم بالقوه نیز بررسی شد. این روش به طور موفقیت آمیزی برای تعیین مقدار سولفید در سه نمونه آب (آب لوله کشی، آب زیرزمینی و فاضلاب) به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: میکرو استخراج، روش میکرو استخراج مایع مایع به کمک روش جریان گردابی، طیف نورسنج مرئی و فرابنفش، تعیین یون سولفید، متیلن بلو
|
  • Nematollah Azizi Page 9
  • Zahra Shaghelanipour *, Khashayar Ghazizade, Marzie Alipour Pages 13-33

    One of the best documents to study and to decipher the evolution of historical monuments is to refer to written documents and images related to the building over time. The painting of the pilgrimage to the shrine of Imam Reza in the David Museum, largely shows the architecture and details of the holy shrine of Imam Reza during the reign of Shah Tahmasb Safavid. Falnameh Tahmasbi was illustrated in Qazvin during the reign of Shah Tahmasb in 957 AH. This version has a special use, book layout and large dimensions, and influenced by Shiite principles and its instructions and the prevailing conditions in the society of the day. When it comes to themes and the drawings, it has special structure and Shiite symbols. The purpose of this study was to analyze the image of Imam Reza shrine in order to describe the shape of Imam Reza shrine during the reign of Shah Tahmasb Safavid. The research method was descriptive-analytical with a comparative approach and data was collected from library sources. The general findings of the research indicate the similarity of the shrine depicted in the painting of Imam Reza shrine with his holy shrine in the reign of Shah Tahmasb. Furthermore, a comparison of this image with the image of "The miracle of Two Fingers of Imam Ali (AS)" confirms the fact that the Razavi Shrine was the first to possess a golden dome and grid Zarih among other Imam shrines.

    Keywords: Imam Reza (AS) shrine, Grid zarih, Golden dom, Falnameh Tahmasbi, The painting of Imam Reza shrine, The painting of the miracle of two fingers of Imam Ali (AS)
  • Khosro Pourjavan, Avideh Talaei *, MohamadHadi Kaboli, Vida Taghvaei Pages 35-56

    Housing is one of the main pillars of family formation and is a factor in the formation of relationships between family members. The location of the residential environment lays the foundation for the connection between human beings and the community around them. Furthermore, the residential environment is the main factor in the growth and formation of human personality in dealing with their fellow human beings in society and prepares them to enter society. Residential complexes are considered as the most complex and basic function in the field of architecture of the last two centuries and can have many effects on the behavior of residents and their relationships. In order to promote social relationships in residential complexes, community-based components should be explored. The main research question addressed the factors affecting the presentation of a community-based model. Therefore, in order to answer the research question, first, the main factors related to the subject including environment, place, identity, territory and social interactions were examined and then secondary factors including neighbor affiliation, communication, collective architecture, green space and security were considered. In order to investigate the case study, the 400 Naziabad residential complex was selected and a suitable questionnaire distributed among its target residents. Statistical diagrams were used to analyze the questionnaire to reach a logical inference of the data. For this purpose, a quantitative diagram was used. It should be noted that the research method in this article was a combination with a case study, and the collection, analysis and combination of quantitative and qualitative information on the subject of study was carried out in order to identify the research problem. Finally, the necessary conclusions were presented.

    Keywords: Residential Complexes, Quality of Life, community-based, belonging, residential desirability
  • Mostafa Sahebi, Maryam Farahani *, Saeed Motahari Pages 57-72

    Today, the growth of urban populations and the numerous problems of cities have made it vital to pay attention to the quality of life and the needs of citizens. The livability approach by identifying the factors affecting the instability of urban development is a good solution for improving quality of life of citizens and existing conditions. In this regard, the purpose of this study was to investigate the situation of urban livability from the viewpoint of citizens in the eight metropolitan areas of Kermanshah. The primary research tool was a questionnaire that was used to determine its validity and reliability by experts and Cronbach's alpha. SPSS software version 21 and Excel and statistical tests were used to analyze the data. Due to the fact that the research variables followed the normal distribution, parametric statistical tests were used to analyze the data. In fact, the status of the three dimensions of livability (socio-cultural, economic, environmental) was determined using a single-sample t-test. From the point of view of Kermanshahi citizens, the living conditions of all areas except District 4 was below average and unfavorable. The general livability rate in the eight regions of Kermanshah was in the order mentioned: region four> region seven> region-five> region one> region six> region two> region eight> region three. Examination of the three dimensions of livability showed that the socio-cultural dimension was better than other dimensions, but the economic and environmental dimensions were lower than average and had an unfavorable status.

    Keywords: livability, sustainable development, City, Kermanshah, urban management
  • Reza Dorostan, Hossein Zabihi *, Ali Asgharzadeh, Marziyeh Gorji Poshti Pages 73-89

    One of the necessities of urban design is to pay attention to crime prevention through environmental design and its proper implementation, resulting in the improvement of the quality of urban space, the level of material and psychological well-being of society. Society is the bedrock of the formation of identity, culture and behavior of individuals, and if security and the sense of security do not play an appropriate role in it, it will lead to deviations in individuals and a kind of weakening of social infrastructure. Therefore, taking into consideration the spread of crime in the country where urban space and its physical design have played a significant role, this article attempts to address the issue of crime prevention by explaining the security components in environmental design through descriptive-analytical methods and observations on the main street of Rajai Shahr area of ​​Karaj city. Image-based analysis, multivariate regression test and semantic differentiation technique were used with data output in SPSS software. The results illustrate that components extracted in the dimension of crime prevention design (CPTED) and in the dimension of security were more than the middle of the theory of analysis and are regarded critical factors that should be paid special attention to in urban design (with emphasis on the study area) to achieve a safe environment.

    Keywords: Security, CPTED, Urban Design, crime reduction, Karaj
  • Sara Dashtgard, Kaveh Bazrafkan *, Heidar Jahanbakhsh Pages 91-111
    The relatively closed, unrevised, out of date and non-native educational model, weak management in the link between university, profession and research, seem to be the most important reasons for the inefficiency of the field of architecture that can make valuable changes by applying interdisciplinary discourse. In this regard, the question that arises relates to the necessary planning strategies needed to increase flexibility and self-regulation in response to changes in society and meeting needs in architecture education despite the transformed structure of architecture today in the world and Iran.  It seems that the use of interdisciplinary knowledge leads to greater effectiveness among different fields of knowledge and its impact is reflected in the evolution of the field. The research method was based on a qualitative-quantitative strategy and attempts to introduce the effective areas of interdisciplinary courses in architectural development by using content analysis. In this regard, it analyzed the content of the curriculum of the top 9 universities in the world and compared it with those of Iranian universities, recommending the integration of interdisciplinary courses (optional and elective) and architecture education. Research findings show that interdisciplinary studies in architecture can, by linking the needs of society, research and education, the inclusion of different areas of knowledge in the content of the curriculum, achieve and build interdisciplinary knowledge that is a matter of time. By designing different educational models with a focus on interdisciplinary and background knowledge in the field of basic sciences can to some extent cause the dynamics of the educational system, training architects in various fields with interdisciplinary nature and thus provide its growth in profession, education and research.
    Keywords: Architectural education, interdisciplinary knowledge, curriculum content
  • Ahad Beheshti Asl *, Mohammadreza Ebrahimi Pages 113-131
    The gates of the old city as a place of transition and guidance in the past have been highly efficient in establishing social actions and interactions between man and space. However, today, the greater tendency to the physical dimensions in the development of cities has caused what the urban environment offers to be incompatible with what citizens demand in their social lives. Accordingly, we attempted to study the basics of the sense of place and its roots in the city gates to investigate whether historical gates in the public opinion of the contemporary city have the ability to reconnect the city with the ancient structure. Therefore, by presenting a scientific framework and descriptive-analytical method and applying objective observations - presenting a questionnaire and interviewing a statistical population of 100 people - the area of ​​four gates of the Qajar fortress of Tabriz was studied as a case study. Based on the findings, the existence of various mental-memory manifestations derived from the history of the place, it is possible to improve the connection between the old core of the city with the contemporary structure by applying strategies such as: recreating old signs related to their historical position, adapting the appearance and function of the place, as well as creating silent spaces to create opportunities for a better understanding of the environment.
    Keywords: Sense of Place, historical memory, memory strings, gates, gates of Tabriz old city
  • Vahid Bahrami, Iraj Etessam *, Azadeh Shahcheragi Pages 133-148
    The successful evacuation of a building in a time of crisis accounts as one of the main elements of building resilience. The sustainable architecture of buildings against fire is regarded as the substructure of building resilience according to the Index Scale of "Sustainable Metropolises" since 2015. The present research method was based on the Structural Equation Analysis Procedure to collect data in questionnaire form as well as Likert Spectrum and conducted among the Commanders and Managers employed at Tehran Fire Department. The sample size was considered to be equal to 250 people based on the Cochran Formula. Research findings illustrate that understanding the components requires knowledge of "human behavior", "fire technologies", and "physical design" methods. The effective weights of the research showed that the movement for emergency evacuation of the building occurs through secondary behavioral components with a weight percentage of 0.92 through the micro-dimensions of "age and sex characteristics" followed by "technological fire alarm and extinguishing systems" with a weight of 0.91 in second place and "population concentration" with a percentage weight of 0.089 in third place. The results indicate that resilience of the physical structure of a building during a fire can be effective in successful evacuation.
    Keywords: Fire, Resilience, Emergency Exit, Burning
  • Amirhossein Moharrer, Majid Gholhaki *, Omid Rezaeifar, Ali Kheyroddin Pages 149-164

    The use of intelligent or adaptable materials and structures for the optimal use of materials and space is one of the new technologies that has recently become very popular in the construction industry of concrete structures. In this research, one of these technologies in the concrete industry was investigated. Samples containing piezoelectric aggregate (quartz) cause internal reactions by receiving a magnetic field during load application, which were studied in this study. The magnetic field affects the cement mortar containing piezoelectric aggregate. The compressive strength of mortar containing quartz aggregate and zeolite powder under magnetic field was significantly increased compared to the control sample which did not contain quartz aggregate and zeolite and without magnetic field. Compressive strength under magnetic field increased by 100% in some samples. The researchers also found that the interaction effect of increasing the replacement percentage of quartz and zeolite and applying a magnetic field had an optimal point. In most samples in this research, increasing the percentage of Quartz and zeolite or magnetic field, resulted in increase in compressive strength up to a point, however, after that optimum point it started to decrease.

    Keywords: Magnetic field, Quartz, Compressive strength, Cement paste, Zeolite, Piezoelectric
  • Zoya Sanati Masboughi * Pages 165-176
    Nowadays, in addition to the main method of diagnosis and treatment, modern physics findings are utilized to a greater degree as a complementary and alternative method in medicine. Classical or conventional medical knowledge, in terms of disease and treatment, can be regarded as knowledge which usually has a specialized view towards diseases. According to physical theories, electromagnetic fields exist and interact with inside and outside the human body resulting in significant effects on physical and chemical processes therein. Bio resonance knowledge is a general physical method used to diagnose and treat many diseases in medicine. Bio resonance uses natural vibrations (resonance) that are present in all plant and animal bodies and cells. Each cell vibrates at a specific frequency, and if the cell becomes ill, it will have a different frequency than its normal frequency. Using this principle and its related technologies, devices and tools have been developed that have brought new approaches to the diagnosis and treatment of diseases, which are briefly mentioned in the present paper. This treatment is part of quantum medicine emerging as technologies that have come to the forefront of medical science. Quantum medicine is a combination of classical medicine, ancient Chinese and Japanese medical knowledge, herbal medicine and quantum physics theories.
    Keywords: Classical Medicine, Complementary Medicine. Acupuncture points, Quantum Medicine, Bio resonance
  • Firouz Amiri *, Zeinab Kordi Pages 177-186
    In this research, the disentanglement conditions between the coated atom and its spontaneous emission in double- lambda quantum system was investigated. Initially, the entanglement increased due to the interaction between the laser fields and the four- level atom. This entanglement can be controlled by changing the intensity of the applied fields. By applying the two coupling fields, the system is entangled and the system would be disentangled with one coupling field and one probe field. The present research demonstrated that spontaneous emission by changing the population of atoms in the alignments is a good source of entanglement, but fields were manipulated in such a way that this entanglement was reduced by coherent trapping of the population for the atoms.
    Keywords: Entanglement, Closed-loop quantum system, Spontaneous emission, Reduced entropy
  • Esmaeil Shahriari *, Amin Motamedi Nasab Pages 187-200
    In this research, Un-doped zinc sulfide and copper doped thin films in concentrations of 3%, 4% and 7% were deposited on glass substrate by thermal evaporation method, followed by measuring and analyzing linear and non-linear optical properties of the prepared samples using Ultraviolet Visible spectrophotometry (UV-Vis), Photoluminescence (PL) and Z-scan device. The structural properties of the sample and quantitative analysis of data were examined using X-ray diffraction (XRD). Peaks resulted from charts showed that impurities in thin films of zinc sulfide did not led to a new phase in the samples, but relative intensity of peaks increased. Using measured data of the absorption spectrum, the absorption values and the nano-structured band gap of zinc sulfide and doped zinc sulfide with copper were calculated. The photoluminescence illustrated that with increasing concentrations of copper ions, PL intensity decreased. Non-linear optical measurements using continuous wave laser with wavelength of 532 nm for open and closed aperture showed that nonlinear absorption coefficient was positive for the zinc sulfide film and negative for zinc sulfide thin films with copper doped zinc. Furthermore, the refractive index and nonlinear absorption increase with increasing concentration.
    Keywords: Nanoparticles, Photoluminescence, Optical properties
  • Behnaz Kaleji *, Babak Khanbabaei, Misagh Kasayian Pages 201-211

    Shock ignition (SI) is one of the methods considered in the concept of inertial confinement fusion (ICF). This two-step ICF process separates fuel assembly and ignition, relaxing the driver requirements and promising high gains. In SI scheme, a strong spherical shock wave converging at the end of the initial laser pulse ignites the pre-compressed fuel. In shock ignition, when the hot spot pressure is much higher than the surrounding cold fuel pressure, the fuel structure is considered non-isobaric. In this research, ignition conditions and fuel efficiency in shock ignition method were investigated. Then, the fuel efficiency correlations of total fuel energy, fuel gain and hot-spot radius in a non-isobaric model of fuel assembly were improved and compared with the numerical results of deuterium-tritium (DT) homogeneous fuel in SI scenario. Calculations showed that the hot spot formation conditions depend on the hot spot density and the surrounding cold fuel. Furthermore, using the improved energy efficiency equation, the role of physical parameters such as fuel mass and different ratios of hot spot pressure to the surrounding cold fuel pressure in energy efficiency were investigated.

    Keywords: Inertial Confinement Fusion, Shock Ignition, Energy Gain, Hot-Spot
  • Abolfazl Darroudi *, Sara Enferadi Pages 213-224

    In this study, a vortex-liquid liquid micro-extraction method for concentrating low amounts of sulfide before measuring it with an ultraviolet-visible spectrophotometer is introduced. This method is based on the formation of methylene blue complex for selective and sensitive detection of sulfide ions. The procedure was to form a sulfide with N, N-dimethyl-p-phenylenediamine (DMPPDA) ligand in the presence of ferric chloride to produce methylene blue, a dye that was extracted into 1,2 dichloroethane organic solvent and measured at a maximum wavelength of 658 nm by an ultraviolet-visible spectrophotometer. The effect of effective parameters on the extraction of methylene blue complex including the type of extraction solvent, organic solvent volume, concentration of dimethyl-p-phenylenediamine (as a ligand), vortex time and speed of vortex agitator were investigated and optimized. Under optimal conditions, the proposed method was able to successfully detect sulfide ions in the range of 0.05 to 0.5 ng / ml. The detection limit obtained for sulfide in 3 sample measurements of the control sample was 0.018 ng / ml. In addition, the relative standard deviation for 5 measurements of the 0.05 ng / ml sulfide sample was 2.8%. The effect of several potentially disturbing ions was also investigated. This method was successfully used to determine the amount of sulfide in 3 water samples (tap water, groundwater and waste water).

    Keywords: microextraction, Vortex-assisted liquid, liquid Microextraction procedure, UV-VIS spectrophotometer, Determination of sulfide ion. Methylene blue