فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید بردخونی صفحات 9-29

    حوادث آبان ماه 1398 به علت افزایش ناگهانی نرخ بنزین توسط دولت به وقوع پیوست و باعث سلسله اتفاقاتی در کشور شد. اعتراضات، اغتشاشات، قطع شدن اینترنت از جمله سلسه اتفاقی بود که به وجود آمد.اتفاقاتی که پیامدهای اقتصادی و امنیتی برای کشور به همراه اشت. بنابراین هدف این تحقیق بررسی عوامل دخیل در اعتراضات و اغتشاشات کشور و به طور خاص حادثه آبان ماه 1398، و همچنین دلایل مهار این حوادث است و سپس ارایه پیشنهاداتی برای جلوگیری از این حوادث می باشد. بدین منظور از روش توصیفی تحلیلی بهره گرفته ایم. «وجود جریان تجدیدنظر طلب، وجود هواداران فعال اجتماعی، دخالت دولت های خارجی، ترور تقویمی، ناکارآمدی سیستم اجرایی و اداری کشور، احساس نا امیدی نسبت به بهبود اوضاع، وجود حاشیه نشین ها» دلایل اعتراضات و اغتشاشات و از جمله حوادث آبان ماه است. اما بازدارنده های درونی مانند اخلاق، وجدان و بازدارنده های بیرونی مانند مدرسه، خانواده و مسجد را می توان از دلایل مهار شورش ها دانست.

    کلیدواژگان: آبان ماه 1398، اعتراضات، اغتشاشات، اعتراضات بنزینی
  • هما خدادادی*، رضار شیخ، علی اکبر حسنی صفحات 30-44

    استان سمنان به دلیل شرایط اقلیمی متنوع، هم مرز بودن با استان مازندران و برخورداری از چشم انداز های اکولوژیک و جاذبه های تاریخی و توریستی راه های روستایی پرترددی دارد که از نظر معضل تصادفات جاده ای دارای شرایط حساسی هستند؛ بنابراین لزوم تحقیق و سرمایه گذاری در زیرساخت های روستایی استان سمنان برای بهبود ایمنی این راه های ضروری است. این تحقیق با بهره گیری از نظریه مجموعه راف به محققان این امکان را می دهد تا تصادفات را در ابعاد چندگانه آنالیز کنند و وقوع حادثه را، با ترکیب عوامل دخیل در آن، قاعده مند سازند. هدف از این پژوهش تشخیص الگوهای حادثه ساز و به کارگیری این الگوها در مدیریت عوامل مربوط است تا حذف و یا کاهش علل سانحه را در برنامه های عملیاتی خود مد نظر قرار دهند. با بهره گیری از مدل پیشنهادی، این امکان فراهم خواهد شد تا بروز سوانح در ابعاد چندگانه آنالیز شود و در نهایت، وقوع یک سانحه با ترکیب عوامل دخیل در آن قاعده مند گردد. برای این منظور، طیف جامعی از عوامل مبتنی بر ادبیات موضوع و نظرات خبرگان مرتبط با خودرو، راننده و محیط مدنظر قرار خواهد گرفت. سپس، داده های جمع آوری شده از کیفیت سوانح راه های روستایی استان سمنان مورد بررسی انجام خواهند شد. 

    کلیدواژگان: شناسایی الگو، نظریه مجموعه های راف، سیستم پشتیبان تصمیم گیری، راه روستایی
  • فرشید یغمایی*، رضا دارابی صفحات 45-74

    پژوهش حاضر بمنظور شناسایی مولفه های امنیت اقتصادی موثر در جهش تولید و اعتبارسنجی آن مبتنی بر روش شناسی آمیخته با رویکرد اکتشافی صورت گرفته است. جامعه آماری برای مرحله کیفی شامل اساتید دانشگاهی، مدیران خبره شرکت های شهرک صنعتی سمنان و مسیولین ارگانهای مرتبط می باشند. برای مرحله کمی، در برگیرنده کلیه مدیران و کارشناسان ارشد شرکت های یاد شده بوده است. نمونه آماری بخش کیفی با رویکرد هدفمند قضاوتی به تعداد 17 نفر و در بخش کمی به روش طبقه ای تصادفی به تعداد 335 نفر انتخاب گشت. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و در مرحله دوم پرسشنامه 67 سوالی می باشد که روایی آن به روش محتوایی و پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ (847/0) تایید گشت. تجزیه و تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون و داده های کمی به روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار Amos 26 انجام شده است. نتایج بخش کیفی نشان داد که مولفه های امنیت اقتصادی موثر در جهش تولید شامل سه حوزه رفتاری (محتوایی)، ساختاری و زمینه ای (محیطی) بوده اند که هرکدام نیز دارای زیر عواملی بوده اند. همچنین نتایج بخش تحلیل عامل تاییدی حاکی از آن است که مدل اندازه گیری هر یک از سه مولفه یاد شده از برازش بالایی برخوردار بوده اند. در بین مولفه های رفتاری امنیت اقتصادی، شاخص "فرهنگ مقاوتی تولید" با بار عاملی 982/0، در بین مولفه های ساختاری امنیت افتصادی، "نظام ها و نهادهای بسترساز تولید" با بار عاملی 980/0، و در بین مولفه های محیطی امنیت اقتصادی، "تهدیدات پیرامونی" با بار عاملی 970/0 بیشترین حمایت را از مولفه خود داشته اند.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، جهش تولید، تحلیل مضمون، تحلیل عامل تائیدی
  • حسین جیبا، محمد روحانی مقدم*، مریم آقایی صفحات 75-95

    سرقت یکی از جرایم فطری است و به دو دسته سرقت حدی و سرقت تعزیری تقسیم میشود. نوآوری که در این تحقیق انجام شده است بررسی هتک حرز در سرقت سنتی و سرقت اینترنتی میباشد که در تحقیقات د یگر به هیچ عنوان بررسی نشده است. مشکلات و ابهامات اساسی در سرقت سنتی و سرقت ای نترنتی را بررسی میکنی م. عنصر معنوی یاروانی جرم سرقت اینترنت ی نیز همانند سرقت سنت ی، قصد سارق در ربودن مال دیگریاست که شامل دو بخش سوءنیت عام و سوءنیت خاص م یشود. درباره عنصر قانونی این مطرح » سرقت اینترنتی « جرم، اگرچه در قوانین فعل ی ا یران سرفصل جداگانه ای با عنوان و همچنین » قانون جرایم رایانه ای « نشده است، ولی با کم ی تامل مصادیق آن را باقوانین مربوط به سرقت های فی زیکی می توان تطبیق داد. مهمترین صراحت قانونی دراین باره، ماده 12 قانون جرایم رایانه ای است که از راه آن م ی توان به جرم انگاری سرقت های اینترنتی پرداخت.

    کلیدواژگان: سرقت سنتی، سرقت اینترنتی، هتک حرز، عنصرقانونی، عنصر معنوی
  • محمدرضا ناظمی*، سید شجاع الدین قاسمی صفحات 96-121
    زمینه وهدف

    اعمال نظارت و مراقبت موثر برکارکنان یکی از نکات مهمی است که فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) برای به حداقل رساندن ارتکاب جرایم و تخلفات در بین کارکنان ناجا به آن اشاره و تاکید داشته اند، که این امر برکات و منافع سازمانی و فردی فراوانی در پی دارد، فرماندهان و مدیران نقش اساسی و مهمی در سالم سازی نهاد ناجا و کاهش حجم جرایم کارکنان دارند، این پژوهش با هدف شناسایی و شناخت نقش های فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی در کاهش جرایم کارکنان انجام شد، پژوهشگر در این پژوهش به دنبال آن است تا ضمن شناسایی، اولویت بندی هریک از نقش های مراقبتی، ممانعتی و مقابله ای توسط فرماندهان را مورد تبین قرار دهد پژوهش کابردی حاضر از منظر روش شناختی در دسته پژوهش های کیفی و با روش نمونه گیری غیرتصادفی و به صورت هدفمند انجام و از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته برای بدست آوردن داده ها استفاده شده است در این راستا با 10 نفر از فرماندهان و مدیران خبره و با تجربه که در زمینه صیانت و پیشگیری از جرایم کارکنان دارای سابقه مدیریتی و اجرایی بودند تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد با توجه به نقش های پیشگیرانه در بین فرماندهان و مدیران، نقش مراقبتی بیش از همه نقش ها مورد تاکید قرار گرفته است و سپس نقش ممانعتی و در نهایت کمترین تاکید بر نقش مقابله ای بوده است.

    کلیدواژگان: نقش، پیشگیری، مراقبتی، ممانعتی، مقابله ای
  • بهروز ارسطو، احسان کاشی*، مهری شهریاری صفحات 122-142

    یکی از شایع ترین دلایل تصادفات جاده ای عدم توجه به علایم راهنمایی و رانندگی و رفتار پرخطر رانندگان است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل جمعیت شناختی را بر میزان درک علایم راهنمایی و رانندگی و نحوه رفتار رانندگان است. داده های پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه بین نمونه ای از رانندگان شهر سمنان جمع آوری و با نرم افزار SPSS تحلیل شدند و نتایج نشان داد تاثیر جنسیت، وضعیت تاهل، تصادف داشتن و نوع خسارت، سن راننده، وضعیت شغلی، میزان تحصیلات، تجربه رانندگی بر درک علایم راهنمایی و رانندگی تاثیر معناداری دارد. درحالیکه تاثیر میزان درآمد و تعداد تخلفات بر درک علایم ترافیکی معنادار نبود. نتایج بررسی تاثیر عوامل جمعیت شناختی و میزان درک از علایم راهنمایی و رانندگی بر نوع رفتار رانندگان نشان داد متغیرهای جنسیت، میزان تحصیلات، سالهای تجربه رانندگی معنادار نبوده و تعداد تخلفات، میزان درک علایم رانندگی، وضعیت شغلی، وضعیت تاهل و میزان درآمد بر نوع رفتار (پرخطر/کم خطر) رانندگان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: عوامل جمعیت شناختی، علائم راهنمایی و رانندگی، رفتار رانندگان
|
  • hamid bordekhooni* Pages 9-29

    The incidents of November 2019 occurred due to the sudden increase in gasoline prices and caused a series of incidents in the country. The incidents that had economic and security consequences for the country. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors involved in the rebellion and protests in the country, in particular the November incident, as well as the reasons for controlling these incidents. For this purpose, we have used the qualitative-analytical method. "Existence of the revisionist current, the existence of socially active supporters, the intervention of foreign governments, the inefficiency of the executive and administrative system of the country, the feeling of despair over the improvement of the situation, the existence of marginalized population" are the reasons for rebellion and protests. But internal deterrents such as morality, conscience and external deterrents such as school, family and mosque can be considered as reasons for controlling protests.

    Keywords: November 2019, Protests, Rebellion, Gasoline protests
  • homa khodadadi *, reza sheikh, aliakbar hasani Pages 30-44

    Semnan province, due to its diverse climatic conditions, being bordered by Mazandaran province and having ecological landscapes and historical and tourist attractions, has busy rural roads that are sensitive to the problem of road accidents; Therefore, the need for research and investment in rural infrastructure in Semnan province to improve the safety of these essential roads. set. Using Ruff set theory, this research allows researchers to analyze accidents in multiple dimensions and regulate the occurrence of an accident by combining the factors involved. The purpose of this study is to identify accident-causing patterns and use these patterns in the management of related factors to consider eliminating or reducing the causes of accidents in their operational plans. Using the proposed model, it will be possible to analyze the incidence of accidents in multiple dimensions and finally, the occurrence of an accident by combining the factors involved in it will be regular. For this purpose, a comprehensive range of factors based on the literature and opinions of experts related to the car, driver and environment will be considered. Then, the collected data on the quality of rural road accidents in Semnan province will be studied. 

    Keywords: pattern identification, rough set theory, decision support system, rural road
  • Farshid Yaghmaei *, Reza Darabi Pages 45-74

    This study aimed to identify the components of economic security affecting the production surge and validate them based on the exploratory mixed methodology. The statistical population for the qualitative stage consisted of university professors, expert managers of companies in Semnan Industrial Town and officials of relevant organizations. For the quantitative stage, the population consisted of all the managers and senior experts of the said companies. The statistical sample of the qualitative section was determined as 17 people using the purposive judgmental sampling method, while that in the quantitative section was determined as 335 people using the stratified random sampling method. The data collection tools in the first stage included semi-structured interviews conducted with experts, whereas a 67-item questionnaire was employed in the second stage, the validity of which was confirmed by the content validity method and the reliability of which was confirmed by Cronbach's alpha (0.847). Qualitative data were analyzed using the thematic analysis method while quantitative data were analyzed using the confirmatory factor analysis method in Amos 26. The results of the qualitative section showed that the components of economic security affecting the production surge included three behavioral (thematic), structural and contextual (environmental) domains, each of which had sub-factors as well. Moreover, the results of the confirmatory factor analysis section indicated that the measurement model of each of the three mentioned components had a good fit. The indicators which had the highest rates of support for their components were the "production resistance culture" indicator among the behavioral components of economic security with a factor loading of 0.982; the "production underlying systems and institutions" indicator among the structural components of economic security with a factor loading of 0.980; and the "peripheral threats" indicator among the environmental components of economic security with a factor loading of 0.970.

    Keywords: Economic Security, Production Surge, Thematic Analysis, Confirmatory Factor Analysis
  • Hussein Jiba, mohammd Rohanimoghadam *, Maryam Aghaei Pages 75-95

    Robbery is one of the indigenous crimes and is divided into two categories: Haddock theft and Taizari theft. The innovation in this research is the investigation of traditional hack and web robbery that has not been investigated in other research. We look at the underlying problems and ambiguities in traditional and Internet theft. The spiritual or psychological element of cybercrime, like traditional robbery, is the attempted robbery of another item, which includes two parts: general and specific. Regarding the legal element of this crime, although there are no separate headings in the current Iranian law on "cyber theft", it may be slightly supplemented by the provisions of the "Cybercrime Law" and the laws governing physical theft. . The most important legal provision in this regard is Article 2 of the Code of Cybercrime, which can be used to circumvent cybercrime.

    Keywords: Traditional Theft, Internet Theft, Harassment, Legal Element, Spiritual Element
  • mohammad nazemi *, seyed shojaodin ghasemi Pages 96-121

     Effective monitoring and care of staff is one of the important points that the Commander-in-Chief of the Armed Forces (Mudzalah Al-Aali) has pointed out and emphasized in order to minimize the commission of crimes and violations among NAJA staff, which is a blessing and organizational, social and There are many individuals, commanders and managers have an essential role in sanitizing the NAJA and reducing the volume of staff crimes. This study was conducted to identify and recognize the roles of commanders and managers of law enforcement in reducing staff crimes, the researcher in this study Seeks to identify, prioritize, and explain each of the watchdog, deterrence, and confrontational roles by commanders. The present applied research from a methodological point of view in the category of qualitative research with non-random sampling method and purposefully conducted and semi-structured interview tools to obtain data has been used in this regard with 10 commanders and expert managers and with Experience in the field of protection and crime prevention of employees with managerial and executive experience has been done to achieve theoretical saturation of the interview. Results and conclusions The results show that due to preventive roles among commanders and managers, the role of care has been emphasized more than all other roles and then the role of prevention and finally the least emphasis has been on the coping role.

    Keywords: role, care, prevention, coping
  • Behruz Arastoo, ehsan kashi *, MEHERI SHAHRIARI Pages 122-142

    One of the most common causes of road accidents is a lack of attention to traffic signs and high-risk behavior of drivers. The purpose of this study is to investigate the effect of demographic factors on the perception of traffic signs and drivers' behavior. Research data were collected by distributing a questionnaire among a sample of drivers in Semnan and analyzed by SPSS software and the results showed that the effect of gender, marital status, accident and type of damage, driver age, employment status, level of education, driving experience has a significant effect on perception of traffic signs. However, the effect of income and number of violations on the perception of traffic signs was not significant. The results of the study of the effect of demographic factors and perception of traffic signs on the type of drivers' behavior showed that variables of gender, education, years of driving experience were not significant and the number of violations, perception of driving symptoms, employment status, marital status and income The type of behavior (high-risk / low-risk) drivers is influential.

    Keywords: Demographic factors, Traffic signs, Driver behavior