فهرست مطالب

دانش انتظامی سمنان - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1402)

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، زهرا شمسی زاد، معصومه حاجی مطلبی، کاظم قهرمانلوالستی صفحات 8-30

    پیشگیری از جرم شامل کلیه فعالیت هایی است که به توقف یا کاهش جرم به عنوان یک پدیده اجتماعی کمک می کند. این فعالیت ها توسط همه بازیگرانی که احتمالا نقش پیشگیرانه ایفا می کنند. پیشگیری موثر مستلزم همکاری بازیگران در سیستم قضایی با سایر بخش ها برای رسیدگی به علل ریشه ای اختلافات و جلوگیری از جرم (با رعایت موازین شرعی، قانونی، حقوق بشری) است. با این پیش فرض می توان گفت نقش پلیس در سیاست جنایی پیشگیرانه به عنوان بازوی اجرایی غیر قابل انکار است که به استناد تحقیقات اثبات شده علمی موفقیت در این فرآیند مشروط به مشارکت فراگیر مردم محور است. در این جستار مروروی با رویکردی توصیفی تحلیلی و بکارگیری روش اسنادی و کتابخانه ای در پی آن هستیم بدین سوال پاسخ دهیم: علی الاصول سیاست جنایی پیشگیرانه مبتنی بر محوریت مردمی در زمان اجرا توسط ضابطین من جمله پلیس اثر گذار است یا خیر؟ با توجه به مطالعات علمی انجام گرفته در این خصوص می توان گفت: سیاست جنایی پیشگیرانه بدون مشارکت مردم در هر مرحله حتی مرحله اجرا محکوم به شکست عملی است. می توان با تقویت پلیس محلی و سازمان های مردم نهاد از این شکست حتمی گریخت.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، پیشگیری از جرم، پلیس، دستگاه عدالت کیفری
  • عبدالله عمادی* صفحات 31-53
    زمینه و هدف

    تامین امنیت اخلاقی توسط پلیس، با مناقشاتی روبرو بوده که عملکرد و کارایی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این امر مستدعی است مداخلات در جرایم اخلاقی به صورت موثر و تخصصی انجام شود و مداخله گران، به حیطه اخلاقیات و برخورد متناسب با آنها تسلط داشته باشند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد نقش اقناعی پلیس امنیت اخلاقی در مواجهه با متخلفان، جهت افزایش عملکرد و کارایی آن است.

    روش

    تحقیق از نوع کیفی و اسنادی، زمینه ای یا داده بنیاد است. جامعه آماری آنرا کارشناسان امنیت اخلاقی تشکیل دادند که به صورت هدفمند تا حد اشباع، 28 نفر انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاری محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از کدگذاری باز، مقوله ای و انتخابی استفاده شده است.

    یافته ها

    با کدگذاری بر 129 مفهوم، 5 مقوله و 21 زیرمقوله حاصل گردید که در قالب ابعاد پنجگانه مدل نقش اقناعی پلیس امنیت اخلاقی و بر محور مقوله «اقناعگری پلیس» یا «پلیس اقناعگر» تنظیم شده اند. این ابعاد عبارتند از: «مولفه های اقناعگری» ، «منابع اقناعگری» ، «زمینه های اقناعگری» ، «راهکارهای اقناعگری» ، «چالشها و موانع اقناعگری».

    نتیجه گیری

    بر اساس مدل اقناعگری پیشنهاد شد ساختار و عملکرد پلیس امنیت اخلاقی بر اساس نقش اقناعی مورد طراحی و بازنگری قرار گرفته و به عنوان یکی از پلیس های تخصصی کشور در قالب تشکیلات پلیس امنیت فرهنگی فعالیت نماید. همچنین به نیروهای موجود مهارت اقناعگری آموزش داده شده و بر اساس پنج سبک پلیس اقناعگر، گزینش جدید صورت گیرد.

    کلیدواژگان: «امنیت اخلاقی»، «پلیس امنیت اخلاقی، اقناعگری
  • بنیامین طاهری*، امیرحسین هراتی زاده صفحات 54-82

    در املاک مشاعی گاه ممکن است یکی از شرکا به نحو غیرقانونی و بدون اذن، به سهم سایر مالکین تجاوز نموده و آن را به تصرف خود در آورد. در اینصورت هریک از مالکین به تنهایی می تواند با اثبات غیرقانونی بودن و بدون اذن بودن تصرف، تقاضای خلع ید متصرف را از دادگاه داشته باشد که این امر معمولا در قالب دو دعوای خلع ید و وضع ید صورت می پذیرد. در دعوای خلع ید املاک مشاع، ملک پس از خلع ید به وضع ید محکوم له داده نمی شود چراکه در ملک مشاع، تمامی مالکین در جز به جز مال، مالکیت مشترک دارند و حکم به وضع ید و تصرف یکی از مالکین، خواه ناخواه سبب تصرف در حقوق سایر شریکان خواهد بود که این مسیله خلاف موازین حقوقی و شرعی است. این مسیله سبب شده است که برخی حقوقدانان با فرض اینکه دعوای وضع ید قابلیت اجرایی ندارد، اساسا چنین دعوایی را غیرقابل استماع بخوانند و با قرار عدم استماع اقدام به رد دعوای وضع ید نمایند. در این نوشتار با بررسی آرای قضایی و تشریح حقوقی ادله استنادی قضات و حقوقدانان در خصوص مسموع یا غیر مسموع بودن دعوای وضع ید، به اثبات این امر می پردازیم که عدم قابلیت اجرایی یک رای، تلازمی با قابلیت استماع آن ندارد و دعوای وضع ید همانند سایر دعاوی قطعی غیرقابل اجرا، قابل استماع خواهد بود. سپس با مقایسه دعوای خلع ید و وضع ید با یکدیگر، به تبیین تفاوت ها و آثار منحصر به فرد آنها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اشاعه، خلع ید، ادله اثبات، نظم عمومی، نظم اجتماعی
  • عاطفه اعوانی*، کاظم قهرمانلوالستی، فاطمه زهرا اربعه صفحات 83-100
    یکی از معضلات امروز جامعه کودکان کار یا خیابانی هستند که متاسفانه بخاطر حل شدن مقطعی برخی از مشکلات کودکان کار توسط ارگان های دولتی و سازمان های مردم نهاد و عدم مشاهده عمق و شدت این موضوع تعداد کودکان کار روز به روز در حال افزایش است و در بسیاری از موارد به این دلیل که اغلب این کودکان هیچ گونه ثبت هویتی ندارند نمی توان آمار دقیقی از تعداد این کودکان ارایه داد. در این مقاله پی آن هستیم که در یابیم علی الاصول مهم ترین آسیب ها و اقدامات صورت گرفته در خصوص کودکان کار چیست؟ امروزه در نتیجه توسعه فضای مجازی مفهوم جدیدی از کودکان کار اینستاگرامی شکل گرفتند که این کودکان توسط والدینشان به کار گرفته می شوند تا از طریق به نمایش گذاشتن جنبه های مختلف زندگی شان سودآور باشند. به منظور حمایت از کودکان کار و برای جلوگیری از بزهکاری و بزه دیدگی این کودکان لازم است قوانین جدیدی با ضمانت اجراهای قوی و کارامد تصویب شوند. در ادامه مقاله راهکارهایی برای کمک به این کودکان و حل این بحران بیان شده است.
    کلیدواژگان: اطفال، نوجوانان، آسیب ها، کودک آزای
  • سروش حاجی حسنی*، احسان کاشی صفحات 101-114

    در کشورهای توسعه یافته جهان ، عابر پیاده و پیاده گرایی، اولویت اول را در طراحی و سیاست گذاریهای مربوط به آن دارند. به همین جهت پیاده رو ها و خطوط عابر پیاده باید محیطی برای حرکت بی دغدغه و راحتی تردد افراد در آن مد نظر قرار گیرد. طبق گزارش جهانی وضعیت ایمنی راه در سال 2015 ، بیش از 2/1 میلیون نفر هر سال در تصادفات جاده ای جهان کشته می شوند و تصادفات یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی راهکارهای نوین ایمن سازی گذرگاه های عابرین پیاده می باشد. با مرور مقالات و روش هایی که در گذشته انجام شده و راهکارهای پیشنهادی از قبیل ایجاد حفاظ نوری در خط کشیهای عابرپیاده ، تابلوها و چراغهای راهنمایی ،چراغهایی که به وسایل نقلیه هشدار عبور عابر پیاده را میدهد، خط کشیهای عابرپیاده به صورت پلکانی، ایجاد پلهای زیرگذر عابر پیاده درگذرگاه های با حجم عبوربالای عابرپیاده ، حذف عوامل مسدود کننده میدان دید ، ایجاد خط کندرو در مسیر ، همچنین با بررسی عوامل خطر آفرین حوادث ترافیکی، نقاط حادثه خیر عابرین پیاده و نقش پلیس در اجرای قانون به بررسی مشکلات ترافیکی و کاهش صدمات جانی پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: عابر پیاده، گذرگاه ها، ایمنی، وسایل نقلیه، حوادث ترافیکی
  • زهرا شمسی زاد*، محمد روحانی مقدم صفحات 115-135

    در همه دوران ها مالکیت افراد نسبت به اموال یک موضوع مهم و حساس بوده است. بدون تردید همه خواستار احترام به حقوق مالکیتی خود بودند و البته همیشه هم افرادی هستند که این حقوق را نادیده می گیرند و مرتکب سرقت می شوند که اتفاقا در تمامی نظام های حقوقی جرم انگاری شده است. در نظام اسلامی سرقت تحت دو عنوان «حدی» و «تعزیری» آمده است، جایگاه انگیزه در این عناوین مجرمانه تا حدودی علیرغم یکی بودن دارای تفاوت با هم است. در مقاله حاضر با رویکردی توصیفی و تحلیلی با روش اسنادی و کتابخانه ای در پی یافتن پاسخی مناسب برای این سوال هستیم آیا انگیزه مجرمانه در سرقت های حدی و تعزیری با هم تفاوت دارد یا خیر؟ به نظر می رسد برخی مصادیق عنصر مادی در سرقت حدی در عنصر معنوی آن مستقیما تاثیر گذار باشد، نتیجتا در نوع جرم و میزان مجازات اثر گذار است. نتیجتا یافته های پژوهشی نشان می دهد برخی از مصادیق مادی سرقت حدی کاملا در تعیین جایگاه انگیزه یا معادل همان عنصر روانی جرم موثر بوده که می تواند حتی در نوع سرقت و مجازات اثر مستقیم داشته باشد.

    کلیدواژگان: جرم، سرقت، حدی، تعزیری، انگیزه
|
  • MohammadReza Mousavifard *, Shamcizad Zahra, Massoumeh Hajmotallebi, Kazem Ghahramanlo Alasty Pages 8-30

    Crime prevention includes all activities that help stop or reduce crime as a social phenomenon. These activities are carried out by all actors who are likely to play a preventive role. Effective prevention requires the cooperation of actors in the judicial system with other sectors to address the root causes of disputes and prevent crime (by observing Sharia، legal، and human rights standards). With this premise، it can be said that the role of the police in preventive crime policy as an executive arm is undeniable، and based on proven scientific research، success in this process is conditional on the inclusive participation of the people. In this review، with a descriptive، analytical approach and the use of documentary and library methods، we seek to answer this question: Is the principle of preventive criminal policy based on people-centeredness effective when implemented by law enforcement officers، including the police? According to the scientific studies conducted in this regard، it can be said: preventive criminal policy without people's participation in every stage، even the implementation stage، is doomed to practical failure. It is possible to escape from this inevitable failure by strengthening the local police and non-governmental organizations.

    Keywords: Criminal Policy, Crime Prevention, Police, Criminal Justice System
  • Abdollah Emadi * Pages 31-53
    Background and purpose

    The provision of moral security in front of the police has a controversial effect on its performance and capabilities. This calls for interventions in moral crimes to be carried out in an efficient and specialized manner, and for the intervention team to be sufficiently knowledgeable about the issue of community ethics and interact with them accordingly. The current research aims to identify the dimensions of the persuasive role of the moral security police in dealing with criminals, which leads to improving the performance and efficiency of the moral security police.

    The method

    the search is of the type "Qualitative approach"and Grounded Theory. The statistical community for this research is made up of ethical security experts who were selected in a purposeful way until reaching the saturation point, which is 28 people. To collect the data, I conducted a semi-structured interview before the researchers, and employed the open، qualitative and selective coding for data analysis.

    Results

    During the analysis of 129 concepts, the theme of obtaining 5 categories and 21 subcategories, the theme of the arrangements in the form of five dimensions for the persuasive role of the moral security police and based on the category of "conditional persuasion" or "the persuasive police". Among these dimensions: "components of persuasion", "sources of persuasion", "domains of persuasion", "solutions of persuasion", "challenges and obstacles of persuasion".

    Conclusion

    Based on the model of persuasion that was obtained, the theme of decision proposal and structural review and performance of moral security police is based on persuasion, and it should work as one of the specialized police agencies in the country in the form of cultural police. security police organizations As well as teaching the existing forces the skills of persuasion, the new selection must be made based on the five persuasive police methods.

    Keywords: moral security, moral security police, persuasion
  • Benyamin Taheri *, Amirhossein Haratizadeh Pages 54-82

    In communal property, one of the partners may illegally and without permission encroach on the share of other owners and take it over. In this case, each of the owners alone can request the eviction of the occupier from the court by proving that the occupation is illegal and without permission, which is usually done in the form of two lawsuits, eviction and eviction. In the case of expropriation of joint property, the property is not transferred to the convict after expropriation, because in joint property, all the owners have joint ownership, except for the property, and the order to dispose of and seize one of the owners, whether he wants it or not, causes It will be usurping the rights of other partners, which is against the legal and Shariah standards. This problem has caused some lawyers, assuming that the lawsuit is not enforceable, basically consider such a lawsuit unhearable and reject the lawsuit by ordering no hearing. In this article, by examining the judicial opinions and explaining the legal arguments cited by judges and jurists regarding the admissibility or inadmissibility of a court case, we will prove that the non-enforceability of a decision is not related to its ability to be heard, and the court case is similar to Other definitively unenforceable claims will be subject to hearing. Then, we will explain the differences and their unique effects by comparing the lawsuits of disposing of and putting on with each other.

    Keywords: Dissemination, dispossession, Evidence, public order, Social Order
  • Atefeh Avani *, Kazem Ghahramanlo Alasty, Fatimah Zahra Arabe Pages 83-100
    One of the problems of today's society is child labor or street children, which unfortunately due to the partial resolution of some problems of child labor by government bodies and NGOs and the lack of observation of the depth and severity of this issue, the number of child laborers is increasing day by day, and in many cases, because most of these children do not have any registration of identity, it is impossible to provide accurate statistics of the number of these children. In this article, we're going to look at what are the most important injuries and actions taken in child labor? Today, as a result of the development of cyberspace, a new concept of children working on Instagram has emerged that these children are used by their parents to be profitable by showing different aspects of their lives.In order to protect child labor and to prevent delinquency and delinquency, new laws must be passed with guarantees of strong and efficient implementation.The following article describes ways to help these children and solve this crisis.
    Keywords: children, Adolescents, injuries
  • Soroush Hajihasani *, Ehsan Kashi Pages 101-114

    In the developed countries of the world, pedestrians and pedestrianism have the first priority in the design and related policies. For this reason, sidewalks and pedestrian lanes should be considered an environment for carefree and easy movement of people. According to the global road safety report in 2015, more than 1.2 million people are killed in road accidents in the world every year, and accidents are one of the main causes of death in the world. The purpose of this research is to investigate new solutions for securing pedestrian crossings. By reviewing the articles and methods that have been done in the past and suggested solutions such as creating light protection in pedestrian crossings, signs and traffic lights, lights that warn vehicles of pedestrian crossing, stepped pedestrian crossing crossings, creating underpass bridges. Pedestrians in crossings with a high volume of pedestrian traffic, removing the factors blocking the field of view, creating a cross lane on the route, also by examining the risk factors of traffic accidents, pedestrian accident points and the role of the police in law enforcement to investigate traffic problems and reduce casualties. have paid.

    Keywords: Pedestrian, crossings, Safety, vehicles, traffic accidents
  • Shamcizad Zahra *, Mahammad Rohani Moghadam Pages 115-135

    In all eras, people's ownership of property has been an important and sensitive issue. Undoubtedly, everyone wanted to respect their property rights, and of course there are always people who ignore these rights and commit theft, which by the way is criminalized in all legal systems. In the Islamic system, theft is under two headings, "Hadi" and "Taziri". It has been said, the position of motivation in these criminal titles is somewhat different despite being the same. In this article, with a descriptive and analytical approach, we seek to find a suitable answer to this question: Is the criminal motive different in hadi and taziri thefts? It seems that some examples of the material element in Hadi theft have a direct effect on its spiritual element, and as a result, it has an effect on the type of crime and the amount of punishment. As a result, the research findings show that some of the material examples of theft have been completely effective in determining the location of the motivation or the equivalent of the psychological element of the crime, which can even have a direct effect on the type of theft and punishment.

    Keywords: Crime, Theft, punishment, Motive, guilty