فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 6 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا جمالی، حسین خلیفه صفحات 1-35

    در دهه اخیر مسیله تصادفات جاده ای در ایران از اهمیت خاصی برخوردار شده است به طوریکه بسیاری از سازمان ها کوشیده اند با ترسیم یک نظام جامع سرمایه های سه گانه سازمانی را متمرکز بر اهداف راهبردی تعین کرده مسیله تصادفات نه تنها در ایران بلکه در استان بوشهر به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی عمومی در حال بررسی بوده است. لذا با توجه به این مهم هدف تحقیق حاضر "شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر تصادفات جاده ای استان بوشهر" با تمرکز بر نقش عوامل سه گانه موثر بر تصادفات جاده ای شامل عوامل انسانی، راه و وسیله نقلیه سهم هریک از عوامل بود. روش اجرای تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کل داده های مربوط به تصادفات رخ داده در سال 1389 حاصل از فرم کام است . همچنین برای رتبه بندی هریک از عوامل موثر در تصادفات جاده ای از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که سهم عامل انسانی در تصادفات جاده ای استان بوشهر با 54% در رتبه نخست بوده است. در حالیکه نقش عامل راه با 45% و وسیله نقلیه با 1% در رتبه های بعد قرار می گیرند. همچنین زیر معیارهای "عجله و شتاب بی مورد" در عامل انسانی ، "نقص علایم عمودی" در عامل راه و بالاخره "سایر نقایص (مانند: نقص در کمربند ایمنی، نقص و یا فقدان آینه ها، نقص شیشه های خودرو، نقص علایم هشدار دهنده، نقایص فنی موتوری خودرو و...)" در عامل وسیله نقلیه دارای بیشترین سهم در ایجاد تصادفات جاده ای در محورهای ارتباطی استان بوشهر بوده اند. همچنین نوع دیگر طبقه بندی توصیفی داده های تصادفات جاده ای بر حسب عوامل محیطی مانند ماه تصادف، روز تصادف، وضعیت روشنایی، نحوه برخورد، موقعیت تصادف، کاربری محل تصادف انجام و مورد بررسی قرار گرفت. در پایان پیشنهادهای لازم جهت کاهش تصادفات جاده ای در استان بوشهر ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، عامل انسانی، عامل وسیله نقلیه، استان بوشهر
  • شهرام محمدخانی، مسعود اسدی صفحات 36-59
    هدف

    مصرف مواد غیرقانونی توسط نوجوانان، یکی از مهم ترین چالش های روانی اجتماعی جوامع امروزی است که مشکلات فرهنگی، اجتماعی، بهداشتی و روانشناختی متعددی را ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع مصرف مواد در نوجوانان استان بوشهر انجام گرفت.

    روش

    نمونه ی مورد بررسی شامل 1006 نفر (414 دختر و 592 پسر) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه های شیوع مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر بر روی آن ها اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون خی تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که کدیین، مواد نیروزا، قرص اکس، ترامادول و حشیش به ترتیب شایع ترین مواد مورد مصرف در بین دانش آموزان مورد مطالعه بودند. نتیجه آزمون خی دو نشان داد که بین سن، پایه تحصیلی، تحصیلات والدین، شغل مادر و سابقه مصرف مواد مخدر در خانواده و مصرف تریاک، شیره، گراس، هرویین، حشیش، شیشه، کراک، قرص اکس، ریتالین، کدیین، ترامادول و مواد نیروزا در نوجوانان رابطه معنادار وجود دارد. همچنین ارتباط معناداری بین جنسیت و مصرف تریاک، شیره، حشیش و کراک، معدل تحصیلی و مصرف تریاک، شیره، گراس، هرویین، حشیش، شیشه، کراک، قرص اکس، ریتالین، کدیین، ترامادول و مواد نیروزا و شغل پدر و مصرف هرویین، حشیش، شیشه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که درصد قابل توجهی از نوجوانان بوشهری انواع مختلف مواد را تجربه کرده اند. بنابراین، برنامه های پیشگیرانه و انتظامی باید این گروه در معرض خطر را هدف قرار دهند. با توجه به این نتایج محدود کردن دسترسی نوجوانان به مواد مخدر، ارایه اطلاعات صحیح، اصلاح نگرش های نادرست و آموزش والدین می تواند در پیشگیری از مصرف مواد در نوجوانان مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: همه گیر شناسی، مصرف مواد، عوامل جمعیت شناختی، نوجوانان
  • غلامرضا جعفری نیا، فاطمه کرمپور صفحات 61-76

    تحقیق حاضر که به منظور بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش جوانان به قاچاق کالا در شهرگناوه انجام شده است ، پس از مروری برمطالعات پیشین و مرور مبانی نظری تحقیق سپس فرضیات آن تدوین گردید و سپس اطلاعات مورد نیاز جهت آزمون این فرضیات از طریق پرسشنامه از یک نمونه 3980 نفری از جوانان شهر گناوه 350 نفر را به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند ، جمع آوری گردید و با استفاده از روش های آمار توصیفی مانند جداول یک بعدی توزیع فراوانی ، درصد ، میانگین ، انحراف استاندارد و هم چنین روش های آمار استنباطی مانند ضرایب همبستگی پیرسون ، و اسپیرمن و تحلیل کواریانس و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند که نتایج آن عبارتند از:با توجه به نتایج بدست آمده همه فرضیات پژوهش حاضر تایید شده است به عبارتی وضعیت اشتغال ، گروه دوستان، فقر مادی ، تحصیلات، تحصیلات والدین ، سن، درآمد ماهیانه خانواده) در گرایش جوانان به قاچاق کالا موثر است . همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیرهای (خانواده ، دوستان ، سکونت ، سازمان) بطور کلی 358/0 متغیر وابسته را تبیین می کنند . تحلیل مسیر نیز نشان داد که متغیرهای  دوستان ، سازمان ، خانواده ،سکونت در کل 64/1 از واریانس متغیر وابسته را به صورت مستقیم و غیر مستقیم تبیین می کند

    کلیدواژگان: قاچاق، جوانان، کالا، فقر، گناوه
  • لاله هژبریان، رحیم قاسمیه، فتح الله بحرینی صفحات 78-103

    امروزه، موتورسیکلت به یک وسیله رفت و آمد شهری تبدیل شده است که سهم قابل توجهی از جا به جایی ها را به عهده دارد. در ایران دومین دلیل مرگ در بین تمام حوادث، تصادف موتورسوار است. استفاده از موتورسیکلت دراستان بوشهر دارای سابقه ای معادل ورود این وسایل نقلیه به کشور می باشد. هدف این مطالعه بررسی نگرش رانندگان موتورسیکلت شهر بوشهر نسبت به سرعت و استفاده از کلاه ایمنی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده می باشد.مطالعه از نوع توصیفی مقطعی و تعداد نمونه 342 موتورسوار حادثه دیده استان بوشهر بودند. اطلاعات با مراجعه مستقیم به موتورسواران و از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. نمونه های مورد بررسی به صورت تصادفی انتخاب گردید.یافته های تحقیق نشان می دهد که بین سن موتورسواران و تخلفات آنها رابطه معناداری وجود دارد. به عبارتی هر چه سن موتورسواران کمتر باشد تخلفات در بین موتورسواران افزایش می یابد. جوانان در سنین 18 تا 22 سالگی بیشتر در معرض خطرهستند. هم چنین نتایج نشان داد که در برنامه های آموزشی ارتقادهنده استفاده از کمربند ایمنی و کنترل سرعت، تیوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان الگوی نظری برای پیش بینی به کار رود.

    کلیدواژگان: موتورسیکلت، تخلفات موتورسواران، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتار درک شده
  • حجت الله مرادی پردنجانی، سید یعقوب حسینی، احمد خواجه صفحات 105-125

    این مقاله درصدد است تا مهمترین عوامل موثره در توسعه مشارکت شهروندان بوشهری را با نیروی انتظامی از دیدگاه شهروندان و کارشناسان نیروی انتظامی استان مورد بررسی قرار دهد. طرح آن از توصیفی بوده که به روش پیمایشی و با هدفی کاربردی انجام گرفته است. برای اندازه گیری عوامل موثره در گرایش های مشارکتی شهروندان نیز از دو پرسش نامه(ویژه شهروندان و کارشناسان نیروی انتظامی) استفاده شده است. جامعه آماری آن را کلیه شهروندان و کارشناسان نیروی انتظامی استان بوشهر تشکیل می دهد که از میان آنها به ترتیب تعداد 1143 و 147 نفر به صورتی تصادفی و با روش طبقه ای و چند مرحله ای انتخاب شدند. داده های به دست آمده نیز با استفاده از تحلیل رگرسیون و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برخی از یافته های آن به شرح زیر می باشد: تنها 33 درصد از تغییرات مربوط به مشارکت شهروندان استان بوشهر با نیروی انتظامی با متغیرهای مسیولیت پذیری، سابقه مشارکتی، رضایت از خدمات و عملکرد نیروی انتظامی، احساس امنیت اجتماعی و اعتماد اجتماعی توضیح داده می شود و بقیه تغییرات مربوط به گرایش های مشارکتی شهروندان با متغیرهای دیگری تبیین می شود. از دیدگاه کارشناسان نیز مسیولیت پذیری؛ قانون مداری؛ رضایت از خدمات و عملکرد نیروی انتظامی؛ مهمترین عوامل و اعتماد اجتماعی؛ احساس امنیت؛ سابقه مشارکتی؛ ارتباطات اجتماعی و احساس تعلق کمترین عامل در گرایش های مشارکتی شهروندان می باشند.

    کلیدواژگان: عوامل، گرایش مشارکتی، شهروندان، نیروی انتظامی، بوشهر
  • نعیما مقاتلی صفحات 127-157
    هدف

    از این تحقیق، ارایه مدل ساختاری سرمایه اجتماعی و مشارکت اجتماعی، سیاسی و ورزشی جوانان در استان بوشهر می باشد. در واقع، مشارکت بین افراد زمانی امکان پذیر است که افراد بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند. بدون شک یکی از اساسی ترین عناصر لازم جهت ارتباط بین انسان ها در جامعه، ایجاد و افزایش سرمایه اجتماعی می باشد. امروزه سرمایه اجتماعی، نقشی بسیار مهمتر از سرمایه فیزیکی و انسانی در سازمان ها و جوامع ایفا می نماید به همین جهت تحقیق حاضر با سه فرضیه1- بین سرمایه اجتماعی و مشارکت اجتماعی جوانان استان بوشهر رابطه معناداری وجود دارد.2- بین سرمایه اجتماعی و مشارکت ورزشی جوانان استان بوشهر رابطه معناداری وجود دارد.3- بین سرمایه اجتماعی و مشارکت سیاسی جوانان استان بوشهر رابطه معناداری وجود دارد. به تبیین و بررسی موضوع می پردازد.

    روش تحقیق:

     از نظر هدف، «کاربردی» و از نقطه نظر روش، «توصیفی- پیمایشی» می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه، جوانان بین 20 تا 35 سال استان بوشهر می باشد که با روش نمونه گیری به صورت طبقه ای نسبی انتخاب گردید. در این پژوهش، از آمار توصیفی، برای بررسی وضعیت جمعیت شناختی پاسخگویان و از آمار استنباطی برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است، با توجه به مدل مفهومی پژوهش جهت ارزیابی و پردازش مدل از روش معادلات ساختاری (نرم افزار Amos) استفاده شده است. ابزار استفاده شده جهت جمع آوری داده های اولیه در این پژوهش، پرسشنامه می باش. اعتبار محتوایی پرسشنامه نیز با استفاده از نظرخواهی از اساتید علوم اجتماعی صورت گرفت، همچنین پس از اعمال نظرات آن ها در مورد محتوای پرسش نامه اشکالات موجود در پرسش نامه رفع و پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. همچنین برای اطمینان از اعتبار سازه، آزمون KMO برای هر یک از متغیرهای پرسشنامه انجام گرفت.

    یافته های پژوهش:

     نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر مشارکت اجتماعی، ورزشی و سیاسی تاثیر مثبت و مستقیم دارد. بدین لحاظ هر سه فرضیه به ترتیب با ضریب مشارکتی875/0 (اجتماعی)،795/0 (ورزشی) و 814/0 (سیاسی) با نسبت بحرانی بیش از 96/1 با سطح معناداری کمتر از 05/0 تایید گردید . با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد می گردد به منظور افزایش مشارکت در جامعه همه نهادها به تقویت هر کدام از ابعاد شناختی، ساختاری و رابطه ای سرمایه اجتماعی در سه حوزه اجتماعی، ورزشی، سیاسی همت گمارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، مشارکت سیاسی، مشارکت ورزشی
|
  • Reza Jamali, Hossein Khalifeh Pages 1-35

    In the last decade the issue of road accidents in Iran is particular importance as many organizations have tried to portray a comprehensive system of the three branches of the organization focused on the strategic objectives marks the issue of accidents, not only in Iran, but also in the Boushehr as one of the biggest problems in public health. So with regard to this important purpose of the present study " rating and the factors affecting the road accidents Bushehr" , with a focus on the role of three factors affecting the road accidents, including human factors, ways and means of transport shares of factors. method of carrying out research used a descriptive survey method. The population study includes all the data related to the accident occurred in the year 1389 resulting from the form kam. The ranking for each of the contributing factors in road accidents Techniques Analytical Hierarchy Process (AHP) was used. The findings showed that the contribution of human factors in road accidents in the province ranks first with 54%, respectively. While operating the vehicle with the 45% and 1% after being ranked. The following criteria of "undue haste and grab the" human factor, "Vertical signs of failure" in the way and finally "other defects (eg, seat belt defect, malfunction or lack of mirror, glass, automobile defects, defective warning signs providers, technical defects of motor vehicles ...) "in the vehicle with the highest proportion in boushehr have caused road accidents in transport links. as well as other types of road accidents descriptive classified data in terms of environmental factors such as of the accident, the day of the accident, the situation in light of the deal, the situation, how the accident site of the accident, and investigated. In the end the necessary proposals to reduce road accidents in the Boushehr.

    Keywords: road accidents, the human factor, vehicles, Bushehr
  • Shahram Mohammad Khani, Masoud Asadi Pages 36-59
    Objective

    illegal drug use by adolescents is one of the main psychosocial challenging in modern societies that is the reason of cultural ,social, health and psychological problems. This study was conducted to assess the prevalence of drug use in adolescents in the province.

    Methods

    The sample included 1006 subjects (414 females and 592 males) who were selected by random cluster sampling and questionnaires - the prevalence of cigarette smoking, alcohol and drugs were administered on them. Data were analyzed using frequency, percentage, mean, standard deviation, chi-square test were analyzed.

    Findings

    The results showed that codeine, doping, x pills, tramadol and cannabis, respectively, were the most common materials for students. xi test results showed that age, education, parental education, mother's occupation, and family history of drug abuse and consumption of opium, molasses, grass, heroin, cannabis, glass, crack, pills X, Ritalin, codeine, tramadol, there is a significant relationship between doping and adolescents. The correlation between gender and the use of opium, molasses, cannabis and crack, Grade Point Average consumption of opium, molasses, grass, heroin, cannabis, glass, crack, pills X, Ritalin, codeine, tramadol and heroin doping and fathers job , cannabis was made.

    Conclusion

    This study demonstrates that a significant percentage of adolescents Boushehri have experienced different types of materials. Thus, prevention and enforcement programs should target high-risk groups. According to the results of teens restrict access to drugs, correct information, correct wrong attitudes and parent education could be helpful in the prevention of substance abuse in adolescents.

    Keywords: drug use, Demographic factors, Adolescents
  • Gholamreza Ja'farinia, Fatemeh Karampour, Mona mahideian Pages 61-76

    This study issue including the effective social influence of genaveh's youth tendecy to smuggle goods in City Ganaveh, After a review of previous studies and theoretical research, the assumptions that were developed over, and then the information needed to test the hypotheses through a questionnaire 3980 people from the city Ganaveh 's youth 350 people cluster random sampling method of a few steps were selected, and were collected using descriptive statistics, such as the tables following a huge distribution, percent, the average, the standard deviation and such methods of inference figures such as Pearson correlation coefficients, and Spearman regression analysis and the Multivariate were analysis of the results of which are: with regard to the results obtained all hypotheses, the present study is confirmed, in other words (employment status, the group of friends, poverty, education, education parents, age, monthly income in the family)to smuggle goods. The results also Multivariate regression analysis shows that (the family, friends, residence), the general 358/0 dependent variables. path analysis also indicated that the variables, friends, family, the total variance 64/1 of the dependent variable directly and indirectly to explain

    Keywords: Trafficking, young people, Goods, Poverty, City Ganaveh
  • Laleh Hejabriyan, Rahim Ghasemiyeh, Fattollahe Bahreini Pages 78-103

    Nowadays, travel by motorcycle to a city which has become a significant part of the charge displacement. The second cause of death among all the events in Iran, a motorcycle accident. motorcycle use in bousher history of province vehicles entering the country. The purpose of this study was to investigate drivers' attitudes toward speed and use of Boushehr motorcycle helmet is based on the theory of planned behavior.The number of cross-sectional descriptive study, 342 samples were motorcycle seen Bushehr. Information collected will go directly to motorcyclists and through. Samples were randomly selected. Research findings show that there is a significant relationship between age of the riders and their violations. What ever is fewer delinquencies among motorcycle riders age increases. The stakes are particularly high for young people aged 18 to 22 years more. Also, The results also showed that the training programmes promoting the use of belt safety and speed control theory is scheduled to be treated as a theoretical model to predict.

    Keywords: Motorcycle, motorcycle violations, subjective norms, perceived behavioral control
  • H. Allah Moradi Pardnjani, Sayed Yaghoob Hosseini, Ahmad Khajeh Pages 105-125

    This paper is an important factor in the development of active citizen participation in Boushehr by police force from the perspective of citizens and police force experts to examine. The design was a descriptive survey was conducted with the target application. To measure the tendency of effective participatory citizens two questionnaires (especially for citizens and police force experts) is used. statistical community that all citizens, police force experts of the Boushehr, among them, and the number of 1143 and 147 people by random and to the floor and a few steps. Data from the regression analysis and Friedman analyzed. Some of the findings of which are as follows: only 33 percent of the changes relating to the participation of the citizens of the Boushehr with police force with the variables of responsibility, corporate history, service satisfaction and police force, social security and social trust explained and the rest of the changes to the tendency of partnership with the variables of the citizens of another state. Professionals as well as responsibility, rule of law, consent of the services and the police force, the most important factors of social trust, sense of security, a history of involvement in social communication and citizen participation tendency are in the lowest sense of belonging

    Keywords: causes, tendency partnership, Citizens, police force, Boushehr
  • Naeima Moghateli Pages 127-157
    Purpose

    The main purpose of this research is presenting structural Equation modeling of social capital and social participation, political participation and sports participation of youth in Bushehr province. In fact, partnerships between individuals when is possible that people can communicate with each other. Sure, one of the most essential elements for connections between people in society is creating and increasing social capital. Today, social capital can play very important role in physical and human capital in organizations and communities. Therefore, present research explaining and discussing this issue with three hypotheses: 1- There is a significant relationship between social capital and social participation of young people in Bushehr province 2- There is a significant relationship between social capital and sports participation of young people of Bushehr province 3- There is a significant relationship between social capital and political participation of young people in bushehr Province.

    Method

    This article is “practical” from the perspective of aim, and its method is “descriptive - survey”. The population of this study was young people who were between 20 and 35 years. The method of sampling was relative classical. In this study we used descriptive statistics for demographical specification of survey respondents and inferential statistics were used to test the hypothesis. For the evaluation of conceptual model, the method of structural equation modeling (software for Amos) was used. The primary data in this study were collected with questionnaire. Content validity of questionnaire in the survey was certified with opinions of social sciences professors. Also to ensure validity, KMO test was done for each of the variables.

    Finding

    Our findings show that social capital has a direct and positive impact on social participation, sports participation and politics participation. Therefore, three hypotheses were approved with the coefficient partnership of 0/875 (social), 0/795 (sports) and