فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 70 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 70 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آرزو وسیلی، نرگس کشتی آرای*، علیرضا یوسفی صفحات 1-20

    این مطالعه با سنتز توامان مطالعات داخلی و خارجی برای دستیابی به مفاهیم بیشتر و تازه تر درباره حرفه ای گرایی در آموزش پزشکی صورت گرفته است. روش این مطالعه کیفی با رویکرد سنتز پژوهی بود. داده های مورد نیاز از طریق جستجو در منابع کتابخانه ای و مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی ERIC, ProQuest, PubMed, Science Direct, Scopus, springer Magiran, Irandoc جمع آوری شد. برای جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی از واژگان کلیدی پروفیشنالیزم، برنامه درسی، برنامه درسی حرفه ای گرایی و آموزش پزشکی استفاده شد. مقالات و منابع بررسی شده مربوط به سال های 1998 تا سال 2020 بود. در  بررسی نهایی مرتبط ترین منابع شامل 53 مقاله بود که مورد بررسی و استخراج مطالب در راستای تحقق هدف مطالعه حاضر قرار گرفت. در کدگذاری داده ها از روش موضوعی استفاده شد. 270 مفهوم استخراج شد و در قالب 22 مفهوم هم دسته گردید . در نهایت مفاهیم هم دسته ذیل 6 مفهوم نهایی «تعهد حرفه ای رفتارمحور، تعهد حرفه ای فضیلت محور، یادگیرنده مادام العمر، اخلاق مدار و قانون محور، منش حرفه ای و نوع برنامه درسی» قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که چنان چه در دوران کارورزی باورها و رفتارهای خاص حرفه ای در دانشجویان امروز نهادینه نشود، می تواند سبب کاهش حساسیت حرفه ای گرایی دانشجو شود و در نتیجه تصمیم گیری های حرفه ای را برای پزشکان آینده دشوار کند؛ بنابراین نقش آموزش رسمی پروفشنالیزم با در نظر گرفتن نقش برنامه درسی پنهان در این باره حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکان، حرفه ای گرایی، حرفه ای گرایی پزشکی، دانشجوی پزشکی
  • مهدی محمدی*، رضا ناصری جهرمی، فاطمه میرغفاری، سولماز خادمی، فروزان طاهری، مریم صیدی صفحات 21-34

    یکی از مضامین مهم و کلیدی در برنامه درسی پنهان دانشجویان پزشکی، القای هویت حرفه ای به آنان می باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی طراحی چارچوب شناخت هویت حرفه ای دانشجویان پزشکی بر اساس برنامه درسی پنهان بود. این پژوهش کیفی با استفاده از روش شش مرحله ای ساندلوسکی و باروسو انجام شده است. تیم فراترکیب متشکل از چهار نفر متخصص برنامه ریزی درسی و یک نفر متخصص در روش پژوهش فراترکیب بود. 18 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن استخراج سه مقوله اصلی از جمله هویت مرتبط با فرایندهای حرفه ای (رعایت اخلاق پزشکی، تعلق به حرفه پزشکی و انگیزه شغلی)، هویت مرتبط با پیامدهای حرفه ای (توسعه یادگیری و بهسازی و تاب آوری) و هویت مرتبط با شایستگی های حرفه ای (شایستگی حرفه ای و شایستگی بالینی) می باشد. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های اعتبارپذیری، انتقال پذیری و هم سوسازی داده ها و اعتمادپذیری به داده ها نیز با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش گران تایید شد. بر اساس نتایج پژوهش، تجربیات مربوط به برنامه درسی پنهان و غیررسمی باید به طور رسمی توسط مربیان پزشکی مورد توجه قرار گیرد. همچنین اساتید با فراهم ساختن فرصت های بیشتر برای تامل در برنامه درسی پزشکی، شکل گیری اثربخش هویت حرفه ای دانشجویان را تسریع می نمایند.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، دانشجویان پزشکی، برنامه درسی پنهان
  • رقیه شکراللهی، مرضیه دهقانی*، محمد جوادی پور، کیوان صالحی، علی نوری صفحات 35-59
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، کیفی است که با هدف شناسایی صلاحیت های حرفه ای معلمان ابتدایی در مناطق دوزبانه انجام شد. بدین منظور با استفاده از روش اسنادی و با لحاظ کردن ملاک های کیفیت اسناد، 70 سند منتشر شده مرتبط با صلاحیت حرفه ای معلمان و دوزبانگی شامل 63 سند خارجی  به زبان انگلیسی در دامنه زمانی(2020- 2000) و 7 سند داخلی به زبان فارسی در دامنه زمانی(1399-1389)،  از بین منابع مکتوب به شیوه هدفمند انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از شیوه تحلیل مضمون و برای تایید دقت و صحت داده ها، در مورد اعتبار مطالعه از شیوه بررسی به وسیله اعضای پژوهش و سه سوسازی (داده ها، منابع و روش ها) استفاده شد. تحلیل داده ها به شناسایی (75 مضمون پایه، 7 مضمون سازمان دهنده سطح اول (صلاحیت اخلاقی، صلاحیت عاطفی، صلاحیت شناختی، صلاحیت شخصیتی، صلاحیت آموزشی، صلاحیت ارتباطی،صلاحیت فرهنگی)  و 14 مضمون سازمان دهنده سطح دوم و 1 مضمون فراگیر (صلاحیت حرفه ای) منتج شد. نتایج نشان داد که برخورداری معلمان از صلاحیت حرفه ای از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر ارتقاء کیفیت نظام آموزشی و به ویژه بهبود سطح و عمق یادگیری دانش آموزان دوزبانه است
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، معلمان ابتدایی، مناطق دوزبانه، روش اسنادی
  • مرزبان ادیب منش* صفحات 60-75

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته معلمان دوره ابتدایی و متوسطه از چالش های تدریس در فضای مجازی و ارایه راهکارهایی به منظور ارتقاء مهارت معلمان در فضای مجازی انجام شده است. نوع پژوهش کیفی و از طرح پدیدارشناسی استفاده شده است و برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد؛ بدین گونه که از طریق مصاحبه با معلمان به سوالهای پژوهش پاسخ داده شد. روایی صوری و محتوایی مصاحبه توسط چند نفر از متخصصان حوزه آموزش الکترونیکی بررسی و در نهایت تایید شد. برای تعیین" اعتمادپذیری داده ها " از دو معیار مورد نظر صاحبنظران مطالعات کیفی، شامل قابلیت اطمینان و قابل قبول بودن استفاده شد. در پژوهش حاضر، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. در مصاحبه با  معلمان دوره ابتدایی و متوسطه، نمونه گیری تا زمان به اشباع رسیدن داده ها ادامه داشت و با مصاحبه پانزده نفر اشباع نظری داده ها حاصل شد؛ نتایج پژوهش نشان داد که مهمترین چالش های فضای مجازی در چهار تم اصلی (آموزشی، اداری، سخت افزاری و فرهنگی-اجتماعی) شناسایی شدند. متناسب با این آسیب ها درباره دانش افزایی، مهارت افزایی و بالا بردن انگیزه معلمان، راهبردها و راهکارهایی برای استفاده مطلوب تر از شیوه های نوین در فضای مجازی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: تدریس مجازی، چالش ها، دوره ابتدایی، دوره متوسطه، مهارت
  • ژابیز گلزار مقدم، مرجان کیان*، مسعود گرامی پور، یوسف مهدوی نسب صفحات 76-92
    هدف این پژوهش بررسی وضعیت تولیدات علمی در حوزه تلفیق فناوری واقعیت افزوده در آموزش است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و علم سنجی است و در انجام آن از تکنیک های کتاب سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شده است. بر این اساس برای جمع آوری داده ها، کلیدواژه های مرتبط با پژوهش در فاصله بین سال های 2010 تا 2020 با استفاده از پایگاه اطلاعاتی Scopus جستجو و شناسایی شدند. به منظور تحلیل داده ها و مصورسازی اطلاعات به دست آمده، از نرم افزار Vosviewer استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر 582 سند در حوزه موردبحث می باشد. تحلیل ها شامل: فراوانی انتشار پژوهش های مرتبط، کشورهای دارای بیشترین اسناد مرتبط، مراکز علمی دارای بیشترین پژوهش های مرتبط، پرکارترین نویسندگان در این حوزه، خوشه بندی ارتباطی کلیدواژه ها و ترسیم شبکه همکاری نویسندگان در حوزه مربوطه می باشد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که فراوانی انتشار منابع مرتبط با آموزش مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده کماکان سیر صعودی دارد؛ اما در بین کشورهایی که دارای بیشترین پژوهش های مرتبط هستند کشور آمریکا در جایگاه اول و اسپانیا و اندوزی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. بیشترین اسناد چاپ شده، مقالات هستند و حوزه پرکار در این رابطه حوضه علوم اجتماعی است. کلیدواژه های مرتبط با موضوع در 6 خوشه موضوعی قرار می گیرند و واژه هایی که در خوشه اصلی بیشترین پیوند را به خود اختصاص داده اند، عبارت اند از واقعیت افزوده، یادگیری، دانش آموز، معلم، برنامه ریزی درسی و تعامل.
    کلیدواژگان: آموزش، تولیدات علمی، علم سنجی، مصورسازی داده ها، واقعیت افزوده
  • محدثه صیحانی، حسین صفری*، امیررضا کریمی آذری، سیده مامک صلواتیان صفحات 93-112

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت تربیت زیبایی شناسانه دانشجویان معماری در مراکز آموزش عالی استان گیلان و تبیین اهمیت آن در شکل گیری گرایشات و سلیقه زیبایی شناختی آن ها، در سال تحصیلی 98-99 صورت پذیرفت. روش پژوهش با توجه به ماهیت آن در شمار تحقیقات توصیفی- تحلیلی و در طیف مطالعات ارزشیابی قرار می گیرد. به منظور جمع آوری داده ها، از دو نوع پرسشنامه تدوین شده مبتنی بر الگوی استخراج شده از بخش کیفی پژوهش، در طیف لیکرت و پرسشنامه تصویری بهره گرفته شد. به منظور آزمون روایی پرسشنامه از روش روایی محتوا استفاده شد. برای سنجش پایایی پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ و برای محاسبه آن از نسخه 21 نرم افزار SPSS ، در دو مرحله بهره گرفته شد، که به ترتیب معادل 89/0 و 92/0 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد، دانشجویان هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی-ارشد در جریان آموزش، از دانش زیبایی شناسانه بالاتری نسبت به بینش و توانش زیبایی شناسانه برخوردار شده اند؛ به گونه ایکه در دوره کارشناسی، نمرات کسب شده در حوزه دانش 39/3، در حوزه بینش 12/3 و در حوزه توانش 86/2 برآورد شد. در دوره کارشناسی ارشد نیز، نمرات کسب شده در حوزه های مذکور به ترتیب معادل 57/3، 18/3 و 98/2 به دست آمد. این امر در گرایش محسوس سلیقه زیبایی شناختی دانشجویان به زیبایی فرمال نیز نمود یافت. به عبارتی بر اساس یافته ها، گرایش یکجانبه جریان آموزشی به سمت بنیان آموزش در این عرصه، در حال تربیت معمارانی تک قطبی در دیدگاه زیبایی شناسانه است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی آموزش، آموزش معماری، استان گیلان، تربیت زیبایی شناسانه، زیبایی شناسی
  • هادی ساجدی راد*، جعفر جهانی، مریم شفیعی سروستانی، مهدی محمدی صفحات 113-134

    هدف از انجام این پژوهش، طراحی الگوی آموزش تفکر انتقادی و اثربخشی آن بر مهارت های تفکر انتقادی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی استان خراسان رضوی بود. روش تحقیق آمیخته ، یعنی کمی و سپس کیفی است؛ در بخش کمی، جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی استان خراسان رضوی درسال تحصیلی 98-1397 بود که با استفاده از یک طرح نیمه آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل) از بین دانش آموزان پایه ششم استان خراسان رضوی 75نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای تحقیق و گردآوری داده ها  از مقیاس تفکر انتقادی کالیفرنیا و برای محاسبه  ضریب پایایی از  آلفای کرونباخ  استفاده گردید . بر این اساس  برای این  پرسشنامه ضریب روایی81/0 و ضریب پایایی  معادل 84/0 به  دست آمد.  برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانه، میانگین و...)  و استنباطی(T تک نمونه ای، تحلیل واریانس) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار  SPSS21  انجام شد. بخش کیفی مطالعه از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه و نمونه مورد مطالعه افرادی را شامل می شد که به شکل هدفمند در بخش کمی مورد مطالعه قرار گرفتند و حجم نمونه بر اساس اشباع نظری تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای اعتباریابی داده ها از معیار گوبا و لینکون استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش کوربین و استراوس انجام  شد که در این روش داده ها به سه سطح باز، محوری و انتخابی تقسیم می شوند. در بخش کیفی، نتایج تحقیق منجر به طراحی الگویی شد که شامل هفت بعد (تحلیل و ارزیابی، روحیه نقد، خلاقیت، مهارت های زندگی، تفکر انتقادی، عزت نفس و یادگیری) بود. نتایج در بخش کمی تحقیق نشان داد که الگوی طراحی شده موجب افزایش مهارت های انتقادی و تفکر انتقادی دانش آموزان شده است.واژگان کلیدی: الگوی آموزش، مطالعات اجتماعی، تفکر انتقادی، مهارت های انتقادی.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، مطالعات اجتماعی، تفکر انتقادی، مهارتهای انتقادی
  • محسن دیبایی صابر*، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 135-151

    پژوهش حاضر با هدف تبیین ابعاد و شاخص های فرهنگ یادگیری مشارکتی در دوره متوسطه انجام یافته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ رویکرد، ترکیبی است که در بخش اول از روش تحلیل محتوای اسنادی و در بخش دوم از روش کمی دلفی تعدیل شده محدود استفاده شد. میدان پژوهش در بخش کیفی، شامل کلیه متون مرتبط با فرهنگ یادگیری مشارکتی و در بخش کمی شامل اساتید برنامه ریزی درسی دانشگاه های شهر تهران بودند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، فهرست وارسی و در بخش کمی پرسشنامه بود. روایی ابزار از طریق نظرخواهی از اساتید برنامه ریزی دانشگاه ها و پایایی ابزار چک لیست از طریق فرمول اسکات 4/96 و ابزار پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 84/0محاسبه گردید. یافته های تحقیق بیانگر شناسایی فرهنگ یادگیری مشارکتی در چهار بعد تعامل محوری، فرایند محوری، خودراهبری و تحول آفرینی و 31 شاخص فرهنگ یادگیری مشارکتی می باشد که با اخذ نظر خبرگان، این مولفه ها و شاخص ها در قالب یک الگوی جامع تبیین گردید. بر اساس نتایج تحقیق پیشنهاد می شود برنامه ریزان آموزشی و درسی در تمام دوره تحصیلی، اهتمام خود را در بهره گیری از الگوی فرهنگ یادگیری مشارکتی و شاخص های ارایه شده در این تحقیق به کار ببندند.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، فرهنگ یادگیری مشارکتی، برنامه درسی دوره متوسطه، رویکرد ترکیبی
  • امیرحسین داشته، محمد نوریان*، مرتضی سمیعی زفر قندی صفحات 152-172

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی عوامل موثر بر فعالیت های خلاقانه دانش آموزان دوره اول متوسطه در درس ریاضی است. این پژوهش از نوع کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. بدین منظور برای بررسی پیشینه پژوهش و جمع آوری داده ها، متناسب با هدف پژوهش از منابع موجود در طرح های پژوهشی، مقالات، پایان نامه ها در پایگاه های تخصصی و علمی داخل (از سال 1388-1399)و خارج از کشور(از سال های 2000 تا 2020) استفاده شد. واژگان مورد استفاده خلاقیت ریاضی، فعالیت های خلاقانه بود. براساس معیار ورود 82 پژوهش شناسایی و سپس با توجه به معیار خروج 44 پژوهش کنار گذاشته و در نهایت 38 پژوهش برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. براساس یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها 5 درون مایه و21 طبقه استخراج شدند که عبارتند از: معلم با 5 طبقه، برنامه درسی و آموزش با 4 طبقه، محیط اجتماعی و فرهنگی با 3 طبقه، فراگیر با 5 طبقه و محیط اجرا با 4 طبقه. سیاست گذاران نظام های آموزشی می توانند با استفاده از الگوی طراحی شده، تدابیر و برنامه شایسته ای را در جهت پرورش خلاقیت ریاضی برای دانش آموزان اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: خلاقیت ریاضی، طراحی الگو، فعالیت های خلاقانه
  • بهناز یوسفی واقف، مریم سیف نراقی*، عزت الله نادری صفحات 173-188

    این پژوهش باهدف، طراحی و اعتبار یابی الگوی برنامه درسی تلفیقی در دوره پیش دبستان با تمرکز بر حیطه روانی _حرکتی انجام شد؛ که ازنظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، آمیخته اکتشافی است. در مرحله کیفی، از روش زمینه ای و در مرحله کمی، از روش پیمایشی استفاده شده است جامعه موردبررسی در بخش کیفی متخصصان برنامه درسی که با نمونه گیری هدفمند 10 نفر از متخصصان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته که با راهبرد نظریه زمینه ای تحلیل شد. در بخش کمی جامعه موردبررسی متخصصان برنامه درسی و مربیان دوره پیش دبستانی است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، در مورد متخصصان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 28 متخصص زن، 44 متخصص مرد و برای جامعه مربیان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 159 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته که پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 84/0 و از روایی صوری و محتوایی استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها آزمون خی دو مورداستفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش کیفی، شناسایی و استخراج مولفه های الگوی برنامه درسی تلفیقی، به منظور ارایه الگوی نظری پیشنهاد گردید و نتایج پژوهش کمی در تایید نتایج پژوهش کیفی اجرا شد.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، برنامه درسی تلفیقی، پیش دبستانی، حیطه روانی - حرکتی
  • ساره حق خواه*، آذر داودی، آمنه امیری صفحات 189-209

    هدف پژوهش حاضر، واکای تجارب نومعلمان در زمینه شناخت و برخورد با بدفهمی های ریاضی دانش آموزان چهارم ابتدایی و عوامل بروز آن است. این پژوهش، کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. مشارکت کنندگان این پژوهش شامل 10 نفر از دانش آموختگان دانشگاه‏ فرهنگیان استان فارس بودند که تجربه تدریس ریاضی پایه چهارم را داشتند و بر مبنای نمونه گیری هدفمند تا اشباع نظری داده ها برای انجام مصاحبه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه‏ساختاریافته عمیق بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از این پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش 111 مضمون پایه، 19 مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر زیر عنوان بدفهمی های ریاضی و عوامل بروز آن شکل گرفت. با تحلیل مضامین استخراج شده می توان دریافت که مشارکت کنندگان شناخت نسبتا مطلوبی از بدفهمی های ریاضی داشته و محتوای سنگین مطالب کتاب ریاضی پایه چهارم و عدم تناسب آن با رشد شناختی دانش آموزان این پایه و در نتیجه مواجه شدن با کمبود زمان برای ارایه مفاهیم را مهم ترین عوامل بروز بدفهمی ریاضی در این پایه می دانستند؛ بنابراین با بازنگری محتوای کتاب ریاضی پایه چهارم می توان انتظار داشت که بستر مناسب تری برای فرایند یادگیری- یاددهی ریاضی و جلوگیری از بروز بدفهمی ها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: بدفهمی ریاضی، پایه چهارم ابتدایی، تجارب زیسته، دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان
  • محسن ترکزاده، بهرام برزگر*، فاخته ماهینی صفحات 210-226
    پژوهش حاضر، باهدف تعیین شاخص های تفکر انتقادی در آموزش و یادگیری در ایران بر مبنای نظریه داده بنیاد با رویکرد سیستماتیک منسوب به اشتراوس و کوربین و منطق پارادایمی انجام شد. حوزه این پژوهش شامل متون و نظریات مربوط به آموزش تفکر انتقادی در حسابداری بوده است. جهت جمع آوری داده های مورد نیاز؛ علاوه بر ادبیات تحقیق، از تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته با اساتید دانشگاه های برتر و روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. تحلیل داده ها بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد. یافته ها با 41 مفهوم/مضامین و 212 شناسه نهایی در شش مقوله کلی دسته بندی شد. در نهایت نظریه اولیه اجرایی الگوی فرآیندی تفکر انتقادی در آموزش و یادگیری دانشجویان حسابداری بصورت الگوی پارادایمی مفهومی تدوین شد. از آنجا که توانایی تفکر انتقادی یک پیامد مهم آموزش است، نیاز به تحقیقات بیشتر و توسعه مداوم ابزارهای پایا و روا برای اندازه گیری تفکر انتقادی دانشجویان به منظور هدایت راهبردهای آموزشی که به طور موثر تفکر انتقادی را در میان دانشجویان تسهیل نماید، وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش حسابداری، تفکر انتقادی، نظریه پردازی داده بنیاد
|
  • Arezo Vasili, Narges Keshtiara *, Alireza Yousefy Pages 1-20

    This study has been done with a synthesis of both internal and external studies in order to achieve more and newer concepts regarding professionalism in medical education. The method of this study was synthesis research. The required data were collected by searching library resources and articles in ERIC, ProQuest, PubMed, Science Direct, Scopus, springer Magiran, and Irandoc databases. In order to search domestic and foreign databases, the keywords of professionalism, curriculum, professionalism curriculum, medical education were used. The articles and sources reviewed were from 1998 to 2020. In the final review, the most relevant sources included 53 articles that were reviewed and extracted in order to achieve the purpose of the present study. 270 concepts were extracted and grouped into 22 concepts. Finally, the concepts were categorized into the final 6 concepts of professional commitment, caring behavior, virtue-based professional commitment, lifelong learner, ethics and law-based, professional character and type of curriculum. The results show that if certain professional beliefs and behaviors are not institutionalized in today's students during the internship, it can reduce the sensitivity of students' professionalism and thus make professional decisions difficult for future physicians. Therefore, the role of formal education in professionalism is important in this regard, considering the role of the hidden curriculum.

    Keywords: medical professionalism, medical student, Physicians education, professionalism
  • Mehdi Mohammadi *, Reza Naseri Jahromi, Fatemeh Mirghafari, Solmaz Khademi, Furozan Taheri, Maryam Seidi Pages 21-34

    One of the most important and key topics in the hidden curriculum of medical students is to instill a professional identity in them. Therefore, the purpose of this study was to investigate the professional identity of medical students based on the hidden curriculum. This qualitative study was conducted using the six-step method of Sandlowski and Barroso (2007). The meta- Synthesis team consisted of three curriculum specialists and one meta-Synthesis expert. 20 related research sources were used as the basis for the analysis, which resulted in the extraction of 3 main categories, including identity related to professional processes (professional communication and interaction, Observance of medical ethics, Belonging to the medical profession, job motivation), identity related to professional outcomes (Development of learning and improvement Stress control and resilience) and identity related to professional competencies (Professional competence, Clinical competence ). Data validation was verified using data validation, transferability, and data alignment and data reliability techniques by precisely guiding the data collection and alignment process of the researchers. According to the research results, experiences related to hidden and informal curricula should be formally considered by medical educators, and professors should include more opportunities for reflection in the medical curriculum so that students can accelerate the effective formation of their professional identities.

    Keywords: hidden curriculum, Students Medical, Corona, professional identity
  • Roghaye Shokrollahi, Marzieh Dehghani *, Mohammad Javadipoor, Keyvan Salehi, Ali Nouri Pages 35-59
    The present study was conducted with a qualitative approach and with the aim of identifying the professional competencies of primary school teachers in bilingual areas. For this purpose, using the documentary method and taking into account the criteria of document quality, 70 published documents related to the professional competence of teachers and bilingualism, including 63 foreign documents and 7 internal documents, in the period 20-20000 2000 from among the written Persian sources. And English was purposefully chosen. Content analysis method was used to analyze the data. In order to confirm the accuracy of the data, regarding the validity of the study, the research method was used by the members of the research and trial (data, sources and methods). Data analysis resulted in identification (75 basic themes, 7 first level organizing themes and 14 second level organizing themes and 1 comprehensive theme). The results showed that teachers' professional competence is one of the most important factors affecting the quality of the education system and especially improving the level and depth of learning of bilingual students. Therefore, it is suggested that the educational system, by prioritizing the linguistic and cultural needs of bilingual students, provide the necessary ground for selecting and cultivating the basic competencies of teachers in these areas, and as a result, move intelligently to move towards efficiency and productivity. Organize and improve the quality of bilingual students' learning
    Keywords: Professional competence, Elementary Teachers, Bilingual areas, Documentary Method
  • Marzban Adibmanesh * Pages 60-75

    The aim of this study was to investigate the lived experience of primary and secondary school teachers of the challenges of teaching in cyberspace and to provide solutions to improve the skills of teachers in cyberspace. The type of research is qualitative and phenomenological design has been used and semi-structured interview tools were used to collect data, so that the research questions were answered through interviews with information groups. The face and content validity of the interview was reviewed and finally confirmed by several experts in the field of e-learning To determine the "validity and reliability of data", two criteria used by qualitative study experts were used, including: reliability and acceptability. In the present study, purposive sampling method was used. In the interview with the target community, sampling continued until the data saturation and by interviewing fifteen people, the theoretical saturation of the data was obtained. The results showed that the most important challenges of cyberspace in four main themes (educational, administrative, hard And socio-cultural) were identified. In proportion to these harms, regarding the knowledge, skills and motivation of teachers, strategies and strategies for better use of new methods in cyberspace were suggested.

    Keywords: Virtual Teaching, challenges, elementary, Secondary, Skills
  • Jabiz Golzar Moghadam, Marjan Kian *, Masoud Geramipour, Yousef Mahdavi Nasab Pages 76-92
    The purpose of this study is to investigate the status of scientific production in the field of augmented reality technology in education. The present study is of applied and scientometric type and in doing it, bibliometric and social network analysis techniques have been used. Accordingly, for data collection, research-related keywords were searched and identified between 2010 and 2020 using the Scopus database. Vosviewer software was used to analyze the data and visualize the obtained information.The statistical population of the present study is 582 documents in the relevant field. Analyzes include: frequency of publication of relevant research, countries with the most relevant documents, scientific centers with the most relevant research, most prolific authors in this field, communication clustering of keywords and drawing a network of cooperation of authors in the relevant field. The results of the studies show that the frequency of publication of related sources is still increasing; among the countries with the most related research, the United States is in first place and Spain and Indonesia in second and third place. Most printed documents are articles and the busiest field in this regard is social sciences. These keywords are placed in 6 thematic clusters. The most relevant words in the main cluster are augmented reality, learning, student, teacher, curriculum planning, and interaction.
    Keywords: education, Scientific productions, Scientometrics, Data Visualization, Augmented Reality
  • Mohadese Seyhani, Hossein Safari *, Amirreza Karimiazeri, Seyedeh Mamak Salavatian Pages 93-112

    The aim of this study is to evaluate the quality of aesthetic education of architecture students in Guilan's universities and explain its importance in shaping the aesthetic tendencies and tastes of students in the academic year of 2019-20. Due to its nature, the present research method is descriptive-analytical and in the scope of evaluation studies. In order to collect data, two types of questionnaires based on the model extracted from the qualitative part of the research, in the Likert scale and the visual questionnaire were used. The validity of the questionnaire was assessed by content validity method. The reliability of the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha coefficient and to calculate it the 21.0 version of SPSS was used in two stages; which were 0.89 and 0.92 respectively. The results showed that, students in both levels of education have a higher level of aesthetic knowledge compared to aesthetic wisdom and competence in universities. Such a way that in the undergraduate course, the scores obtained in the field of knowledge were 3.39, in the field of wisdom were 3.12 and in the field of competence were 2.86. In the master's degree, the scores obtained in the mentioned fields were 3.57, 3.18 and 2.98, respectively. This was reflected in the significant tendency of their aesthetic manner to formal beauty. In other words, based on results, the one-sided tendency of the educational process towards the foundation of education in this field has led to the training of one-dimensional architects in an aesthetic perspective

    Keywords: Aesthetic, Aesthetic Education, Architectural training, Education Pathology, Guilan
  • Hadi Sajedi Rad *, Jafar Jahani, Maryam Shafiee Sarvestani, Mahdi Mohammadi Pages 113-134

    The purpose of this study was to design a model for teaching critical thinking and its effectiveness on critical thinking skills of sixth grade elementary students in Khorasan Razavi province. The research method is mixed, ie first it was quantitative and then qualitative. In the quantitative part, the statistical population included all sixth grade male students in Khorasan Razavi province in the academic year 2018-2019, which using a quasi-experimental design (pre-test, post-test with control group) among sixth grade students in Khorasan Razavi province (75 people) were selected as a statistical sample. The California Critical Thinking Scale was used to examine the variables of research and data collection. In this study, Cronbach's alpha was used to calculate the reliability coefficient. Accordingly, for this questionnaire, the validity coefficient was 0.81 and the reliability coefficient was 0.84. Descriptive statistics (mean, mean, etc.) and inferential statistics (one-sample T, analysis of variance) were used to analyze the data. Data analysis was performed using SPSS21 software. In the qualitative part of the study, it was phenomenological. The study population and sample included individuals who were purposefully studied in the quantitative section and the sample size was determined based on theoretical saturation. Semi-structured interviews were used to collect data. Goba and Linkon criteria were used to validate the data. Data analysis was performed using Corbin and Strauss method in which data are divided into three levels: open, axial and selective. In the qualitative part of the research results led to the design of a model that included seven dimensions (analysis and evaluation, critical thinking, creativity, life skills, critical thinking, self-esteem and learning). And it becomes students' critical thinking.

    Keywords: Educational model, Social Studies, critical thinking, critical skills
  • Mohsen Dibaei Saber *, Davood Tahmasebzadeh Shekhlar Pages 135-151

    The present study has been compiled with the aim of Explain the dimensions and indicators of participatory learning culture in the high school curriculum. In this research, in the first part of the research, the meta-combined qualitative research method was used. A meta-combination similar to the meta-analysis method is used to integrate several studies to create comprehensive and interpretive findings. In the second part of the research, the modified Delphi method is used. In this research, first, to collect qualitative data from related research, the meta-combined qualitative research method was used, and by reviewing related research in this field, it extracted characteristics and then to reach a consensus of experts on dimensions, characteristics. Indicators of Cooperative learning culture in secondary school A significant number of selected experts were identified and using the modified Delphi quantitative research method, 15 questionnaires were distributed among them and after sending and receiving in three consecutive rounds, the relevant information was collected and analyzed. By studying various sources and researches in this field, four types of culture of central interaction, process-oriented, self-directed and transformative and 31 indicators of Cooperative learning culture were identified as indicators of Cooperative learning culture.

    Keywords: culture, Cooperative Learning Culture, high school, Mixed Study
  • Amir Hossein Dashteh, Mohammad Nourian *, Morteza Samiei Zafarghandi Pages 152-172

    The aim this study is designing a model of effective factors on creative activities of students first grade of high school in mathematics lesson. The present study is of qualitative type and its method is synthetic research. The resources available in research projects, articles, dissertations in specialized and scientific databases inside(from 1388 to1399) and outside the country (from 2000 to 2020). Were used for this purpose and to review the research background and collect data in a manner appropriate to the purpose of the research. Vocabulary used included mathematical creativity, and creative activities. Based on the inclusion criteria, 82 studies were identified and then according to the exclusion criteria, 44 studies were excluded and finally 38 studies were selected for the final analysis. Based on the findings of data analysis, 5 themes and 21 categories were extracted, which are: Teacher with 5 categories, curriculum and education with 4 categories, social and cultural environment with 3 categories, inclusive with 5 categories and performance environment with 4 categories. Policy makers of educational systems can use the designed model to take appropriate measures and programs to adopt mathematical creativity for students.

    Keywords: Mathematical creativity, Designing a model, creative activities
  • Behnaz Yousefivaghef, Maryam Seif Naraghi *, Ezatollah Naderi Pages 173-188

    The purpose of this study was to design and validation of integrated Curriculum model for preschools focusing on mental and kinetic; Which is applied in terms of purpose and exploratory in terms of research method. In the qualitative stage, the field research was used and in the quantitative stage, the survey method was used. In the qualitative stage, the study population is curriculum specialists who were selected by purposive sampling of 10 specialists. Data collection tools were semi-structured interviews that were analyzed with the underlying theory strategy. In the quantitative stage, the study population is curriculum specialists and preschool teachers. The sample size was selected according to Cochran's formula, for specialists by stratified random sampling method, 28 female specialists, 44 male specialists and for the community of trainers by cluster random sampling method, 159 people were selected. Data collection tool was a researcher-made questionnaire whose reliability was 0.84 by Cronbach's alpha method and face and content validity was used. Chi-square test was used to analyze the data. The results of qualitative research, identification and extraction of components of the integrated curriculum model were proposed in order to provide a theoretical model and the results of quantitative research were performed to confirm the results of qualitative research.

    Keywords: curriculum model, integrated curriculum, preschool, Mental, Kinetic
  • Sareh Haghkhah *, Azar Davoodi, Ameneh Amiri Pages 189-209

    The purpose of this study was to explore the experiences of new teachers in the field of recognizing and dealing with the mathematical misunderstandings and their causes in the fourth grade elementary school students. This research was qualitative with a phenomenological approach. The participants were 10 teachers who were graduated from Fars Farhangian University and had experiences of teaching mathematics in the fourth grade of elementary, which were selected by a purposive sampling for interview until the data were saturated. The data collection method was in-depth semi-structured interview. The thematic analysis method was used to analyze the data. The findings showed that, 111 basic themes, 19 organizing themes and 2 comprehensive themes were formed under the title of mathematical misunderstandings and their causes. By analyzing the extracted themes, it can be realized that the participants had a relatively good knowledge of mathematical misunderstandings. They considered the heavy content of the fourth grade mathematics textbook and its incompatibility with the cognitive development of the students and the lack of time to present the concepts as the most important causes of mathematical misunderstandings in this grade. Therefore, by reviewing the content of the fourth- grade mathematics textbook, it can be expected that a more appropriate platform for the mathematic teaching _learning process and preventing misunderstandings should be provided.

    Keywords: mathematical misunderstanding, fourth grade elementary, living experiences, graduates of Farhangia University
  • Mohsen Torkzadeh, Bahram Barzegar *, Fakhteh Mahini Pages 210-226
    The aim of this study was to determine the indicators of critical thinking in teaching and learning in Iran based on Grounded Theory with a systematic approach attributed to Strauss and Corbin and paradigm logic. The scope of this research includes all literature and theories related to teaching critical thinking in accounting. To collect the required data, research literature, the technique of semi-structured interviewing of famous teachers in top universities and the method of snowball sampling were used. Data analysis was performed based on three stages of open coding, axial coding and selective coding. Findings were categorized into six general categories with 41 concepts/themes and 212 final identifiers. Finally, the initial theory of the executive model of the critical thinking process model in teaching and learning of accounting students was developed as a conceptual paradigm model. Because the ability to think critically is an important consequence of education, there is a need for further research and continuous development of reliable and validated tools to measure students' critical thinking in order to conduct educational strategies that effectively facilitate critical thinking among students.
    Keywords: critical thinking, Accounting Training, grounded theory method