فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 77 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهشید ترکمان اسدی *، مصطفی قادری، محبوبه خسروی، بهرام صالح صدق پور، علیرضا کرمی گزافی صفحات 1-15

    مقاله حاضر به بررسی و شناسایی ابعاد تدریس در مبحث ذرات زیراتمی کتاب شیمی، پایه دهم بر اساس مدل دانش محتوای تربیتی (PCK) مگنوسان، کراجکیک و بورکو (Magnusson, Krajcik & Borko, 1999) می پردازد. در این پژوهش دو مولفه دانش راهبردهای آموزشی و دانش نسبت به فهم دانش آموزان از علوم انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. رویکرد پژوهشی این مطالعه بر مبنای پژوهش های آمیخته با طرح اکتشافی متوالی، با استفاده از روش دلفی در سه دور انجام شد. مجموعه مشارکت کنندگان پژوهش را 33 نفر از دبیران شیمی تشکیل دادند که ابتدا به روش نظری و سپس گلوله برفی انتخاب شده بودند. در دور اول، یک مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام و نتایج مصاحبه از طریق کدگذاری باز و محوری تحلیل شد. در دور دوم، مبتنی بر نتایج حاصل از کدگذاری دور اول، یک پرسشنامه بسته پاسخ طراحی شد. سپس در اختیار متخصصان قرار گرفت و پاسخ های آنها، از طریق تحلیل عامل کیو بررسی گردید. در دور سوم، با حذف سوالات اضافی، مجددا پرسشنامه در اختیار متخصصان قرار گرفت. در پایان با استفاده از تحلیل عامل کیو، هشت بعد برای تدریس مبحث ذرات زیراتمی، بر اساس مفهوم دانش محتوای تربیتی (PCK)، بدین ترتیب بدست آمد: نماد پردازی تصویری؛ فعالیت های یادگیری؛ تمرین مهارت های ریاضی؛ راهبردهای توضیحی - تعاملی در تدریس؛ منشا بدفهمی ها؛ بدفهمی های ماهیت و پایداری؛ رفع بدفهمی ها و پیش نیازها بدست آمد.

    کلیدواژگان: روش دلفی، آموزش شیمی، مبحث ذرات زیراتمی، PCK، بدفهمی
  • معصومه موذن زاده، نعمت الله موسی پور، صادق نصری، مریم صفرنواده صفحات 16-37

    هدف کلی پژوهش حاضر، طراحی واعتباریابیالگوی آموزش ریاضی مبتنی بر راه حل های چندگانه، جهتتوسعه تفکر خلاق در دانش آموزان دوره متوسطه با استفاده از رویکرد پژوهشی آمیخته اکتشافی بوده است. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل صاحب نظران، خبرگان و مدرسان رشته ریاضی بودند که تعداد 12 نفر با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته بر اساس رویکرد داده بنیاد بود. برای تحلیل داده ها از تکنیک دلفی، برای روایی از روش بررسی توسط مصاحبه شوندگان و برای محاسبه پایایی از روش های پایایی بازآزمون استفاده گردید. تحلیل داده های کیفی 16 مضمون کلی را شناسایی نمود. از بین مضامین، مقوله های اصلی انتخابی شامل حل مسائل غیرمتعارف، راه حل های چندگانه و طرح مسئله ریاضی بودند.در بخش کمی، از نرم افزار اسمارت پی ال اس جهت تایید الگوی مفهومی استفاده شد. نتایج نشان داد درجه شاخص های برازش مدل اندازه گیری در حد مطلوب بودند.

    کلیدواژگان: تفکر خلاق، راه حل های چندگانه، آموزش ریاضی
  • زهرا علیزاده، شهرام واحدی*، رحیم بدری گرگری، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 38-57

    نظریه های یادگیری به طراحی برنامه های آموزشی مطلوب کمک می کنند. یکی از این نظریه ها، نظریه ی یادگیری زاینده است که توسط ویتراک ابداء شد. در سیستم های آموزشی مختلف به روش های نوین آموزش ریاضی توجه کمی مبذول شده است که یکی از این روش ها، آموزش مبتنی بر نظریه یادگیری زایشی می باشد. هدف اصلی این پژوهش ارائه یک برنامه ی آموزشی برای آموزش مفاهیم ریاضی به دانش آموزان دوره متوسطه اول است که منجر به دستیابی یادگیرنده به فهم عمیق از محتوای آموزشی ریاضی شود و در آن یادگیرنده نقش فعالی در جریان یادگیری ایفا نماید، معناها و رابطه ها توسط او به وجود آید و معلم فقط نقش تسهیل گری داشته باشد. در این پژوهش، با روش فراترکیب و رویکردی سنتزپژوهانه بر اساس مدل هفت مرحله ای سندلوسکی- بارسو به بررسی پژوهش های انجام شده در این راستا پرداخته شد. حوزه مورد مطالعه شامل 57 پژوهش متناسب با هدف مورد نظر بود، که از بین آنها 19 مقاله و یک پایان نامه به کمک ابزار گلین انتخاب شدند. مفاهیم استخراجی از این بررسی با روش کد گذاری باز در قالب 131 مفهوم و 32 مقوله فرعی خلاصه شدند که در نهایت 9 مقوله اصلی بدست آمد. سپس با توجه به نتایج بدست آمده برنامه آموزشی ریاضی ویژه دانش آموزان متوسطه اول طراحی شد. روایی محتوایی برنامه آموزش ریاضی با روش لاوشه P: 0/05 بدست آمد.

    کلیدواژگان: یادگیری زایشی، برنامه آموزشی ریاضی، دانش آموزان دوره متوسطه اول
  • فرشته اشکان، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، مهناز اخوان تفتی صفحات 59-71

    این پژوهش با هدف شناسایی و تبیین خشونت نمادین و فراوانی شیوع آن در برنامه درسی مدارس ابتدایی از دیدگاه آموزگاران و کادر اجرایی انجام شد تا ازطریق طرح مساله و ‎نگاه منتقدانه به تغییر برنامه موجود کمک کند. روش پژوهش پیمایشی و جامعه آماری آن آموزگاران و کادراجرایی مدارس ابتدایی شهرتهران درسال تحصیلی1401-1400 بود. حجم نمونه براساس جدول مورگان، 384 نفر تعیین که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارجمع آوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگرساخته بود. روایی محتوایی پرسشنامه با جمع آوری نظرات متخصصان و محاسبه دو شاخص روایی محتوایی (62/0 تا 1) CVR؛ (79/0تا1) CVI و روایی سازه با تحلیل عاملی تاییدی بررسی ومورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز با محاسبه آلفای کرونباخ (70/0) بررسی و تایید شد. داده های گردآوری شده در قالب جدول، نمودار و آزمون t تک نمونه ای، تحلیل شد. نتایج نشان داد که انواع خشونت نمادین با ماهیت های اجتماعی- فرهنگی، ایدئولوژیکی، اقتصادی، سیاسی و غیرفیزیکی درحد بسیارزیادی دردوره ابتدایی رواج دارد و می تواند ازطریق تمامی عناصر برنامه درسی اعمال شود. فراوانی آن در محتوای برنامه درسی درحد بسیارزیاد؛ در محیط اجرا، زمان آموزش، راهبردهای یاددهی- یادگیری، روش های ارزشیابی و جواجتماعی مدرسه درحد زیاد و دراهداف برنامه درسی، مواد و منابع آموزشی و معلم تا حدودی، شناسایی شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، خشونت نمادین، دوره ی ابتدایی
  • بهناز بهادری*، زهرا نیکنام، نعمت الله موسی پور، خسرو باقری نوع پرست صفحات 72-90

    هدف مقاله حاضر ارائه چاچوبی مفهومی جهت واکاوی برنامه درسی اجرا شده بر اساس نظریه انسان عامل و ویژگی های کلاسهای درس ابتدایی است تا زمینه های عملی شدن نظریه ی مذکور در کلاس را فراهم نماید. پژوهش به شیوه ی استنتاجی با بررسی حدود چهل منبع مرتبط با نظریه انسان عامل انجام شد. چهل و چهار اصل در شش بعد غایت تربیتی معلم، دانش معلم، شناخت دانش آموز، روش، محتوا، روابط عاطفی معلم- دانش آموز منتج شد. در بعد غایت تربیتی معلم شش اصل، در بعد دانش معلمو شناخت دانش آموز هر کدام یک اصل، در بعد روش در مولفه های آموزش، ارزشیابی، مدیریت کلاس، تشویق و تنبیه و رفتار با دانش آموزان دشوار به ترتیب نه، چهار، نه، سه و چهار اصل استنتاج گردید. در بعد محتوا نیز چهار اصل و در روابط عاطفی معلم- دانش آموز سه اصل بیان شد. اگر معلم بتواند بر اساس اصول استتناج شده ی این نوشتار عمل نماید، مرز باریک دانش آموز عامل و آشفتگی کلاس را طی می کند؛ زیرا اولین و مهمترین چالش معلمان در کلاس مدیریت کلاس و چگونگی تحقق برنامه درسی در عمل است.

    کلیدواژگان: نظریه انسان عامل، تعامل ناهمتراز، برنامه درسی اجرا شده، اصول تربیتی، کلاس درس
  • سمیه صائبی، علیرضا عصاره*، نرگس کشتی آرای، علیرضا صادقی صفحات 91-103

    هدف این پژوهش سنتزپژوهی مطالعات آموزش چندفرهنگی در ایران است. روش پژوهش کیفی از نوع سنتزپژوهی بود. جامعه پژوهش شامل مقالات داخلی چندفرهنگی در بازه زمانی 1381 تا 1401 که با روش نمونه گیری هدفمند و تا اشباع نظری داده ها 35 مقاله بعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند منابع علمی شناسایی شده بر اساس مراحل شش گانه اقتباس از گاف، الیور و توماس (2012) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها بر اساس سطوح نه گانه برنامه درسی کلاین کدگذاری و دسته بندی شدند و در ادامه مدل طراحی شد. نتایج نشان داد عنصر هدف شامل: عدالت محوری، احیا و توسعه فرهنگ و وحدت و همبستگی، عنصر محتوا شامل: انعطاف محتوایی و محتوای چندفرهنگی؛ عنصر فعالیت های یادگیری شامل: فعالیت های چند فرهنگی و تکالیف چندفرهنگی، عنصر راهبردهای یاددهی-یادگیری شامل: تدریس متنوع، بازشناسی اقوام و تربیت معلمان چندفرهنگی، عنصر گروه بندی شامل: تقویت گروهی و گروهبندی چند فرهنگی، عنصر مواد آموزشی شامل: تنوع منابع و دانش چند فرهنگی، عنصر زمان شامل: تنوع زمانی و زمان بندی، عنصر مکان شامل: تنوع مکانی و تنوع چندفرهنگی و عنصر ارزشیابی شامل: تنوع در ارزشیابی و ارزشیابی چندفرهنگی است. همچنین نتایج از این بود که مدل از اعتبار لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: آموزش چندفرهنگی، سنتزپژوهی، ایران
  • پروین ترکاشوندی، شهرام رنجدوست *، محمد عظیمی، علیرضا عصاره صفحات 104-124

    با توجه به چالش های کنونی محیط زیست، هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی یک الگوی آموزش مصرف بهینه انرژی در دوره ابتدایی است. برای این منظور علاوه بر تحلیل محتوای کمی (مقوله ای) دروس دوره ابتدایی از منظر مصرف بهینه انرژی و ارزیابی سواد انرژی دانش آموزان در شهرستان کرمانشاه، بر اساس مبانی، مولفه ها و مفروضه های یک الگوی مطلوب آموزش و تلفیق نظرات کارشناسان و خبرگان برنامه ریزی درسی در آن، الگویی برای آموزش مصرف انرژی در کتاب های درسی مقطع ابتدایی طراحی و مورد اعتباریابی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی است. حوزه پژوهش برای تحلیل محتوای کتاب های درسی شامل همه کتب مقطع ابتدایی، برای سنجش میزان سواد انرژی شامل کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان کرمانشاه و برای اعتباریابی الگوی طراحی شده شامل معلمان دوره ابتدایی، متخصصین تعلیم و تربیت، و مولفین کتابهای درسی می باشد که از روش نمونه گیری هدفمند و ملاک محور تا رسیدن به اشباع نظری (تعداد 19 نفر) از متخصصان آموزش انرژی و تعلیم و تربیت استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای طراحی الگو مطالعات اسنادی، مصاحبه و پرسشنامه بود و به منظور اعتبار و پایایی از روش سه سویه سازی نظری استفاده شد. نتایج تحلیل یافته نشان داد که در بین کتاب های دوره ابتدایی، بیشترین توجه به مقوله الگوی مصرف در کتاب های فارسی و علوم تجربی پایه های پنجم و ششم بوده که عمدتا مبتنی بر مولفه های شناختی و عملکردی می باشد. همچنین نشان داد که سواد انرژی دانش آموزان مقطع ابتدایی در ابعاد شناختی پایین بوده و از این جهت بر بعد عملکردی آنها نیز تاثیرگذار بوده است. در نهایت الگوی مطلوب آموزش مصرف انرژی مشتمل بر عناصر برنامه درسی نظیر اهداف، انتخاب محتوا، سازماندهی، فعالیتهای یادگیری و روش تدریس، منابع یادگیری، گروه بندی، زمان، مکان و ارزشیابی طراحی گردید. بررسی اعتباریابی از متخصصان مطالعات برنامه درسی و آموزش محیط زیست نشان داد که الگوی طراحی شده با درجه بالایی از اطمینان مورد قبول می باشد. بر این اساس پیشنهاد می شود، الگوی مصرف بهینه انرژی، مولفه ها و چگونگی آموزش آن که در این پژوهش طراحی شده است، جزو سرفصل ها و برنامه های آموزشی در دوره ابتدایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، برنامه ریزی درسی، کرمانشاه، سواد انرژی، مصرف بهینه انرژی
  • مستانه سلیمی، زهرا طالب*، عصمت مسعودی ندوشن صفحات 125-136

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اعتباریابی مدل عوامل موثر بر چابکی یادگیری دریادگیری الکترونیکی درنظام آموزش وپرورش انجام شد. رویکرد حاکم برتحقیق از نوع ترکیبی اکتشافی-متوالی است که دربخش کیفی از روش تحلیل مضمون و دربخش کمی ازروش توصیفی-پیمایشی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه شامل اعضا هیئت علمی تکنولوژی آموزشی صاحب نظران وپژوهشگران حوزه برنامه ریزی درسی، کارشناسان فناوری آموزشی ورایانه و صاحبنظران حوزه آموزش و پرورش است. ابزار گردآوری داده هادربخش کیفی مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته ودربخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود داده های به دست آمده از مصاحبه ها در بخش کیفی با روش تحلیل مضمون، تحلیل، و در بخش کمی با آزمون معادلات ساختاری اولویت بندی شدند یافته ها نشان داد مضامین شامل چابکی محیطی، اشتیاق یادگیری، پشتیبانی آموزشی، برنامه های نوآورانه، دانش واطلاعات، چابکی آموزشی،سازمان چابک، یادگیری مشارکتی، انعطاف پذیری آموزشی، خلاقیت در آموزش، قوانین و مقررات، جهت دار بودن آموزش است. تمامی این مضامین در سه مضمون فراگیر الزامات، فرایندها و پیامدها دسته بندی شد. بر اساس یافته های بخش کمی تمامی روابط مثبت و معنادار و برازش مدل مناسب گزارش شد. بر مبنای یافته ها باید شرایط بهبود چابکی یادگیری از طریق توجه و تمرکز بر الزامات وفرایندهای چابکی یادگیری به وجود آید تا از این طریق به پیامدهای مطلوب آن دست یافت.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، یادگیری الکترونیکی، چابکی یادگیری
  • فاطمه محمدی تنورلویی، بهبود یاری قلی*، موسی پیری صفحات 137-147

    هدف پژوهش حاضر بررسی تجربیات معلمان از جایگاه هنر و چالش های آموزش آن در دوران آموزش مجازی به صورت مطالعه پدیدارشناسانه بود. طرح پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسانه توصیفی بود. مشارکت کنندگان پژوهش، 21 نفر از معلمان هنر در سال تحصیلی 1401-1402 بودند که با رویکرد نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق استفاده شد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای سنجش اعتبار اولیه داده ها از معیارهای قابل قبول بودن و قابلیت اعتماد بودن داده های کیفی استفاده شد داده ها با روش تحلیل مضمون کلایزی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به تحلیل مصاحبه های انجام شده، سه تم جایگاه، چالش و راهکار استخراج شده است. اولین تم مرتبط با جایگاه هنر در دوران آموزش مجازی می باشد که در این تم، چهار مقوله اجتماعی-فرهنگی، اهمیت آموزشی، روان شناختی و اقتصادی استخراج شد. دومین تم، چالش های آموزش هنر که دربرگیرنده چهار مقوله فقدان رویکردی جامع در آموزش هنر، ضعف اقبال اجتماعی، ضعف در فرایند یاددهی-یادگیری و ضعف زیرساخت و امکانات می باشد و سومین تم، راهکار است که سه مقوله استفاده از رویکرد انگیزشی، شایستگی محوری و رویکرد حمایتی از مصاحبه ها استخراج شد. در راستای نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود برای غلبه بر چالش های آموزش هنر در دوران آموزش مجازی نسبت به ارتقای جایگاه این درس در نزد ذی نفعان برنامه درسی هنر (والدین، دانش آموزان، معلمان و...) از طریق فرهنگ سازی اقدام کرد و از رویکردهای انگیزشی و حمایت برای بهبود وضعیت درس هنر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، هنر، برنامه درسی
  • ابوبکر کریمی * صفحات 148-160

    هدف، تحلیل محتوای کتاب های دوره ابتدایی، بر اساس مهارت های ارتباطی و مقابله ای سازگارانه است. پژوهش از نوع کیفی به روش تحلیل محتواست. میدان پژوهش، کتاب های فارسی، نگارش فارسی و علوم تجربی دوره آموزش ابتدایی (شش پایه) سال تحصیلی 99-1398 است. ابزار اندازه گیری، چک لیست محقق ساخته بر اساس پیشینه بوده که روایی آن با استفاده ازنظر صاحب نظران و پایایی آن با استفاده از روش اسکات (5/89) و تکنیک تکرارپذیری (پایایی بین کدگذاران)، بررسی و تایید گردید. داده های حاصل از تحلیل محتوا با استفاده از مراحل سه گانه آنتروپی شانون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. واحد تحلیل، عبارت است. بیشترین توجه با 182 فراوانی (32.6%) مربوط به مهارت توانایی برقراری روابط بین فردی سازگارانه و کمترین توجه با 108 بار (19.3%) مربوط به مهارت توانایی رویارویی با استرس ها است. سپس به ترتیب 148 بار (26.5%) به مهارت توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران و 120 بار (21.6%) به مهارت توانایی رویارویی با هیجان ها در کتاب های درسی دوره ابتدایی توجه شده است. در کتاب های فوق بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مهارت توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران (1739/0) و کمترین ضریب اهمیت مربوط به توانایی رویارویی با استرس ها (1465/0) است. بیشترین توجه به مجموع مهارت ها مربوط به کتاب فارسی با 214 فراوانی (38.4%) وکمترین توجه مربوط به کتاب نگارش فارسی با 155 فراوانی (27.7%) است. با توجه به یافته ها نتیجه گرفته می شود که در کتاب های بررسی شده به آموزش مهارت های ارتباطی و مقابله ای سازگارانه پرداخته اند، اما بین میزان توجه به هر یک از مولفه های مهارت ها و در کتاب های مختلف تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، کتاب های درسی فارسی، علوم تجربی، تحلیل محتوا، مهارت های ارتباطی و مقابله ای سازگارانه، نگارش فارسی
|
  • Mahshid Torkaman asadi *, Mostafa Ghaderi, mahbobeh khosravi, Bahram Saleh Sedkgpour, Alireza Karami Gazafi Pages 1-15

    The present article examines and identifies the dimensions of teaching in the subject of subatomic particles in the chemistry book, 10th grade, based on the pedagogical content knowledge model (PCK) of Magnuson, Krajcic and Burko (1999). In this research, two components "Knowledge of educational strategies" and "Knowledge of students' understanding of science" were selected and investigated. The research approach of this study based on mixed-methods sequential exploratory design is carried out using Delphi method in three rounds. The group of research participants is consisted of 33 chemistry teachers selected through “theoretical sampling” and then “Snowball sampling”. The first step involved semi-structured interview (round 1) and the acquired results of interview analyzed by “Open Coding” and “Axial Coding”. In the second round, a closed-answer questionnaire was designed according to the results obtained from the first round’s coding. Then the designed is provided for experts and the answers were investigated by means of Q factor analysis. In the third round, with the elimination of redundant questions, the edited questionnaire was assigned to the experts for the second time. Finally using the Q factor analysis, the following 8 dimensions were achieved: “Image symbolization"; "Learning activities"; "Practice of mathematical skills"; "Interactive-expository strategies of teaching"; "The origin of misunderstandings"; "Misunderstandings of the nature & stability"; "Resolving misunderstandings " and "prerequisites".

    Keywords: PCK, Delphi method, subatomic particles, Teaching chemistry, misunderstanding
  • masomeh moasenzadeh, Nematollah Mousapour *, sadegh nasri, maryam safarnavadeh Pages 16-37

    The overall purpose of the present study was to design and validate a mathematics education model based on multiple solutions to develop creative thinking in high school students using a mixed exploratory research approach. In the qualitative section, the statistical population consisted of experts, experts and teachers of mathematics, 12 people were selected by purposive non-random sampling. Data collection tools were in-depth and semi-structured interviews based on the foundation data approach. Delphi technique was used to analyze the data, survey method was used for validity by the interviewees and retest reliability methods were used to calculate the reliability.Qualitative data analysis identified 16 themes. Among the themes, the main themes of selective procedure include solution of non routine problems (open - ended), multiple solution tasks and problem posing. In the quantitative part, to confirm the conceptual model, confirmatory factor analysis was used using Smart PLS software. The results showed that the degree of fit of the measurement model indices was optimal.

    Keywords: creative thinking, problem posing, Mathematics Education, Multiple solutions tasks
  • Zahra Alizadeh, Shahram Vahedi *, Rahim Badri Gargari, Davoud Tahmasabzadeh Sheikhlar Pages 38-57

    Learning theories help to design the desired educational programs. Wittrock developed the theory of generative learning, which is one of these theories. In different educational systems, little attention has been paid to the new methods of mathematics education, and one of these methods is education based on the theory of generative learning. The main objective of this research is to develop an educational program for teaching mathematical concepts to first-state secondary school students that will help the students develop a thorough understanding of the educational content of mathematics and in which the student actively participates in the learning process, creates meanings and relationships, and the teacher only serves as a facilitator. Metacomposition and a synthesis-research approach based on the seven-stage Sandelowski-Barroso model were used in this study to look into the research that had been done in this direction. The study area included 57 research articles according to the intended purpose, among which 19 articles and one thesis were selected using the Glynn tool. Concepts extracted from this study were summarised by the open coding method in the form of 131 concepts and 32 sub-categories, which finally resulted in 9 main categories. Then, according to the results obtained, a special math curriculum was designed for the first state secondary school. The content validity of the mathematics education curriculum was obtained using the Laushe method (P = 0.05).

    Keywords: first state secondary students, generative learning, Mathematics education program
  • Fereshteh Ashkan, kourosh fathi vajargah*, mahboubeh Arefi, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 59-71

    This study aimed to identify the examples and frequency of symbolic violence in the Iranian elementary school curricula according to teachers and school staff in order to help change the existing curricula by raising and critically addressing this problem. The statistical population comprised teachers and staff of elementary schools in Tehran in academic year 2021-2022. Based on Morgan’s table, the sample size was calculated as 384 people who were selected via stratified random sampling. The data were collected via a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts through content validity ratio (CVR) of 0.62-1 and content validity index (CVI) of 0.79-1. Its construct validity was confirmed via confirmatory factor analysis, and its reliability was 0.70 based on Cronbach’s alpha. The data were analyzed via tables, figures, and one-sample t test. The results revealed that, according to the respondents, different types of sociocultural, ideological, economic, political, and non-physical symbolic violence are widely common in elementary schools and can be imposed through all elements of the curricula. Its frequency was very high in the content of the elementary school curricula, high in the setting, the time of instruction, teaching-learning strategies, assessment methods, and the social atmosphere of schools, and to some extent in the goals of the curricula, teaching sources and materials, and teachers.

    Keywords: symbolic violence, elementary school, Curricula
  • behnaz Bahadori*, Zahra Niknam, Nematollah Mousapour, Khosrow Bagheri Noaparast Pages 72-90

    The purpose of this article is to present a conceptual framework for the analysis of implemented curriculum based on the human agent theory and the characteristics of elementary classrooms in order to provide grounds for the implementation of the aforementioned theory in the classroom. The research was conducted in an inferential way by examining about forty sources related to the theory of human action. Forty-four principles resulted in six dimensions of "teacher's educational end", "teacher's knowledge", "Awareness of the student", "method", "content", "teacher-student emotional relationships". in the dimension of "teacher's educational end " six principles, in the "teacher 's knowledge" and the "Awareness of the student", each one of the principles in the dimension of "Method" teaching, evaluation, class management, encouragement and punishment and behavior with difficult students' components were found nine, four, nine, three and four principles. in the content dimension, four principles and in " teacher - student "emotional relationship" were mentioned three principles. If the teacher can act based on the principles derived from this article, he can cross the narrow border of the agent student and the confusion of the class; Because the first and most important challenge for teachers in the classroom is classroom management and how to implement the curriculum in practice.

    Keywords: Implemented Curriculum. Asymmetrical Interaction, educational principles, classroom, “Human as an agent” Theory
  • Somayeh Saebi, alireza assareh *, Narges Keshtiaray, Alireza Sadeghi Pages 91-103

    The present research aimed at the research synthesis of multicultural education studies in Iran. The research had a qualitative research synthesis method, and its statistical population consisted of domestic multicultural articles from 2002-2022. A total of 35 articles were selected as research samples using purposive sampling until theoretical data saturation. The scientific sources were analyzed through six steps adapted from Gough, Oliver, and Thomas (2012). Further, the results were coded and categorized based on Klein's nine curriculum levels, and then the model was designed. Based on the results, the objective element comprised justice orientation, revival and development of culture, and unity and solidarity. The content element comprised content flexibility and multicultural content. The learning activity element included multicultural activities and tasks. The teaching-learning strategy element comprised diverse teaching, recognition of ethnic groups, and teaching multicultural teachers. The grouping element included group strengthening and multicultural grouping. The educational content element included the diversity of sources and multicultural knowledge. The time element comprised time diversity, and scheduling. The place element included spatial diversity and multicultural diversity. Finally, the evaluation element comprised diversity in evaluation, and multicultural evaluation. Based on the results, the model had the necessary validity.

    Keywords: Iran, multicultural education, Synthesis research
  • parvin torkashvandi, Shahram Ranjdoust *, Mohamad Azimi, alireza assareh Pages 104-124

    Considering the current environmental challenges, the aim of the current research is to design and validate an education model for optimal energy consumption in elementary school textbooks. For this purpose, in addition to quantitative content analysis (categorical) of elementary courses from the perspective of optimal energy consumption and evaluating the energy literacy of students in Kermanshah city, based on the foundations, components and assumptions of a desirable model of education and combining the opinions of experts and curriculum experts in it, a model for education of energy consumption in elementary school textbooks has been designed and validated. This research is practical in terms of purpose and exploratory mixed research in terms of method. Domain for analyzing the content of textbooks include all primary school books, for measuring the level of energy literacy including all primary school students in Kermanshah city, and to validate the model, It includes primary school teachers, education specialists, and textbook authors and the purposeful and criteria-based sampling method was used until reaching theoretical saturation (number of 19 people) from experts in energy education and education. The tools for collecting the information required for the design of the model were documentary studies, interviews and questionnaires, and for the purpose of validity and reliability, the theoretical triangulation method was used.The results of the content analysis of the textbooks showed that among the elementary school books, the most attention was paid to the category of consumption patterns in Persian books and experimental sciences of the fifth and sixth grades, which are mainly based on cognitive and functional components. Also, the results showed that the energy literacy of primary school students was low in cognitive aspects and therefore it had an impact on their performance.Bottom of Form Finally, the ideal model of energy consumption education including curriculum elements such as goals, content selection and organization, learning activities and teaching methods, learning resources, grouping, time, place and evaluation was designed. Accreditation review from experts in curriculum studies and environmental education showed that the designed model is acceptable with a high degree of confidence. Based on this, it is suggested that the pattern of optimal energy consumption, its components and how it is taught, which is designed in this research, should be included in the topics and educational programs in the elementary school.

    Keywords: Kermanshah, Optimal Energy Consumption, energy literacy, elementary school, Curriculum planning
  • mastane salimi, zahra taleb*, esmat masoudi nadoshan Pages 125-136

    The present research was conducted with the aim of identifying and validating the model of factors affecting learning agility in e-learning in the education system.. The studied community includes members of the faculty of educational technology, experts and researchers in the field of curriculum planning, experts in educational technology and computers, and experts in the field of education. The data collection tool was a semi-structured in-depth interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. The data obtained from the interviews were prioritized in the qualitative part by thematic analysis, analysis, and in the quantitative part by the structural equation test. The findings showed that the themes include environmental agility, passion for learning, educational support, innovative programs, knowledge and information, educational agility, agile organization. collaborative learning, educational flexibility, creativity in education, rules and regulations, orientation of education. All these themes were categorized into three overarching themes of requirements, processes and consequences. Based on the findings of the quantitative part, all positive and significant relationships and appropriate model fit were reported. Based on the findings, the conditions for improving learning agility should be created through attention and focus on the requirements and processes of learning agility in order to achieve its desired results.

    Keywords: Flexibility, agility learning, Electronic Learning
  • Fatemeh Mohammadi Tanoorlooi, Behboud Yarigholi*, moosa piri Pages 137-147

    The purpose of the present study was to investigate the experiences of teachers about the place of art and the challenges of teaching it in the era of virtual education. The qualitative research design was descriptive phenomenological type. The participants of the research were 21 art teachers in the academic year 1401-1402, who were selected with a purposeful sampling approach. In-depth semi-structured interviews were used to collect research data. The method of data collection was semi-structured interview and the criteria of acceptability and reliability of qualitative data were used to measure the initial validity of the data. According to the analysis of the conducted interviews, three themes of position, challenge and solution were extracted. The first theme was related to the place of art in the era of virtual education, and in this theme, four socio-cultural categories, educational, psychological and economic importance were extracted. The second theme was the challenge, which included the four categories of lack of a comprehensive approach in art education, weak social luck, weakness in the teaching-learning process, and weak infrastructure and facilities and the third theme is the solution, the three categories of using motivational approach, competency-oriented and the supportive approach was extracted from the interviews. In line with the obtained results, it is suggested to overcome the challenges of art education in the era of virtual education, to improve the status of this subject in the eyes of the beneficiaries of the art curriculum (parents, students, teachers, etc.) He acted through culture building and used motivational and support approaches to improve the state of art lessons.

    Keywords: virtual education, Art, Curriculum
  • aboubakr Karimi* Pages 148-160

    The goal is to analyze the content of elementary school textbooks based on Communication skills and adaptive coping. The research is of a qualitative type using the content analysis method. The research population is Persian books, Persian writing and experimental sciences. The measurement tool was a checklist made by the researcher based on the background whose validity was verified by experts and its reliability was verified by Scott method (89.5) and reproducibility technique (inter-coder reliability). The data from the content analysis were analyzed using the three Shannon entropy steps. The unit of analysis is the phrase. The highest attention with 182 frequencies (32.6%) is related to the skill of "ability to establish adaptive interpersonal relationships" and the lowest attention with 108 times (19.3%) is related to the skill of "ability to cope with stress". Then, 148 times (26.5%) the skill of "ability to communicate effectively with others" and 120 times (21.6%) the skill of "ability to cope with emotions" have been considered in elementary school textbooks, respectively. In the above books, the highest importance factor is related to the skill of "ability to communicate effectively with others" (0.1739) and the lowest importance factor is related to "ability to cope with stress" (0.1465). The most attention to the total life skills is related to the book "Persian" with 214 frequencies (38.4%) and the least attention to the total life skills is related to the book "Persian writing" with 155 frequencies (27.7%). Based on the findings, The reviewed books have taught adaptive coping and communication skills, but there is a difference between the amount of attention paid to each component of the skills and in different books.

    Keywords: experimental sciences, primary school, Communication skills, adaptive coping, content analysis, Persian textbooks, Persian writing