فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1400)

مجله جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پرویز جمشیدی مهر، حمید نساج*، سید محسن دوازده امامی، علی علی حسینی صفحات 1-28

    اسلام در زمره ادیانی قرار دارد که بر اساس متون ثابت و مقدسی شکل گرفته اند. طبیعی است که نظام های سیاسی برآمده از مکتب اسلام نیز بر اساس تفسیر متون مقدس شکل می گیرند. پرسش این نوشتار آن است که نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس چه تفسیری از متون دینی شکل گرفته است. و این تفسیر چه تفاوتی با حکومتهای دینی دیگر بر آمده از اسلام دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، هرمنوتیک اسکینر مورد استفاده قرار گرفته است؛ تا هم به زمینه های سیاسی وهم قصد و نیت مولف و هم به تحول ایدیولوژیک لازم برای شکل گیری نظام نوین سیاسی توجه شود. متون دینی و روایات مورد تاکید در حکومت جمهوری اسلامی، دگرگونی های ایجاد شده در ارتباط با تغییر تفسیر برخی از آیات، جایگاه ساخت قدرت در این تغییر، نقش فقها و علماء در این زمینه ازجمله دغدغه هایی است که به کمک هرمنوتیک اسکینر به آن پرداخته شده است.  یافته های پژوهش نشان می دهد؛ با تشکیل حکومت جمهوری اسلامی و حمایت ساختار قدرت شرایط لازم برای گسترش بیان فضیلت های اهل بیت (ع) مهیا، متون دینی در جهت تقویت و تثبیت ایدیولوژی جدید به کار گرفته شد و همچنین مراسم های مختلف مذهبی به عنوان نمادی از تغییر هنجار مرسوم مورداستفاده قرار گرفت. جایگاه فقها در راس هرم قدرت نسبت به حکومت های پیشین شیعی به نحو بی سابقه ای رو به فزونی نهاد. این فرایندخود موجب شکل گیری اندیشه و هویت سیاسی جدید گردید.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، فقه سیاسی، متون دینی، اسکینر، هرمنوتیک
  • سید محمد سیداحمدی*، محمدرضا حاتمی، حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحات 29-56

    جنبش اخوان المسلمین مهم ترین جنبش مدعی اسلام سیاسی در جهان اهل سنت است. این جنبش با مرکزیت مصر، شعبات و شاخه های زیادی درکشورهای اسلامی و عربی دارد. اخوان المسلمین که به لحاظ اندیشه ای منسجم ترین جنبش در میان جنبش های اسلامگرای جهان عرب است؛ همواره با باور به اسلام سیاسی، آرمان ها و اصول اندیشه ای خود را شکل داده است. اصول اندیشه ای اخوان المسلمین را باید در تفکرات موسس آن یعنی حسن البناء جست. این جنبش در گذر زمان و تحت شرایط محیطی تغییراتی در اندیشه های و اصول خود داده است که آن را از اخوان سنتی و یا اخوان اصولگرا متمایز می کند. این تحول را در دو مقطع می توان دنبال کرد. در واقع بعد از شهادت حسن البناء و به طور مشخص از زمان عمرتلمسانی، این تحول اندیشه ای در اخوان آغاز شد. مرحله بعدی این تحول که در ادامه مسیر قبلی بود؛ بعد از به قدرت رسیدن اخوان در مصر بعد از تحولات عربی 2011، نمود عینی یافت. با توجه به اهمیت فهم این رویکردها و دگردیسی اندیشه ای، در این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای، در پی پاسخ به این سوال است که رویکردها و تحولات اندیشه ای جنبش اخوان المسلمین از زمان شهادت حسن البناء تاکنون چگونه و در چه حوزه هایی بوده است؟ یافته های مقاله نشان می دهد؛ اخوان المسلمین از زمان عمرتلمسانی تاکنون در حوزه داخلی نسبت به ماهیت حکومت، نوع مواجهه با دولت، روش مشارکت در جامعه و فعالیت های سیاسی و در حوزه منطقه ای و بین المللی، نسبت به مساله امت اسلام و وحدت جهان اسلام و نوع مواجهه با رژیم صهیونیستی و روابط با آمریکا تغییراتی در رویکردها و اندیشه اولیه خود داشته است. وجه تمایز مقاله با دیگر مکتوبات در این زمینه ابتدا به جهت بررسی موضوع از لحاظ رویکردهای اندیشه و تحولات سیاسی به طور هم زمان وهمچنین بازتعریف و تطبیق شاخص های فکری رهبران اخوان با یکدیگر است که منجر به ریشه یابی صحیح تغییرات اندیشه در جنبش می شود که فقط در بررسی های دیگر معطوف به حضور در صحنه های سیاسی می شود.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، حکومت مسلمانان، حاکمیت اسلامی، تحولات اندیشه ای، اصولگرایی، عملگرایی
  • محمدحسین اسماعیلی سنگری* صفحات 57-80

    مقارن پای گیری دولت و قدرت انقلابیون جنبش جنگل در گیلان (1296- 1299. ش)، توجه انقلابیون و دولت نوپای انقلاب اکتبر 1917. م، به آنها جلب شد. فرایند چندمرحله ای جنبش جنگل، نشانگر گذار آن از چند نوع نظام حکومتی و ایدیولوژی متقارن است که همواره تغییر در نظام استبدادی و کهنه سلطنت را تعقیب می کرد و سرانجام موفق شد؛ اولین نظام جمهوری در ایران را شکل دهد؛ اما زودهنگام سقوط کرد. این پژوهش اسنادی با رویکرد تبیینی- تفسیری و با روش تحلیلی- توضیحی، به بررسی این سوال می پردازد؛ «چرا و چگونه اولین دولت جمهوریت ایران توسط جنبش جنگل، سقوط کرد؟» فرضیه ی جواب بیان می کند؛ دولت جنبش جنگل به رهبری میرزا کوچک پس از تشکیل اولین جمهوریت به معمای دولت پوچ رسیده بود؛ ازاین رو آسیب جدی دید و سقوط کرد. تحلیل و تعامل دو عامل حساسیت و آسیب پذیری، فرایند چالش های گذار و افول دولت جنگل را معنادار می سازد. نتیجه گیری کلی پژوهش نشان می دهد؛ حساسیت جامعه ایران در مرکز و در گیلان در برابر دولت موقت جنگل، در سطحی بسیار بالا افزایش یافته بود؛ همزمان دولت جنبش جنگل با معمای دولت پوچ مواجه شده بود. این شرایط هم ردیف باسیاست براندازی دولت انگلیس همراه شد؛ و به عمر سیاسی- اجتماعی جنبش جنگل پایان داد

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، جنبش جنگل، جمهوریت شورایی، حساسیت، دولت پوچ
  • علی مختاری*، علی باقری، رامین مرادی، امین زمانی صفحات 81-110

    این پژوهش تلاش می کند؛ تا به این پرسش بپردازد؛ چرا نیروهای سیاسی میانه رو با نیروهای سیاسی انقلابی در فرایند انقلاب اسلامی ایتلاف کردند؟ پژوهشگران در بررسی این مسئله به عواملی مانند «عصیان یکپارچه جامعه علیه دولت»، «ایتلاف طبقاتی»، «ضعف نهادهای سیاسی و دولتی» و «جذابیت گفتمان رهبر انقلاب» اشاره کرده اند. در این پژوهش، مولفان در چارچوب نظریه ریچارد اسنایدر و با کمک روش توصیفی _ تحلیلی و تکنیک مطالعه اسناد، به بررسی سه متغیر مستقل رابطه شاه با ارتش (اصلی)، شاه با نخبگان و روابط نظام با قدرت های بزرگ به عنوان علل شکل گیری ایتلاف مذکور پرداخته اند. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ رفتار نیوپاتریمونیالی و قشونی شاه سبب سلب استقلال از ارتش، کنترل تجهیزات و امکانات آن، ایجاد فضای بی اعتمادی، کانالیزه کردن راه های ارتقاء و در نهایت مطیع و سرسپرده کردن همه، اعم از سرباز و فرمانده شد. در نتیجه، رابطه تسلیم و سرسپردگی ارتش در مقابل شاه، بن بست در رابطه شاه با نخبگان و سرسپردگی شاه در رابطه با آمریکا، آرزو و دلگرمی میانه روها برای منازعه درون گفتمانی را از بین برد و آنها را برای ایتلاف با انقلابیون آماده کرد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ارتش، ائتلاف، نیروهای سیاسی، محمد رضا شاه
  • فرهاد قاسمی* صفحات 111-138

    نظم منطقه ای ایرانی دارای تاریخ بسیار طولانی است که سابقه آن به دوره هخامنشیان مربوط می شود. فروپاشی ساسانیان، پایانی بر الگوی منطقه گرایی ایرانی یعنی ساتراپی بود. با شکل گیری نظم وستفالی، نظم های منطقه ای در قالب ژیوپلتیک نمایان شده و ایران در این دوره، تحت سیطره چنین نظمی قرار گرفت. انقلاب اسلامی به عنوان یک نوپدید و همزمان شدن آن با تکامل سیستم بین الملل از ساده به پیچیده- آشوبی، دستگاه تحلیلی نوینی را برای نظم منطقه ای ایرانی ضروری می سازد که ادبیات روابط بین الملل ایرانی به آن نپرداخته و  در این حوزه، دارای عقب ماندگی جدی هستند. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش، بر این محور شکل می گیرد؛ پیامدهای انقلاب اسلامی بر نظم منطقه ای ایران چیست؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از نظریه سیستم های پیچیده و آشوبی و همچنین با کاربست روش آبداکشن که بر تبیین واقعیت های نوپدید و یافتن بهترین تبیین متمرکز است؛ سعی در ارایه پاسخ قانع کننده و ارایه دستگاه تحلیلی نوین در این حوزه دارد. نویسنده نشان می دهد؛ نظم منطقه ای شبکه ای با دو ویژگی برجسته پانارکی و هیترارکی از جمله نوآوری انقلاب اسلامی در حوزه نظم منطقه ای ایرانی است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نظم منطقه ای ایرانی، سیستم بین المللی پیچیده-آشوبی، نظم شاخه ای، کنترل چند سطحی
  • عبدالله طاهرخانی، پروین سوادیان*، منصور شریفی صفحات 139-162

    راهپیمایی اربعین با تجمع میلیون ها نفر درکشور عراق برگزار می شود و هر ساله به جمعیت آن افزوده می شود. ملیت های مختلف از نژاد و زبان های متفاوت اعم از شیعه وسنی و حتی پیروان سایر ادیان نیز در این مراسم حضور دارند. این افراد با هویت های ملی، قومی، فردی و اجتماعی متفاوت ولی به شکل منسجم و متحد در این راهپیمایی شرکت می کنند. چه دلایلی می تواند؛ این جمعیت انبوه و میلیونی را چنان منسجم و هماهنگ کند که افراد ، علی رغم داشتن هویت فردی، ملی و اجتماعی متفاوت، همگی تحت لوای یک پرچم جمع شوند؟ آیا ابعاد مختلف پیاده روی اربعین، موجب شکل گیری هویت جمعی در بین راهپیمایان شده است؟ برای پاسخ به این سوالات، تحقیقی با روش کمی انجام شده است. این پیمایش شامل 424  نفر از شرکت کنندگان در این مراسم، اعم از ایرانی، عراقی و سایرکشورهاست که به صورت اتفاقی انتخاب شده اند. یافته ها به روشنی حاکی است که راهپیمایی اربعین به عنوان یک پدیده برآمده از مذهب شیعه، در عین تجلی دینی، دارای کارکرد سیاسی نیز هست؛ به گونه ای که نتایج نشان می دهد؛  بین بعد سیاسی و بین المللی راهپیمایی اربعین و شکل گیری هویت جمعی بین راهپیمایان رابطه معنی داری وجود دارد. بیش از 80 درصد از پاسخگویان به هویت جمعی شکل گرفته در اربعین بیش از هویت فردی و ملی خود اعتقاد دارند و راهپیمایی را عامل وحدت و همگرایی مسلمانان می دانند. عدم تفاوت فقیر و غنی و نژاد و ملیت، همبستگی، وحدت و بیداری اسلامی و تحت لوای حسینی بودن، برخی از ویژگی های این هویت جمعی است.

    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، ابعاد سیاسی و بین المللی، هویت جمعی، همبستگی مسلمانان
  • سید هاشم منیری*، سید حسین اطهری صفحات 163-184

    آزادی با ورود به جامعه عربی با دشواره های چندوجهی روبرو گشت که اقتدارگرایی یکی از آنان است. حاکمان و دولت های عربی اگرچه به ظاهر نهاد دین را از نهاد دولت متمایز ساختند؛ اما دین را ابزاری برای پیشبرد سیاست های خود، ساخته و از مفهوم آزادی نیز معنایی متفاوت استخراج نمودند. سوال اصلی این مقاله این است که جایگاه و معنای آزادی در رویارویی با دولت و مذهب در جامعه عربی چیست؟ پاسخ به این سیوال بدین قرار است که درک از معنای آزادی در ادبیات سیاسی عرب متفاوت است و موانعی چون اقتدار دولت باعث شده است؛ امکان و توان جامعه عربی در توسعه و گسترش آزادی، خود را به صورت ناپایدار، پدیدار سازد. به همین منظور این مقاله در صدد  است؛ با استفاده از روش تفسیری - تفهمی ماکس وبر و چارچوب مفهومی آزادی، به بررسی دشواره ی رویارویی آزادی، دولت و مذهب در جامعه عربی از دیدگاه عبدالله العروی، که یکی از متفکران مشهور در کشور مراکش در قرن بیستم است؛ بپردازد. در این تحقیق نشان داده شده است؛ آزادی و دموکراسی به دلایل تاریخی و زمینه های قومی و فرهنگی نتوانسته عملی شود. همچنین دین مانع آزادی نیست؛ بلکه سنت های قبیله ای و دولت ها هستند که در طول تاریخ مانع آزادی بوده اند

    کلیدواژگان: آزادی، جامعه عربی، دولت، عبدالله العروی، فرهنگ، مدرنیته، مذهب
  • حسین غریبی، سید جلال دهقانی فیروزابادی*، احمد نقیب زاده، کیهان برزگر صفحات 185-220
    یکی از متغیرهای کلیدی و اساسی در شناخت الگوی رفتار خارجی یک دولت در نظام بین الملل، فهم ساختار قدرت و چگونگی صورت بندی و توزیع قدرت در یک واحد ملی است. در این پژوهش با بهره گیری از نظریه نو واقع گرایی نوکلاسیک  به بررسی ساختار و صورت بندی  قدرت، چگونگی نظام سیاست گذاری، فرایند تصمیم گیری در نظام عربستان سعودی و تحلیل سیاست خارجی این کشور به ویژه در قبال جمهوری اسلامی ایران پرداخته شده است. علت اتخاذ رویکردهای مختلف در سیاست خارجی عربستان، به مهندسی ساختار نامتقارن قدرت در این کشور بر می گردد که از ابتدای شکل گیری آن تاکنون بر عنصر پادشاه به عنوان هسته اصلی قدرت بنا گردیده و رفتار دولت در حوزه خارجی را همواره تابعی از وضعیت و شرایط قدرت پادشاه در نظام سیاسی این کشور نموده است. نظام حکمرانی سعودی با اتخاذ رویکردی تهاجمی در سیاست خارجی، سعی در مدیریت چالش های داخلی تهدیدزا و انحراف آن به محیط بیرونی دارد؛ در راستای تحقق این هدف، جمهوری اسلامی ایران را به دلیل ویژگیهای خاص خود، به عنوان تهدید آنی در محیط پیرامونی آن کشور معرفی می نماید. مفروض نگارنده این است که "صورت بندی و ساختار قدرت دولت در کشور عربستان سعودی، عامل مهم و تاثیر گذاری در تعیین انواع راهبردهای موازنه ای و تسهیل مناسبات سه گانه همکاری، رقابت و منازعه در سیاست خارجی این کشور است". از این رو هدف پژوهش پاسخ به این پرسش اساسی است؛ «صورت بندی و ساختار قدرت متمرکز در نهاد سلطنت در عربستان سعودی چه تاثیری بر سیاست خارجی این کشور به ویژه در قبال جمهوری اسلامی ایران دارد؟». بنابراین با در نظر داشتن ساختار قدرت در این کشور، واکاوی علل رفتار و رویکرد مداخله گرایانه این کشور در منطقه، کانون این پژوهش را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، سیاست خارجی، واقع گرایی نوکلاسیک، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی
  • محمدعلی میرعلی*، خادم حسین احمدی صفحات 221-248

    حجم، عمق و گستردگی جرایم سازمان یافته فراملی در افغانستان و تلاش های کم ثمر دولت در مبارزه با آنها، پرسش از چالش های دولت افغانستان در مبارزه با این جرایم را مطرح می سازد. این نوشتار با روش جامعه شناختی از طریق مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از گزارش ها و تحقیقات میدانی موسسات معتبر داخلی و بین المللی پی جوی مهم ترین چالش در این باره است. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ عقلانیت سیاسی قبیله ای، ریشه ای ترین مولفه تاثیرگذار بر سلطه ناسیونالیسم یاد شده است. نتیجه محتوم آن زایش و تولید فرهنگ سیاسی قومی و نژادی در این کشور بوده است. ساختارهای سیاسی و اداری به عنوان شکل دهنده مناسبات سیاست و قدرت، از دل فرهنگ سیاسی قومی و نژادی ظهور یافته که خود آشکارا انعکاس دهنده ارزش ها و باورهای قومی و نژادی در افغانستان است. چهره عریان تر سلطه این نوع ناسیونالیسم بر مناسبات سیاست و قدرت در تطبیق گزینشی قوم گرایانه قوانین رسمی این کشور، از اختصاص قوم گرایانه پروژه های توسعه ای ملی و کانالیزه شدن بازسازی و کمک های جامعه جهانی گرفته تا نگاه قوم گرایانه در برگزاری انتخابات و برخوردهای تبعیض آمیز در نهادها و ادارات دولتی به خوبی قابل مشاهده است. در چنین وضعیتی، شکل گیری موازنه قدرت اقوام، تمرکززدایی ساختاری از قدرت سیاسی و توسعه و تقویت جامعه مدنی از جمله مهم ترین راه حل های مواجهه با این چالش برای دولت افغانستان در مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: دولت افغانستان، چالش، جرایم سازمان یافته فراملی، ناسیونالیسم قومی، عقلانیت سیاسی قبیله ای
  • حسین کریمی فرد* صفحات 249-276
    فرقه های مختلف در لبنان، سیاست هویتی شان را در راستای به رسمیت شناخته شدن و کرامت شان سامان داده اند. جامعه لبنان دارای هویتی متکثر، ناهمگن و متفاوت و متضاد است. چندپاره بودن و قطبی شدن هویت در لبنان و تلاش برای حفظ و افزایش منفعت فرقه ای، دخالت های بازیگران فروملی را تسهیل کرده است. هر کدام از این فرقه ها منافع یک دولت بیرونی را نمایندگی می کند. فرقه گرایی منجربه بن بست سیاسی داخلی، تقویت گروه های فروملی، سرریز مسایل منطقه ای و در نهایت باعث شکنندگی دولت این کشور شده است. بنابراین دولت نمی تواند در سیاستگزاری، تصمیم گیری و استقلال ملی به مثابه یک واحد مستقل عمل نماید؛ بلکه رفتار، جهت گیری و تعریف منفعت ملی، تابعی از این مفاهیم نزد فرقه ها و دولت های بیرونی است. روش شناسی این پژوهش تحلیلی- تبیینی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و استفاده از مقالات و سایت ها اینترنتی است. سوال این پژوهش عبارتست از: فرقه گرایی در لبنان چه تاثیری بر سیاست خارجی ایفاء می نماید؟ فرضیه این پژوهش عبارتست از: فرقه گرایی، تفوق هویت فرقه ای بر هویت ملی و شکل گیری دولت ضعیف و شکننده در کشور لبنان بر تعریف منفعت ملی و جهت گیری سیاست خارجی تاثیر گذاشته و باعث شده دولت در کنار فرقه ها به کنشگری درعرصه سیاست بین الملل بپردازد؛ بنابراین به جای منافع ملی، منفعت فرقه ای مدنظر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: فرقه گرایی، لنبان، سیاست خارجی، دولت شکننده، سیاست هویتی
  • محمد داوند*، محسن اسلامی صفحات 277-314

    گروه های تروریستی- تکفیری از جمله داعش یکی از موانع تحقق راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 در محیط پیرامون است. ادبیات تحقیق نشان می دهد؛ داعش به سان سایر گروه های تروریستی نظیر القاعده «ترور» و «تکفیر» را در ارتباط با کشورهای حوزه مقاومت به دو دلیل اصلی ادامه می دهد: مهار اسلام سیاسی مقاومت اسلامی با افراطی گری و مهار اهداف جمهوری اسلامی ایران در حوزه جهان اسلام و منطقه غرب آسیا تا 1404. از سویی، تهدیدات داعش از سمت مرزهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران روندی کاهنده طی کرده و شکست داعش به واسطه سلسله عملیات جبهه مقاومت باعث شده تا این گروه تروریستی هسته های تروریستی- تکفیری خود را از سمت مرزهای غربی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای مجاور شرقی ایران انتقال دهد. حال طرح این پرسش ضروری است که «امکان دولت سازی داعش تا 1404 در افغانستان به چه میزان (ضعیف، ممکن، محتمل) است؟» لذا هدف اصلی این نوشتار، بررسی امکان دولت سازی داعش خاصه در افغانستان به عنوان یکی از کشورهایی است که از بی ثباتی سیاسی رنج می برد؛ است. یافته های این پژوهش بر مبنای روش تحلیلی- تجویری و آینده پژوهی نشانگر آن است؛ دولت سازی داعش در افغانستان به عنوان یکی از همسایه های شرقی ایران، بر اساس شرایط ژیوپلیتیکی و میدانی این کشور، ممکن است. اگرچه، ایدیولوژی داعش در جامعه افغانستان نامشروع و نامقبول است و این گروه تروریستی مانند طالبان از جایگاه اجتماعی و سابقه تاریخی در افغانستان برخوردار نیست. اما عواملی نظیر حضور داعش در این کشور، بی ثباتی سیاسی افغانستان و امکان ایتلاف داعش با سایر گروه های تکفیری و افراطی، امکان دولت سازی داعش در افغانستان را فراهم می کند. در نهایت مقابله با داعش از منظر نخبگان و منابع تحقیق در محیط پیرامونی از جمله افغانستان در پرتو کاربست راهکارهای مادی، نهادی و عقیدتی است.

    کلیدواژگان: ایران، داعش، افغانستان، دولت سازی، الگوی امنیت راهبردی، محیط پیرامونی، افق 1404
  • صدیقه شیخ زاده جوشانی*، یحیی کمالی، محمدمهدی شوقعلی بافقی صفحات 315-348

    پژوهش حاضر با تمرکز بر موضوع تغییرات سازمانی در جناح راست در ایران کوشیده است؛ با بهره گیری از تیوری سازمانی به عنوان چارچوب نظری مبنا، با رویکردی تبیینی و روش اسنادی به این پرسش اصلی پژوهش پاسخ دهد که  عامل اصلی تغییرات سازمانی جناح راست در ایران طی فاصله زمانی 1394-1367 چیست؟ بر اساس فرضیه اصلی پژوهش، محرک محیطی «رقابت انتخاباتی» مهم ترین عامل تغییرات ایجادشده در سازمان جناح راست بوده است. یافته ها ضمن تایید فرضیه اصلی بیانگر این است که عمده این تغییرات در دهه 1380 رخ داده و بروندادهای تغییر شامل: تاکتیک سازمانی با محتوای «ایتلاف آبادگران ایران اسلامی»، «جبهه متحد اصول گرایان» و «ایتلاف بزرگ اصول گرایان»، واحد سازمانی با محتوای «حزب کارگزاران سازندگی ایران اسلامی» و «جبهه پایداری انقلاب اسلامی» و هویت سازمانی با محتوای «اصول گرایی»، عمده تغییرات در بازه زمانی 1394-1367 در سازمان جناح راست بوده اند. همچنین یکی از عوامل ایجاد تغییرات سازمانی در جناح راست، تغییر در بافت اجتماعی نخبگان این جناح بوده است. این متغیر با شاخص هایی چون سن (ورود نیروهای جوان به ساختار سازمانی)، تحصیلات (حوزوی یا دانشگاهی)، سابقه سیاسی (مبارزات انقلابی)، منزلت اجتماعی (تعلق به گروه اجتماعی روحانیون) و نگرش نخبگان جناح راست به فعالیت سیاسی (میزان اعتقاد به کار تشکیلاتی)، به عنوان یک عامل درون- سازمانی در رخداد این تغییرات موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تئوری سازمانی، تغییرات سازمانی، محرک محیطی، رقابت انتخاباتی، جناح راست
|
  • Parviz Jamshidimehr, Hamid Nassaj *, Seyyed Mohsen Davazdahemami, Ali Alihosseini Pages 1-28

    Islam is one of the religions that are based on fixed and sacred texts. It is natural that political systems derived from the school of Islam are also formed on the basis of the interpretation of sacred texts. The question of this article is what is the interpretation of the religious texts of the Islamic Republic of Iran. And what is the difference between this interpretation and other religious governments derived from Islam? To answer this question, Skinner's hermeneutics has been used to pay attention to both the political context and the intent of the author Vanity, as well as to the ideological change necessary for the formation of a new political system.Religious texts and traditions emphasized in the Islamic Republic, the changes brought about by the change of interpretation of some verses, the place of power building in this change, the role of jurists and scholars in this field are among the concerns that have been tried with the help of hermeneutic experts. Focus on the context of Skinner's hermeneutics.Religious texts appear to have been used to reinforce and consolidate the new ideology, various religious ceremonies as a symbol of normative change, with the formation of the Islamic Republic and the support of the power structure necessary to expand the expression of Ahl al-Bayt's virtues. Conventional usedThe position of the jurists at the top of the pyramid of power over the former Shiite governments has unprecedentedly increased. This process led to the formation of new political ideas and identities.

    Keywords: Islamic Revolution, Political Jurisprudence, Religious texts, Skinner, Hermeneutics
  • M. Ahmadei *, Mohammadreza Hatami, Habibola Abolhasan Shiraz Pages 29-56

    The Muslim Brotherhood movement is the most important movement claiming political Islam in the Sunni world. This movement, centered in Egypt, has many branches in Islamic and Arab countries. The Muslim Brotherhood, which is the most ideologically cohesive movement among the Islamist movements in the Arab world, has always formed its ideals and ideologies by believing in political Islam. The ideological principles of the Muslim Brotherhood must be found in the thoughts of its founder, Hassan al-Banna. Over time and under environmental conditions, this movement has made changes in its ideas and principles that distinguish it from the traditional Brotherhood or the Conservative Brotherhood. This development can be followed in two stages. In fact, after the martyrdom of Hassan al-Banna, and specifically since Omar Telsmani, this ideological transformation began in the Brotherhood, and the next stage of this transformation, which was a continuation of the previous path, became concrete after the Brotherhood came to power in Egypt after the 2011 Arab transformations. Given the importance of understanding these approaches and ideological metamorphosis, in this article, using descriptive-analytical method and library tools, seeks to answer the question of how the approaches and ideological developments of the Muslim Brotherhood movement since the martyrdom of Hassan al-Banna until now. And in what areas has it been?The findings of the article show that the Muslim Brotherhood since Omar Telsmani about the nature of government, the type of confrontation with the government, the method of participation in society and political activities in internal sphere.

    Keywords: Muslim government, Islamic rule, ideological developments, fundamentalism, Pragmatism
  • MOHAMMADHossein Esmaeili Sangari * Pages 57-80

    Parallel with the establishment of the government and the power of the revolutionaries of the Jungle Movement in Gilan, the attention of the revolutionaries and the newly formed government of the October Revolution of 1917 was drawn to them. The Jungle Revolutionary Movement (1296-1299) was challenged by several ideologies and systems of government, but always pursued a change in the authoritarian and old monarchy. The Jungle Movement passed through several ideologies and succeeded in forming the first republican system in Iran, but soon fell. This study examines the question of why and how the first government of the Republic of Iran fell by the Jungle Movement with an explanatory-interpretive approach and with an analytical-explanatory method. The answer hypothesis states that the government of the Jungle Movement led by Mirza Kuchak had reached the riddle of the void government after the formation of the first republic, so it was seriously damaged and fell. Analysis and interaction of two factors make the sensitivity and vulnerability of this transition process meaningful. The present study has concluded that the sensitivity of the Iranian society in the center and in Gilan towards the interim forest government had increased at a high level. At the same time, the government of the forest movement was faced with the mystery of a void government. These conditions coincided with the policy of overthrowing the British government and ended its socio-political life.

    Keywords: Vulnerability, Jungle Movement, Soviet Republic, Sensitivity, Void State
  • Ali Mokhtari *, Ali Bagheri, Ramin Moradi, Amin Zamani Pages 81-110

    This study attempts to ask why moderate political forces allied with radicals in the process of 1979 revolution in Iran. Researchers have cited factors such as "society's united rebellion against the state", "the class coalition", "the weakness of political and state institutions" and "the appeal of the revolutionary leader's discourse." In this research, the authors, in the framework of Richard Snyder's theory, using the qualitative method and the technique of documentary study, examine three independent variables of the king's relationship with the (main) army, the king with the elite, and the system's relations with the major powers as the causes of coalition formation. They have paid. The results show that the patrimonial and brave behavior of the Shah deprived the army of independence, control of its equipment and facilities, dissemination of mistrust, channeling upgrades, and ultimately obedience and devotion to both the soldier and the commander. As a result, the army's surrender and devotion to the Shah, the Shah's stalemate to the elite, and the Shah's devotion to the United States, undermined moderation's desire for intra-disciplinary conflict to form a coalition between the moderates and the redicals for a greater purpose.

    Keywords: Islamic Revolution, Army, Coalition, Political Forces, Mohammad Reza Shah
  • Farhad Ghasemi * Pages 111-138

    The Iranian regional order has a very long history, dating back to the Achaemenid period. The collapse of the Sassanid was the end of the pattern of Iranian regionalism, namely the satrapy. With the formation of the Westphalian order, regional orders emerged in the form of geopolitics. During this period, Iran came under the control of such an order. The Islamic Revolution as emergence and its coincidence with the evolution of the international system from simple to complex-chaotic necessitates a new analytical apparatus for the Iranian regional order that the international relations literature has not addressed and in this field, they are seriously inefficient. Based on this reality, the main research question is based on what are the consequences of the Islamic Revolution on the regional order of Iran? The author tries to provide a convincing answer and a new analytical apparatus in this field by using the theory of complex and chaotic systems and also by applying the abduction method which focuses on explaining emerging facts and finding the best explanation. The author illustrates that network regional order with two characteristics including panarchy and heterarchy is an innovation by the Islamic revolution in the field of Iranian regional order.Keywords

    Keywords: Islamic Revolution, Iranian Regional Order, Complex-Chaotic International System, Bifurcated Order, Multilevel Control
  • Abdollah Taherkhani, Parvin Savadiyan *, Mansour Sharifi Pages 139-162

    The Arbaeen March is a gathering of millions of people in Iraq, and its population is growing every year. Different nationalities of different races and languages, including Shiites and Sunnis, and even followers of other religions are present at the ceremony. These people with different national, ethnic, individual and social identities with a cohesive and united way participate in this march. What reasons can unite this massive population of millions so that individuals, despite having different individual, national and social identities, all gather under one flag? Have the different dimensions of the Arbaeen walk led to the formation of a collective identity among the marchers? To answer these questions, we did a quantitative research. The survey included 424 randomly selected participants from the event, including Iranians, Iraqis and people from other countries. The findings the Arbaeen March, as a phenomenon derived from the Shiite religion, has a political function as well as a religious manifestation, as the results show, between the political and international dimensions. Arbaeen March and the formation of collective identity There is a significant relationship between the marchers and more than 80% of the respondents believe in the collective identity formed in Arbaeen more than their individual and national identity and consider the march as a factor of unity and convergence of Muslims. . The absence of differences between the rich and the poor, race and nationality, solidarity, unity and Islamic awakening, and being under the banner of Husseini are characteristics of this collective identity.

    Keywords: Arbaeen March, political, international dimensions, collective identity, Movement
  • Seyed hashem Moniri *, Seyyed Hossein Athari Pages 163-184

    Upon entering Arab society, freedom faced multifaceted difficulties, one of which was authoritarianism. The Arab rulers and states, although ostensibly distinguishing the institution of religion from the institution of the state; But they used religion as a tool to advance their policies and to derive a different meaning from the concept of freedom. If religion is not an obstacle to freedom; Rather, it is tribal traditions and governments that have historically impeded freedom. The main question of this article is what is the position and meaning of freedom in confronting the government and religion in the Arab society? The initial answer to this question is that the understanding of the meaning of freedom in Arabic political literature is different, and obstacles such as the authority of the state have made the Arab community's ability to develop and expand freedom unstable. To this end, this article seeks to examine the difficulty of the confrontation between freedom, government, and religion in Arab society from the perspective of Abdullah Laroui, a well-known thinker in Morocco, in the twentieth century, using the interpretive method and conceptual framework of the freedom. This study shows that freedom and democracy have not been possible due to historical and ethnic and cultural reasons.

    Keywords: Abdallah Laroui, Arab Society, Liberty, Modernity, religion
  • Hossein Gharibi, Seyed Jalal Dehghani Firouzabadi *, Ahmad Naghibzadeh, Keyhan Barzegar Pages 185-220
    Recognizing the structure and distributing of power is one of the key variables in understanding the pattern of foreign behavior of a state in the international system.The presumption of this research is that, the power structure of the Saudi Arabia as a monarchy system, has a direct effect on the country’s approach in foreign policy.so the structure of power and decision making process in Saudi Arabia and analyzing foreign policy toward Iran is analised within the theoretical frame work on Neo-classical realism.The root of different behaviors to a foreign threats goes back to the formation of the Saudi asymmetric power structure, which since its inception has been based on the king element as the core of power, which always makes government behavior in the foreign arena a function of its status. The internal challenges lead corrosively foreign policy approach to external environment in form of aggressive approach and a player as regional hegemonic power.According to the author hypothesis, the form and structure of Power in Saudi Arabia is a key element in determining balancing strategies and Facilitating the threefold relationship of cooperation, competition and conflict in foreign policy.Hence the main goal of research is responding to key question to what extend the effects of concentrated power structure in Saudi Monarchy system on foreign policy particularly on Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Power structure, foreign policy, Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Neo-classical Realism
  • Hossein Karimifard * Pages 249-276
    The identity policy of the sects in Lebanon has been organized in line with their recognition and respect. The identity of Lebanon is pluralistic, heterogeneous, and contradictory. The polarized identity in Lebanon and the attempt for retaining and increasing the sectarian interest have facilitated the interference of these transnational players. Therefore, Lebanon's state has a pluralistic foreign policy. Each of these sects represents the interests of a foreign state. Lebanon has become fragile due to the overflow of regional issues, the deadlock in the domestic policy, the transnational militias, and extreme sectarianism. Thus, the state cannot act independently in policy making, decision making, and national independence, and the behavior and definition of national interest is a function of such concept for these sects and foreign states. The methodology of these study is analytic-explanatory based on the positivistic approaches. The method of data collection is library research using the published papers and websites. The research question is: 'What is the effect of sectarianism in Lebanon on Lebanon's foreign policy?' And the hypothesis of this study is: 'Sectarianism, dominance of sect identity over national identity, and forming a fragile state in Lebanon have influenced the definition of national interest and the foreign policy orientation, and have caused the state to activate in the international policy arena along with these sects. Therefore, instead of national interest, the sectarian interest is considered.
    Keywords: Sectarianism, Lebanese, foreign policy, fragile state, identity politics
  • Mohammad Davand *, Mohsen Eslami Pages 277-314

    Threats of terrorist groups after the Islamic Revolution are one of the obstacles to the realization of the Islamic Republic of Iran's strategies in the Islamic world and the surrounding environment. Research literature shows that ISIS, like other terrorist groups such as al-Qaeda, continues to "terror" and "excommunicate" in the field of Islamic Resistance (Iran's environment and defense) for two main reasons: controlling the political Islam of Islamic resistance with extremism and containment and Controlling the goals of the Islamic Republic of Iran in the field of the Islamic world and the West Asian region (the region's top power) until 1404. On the other hand, the threats of ISIL from the western borders against the Islamic Republic of Iran have decreased and this terrorist group has transferred its terrorist-takfiri cells from the western borders of the Islamic Republic of Iran to the neighboring countries of eastern Iran. The findings of this study indicate that the formation of the ISIL government in Afghanistan as one of Iran's eastern neighbors is possible based on the country's geopolitical and field conditions. Although ISIL's ideology is illegitimate and unacceptable in Afghan society, and the terrorist group, like the Taliban, has no social status or historical background in Afghanistan, factors such as ISIL's presence in Afghanistan, Afghanistan's political instability, and its ability to ally with other takfiri groups makes it possible for ISIS to establish a state in Afghanistan. Ultimately

    Keywords: Iran, ISIS, afghanistan, Strategic Security Model
  • Sedigheh Ssheikhzadeh Jooshani *, Yaya Kamali, MohammadMedi Shoghali Bafghi Pages 315-348

    This study aims to investigate the changes in The Right/Conservative Faction in the period of 1988-2015 in Iran. The findings show that the environmental incentive of election competition has been the main incentive for changes in The Right/Conservative Faction organization. The findings also revealed that the main outputs of these changes in the period of 1988-2015 include: organizational tactic with three contents of The Alliance of Builders of Islamic Iran (The Etelaf-e Abadgaran-e Iran-e Eslami), The United Front of Principlists (The Jebha-e Muttahid-e Osulgarayan) and The Principlists Grand Coalition (The Etelaf-e Bozorg-e Osulgarayan), organizational unit with two contents of The Executives of Construction Party (The Hezb-e Kargozaran-e Sazandegi) and The Front of Islamic Revolution Stability (The Jebha-ye Paydari-e Enghelab-e Eslami) and organizational identity with content of principalis (The Osulgarayee). The results suggested that, change in organizational social context of The Right/Conservative Faction has been effective as an intra-organizational factor in the occurrence of these changes. This variable with indicators such as age (entry of young forces into the organizational structure), education (seminary or university), political background (revolutionary struggles), class dignity (degree of dependence on the clergy) and the attitude of right-wing elites to political activity (degree Belief in organizational work) as an intra-organizational factor has been instrumental in bringing about these changes.

    Keywords: Organization Theory, Organizational Changes Environmental Incentive, Election Competition, The Right, Conservative Faction, Iran