فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن آقایاری هیر*، محمد ولائی صفحات 1-26

    طرح مسیله:

     بین فقر و زندگی روستایی ضریب همبستگی بالایی وجود دارد، زیرا بیش از سه چهارم فقرا در مناطق روستایی زندگی می کنند. ازآنجاکه هرگونه سیاست گذاری موفق (در راستای توسعه روستایی) مستلزم شناخت این پدیده است، لذا، اطلاع از میزان گستردگی فقر حاکم بر جامعه و توزیع فضایی آن از مسایل مهم در تدوین برنامه های کاهش فقر به شمار می رود.

    هدف پژوهش: 

    هدف از این پژوهش تحلیل فضایی فقر در سکونتگاه های روستایی شهرستان میاندوآب می باشد.

    روش تحقیق:

     تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی و جهت گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. قلمرو مکانی، روستاهای شهرستان میاندوآب می باشد که طبق سرشماری سال 1395، دارای 125893 نفر جمعیت، 37637 خانوار روستایی و 189 روستای دارای سکنه است که با توجه به تعداد زیاد روستاها، براساس فاکتورهای دوری و نزدیکی، موقعیت طبیعی و تعداد خانوار، 20 درصد روستاها به عنوان روستاهای نمونه انتخاب شدند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران، 313 سرپرست خانوار روستایی ساکن در روستاها تشکیل می دهند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات از تحلیل تصمیم گیری چند معیاره کوپراس ، تحلیل خوشه ای K و آماره مورن I استفاده شد.

    نتایج

    از بین 38 روستای نمونه در سطح شهرستان، تعداد 17 روستا معادل 74/44 درصد روستاها در خوشه «فقر خیلی شدید» قرار دارند و از نظر کشاورزی، تامین خدمات، اشتغال مولد، درآمد، مشارکت، امنیت، تخریب محیطی و... مردم این روستاها با مشکلات متعددی روبه رو هستند و اغلب این روستاها در بخش باروق قرار گرفته اند. همچنین، روستاهای لاله لو، قطار داش و قورقچی به عنوان فقیرترین روستاهای شهرستان میاندوآب شناخته شده و فقر روستایی الگوی فضایی خوشه ای و متراکمی را بر اساس آماره مورن I در سطح شهرستان به نمایش گذاشته است.

    نوآوری: 

    مهمترین نوآوری تحقیق کمی کردن فقر روستایی و تحلیل فضایی در سطح شهرستان میاندوآب با استفاده از تکنیک کوپراس و تحلیل های آماری دیگر.

    کلیدواژگان: فقر روستایی، تحلیل الگوی فضایی، خودهمبستگی خودکار فضایی، میاندوآب
  • هوشنگ سرور*، رویا اصغری صفحات 27-46

    طرح مسیله: 

    انگاره مفروض «پویایی شهر به مثابه یک موجود زنده» منوط و ملزم به سرزندگی و نشاط است. خلق و ارتقای سرزندگی در یک فضای شهری مستلزم همسوبودن ویژگی های فضا در پاسخگویی به نیازهای شهروندان است و این امر می تواند افزایش حضور پیوسته و کیفیت زندگی ساکنان را به دنبال داشته باشد.

    هدف

    پارک های شهری به مثابه یکی از عناصر مهم فضاهای عمومی، نقش مهمی در تامین اوقات فراغت شهروندان دارند. وجود سرزندگی در این فضاها، زمینه جذب بیشتر جمعیت و ارتقای تعاملات اجتماعی را فراهم می کند؛ بنابراین هدف این پژوهش، آگاهی از وضعیت سرزندگی در پارک ساحلی آتای میاندوآب است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی تحلیلی است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش اسنادی و میدانی به دست آمده است.

    نتایج و نوآوری پژوهش:

     تحلیل شاخص های سرزندگی در پارک ساحلی میاندوآب بیان کننده وضعیت متوسط این پارک در شاخص های سرزندگی شهری است. براساس یافته های پژوهش، معیارهای ادراکی حسی و تعاملات اجتماعی بیشترین نقش را در سرزندگی و اقبال شهروندان میاندوآب به پارک آتا دارند. این ویژگی ها موجب شده اند رابطه معنادار و مثبتی بین ویژگی های جمعیت شناسی بازدیدکنندگان و سرزندگی پارک شکل بگیرد؛ با وجود این نارضایتی مشهودی از کمیت و کیفیت امکانات تفریحی و ایمنی امکانات ورزشی و فضای پارک وجود دارد.

    کلیدواژگان: پارک های عمومی، سرزندگی، فضاهای عمومی، مکان سازی، میاندوآب
  • حبیب الله فصیحی*، تاج الدین کرمی، سیما کاظمی صفحات 47-66

     طرح مسیله:

     در سطح جهان شهرهای بسیاری بر اثر رشد پراکنده از منابع طبیعی خود به درستی بهره برداری نمی کنند. برای رویارویی با چنین وضعیتی و نیل به گونه ای از رشد که پاسخگوی نیازهای امروز جامعه شهری در عین حفظ محیط زیست و موهبت های طبیعی باشد، دیدگاه های چندی مطرح شده که یکی از مقبول ترین آنها، رویکرد «رشد هوشمند» است.

    هدف

    هدف این پژوهش، تحلیل شاخص های رشد هوشمند شهری در منطقه یک شهرداری کرج به منظور برنامه ریزی برای سوق دادن رشد شهری به مسیر مطلوب است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و مبتنی بر داده های اسنادی و پیمایشی است. ابتدا شاخص های 18گانه بررسی شده به طور مستقل محاسبه و تحلیل شدند و سپس با وزن دهی به آنها به روش تحلیل سلسله مراتبی و با استفاده از میانگین نظرات سه فرد خبره و به کارگیری نرم افزار Expert Choice، وضعیت کلی رشد شهری با ابداع یک مدل ریاضی، محاسبه و تحلیل شد. محدوده مطالعاتی در شمال شرق کلان شهر کرج قرار گرفته و با مساحت 4/859 هکتار بیش از 120 هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد بیشتر شاخص ها در سطح نزدیک به متوسط با فراوانی بیشتر در زیر رقم متوسط قرار دارند و بر فاصله زیاد رشد شهری از معیارهای رشد هوشمند دلالت می کنند. شاخص پراکنده رویی شهر برابر با 6/0 و شاخص اختلاط کاربری نزدیک به رقم لگاریتم تعداد محله ها به دست آمد. این دو و نیز شاخص تراکم ساختمانی که در دوسوم ساختمان ها کمتر از 210 درصد بوده و همچنین انجام بیش از نصف سفرها با وسایل نقلیه موتوری شخصی ازجمله شاخص هایی هستند که بر دوری از معیارهای شهر هوشمند دلالت می کنند. بررسی یکپارچه مجموع شاخص ها بیان کننده این است که محدوده مطالعاتی به لحاظ رشد هوشمند شهری وضعیت متوسطی دارد.

    کلیدواژگان: رشد شهری، پراکنده رویی، محیط زیست، رشد هوشمند، کرج
  • مهدی نادریان فر، سیروس قنبری*، جواد بذرافشان صفحات 67-89

    طرح مسیله:

     در سال های اخیر کاهش یا توقف جریان آب ورودی رودخانه هیرمند به منطقه سیستان، وقوع خشکسالی های پی درپی، خشک شدن تالاب هامون و بسته شدن مرز، شرایط بسیار نامطلوبی را برای معیشت مردم سیستان ایجاد کرده است؛ به طوری که موجب مهاجرت بسیاری از روستاییان به دیگر نقاط ایران شده است. در این زمینه پروژه ملی انتقال آب با سیستم های نوین آبیاری از چاه نیمه ها به اراضی 46 هزار هکتاری در دشت سیستان به منظور نگهداری جمعیت و پایداری منطقه تصویب و اجرا شد. تجربیات گذشته نشان می دهد بسیاری از طرح ها بدون مشارکت مردم با شکست روبه رو خواهند شد.

    هدف

    پژوهش حاضر ضمن تحلیل تغییرات مکانی فضایی رفتارهای مشارکتی روستاییان، میزان مشارکت آنان را در اجرای پروژه انتقال آب سنجیده است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل تمامی روستاهای واقع در محدوده واحد عمرانی هامون 4 است که از این بین با استفاده از فرمول کوکران تعداد 20 روستا به صورت تصادفی انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های Scheffe و T) در نرم افزار SPSS و برای مقایسه توامان تغییرات مکانی فضایی مشارکت روستاییان در اجرای طرح از ترکیب مدل فرایند تحلیل سلسله مراتب فازی (FAHP) و تکنیک تحلیل رابطه خاکستری (GRA) در محیط GIS استفاده شد.

    نتایج

    میزان مشارکت روستاییان در مولفه های مختلف نشان می دهد در روستاهای بالادست و پایین دست به ترتیب بیشترین میزان مشارکت با میانگین های 43/2 و 82/3 مربوط به مولفه های تدقیق کاداستر و تصمیم گیری و هم فکری است. برآیند کلی شاخص های پژوهش نشان می دهد سطح مشارکت در روستاهای بالادست کم و در روستاهای پایین دست متوسط است. درواقع با فاصله گرفتن روستاهای پایین دست از چاه نیمه ها و انشعابات اصلی رودخانه ها و جریان آب های سطحی و نزدیک شدن به شعاع 14-23 کیلومتری انتهایی سکونتگاه های روستایی، میزان مشارکت روستاییان به علت تاثیر دیدگاه عدالت محوری در توزیع و دسترسی عادلانه تر حق آبه نسبت به گذشته (از راه کانال ها و نهرهای سنتی) پررنگ تر است.

    کلیدواژگان: پروژه انتقال آب، مشارکت، روستاهای بالادست، روستاهای پایین دست، اراضی کشاورزی
  • محمد اکبرپور* صفحات 91-109

    امروزه نهادگرایی به جامع ترین الگوی روشمند موجود برای تبیین توسعه اشاره دارد. نهادگرایی نوعی تجزیه وتحلیل اقتصادی است که بر نقش نهادهای اجتماعی، فرهنگی، محلی، سیاسی و اقتصادی در تعیین وقایع اقتصادی تاکید می کند. روستاهای پیراشهری یکی از پیامدهای بارز توسعه شهری است که در شکل گیری آنها، مهاجرت های روستا-شهری و شهرگریز نقش اساسی دارند. هدف از تحقیق حاضر واکاوی عوامل موثر بر توسعه نهادی در توسعه فضاهای روستایی پیراشهری شهرستان هشترود است.روش انجام این تحقیق ترکیبی از روش های پیمایشی و تحلیلی است. برای تعیین منطقه موردمطالعه، روستاهای مدنظر با توجه به فاصله و مسافت با مرکز شهرستان سه روستا از دهستان قرانقو (لامشان، دامناب و خورجستان) و چهار روستا از دهستان علی آباد بخش مرکزی (علی آباد علیا و سفلی، خراسانلو و ایستگاه خراسانک) انتخاب شدند. جامعه آماری این تحقیق 7 روستای موردمطالعه دهستان قرانقو و علی آباد است که از 1273 خانوار روستایی با استفاده از فرمول کوکران، عدد 295 با سطح اطمینان 95 درصد و میزان 5/0=p و q به دست آمده که حجم نمونه یا به عبارتی تعداد پرسشنامه لازم را مشخص می کند. ابتدا با نظرسنجی از کارشناسان و خبرگان علمی، شاخص ها و گویه های توسعه نهادی فضاهای روستایی پیراشهری، شناسایی و سپس دیدگاه روستاییان بومی در ارتباط با عوامل موثر بر توسعه نهادهای رسمی و مردم نهاد در روستاهای موردمطالعه، ارزیابی شده است. برای واکاوی عوامل موثر بر توسعه نهادی در منطقه موردمطالعه از نرم افزار آماری SPSS، روش های (AHP) و (AMOS) بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد که شناسایی عوامل موثر بر توسعه نهادی از دیدگاه خبرگان و متخصصان امر که در قالب 10 شاخص و با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام گرفته است، نشان دهنده ضریب اهمیت بسیار پایین شاخص های تفکر مشارکتی«و عضویت در ارگان ها (دولتی، خصوصی و NGOها)» نسبت به سایر شاخص های تحقیق است و درنهایت وضعیت تحلیل مدل نهایی عوامل ساختاری موثر بر توسعه نهادی فضاهای روستایی پیراشهری موردمطالعه با متغیرهای استفاده شده، اعتبار و دقت لازم را داشته و توانسته است آثار ساختاری لازم و مطلوب جهت نیل به توسعه نهادی فضاهای روستایی پیراشهری شهرستان هشترود را تحلیل و واکاوی کند.

    کلیدواژگان: نهادگرایی، توسعه روستایی، روستاهای پیراشهری، شهرستان هشترود
  • حمید شایان*، زینب عرفانی، حمدالله سجاسی قیداری صفحات 111-128

    اشتغال زودرس، هنگامی که جسم و روان کودکان و نوجوانان در حال رشد است و باید همه آنها تحصیل کنند و آموزش ببینند، آثار زیان باری را به جامعه تحمیل می کند؛ ضمن اینکه بسته به شدت آن نشانه بارز میزان فقر و فلاکت به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. با توجه به اهمیت موضوع، تحلیل تفاوت های فضایی این پدیده ناخوشایند در مقیاس استانی و تبیین رابطه آن با سطح توسعه انسانی و شاخص های سه گانه آن یعنی سرانه تولید ناخالص داخلی، سواد و امید به زندگی، هدف این پژوهش است. روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی و مقایسه ای رابطه ای است. بعضی از شاخص های پژوهش براساس داده های سرشماری سال 1395 محاسبه شده اند. شاخص میزان زوداشتغالی، نسبت اشتغال در سنین 10- 14 سال و 15- 19 سال به کل جمعیت آنها و شاخص توسعه انسانی براساس فرمول سازمان ملل متحد، ترکیبی از سواد، تولید ناخالص داخلی و امید به زندگی است. تحلیل شاخص های پژوهش در نرم افزار SPSS نشان می دهد بین میزان اشتغال زودرس با دو شاخص سرانه تولید ناخالص داخلی و سواد در سطح معناداری 05/0، رابطه معکوسی وجود دارد، ولی رابطه مزبور با شاخص امید به زندگی در سطح 08/0 تایید شده است. می توان ادعا کرد در مناطقی که سطح سواد پایین تر است، سطح تولید ناخالص هم پایین تر است و زوداشتغالی رواج بیشتری دارد؛ بنابراین برای کمینه سازی پدیده نامطلوب زوداشتغالی، لازم است به سطح باسوادی و سرانه تولید داخلی به ویژه در مناطق شرقی و شمال غربی کشور توجه بیشتری شود. شکل های جغرافیایی در محیط نرم افزار ARC GIS، شکاف فضایی بین دو پهنه بحرانی مناطق شرقی- شمال غربی با سایر مناطق کشور را ارایه داده اند.

    کلیدواژگان: اشتغال زودرس، توسعه انسانی، امید به زندگی، تولید ناخالص داخلی، سواد
  • کیان شاکرمی*، محمدرحیم رهنما، محمد اجزاء شکوهی صفحات 129-150

    طرح مسیله: 

    برنامه ریزی برای توسعه فرم و شکل شهر در آینده که هم تامین کننده نیازهای شهر و شهروندان به بهترین شکل و هم حافظ محیط زیست شهر باشد، یکی از استراتژی های مهم برنامه ریزان و شهرسازان است. هدف تحقیق: تحلیلی بر توسعه فضایی فرم شهری کرج با رویکرد آینده پژوهی است.

    روش

    داده و اطلاعات لازم تحقیق به دو روش کتابخانه ای (مقالات، اسناد فرادستی، طرح های شهری...) و استفاده از نظر کارشناسان (برای شناسایی پیشران های کلیدی، تدوین و امتیازدهی به فرض ها و ارایه سناریوها) جمع آوری شده است. نمونه آماری 40 نفر از کارشناسان و پژوهشگران مربوط بود که به روش گلوله برفی انتخاب و با استفاده از روش دلفی نظرات و پیشنهادات از این گروه جمع آوری شد. برای تعیین عامل موثر بر رشد و توسعه فضایی شهر کرج در دوره 1395- 1365 از مدل هلدرن، برای تعیین میزان فشردگی یا پراکندگی مناطق شهر کرج از آنتروپی شانون و برای تدوین سناریوها از نرم افزار Morphol استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که 95% از رشد و توسعه شهر کرج در طی این 40 سال ناشی از عامل جمعیتی بوده است. همچنین مناطق 1، 5، 8 و 9 فرم فشرده و عدد آنتروپی نزدیک به حداقل و مناطق 3، 6 و 10 فرم تقریبا پراکنده تری دارند. از بین 12 سناریوی ارایه شده 5 سناریو در وضعیت بینابین، 4 سناریوی فاجعه و 3 سناریوی مطلوب قرار دارد.

    نوآوری:

     این پژوهش ازجمله معدود پژوهش های انجام شده است که با استفاده از نرم افزار سناریونویسی Morphol تغییرات فضایی فرم شهر کرج را سناریونویسی کرده است.

    کلیدواژگان: توسعه فضایی، فرم شهر، سناریونویسی، شهر کرج
  • ابراهیم براتی، حمید صابری، احمد خادم الحسینی، مهری اذانی صفحات 151-167

    طرح مسیله:

     مشکلات پدید‌آمده زیست‌محیطی شهرهای قرن بیست و یکم باعث بروز ناپایداری‌های محیط‌های شهری شده است. از آنجایی که پیامدهای بسیاری از روابط انسان با محیط‌زیست و اکوسیستم طبیعی به شکل غیرخطی نمایان می‌شود، اثر تجمعی آن به برگشت‌ناپذیری به شرایط تعادل می‌انجامد؛ بنابراین باید هرچه سریع‌تر چاره‌ای برای حفظ، بقا، افزایش پایداری و تعادل محیط‌های شهری اندیشید. رویکردهای مختلفی برای رسیدن به تعادل و پایداری شهری ارایه شده است. یکی از این رویکردها، شهر اکولوژیک است.

     هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش، شناسایی و تحلیل عوامل موثر در دستیابی به شهر اکولوژیک در شهر درچه است. 

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر ماهیت توصیفی - تحلیلی و ازنظر پارادایمی، کمی است. روش گردآوری اطلاعات به‌صورت اسنادی و میدانی از طریق ابزار پرسش‌نامه بوده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان بالای 15 سال شهر درچه هستند که در سال 1395 تعداد آنها 37367 نفر بوده است. از این تعداد 375 نفر با روش خوشه‌ای انتخاب شدند. روایی پرسش‌نامه به‌صورت صوری از دیدگاه متخصصان برنامه‌ریزی شهری و شهرسازی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (بیش از 7/0) تایید و به‌منظور تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار spss استفاده شد.  

    نتایج

     نتایج پژوهش، حاکی از آن است که بین محلات شهر درچه ازنظر شاخص‌های شهر اکولوژیک وحدت و همگونی نسبی وجود دارد و بین شاخص‌های شهر درچه، شاخص زیست‌محیطی وضعیت بهتری برای دستیابی به شهر اکولوژیک دارد؛ همچنین بین شاخص تمایل شهروندان و وضع موجود اختلاف معناداری وجود دارد و شهروندان تمایل زیادی برای ایجاد شهر اکولوژیک از خود نشان داده‌اند.

    نوآوری: 

    مهم‌ترین نوآوری این پژوهش، این است که به مسیله الگوی بومی شهر اکولوژیک توجه کرده و توجه خاصی به نقش مشارکت شهروندان در تحقق این رویکرد داشته است.

|
  • Mohsen Aghayari Hir *, Mohammad Valaei Pages 1-26

    Problem: 

    There is a high correlation between poverty and rural life, because more than three quarters of the poor live in rural areas. Since any successful policy (in the direction of rural development) requires the recognition of this phenomenon, therefore, knowing the extent of poverty in society and its spatial distribution is an important issue in developing poverty reduction programs.

    The aim of the research

    The purpose of this study is spatial analysis of poverty in rural settlements of Miyandoab county.

    Research Method

    The present study was applied in terms of purpose and in terms of nature and descriptive-analytical method and library and field studies were used to collect information. Spatial territory is the villages of Miyandoab county, which, according to the 2016 census, has a population of 125,893 people, 37,637 rural households and 189 inhabited villages. Percentage of villages were selected as sample villages. The sample size, according to the Cochran's formula, is 313 rural household heads living in rural areas. To analyze the data and information, Coopras multi-criteria decision analysis, K-cluster analysis and more I statistic were used.

    Results

    Out of 38 sample villages in the county, 17 villages, equivalent to 44.74% of the villages are in the cluster of "very severe poverty" and in terms of agriculture, services, productive employment, income, participation, security, environmental degradation and. The people of these villages are facing many problems and most of these villages are located in Barouq district. Also, Lalehloo, Qataradash and Ghorghchi villages are known as the poorest villages of Miyandoab county and rural poverty has shown a clustered and dense spatial pattern based on Marian my statistics in the county.

    Innovation: 

    The most important research, innovation of reducing rural poverty and spatial analysis in Miyandoab county using Coopras technique and other statistical analyzes.

    Keywords: Rural Poverty, Spatial Pattern Analysis, spatial autocorrelation, Miyandoab
  • Hooshang Sarvar *, Roya Asghary Pages 27-46

     Problem Statement: 

    "The dynamics of a city as a living being" depends on vitality and hilarity. Creating and promoting vitality in an urban space requires that the characteristics of the space meet the needs of citizens as this can increase their continued presence and life qualities.

    Purpose

    Urban parks as one of the important elements of public spaces play an important role in providing citizens' leisure times. The existence of vitality in these spaces causes attraction of more population and promotes social interactions. Therefore, the purpose of this study was to investigate the vitality situation in Ata Coastal Park in Miandoab.

    Method

    This research was done from the perspective of purpose in terms of nature and based on a descriptive-analytical method. The required data were collected using a documentary and field method.

    Results

    Analysis of vitality indices in the coastal park of Miandoab indicated the average status of this park in terms of urban vitality indices. According to the findings of this study, the criteria of perceptual-sensory and social interactions played an important role in the vitality and happiness of the citizens of Miandoab in Ata Park. Such features caused formation of a significant and positive relationship between the visitors’ demographic characteristics and the park vitality. However, there was considerable dissatisfaction with the quantity and quality of recreational facilities, as well as the safety of sports facilities and the park space.

    Keywords: Public parks, Vitality, Public space, Localization, Miandoab
  • Habibollah Fasihi *, Tajoddin Karami, Sima Kazemi Pages 47-66

    Statement of the Problem: 

    Many cities around the world are misusing their natural resources due to their spawl growth. A few approaches have been proposed to prevent such a situation and achieve a form of urban growth that meets the needs of today's urban society while preserving the environment and natural resources. The most acceptable one is smart growth.

    Purpose

    The purpose of the present study was to evaluate the indicators of smart urban growth in District 1 of Karaj municipality.

    Methodology

    The data of this descriptive-analytical study were gathered from both documents and a survey. First, the 18 indicators were calculated and analyzed separately. Then, the AHP method in Expert Choice software was used to assign a coefficient for each indicator by 3 sample experts. The urban growth situation is being determined using an invented model. The study area locates in the northeast of Karaj city and it has an area of 859.4 hectares and a population of more than 120 thousand people.

    Results

    Findings indicated a large gap between urban growth characteristics of the study area and smart growth indicators. The value of sprawl growth was 2.63 and it was close to Ln15 (Number of the neighborhoods). The result of the land use mixing formula was 0.6 which is closer to 1 (maximum land use mixing) than to 0 (uniform land use). The figures of building density indicator were between 70% to 210%. However, the figures for most indicators showed that totally, the study area was in a moderate state of urban smart growth criteria.

    Innovation: 

    Combining objective and subjective data with a syntactic approach that pays attention not only to physical growth but also to social and economic aspects is the innovation of this study.

    Keywords: Urban growth, Sprawl, Environment, smart growth, Karaj
  • Mahdi Naderianfar, Sirous Ghanbari *, Javad Bazrafshan Pages 67-89

     In recent years, decreasing or stopping the inlet flows of Hirmand River to Sistan area, successive droughts, drying of Hamoon Wetland, and closing of the border have all provided very poor conditions for people’s livelihoods in Sistan Area so that many villagers have migrated to other parts of Iran. In this regard, the irrigation plan of 46,000 hectares of the agricultural lands of Sistan Plain through the national project of water transfer from half-wells with modern irrigation systems was approved and implemented to maintain the population and sustainability of the area. Nevertheless, based on the past experience, many projects were found to have failed without people's participation.

    Objective

    The present study aimed to measure the villagers’ levels of participation in the implementation of the water transfer project besides analyzing the local-spatial variations of their participatory behaviors.

    Method

    The statistical population of this research included all the villages within the construction unit of Hamoon 4. Using Cochran's formula, 20 villages were randomly selected. For data analysis, descriptive and inferential statistics (Scheffe and T tests) were used in SPSS software and a combination of Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) approach and the Gray Relationship Analysis (GRA) technique was utilized in the GIS environment to compare the local-spatial variability of rural participation in the project implementation.

    Results

    The villagers’ participation levels based on various components showed that the highest rates of participation in the upstream and downstream villages were related to the components of "Cadastral scrutiny" and "decision-making and consensus" with the means of 2.43 and 3.82, respectively. The overall results of the study indicated low and average levels of participation in the upstream and downstream villages, respectively. In fact, the level of rural participation was higher than in the past due to the impact of a justice-oriented view on the fairer distribution of and access to water through traditional canals and streams. This issue had been realized by the downstream villages getting away from the half-wells, main tributaries of rivers, and surface water currents and approaching the radius of 14-23 km to the end of rural settlements.

    Keywords: Water Transfer Project, Participation, upstream village, downstream village, Agricultural Land
  • Mohammad Akbarpour * Pages 91-109

    Institutionalsm is a comprehensive methodological model available to explain development. It is a type of economic analysis emphasizing the role of social, cultural, local, political, and economic institutions in determining economic events. Suburban villages are among the obvious consequences of urban development in which rural-urban migration plays a key role. The purpose of the present study is to analyze the factors affecting institutional development in the development of rural areas of Hashtrood county. The method used is a combination of survey and analytical-structural methods. To determine the study area, three villages from Qaranqo rural district (Lamshan, Damanab, and Khorjestan) and four villages from Aliabad (Aliabad Olya and Sofla, Khorasanlu, and Khorasanak Station) were selected according to the distance from the city center. Using Cochran's formula, from 1273 rural households, 295 with 95% confidence level and p,q= 0.5, were selected as the sample size. First, by surveying experts and scientific specialists, the indicators and items of institutional development of suburban areas were identified and then the views of indigenous villagers in relation to the factors affecting the development of official institutions and NGOs in the studied villages were evaluated. In order to analyze the factors affecting institutional development in the study area, SPSS statistical software, analytical hierarchy process methods (AHP), and AMOS were used. The results of factors affecting institutional development from the perspective of experts and specialists, in the form of 10 indicators using the analytic hierarchy process (AHP), show a very low coefficient of the importance of indicators of participatory thinking and membership in the organizations (public, private, and NGOs). The model of structural factors affecting the institutional development of suburban spaces show validity and accuracy.

    Keywords: Institutionalism, rural development, Suburban Villages, Hashtrood County
  • Hamid Shayan *, Zeinab Erfani, Hamdallah Sojasi Qeidari Pages 111-128

    Early employment has detrimental effects on the body of the society at a time when the body and minds of children and adolescents are growing and they all have to go to school while depending on its severity, it is a clear sign of poverty and misery in developing countries. As this problem is of high importance, the purpose of the present study is to analyze the spatial differences of this unpleasant phenomenon on a provincial scale and to explain its relationship with the level of human development and its three indicators including gross national income per capita, means of years of schooling for education, and life expectancy for health. The research method is descriptive-comparative with a relational approach. Some indicators of the study have been analyzed according to the census data of 2016. The rate of early employment in relation to the employment of the age groups of 10-14 and 15-19 years is compared with their total population, the literacy index obtained by the United Nation Formula is a combination of the rate of total literacy and adult literacy. Analyzing the indices used in this research by SPSS software shows that there is a significant inverse relationship of 0.05 between the early employment and two indicators including gross national income per capita and literacy but the mentioned relationship is confirmed by the life expectancy indicator for health at the level of 0.08. It may be claimed that in the regions with a lower rate of literacy, the rate of gross national income per capita is reduced and the early employment phenomenon has a higher prevalence. Therefore, in order to minimize the rate of the undesirable phenomenon of early employment, it is necessary to pay more attention to the rate of literacy and gross national income per capita especially in eastern and northwestern regions of our country. The geographical shapes in ARC GIS mapping software have presented the spatial gap between two critical zones of the eastern and northwestern areas compared with other regions of the country.

    Keywords: early employment, Human development, Life expectancy, GDP, Literacy, Iran
  • Kiyan Shakarami *, Mohammadrahim Rahnama, Mohammad Ajza Shokouhi Pages 129-150

    Planning is one of the important strategies of planners and urban planners for the development of the form and shape of the city in the future which both meet the needs of the city and citizens in the best way and preserves the urban environment. The purpose of this study is to analyze the spatial development of the urban form of Karaj with a futures studies approach. The required data is collected through the library method (articles, meta-documents, urban plans, etc.) and using the opinion of experts (to identify key drivers, to compile and score hypotheses and to present scenarios). The statistical sample consists of 40 experts and researchers in the relevant field selected by snowball sampling. The comments and suggestions from this group have been collected using the Delphi method. To determine the factors affecting the spatial growth and development of Karaj in the period 1365-1395 (1986-2016), the Holdern model has been used. Shannon entropy has also been used to determine the density or dispersion of Karaj city areas. Morphol software has been used to compile the scenarios. The results obtained show that 95% of the growth and development of Karaj city during these 30 years has been due to population factors. Also, regions 1, 8, 5, and 9 have a compact form and the entropy number is close to the minimum while regions 10, 6, and 3 have an almost more scattered form. Among the 12 scenarios presented, 5 scenarios are in the intermediate state, 4 scenarios are catastrophic, and 3 are favorable scenarios.

    Keywords: Spatial development, City Form, Scenario Writing, Karaj City
  • Ebrahim Barati, Hamid Saberi, Ahmad Khadim al-Hosseini, Mehri Azani Pages 151-167

    Problem: 

    The environmental problems of the cities in the 21st century have caused instability in urban environments. Since the consequences of many human relationships with the environment and natural ecosystem have appeared nonlinearly, their cumulative effects can lead to the irreversibility of equilibrium conditions. Therefore, we must think of a solution as soon as possible to maintain survival and increase the stability and the balance of urban environments. Many different approaches have been proposed to achieve urban balance and sustainability, one of which is called ‘ecological city’.

    Research objectives

     The purpose of this study was to identify and analyze the effective factors in achieving an ecological city in the city of Dorcheh.

     Research method

     The present study was an applied research based on a descriptive-analytical method and a quantitative research in terms of paradigm. The data collection was done via a documentary method by using a questionnaire. The statistical population included the citizens of Dorcheh City, who were more the 15 years old. The number of the citizens was 37367 in 2017, of whom 375 people were selected by cluster sampling. The validity of the questionnaire was formally confirmed by the urbanization experts from the perspective of urban planning and its reliability was corroborated by Cronbach's alpha coefficient of more than 0.7. Finally, SPSS software was used for analyzing the data.

    Results

     The results of this study indicated that there were unity and relative homogeneity between the neighborhoods of Dorcheh City based on the ecological city indicators. Among the indicators used for Dorcheh City, environmental index provided a better situation for achieving an ecological city. There was also a significant difference between the citizens' willingness index and current status index. The citizens showed a high desire to create an ecological city.

    Innovation: 

    The most important innovation of this research was that it addressed the issue of the indigenous model of an ecological city and paid special attention to the role of citizen participation to realize the mentioned approach.

    Keywords: ecological city, sustainable development, analysis, Darcheh City