فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد حبیبی، حامد قاسمی صاحبی صفحات 9-25

    ظهور، پیدایش و استحکام هر قاعده علمی در تمام علوم از یک سری مبانی و بنیان های مربوط به آن اندیشه نشات می گیرد. قاعده موسوم به رد دادرس که از قواعد مهم و اساسی در دادرسی های کیفری و مدنی می باشد نیز از این مهم تبعیت می کند. آخرین اراده قانونگذار در وضع مواد 421 تا 425 از قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی می باشد و ضمن پذیرش مبانی و اندیشه صایب عقلانی بنیان های آن در جهت تقویت دادرسی عادلانه، منصفانه و بی طرفانه با تکیه بر اصول استقلال قاضی، بی طرفی، عدالت و برایت بوده که در این مقاله مورد بررسی تحلیل علمی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رد دادرس، استقلال قاضی، اصل بی طرفی، عدالت، اصل برائت
  • اسماعیل باغبان، زینب کرکه آبادی * صفحات 27-48

    محلات شهری یکی از عناصر مهم و موثر تشکیل دهنده حیات اجتماعی شهری هستند. در گذشته، نقش و کارکرد محلات، موجب می شد که افراد ساکن، پیوندهای اجتماعی بیشتری نسبت به امروز داشته باشند. در نظریه ها و رویکردهای مختلف مرتبط با توسعه محله ای نوین، اهمیت مشارکت اهالی محله، در قالب الگوهای برنامه ریزی فرآیندگرا و تعامل محور، همچنان مورد تاکید قرار گرفته است. در این میان برنامه ریزی اجتماعات محلی با بهره گیری از دیدگاه پایین به بالا، بر توانمندسازی، افزایش سرمایه های اجتماعی و مشارکت جمعی ساکنین محلات تاکید دارد. برنامه ریزی محله محور در برنامه ریزی شهری، با هدف گردهم آوردن گروه های مختلف درگیر یا ذی نفع و توجه به نیازها و خواسته های همگانی ایشان در تهیه طرح ها و برنامه ها مطرح شده است. این رویکرد امروزه خود را در اندیشه های نوشهرگرایی، همچنان دنبال می کند. رویکرد نوشهرگرایی بر ارزش های سنتی شهرها تکیه دارد. اصولش بر بازگشت به ساختار سنتی محلات تاکید می کند و به نظر می رسد قادر است با توجه به ظرفیت های نوین اجتماعی، راهکارهای موثری را در راستای احیای بافت های کهن و رو به افول شهری ارایه دهد. در این راستا این مقاله تلاش دارد با استفاده از رویکرد نوشهرگرایی و تاکید بر حفظ و احیای ارزش های محله محوری، ارتقای عملکرد و افزایش کارایی محله را دنبال نماید. در این مقاله از روش تحقیق کیفی و تحلیل و ارزیابی داده ها با استفاده از تکنیک SWOT صورت گرفته است. بنظر می رسد به بافتهای کهن و فرسوده بدرستی اندیشیده نمی شود و این نکته سرآغاز همه مسایل ومشکلات جاری کشور و شهرمان در عرصه ساختار شهری و شهرسازی است. در نتیجه ضرورت دستیابی به مدیریت مستقل و واحد شهری بمنظور هماهنگی و پیوند بین دستگاه های ذی نفوذ در عرصه شهری و همه دستگاه های اجرایی مطرح می شود تا بتوان هماهنگی و پیوند بین دستگاه های ذی نفوذ در عرصه شهری و همه دستگاه های اجرایی برقرار نمود.

    کلیدواژگان: مشارکت، سرمایه های اجتماعی، برنامه ریزی محله محور، نوشهرگرایی
  • هاشم نوروزی فرد، علی غفاری * صفحات 49-66

    شهرنشینی شتابان در کشورهای درحال توسعه ، پیامدهای منفی زیادی ازجمله : افزایش فقر در شهرها ، آلودگی محیط زیست نظیر آلودگی هوا ، آلودگی آب ، افزایش مواد زاید شهری و صنعتی ، کمبود خدمات شهری ، گسترش حاشیه نشینی و... دارد .آنچه در سال های اخیر در میان محافل علمی و نهادهای رسمی جهت نیل به امر پایداری مطرح گشته ، موضوع آن در قالب توسعه پایدار ، توسعه شهری پایدار و نهایتا شهر پایدار است؛ بدین منظور مجامع بین المللی فراوانی مقوله پایداری در شهرها به ویژه پایداری اجتماعی را موردبحث و بررسی قرار داده و با تدوین سیاست ها و دستورالعمل هایی سعی به اجرایی کردن آن دارند. هدف این پژوهش رتبه بندی نواحی 5گا نه منطقه 7شهر تهران از منظر شاخص های پایداری اجتماعی می باشد. این تحقیق ازنظر هدف ،کاربردی و ازنظر روش توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها پرسشنامه ای می باشد. جامعه آماری جمعیت منطقه 7شهر تهران است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 380نفری به دست آمد.برای تحلیل داده ها از آزمون میانگین در نرم افزار spss و روش های آنتروپی شانون و ویکور در نرم افزار EXCEL استفاده گردید.نتایج نشان می دهد در بین نواحی 5گانه منطقه 7شهر تهران، ناحیه 2بالاترین امتیاز را کسب کرده است و بعد از آن نواحی 4، 1، 3و 5 قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، توسعه پایدار، سمنان
  • مهناز اکبری، محمدرضا زندمقدم صفحات 67-85

    یکی از مباحث مرتبط با توسعه صنعت گردشگری، شرایط اجتماعی و امنیتی مقصدگردشگری است. چراکه ناامنی اجتماعی و عمومی بر کاهش عدم توسعه ی پایدار صعنت گردشگری تاثیر می گذارد، و به دنبال این امر پیامدهای منفی را می توان برای عدم رونق صنعت گردشگری و هتل داری پایدار در جامعه مشاهده کرد. لذا در همین راستا پژوهش حاضر به منظور ارزیابی و تحلیل امنیت اجتماعی گردشگران در منطقه 2، کلانشهر تهران انجام گرفته است. که بدین منظور از روش توصیفی - تحلیل و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش ساکنان منطقه 2، کلانشهر تهران و گردشگران می باشند که به علت در دسترس نبودن تعداد صحیح گردشگران تعداد 160 نفر از گردشگران و با استفاده از روش کوکران تعداد 172 نفر از ساکنان به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شده است. یافته های به دست آمده از آزمون ناپارامتریک Chi-Square در نرم افزار تحلیل آماری SPSS نشان دهنده امنیت اجتماعی نسبتا بالا در منطقه 2، کلانشهر تهران از دید گردشگران می باشد. همچنین ضریب همبستگی اسپیرمن نشان دهنده رابطه منفی و معنادار در سطح 1% بین میزان تحصیلات و احساس امنیت در بین گردشگران است</strong>

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، گردشگران
  • رضا تاجیک * صفحات 87-117

    از آنجا که در کشور ما رشد سریع شهرنشینی و تقلید ناقص از شهرسازی دوران مدرنیته و برنامه ریزی شهری برون زا به انبوهی از نابسامانی و معضلات شهری انجامیده، ضرورت داشته تا با شناخت علل نابسامانی به تلاش برای جستجوی راه علاج همت گمارده شود . این جستجو، از رهگذر شیوه های مدرن و آزموده شده مدیریت نوین میسور بوده که یکی از این شیوه ها که برآمده از حکمروایی شایسته شهری است و به عنوان ابزاری در جهت تحقق آن به کار می رود، "مدیریت یکپارچه شهری" است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی سیر و روند تعریف و تفسیر مدیریت یکپارچه شهری و جایگاه آن در مدیریت شهری کشورمان و ضمن مرور بر نمونه های عملی سایر مناطق جهان، به واکاوی ضرورت هایی که مدیریت یکپارچه شهری را به عنوان راهکاری اجتناب ناپذیر در مدیریت شهرها مطرح می سازد، پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش روش توصیفی - تحلیلی بوده که دارای جنبه کاربردی می باشد. گردآوری اطلاعات نیز به روش کتابخانه ای انجام گرفته است. نتایج حاصل از مطالعات نشان داده که در شهرهای ایران مدیریت یکپارچه شهری تحقق نیافته، از طرف دیگر تشریک مساعی نهادی (هم افزایی نهادی) بعنوان پیش شرط پیاده سازی مدیریت یکپارچه در حال حاضر نامناسب بوده لذا غلبه بر انواع تفرق و پراکندگی موجود به عنوان یکی از ضرورت های مدیریت یکپارچه شهری مطرح شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه شهری، هم افزایی نهادی، ضرورت های مدیریت یکپارچه شهری
  • محبوبه السادات میرشفیعی، ماندانا مرتضوی * صفحات 119-137

    بافتهای فرسوده وناکارآمد شهری ، بخش اعظمی از سطح شهرهای کشور را تشکیل می دهند گرچه این بافتها به دلیل داشتن مشکلات متعدداقتصادی ،اجتماعی ،کالبدی ،عملکردی ،ترافیکی وزیست محیطی از عمده چالش های مدیریت شهری ونظام شهرسازی میباشند وبرای کل گستره شهری یک تهدید جدی به شمار می آیند با این حال مهمترین پتانسیل شهرها برای استفاده از زمین جهت اسکان جمعیت ،تامین فضاهای خدماتی ونیز بهبود محیط زیست میباشند . بافتهای فرسوده با توجه به طبقه بندی کالبدی آنها درسه طبقه ناپایداری ،نفوذ ناپذیری وریزدانگی نحوه مداخله در آنها (بهسازی ،نوسازی وبازسازی) متفاوت ودر الویتهایی قرار میگیرند .که جهت مداخله در این بافتها باید به مواردی چون بافتهای ارزشمند تاریخی ،ملاحظات زی محیطی،اجتماعی،اقتصادی ، تامین زیرساختها وسازگاری کاربری ها توجه خاص گردد. بنابراین علاوه بر توجهات کالبدی - فیزیکی صرف به این گونه بافتهای حساس بایستی رویکردهای اجتماعی واقتصادی ،مشارکت بازیگران محلی ،نوسازی فرهنگی واجتماعی ، تاکید برشخصیت محلی وویژگی های فرهنگی وبومی نیز لحاظ گردد.بنابرلزوم توجه به بافتهای فرسوده رویکرد جدید توسعه پایدار شهری با توجه به ابعاد وشاخص های آن دراین مناطق احساس می گردد. دراین زمینه استفاده از شاخص ها به عنوان یکی از ضروری ترین ابزارها برای ارزیابی میزان پیشرفت به سوی توسعه پایدار مد نظر بوده اند وهر جامعه متناسب با شرایط خود از چارچوب های خاصی استفاده می کند که این چارچوب ها مبتنی بر اهداف پایداری،ابعاد پایداری،فرآیندهای توسعه پایدار و... می باشد .دراین پژوهش ازروش توصیفی - تحلیلی استفاده و اطلاعات به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، نوسازی، بهسازی، بافت ارزشمند، توسعه پایدار
|
  • Javad Habibi, Hamed Ghasemi Sahebi Pages 9-25

    The emergence, the emergence and solidity of any scientific principle in all sciences derives from a series of foundations and foundations of that thought. The rule of renunciation of the judge, which is one of the most important rules in criminal and civil proceedings, also complies with this. The last will of the legislator on the status of materials 421 to 425 of the Criminal Procedure Code and Article 91 of the Code of Civil Procedure of the General and Revolutionary Courts of Civil Law, while accepting the rational basis of Sabb's foundations and principles, in order to strengthen the fair, just and impartial trial. Relying on the principles of independence of the judge, impartiality, justice and innocence, this paper has been examined for scientific analysis.

    Keywords: Refusal of the judge, independence of the judge, principle of neutrality, justice, the principle of innocence
  • Ismail Baghban, Zeinab Karkehabadi * Pages 27-48

    Urban neighborhoods are one of the important and effective elements of urban social life. In the past, the role and function of neighborhoods has made the inhabitants have more social connections than they are today. In the various theories and approaches related to the development of new locations, the importance of community participation has been emphasized in the form of process oriented and interactive-oriented planning patterns. Meanwhile, local community planning emphasizes on empowerment, increasing social capital and community participation in local communities using a low-up view. Neighborhood planning in urban planning aims to bring together different groups of stakeholders or stakeholders and to address their needs and wishes in the preparation of plans and programs. This approach is still pursued in contemporary ideas. Neo-Shahrism's approach rests on the traditional values ​​of cities. Its principles emphasize the return to the traditional Mahallat architecture, and seems to be able to provide effective solutions to the rehabilitation of old and declining urban texture, given the new social capacities. In this regard, the present paper tries to pursue the promotion of performance and increase the efficiency of neighborhoods using the neo-heuristic approach and emphasis on maintaining and restoring neighborhood values. In this paper, we use qualitative research method and data analysis and evaluation using SWOT technique. It seems that the old and worn tissues are not properly thought out, and this is the beginning of all the issues and current problems of our country and our city in the field of urban structure and urbanization. As a result, the necessity of achieving independent management and the urban unit is proposed in order to coordinate and link between the stakeholders in the urban arena and all executive agencies in order to establish coordination and linkages among the stakeholders in the urban arena and all executive agencies.

    Keywords: Participation, Social capital, Neighborhood planning, Neoshehraism
  • Hashem Norouzifard, Ali Ghaffari * Pages 49-66

    Rapid urbanization in developing countries has many negative consequences, including: increasing urban poverty, environmental pollution, such as air pollution, water pollution, urban and industrial waste, urban deprivation, marginalization and so on. What has emerged in recent years among scientific circles and formal institutions to achieve sustainability is its theme in terms of sustainable development, sustainable urban development and, finally, sustainable city; for this purpose, many international associations of the type of sustainability in cities, especially sustainability Social issues are being examined and they are trying to implement it by formulating policies and guidelines. The purpose of this research is to rank 5 districts in the 7th district of Tehran in terms of social sustainability indicators. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical method. Data collection method is a questionnaire. The statistical population of the population of the 7th region of Tehran was obtained using the Cochran formula. A sample size of 380 people was obtained. For data analysis, the mean test was used in SPSS software and Shannon and Vicore entropy methods in EXCEL software. Results show that among the 5 regions of the 7th area of the city Tehran, District 2 won the highest score, and then areas 4, 1, 3 and 5.

    Keywords: Sustainability, Sustainable Development, Semnan
  • Mahnaz Akbari, MohammadReza Zandmoghaddam Pages 67-85

    One of the topics related to the development of the tourism industry is the social and security conditions of the destination destination. Because social and public insecurity affects the reduction of non-sustainable development, the impact of tourism degradation, and after that, negative outcomes can be observed for the lack of prosperity of the tourism industry and sustainable hotel accommodation in the community. In this regard, the present study was conducted to evaluate and analyze the social security of tourists in the 2nd district of Tehran metropolis. For this purpose, the descriptive-analytical method and field scanning method have been used. The population of this study is residents of district 2, Tehran metropolitan area and tourists. Because of the inaccessibility of the correct number of tourists, 160 tourists were selected and 172 residents were selected as the sample using Cochran method and the questionnaire was randomly selected Distributed between them. The results of non-parametric Chi-Square test in SPSS statistical analysis software show relatively high social security in the 2nd district of Tehran metropolis from the viewpoint of tourists. Also, Spearman correlation coefficient shows a negative and significant relation between level of education and security among tourists at 1% level

    Keywords: Social security, tourists
  • Reza Tajik * Pages 87-117

    Since in our country the rapid growth of urbanization and incomplete imitation of the urbanization of modernity and urban planning extraneous to a host of urban disasters and problems, it is necessary to identify the causes of disruption to try to find ways to cure. This search is through "modern" and "tried-and-tested" modes of modern management of Mysore, one of which is derived from decent urban governance and is used as a tool for its realization, "integrated urban management". Therefore, the present study aims at studying the process of defining and interpreting integrated urban management and its position in the city's management of our country, while reviewing the practical examples of other regions of the world, to explore the necessities of integrated urban management as an inevitable solution to urban management. Poses. The method of research in this research is descriptive-analytic method which has a practical aspect. Data collection is done in a library method. The results of studies have shown that unified urban management in cities of Iran has not been realized; on the other hand, institutional partnership (institutional coherence) as a prerequisite for the implementation of integrated management is inadequate at present, thus overcoming the existing types of dispersion as one The need for integrated urban management has been raised.

    Keywords: Urban Management, Urban Integrated Management, Institutional Synergy, Urban Integration Management Needs
  • Mahbobeh Sadat Mirshfiee, Mandana Mortazavi * Pages 119-137

    Urbanized and impoverished tissues form a large part of the country's urban area, although these structures are a major threat to the whole urban area due to numerous problems such as environmental, social, physical, operational, and traffic congestion. Environmental environment is one of the major challenges of urban management and urban planning. However, the city's most important potential is to use land for housing, provide services and improve the environment. The worn out tissues, according to their physical classification, are different in the three classes of instability, inertia and disorientation, and how they interfere with them (improvement, renovation and reconstruction). Priority should be given to intervening in these tissues such as valuable historical materials, environmental considerations, Social, economic, infrastructure, and user-friendliness. Therefore, in addition to physical-physical attention to these sensitive tissues, socio-economic approaches, local actors' participation, cultural and social renewal, and the emphasis on local character and cultural characteristics should also be taken into account. Consideration should be given to the worn-out tissues of the new sustainable urban development approach, given Its dimensions and indicators are felt in these areas. In this context, the use of indicators is considered as one of the most essential tools for assessing progress towards sustainable development, and each society, in accordance with its own terms, uses specific frameworks that are based on sustainability goals, sustainability, Sustainable development processes, etc. In this research, the descriptive-analytical method is used and information is gathered in a library way.

    Keywords: Worn texture, renovation, refinement, valuable texture, sustainable development