فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کمیل عبدی صفحات 9-39

    مسکن به عنوان مهم ترین بخش توسعه در هر جامعه ای شناخته می شود. از این رو تامین مسکن مناسب از مهم ترین مسایل و چالش های پیش روی کشورهای جهان برای دستیابی به توسعه پایدار محسوب می شود و تقریبا همه ی کشورهای جهان در این زمینه با معضلات جدی مواجه هستند. تولید مسکن در همه کشورها نه تنها نیازهای روانشناختی و اجتماعی افراد جامعه را برآورده می کند بلکه از مظاهر رشد اقتصادی هر کشور به شمار رفته و در تحرک و تسریع حرکت چرخه های اقتصادی تاثیر به سزایی دارد. شاید بتوان گفت مشکل مسکن در همه جای دنیا وجود دارد اما در کشورهای درحال توسعه به دلیل رشد سریع جمعیت و شهرنشینی، مهاجرت های داخلی، فقدان منابع مالی کافی، مشکلات مربوط به عرضه زمین، تامین مصالح ساختمانی وکمبود نیروی انسانی متخصص، مهم تر از همه نبودن خط مشی، سیاستگذاری و برنامه های مناسب در خصوص زمین و مسکن این مشکل به صورت حاد و بحرانی درآمده است. فلذا این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و به کارگیری از منابع داخلی و خارجی جدید در تلاش است سیاست های تامین مسکن در ایران و جهان را مورد بررسی اجمالی قرار دهد تا با استفاده از این تجربیات بتوان در آینده در جهت پیشبرد اهداف تامین مسکن استفاده جست.

    کلیدواژگان: سیاست مسکن، تامین مسکن، ایران، جهان
  • سعید مرادی حقیقی صفحات 41-76

    یکی از موضوعات مهم و جدید در حقوق بین الملل، حقوق پناهندگان است که در عصر کنونی، علی رغم پیشرفت های صنعتی، رعایت اخلاق و حقوق انسانی نسبت به یکدیگر ضعیف، و ستم و تجاوز به حقوق انسان ها، به ویژه نسبت به زیردستان و ضعیفان، بیش تر شده است، به طوری که گاهی موجب فرار و کوچ دسته جمعی عده ای از افراد یک کشور به کشور دیگر می شود. در این رابطه می توان گفت، هر جامعه طبق باورها و فرهنگ خود برای مشکل پناهندگی، راه حلی را اندیشیده است. سازمان ملل و مجامع کشورهای مختلف نیز در این خصوص قطعنامه ها، میثاق ها و اعلامیه های متعددی را در دفاع از حقوق پناهندگان تصویب کرده اند که مورد پذیرش بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته است. با این وجود، پذیرش هر معاهده بین المللی برای یک کشور تعهد بین المللی ایجاد می کند. کشور طرف معاهده باید در کردارش مطابق با قواعد معاهده بین المللی رفتار کند و مخالف آن معاهده عمل نکند. ازینروست که بسیاری معاهدات بین المللی بویژه در مورد حقوق بشر برای تطبیق خویش ضرورت به ایجاد قواعد و هنجارهای حقوق ملی دارند. بر این اساس است که کشورها در تعهدهای بین المللی خود به حق پناهندگی و اعطای آن رسیدگی می کنند و برای آن نیز شروطی را می گذارد.با اینحال،قوانین و مقررات بین المللی به پناهندگان این حق را نمی دهد که دولتها را به اعطای پناهندگی به خود وادار سازند، گرچه می توانند از امکانات قضایی موجود برای اثبات وضعیت پناهندگی خود استفاده کنند. دولتها می توانند در هر جا که کنوانسیون با منافع ملی شان انطباق ندارد آن را به اجرا در نیاورند و در کلیه مواردی که مفاد کنوانسیون با امنیت ملی آنها منافات دارد حق خود را محفوظ دارند یا حق شرط قایل شوند.

    کلیدواژگان: پناهندگی، حقوق پناهندگان، اسناد حاوی استثنا، پروتکل 1967
  • سید محمد شاه چراغ صفحات 77-104

    نظم و امنیت یکی از ملزومات زندگی اجتماعی است و افراد در این شرایط هنجارها، ارزش ها، آداب و قوانین اجتماعی را فرا می گیرند و آن را جزیی از شخصیت خود قلمداد می کنند. زندگی در جوامع امروزی بدون وجود قانون که روابط افراد و نهادها و موسسات را تنظیم می کند، تقریبا غیر ممکن است. ازطرفی بی قانونی نظم و امنیت هر جامعه ای رابه شدت تهدید می کند. پژوهش حاضر نیز در پی پاسخ به این سوال است که عوامل فردی و اجتماعی قانون گریزی کدام است و این فرآیند چه تاثیری بر امنیت اجتماعی می گذارد؟ روش تحقبق پیمایشی و داده ها نیز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید. جامعه آماری را شهروندن بالای 18 سال ساکن شهر سمنان تشکیل می دهند و نمونه گیری نیز به روش خوشه ای چند مرحله ای انجام شد. چارچوب نظری تحقیق براساس نظریات پیوند وسرمایه اجتماعی دورکیم و مرتن و نظریه بوم شناختی مکتب شیکاگو و نظریات جامعه شناختی حوزه امنیت طرح ریزی گردید. یافته های پژوهش از وجود رابطه مستقیم و معنادار بین سرمایه اجتماعی و بی سازمانی اجتماعی با قانون گریزی حکایت دارد. همچنین مهاجران و افراد غیر بومی پیونداجتماعی پایین تری نسبت به اهالی بومی منطقه، با جامعه و دیگران دارند و از این رو قانون گریزی بیشتری در رفتارشان مشاهده می شود و در صورت ادامه این شرایط افراد قانون گریز به نوعی سرگشتگی و درماندگی مبتلا می شوند و قانون شکنی آگاهانه، عامدانه و اعتراضی در جامعه نمود پیدا خواهد کرد که و این آنومی و بی هنجاری جامعه را به سوی ناامنی پیش خواهد برد.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، سرمایه اجتماعی، بی سازمانی، امنیت، سمنان
  • اسماعیل صادقی صفحات 105-138

    یکی از مشکلات عمده زندگی شهری بشر امروزی، سرسپردگی بیش از حد به حرکت سواره و در نتیجه غفلت از حرکت پیاده و ساماندهی فضاهای آن می باشد . فضاها و عرصه های عمومی یکی از عناصر ضروری و اساسی زندگی روزمره شهری و مهم ترین بخش شهرها به شمار می روند . پیاده روی یکی از پایدارترین روش های حمل و نقل بوده و می تواند از جنبه های مختلف کالبدی، اجتماعی، زیست محیطی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی سبب توسعه پایدار شهرها گردد.  راهبردهای گوناگونی برای ارتقای ایمنی عابرین پیاده به کار گرفته می شود که جامع ترین آن در قالب اصول " 3E " (مهندسی ، آموزش،  اعمال قانون ) بیان می شود . چگونگی تفکیک حرکت عابرین پیاده از وسایل نقلیه در مناطق شهری و هم چنین نحوه احداث گذرگاه های عرضی (روگذر - زیر گذر - همسطح) در مناطق شهری و بیرون شهری شاخص مناسبی جهت تامین ایمنی حرکت عابرین می باشد . عوامل کلیدی موثر در تصادفات عابرین پیاده مانند سرعت، فقدان تسهیلات عابرپیاده، دید ناکافی نسبت به عابرین پیاده و عدم اعمال قانون کافی بوده که در این مقاله سعی گردیده با استفاده از روش جمع آوری توصیفی - کتابخانه ای  هر یک از این فاکتور ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار بگیرد و راهبرد های لازم جهت ارتقاء ایمنی عابرین پیاده بیان شده و  همچنین بهینه سازی خودروها به منظور محافظت از عابران پیاده در تصادفات نیز مورد بررسی قرار گرفته است

    کلیدواژگان: تصادفات، ارتقاء، ایمنی، عابرپیاده
  • حسین صائمی *، مرضیه صادق مزجی صفحات 139-158

    خانواده یک نظام اجتماعی است که مبنای اصلی توسعه یافتگی در تمام جوامع به شمار می رود. نابسامانی نهاد خانواده یا گسیختگی آن موجب بروز مشکلات فراوان در جامعه خواهد شد. طلاق یکی از انواع گسیختگی های خانواده است که آمار آن در ایران طی سالهای گذشته رو به افزایش بوده است. همچنین یکی از مهمترین انواع طلاق، طلاق عاطفی است که در جایی ثبت نمی شود و نمود عینی ندارد. اما آثار مخرب آن در زمینه های مختلف بروز پیدا می کند. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت طلاق عاطفی و پیش بینی آن براساس ویژگی های شخصیتی و مولفه های رضایت زناشویی در شهرستان شاهرود در سال 1393 انجام شده است. به این منظور تعداد 630 نفر از افراد متاهل به صورت تصادفی انتخاب و پس از توضیحات لازم و جلب مشارکت آنها اطلاعات مورد نیاز ازطریق پرسشنامه محقق ساخته اخذ و برای بررسی متغیرهای اصلی پژوهش از پرسشنامه های طلاق عاطفی گاتمن، پرسشنامه شخصیتی NEO و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (Enrich) و برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و برای معناداری آن از آزمونهای همبستگی، تحلیل واریانس چند راهه و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که 37% از افراد گروه نمونه دچار طلاق عاطفی هستند و همچنین در مجموع 67% از افراد گروه نمونه ازیک یا چند مشکل در رابطه عاطفی با همسر رنج می برند. 32% از تغییرات طلاق عاطفی به وسیله ویژگی شخصیتی نوروزگرایی و موضوعات شخصیتی در آزمون انریچ قابل پیش بینی است و با اضافه شدن متغیر ارتباط زناشویی 41% و با اضافه شدن متغیر حل تعارض 49% و با اضافه شدن متغیر رابطه جنسی 62% و با اضافه شدن سایر متغیرها 73% افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، ویژگی شخصیتی، رضایت زناشویی
  • محمد صادقی صفحات 159-195

    مجانین در سیستم حقوق کیفری ایران به عنوان یک قاعده ی کلی، همانند سیستمهای حقوق کیفری کشورهای دیگر از مسیولیت کیفری مبرا هستند. موضوع مسیولیت کیفری بیماران روانی در سال 1843 با قانون مک ناتن وارد حقوق جزای انگلستان شد و بر اساس این قاعده هرگاه ثابت شود متهم در زمان ارتکاب جرم به علت بیماری روانی دچار آنچان نقص قوای عقلانی بوده است که از ماهیت و کیفیت عمل خود آگاهی نداشته یا اگر واقف بوده، نمیدانسته عمل خلافی انجام میدهد، به علت ابتلا به جنون از مجازات معاف خواهد شد. قانون مجازات عمومی 1304 (اصلاحی1352) بیماران روانی به دو دسته تقسیمبندی کرده بود: کسانی که به طور کامل از مسیولیت کیفری مبرا بودند و کسانی که از بیماریهای روانی خفیفی رنج میبرند و از مسیولیت تخفیف یافته برخوردار بودند. اما قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 با اشاره به جنون و درجات آن، تمام ماجرای اختلالات روانی و تاثیرات این اختلالات را بر مسیولیت کیفری در ماده 51 این قانون خلاصه کرده است. این در حالی است که برخی افراد، از بیمارهای روانی خاصی رنج میبرند بدون اینکه از نظر پزشکی و روانپزشکی دیوانه تلقی شوند. همچنین برخی از مجرمین در حین ارتکاب جرم عاقل بوده، ولی بعدا دچار جنون میشوند. این اجمال گویی سبب تشت آرای قضات و دیگر صاحبنظران در شناخت مفهوم حقوقی جنون از مفهوم روانپزشکی آن شده است. این نگارش سعی دارد جهت اغنای بحث ابتدا تا حدودی به تعامل مفاهیم حقوقی و روانپزشکی جنون بپردازد و در ادامه ضمن بررسی نقش جنون در مسیولیت کیفری بخصوص  بررسی حالات قابل مقایسه با ناهنجاری های روانی از دیدگاه قوانین فعلی ایران و انگلستان، این موضوع را مورد بررسی قرار دهد که آیا متهم که مدعی جنون می باشد باید ادعای خود را اثبات کند یا دادستان باید فقدان جنون را ثابت نماید.

    کلیدواژگان: عنصر معنوی، اراده، جنون، اختلال تام قوه تمییز، اختلال نسبی قوه تمییز، مسئولیت کیفری
|
  • Komeil Abdi Pages 9-39

    Housing is recognized as the most important part of development in any society. Hence, providing adequate housing is one of the most important issues facing the countries of the world to achieve sustainable development, and almost all countries in the world face serious problems in this regard. Housing production in all countries not only satisfies the psychological and social needs of people in the community, but also represents the manifestations of economic growth in each country and has a significant impact on the mobility and acceleration of economic cycles. It may be argued that there is a housing problem all over the world, but in developing countries, due to the rapid growth of population and urbanization, domestic migration, lack of adequate financial resources, land supply problems, construction materials and the shortage of specialized personnel, more important than The lack of policies, policies and programs on land and housing has become a severe and critical issue. Therefore, this paper, using a descriptive-analytical method and employing new sources of internal and external resources, is attempting to review housing policy in Iran and the world in order to use these experiences in the future in order to advance the objectives of supply Used housing.

    Keywords: Housing policy, Housing, Iran, World
  • Saeed Moradi Haghighi Pages 41-76

    One of the important and recent issues in international law is the refugee rights which, in spite of industrial progress, weaken the observance of morality and human rights against each other in the current era, and oppression and violation of human rights, especially to subordinates and The weak has become more and more so that it sometimes causes the escape and mass migration of a group of people from one country to another. In this regard, it can be said that every society, according to its beliefs and culture, has considered a solution to the problem of asylum. The United Nations and various national associations have also adopted resolutions, covenants and declarations in defense of the rights of refugees, which are accepted by many countries of the world. However, accepting any international treaty will create an international commitment to a country. The country party to the treaty must act in accordance with the provisions of the international treaty and not oppose the treaty. Therefore, many international treaties, especially on human rights, require the establishment of national rules and norms for their implementation. Accordingly, countries are considering their asylum and granting rights in their international obligations, and it also provides for conditions. However, international rules and regulations do not give refugees the right to force states to seek asylum, although they can use the judicial facilities available to prove their asylum status. Governments can not implement their national interests wherever the Convention does not comply with their national interests and reserve their right to a treaty in all matters where the provisions of the Convention are contrary to their national security.

    Keywords: Asylum, refugee law, exemption documents, 1967 protocol
  • Seyed Mohamad shahcheragh Pages 77-104

    Order ad security are one of the requirements of social life, and people in these conditions learn norms, values, customs and social laws and consider it as a part of their personality. Life in today's societies is almost impossible without a law that regulates the relations of individuals and institutions and institutions. By lawlessness, threats to the order and security of every society are severely threatened. The present research seeks to answer the question of what are the individual and social factors of the escape rule and what impact does this process have on social security? Survey method and data were collected by interviewing and completing the questionnaire. The statistical population consisted of citizens over 18 years of age living in Semnan city. Sampling was done by multi-stage cluster sampling. The theoretical framework of the research was designed on the basis of the Durkheim-Morten social linkage theory and the Ecological Theory of the School of Chicago and the sociological theories of the field of security. Findings of the research show that there is a direct and significant relationship between social capital of individuals and social organization of the neighborhoods in which they are living with the law of escapement, using parametric and nonparametric tests. Also, immigrants and non-native people have a lower social bonding rate than indigenous peoples of the region, with the community and others, and therefore more legislation is observed in their behavior, and if these conditions continue, the legislators are somewhat disturbed and helpless And there will be a deliberate, deliberate, and protest-breaking law of law in the community that will promote this anomie and incoherence of society towards insecurity

    Keywords: Legislation, Social Capital, Unorganized, Security, Semnan
  • Esmaeil sadeghi Pages 105-138

    One of the major problems of mankind today's urban life, devotion too much to move the cars and the result of the negligence of pedestrian movement and is organizing its spaces.Spaces and public areas is one of the essential elements of everyday urban life and are the most important cities. Walking is one of the most sustainable methods of transport and can be of various aspects of physical, social, ecological, cultural, economic and political development would be sustainable cities. Strategies to improve the safety of pedestrians used to be the most comprehensive in the form of " 3E "(engineering, education, enforcement) is expressed. The separation movement of pedestrians from vehicles in urban areas and also how construction of transverse crossings (overpasses - underpasses - level) in urban and suburban areas to ensure the safety of pedestrians is a good indicator. Key factors in crashes involving pedestrians, such as speed, lack of facilities for pedestrians, are insufficient to pedestrians and lack of law enforcement were sufficient in this paper tried using the method of collecting descriptive - the library of each of these factors examined and analysis should be And strategies for improving pedestrian safety as well as optimize expression in order to protect pedestrians in car crashes has also been studied.

    Keywords: Accidents, improve safety, pedestrian
  • Hossein Sa'emi *, Marzieh Sadegh Mozji Pages 139-158

    The family is a social system that is the basis of development in all societies. The disruption of the family institution or its failure will cause many problems in society. Divorce is one of a kind of family disruption that has been increasing in Iran over the past years. One of the most important types of divorce is emotional divorce, which is not recorded anywhere, and does not have an objective look. But its destructive effects occur in various fields.The purpose of this study was to investigate the status of emotional divorce and its prediction based on personality traits and marital satisfaction components in Shahroud city in 2014. To this end, 630 married people were selected randomly and after obtaining the necessary explanations and drawing their contributions, the required information was obtained through a researcher-made questionnaire. To study the main variables of the research, Gatman's emotional divorce questionnaire, NEO personality questionnaire, and marital satisfaction questionnaire Enrich. For data analysis, descriptive statistics were used for its significance. Correlation tests, multivariate analysis of variance and regression analysis were used. The results showed that 37% of subjects in the sample group suffered from emotional divorce, and a total of 67% of the sample group suffered from one or more problems in their emotional relationship with the spouse. 32% of changes in emotional divorce are predictable due to neuroticism personality traits and personality topics in Enrique's test. By adding the marital relationship variable 41% and adding the conflict resolution variable 49% and adding the gender variable 62% and The addition of other variables increases by 73%.

    Keywords: Emotional divorce, personality trait, marital satisfaction
  • Mohammad Sadeghi Pages 159-195

    Lunatics in penal rights system of Iran as a general rule, like penal rights systems of other countries, with the exception of Sweden, are free from penal responsibilities. General punishment rule No.1304 (corrected in 1352) was divided people mentally in two groups: people who were completely free from penal responsibility and people who have moderate mental and psychological diseases and have moderate responsibilities. However, Islamic punishment law enacted in 1370 by pointing out to the insanity and its ratings, has summarized all mental disorders and their impacts on the penal responsibility in act 51 of this law. Some people suffer from special mental diseases, without diagnosis of physician as insane. In addition, some of offenders were sane while commit a crime, but after that they suffer from madness. This has caused to more recognition of legal concept of madness legally from its concept in psychology. This writing tries to enrich interaction of legal and psychological concepts of madness at first and in continue it evaluates role of madness in penal responsibility, especially investigation of comparable modes with mental abnormalities from current point of view of Iran and England’s rules. it investigates that if accused people who claim for madness should prove his/her claim or public prosecutor should prove lack of madness.

    Keywords: spiritual element, will, madness, total disturbance of discrimination power, penal responsibility