فهرست مطالب

خانواده درمانی کاربردی - سال دوم شماره 5 (پیاپی 9، زمستان 1400)

نشریه خانواده درمانی کاربردی
سال دوم شماره 5 (پیاپی 9، زمستان 1400)

  • مجموعه مقالات کووید-19
  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید مهدی زعیم زاده، اصغر جعفری* صفحات 1-20
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور تعیین نقش واسطه ای معنویت در کار در رابطه معنای زندگی و انسجام خانواده معلمان در دوره کووید 19 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری، معلمان متاهل زن و مرد شاغل در مدارس دوره ابتدایی در سال تحصیلی 99-1400 در منطقه 18 شهر تهران بودند. طبق جدول کرجسی و مورگان (1970) و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 175 شرکت کننده دارای ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شدند و پرسشنامه های انسجام خانواده سامانی (1385)، معنویت در محیط کار میلیمن و همکاران (2003) و معنای زندگی صالحی (1384) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری یه شیوه سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که معنای زندگی با انسجام خانواده معلمان در دوره کووید-19 همبستگی مثبت و معنادار دارد (01/0<P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که معنویت در کار در رابطه معنای زندگی و انسجام خانواده معلمان در دوره کووید-19 نقش واسطه ای معنادار دارد (01/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج شواهدی را نشان می دهند که معنای زندگی از طریق مفهوم سازی متعادل در زندگی کاری و زناشویی و هماهنگی شناختی و عاطفی، انسجام خانواده معلمان را افزایش می دهد و معنویت در کار موجب می شود آنان معنای زندگی را به روش متعادل تر و کارآمدتری مفهوم سازی کنند. لذا به منظور ارتقاء انسجام خانواده معلمان در دوره کووید-19 پیشنهاد می شود علاوه بر توجه به معنای زندگی معلمان، به مقوله معنویت در محیط کار هم توجه شود.

    کلیدواژگان: انسجام خانواده، کووید- 19، معنای زندگی، معنویت در کار
  • محمد زارع آبندانسری، مهرداد محرم زاده*، فاطمه رضاپور صفحات 21-37
    هدف

    پاندمی کرونا سبب مختل شدن بسیاری از فعالیت های ورزشی روزمره افراد شده است؛ و اثرات مخربی را بر ورزشکاران به خصوص دختران ورزشکار کودک و نوجوان پدید آورد. شناسایی پیامدهای منفی این معضل و ارایه راهکارهای کاربردی با استفاده از تجربیات زیسته افراد مرتبط با موضوع هدف پژوهش حاضر بود.

    روش

    این پژوهش کیفی، کاربردی است و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی به شیوه کلایزی در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری شامل افراد مرتبط با موضوع؛ والدین (مربیان ورزشی و اعضای هییت علمی دانشگاه) و دختران ورزشکار کودک و نوجوان بودند که با موضوع پژوهش ارتباط مستقیمی داشتند. روش نمونه گیری هدفمند و تا زمانی که از مصاحبه ها امکان استخراج مفاهیم کاملا غیرتکراری وجود داشت؛ 18 مصاحبه به صورت نیمه ساختاریافته در محیط طبیعی و در استان مازندران انجام شد.

    یافته

    با تحلیل اطلاعات پژوهش؛ پیامدهای منفی کرونا بر دختران ورزشکار را 61 مفهوم اولیه و 4 مضمون فرعی؛ تاثیرات روانی، اجتماعی و ارتباطی، جسمانی و فراغتی و تفریحی تشکیل می دهد.

    نتیجه گیری

    با درنظر گرفتن پیامدهای منفی حاصل از پژوهش ضروری است با راهکارهای مقابله با آن نظیر؛ برقراری رابطه عاطفی و عمیق تر بین والدین و دختران ورزشکار، ایجاد محیط آرام و به دور از خشونت در منزل، افزایش حمایت اجتماعی توسط بزرگترها، ارزیابی مستمر از وضعیت روانی و جسمانی دختران ورزشکار، ایجاد فضایی شاد در منزل، توجه والدین به ساعت خواب دختران ورزشکار، توجه به تغییرات رفتارهای فردی، تقویت مهارت های ارتباطی، نظارت والدین بر استفاده از شبکه های اجتماعی توسط ورزشکاران دختر و انجام بازی های ذهنی و حرکتی در منزل با پیامدهای منفی کرونا بر دختران ورزشکار مقابله شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، دختران، والدین، کرونا، روانی
  • آسیه شریعتمدار، سارگل ابراهیمی*، مهسا شاهین بنا، نسیم شیخی فینی صفحات 38-55
    هدف

    کودکی یکی از مهم ترین دوره های زندگی افراد است و مراقبت و توجه به سلامت جسمانی و روانی کودکان، کیفیت زندگی آن ها را در بزرگسالی تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از مولفه های مهم و اساسی سلامت روان، کسب مهارت ها و رشد اجتماعی است. این پژوهش با هدف مطالعه چالش های مادران در اجتماعی شدن کودکان دبستانی در دوران پاندمی کووید 19 انجام شد.

    روش

    در این پژوهش 12 مادر شاغل و خانه دار به صورت هدفمند انتخاب شدند و تحت مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش که به روش تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفت، به هشت مضمون اصلی منتج شد که عبارتند از: فقدان دلبستگی اجتماعی ناشی از عدم حضور، روابط مجازی آسیب زا، چالش های خلقی و شخصیتی، اختلال در فرایند پرورش خود نظم بخشی، عدم یادگیری بازداری تکانه، کسب برتری از طریق رفتار غیراخلاقی، در هم آمیزی مادر و کودک و کاهش نقش حمایتی مادر و فرسودگی وی.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد دوران پاندمی کووید 19 و اعمال محدودیت کودکان از حضور در محیط های اجتماعی و تعامل با دیگران، رشد اجتماعی آن ها را با چالش هایی رو به رو کرده است؛ بنابراین پپیشنهاد می شود در پژوهش های آتی جهت پیشگیری از آثار زیانبار چالش های اجتماعی شدن کودکان، به مطالعات آینده پژوهانه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، پاندمی، کودکان، کوید19، مادران
  • مطهره غلامی حسنارودی، محسن کچویی*، نازنین فاتحی صفحات 56-73
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجیگر عزت نفس در رابطه بین عملکرد خانواده با نشانه های اختلال خوردن در نوجوانان در دوران قرنطینه خانگی ناشی از ویروس کرونا انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی-همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان 13 تا 18 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود که از بین آنها 384 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیر ها از پرسشنامه عملکرد خانواده (Faces-III) اولسون (1986)، مقیاس تشخیصی اختلال خوردن (EDDS) استایس و همکاران (2000) و مقیاس عزت نفس (RSE) روزنبرگ (1965) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل میانجی و با استفاده از نرم افزار AMOS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل میانجی نشان داد که اثر مستقیم عملکرد خانواده برنشانه های اختلال خوردن (317/0-=β؛ 01/0>p) معنادار بود. اثر غیرمستقیم عملکرد خانواده بر نشانه های اختلال خوردن از طریق عزت نفس نیز معنادار بود (056/0-= β؛ 05/0>p). بنابراین عزت نفس در رابطه بین عملکرد خانواده و اختلال خوردن، نقش میانجیگر جزیی را ایفا نمود.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر شواهدی را در راستای اهمیت فضای روان شناختی خانواده در دوران قرنطینه ناشی از کرونا، در بروز و تشدید نشانه های اختلال خوردن در نوجوانان ارایه کرده است. این نتایج می تواند بستری برای طراحی برنامه های نوین درمان در سطوح مختلف (پیشگیری از بروز نشانه ها تا کاهش عوارض جسمانی و روانی) اختلال خوردن را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، عملکرد خانواده، اختلال خوردن، نوجوان، کووید-19
  • سمانه قبادی، محمود گودرزی* صفحات 74-93
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش زوج درمانی با مدل EIS بر تعارضات زناشویی و دلزدگی زناشویی در زنان نابارور در دوران قرنطینه ناشی از بیماری کووید-19 انجام شده است. 

    روش پژوهش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان دارای مشکل ناباروری مراجعه کننده به مطب های متخصصین زنان و زایمان سطح شهر کرمانشاه تشکیل می دهند. 80 نفر از این افراد (40 نفر تحت آموزش زوج درمانی با مدل EIS و 40 نفر هم گروه گواه) به عنوان نمونه مشخص می گردد که این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب خواهند شد. ملاک ورود آزمودنی ها به این پژوهش شامل دامنه سنی 30 تا 40 سال، داشتن حداقل سابقه 5 سال نازایی و عدم توانایی باروری داشته اند، بود. از مقیاس های تعارضات زناشویی (MCQ-R)، پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (1996) و آموزش زوج درمانی مدل EIS (همدلی، صمیمیت، رضایت جنسی) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری با استفاده از نرم افزار SPSS23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش زوج درمانی EIS بر تعارضات زناشویی و دلزدگی زناشویی زنان نابارور موثر بوده است (05/0>P) و میزان آن ها در روابط زناشویی کاهش داشته است و این تاثیر تا مرحله پیگیری ماندگار مانده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    شرکت در جلسات آموزش زوج درمانی EIS باعث بهبود تعارضات زناشویی و دلزدگی زناشویی می گردد و روشی مناسب برای کاهش تعارضات زناشویی و دلزدگی زناشویی در روابط زناشویی است

    کلیدواژگان: زوج درمانی، مدل EIS، تعارضات زناشویی، دلزدگی زناشویی، کووید19، زنان نابارور
  • یاسمین سالمی، آزاده ابویی*، محسن سعیدمنش صفحات 94-115
    هدف

    هدف این پیش بینی رضایت جنسی زنان بر اساس تعهد زناشویی، صمیمیت زناشویی و سبک های دلبستگی  در دوران کرونا  بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود که جامعه آماری آن را تمامی زنان متاهل شهرستان تفت در سال 1400  که از بین آن ها تعداد 138 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت اینترنتی پرسشنامه رضایت جنسی یاوری کرمانی و بحرینیان (1388)، پرسشنامه تعهد زناشویی توسط آدامز و جونز (1997)، پرسشنامه صمیمیت زوجین وندن بروک و برتمن (1995) و پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسال بشارت (1379) را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام در SPSS-26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین تعهد زناشویی (تعهد به همسر، تعهد به ازدواج و احساس تعهد)، صمیمیت زوجین (شاخص صمیمیت، میزان توافق، میزان صادق بودن، علاقه و محبت داشتن و میزان پایبندی به تعهدات) و سبک دلبستگی ایمن با رضایت جنسی وجود داشت (05/0<P). علاوه بر این نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه منفی و معنی داری بین سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا / اضطرابی با رضایت جنسی وجود داشت (05/0<P). نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه تعهد به ازدواج؛ مولفه علاقه و محبت و میزان توافق و سبک دلبستگی ایمن قادر به پیش بینی رضایت جنسی بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان دریافت که تعهد زناشویی و صمیمیت زناشویی و سبک دلبستگی  قادر به پیش بینی رضایت جنسی زوجین هستند.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، تعهد زناشویی، صمیمت زناشویی، سبک دلبستگی
  • پرستو ثابتی، مائده حق گوی، فهیمه فرزانه، مونا عجبی*، سروش علیمردانی صفحات 116-127
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش آشفتگی روانی و تحمل ابهام در احساس تنهایی زنان شاغله قرنطینه شده در شرایط کرونا انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر تویفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زنان شاغل شهر کرج که تجربه قرنطینه را حداقل در 38 روز داشتند. از میان آن ها، بر طبق فرمول کوکران تعداد 248 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان با مقیاس آشفتگی روانی کسلر و همکاران (2002)، پرسشنامه تحمل ابهام مک لین (1993) و پرسشنامه احساس تنهایی دیتماسو و همکاران (2004) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه به روش همزمان بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن است که با افزایش یک انحراف استاندارد بر نمرات آشفتگی روانی 465/0 انحراف استاندارد بر نمرات احساس تنهایی افزوده می شود؛ همچنین با افزایش یک انحراف استاندارد بر نمرات تحمل ابهام 237/0 انحراف استاندارد از نمره احساس تنهایی کاسته می شود. آشفتگی روانی سهم یگانه بیشتری در پیش بینی احساس تنهایی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که تحمل ابهام و آشفتگی روانی در احساس تنهایی زنان شاغل قرنطینه شده در شرایط کرونا نقش داشته است. براساس نتایج حاصله، لزوم توجه به آشفتگی روانی و تحمل ابهام در میزان شدت احساس تنهایی در زنان شاغل قرنطینه شده در شرایط کرونا نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانی، تحمل ابهام، احساس تنهایی، زنان شاغل، قرنطینه کرونا
  • پیمان رستگاری، نرگس رازقی*، مهدی ذبیحی صفحات 128-135
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اولویت های انتخاب زوج در عصر کرونا و مقایسه آن با ده سال گذشته انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود و جامعه آماری شامل جوانان 22 تا 40 ساله دانشجویان دانشگاه آزاد و دولتی شهر تهران بودند که از بین آنان به طور تصادفی تعداد 200 نفر (100 نفر زن، 100 نفر مرد) در فاصله سنی 22 تا 40 سال که به صورت نمونه برداری در دسترس و هدفمند انتخاب  شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل دو بخش: 1) ویژگی های فردی شرکت کننده، 2) آزمون انتخاب شریک عاطفی (بخش اولویت ها و بخش اهمیت و الزام معیار) بودند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون دو جمله ای) تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داده اند که ملاک های: سازگاری، سلامتی خوب، تحصیلات، هوش و کفایت عقلانی، اجتماعی بودن، جاه طلبی و ساعی بودن، آشپزی و خانه داری خوب، نداشتن روابط جنسی قبلی و زمینه سیاسی مشابه رتبه بهتری (میانگین رتبه پایین تر) از گذشته داشته اند و تفاوت معنی داری نیز نشان داده اند و لذا تغییر در اولویت های حال حاضر و 10 سال گذشته را نشان داده اند و در مورد ملاک های: علاقه مندی به خانه و بچه، خانواده دوستی، انسان صادق و یکرو، خوش قیافه بودن، وفاداری، موقعیت و رتبه مطلوب اجتماعی و باروری تغییر معنی داری با گذشته نشان داده اند (0.01=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تغییرات ایجاد شده نشان از کاهش اولویت ملاک ها نسبت به گذشته دارد و دیگر ملاک ها اختلافی معنی دار در اولویت بندی با گذشته نشان نداده اند.

    کلیدواژگان: ازدواج، عصر کرونا، اولویت های انتخاب
  • علی حاجی قاسم، مهریار عناصری* صفحات 146-159
    هدف

    این تحقیق با هدف مقایسه معنای زندگی و کنترل عواطف در بازماندگان قربانیان بیماری کرونا ویروس -19 و مرگ و میر به دلایل زیستی صورت گرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر علی _ مقایسه ای و به لحاظ گردآوری داده ها از نوع میدانی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بازماندگان قربانیان بیماری کرونا ویروس-19 و مرگ‏و‏میر به دلایل زیستی با دامنه سنی 20 الی 50 سال ساکن در شهر تهران سال 400-1399 بود که طی 3 الی 6 ماه اخیر یکی از اعضای خانواده خود را از دست داده‏ اند. با روش نمونه‏ گیری در دسترس تعداد 100 فرد سوگوار ناشی از مرگ شخص یا اشخاصی از خانواده به دلیل کرونا یا سایر مرگ‏ها (50 نفر سوگوار ناشی از مرگ عزیز به دلیل کرونا ویروس و 50 نفر سوگوار ناشی از مرگ عزیز به دلایل زیستی) انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه کنترل عواطف ویلیامز، چامبلز و آهرنس (1997) و پرسشنامه معنای زندگی پرسشنامه معنای زندگی توسط استگر، فرازیر، اویشی و کالر (2006) بود. جهت تحلیل داده‏های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره از نرم‏افزار آماری SPSSنسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین متغیرهای معنای زندگی و کنترل عواطف در بین بازماندگان قربانیان بیماری کرونا ویروس-19 و مرگ و میر به دلایل زیستی تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بازماندگان قربانیان بیماری کرونا می توانند با کنترل عواطف منفی خود بر سوگ خود غلبه کنند.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، کنترل عواطف، کرونا ویروس
  • مریم افضلی، شبنم حاجی زاده کلی، پرند عابر*، نرجس قاسمی صفحات 162-175
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بهزیستی روانشناختی و ذهن آگاهی در پیش بینی رشد پس از آسیب زنان پرستار در شرایط کرونا انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل زنان پرستار ساکن شهریار که تجربه کار در بیمارستان ها در شرایط کرونا را داشتند. از میان آن ها، 211 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان با پرسشنامه رشد پس از آسیب تدسچی و کالون (1996)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (2002)، مقیاس ذهن آگاهی براون و رایان (2003) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه به روش همزمان بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که بهزیستی روانی و ذهن آگاهی توان پیش بینی رشد پس از آسیب در زنان پرستار را دارد. بین بهزیستی روانی با رشد پس از آسیب و بین ذهن آگاهی با رشد پس از آسیب در زنان پرستار رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد (05/0=α ، 001/0=P).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود برای کمک به ارتقاء رشد پس از آسیب در زنان پرستار از تکنیک های برای افزایش بهزیستی روانی و ذهن آگاهی در پرستاران زن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رشد پس از آسیب، بهزیستی روانشناختی، ذهن آگاهی
  • فاطمه محمودی، زهرا عبدیان، الهام معالی مهربانی*، مرضیه ساریخانی صفحات 174-187
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی هراس کرونایی براساس استحکام روانی بواسطه خودانتقادی در دانشجویان دختر انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد واحد تنکابن بود که از میان آن ها، بر طبق فرمول کوکران تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهشی شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسشنامه استحکام روانی کلا، ارله و سویل (2002) و مقیاس سطوح خودانتقادی تامسون و ظروف (2004) بود. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون سلسله مراتبی همزمان بوسیله نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد استحکام روانی پیش بینی کننده معنا دار اضطراب کرونا است، همچنین خودانتقادی پیش بینی کننده معنادار اضطراب کرونا است و وقتی در رابطه بین استحکام روانی و اضطراب کرونا، خودانتقادی به عنوان متغیر واسطه ای وارد شود، این رابطه کاهش می یابد (01/0=P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصله، توجه به استحکام روانی بواسطه خودانتقادی در میزان تجربه هراس کرونایی در دانشجویان دختر نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: هراس کرونایی، استحکام روانی، خودانتقادی
  • آلاء رخشنده خباز، نادره دورودیان، نسرین نعمتی جهان*، مهری رستم نژاد صفحات 188-200
    هدف

    مطالعه حاضر با تعیین نقش معنای زندگی و صمیمیت اعضای خانواده در پیش بینی اضطراب کرونایی مادران خانه دار انجام پذیرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان خانه دار در شهرستان کرج در سال 1399 تشکیل میدادند که از این میان 192 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس اضطراب بیماری کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسشنامه معنای زندگی استگ، فریزر، اویشی و کالر (2006)، مقیاس صمیمیت واکر و تامپسون (1983) استفاده شد. برای تعیین میزان نقش هر یک از متغیرها در پیش بینی اضطراب کرونا از رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد رابطه اضطراب کرونا با معنای زندگی و صمیمیت خانواده منفی و معنادار است؛ معنای زندگی و صمیمیت خانواده به صورت معنادار و اضطراب کرونا در زنان خانه دار را پیش بینی می کند. معنای زندگی و صمیمیت خانواده 5/35 درصد از واریانس اضطراب کرونا در زنان را تبیین نموده است. بررسی ضرایب رگرسیون نشان داد که معنای زندگی (01/0 p<،426/0-=β) و صمیمیت خانواده (01/0 p<،348/0-=β) به صورت منفی و در سطح معناداری 01/0 اضطراب کرونا در زنان خانه دار را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر به خوبی تعیین کرد که نقش یگانه معنای زندگی در پیش بینی اضطراب کرونا بیشتر از صمیمیت خانواده است.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونایی، معنای زندگی، صمیمیت اعضای خانواده
  • ژاله روان پور، لیلا محمودیان، پردیس باقری*، جابر باباجانی گاوزن صفحات 203-214
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر تجربه سوگ و انعطاف پذیری روانشناختی در خانواده متوفیان کرونا بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و مرحله پیگیری با گروه گواه بود و جامعه آماری خانواده های متوفیان ویروس کرونا شهر رشت بود که از میان آن ها، ، به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه استاندارد تجربه سوگ توسط بایلی، دونهام و کرال (2000) و شاخص انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندر وال (2010) بود. شرکت کنندگان گروه آموزشی بسته واقعیت درمانی گلاسر (2008) را در هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله واقعیت درمانی بر تجربه سوگ (62/17=F، 001/0=P) و انعطاف پذیری روانشناختی (12/15=F، 001/0=P) موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار گزارش شد.

    نتیجه گیری

    مجذور ایتا نشان می دهد 9/49 درصد از تفاوت نمرات تجربه سوگ و انعطاف پذیری روانشناختی در دو گروه آزمایش و کنترل به وسیله گروه بندی تبیین می شود. نتایج تحقیق نشان داد که واقعیت درمانی در کاهش تجربه سوگ و بهبود انعطاف پذیری روانشناختی موثر بوده است

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تجربه سوگ، انعطاف پذیری روانشناختی، خانواده متوفیا کرونا
  • سید امیر عمرانی*، مریم براتیان، زهره زارع حسین زادگان، زهرا جداری سیدی صفحات 215-228
    روش

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر سرسختی روانشناختی و کیفیت خواب در افراد با سابقه بستری بدلیل کرونا بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود و جامعه آماری شامل افراد با سابقه بستری بدلیل کرونا در شهر چالوس بود که پس از غربالگری با پرسشنامه سرسختی کوباسا و مدی (1982) و پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ (1989) 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) گواه (15 نفر) 15 نفر بصورت تصادفی جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آموزشی در هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله درمان متمرکز بر هیجان جانسون (2012) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل تحلیل واریانس آمیخته بوسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد مداخله درمان متمرکز بر هیجان در بهبود کیفیت خواب (18/9=F، 005/0=P) و سرسختی روانشناختی (66/4=F، 040/0=P) موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    ضریب اتای تفکیکی نشان می دهد 7/24 درصد از تغییرات کیفیت خواب و 3/14 درصد از تغییرات سرسختی روانشناختی به وسیله متغیر گروه بندی تبیین می شود؛ بنابراین درمان متمرکز بر هیجان بر سرسختی روانشناختی و کیفیت خواب در افراد با سابقه بستری بدلیل کرونا موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر هیجان، سرسختی روانشناختی، کیفیت خواب
  • رویا دلیری، اعظم فتاحی اندبیل*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 229-245
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین پیش بینی درد ذهنی (روان شناختی) بر اساس سرمایه روان شناختی در افراد دارای تجربه سوگ ناشی از کرونا با نقش میانجیگری حمایت اجتماعی ادراک شده بود.

    روش پژوهش

    طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری افراد دارای تجربه سوگ خویشاوندان نزدیک (پدر، مادر، فرزند، خواهر، برادر) ناشی از ویروس کرونا در سال 1400 شهر تهران بود که با استناد به نظر هویت و کرامر (2004) 432 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به مقیاس درد ذهنی توسط اورباخ و میکلینسر (2003)، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لاتنز و همکاران (2007) و مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و با به کارگیری نرم افزارهای spss, Amoss تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که بین سرمایه روان شناختی (38/0 = r، 01/0 p <) و مولفه های آن (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) با حمایت اجتماعی ادراک شده رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (01/0 p <)؛ در حالی که بین سرمایه روان شناختی (27/0- = r، 01/0 p <) و مولفه های آن (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) با درد ذهنی (روان شناختی) رابطه منفی و معنی دار وجود دارد (01/0 p <). بین حمایت اجتماعی ادراک شده (36/0- = r، 01/0 p <) و مولفه های آنبا درد ذهنی (روان شناختی) نیز رابطه منفی و معنی دار وجود دارد (01/0 p<). همچنین ضرایب مسیر مستقیم سرمایه روان شناختی (15/0- =ß، 01/0 p<) به درد ذهنی (روان شناختی) افراد دارای تجربه سوگ ناشی از کرونا منفی و معنی دار است. ضریب مسیر مستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده به عنوان متغیر میانجی به درد ذهنی (روان شناختی) افراد دارای تجربه سوگ ناشی از کرونا نیز منفی و معنی دار است (20/0- =ß، 01/0 p<).

    کلیدواژگان: درد ذهنی، سرمایه روان شناختی، حمایت اجتماعی، سوگ، کرونا
  • الهه قربانی، ابوالفضل کرمی*، فرح ناز نور محمدی، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 246-274
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه رابطه بین طرحواره ناکارآمد با انعطاف پذیری شناختی و ترجیح اعمال مقابله ای نقش واسطه ای هوش هیجانی در جریان آموزش مجازی در شرایط قرنطینه خانگی ناشی از شیوع ویروس کرونا بود.

    روش

    برای تعیین برازش مدل از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش تمامی دختران نوجوان مدارس متوسطه دوم شهر تهران (سال تحصیلی 1400-1399) و حجم نمونه 511 نفر بود. داده های پژوهش توسط پرسشنامه های طرحواره های ناکارآمد (یانگ، 1998)، انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال،2010)، پرسشنامه ترجیح اعمال مقابله ای (کارور، شییر و وینتراب، 1989) و هوش هیجانی شرینگ (1996) جمع آوری گردیدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که اندازه اثر انعطاف پذیری شناختی بر طرحواره های ناکارآمد (092/0) متوسط، اندازه اثر انعطاف پذیری شناختی بر هوش هیجانی (089/0) متوسط، اندازه اثر ترجیح اعمال مقابله ای بر طرحواره های ناکارآمد (400/0) قوی، اندازه اثر ترجیح اعمال مقابله ای بر هوش هیجانی (082/0) متوسط و اندازه اثر هوش هیجانی بر طرحواره های ناکارآمد (085/0) متوسط بود. همچنین با توجه به اینکه مقادیر ارزش t برای رابطه میان متغیرها بزرگتر از 96/1 بود این امر نشان دهنده رابطه معنی دار بین این متغیرهاست و بنابراین مدل آزمون شده، از برازش مناسب جهت توضیح طرحواره های ناکارآمد در دختران نوجوان است.

    نتیجه گیری

    وضعیت پاندمی کرونا، احتمالا سبب تقویت طرحواره های ناکارآمدی مثل «آسیب پذیری در برابر ضرر و بیماری»، «انزوای اجتماعی / بیگانگی»، «رهاشدگی/ بی ثباتی»، «معیارهای سختگیرانه» و البته طرحواره های «شکست»، «وابستگی/ بی کفایتی»، «بی اعتمادی / بدرفتاری» و «نقص/ شرم» شده است.

    کلیدواژگان: طرحواره ناکارآمد، هوش هیجانی، انعطاف پذیری شناختی، ترجیح اعمال مقابله ای، پاندمی کرونا
  • آذر جوزن، محمدعلی فردین*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 275-286
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مقابله ای بر اثرات استرس پس از سانحه دانش آموزان بهبود یافته پاندمیک کرونا بود.

    روش پژوهش

    روش مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه ی آماری دانش آموزان دختر 12تا 17 ساله بهبود یافته از بیماری کرونای در مقطع متوسطه مشغول به تحصیل سال 1400-1399 شهر بم بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس، 30 دانش آموز بستری و بهبودیافته پاندمی کرونا انتخاب و به صورت تصادفی درگروه های 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی دوازده جلسه 45 دقیقه ای بسته آموزشی الکساندر (2002) را دریافتند کردند؛ ابزار پژوهش پرسشنامه اختلال استرس پس از ضربه ویدرز و همکاران (1993) بود؛ داده های به دست آمده با استفاده از واریانس اندازه های تکراری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مهارت های مقابله ای بر علایم و نشانه های تجربه مجدد حادثه آسیب زای تروماتیک (69/10=F، 003/0=P)، علایم و نشانه های کرختی عاطفی (93/5=F، 020/0=P) و علایم و نشانه های برانگیختگی (80/10=F، 002/0=P) در مرحله پس آزمون موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، نیاز است مداخلات آموزشی و درمانی در راستای کاهش مشکلات روانشناختی و تقویت ویژگی های روانشناختی مثبت جهت مقابله با بیماری کرونا صورت گیرد؛ لذا با توجه شیوع بالای اختلالات روانی و تاب آوری پایین در هنگام شیوع بیماری و پیامدهای ناشی از آن، مداخلات روان شناختی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای، استرس پس از سانحه، پاندمی کرونا
  • آدینه بازگونه، محمدرضا زربخش* صفحات 287-308
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین رابطه اضطراب کرونا با اختلالات خواب و نشانگان اختلال استرس پس از سانحه با میانجیگری اضطراب سلامت در کادر درمان بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش با توجه به هدف از نوع پژوهش کاربردی و با طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کادر درمان بیمارستان های شرق استان گیلان شامل پزشکان و پرستاران به تعداد 720 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول مورگان 250 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس اضطراب کرونا ویروس علی پور و همکاران (1398)، پرسشنامه اختلال خواب پترزبورگ (1989)، پرسشنامه اضطراب سلامت سالکووسکیس و روارویک (2002) و اختلال استرس پس از ضربه ویدرز و همکاران (1993) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین اضطراب کرونا با اختلالات خواب (0.403= r)، نشانگان اختلال استرس پس از سانحه (0.389= r) و اضطراب سلامتی (0.503=r) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (0.001=P)؛ هم چنین بین اضطراب سلامت با اختلالات خواب (0.559=r) و نشانگان اختلال استرس پس از سانحه (0.278= r) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (0.001=P).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر به خوبی تعیین کرد که نقش اضطراب سلامتی در پیش بینی اختلال استرس پس از سانحه بیشتر از اختلالات خواب است.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، اختلالات خواب، استرس پس از سانحه، اضطراب سلامتی
|
  • Sayd Mahdi Zaeimzadeh, Asghar Jafari * Pages 1-20
    Aim

    The present study aimed to determine the mediating role of workplace spirituality on the relationship of Meaning of Life and family cohesion of teachers in COVID-19.

    Methods

    Method was descriptive- correlation. Population was married woman and man teachers of elementary schools in academic year 2020-2021 in the region 18 of Tehran. According to the table of Krejcie & Morgan (1970) and using multi cluster sampling 175 participants with inclusion criteria were selected and completed the questionnaires of Samani, s (2006) family cohesion, Milliman, s workplace spirituality and Salehi, s (2005) Meaning of Life. Data were analyzed by Pearson correlation and hierarchy regression.

    Findings

    The results indicated that there is a positive and significant relationship between Meaning of Life and family cohesion of teachers in COVID-19 (p<0.01). The results of hierarchy regression showed that workplace spirituality significantly mediate on the relation of Meaning of Life and family cohesion of teachers in COVID-19 (p<0.01).

    Conclusion

    The results show evidence that meaning of life increase family cohesion of teachers through moderate conceptualization in work and marital life. workplace spirituality indirectly effects they conceptualize moderately and efficiently meaning of life. Therefore, in order to promote family cohesion of teachers in COVID-19, it is necessary, pay attention to their meaning of life and workplace spirituality.

    Keywords: family cohesion, COVID-19, Meaning of life, Workplace Spirituality
  • Mohammad Zare Abandansari, Mehrdad Moharramzadeh *, Fatemeh Rezapour Pages 21-37
    Objective

    The corona pandemic disrupts many of a person's daily sports activities; And had devastating effects on athletes, especially female and child athletes. Identifying the negative consequences of this problem and providing practical solutions using the lived experiences of people related to the subject of the present study was.

    Method

    This is a qualitative, applied research and was conducted using the phenomenological approach in the Colaizzi method in 2021. The statistical population includes people related to the subject; Parents (sports coaches and faculty members) and female athletes were children and adolescents who were directly related to the research topic. Purposeful sampling method and as long as it was possible to extract completely non-repetitive concepts from the interviews; 18 interviews were conducted in a semi-structured environment in the natural environment in Mazandaran province.

    Results

    By analyzing research information; The negative consequences of corona on female athletes 61 basic concepts and 4 sub-themes; It has psychological, social and communication effects, physical, leisure and recreational.

    Conclusion

    Considering the negative consequences of the research, it is necessary to deal with it such as; Establishing a deeper emotional relationship between parents and female athletes, creating a calm and non-violent environment at home, increasing social support by adults, continuous assessment of the mental and physical condition of female athletes, creating a happy atmosphere at home, parents paying attention to bedtime Athlete girls, pay attention to changes in individual behaviors, strengthen communication skills, parental supervision over the use of social networks by female athletes, and play mental and motor games at home to deal with the negative consequences of coronation on female athletes.

    Keywords: lived experience, girls, Parents, corona, psychology
  • Asiyeh Shariatmadar, Sargol Ebrahimi *, Mahsa Shahinbana, Nasim Sheikhi-Fini Pages 38-55
    Aim

    Childhood is one of the most important life periods of individuals, and care and attention to the physical and psychological health of children affect their quality of life in adulthood. One of the important components of mental health is acquiring skills and social growth. The purpose of this study was to study the children socialization challenges during the pandemic of COVID-19.

    Method

    In this study, 12 working and housewife mothers were purposefully selected and interviewed by a semi-structured interview.

    Results

    The findings of this study, which was analyzed by content analysis, resulted in eight main themes, which include: Lack of social attachment due to absence, Harmful virtual relationships, Mood and personality challenges, Disorder in the process of self-regulation cultivation, Lack of learning impulse inhibition, Learn to excel through immoral behavior, Maternal fusion and lack of child independence, and Reducing the supportive role of the mother and her burnout.

    Conclusion

    The present study showed that the COVID-19 pandemic period and the restriction of children from being in social environments and interacting with others, their social development has faced challenges; therefore, it is suggested that future research be conducted in future research method to prevent the harmful effects of children's socialization challenges.

    Keywords: children, COVID-19, Mothers, Pandemic, Socialize
  • Motahareh Gholami Hosnaroudi, Mohsen Kachooei *, Nazanin Fatehi Pages 56-73
    Aim

    The present study aimed to determine the mediating role of self-esteem in the relationship between family functioning and symptoms of eating disorder in adolescents during home quarantine duo to COVID-19.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational, and the statistical population consisted of all students aged 13 to 18 years in Tehran in the academic year of 2019-2020. Among them, 384 individuals were selected by convenient sampling method. Family functioning Questionnaire (Faces-III) by olson (1986), Eating Disorders Diagnostic Scale (EDDS) by stice et al (2000), and self-esteem scale (RSES) by Rosenberg (1965) were used to measure the variables. Data were analyzed through mediation analysis using AMOS software.

    Results

    The results of the mediation analysis showed that the direct effect of family functioning on symptoms of eating disorder was significant (p<0/01; β -= 0/317). The indirect effect of family functioning on symptoms of eating disorder through self-esteem was also significant (p<0/05; β = -0/056).

    Conclusion

    The present study has provided some evidence regarding the importance of the family psychological atmosphere in the occurrence and exacerbation of the adolescents’ symptoms of eating disorder during quarantine due to COVID-19. These results can provide a framework for developing novel prevention and therapeutic programs at different levels of eating disorder.

    Keywords: Self-esteem, Family functioning, Eating disorder Adolescent, COVID-19
  • Samaneh Ghobadi, Mahmoud Goodarzi * Pages 74-93
    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of couple therapy training with eis model on marital conflict and marital boredom in infertile women during quarantine due to COVID-19.

    Methods

    The present research design was a quasi-experimental pre-test, post-test with a two-month follow-up. The statistical population of the study consists of all women with infertility problems referred to the offices of obstetricians and gynecologists in Kermanshah. 80 of these people (40 people undergoing couples therapy training with EIS model and 40 people in the control group) will be selected as a sample, and this number will be selected using the available sampling method. The inclusion criteria of the subjects in this study included the age range of 30 to 40 years, having at least 5 years of infertility and infertility. Marital Conflict Scales (MCQ R), Marital Boredom Questionnaire (CBM) and couple therapy training model EIS (empathy, intimacy, sexual satisfaction) were used. For data analysis, mixed model repeated-measures analysis of variance was used using SPSS23 software.

    Results

    The results showed that EIS couple therapy training has been effective on marital conflicts and marital boredom of infertile women (P<0/05) and their rate has decreased in marital relationships and this effect has remained lasting until the follow-up stage (P<0/05).

    Conclusion

    Participating in EIS couple therapy training sessions improves marital conflict and marital boredom and is a good way to reduce marital conflict and marital boredom in marital relationships.

    Keywords: Couple Therapy, EIS model, Marital conflicts, marital boredom, covid 19, Infertile Women
  • Yasamin Salemi, Azadeh Abooei *, Mohsen Saeidmanesh Pages 94-115
    Aim

    The purpose of this prediction was women's sexual satisfaction based on marital commitment, marital intimacy and attachment styles during the COVID-19.

    Methods

    The statistical population of this study consisted of all married women in Taft city with a number of more than 100 thousand people, of whom 138 people were selected as the research sample based on the proposed formula of Tabachenik & Fidel (2007) and available sampling method. They completed Yavari Kermani and Bahreiniyan Sexual Satisfaction Questionnaire (2009), Marital Commitment of Adams and Jones (1997), Marital Intimacy Questionnaire of Stephan, Vanden Brouck & Hans Bertommen (1997) and Besharat (2000) Attachment Questionnaire online. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis in SPSS-26 were used to analyze the data.

    Results

    The results of data analysis showed that there is a positive and significant relationship between marital commitment (commitment to spouse, commitment to marriage and feeling of commitment), intimacy of couples (intimacy index, agreement, honesty, love and adherence to commitments) and secure attachment style with sexual satisfaction (P <0.05). In addition, the results of Pearson correlation coefficient showed that there was a significant negative relationship between avoidant and ambivalent / anxious attachment style with sexual satisfaction (P <0.05). The results of multiple regression in a stepwise model also showed that the component of commitment to marriage; the components of love and affection and the degree of agreement and secure attachment style were able to predict sexual satisfaction (P <0.05).  

    Conclusion

    Based on the results, it can be found that marital commitment, marital intimacy and attachment style are able to predict marital sexual satisfaction.

    Keywords: sexual satisfaction, Marital Commitment, Marital Intimacy, attachment style
  • Parasto Sabeti, Maedeh Haghgooy, Fahimeh Farzaneh, Mona Ajabi *, Soroush Alimardani Pages 116-127
    Aim

    This study aimed to examine the role of psychological distress and tolerance of ambiguity in the loneliness of women who were quarantined during Coronavirus conditions.

    Methods

    The present study is descriptive and correlational, and the statistical population contains all working women in Karaj city who experienced quarantine for at least 38 days. According to Cochran's formula, 248 people were selected among the population using the convenience sampling method. The Kessler et al. (2002) Mental Disorder Scale, the Macaulay Ambiguity Tolerance Questionnaire (1993), and the Di Tommasso et al. (2004) Loneliness scale were used to assess the participants. The data were analyzed using simultaneous multiple regression by SPSS software version 23.

    Results

    The results suggest that by increasing the standard deviation of the scores of psychological distress 0.465, the standard deviation of the scores of loneliness increases (P = 0.05). Also, by increasing the standard deviation on the scores of tolerance of ambiguity 0.237, the standard deviation of the loneliness score decreases. Psychological distress has a greater unique role in predicting loneliness (P = 0.05).

    Conclusion

    The results indicated that tolerance of ambiguity and psychological distress played a role in the loneliness of working women who were quarantined during Coronavirus conditions. According to the obtained results, the need to pay attention to psychological distress and tolerance of ambiguity plays a significant role in the intensity of loneliness among working women who were quarantined during Coronavirus conditions.

    Keywords: Psychological distress, Ambiguity Tolerance, Loneliness, Working Women, Coronavirus Quarantine
  • Peyman Rastegari, Narges Razeqi *, Mehdi Zabihi Pages 128-135
    Aim

    The aim of this study was to investigate the priorities of couple selection in the corona age and compare it with the last ten years

    Methods

    This study was a comparative causal study and the statistical population included young people aged 22 to 40 years old students of Tehran Azad and State University, of whom 200 were randomly selected (100 females, 100 males) in the age range of 22 to 40 years. Years that were selected by available and targeted sampling. The tools used in the present study consisted of two parts: 1) individual characteristics of the participant, 2) emotional partner selection test (part of priorities and part of importance and standard requirements). The analysis of the information obtained from the questionnaire was performed through spss24 software in two descriptive and inferential sections (binomial test).

    Results

    The results showed that the criteria: adaptation, good health, education, intelligence and intellectual adequacy, sociality, ambition and diligence, good cooking and housekeeping, no previous sexual relations and similar political background rank better (lower average) than before They have also shown a significant difference, and therefore have shown a change in current and past 10 year priorities. Social well-being and fertility have shown a significant change with the past (P=0.01).

    Conclusion

    this change indicates a decrease in the priority of these criteria over the past, and other criteria have not shown a significant difference in prioritization with the past.

    Keywords: Marriage, Covid-19 pandamic, Couples' Priorities
  • Ali Hajighasem, Mehryar Anasseri * Pages 146-159
    Aim

    The aim of this study was to compare the meaning of life and emotion control in survivors of coronavirus-19 victims and mortality due to biological causes. Research

    Method

    The present study is causal-comparative and in terms of data collection is field type. The statistical population of this study included all survivors of victims of coronavirus-19 disease and deaths due to biological causes with an age range of 20 to 50 years living in Tehran in 1399-400, which during the last 3 to 6 months a family member Have lost. By available sampling method, 100 mourners due to death of a person or family members due to corona or other deaths (50 mourners due to death due to coronavirus and 50 mourners due to death due to biological causes ) were chosen. Data collection tools were Williams, Chambels and Ahrens Emotion Control Questionnaire (1997) and Meaning of Life Questionnaire Meaning of Life Questionnaire by Steger, Frazier, Oishi and Kahler (2006). Multivariate and univariate analysis of variance test using SPSS statistical software version 26 was used to analyze the research data.

    Results

    The results of the study showed that there is a significant difference between the variables of meaning of life and control of emotions among the survivors of coronavirus-19 victims and mortality due to biological causes.

    Conclusion

    The results showed that survivors of coronary heart disease victims can overcome their grief by controlling their negative emotions.

    Keywords: Meaning of life, control of emotions, Coronavirus
  • Maryam Afzali, Shabnam Hajizadeh Koli, Parand Aber *, Narjes Ghasemi Pages 162-175
    Aim

    This study aimed to determine the role of psychological well-being and mindfulness in predicting post-traumatic growth among female nurses during Coronavirus conditions.

    Methods

    The present study is descriptive and correlational, and the statistical population included female nurses living in Shahriar city who experienced working in hospitals during Coronavirus conditions. In this study, 211 people were selected by the convenience sampling method among the statistical population. The Tedeschi and Calvin (1996) Injury Growth Inventory, the Ryff's Psychological Well-Being Scale (2002), and the Brown and Ryan Mindful Attention Scale (2003) were used to evaluate the participants of the study. The data were analyzed using the simultaneous multiple regression by SPSS software version 23.

    Results

    The results indicate that psychological well-being and mindfulness can predict post-traumatic growth among female nurses (P = 0.01). Also, there is a direct relationship between psychological well-being and post-traumatic growth and mindfulness and post-traumatic growth among female nurses (α = 0.05, P = 0.001).

    Conclusion

    It is recommended to use techniques to increase psychological well-being and mindfulness among female nurses to help promote post-traumatic growth among them.

    Keywords: post-traumatic growth, Psychological Well-Being, Mindfulness, female nurses
  • Fatemeh Mahmoudi, Zahra Abdian, Elham Maali Mehrabani *, Marzieh Sarikhani Pages 174-187
    Aim

    This study aimed to predict Coronavirus anxiety based on the mental strength with the mediating role of self-criticism among girl university students.

    Methods

    The present study was descriptive and correlational, and the statistical population included all female students of Tonekabon Azad University. And according to Cochran's formula, 200 people among this population were selected by the convenience sampling method. The research instruments included Alipour et al.'s Corona Anxiety Scale (2015), Kola, Erle, and Seville's (2002) Psychological Strength Questionnaire, and the Thompson and Zorof (2004) scale for self-critical levels. The data were analyzed using a correlation coefficient test and simultaneous hierarchical regression by SPSS23 software.

    Results

    The results indicated that mental strength was a significant predictor of Coronavirus anxiety (P = 0.01), and self-criticism was a significant predictor of Coronavirus anxiety. Also, when self-criticism is presented as a mediating variable in the relationship between psychological strength and Coronavirus anxiety, this relationship decreases (P = 0.01).

    Conclusion

    According to the results, paying attention to mental strength by using self-criticism plays a significant role in the level of experiencing Coronavirus anxiety among female students.

    Keywords: coronavirus anxiety, Psychological Strength, self-criticism
  • Ala Rakhshandeh, Nadereh Doroudian, Nasrin Nemati Jahan *, Mehri Rostamnezhad Pages 188-200
    Aim

    This study aimed to determine the role of the meaning in life and intimacy of family members in predicting Coronavirus anxiety among housewife mothers.

    Methods

    The present study was applied and descriptive-correlational. The statistical population of the study included all housewives in Karaj city in 2020. The convenience sampling method was used to select 192 people from the population. The data were collected using the Alipour et al.'s Corona Anxiety Scale (2015), the meaning in life questionnaire of Steger, Frazier, Oishi, and Caller (2006), Walker and Thompson (1983) intimacy scale. The simultaneous multiple regression method was used to determine the role of each variable in predicting Coronavirus anxiety.

    Results

    The results of the present study indicated that there is a significant negative relationship between Coronavirus anxiety and the meaning in life and family intimacy. The variable of meaning in life and family intimacy can significantly predict Coronavirus anxiety among housewives. The variables of meaning in life and family intimacy have explained 35.5% of the variance of Coronavirus anxiety among women. The analysis of regression coefficients indicated that the meaning in life variable (p <0.01, β = 0.426) and family intimacy (p <0.01, β = -0.348) negatively and at a significant level of 0.01 predict Coronavirus anxiety among housewives.

    Conclusion

    The findings of this study nicely determined that the unique role of meaning in life has a greater role in predicting Coronavirus anxiety than family intimacy.

    Keywords: coronavirus anxiety, Meaning in Life, intimacy, family members
  • Jaleh Ravanpoor, Leila Mahmoudian, Pardis Bagheri *, Jaber Babajani Gavzan Pages 203-214
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-focused therapy on psychological toughness and sleep quality in people with a history of coronary heart disease.

    Methods

    This quasi-experimental study was a pre-test, post-test and follow-up design and the statistical population included people with a history of coronary hospitalization in Chalous. 30 people were selected by available sampling method and in two experimental groups (15 people) control (15 people) 15 people were randomly replaced. Participants in the training group underwent Johnson (2012) emotion-focused therapy intervention in eight 90-minute sessions, and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed using mixed analysis of variance using SPSS software.

    Results

    The results showed that emotion-focused therapy intervention was effective in improving sleep quality (F = 9.18, P = 0.005) and psychological stiffness (F = 4.66, P = 0.040). The follow-up phase was stable.

    Conclusion

    The discriminant eta coefficient shows that 24.7% of the changes in sleep quality and 14.3% of the changes in psychological toughness are explained by the grouping variable; Therefore, emotion-focused therapy has been effective on psychological toughness and sleep quality in people with a history of coronary heart disease.

    Keywords: Reality Therapy, grief experience, psychological acceptor, deceased restaurant family
  • Seyedamir Omrani *, Maryam Baratian, Zohreh Zareh Hoseinzadeghan, Zahra Jedari Seyedi Pages 215-228
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-focused therapy on psychological toughness and sleep quality in people with a history of coronary heart disease.

    Methods

    This quasi-experimental study was a pre-test, post-test and follow-up design and the statistical population included people with a history of coronary hospitalization in Chalous. 30 people were selected by available sampling method and in two experimental groups (15 people) control (15 people) 15 people were randomly replaced. Participants in the training group underwent Johnson (2012) emotion-focused therapy intervention in eight 90-minute sessions, and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed using mixed analysis of variance using SPSS software.

    Results

    The results showed that emotion-focused therapy intervention was effective in improving sleep quality (F = 9.18, P = 0.005) and psychological stiffness (F = 4.66, P = 0.040). The follow-up phase was stable.

    Conclusion

    The discriminant eta coefficient shows that 24.7% of the changes in sleep quality and 14.3% of the changes in psychological toughness are explained by the grouping variable; Therefore, emotion-focused therapy has been effective on psychological toughness and sleep quality in people with a history of coronary heart disease.

    Keywords: emotion-focused therapy, psychological toughness, Sleep Quality
  • Roya Daliri, Azam Fattahi Andabil *, Farideh Dokaneifard Pages 229-245
    Aim

    This study aimed to determine the prediction of mental (psychological) pain based on psychological capital among people with grief experience because of Coronavirus with the mediating role of perceived social support.

    Methods

    The study design was descriptive correlational. The statistical population included people with the experience of grief of close family members (father, mother, child, sister, brother) caused by Coronavirus in 2021 in Tehran. According to the views of Hoit and Kramer (2004), 432 people were selected by purposive sampling, and they have completed the Mental Pain Scale by Orbach and Mikulincer (2003), the Luthans et al.'s (2007) Psychological Capital Questionnaire, and the Zimet et al.'s (1988) Perceived Social Support Scale. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis, and structural equations and using SPSS and Amoss software.

    Results

    The outcomes of Pearson's correlation coefficients indicated that there is a positive and significant relationship between psychological capital (r = 0.38, p <0.01) and its components (self-efficacy, hope, resilience, and optimism) and perceived social support (p<0.01). But there is a negative and significant relationship between psychological capital (r = -0.27, p <0.01) and its components (self-efficacy, hope, resilience, and optimism) and mental pain (psychological) (p<0.01). There is also a negative and significant relationship between perceived social support (r = -0.36, p <0.01) and its components (perceived support from family members, perceived support from important people, and perceived support from friends) and mental pain (psychological) (p <0.01). Furthermore, there are negative and significant coefficients of the direct path of psychological capital (ß=-0.15, p <0.01) to the mental (psychological) pain of individuals with the grief experience caused by Coronavirus. There is also a negative and significant direct path coefficient of perceived social support as a mediating variable to the mental (psychological) pain of people with the grief experience caused by Coronavirus is also (ß= -0.20, p <0.01). Also, the results indicated that there are negative and significant coefficients of direct pathways of psychological capital (ß= 0.23, p <0.01) to the perceived social support of individuals with the grief experience caused by Coronavirus.

    Conclusion

    The results generally indicate that the research model, which is based on the relationship between psychological capital and perceived social support for mental (psychological) pain among people the grief experience caused by Coronavirus, has a good fit.

    Keywords: Mental Pain, psychological capital, Social Support, Grief, Coronavirus
  • Elaheh Ghorbani, Abolfazl Karami *, Farahnaz Noormohammadi, Ali Akbar Khosravi Babadi Pages 246-274
    Aim

    The present study aimed to investigate the relationship between maladaptive schema with cognitive flexibility and preference for coping strategies with the mediating role of emotional intelligence in e-learning during home quarantine due to the Coronavirus pandemic.

    Methods

    Structural equation modeling was used to determine the model fit index. The study's statistical population included all the teen girls in senior high schools in Tehran (the academic year 2020-2021), and the sample size was 511 people. Research data were collected using Young's maladaptive schema questionnaires (1998), Dennis and Vander Wal cognitive flexibility questionnaires (2010), preference of coping strategies by Carver, Shearer, and Winthrab (1989), and Schering (1996) emotional intelligence questionnaires. The data were analyzed using structural equations.

    Results

    The findings indicated that the effect size of cognitive flexibility on maladaptive schemas was moderate (0.092), the effect size of cognitive flexibility on emotional intelligence was moderate (0.089), the effect size of coping strategies preferences on maladaptive schemas was strong (0.400), the effect size of coping strategies preferences on emotional intelligence was moderate (0.082), and the effect size of emotional intelligence on maladaptive schemas was moderate (0.085). Furthermore, since the values of t value for the relationship between the variables were greater than 1.96, it will be indicated that there is a significant relationship between these variables, and therefore the examined model has a good fit to explain maladaptive schemas among teen girls.

    Conclusion

    The Coronavirus pandemic condition has probably empowered maladaptive schemas such as "vulnerability to harm and disease", "social isolation / alienation", "abandonment / instability", "strict criteria" and, also, schemas of "failure", "dependence / inadequacy", "distrust / abuse" and "defect / shame".

    Keywords: Maladaptive Schema, Emotional intelligence, cognitive flexibility, Coping Strategies Preference, Coronavirus pandemic
  • Azar Jozan, Mohamad Ali Fardin *, Gholam Reza Sanaguye Moharer Pages 275-286
    Aim

    the present study aims at determining the effectiveness of teaching coping skills in posttraumatic stress reduction amongst the students recovered from corona pandemic.

    Methods

    use has been made of a semi-experimental research method with pretest posttest and follow-up design and experimental-evidence groups. The study population included 7 to 12-year-old girl students recovered from Corona disease and schooling in intermediate course during 2021-2022 academic years in Bam City. Using convenience sampling method, 30 individuals were selected from amongst hospitalized students as well as the ones recovered from Corona pandemic and they were randomly placed in two groups, namely experimental and evidence, each containing 15 persons. The experimental group received Alexander’s training package (2002) in 12 45-minute sessions; the study instrument was posttraumatic stress disorder questionnaire designed by Weathers et al (1993). The obtained data were analyzed using repeated measures’ ANOVA.

    Results

    the results indicated that teaching coping skills is effective in reducing the signs and symptoms of re-experiencing the harming traumatic accident (p=0.003, F=10.69), signs of emotional numbness (p=0.020, F=5.93) and signs of arousal and excitement (p=0.002, F=10.80) as figured out in the posttest stage and the effect was found persisting in the follow-up tests.

    Conclusion

    based on the results of the present study, it is needed to perform training and treatment interventions in line with the reduction of psychological problems and corroboration of the positive psychological traits for coping with Corona disease. Thus, considering the high prevalence of the psychological and mental disorders and low resilience at the time of disease outbreak as well as the outcomes resulting thereof, psychological intervention should be made.

    Keywords: coping skills, post-accident stress, Corona Pandemic
  • Adineh Bazgoneh, Mohamad Reza Zarbakhsh * Pages 287-308
    Aim

    the objective of this research is determining the relationship between sleeping disorders and posttraumatic stress syndrome with Corona Anxiety considering the intermediary role of health anxiety in treatment cadre.

    Methods

    in terms of the study objectives, this paper is an applied research with descriptive design of correlation type. The study population included the treatment cadre, physicians and nurses (n=720), working in the hospitals in the east of Gilan Province. Using convenience method and Morgan’s table, 250 individuals were selected. The study instrument was Corona Virus anxiety scale invented by Alipour et al (2020), sleeping disorders inventory constructed by Petersburg et al (1989), health anxiety questionnaire made by Salkovskis and Warwick (2002) and posttraumatic stress disorder inventory designed by Weathers et al (1993). The data were analyzed using SPSS software and Smart PLS software.  

    Results

    the results indicated that there is a positive and significant relationship between sleeping disorders and Corona anxiety (r=0.403), between post-acident stress disorder syndrome (r=0.389) and health anxiety (r=0.503) (P<0.001). Moreover, a positive and significant relationship was evidenced between health anxiety and sleeping disorders (r=0.559) and posttraumatic stress disorder syndrome (r=0.278) (P<0.001).

    Conclusion

    the present study’s findings well-indicated that health anxiety plays a more accentuated role than sleeping disorders in predicting the posttraumatic stress disorder.

    Keywords: Corona Anxiety, sleeping disorders, posttraumatic stress, Health Anxiety