فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1400)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم ترخان* صفحات 11-32

    ادیان توحیدی بر پایه دعوت به حقایق غیبی شکل گرفته اند. نوشتار حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای در گردآوری اطلاعات، و روش توصیفی تحلیلی در استنتاج دیدگاه، ضمن گزارشی از دو رویکرد طبیعت گرایی روشی و ضد آن، به هستی شناسی جهان غیب و چگونگی ارتباط این جهان با شهادت پرداخته است و براساس این مبنا، تلاش کرده است دو رویکرد یادشده را مورد نقد قرار دهد و درنهایت، به اقتضایات ایجابی اصل باورمندی به جهان غیب در مولفه روش علوم انسانی بپردازد. از جهت سلبی، نقص معرفتی مهم ترین چالش طبیعت گرایی روش شناختی و ابتلای به نسبیت از چالش های رویکرد ضد آن دانسته شد. از جهت ایجابی و با نگاه پیشینی، بررسی شد که با جایگزینی این مبنای قرآنی چه تغییراتی در مولفه یادشده پدید می آید؟ براساس این مبنا، در علوم انسانی اسلامی، ضمن نفی انحصار در به کارگیری از روش تجربی و روش تبیینی، روش ترکیبی خاصی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: جهان غیب، طبیعت گرایی روش شناختی، علوم انسانی اسلامی، عوامل فرامادی
  • علیرضا عباسی*، احمد سعیدی، محمدعلی محیطی اردکان صفحات 33-52

    «انسان و کنش های او» به عنوان موضوع علوم انسانی دارای جنبه هایی متفاوت است که شناخت هر یک از این جنبه ها می تواند تاثیر بسزایی در هر یک از دو بعد توصیفی و توصیه ای علوم انسانی داشته باشد. یکی از این جنبه ها که کمتر به آن پرداخته شده و تاثیر آن در علوم انسانی کمتر مورد بحث قرار گرفته است، وحدت یا کثرت نوعی نفوس انسانی است. در این مقاله ابتدا سه دیدگاه درمورد وحدت یا کثرت نوعی نفوس انسانی بیان شده و با توجه به اختلاف افراد انسانی در حدوث و بقا، دیدگاه «کثرت نوعی نفوس در حدوث و بقا» مورد پذیرش قرار گرفته است. سپس نشان داده شده است که پذیرش وحدت یا کثرت نوعی نفوس در بعد توصیفی علوم انسانی تاثیرگذار است و ازآنجا که بعد توصیه ای علوم انسانی مبتنی بر بعد توصیفی بوده و حتی این دو، دو روی یک سکه هستند، تاثیرگذاری این مبنا در علوم انسانی توصیه ای نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با توجه به اینکه از میان اقوال، کثرت نوعی نفوس در حدوث و بقا مورد پذیرش قرار گرفته، نشان داده شده است که پذیرش این مبنا در هر دو جنبه توصیفی و توصیه ای علوم انسانی تاثیرگذار بوده و باعث متفاوت شدن توصیه ها و توصیف ها دست کم در برخی از علوم انسانی مانند روان شناسی خواهد بود.

    کلیدواژگان: نفس، وحدت نوعی، کثرت نوعی، علوم انسانی توصیفی، علوم انسانی توصیه ای، علم النفس
  • نسیم اشرافی* صفحات 53-78

    بازشناسی سامانه «شناخت و خلق» در تربیت هنرمندان و معماران از اهمیت بالایی برخوردار است و ازآنجاکه «شناخت» مقدمه «خلق» است، پرداختن به جوانب مختلف آن در اکثر پژوهش ها دیده می شود؛ اما بررسی نوع جهت گیری هنرمندان و معماران به معلوم شناخت، به عنوان منبع الهام گیری، مغفول واقع شده است. امروزه جهت گیری اکثر هنرمندان به معلوم شناخت، طبیعت محورانه است. درحالی که خداوند در آیات قرآن، معلوم شناخت انسان ها را خلقت (نه طبیعت) معرفی می کنبازشناسی سامانه «شناخت و خلق» در تربیت هنرمندان و معماران از اهمیت بالایی برخوردار است و ازآنجاکه «شناخت» مقدمه «خلق» است، پرداختن به جوانب مختلف آن در اکثر پژوهش ها دیده می شود؛ اما بررسی نوع جهت گیری هنرمندان و معماران به معلوم شناخت، به عنوان منبع الهام گیری، مغفول واقع شده است. امروزه جهت گیری اکثر هنرمندان به معلوم شناخت، طبیعت محورانه است. درحالی که خداوند در آیات قرآن، معلوم شناخت انسان ها را خلقت (نه طبیعت) معرفی می کند. جایگزینی «خلقت» به جای «طبیعت»، درواقع تغییر جهت گیری سامانه شناختی است که با غایت همراه می شود. بر این اساس، موضوع و هدف اصلی پژوهش حاضر معرفی سامانه جدید «شناخت و خلق» قرآنی با تغییر جهت گیری شناختی هنرمندان از الهام گیری طبیعت محورانه به خلقت محورانه است که درصورت تحقق، اثر هنری و معماری منطبق بر هدف خلقت و ربوبیت الهی شده و سبب ساز کمال انسان ها خواهد شد؛ بنابراین، پژوهش حاضر سعی کرده است با تکیه بر روش تحلیل محتوای کیفی و داده بنیاد (گراندتیوری)، کدهایی را در ارتباط با واژه های خلق قرآنی (ابداع، انشا، تکوین، صنع، ذرا، فطر، جعل و سوی) استخراج کرده و سیر خلق الهی را براساس معانی واژگان آن شفاف سازی کند و در این راستا، روند سامانه «شناخت و خلق» هنرمند مسلمان را منطبق بر همین روند خلق قرآنی که همان روند آیت محوری است، معرفی می کند که در آن رسیدن به حقیقت اثر هنری با تجلی عدل، سپس جعل و درنهایت حسن ظهور یافته و غایت اثر منطبق با غایت خلق الهی می شود.د. جایگزینی «خلقت» به جای «طبیعت»، درواقع تغییر جهت گیری سامانه شناختی است که با غایت همراه می شود. بر این اساس، موضوع و هدف اصلی پژوهش حاضر معرفی سامانه جدید «شناخت و خلق» قرآنی با تغییر جهت گیری شناختی هنرمندان از الهام گیری طبیعت محورانه به خلقت محورانه است که درصورت تحقق، اثر هنری و معماری منطبق بر هدف خلقت و ربوبیت الهی شده و سبب ساز کمال انسان ها خواهد شد؛ بنابراین، پژوهش حاضر سعی کرده است با تکیه بر روش تحلیل محتوای کیفی و داده بنیاد (گراندتیوری)، کدهایی را در ارتباط با واژه های خلق قرآنی (ابداع، انشا، تکوین، صنع، ذرا، فطر، جعل و سوی) استخراج کرده و سیر خلق الهی را براساس معانی واژگان آن شفاف سازی کند و در این راستا، روند سامانه «شناخت و خلق» هنرمند مسلمان را منطبق بر همین روند خلق قرآنی که همان روند آیت محوری است، معرفی می کند که در آن رسیدن به حقیقت اثر هنری با تجلی عدل، سپس جعل و درنهایت حسن ظهور یافته و غایت اثر منطبق با غایت خلق الهی می شود.

    کلیدواژگان: خلق، هنرمند، حق، عدل، جعل، حسن
  • عباسعلی مشکانی سبزواری*، ابوالقاسم علیدوست، قاسم شبان نیا صفحات 79-100

    امروزه تقنین در حوزه ‏های مختلف، با اتکا بر سیره ‏های عقلایی مستحدث، یکی از رویه ‏های معمول در جهان و نیز کشورهای اسلامی است و تابعیت ملی نیز مبتنی بر همین انگاره پذیرفته شده است. پرسشی که در این زمینه مطرح می‏شود این است که از منظر شرعی/ فقهی، آیا سیره و رویه تقنینی عقلا و تقنین و پذیرش تابعیت ملی مشروعیت داشته و امکان تصحیح شرعی دارد؟ در این زمینه دو اندیشه انکار و اثبات وجود دارد. اندیشه اثبات معتقد است سیره ‏های مستحدث عقلایی و قوانین موضوعه بشری، ازجمله قانون تابعیت ملی، مشروط به اینکه مخالف با احکام و ضرورت‏های شرعی نباشد و در چهارچوب ضوابط نقلی و یا عقلی شرعی باشد، از مشروعیت برخوردار است و برای تصحیح شرعی این نوع قوانین، راهکارهایی از قبیل «اثبات حجیت و مشروعیت سیره ‏های مستحدث عقلایی»، «تحلیل، پیشینه کاوی، واکاوی، پسینه کاوی سیره ‏های عقلایی مستحدث» وغیره را ارایه کرده‏اند. مقاله حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر روش فقهی اجتهادی به این نتیجه رسیده است که امکان توجیه شرعی سیره‏های تقنینی عقلا و مبتنی بر آن، زمینه توجیه و پذیرش شرعی تابعیت ملی، مبتنی بر مبانی فقهی و اصولی، به عنوان حکم اولی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تقنین، سیره عقلا، سیره های مستحدث، تابعیت ملی
  • محسن منطقی* صفحات 101-122

    بخش مهمی از تلاش های محققان در پژوهش های مدیریت اسلامی، براساس پژوهش های کیفی و مبتنی بر اسناد و متون دینی است. همان گونه که پژوهش های کمی با روایی و پایایی ارزش علمی پیدا می کنند، پژوهش های کیفی نیز نیازمند عناصر اطمینان بخش هستند که توانایی اعتباریابی و اعتمادسازی را داشته باشند. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی، مستند به دانش اصول فقه و فلسفه اسلامی، به شناسایی عناصر اصلی اعتباریابی و اعتمادسازی در پژوهش های مدیریت اسلامی پرداخته است. یافته اساسی این پژوهش شناسایی چهار عنصر استناد دینی، انسجام و هماهنگی، مطابقت با واقعیت و کارآمدی، به عنوان معیار اصلی در پژوهش های مدیریت اسلامی است. هر یک از این عناصر دارای سنجه ها و ملاک هایی برای پایش عناصر اصلی هستند که محقق می تواند با استفاده از آن ها، نسبت به ارزشمندی پژوهش اطمینان حاصل کند.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، اعتمادسازی، استناد دینی، انسجام، مطابقت، کارآمدی
  • روح الله داوری*، عباس مصلایی پور یزدی صفحات 123-146

    موضوع سیاست خارجی در آموزه های قرآن کریم قابل پی جویی است؛ از این رو، می توان آنچه امروزه در سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی دنبال می شود را با آیات قرآن کریم سنجید. یکی از مقوله های بسیار مهمی که در سیاست خارجی اسلامی مطرح است، «استکبارستیزی» است، موضوعی که توسط امام خمینی (رحمه الله علیه) مطرح شد و آیت الله خامنه ای نیز در بیانات و پیام های مختلف به آن اشاره کرده است. بر این اساس، پژوهش حاضر براساس روش تحلیل محتوا درصدد پاسخ گویی به این سوال اصلی است که مستندات قرآنی استکبارستیزی در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای کدام اند؟ برای پاسخ به این پرسش پس از تبیین مفهوم استکبار، براساس روش تحلیل محتوا به بررسی این مفهوم در اندیشه آیت الله خامنه ای پرداخته، سپس در قرآن کریم بازشناسی شده است؛ بدین معنا که مقولات و نتایج حاصل از بیانات آیت الله خامنه ای با مقولات و نتایج مفهوم موردنظر در قرآن کریم مقایسه شده و شباهت ها، تفاوت ها و میزان تناظر آن ها سنجیده شده و مشخص شده است بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی به چه میزان براساس مستندات قرآنی است. براساس یافته های پژوهش، در آیات قرآن به بیشتر مقوله هایی که در تحلیل بیانات آیت الله خامنه ای استخراج شده، اشاره شده است. این مقوله ها عبارت اند از: مفهوم استکبار، ویژگی های استکبار، عوامل پیدایش استکبار، علل مبارزه با استکبار و عدم سازش با آنان، راه های مبارزه با استکبار، رویکردهای مختلف در مواجهه با استکبار.

    کلیدواژگان: استکبارستیزی، مستندات قرآنی استکبارستیزی، اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای، سیاست خارجی
  • حسین مرادی نسب*، محمدمنان رئیسی صفحات 147-170

    از دیدگاه ابن سینا، علیت رابطه ای است که به موجب آن، پدیده نه تنها در خارج پدیدار (موجود) می شود بلکه قابل شناخت نیز می شود. علت بهره گیری از نظام ورودی در معماری ما بیش از یک عامل واسطه (ارتباطی) است؛ به طوری که باید گفت مسئله چگونگی سازمان دهی نظام ورودی در کنش و واکنش درون و بیرون، جامعیتی برآمده از تاثیرات کارکردی، جغرافیایی، مناسبات فرهنگی و اعتقادی و اجتماعی است. بر این اساس، هدف از این پژوهش تبیین علل موجودیت نظام ورودی خانه های سنتی یزد (دوره قاجار) از دریچه اندیشه سینوی در چهارچوبی میان رشته ای است. ابن سینا در نظام چهارگانه علل که قبل از او ارسطو برای اولین بار با تمایزاتی به این نظام اشاره کرده بود در کتاب اشارات و تنبیهات از چهار علت سخن به میان می آورد که عبارت اند از: 1. علت ماهیت: شامل علت مادی و صوری، 2. علت وجود: شامل علت فاعلی و غایی. در این تحقیق پس از اشاره به اجزای تشکیل دهنده کالبدی نظام ورودی خانه های سنتی، به چرایی موجودیت هر یک از عناصر ورودی بر پایه علل اربعه سینوی اشاره شده است. سپس، ازآنجاکه علت نزد ابن سینا، نقش مهمی در کسب معرفت دارد، به ویژه بحث از علت غایی که مهم ترین بحث فلسفه بوعلی است (به طوری که او آن را افضل الحکمه می داند)، به خوانش هستی شناسی نظام ورودی خانه های سنتی یزد در قالب غایت شناسی رفتاری و فاعلی پرداخته شده است. در این پژوهش، با رویکردی توصیفی تحلیلی، در مقام گردآوری داده ها از روش مطالعات اسنادی کتابخانه ای و در مقام تحلیل و داوری داده ها از روش استدلال منطقی بهره گرفته شده است. طبق یافته های این پژوهش، ضمن ارایه مدل تحقیق مشخص شده است که در حوزه علل غایی صوری بر پایه بعد ادراکی رفتاری، در نظام ورودی خانه های سنتی یزد می توان قلمروپایی و مناسب سازی شرایط خلوت (صمیمیت) را انتظار داشت و در حوزه علل غایی فاعلی (بر پایه بینش توحیدی اسلام) فراهم آوردن بستر دستیابی به درونگرایی و محرمیت با بهره گیری از اصل سلسله مراتب، هدف چینش و همجواری عناصر نظام ورودی خانه های مسکونی یزد بوده است.

    کلیدواژگان: اندیشه سینوی، علل اربعه، خانه های سنتی، نظام ورودی
  • جواد سلیمانی امیری* صفحات 171-206

    آیین برگزیده انسان تاثیر شگرفی در تکوین اعتقادات، ارزش ها و سنت های مورد اتباع او دارد. نظام اعتقادی و ارزشی و سنت های مقبول انسان ها نیز نقش شایسته ای در تحقیقات علمی آنان در حوزه علوم انسانی دارند؛ بنابراین دین اسلام در تحقیقات علوم انسانی از جمله تاریخ پژوهی نقش موثری ایفا می کند؛ از این رو این پرسش مطرح می شود که مفهوم تاریخ پژوهی اسلامی چیست و اصول حاکم بر آن کدام اند؟ در این مقاله به روش تحلیلی- اجتهادی، به پرسش های مذکور پاسخ داده شده است. یافته ها نشان می دهد، هر پژوهش تاریخی که در پنج حوزه مسایل، مبانی، اهداف، منابع و روش وجه مشترکی با اسلام داشته و متاثر از آن باشد، اسلامی خواهد بود. همچنین واقع نمایی، امکان تطبیق، مرجعیت کلام شیعه، حاکمیت سنت های الهی، تهافت نداشتن با قرآن، تعارض نداشتن با احادیث معصوم، حاکمیت عقل ناب و امکان تحقق در تاریخ از اصول حاکم بر تاریخ پژوهی اسلامی معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: : تاریخ پژوهی، فلسفه علم تاریخ، روش تحقیق درتاریخ، اسلامی سازی تاریخ، مفهوم تاریخ پژوهی، اصول تاریخ پژوهی
|
  • Ghasem Tarkhan* Pages 11-32

    Monotheistic religions are based on the call to unseen truths. The present article uses the library method in collecting information and descriptive-analytical method in inferring the point of view, while reporting on the two approaches of methodological and anti-naturalism, deals with the ontology of the unseen world and how this world relates to The world of nature. And Based on this basis, has tried to criticize the two mentioned approaches and finally to deal with the positive requirements of the principle of belief in the unseen world in the component of the method of humanities. On the negative side, epistemological deficit was considered the most important challenge of methodological naturalism and relativity was considered as one of the challenges of the methodological anti-naturalism approach. and has examined in a positive way and with an a priori view, what changes will occur in the mentioned components by replacing this Qur'anic basis? Based on this basis, in Islamic humanities, while denying the monopoly in using the experimental method and the explanatory method, a special combined method has been proposed.

    Keywords: Unseen World, Methodological Naturalis, Islamic Humanities, Metamaterial Factors
  • Alireza Abbasi*, Ahmad Saidi, Mohammad Ali Mohiti Ardakan Pages 33-52

    "Human and his actions" as a subject of humanities has different aspects that knowledge of each of these aspects can have a significant impact on each of the two descriptive and normative dimensions of the humanities. One of these aspects that has been less discussed and its impact has been less discussed in the humanities is the specific unity or multiplicity of souls. In this article, first, three views on the specific unity or multiplicity of souls are expressed, and due to the differences between human beings in occurrence and survival, the view of "the specific multiplicity of souls" is accepted. Then it is shown that the acceptance of the specific unity or multiplicity of souls is effective in the descriptive dimension of humanities and since the normative dimension of humanities is based on descriptive dimension and these two are two sides of the same coin, the effectiveness of this basis in normative humanities is also discussed. Considering that among the views, "the specific multiplicity of souls in occurrence and survival" has been accepted, it has been shown that the acceptance of this basis is effective in both descriptive and normative dimension of the humanities and causes recommendations and descriptions to be different at least in some The humanities like psychology.

    Keywords: Soul, Specific Unity, Specific Multiplicity, Humanities Descriptive, Recommended Humanities, Philosophical Psychology
  • Nasim Ashrafi* Pages 53-78

    Recognition of the "cognition and creation" system is of great importance in the training of artists and architects, and since "cognition" is the prelude to "creation," addressing its various aspects can be seen in most studies. However, the study of artists' and architects' orientation to the phenomenon as a source of inspiration has been neglected. Today, the orientation of most artists towards cognition is nature-oriented. Whereas in the verses of the Qur'an, God introduces the known knowledge of human beings as creation (not nature). The substitution of "creation" for "nature" is, in fact, a change in the orientation of the cognitive system that accompanies the end. Accordingly, the main subject and purpose of the present study are to introduce a new system of Quranic "cognition and creation" by changing the cognitive orientation of artists from nature-oriented to creation-oriented inspiration. Will be; Therefore, the present study has tried to extract codes related to the words of Quranic creation (invention, composition, development, craft, Zara, forgery) by relying on qualitative content analysis and foundation data (grand theory). To clarify the divine based on the meanings of its words, and in this regard, introduces the process of the system of "cognition and creation" of the Muslim artist by the same process of creation of the Qur'an, which is the process of verse-centeredness, in which achieving the truth of the work of art. Forgery and, finally, goodness appear, and the end of the work corresponds to the end of the divine creation.

    Keywords: Create, Artist, Right, Justice, Embed Meaning, Beauty
  • Abbas Ali Meshkani Sabzevari*, Aboulghasem Alidoost, Ghasem Shabania Pages 79-100

    Today, legislation in various fields, relying on newly established rational manners, is one of the common practices in the world as well as in Islamic countries, and national citizenship is accepted based on this notion. The question that arises in this regard is whether, from the religious / jurisprudential point of view, the legislative practice of the intellectual and the legalization and acceptance of the national citizenship have legitimacy or not and that is it possible to correct it according to the shari’a or not. There are the two ideas of denial and prove in this regard. The idea of ​​prove believes that the newly established rational manners and the statutory principles written by mankind, including the law of national citizenship, have legitimacy, provided that it does not contradict with the rules and necessities of Shari’a and is within the framework of narrative or rational Shari’a criteria. Actually, for making these types of laws legitimate, solutions such as "proving the authority and legitimacy of the newly established rational manners", "analyzing, history analysis, analysis, future analysis of the newly established rational manners" and so on have been provided. Using the descriptive-analytical method and based on the jurisprudential-ijtihad method, the present study has come to the conclusion that it is possible to have a religious justification of the rational legislative manners. Therefore, based on jurisprudential principles, the legal justification and acceptance of national citizenship as a first law is possible.

    Keywords: Legislation, Rational Manners, Newly Established Manners, National Citizenship
  • Mohsen Manteghi* Pages 101-122

    A significant part of the efforts of researchers in Islamic management research is based on qualitative research and based on religious documents and texts. Just as quantitative research with scientific validity and reliability finds scientific value; Qualitative research also requires reassuring elements that have the ability to validate and build trust. This research has used an analytical method that relies on the science of the osol e fegh and Islamic philosophy Which has identified the main elements of credibility and trust building in Islamic management research. The main result of this research is identifying the four elements of religious citation, coherence and harmony, correspondence to reality, and efficiency, which can be used in Islamic management research. Each of these elements has criteria for evaluating the main elements that the researcher can use to ensure the value of the research.

    Keywords: Validation, Trust Building, Religious Citation, Coherence, Compliance, Efficiency
  • Ruhollah Davari*, Abbas Musallayipour Yazdi Pages 123-146

    The subject of foreign policy can be traced in the teachings of the Holy Qur'an. Thus, what is being pursued in the foreign policy of the Islamic Republic nowadays can be compared with the verses of the Holy Quran. One of the most important categories in Islamic foreign policy is "anti-arrogant", a subject that was proposed by Imam Khomeini and which Ayatollah Khamenei has also mentioned in diverse statements and messages. Therefore, based on content analysis method, the present research seeks to answer this fundamental question: what are the anti-arrogant Qur'anic references in Ayatollah Khamenei's political thought? To answer this question, after explaining the concept of arrogance, based on the method of content analysis, this concept has been studied in the thought of Ayatollah Khamenei, then it has been recognized in the Holy Quran; This means that the categories and results of Ayatollah Khamenei's statements have been compared with the categories and results of the intended concept in the Holy Quran, and their mutual similarities and differences have been compared and it has been determined to what extent the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution are based on Quranic references. According to the research findings, most of the categories extracted in the analysis of Ayatollah Khamenei's statements are mentioned in the verses of the Qur'an. These categories are: the concept of arrogance, the characteristics of arrogance, the causes of arrogance, the causes of fighting against arrogance and non-compromise with them, ways to fight against arrogance, different approaches to confronting arrogance.

    Keywords: Anti-Arrogance, Anti-Arrogance Quranic References, Ayatollah Khamenei's Political Thought, Foreign Policy
  • Hossein Moradinasab*, Mohammad Mannan Raeesi Pages 147-170
    Problem statement

    Causality is the most fundamental principle of any thought. In Ibn Sina's view, causality is a relationship that as a result, the phenomenon does not only occur outside That is to say, this inward and outward reaction is a combination of functional, geographical, cultural and social influences.

    Goals

    The purpose of this study is to explain the reasons for the existence of the entrance system of the traditional houses of Yazd during the Qajar period through the thought of the sinew. Ibn Sina discusses the four causes in the Quaternary System of Causes in the Book of Signs and Punishments: 1-The cause of nature: The material and formal cause 2-Reason for Existence: The actual and final cause. In this research, after referring to the physical components of the traditional home entrance system, the reasons for the existence of each of the input elements are based on the four causes of Sinai with respect to the impact of each of the physical, functional, perceptual and behavioral, cultural and semantic factors. Then since, for Ibn Sina, causation plays an important role in acquiring knowledge, we read the epistemological reading of the whole system of Yazd's traditional houses in the form of behavioral and subjective teleology.

    Methodology

    The research method is a descriptive-analytical one which was carried out through documentary and library studies, qualitative and quantitative reading.

    Conclusion

    In conclusion, while presenting the research model, it was found that in the domain of the final, formal causes based on the perceptual-behavioral dimension of the traditional Yazd home entrance system, one can expect the realization and appropriateness of privacy conditions. And in the field of ultimate causal causes, the pursuit of introspection and privacy based on human dignity, in Islamic monotheistic insights, is the ultimate goal of alignment and adjoining elements of Yazd's residential housing system.

    Keywords: Sinai Thought, Four Causes, Traditional Houses, Input System
  • Javad Soleimani Amiri* Pages 171-206

    Selected religion of the human has a deep influence in his beliefs and his followed values and traditions. And the scientific researches of people are greatly affected by their belief system and accepted values. Accordingly, the religion of Islam can play a critical role in humanities, including historiography. Considering this point, these questions arise “what is the concept of Islamic historiography?” and “What is its principles?” In this article these questions have been answered with the method of diligence – analytic. Every historical research which rests on Islam in each of these five dimensions; topic, foundation, purpose, resource and method is considered Islamic. Realism, applicability, the priority of Shiite Kalam, the domination of divine principles, the lead of pure intelligence and plausibility are known as Islamic historiographic principles. Moreover, it should not be inconsistent with the holy Quran and hadiths of the innocents.

    Keywords: Historiography, Philosophy of History, Research Method in History, Islamization of History, Concept of Historiography, Principles of Historiography