فهرست مطالب

مدیریت علوم دریایی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1400)

نشریه مدیریت علوم دریایی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالفضل اشرفی*، رضاعلی محسنی صفحات 5-28
    هدف

    گستردگی و پراکندگی مطالعات پیرامون هویت اجتماعی، ضرورت مروری نظام مند بر تحقیقات انجام شده را آشکار می کند. ارزیابی رویکرد مطالعات، روش شناسی، یافته ها و نحوه سنجش هویت اجتماعی در آن ها، گام موثری برای ترسیم تصویری جامع تر از مطالعات صورت گرفته ایجاد می کند. ازاین رو، مطالعه حاضر باهدف دسته بندی مطالعات پراکنده پیرامون هویت اجتماعی و راه گشایی برای تعریف و بررسی فراگیر و کاربردی آن، در پی پاسخ به این سوال است که هویت اجتماعی در مطالعات گذشته، بر اساس چه رویکردهایی مورد تعریف و بررسی قرارگرفته است؟

    روش

    با استفاده از روش فراترکیب کیفی بر اساس راهبرد هفت مرحله ای ساندوسکی و بارسو، پس از بررسی و مقایسه مطالعات انجام شده پیرامون هویت اجتماعی و ارزیابی کیفی آن ها به لحاظ رویکرد، روش شناسی و نتایج، تحلیل کلی درباره آن ها ارایه شده است.

    یافته ها

    این پژوهش ضمن دست یابی به سه مولفه «نگرش تقلیل گرایی هویت اجتماعی به هویت جمعی، جایگزینی با مولفه های هویت ملی و هویت اجتماعی» در مطالعات هویت اجتماعی، نشان داد که مطالعات سازمان یافته و منسجمی ناظر بر هویت اجتماعی با یک رویکرد علمی فراگیر و کاربردی انجام نشده است؛ به همین خاطر، در ابعاد نظری و روش شناختی مطالعات، پراکندگی و چندگانگی قابل مشاهده است.

    نتیجه

    مطالعات انجام شده پیرامون هویت اجتماعی تلقی یکسانی از مفهوم هویت اجتماعی ندارند و به خاطر نبود مبانی نظری و روش‏شناسی تحلیلی فراگیر و منسجم، عمدتا در تعریف و سنجش هویت اجتماعی دچار نوعی تقلیل گرایی مکتبی و اعوجاج مفهومی شده اند. برای جبران این کاستی ها و ارایه نظریه فراگیر، پیشنهاد می شود پژوهش های فرامکتبی در فرایند شکل گیری هویت اجتماعی انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت اجتماعی، فراترکیب
  • عاطفه علیپور*، سعید امامقلی زاده، حمیدرضا رضوی، محسن دیلم صفحات 29-43
    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر رهبری خدمت گذار بر توانمندسازی کارکنان با نقش میانجی اعتماد (مطالعه موردی بندر فریدونکنار)بوده است.

    روش تحقیق

    تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی/ پیمایشی و همبستگی انجام شد. جامعه آماری آن کلیه کارکنان بندر فریدونکنار بودند که تعداد آنها 230 نفر بود که با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان، 144 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید و روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بوده است. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده و ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد رهبری خدمتگزار «دنیس»، پرسشنامه استاندارد توانمندسازی «اسپریتزر» و پرسشنامه استاندارد اعتماد سازمانی ««پاین» بوده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای پرسشنامه رهبری خدمتگزار 0.857 و پرسشنامه توانمندسازی 0.734 و پرسشنامه اعتماد سازمانی 0.849 محاسبه شد و روایی ابزار با روش روایی محتوایی مورد تایید قرار گرفته اند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار لیزرل انجام پذیرفت که نتایج تحقیق حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین رهبری خدمتگزار با توانمندسازی کارکنان است و اعتماد سازمانی نقش میانجی را در رابطه میان رهبری خدمتگزار با توانمندسازی کارکنان ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    اعتماد در رابطه میان رهبری خدمتگزار با توانمندسازی کارکنان نقش میانجی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، توانمندسازی، اعتماد سازمانی
  • جواد داداش زاده* صفحات 45-70
    هدف

    از فرهنگ به عنوان سرمایه ذهنی جامعه، برای حل مسایل و غلبه بر مشکلات یاد می شود و بر همین مبنا توسعه فرهنگ، گسترش کمی و کیفی سرمایه ذهنی جامعه، شامل عناصری چون اندیشه ها، دانش، عرف، باورها و اعتقادات تعریف شده است. با این رویکرد، توسعه فرهنگ دریایی، به مفهوم گسترش کمی و کیفی اندیشه، باور و دانش بهره برداری از ارزش های بالقوه محیط های ساحلی و دریایی به منظور تامین منافع ملی کشور قلمداد می شود. تحقیق حاضر با هدف ارایه طرح راهبردی برای توسعه فرهنگ دریایی کشور انجام شده است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و از نظر رویکرد آمیخته است. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی، 15 نفر از خبرگان دریایی که به روش نمونه گیری هدفمند تعیین شده اند و در بخش کمی، 55 نفر از کارشناسان دریایی که به صورت تمام شمار انتخاب شده اند. داده های این تحقیق از طریق محیط شناسی راهبردی و با استفاده از پرسش نامه های محقق ساخته، مصاحبه نیمه ساختاریافته، نشست خبرگی، بررسی مقایسه ای مولفه های قدرت دریایی در ایران و جهان و مطالعه سیاست های توسعه دریامحور کشورهای منتخب جمع آوری شده اند.

    یافته ها

    در این تحقیق ارکان جهت ساز فرهنگ دریایی کشور و موانع و چالش های توسعه فرهنگ دریایی بررسی و با انجام محیط شناسی راهبردی، عوامل تاثیرگذار در توسعه فرهنگ دریایی استخراج و با استفاده از جداول ارزیابی درونی و بیرونی (EFE و IFE) نقش های چهارگانه این عوامل در قالب نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت احصاء و بر اساس این نقش ها، موقعیت راهبردی کشور در توسعه فرهنگ دریایی مشخص و راهبردهای کلان با روش تدوین راهبرد SOWT، استخراج و به کمک ماتریسQSPM، اولویت بندی و الزامات تحقق راهبردها، با استفاده از نشست خبرگی، مشخص شده اند.

    نتیجه گیری

    نتیجه این تحقیق ارایه ده راهبرد به همراه الزامات تحقق راهبردهاست که مهم ترین آن راهبرد برنامه ریزی برای تغییر سبک زندگی مردم با تاکید بر فرهنگ عمومی جامعه، از طریق تغییر در رژیم غذایی مردم به مصرف آبزیان، توسعه محصولات فرهنگی دریایی، توسعه گردشگری دریایی، ترویج شبکه های اجتماعی فعال در حوزه دریا، استفاده از نمادهای دریایی در گسترش فضاهای شهرها و الگوسازی فرهنگ مقاومت در دفاع دریامحور به منظور حمایت از سیاست های توسعه دریامحور کشور است.در این تحقیق با روش تدوین راهبرد SOWT، راهبردهای کلان استخراج و به کمک اولویت بندی راهبردها (QSPM)، راهبردهای به دست آمده، اولویت بندی و الزامات تحقق راهبردها، با استفاده از نشست خبرگی، استخراج شده اند. نتیجه این تحقیق ارایه ده راهبرد است که مهم ترین آن راهبرد برنامه ریزی برای تغییر سبک زندگی مردم با تاکید بر فرهنگ عمومی جامعه، از طریق تغییر در رژیم غذایی مردم به مصرف آبزیان، توسعه تولید و استفاده محصولات فرهنگ دریایی، توسعه گردشگری دریایی، ترویج شبکه های اجتماعی فعال در حوزه دریا، استفاده از نمادهای دریایی در گسترش فضاهای فرهنگی شهرها و الگوسازی فرهنگ مقاومت در دفاع دریامحور به منظور حمایت از سیاست های توسعه دریامحور کشور است.

    کلیدواژگان: طرح راهبردی، فرهنگ دریایی، توسعه فرهنگ
  • سجاد فرهنگ* صفحات 71-89
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضرتعیین ابعاد ومولفه های کیفیت درآموزش حین خدمت در ارتش ج.ا.ایران است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و از نظر رویکرد کیفی بااستراتژی تحلیل تم و از حیث هدف کاربردی است که جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه به روش نیمه ساختمند با 13 نفر از خبرگان و فرماندهان  در اواخر سال 1399  انجام شده است.جامعه آماری این پژوهش تمامی خبرگان، فرماندهان و کارکنان ارتش ج.ا.ایران  در حوزه آموزش تشکیل داده اند.روایی داده های پژوهش از طریق تعیین دقیق جامعه آماری، انتخاب درست نمونه پژوهش و طراحی پرسش های مصاحبه براساس پژوهش های پیشین محقق شده است. در انجام مصاحبه ها نیز به منظور دست یابی به روایی تفاسیر با استفاده از حلقه های بازخور و بیان مصادیق مربوط به سوالات، تلاش شد مصاحبه در مسیر مورد نظر جریان داشته باشد.

    یافته ها

    دراین پژوهش برای تعیین ابعاد و مولفه های کیفیت آموزش حین خدمت از نظرات خبرگان و فرماندهان مرتبط با این حوزه استفاده شد که تعداد 6بعد و مولفه تاثیرگذار شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعات نشان داد که مولفه های شناسایی شده به ترتیب شامل:ابعادبرنامه-محتوا،رویکردها وروش های آموزش، فضای آموزشی، امکانات و تجهیزات آموزشی، برنامه زمانی، انتقال آموزش-پیاده سازی آموخته ها  می باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، آموزش حین خدمت، مهارت
  • حمیدرضا نژادلر* صفحات 91-102
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی عوامل موثر بر ارتقاء عملکرد و بهره وری منابع انسانی در اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان انجام شده است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ روش اجرا، پیمایشی است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش را کلیه پرسنل شاغل در اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان تشکیل می دهند؛ که تعداد آنها 360 نفر برآورد گردیده است؛ و با استفاده از جدول مورگان تعداد 186 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. شیوه نمونه گیری مورداستفاده، تصادفی طبقه ای می باشد. روش جمع آوری داده ها، پیمایشی (میدانی) و ابزار جمع آوری داده های پژوهش، پرسشنامه می باشد. روش تجزیه و تحلیل در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است. آمارهای توصیفی مورداستفاده در پژوهش، میانگین، نما، جداول توصیفی فراوانی و درصد و همچنین نمودار می باشد. آزمون های آماری استنباطی مورد استفاده در پژوهش، رگرسیون و همبستگی می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سازمان موردبررسی، درخصوص کارکنان ازلحاظ عوامل سازمانی، متغیرهایی مانند کیفیت زندگی کاری و نظام انگیزشی، بر میزان بهره وری منابع انسانی تاثیرگذار بوده؛ اما متغیرهای فناوری اطلاعات و توانمندسازی کارکنان، در ارتقاء بهره وری منابع انسانی تاثیری نداشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد عوامل فردی، عوامل محیطی و عوامل شغلی، بر ارتقاء بهره وری منابع انسانی در صنعت تاثیر می گذارد. همچنین برای رشد و توسعه سازمان می بایست به بهره وری و افزایش مستمر آن توجه و اهمیت بیشتری داده شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد و بهره وری، توانمندسازی، منابع انسانی
  • عارف عبدی* صفحات 103-119
    هدف

    عصری را که در آن زندگی می کنیم ، عصر پیچیدگی و تغییر نامیده اند ، سازمانها در چنین عصری همواره در دو لبه عظیم و بی نظمی قرار دارند و دایم بین دو حالت تناقض نما  در رفت آمدند . این بهایی از یک سو سبب پیشرفت علوم و فن آوری های مختلف افزایش فوق العاده رفاه زندگی ، ظهور دموکراسی ها و حاکمیت قانون شده است اما از سوی دیگر بشر را از جهات بسیاری از والاترین جنبه های وجود انسانی اش جدا کرده است .در حقیقت این پارادایم صرفا به چهار چوب حقوقی ، سیاسی و اقتصادی انسان می پردازد و جنبه های درونی حیات را امور حقوقی تلقی می کند که هر کس باید مطابق سلیقه خود به آنها بپردازد  . حال با توجه موارد مطرح شده،محقق را بر آن داشته  تا تحقیقی را تحت عنوان بررسی تاثیر معنویت برعملکرد سازمانی در محیط کار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قایم شهر انجام دهد .

    روش

    این تحقیق را بر اساس چگونگی بدست آوردن  داده های مورد نظر می توان در زمره تحقیقات توصیفی به شمار آورد و چون داده های مورد نظر از طریق نمونه گیری از جامعه ،برای بررسی توزیع ویژگی های جامعه آماری انجام می شود ،این تحقیق از شاخه پیمایشی است.تحقیق حاضر با استفاده از پرسشنامه که توسط محقق طراحی شده انجام گردیده است .پرسشنامه تحقیق ازشاخصهای چند تحقیق مشابه گرفته شده است.این پرسشنامه شامل16سوال می باشد که برای سنجش 4متغیر مطرح شده در این تحقیق می باشد.:جامعه آماری تحقیق کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قایم شهر است.تعداد نمونه با توجه به جدول کرجسی و مورگان 384 نفر در نظر گرفته  شده است .

    یافته

    نتایج آزمون نشان میدهد معنویت با عملکرد سازمانی رابطه مستقیم و معناداری  و همچنین معنویت با وظیفه شناسی ومعنویت با پاداش سازمانی  و معنویت با انگیزش  و در نهایت معنویت با احترام و تکریم رابطه مستقیم و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    بسیاری از امور که قبلا در حیطه قلمرو خصوصی طبقه بندی می شدند اکنون خود به قلمرو عمومی تحمیل  شوند و ورود مفاهیمی همچون اخلاق ، حقیقت ، باوری به خدا یا نیرویی برتر ، درستکاری ، وجدان ، رادمردی وگذشت ، اعتماد ، بخشش ، مهربانی ، احساسات ، ملاحظه ، معناجویی در کار ،همبستگی با همکاران ، تشویق همکاران ، احساس صلح ، هماهنگی ، نوع دوستی  در سازمانها ضروری می باشد که باید اهمیت بسزایی به آنها داده شود.

    کلیدواژگان: معنویت، عملکرد سازمانی، انگیزش
|
  • Abolfazl Ashrafi *, Rezaali Mohseni Pages 5-28
    Purpose

    Wider scope and distribution of research in social identity (SI) has made the necessity of a systematic review of the scientific research more obvious than ever. An evaluation of the approaches, methodologies, results as well as the assessment approach to SI can be considered as an effective step to depict such studies more comprehensively. So, this study, aimed at classifying the pertinent studies in SI and paving the way for defining it and offering a full-fledged and an applied investigation into it, tries to address the question that “what were the approaches behind the previous studies in defining and investigating SI?

    Methodology

    In light of a qualitative meta-analytic approach based on Sandelowski’s and Barroso’s seven-step strategy, a general analysis has been made following an investigation and comparison of the pertinent studies and their qualitative assessment in terms of approach, method and results.

    Findings

    While achieving the three parameters including in SI studies, this research revealed that no organized and integrated investigations have been made to address SI based on a comprehensive and applied scientific approach. So, some kind of theoretical and methodological dispersion and multiplicity is seen in such studies.

    Results

    There is no conceptual consensus among the pertinent studies in SI, and they are suffering from some type of scholastic reductionism in its definition and assessment due to lack of a cohesive analytic, theoretical, and methodological bases. To compensate for the shortcomings and offering an integrative theory, conducting meta-scholastic studies in the process of SI construction are suggested.

    Keywords: Identity, Social Identity, Meta-synthesis
  • Atefeh Mona *, Saeid Emamgholizadeh, Hamidreza Razavi, Mohsen Deylam Pages 29-43

    The purpose of this study was to investigate the effect of employee leadership on employee empowerment with the mediating role of trust (Case study of Fereydunkenar port).The present study was conducted using descriptive / survey and correlation methods.Research

    Methods

    The present study was conducted using descriptive / survey and correlation methods.The statistical population was all the employees of Fereydunkenar port, which numbered 230 people. Using the Krejcie and Morgan table,144 people were determined as the sample size and the sampling method was stratified random.The research data were collected by library and field methods and the instruments used were Dennis Standard Servant Leadership Questionnaire, Spritzer Standard Empowerment Questionnaire and Payne Standard Organizational Trust Questionnaire. Research data were collected by library and field methods and the tools used were the standard servant leadership questionnaire "Dennis", Standard Empowerment Questionnaire "Spritzer" And the standard organizational trust questionnaire was "Pine".The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha method for the servant leadership questionnaire 0.857, the empowerment questionnaire 0.734 and the organizational trust questionnaire 0.849 and the validity of the instrument was confirmed by the content validity method.

    Findings

    Data analysis was performed using structural equation modeling and LISREL software. The research results indicate a positive and significant relationship between servant leadership and employee empowerment and organizational trust plays a mediating role in the relationship between servant leadership and employee empowerment.

    Conclusion

    Trust mediates the relationship between servant leadership and employee empowerment.

    Keywords: Servant leadership, Empowerment, organizational trust
  • Javad Dadashzadeh * Pages 45-70
    Objective

    Culture is referred to as the mental capital of society to solve and overcome problems. Accordingly, the development of culture, the quantitative and qualitative expansion of mental capital of society, such as ideas, knowledge, customs, beliefs are defined. With this approach, the development of maritime culture is considered in the sense of quantitative and qualitative expansion of the idea, belief and knowledge of exploiting the potential values ​​of coastal and marine environments in order to ensure the national interests of the country. The present study was conducted with the aim of presenting a strategic plan for the development of the country's maritime culture.

    Method

    This research is developmental-applied in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of method and mixed in terms of approach. The statistical population of this research in the qualitative part, 15 marine experts who have been selected by purposive sampling method and in the quantitative part, 55 marine experts who have been selected in full. The data of this research were collected through strategic environment and using researcher-made questionnaires, semi-structured interviews, expert meetings, comparative study of maritime power components in Iran and the world and study of maritime development policies of selected countries.

    Results

    In this study, the guiding elements of maritime culture and obstacles and challenges of maritime culture development are studied and by performing strategic environment, effective factors in maritime culture development are extracted and using internal and external evaluation tables (EFE and IFE) the four maps of this Factors in the form of weaknesses, strengths, threats and opportunities are counted and based on these maps, the country's strategic position in the development of maritime culture is identified and strategies are extracted by SOWT strategy, QSPM matrix, prioritization and strategy implementation requirements, using Expert meetings are specified.

    Conclusion

    The result of this study is to present ten strategies with the requirements for the implementation of strategies, the most important of which is a planning strategy to change people's lifestyles by emphasizing the general culture of society, through changes in people's diet to fish, development of marine cultural products, development of maritime tourism , Promoting social networks active in the field of sea, using marine symbols in expanding urban spaces and modeling the culture of resistance in sea-based defense in order to support the country's sea-based development policies.The result of this research is to present ten strategies, the most important of which is planning to change people's lifestyles by emphasizing the general culture of society, through changes in people's diet to fish, development of production and use of marine culture products, development of maritime tourism, promotion of social networks Active in the field of sea, the use of marine symbols in the expansion of cultural spaces of cities and modeling the culture of resistance in sea-based defense in order to support the country's sea-based development policies.

    Keywords: strategic plan, maritime culture, culture development
  • Sajjad Farhang * Pages 71-89
    Objective

    The main purpose of this study is to determine the dimensions and components of quality in in-service training in the Army of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    This research is a descriptive-survey type. In terms of pragmatism paradigm, in terms of qualitative approach with theme analysis strategy and in terms of practical purpose, the data of this research through semi-structured interviews with 13 experts and commanders in Collected at the end of 1399. The statistical population of this study is composed of all experts, commanders and staff of the Army of the Islamic Republic of Iran in the field of training. The interview is based on previous research. In order to achieve the validity of the interpretations in the interviews, using feedback loops and expressing examples related to the questions, an attempt was made to have the interview flow in the desired direction.

    Results

    In this study, to determine the dimensions and components of quality of in-service training, the opinions of experts and commanders related to this field were used, which identified 6 dimensions and effective components.

    Keywords: Quality of training, In-service training, Skills
  • Hamidreza Nezhadlor * Pages 91-102
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the factors affecting the improvement of performance and productivity of human resources in the General Administration of Ports and Maritime Affairs of Hormozgan province.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and survey in terms of implementation method. The statistical population of the study consists of all personnel working in the General Administration of Ports and Maritime Affairs of Hormozgan Province; Whose number is estimated at 360 people; Using Morgan's table, 186 people were selected as the sample size. The sampling method used is stratified random. The method of data collection is survey (field) and the tool of data collection is a questionnaire. The method of analysis in this research is descriptive-analytical. Descriptive statistics used in the research are average, view, descriptive tables, frequency and percentage, as well as graphs. Inferential statistical tests used in research are regression and correlation.

    Findings

    Findings indicate that in the studied organization, regarding employees in terms of organizational factors, variables such as quality of work life and motivational system, have affected the productivity of human resources; But the variables of information technology and employee empowerment have not had an effect on improving the productivity of human resources.

    Conclusion

    It was also found that individual factors, environmental factors and occupational factors affect the improvement of human resource productivity in industry. Also, for the growth and development of the organization, more attention should be paid to its productivity and continuous increase.

    Keywords: Quality of working life, performance, productivity, Empowerment, human resources
  • Aref Abdi * Pages 103-119
    purpose

     timing that we live there is very changeable and in this time ,organization havind the two both of event. It seem that in new paradigms, organizations have emphasize on issues such as spirituality-based organization .this paradigms show The aim of the present systematic review was the evaluation of spiritual and spiritual wellbeing on life quality. Then with studing that say above ,researcher decided that the evalouating of spirituality on organizational performance in azad university of ghaemshahr. 

    Method

    in this study the qualitative research method was used and the skilled managers were intervened for recognizing the element and aspects having influence on the creating of spirituality based organization . the data collecting was questionnaire that based on researcher and number 384 based on morgan table.

    Finding

     it becomes clear that element such as organizational performance and spirituality, spirituality,have influence on the dutiful and spirituality with Organizational rewards , Motivation, Respect and reverence have a direct effect.
     

    Conclusion

    every thing that classified in Private territory then Loading in general territory and into a conceptes as ethical,truth, Superior force,true, Conscience, Forgiveness,trust, Forgiveness, kindness,emotional,corelation,encourage coworker, Feeling of peace, Coordination, Altruism is nessesery in organization.

    Keywords: spirtuality, Organization performance, encourage