فهرست مطالب

آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان - پیاپی 36 (زمستان 1400)

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 36 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید نظری سرمازه، رستم بهرامی، مهدی امانی صفحات 1-23

    زمین خواری یکی از پدیده های شوم رو به گسترش مفاسد اقتصادی است که در سال های اخیر افزایش چشم گیری داشته است. با توجه به ارزش زمین در هر نظام اقتصادی و عدم تدبیر لازم و کافی از سوی دولت به عنوان مالک بزرگ در ایران زمینه لازم برای سوءاستفاده و دست اندازی به اراضی دولتی و عمومی به وجود می آید. استفاده از مشارکت مردم می تواند یکی از روش های مفید در این زمینه باشد. هدف پژوهش، شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده مشارکت مردم در پیش گیری از جرایم زمین خواری در شهر شهرکرد است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر روش کمی است. روش گردآوری داده ها، به صورت میدانی و ابزار اصلی پرسش نامه است. روایی از طریق نخبگان و پایایی از طریق 30 پرسش نامه در سطح آلفای کرونباخ 7/0 تایید شد. جامعه آماری پژوهش را نیز شهروندان شهر شهرکرد تشکیل داده اند. نمونه آماری بر اساس محاسبه نرم افزار، 244 نفر محاسبه و پرسش گری به صورت تصادفی انجام شد. نتایج تی تک نمونه ای با سطح معناداری کم تر از 05/0 تایید کرد که سیاست ها و بسته های تشویقی به مردم از جمله خبرنگاران و روزنامه نگاران می توان کمک شایان توجهی به ترغیب و تمایل روزافزون آن ها به مشارکت کند و به عنوان دیدبان های حقیقی منابع طبیعی و ملی مردم به حساب بیایند. هم چنین تمامی ویژگی های بازدارندگی در سطح معناداری کم تر از 05/0 قرار دارند. از جمله گویه ها و عوامل بازدارنده مشارکت می توان به خلف وعده به مردم، توجه به خویشاوندان خود و پارتی بازی، نداشتن تجربه کارگروهی و مشارکت، عدم آگاهی و اطلاع رسانی مردم از طرف نهادهای ذی ربط و بی اعتنایی و بی توجهی مردم و مسیولین اشاره داشت. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل مختلفی می توانند در بازدارندگی یا پیش برندگی مشارکت مردم در پیش گیری از جرایم زمین خواری در شهر شهرکرد موثر باشند که با اجرای قوانین مدون و نظام مند می تواند زمینه مشارکت مردم را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: عوامل پیش برنده و بازدارنده، مشارکت، زمین خواری، شهر شهرکرد
  • جواد خدادادی سنگده، مریم اعظمی *، فاطمه عابدی دخرآبادی، سارگل ابراهیمی صفحات 25-52

    سالمندی به طور طبیعی باعث تغییرات چند بعدی جسمانی، روان شناختی و اجتماعی در افراد می شود. در عین حال سالمندان آسیب پذیری بیش تری نیز در حوزه سلامت جسمی و روانی دارند که احتمال بروز مخاطرات عدیده در مقابل بیماری کووید 19 برای آن ها وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجربه زیسته سالمندان از مواجهه و شیوه های کنار آمدن با شرایط همه گیری کرونا انجام شد. جامعه مورد بررسی مراجعه کنندگان به مراکز روزانه سالمندان در شهر یزد بود. در این پژوهش با 12 سالمند مصاحبه ساخت نایافته انجام شد و با روش پدیدارشناسی مورد مطالعه قرار گرفت. در پاسخ به دو سوال پژوهشی بررسی کننده تجربه زیسته سالمندان از شرایط همه گیری بیماری و نیز روش های کنارآمدن با آن، و با روش تحلیل هفت مرحله ای کلایزی، سالمندان در پاسخ به سوال اول، تجربه هایی چون دغدغه های فردی و میان فردی و پیامدهای مثبت و منفی را از شرایط همه گیری نسبت به تغییرات درون شخصی و بین فردی گزارش کردند. هم چنین مشارکت کنندگان در پاسخ به سوال دوم، راهبردهای متنوعی در چهار سطح اقدامات معنوی و مذهبی، اقدامات سلامت محور فردی، کنار آمدن با شرایط در سطح میان فردی و کنار آمدن از طریق امکانات پیرامونی در مقابله با شرایط همه گیری بیماری کرونا و جهت عبور از شرایط آسیب زا را اتخاذ کردند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد سالمندان به دلیل برخورداری از پختگی و تجربه کافی، برخلاف آن چه تصور می رفت و مورد تاکید رسانه ها در زمینه آسیب پذیری سالمندان از شرایط همه گیری بیماری بود، به این رویداد به مثابه یک بحران لاینحل ننگریسته و به شیوه سازگارانه و موفقی از آن عبور کردند.

    کلیدواژگان: سالمند، شرایط کرونا، پدیدارشناسی
  • عباسعلی صالحی *، عزت الله علیخانی صفحات 53-71

    یکی از مسایلی که از موضوعات بزرگ جوامع از جمله کشور ما است، بحث طلاق زوجین است، متاسفانه آمار طلاق در سایر جوامع و ایران رو به افزایش است. و اثرات جبران ناپذیری بر خانوادها و به تبع آن به جامعه دارد چرا که خانواده از هسته ای ترین بخش جامعه محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی جایگاه کلینیک های خانواده در کاهش طلاق می باشد که مطالب این پژوهش از روش توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده است. نوع این پژوهش، توصیفی بوده که از روش کتابخانه ای استفاده شده است. با مطالعه متون و منابع کتابخانه ای چنین نتیجه گیری می شود که اجرای صحیح داوری در دادگاه خانواده بر کاهش میزان طلاق موثر است. هم چنین افزایش یا کاهش میزان طلاق با مقولات اصلی مربوط به موضوع داوری، در حوزه فردی (تخصص ومهارت داوران)، در حوزه اجتماعی (محیط داوری) و در حوزه حقوقی (تقدم وتاخر داوری) رابطه دارد؛ یعنی عدم تخصص و آگاهی و بصیرت داوران، محیط متشنج داوری در دادگاه وتقدم ثبت دادخواست طلاق بر داوری، موجب شده که نتایج مطلوبی از اجرای داوری میان زوجین به منظور حل و فصل اختلاف حاصل نشود، از این رو طرح دعوی و اختلاف زوجین و بررسی آن در مراکز مشاوره، نقش به سزایی در کاهش اختلافات و تحکیم بنیان خانواده دارد.

    کلیدواژگان: مراکز مشاوره، داوری، طلاق، حقوق خانواده
  • خدیجه السادات موسوی، نبی الله یارعلی، بیت الله محمودی صفحات 73-86

    در این پژوهش به بررسی و ارزیابی تخلفات مردمی به عنوان شاخصی مدون و مورد استناد از تخریب منابع طبیعی، در اداره منابع طبیعی و آب خیزداری شهرستان سمیرم در استان اصفهان، پرداخته شد. در همین راستا با بهره گیری از رویکرد تحلیل توصیفی، فراوانی و میزان تخلفات ثبت شده در 2169 فقره پرونده در بازه زمانی 14 ساله بین سال های 1380 تا 1393، در 61 روستای این شهرستان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد، فراوانی تخلفات انجام شده در شهرستان سمیرم، به طور متوسط سالانه 15 درصد رشد داشته است. هم چنین تغییرات میزان ماده 55 نشان می دهد که به طور متوسط در طول 14 سال دوره بررسی، وسعت اراضی دچار حریق 67 درصد رشد داشته است. بر اساس این مطالعه بیش ترین تخلفات ثبت شده مربوط به دام و دام داری شامل ماده های تخلفی 44 مکرر، تبصره 1 ماده 47 و ماده 50 و پس از آن ماده 55 مربوط به تصرف اراضی ملی است. هم چنین نتایج نشان می دهد از نظر فراوانی و میزان تخلفات، اختلاف معنی داری بین بخش های مختلف شهرستان وجود دارد. به طور کلی با افزایش روند فراوانی و میزان تخلفات منابع طبیعی، انتظار شرایط سخت و بحرانی تری را باید برای مدیریت منابع طبیعی این شهرستان متصور بود.

    کلیدواژگان: منابع طبیعی، تخلفات مردمی، پرونده تخلف، شهرستان سمیرم
  • مهرداد حاجی حسنی*، منیژه کاوه، راضیه اختیاری صفحات 87-104

    شیوع رفتارهای پرخطر در جوانان به یکی از مهم ترین و گسترده ترین دل نگرانی های جوامع بشری تبدیل شده است که عاملی برای بعضی از مرگ و میر ها در جوانان بوده و اثرات منفی برای جامعه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان گرایش به رفتارهای پرخطر و علل موثر بر آن در بین جوانان استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. در این پژوهش از روش شناسی دلفی برای بررسی عوامل موثر بر رفتارهای پرخطر و از روش زمینه یابی برای بررسی میزان شیوع و گرایش به رفتارهای پرخطر استفاده شد. در بخش دلفی به شیوه نمونه گیری هدف مند از 5 متخصص به عنوان نمونه استفاده شد و در بخش زمینه یابی نیز 400 نفر از شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند. در بخش دلفی جهت جمع آوری داده ها در چهار مرحله از طریق پرسش نامه انجام گرفت و برای برآورد میزان شیوع رفتارهای پرخطر نیز از مقیاس سنجش رفتارهای پر خطر جوانان (1989) استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی و فراوانی درصدی) و آمار استنباطی (هم بستگی و آزمون T مستقل) استفاده شد. نتایج نشان داد شیوع رفتارهای پرخطر در مولفه فعالیت های فیزیکی ناکافی 2/94 درصد، مصرف مواد و مشروبات الکلی 8/14 درصد، مصرف سیگار 0/14 درصد، رفتارهای جنسی پرخطر 8/6 درصد، و صدمه و جراحات غیر عمد 2/5 درصد است. طبق دیدگاه متخصصان در مرحله 4 روش دلفی نیز 7 عامل به عنوان عوامل موثر بر انجام رفتارهای پرخطر مورد توافق اعضاء قرار گرفت. این عوامل عبارت هستند از: عوامل مرتبط با خانواده، دوستان، اختلالات روان شناختی، عوامل هیجانی، وجود آسیب های روان شناختی در کودکی، بیکاری و اعتیاد. پیشنهاد می شود با توجه به میزان شیوع مولفه های رفتارهای پرخطر در شهرستان های استان، برنامه های پیش گیرانه موثری در جهت کاهش این رفتارها طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، جوانان، چهار محال و بختیاری
  • سید مسلم طاهریان *، عبدالرحمن میرزاخانی، سلمان امیری صفحات 105-126

    پیش گیری از سرقت منزل همواره یکی از دغدغه های پلیس و دستگاه قضایی است و بدون همراهی و مشارکت مردم پیش گیری از سرقت منزل به صورت اثربخش امکان پذیر نیست. این پژوهش با هدف بررسی شیوه های مشارکت عمومی در پیش گیری از سرقت منزل (مورد مطالعه شهرکرد) انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش پژوهش به شیوه ترکیبی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات در زمره پژوهش های میدانی (پیمایشی) است. در این پژوهش در ابتدا با استفاده از مصاحبه نسبت به شناسایی گویه های مولفه های مشارکت در سه دسته مشورت با مردم، همراه سازی و یادگیری اجتماعی شناسایی و پرسش نامه تدوین و اجرا شد. جامعه آماری در دو گروه کیفی به تعداد 14 نفر متخصص در حوزه عملکرد کلانتری و کمی تعداد 175 نفر تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس صورت گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و پیمایشی استفاده شد. در بخش کیفی داده ها به روش مقوله بندی، دسته بندی و کدگذاری تدوین شدند. یافته ها نشان داد در مولفه همراه سازی 14 گویه، مشورت با مردم 6 گویه و یادگیری اجتماعی 5 گویه دسته بندی شد. نتایج بررسی فرضیه ها نشان داد بین مشارکت عمومی در سه مولفه مشورت با مردم، همراه سازی و یادگیری اجتماعی در پیش گیری سرقت منزل رابطه معنادار وجود دارد. یافته های تحلیل رگرسیون بیان گر این است که مشارکت عمومی و مولفه ای آن قادر به پیش بینی 4/26 درصد از پیش گیری های سرقت منزل هستند. نتایج نشان داد تقویت مشارکت عمومی و مولفه های شامل مشورت با مردم، همراه سازی مردم و یادگیری اجتماعی آن می تواند در پیش گیری از سرقت موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، مشورت، همراه سازی، یادگیری اجتماعی، سرقت منزل
|
  • Hamid Nazari Sarmazeh *, Rostam Bahrami, Mehdi Amani Pages 1-23

    Land grabbing is one of the ominous phenomena of economic corruption that has increased significantly in recent years. Due to the value of land in any economic system and the lack of necessary and sufficient measures by the government as a major owner in Iran, the necessary ground for abuse and encroachment on government and public lands is created. Using people's participation can be one of the useful methods in this field. The purpose of this study is to identify the factors that promote and inhibit people's participation in the prevention of land grabbing crimes in Shahrekord. The research method is descriptive-analytical and based on quantitative method. The method of data collection is field and the main tool of the questionnaire. Elite validity and reliability through 30 questionnaires were confirmed at Cronbach's alpha level of 0.7. The statistical population of the study also consists of citizens of Shahrekord. Statistical sample was calculated based on software calculation, 244 people and questioning was done randomly. The results of a single sample with a significance level of less than 0.05 confirmed that policies and incentive packages to people, including journalists, can significantly help to encourage them to participate and act as real observers. Be considered the natural and national resources of the people. Sample test shows that all inhibitory properties are at a significance level of less than 0.05. Among the items and factors hindering participation can be following promises to the people, attention to their relatives and party games, lack of experience of teamwork and participation, lack of awareness and information of the people by relevant institutions and disregard And pointed to the indifference of the people and officials. The research showed that various factors can be effective in preventing or promoting people's participation in the prevention of land grabbing crimes in Shahrekord, which can provide the ground for people's participation by implementing codified and systematic laws.

    Keywords: promoting, preventing factors, participation, land grabbing, Shahrekord city
  • Javad Khodadadi sangdeh, Maryam Azami *, fatemeh Abedi Dakhrabadi, Sargol Ebrahimi Pages 25-52

    Aging naturally causes multidimensional physical, psychological and social changes in individuals. At the same time, the elderly are more vulnerable in the area of physical and mental health, for whom there is a high risk of Covid19 disease. The aim of this study is to study the life experience of old people about how they deal with the condition of Corona virus. The study population was those who went to day care centers for the elderly in Yazd. In this study, unstructured interviews were conducted with 12 elderly people and studied by phenomenological method. to answer to two research questions examining the living experience of the elderly from the epidemic conditions and methods of dealing with it, and with the Colaizzi seven-step analysis method, the elderly reported experiences such as individual and interpersonal concerns and positive and negative consequences of epidemic conditions for intrapersonal and interpersonal changes as the answer of first question. “various strategies in four levels of spiritual and religious measures, individual health-oriented measures, dealing with interpersonal conditions and dealing with peripheral facilities against Corona virus pandemic were adopted in order to pass the harmful condition “ participants answered. Despite what was thought and emphasized by the media about the vulnerability of the elderly to the epidemic, the results of the study showed that the elderly did not view this event as an unresolved crisis due to their maturity and sufficient experience and passed it in a consistent and successful manner.

    Keywords: Elderly, Corona virus, phenomenology
  • abbasali salehi *, ezatoggah alikhani Pages 53-71

    One of the major issues in societies, including our country, is the issue of couples' divorce. Unfortunately, the divorce rate is increasing in other societies and in Iran. And it has irreversible effects on families and consequently on society because the family is the most nuclear part of society. In other words, divorce is an issue that has always been given special attention in the laws of different countries due to its social aspect. The impact of the law on the divorce rate is more or less accepted in Iran and other countries of the world. The purpose of this study was to recognize the importance of expertise and skills of family court judges on the divorce rate. In this research, grounded theory (basic theory) has been used; Which is a kind of qualitative research method. In this study, data were collected through review of court documents, statistical review in the Statistics Center and interviews with clients, judges, lawyers and arbitrators. Proper enforcement of arbitration in family court is effective in reducing the divorce rate. Also, increasing or decreasing the divorce rate is related to the main categories related to the subject of arbitration, in the individual field (expertise and skills of arbitrators), in the social field (arbitration environment) and in the legal field (pre-trial and late arbitration); That is, the lack of expertise, knowledge and insight of the arbitrators, the tense environment of arbitration in court and the priority of filing a divorce petition over arbitration, have caused the desired results of arbitration between couples in order to resolve disputes. Today, arbitration in family lawsuits has become more formal.

    Keywords: Counseling centers, arbitration, divorce, family law
  • khadijehsadat mosavi, nabiallah yarali, Beytollah Mahmoudi * Pages 73-86

    In this research, people violation as a codified indicator of natural resources destruction was assessed in department of Natural Resources and Watershed of Semirom Township that located in Esfahan province. For this purpose descriptive approach was used to analyzing kind and frequency violations on 2169 documents from 2001 up to 2014 in 61 rural regions. Result showed annual average frequency of violations in Semirom Township 15 percent has increased. Also the changes rate of law of article 55 showed on this period 67 percent of fire areas have increased. According to this research the most violations are related to livestock including 44 and 47 law articles. Also the results show that about of frequency and rate of violations is significant differences between the period and parts of township. In general, with the increase in the frequency and rate of violations of natural resources, expect more difficult and critical conditions for the management of natural resources in this township.

    Keywords: Natural resources, People violation, Violation document, Semirom township
  • Mehrdad Hajihasani*, MAnizeh Kaveh, Raziyeh Ekhtiyari Pages 87-104

    The aim of this study was to investigate the tendency to high-risk behaviors and the causes affecting it among the youth of Chaharmahal and Bakhtiari province. In this study, Delphi methodology was used to investigate the factors affecting high-risk behaviors and Survey method was used to investigate the prevalence and tendency to high-risk behaviors. In Delphi section, 5 experts were used as a sample by purposive sampling method and in the field survey section, 400 people from Chaharmahal and Bakhtiari province were selected. In the Delphi section, data collection was done in four stages through a questionnaire and to estimate the prevalence of high-risk behaviors, the risky youth behaviors scale (1989) was used. To analyze the research data, descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency and frequency) and inferential statistics (correlation and independent t-test) were used.The results showed that the prevalence of high-risk behaviors in the component of inadequate physical activity was 94.2%, drug and alcohol use was 14.8%, smoking was 0.14%, high-risk sexual behaviors was 6.8%, and unintentional injuries were 5%. According to the experts, in stage 4 of the Delphi method, 7 factors were agreed upon by the members as effective factors on performing high-risk behaviors. These factors include: factors related to family, friends, psychological disorders, emotional factors, and the presence of psychological trauma in childhood, unemployment and addiction.It is suggested that considering the prevalence of components of high-risk behaviors in the cities of the province, effective prevention programs be designed and implemented to reduce these behaviors.

    Keywords: high risk behavior, youth, Chaharmahal, Bakhtiari
  • moslem taherian *, Abdolrahman Mirzakhani, Salman Amiri Pages 105-126

    The aim of this study was to investigate the methods of public participation in the prevention of home burglary (Shahrekord city case study). The present research is practical in terms of purpose, combined in terms of research method and in terms of data collection method is a field (survey) research. In this study, firstly, interviews had been used to identify the components of participation in three categories: public consultation, accompaniment and social learning with a questionnaire which was developed and implemented. The statistical population in two qualitative groups was 14 experts in the field of police performance and 175 persons were defined quantitatively. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and survey statistics were used to analyze the data. In the qualitative part, the data were compiled by categorization, organizing and coding methods. Findings showed that in the component of accompaniment 14 items, consultation with people 6 items and social learning 5 items were categorized. The results of examining the hypotheses showed that there is a significant relationship between public participation in the three components of public consultation, accompaniment and social learning in the prevention of burglary. The findings of regression analysis indicate that public and component participation is able to predict 26.4% of burglary prevention. The results showed that strengthening public participation and components including consultation with the public, accompaniment and social learning can be effective in preventing theft.

    Keywords: publicparticipation, counseling, accompaniment, social learning, burglary