فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1400)

مجله مطالعات داستانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داود اسپرهم*، پریسا نصیری صفحات 7-46
    نظریه ساختارشکنی یکی از نظریه های ادبی رایج در اواخر دهه 1960 به شمار می رود که نخستین بار توسط ژاک دریدا بنیان نهاده شد. هدف ساختارشکنی، بازسازی و بازیابی معنای متن، واسازی و آشکار ساختن تناقض های حاضر در متن است. دریدا با به چالش کشیدن آرای نظام یافته ای از نشانه ها در قالب تقابل های دوگانه، بازی بی پایان دال ها، واسازی، بحث تعدد تعابیر، چندمعنایی بودن متن و مواردی چون آن، شالوده های عقل گرا و خردمدار را درهم ریخت و عنوان کرد که هرگز نمی توان به معنای نهایی و مدولول غایی در یک متن دست یافت. بازی بی پایان دال ها، واسازی، تقابل های دوگانه، ضمیمه، سر- نوشتار، رد و مواردی از این قبیل، از بنیان های نظریه دریداست. در پژوهش حاضر برآنیم تا دواثرصادق چوبک تحت عنوان تنگسیر و سنگ صبور را واسازی کنیم تا بدین گونه قابلیت های ادبیات فارسی برای آزموده شدن توسط این نظریه نشان داده شود و به رهیافت های دیگری از دو متن براساس نظریه دریدایی دست یابیم.
    کلیدواژگان: دریدا، واسازی، صادق چوبک، تنگسیر، سنگ صبور
  • فرشاد اسکندری شرفی، خلیل بیگ زاده* صفحات 47-68

    برنامه فلسفه برای کودکان (فبک)، مهارت های ارزشمندی مانند تفکر پیرامون مفاهیم و موقعیت های گوناگون زندگی و قدرت استدلا ل ، تمییز و داوری است. رویکردی نوین در تعلیم و تربیت که متیو لیپمن آمریکایی در آغاز دهه 1970 میلادی بنیاد نهاد و آموزش کودکان و نوجوانان دانش آموز، فراتر از شیوه های کهنه در نظام های سنتی آموزش و پرورش، هدف آن و داستان ابزار اساسی این برنامه است؛ زیرا داستان موقعیت های مختلف زندگی را با قابلیتی بالا ترسیم و کودک و نوجوان را برای مواجهه منطقی با مسایل زندگی آماده می کند. بنابراین، داستان های فبک سه غنای ادبی، فلسفی و روانشناختی دارند که این پژوهش غنای روانشناختی مجموعه داستان «لبخند انار» هوشنگ مرادی کرمانی را با رویکرد توصیفی- تحلیلی بررسی کرده است. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که اغلب داستان ها ، قابلیت بالایی از نظر غنای روانشناختی دارند؛ ولی برای استفاده در برنامه فلسفه برای کودکان، باید ضعف های آن ها را اصلاح کرد. 12 داستان مجموعه «لبخند انار» از نظر زبان و استفاده از واژگان مناسب، مطلوب و 3 داستان تا حدی مطلوب است. از نظر تناسب مفاهیم داستان با درک کودکان نیز، 8 داستان مطلوب، 6 داستان تا حدی مطلوب و 1 داستان نامطلوب است.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان (فبک)، داستان، غنای روانشناختی، هوشنگ مرادی کرمانی، مجموعه داستان «_ لبخند انار»
  • مرضیه برزوئیان*، فاطمه متصدعی صفحات 69-86
    یکی از عرصه هایی که در یکصد سال اخیر محل حضور مستمر زنان بوده، ادبیات داستانی است. این گونه ادبی، بنا به برخی خصوصیات ماهوی و ملاحظات اجتماعی، بستر مناسبی برای زنان بوده تا در چارچوب خلاقیتی انفرادی، به بروز آرمان و اندیشه خود بپردازند. زنان نویسنده، بر اساس خاصیت ذاتی ادبیات، موجد جریانی از ادبیات با محتوای جنسیتی بوده اند. داستان کوتاه "لنگه به لنگه ها"، نوشته زویا پیرزاد، روایتی جنسیت محور از زندگی یک زن است؛ علاوه بر این، بازتاب ذهنیت زنانه نویسنده، این داستان را مورد مناسبی برای مطالعه روانشناسانه، از زاویه هویت جنسی ساخته است. "هویت زنانه"، یکی از محورهای نظریه کارن هورنای، بنیانگذار روانشناسی فمینیستی است، که در مطالعات ادبی و تحلیلی، بسیار مورد توجه و کارآمد بوده است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که داستان لنگه به لنگه ها چه ویژگی های هویتی زنانه را در انطباق با نظریه کارن هورنای، متجلی ساخته است؟ روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و نتیجه اولیه به دست آمده مبین این امر است که هویت زنانه در این داستان، تا حد زیادی، برساخته معیارها و تعاریف جامعه سنتی از زنان است و هرگونه تعارض با این معیارها به منزله بحران هویت، بیماری و روانپریشی قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: لنگه به لنگه ها، زویا پیرزاد، کارن هورنای، هویت زنانه
  • محمود بشیری*، نیلوفر انصاری صفحات 87-104
    «کوری» رمان تمثیلی، اثر ژوزه ساراماگو است. در این رمان از اهریمن کوری که حیوانیت درون را حاکم ساخته، سخن رفته است. ساراماگو در این رمان با استفاده از تمثیلهای فراوان رویا گونه و با طنزی تلخ وگزنده، زندگی یکنواخت و بی افق را برجسته نموده است. چوبک در رمان «سنگ صبور» نیز کابوسی هولناک از جامعه پیشرفته و صنعتی با تمام امکانات بازآفرینی شده را به تصویر می کشد. جامعه ای که کرامت انسانی در آن فراموش گردیده و به دوران بربریت بازگشته است.مطالب دو رمان حاکی از تاثیر جهان بینی ساراماگو و چوبک از آرای فیلسوفان اگزیستانس است. فلسفه اگزیستانس تحلیل خود از سرنوشت بشررا بر سه استنباط مهم استوار ساخته و سه نشانه هستی برای آن در نظر گرفته است. هدف این مقاله روشنگری سه اصل اگزیستانس (استحسانی، اخلاقی وایمانی) دراین دو رمان است.دست آوردهای پژوهش بیانگر آن است که رمان سنگ صبور و کوری سراسر پر از مولفه های اگزیستانس نظیر؛ مرگ، رنج، ترس وگناه است.شخصیت های این دو رمان در نتیجه رنج و گناه هایی که در زندگی تجربه کردند در آزمون بلا تطهیر یافتند و با گذر از مرحله اگزیستانس استحسانی به اگزیستانس اخلاقی و سپس اگزیستانس ایمانی نایل گردیدند.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: اگزیستانس، روشنگری اگزیستانس، کوری، سنگ صبور
  • محبوبه خراسانی*، فریبا شمسی، شهرزاد نیازی صفحات 105-122

    مرزبان نامه به عنوان یکی از ارزشمندترین آثار کلاسیک، دربردارنده حکایت ها و قصه هایی است که علاوه بر ارزش تعلیمی و اخلاقی آن، بازتاب فرهنگ و تمدن کهن ایران بزرگ ماست. نکات گرانقدر و آموزنده این کتاب می تواند فرا راه تمامی طبقات اجتماع از کودک تا پیر باشد اما نثر فنی و تا حدی مصنوع آن مانع بزرگی در رسیدن به آن مفاهیم است که باعث توجه بازنویسان به این کتاب شده است؛ در این پژوهش سه اثر بازنویسی شده از مهدی آذریزدی، مریم لطفعلی و عبدالمجید نجفی مورد بررسی قرار گرفته است و ضمن سنجش این آثار، سعی گردیده، عناصر داستانی آنها و االگوهای یک بازنویسی خلاق مورد ارزیابی قرار گیرد تا در نتیجه، االگوی مناسبی برای بازنویسی این کتاب فخیم ارایه گردد. در این آثار، گاهی بازنویسان توانسته اند، پیرنگ حکایت ها و شخصیت پردازی را تقویت نمایند ، هم چنین لحن را نیز مناسب با مخاطبان تغییردهند. در مورد زاویه دید و درون مایه - جز در مواردی نادر- تغییر خاصی به وجود نیامده است. از میان این بازنویسان، متن مریم لطفعلی با کمترین خلاقیت بیشترین شباهت را به متن اصلی دارد و متن مهدی آذریزدی و عبدالمجید نجفی به ترتیب اهمیت، در تقویت و به روز رسانی حکایت ها موفق تر بوده اند.

    کلیدواژگان: مرزبان نامه، بازنویسی، عناصر داستان
  • سمیه صولتی*، شیوا صادقی صفحات 123-140

    نشانه شناسی اجتماعی به عنوان رویکردی نوین در بررسی متون مختلف نوشتاری و دیداری، زبان را جامع رمزگان و حاصل تعامل کارگزاران اجتماعی در کنش متقابل محسوب می کند که با گزینش هایی هدفمند، معنا را به مخاطب القا می کند در این مجال سعی شده است، با خوانش دو تصویر متفاوت از اردوگاه در دو داستان «الصغیر یذهب الی المخیم» و «البنادق فی المخیم»، به روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر مطالعات نشانه شناختی اجتماعی هلیدی، به این سوال پاسخ داده شود که گزینش های زبانی در داستان های مذکور، چگونه در کشف لایه های زیرین معنا و گفتمان شناسی تصاویر ارایه شده از اردوگاه عمل می کند؟ بر این اساس، جمله واره های این دو داستان در حوزه اندیشگانی، بینافردی و موقعیتی واکاوی شد. مهمترین نتیجه حاصل از کاربست این رویکرد در بررسی داستان های مذکور، تلاش کنفانی برای بازنمود روند عبور از تیرگی یاس به روشنای امید است که واقعیت تاریخی زندگی در اردوگاه های فلسطینی نشین را با گزینش های زبانی جهت دار، رمزگزاری و به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی، گزینش های هدفمند، هلیدی، داستان کوتاه، غسان کنفانی
  • آرتمیز صیادچمنی*، عبدالله حسن زاده میرعلی صفحات 141-160

    فیروزه گل سرخی در نخستین مجموعه داستان خود به نام من یک سایه ام بیشتر به مضامین اجتماعی و روابط آدم ها در اجتماع و جبر محتوم پرداخته است. یکی از داستان های برجسته ی این مجموعه مستاجر است. در این داستان به دلیل بیان مضامین اجتماعی با نگاه منتقدانه و جامعه شناختی، مولفه های ریالیستی و ناتورالیستی به موازات هم حضور یافته اند. گل سرخی به عنوان نویسنده ی ریالیستی، مشکلات اجتماعی را در قالب ادبیات داستانی بیان می کند تا راه حلی برای آن بیابد. مهم ترین ویژگی های ریالیستی که در داستان مستاجر جلوه یافته اند عبارت اند از: توجه به واقعیت های عینی، توصیف و تشریح جزییات، تیپ سازی و واقعی بودن شخصیت ها، توجه به اجتماع معاصر. گل سرخی به روایت واقع گرایانه بسنده نمی کند و بی باکانه زشتی ها را توصیف کرده، به شرح منتقدانه ی برخی از سنن حاکم بر جامعه می پردازد. او در طرح داستان حوادثی را تعبیه می کند که باعث بحران های آنی می شوند و فجایع جبران ناپذیری به بار می آورند. این امر باعث می شود که مولفه های ناتورالیستی نیز در داستان حضور یابند و آن را از یک اثر صرفا ریالیستی به سمت اثری ریالیستی- ناتورالیستی سوق دهد. مهم-ترین مولفه های ناتورالیستی ای که فرصت حضور می یابند، عبارت اند از: تاثیر محیط، زشت نگاری و شکستن حرمت کاذب کلمات، ضدیت با قراردادهای اخلاقی و مذهبی، فشار لحظه، و پایان فاجعه آمیز. این پژوهش با استفاده از شیوه ی تحلیلی-توصیفی و گردآوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای مولفه های ریالیستی_ناتورالیستی موجود در داستان مستاجر با دیدی انتقادی بررسی گردیده است.

    کلیدواژگان: مکتب ادبی، رئالیسم، ناتورالیسم، فیروزه گل سرخی، داستان مستاجر
  • زیبا قلاوندی*، سارا شریفی لاری صفحات 161-182

    نگارش داستان به شیوه ریالیسم جادویی هیچ گاه سبک غالب داستان نویسان ایرانی نبوده است. با این حال تعداد نویسندگانی که این شیوه را آزموده اند کم نیست. یکی از آنها نویسنده نام آشنا منیرو روانی پور است. رمان «اهل غرق» منیرو روانی پور را بیشتر به عنوان یک داستان به شیوه ریالیسم جادویی می شناسند. اما این داستان چه اندازه به مولفه های ریالیسم جادویی وفادار است؟ این پرسشی است که مقاله حاضر بر اساس آن نوشته شده است. بعد از برشمردن ویژگی های این شیوه و بررسی دوباره رمان اهل غرق در خوانشی تازه به این نتیجه رسیده است که نویسنده درنگارش به این شیوه در بخش جادویی داستان موفق است اما در بخش دوم از مولفه های ریالیسم جادویی فاصله می گیرد. در مواردی همچون شکستن سکوت اختیاری نویسنده (راوی)، آوردن گزاره های قالبی برای باور پذیر کردن داستان، دخالت آگاهانه در ساخت شخصیت های نمادین، ایجاد تعلیق های چندگانه، تغییر هویت گمشده و گزارشی شدن لحن نویسنده، داستان مخدوش می شود و از نگارش رمان های سبک ریالیسم جادویی دور می شود.

    کلیدواژگان: داستان، اهل غرق، رئالیسم جادویی، مولفه ها، نگارش
  • مصطفی گرجی* صفحات 183-202

    از آنجایی که رویداد روایت شده در رمان و متن بزرگی به نام کلانشهر می تواند از منظرهای مختلف تحلیل شود؛ جواز و روایی برخی از رمان ها نیز در نگاه منتقدان محل تامل است که در این جستار به بررسی یک واقعه در زمان و مکان مشترک و تاثر و تاثیر آن بر هم در قالب دو متن بزرگ (رمان و خانواده) پرداختیم. یکی از رویدادهای تاریخی در متنی به نام شهر واقعه فرزندکشی بود که ذهن و ضمیر آسیب شناسان اجتماعی را به خود معطوف ساخت. راوی این داستان تراژیک، پدری به نام اکبر خرمدین است که در چند فقره، عزیزانش را با دست خویش سلاخی و خرم دینانه و با رضایت کامل از کنش هایش دفاع کرد. در کنار این روایت تاریخی، «تصویر دختری در آخرین لحظه» قرار دارد؛ رمانی با روایت و کنش های مشترک و با تاکید بر همان مضمون پیشین. در این پژوهش نویسنده سعی می کند با رویکرد به چارچوب های روایی و با تاکید بر یکی از اصطلاحات ژرار ژنت یعنی «بسامد و تکرار» واقعه فرزندکشی از سر ایدیولوژی کورکورانه را به مثابه امری تراژیک تحلیل کند. بازخوانی این دو متن نشان داد؛ «پدرهراسی» در قالب شخصیت اکبر و شیرزاد با ایدیولوژی خاص و باورداشت های بنیادگرایانه در تراژیک ترین شکل ممکن روایت می شود و رمان به مثابه یک زیر متن، روایت کننده رویدادهای خاموش در زیر پوست متن بزرگ تری به نام شهر و خانواده است که با کارکردهای آسیب شناسانه، تصویرگر بحران های بشری در عصر جدید است.

    کلیدواژگان: سیامک گلشیری، ژانر وحشت، تراژدی فرزندکشی، روابط بینامتنی
  • محمد مجوزی* صفحات 203-224
    ابن حسام نخستین پردازشگر بزرگ و نامدار شعر مذهبی و حماسه دینی است. خاوران نامه وی قدیمی ترین حماسه دینی در ادب فارسی در بحر متقارب بوده و به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده است. ابیات خاوران نامه حدود 22500بیت در خصوص جنگ های حضرت علی (ع) و یاران آن حضرت با شاه خاوران و امرای بت پرست دیگر مانند تهماس شاه و صلصال شاه برای اشاعه اسلام و برانداختن کفر در خاورزمین می باشد. این پژوهش، در صدد است تا شیوه های شخصیت پردازی در این منظومه حماسی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در بیان اهمیت شخصیت داستانی همین بس که اگر در داستان، شخصیت وجود نداشته باشد، ماجرایی اتفاق نخواهد افتاد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در خاوران نامه حدود95 شخصیت نقش آفرینی کرده اند. که از این تعداد 14 شخصیت پویا و مابقی ایستا می باشند. بسامد هر یک از انواع شخصیت به ترتیب عبارتند از؛ شخصیت های قراردادی 80، نوعی 77 مورد، همه جانبه 36، نمادین10، تمثیلی 3، قالبی0 و این نشان می دهد که علاوه بر ایستا بودن اکثر شخصیت ها، ابن حسام به توصیف دقیق و کامل شخصیت های حماسه خود پرداخته و از گزینش شخصیت های کلیشه ای خودداری نموده است. همچنین وی در شخصیت پردازی این منظومه حماسی از دو شیوه مستقیم و غیرمستقیم بهره برده است. در نمایش و بیان آنان در بعضی مواقع از توصیف و گاهی با نمایش اعمال اشخاص، آنان را به مخاطب می شناساند. وی توانسته است به خوبی شخصیت را درون کاوی نماید و هنر نویسندگی خود را نشان دهد.
    کلیدواژگان: ابن حسام، خاروان نامه، شخصیت، شخصیت پردازی، حماسه دینی
  • معصومه محمودی*، رضا ستاری، مریم زارعی صفحات 225-250

    نقد اسطوره ای شاخه ای از نقد ادبی است که بیشتر متاثر از مکتب روان شناسی تحلیلی یونگ است و به بررسی اسطوره ها و کهن الگوها در تار و پود اثر ادبی می پردازد. اصلی ترین نقطه ی اتصال این دو حوزه، طرح «حافظه ی ناخودآگاه جمعی» و به دنبال آن «کهن الگو»ها است که در اساطیر مجال تجلی می یابند. کهن الگوها که ریشه های ساختاری اسطوره ها را شکل می دهند، الگوهای ازلی و ابتدایی روان آدمی به شمار می آیند. از جمله ی معروف ترین این کهن الگوها، آنیما و آنیموس اند که عنصر تکامل بخش روان ناخودآگاه مردان و زنان محسوب می شوند. در این جستار رمان کلیدر، بزرگ ترین رمان فارسی نوشته ی محمود دولت آبادی بر اساس دیدگاه های نقد اسطوره ای و کهن-الگویی مورد خوانش قرار گرفت تا چگونگی نمود کهن الگوهای آنیما و آنیموس بر اساس ویژگی های این کهن الگوها در زنان نقش آفرین رمان بررسی شود. نتایج حاصل شده نشانگر نمود کهن الگوی آنیما در هیات معشوق، مادر مثالی، زن اغواگر، زن الهام بخش، زن حیات-بخش و تجلی آنیما در وهم مردانه با جنسیتی زنانه متاثر از همسر، مادر و خواهر است. نمود آنیموس نیز با رفتار و روحیات مردانه در زنان کلیدر قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، کلیدر، آنیما، آنیموس
  • ایوب مرادی* صفحات 251-272
    روان شناسی وجودی جریانی در مطالعات روان شناختی است که تحت تاثیر آموزه های فکری اگزیستانسیالیسم در نیمه دوم قرن بیستم شکل گرفت و به زودی به یکی از مهم ترین شاخه های تحلیل روان تبدیل شد. از نظر این رویکرد روان شناسانه، مرگ، آزادی (مسیولیت)، تنهایی و پوچی (بحران معنا) مهم ترین دغدغه های انسان معاصر به شمار می آیند که کیفیت مواجهه با این دغدغه ها زمینه ساز سلامت یا اختلال در روان افراد است. رمان جزیره سرگردانی از سیمین دانشور یکی از مهم ترین آثار داستانی معاصر فارسی محسوب می شود که مضمون اصلی آن سرگشتگی و حیرت سوژه های انسانی در جامعه نیمه مدرن ایران است. نویسنده رمان در کنار توجه به مسایل مرگ، تنهایی و معنای زندگی، به شکل ویژه موضوع مسیولیت و تصمیم را دست مایه داستان پردازی قرار داده است. این مقاله در پی آن است تا با روش توصیفی - تحلیلی و با رویکردی بینارشته ای موضوع سرگشتگی، مسیولیت و تصمیم را در رمان جزیره سرگردانی براساس مبانی فکری روان شناسی وجودی بررسی نماید و به این پرسش پاسخ دهد که تصمیم های شخصیت های رمان یادشده ذیل کدام نوع از انواع تصمیم می گنجند و این شخصیت ها که هرکدام به گونه ای در جایگاه انتخاب قرار دارند، برای غلبه بر اضطراب وجودی قرار گرفتن در موضع انتخاب، از چه ترفندی بهره می گیرند. نتایج نشان می دهد تصمیم از نوع سرگردان بیشترین تکرار را در روایت دارد و شخصیت های رمان برای گریز از اضطراب وجودی بیشتر از ترفند جابجایی مسیولیت بهره می گیرند.
    کلیدواژگان: روان شناسی وجودی، مسئولیت، تصمیم، رمان جزیره سرگردانی، سیمین دانشور
|
  • Davood Sparham *, Parisa Nasiri Pages 7-46
    theory of  Deconstruction is regarded as a common literary theory in late 1960s, the foundations of which were first laid by Jacques Derrida. It aims to reconstruct and rediscover the meaning of the text and to reveal the contradictions present in it.  By challenging certain systematic views about signs in terms of binary oppositions, endless play of signifiers, deconstruction, plurality of interpretations, polysemy and the like, Derrida undermined the rationalistic foundations and asserted that an ultimate meaning or a final signified can never be reached The endless play of signifiers, deconstruction, binary oppositions, supplement, archi-writing, trace and the like are considered among Derrida’s theoretical foundations. In the present research we intend to discuss two works by Sadeq Chubak, i.e. Tangsir and Sange Sabur, based on Derrida’s theory of deconstruction. In this way the capacity of Persian language would be demonstrated as to whether it bears to be tested by this theory or not.  Also the similarities of the two novels would be displayed according to Derrida’s theory of deconstruction. Till The  another approach of two  text  according to Derrida’s theory reached.
    Keywords: post-structuralism, Derrida, Sadeq Chubak, Tangsir, Sange Sabur
  • Farshad Eskandari Sharafi, Khalil Baygzade * Pages 47-68

    Philosophy program for children (P4C) is considered as valuable skills like pondering contents and various situations of life, and being able to argue, distinguish and judge. Matthew Lipman presented a novel approach in early 1970s which aims to teach children and teenagers by the ways beyond the old methods in traditional nurture systems. This approach applies story as the main tool. In fact, stories draw different life situations with high quality and make children get ready to face life problems logically. Therefore, P4C stories are enriched with literal, philosophical and psychological contents. The present study has analyzed psychological richness of “Labkhand-e-Anar” by Houshang Moradi Kermani applying descriptive-analytic approach. The findings reveal that a majority of the stories have high psychological richness, although if they are supposed to be used in P4C, the weaknesses must be corrected. 12 stories of this collection are optimal in terms of appropriate word use and three stories are rather optimal. Coherently, eight stories are optimal for children in terms of child’s perception, while six stories are rather optimal and one is non-optimal.

    Keywords: Philosophy for Children (P4C), story, Psychological Richness, Houshang Moradi Kermani, Story Collection &ldquo, Labkhand-e-Anar
  • Marziye Borzoueian *, Fateme Motesaddei Pages 69-86
    The short story “Lengeh Be Lengeh ” written by Zoya Pirzad, is a gender-based narrative of a woman's life. In addition, the reflection of the author's female mentality makes this story a good case for psychoanalysis from the perspective of sexual identity. “Female identity” is one of the main elements of the theory of Karen Horney, the founder of feminist psychology, which has been mostly focused on and effective in literary and analytical studies. This study seeks to identify the features of female identity manifested in the story of Lenge be Lengeha in line with Karen Horney's theory. This study employed a descriptive-analytical design. The results indicated that the female identity in this story is largely based on the criteria and definitions of the traditional female society and any conflict with these criteria is considered an identity crisis, psychopathology, and psychosis. This study employed a descriptive-analytical design. The results indicated that the female identity in this story is largely based on the criteria and definitions of the traditional female society and any conflict with these criteria is considered an identity crisis, psychopathology, and psychosis
    Keywords: Lengeh Be Lengehha, Zoya Pirzad, Karen Horney, Female identity
  • Mahmood Bashiri *, Niloofar Ansari Pages 87-104
    "Cory" is an allegorical novel by Jose Saramago. In this novel, the blind devil who rules the inner animal is spoken about. In this novel, Saramago, using many dreamlike allegories and with bitter and biting humor, highlights the monotonous and incoherent life. Chubak in the novel "Patient Stone" also depicts a horrible nightmare of an advanced and industrial society with all the recreated possibilities. A society in which human dignity has been forgotten and returned to the era of barbarism.The contents of the two novels reflect the influence of Saramago and Chubak's worldview on the views of existential philosophers. The philosophy of existence has based its analysis of human destiny on three important inferences and has considered three signs of existence for it. The purpose of this article is to clarify the three principles of existence (benevolence, morality and faith) in these two novels.The results of the research indicate that the novel Patience and Blindness is full of existential components such as; Death is suffering, fear and sin.The characters of these two novels, as a result of the sufferings and sins they experienced in life, were purified in the test, and by passing from the stage of existential existence, they achieved moral existence and then the existence of faith.
    Keywords: Existence, Existence Enlightenment, Blindness, Patience Stone
  • mahbobeh khorasani *, fariba shamsi, shahrzad Niazi Pages 105-122

    Marzbannameh ,one of the most valuable works of classical texts, Includes stories and tales that in addition to its educational and moral value, the reflection of our ancient Iranian culture and civilization. The expensive and instructive tips of this book can be from the child to the ages of all classes of society but Technical prose and to a certain extent its artifacts are a major obstacle to achieving those concepts Which has drawn the attention of the replayers to this book. In this research, three rewritten works by Mehdi Azarzadi, Maryam Lotfali and Abdolmajid Najafi have been investigated and while measuring these works, we tried to evaluate their story elements and the origins of a creative rewrite As a result, it's a good idea to rewrite this awesome book. In these works sometimes the rewriters have been able to amplify narratives and personalities. They also changed the tune to the audience. There is no particular change in the angle of view and inside - except in rare cases. From these rewriters, Maryam Lotfali's text with the least creativity is most similar to the original text And the text of Mehdi Azarzadi and Abdolmajid Najafi have been more successful in updating the story in order of importance.

    Keywords: Marzbannameh, rewriting, elements of the story
  • Shiva Sadeghi Pages 123-140

    Social semiotics is a new approach in the review of the literature and language of signs is the result of the interaction of social actors in interaction the selection of directional, meaning the audience suggests, In this paper, we review two different pictures of the camp in the story "al-saqiro Yzhb Ela Al-mokhayyam" and "Al-banadq Fi Al-mokhayyam", the analytical method and relying on studies Halliday, to answering these questions: Choose the language in these stories, how to uncover the layers of meaning and discourse representations of the camp to act? Accordingly, the provisions of these two stories in the field of experimental, interpersonal and situational were investigated. The outcome of this approach is that Kanafani tries to pass the light from the darkness of despair to hope to convey to the audience, His stories of historical reality in the Palestinian camps by selecting the target language, encoding and showcases.Key words: social semiotics, short stories, Ghassan Kanafani.

    Keywords: social semiotics, the selection of directional, short stories, Ghassan Kanafani
  • Artmiz Sayad Chamani *, Abdollah Hasanzade Mirasli Pages 141-160

    Firouzeh Golsorkhi in her first collection of stories called I Am a Shadow focuses more on social concepts and human relationships in society and inevitable determinism. The title of one of the highlights stories in this series is the Tenant. In this story, due to the expression of social themes with a critical and sociological point of view have appeared realist and naturalistic components in parallel. Golsorkhi as realist writer expresses social problems in the form of fiction to find a solution for it. The most crucial realistic features that appear in the story of the Tenant are attention to objective facts, description and explanation of details, characterization and normalness and realism of characters, notice to contemporary society. Golsorkhi does not confine with a realistic narrative and audaciously described ugliness and critically describes some of the traditions that govern society. She embeds events into the story plan that cause immediate crises and result irreparable catastrophes. This fact allows Naturalistic elements to be present in the story and change it from a pure realist work to a realist-naturalist type. The most basic Naturalistic components that are possible they attend are the influence of the environment, to portray ugliness and the breaking of the false sanctity of words, the violation of moral and religious conventions, the pressure of the moment, and the catastrophic end. In this research, the descriptive-analytical method has been used and data collection was done through library studies. Finally, the realist-naturalistic components of the Tenant's story have critically investigated.

    Keywords: : Literary school, Realism, Naturalism, Firouzeh Golsorkhi, Tenant Story
  • Ziba Ghalavandi *, Sara Sharifi Lari Pages 161-182

    Writing a story in the style of magical realism has never been the dominant style of Iranian storytellers. However, the number of writers who have tried this method is not small. One of them is the well-known author Moniru Ravanipour. Moniru Ravanipour's novel "Ahle Ghargh" is much more known as a story in the style of magical realism. But how faithful is this story to the components of magical realism? This study intends to answer this question. After a careful analysis of the features of this style and a re-examination of the novel “Ahle Ghargh” in a new reading, it has been concluded that the author follows this style in the magical part of the story; but in the second part, he recedes from the components of magical realism. In cases such as breaking the author's (narrator's) voluntary silence, using stereotyped statements to make the story believable, conscious interfering in the construction of symbolic characters, creating multiple suspensions, changing the lost identity, and having a reporting tone, the story is distorted and it takes some distance from the style of magical realism.

    Keywords: story, Ahle Ghargh, Magical Realism, Components, Writing
  • Mostafa Gorji * Pages 183-202

    Due to analysis of the narrated event in novel and great text famous for metropolis can be analyzed in different aspects; recommendation of some novels be thoughtful in opinion critics that we review one event in the common time and place and effects in the two great text (novel and family). One of historical events in specific text famous for city was child murder that involved mind and conscience of social pathologists. Narrator of tragic story is Akbar KHorramdin (father) that in several times assassinated and butchered his dears by himself and defended self by all satisfaction. Next to the historical narration is “Tasvir dokhtari dar akharin lahze”; novel that have common narration and action and emphasized by previous subject. Writer will try by attention to narrative framework and emphasized on Gerard Genette namely frequency, analysis child murder tragedy the result fanatically ideology as tragic problem in this research. Review and analyses of texts display patriarchy (parental phobia) in format Akbar and SHirzad character by special ideology and fundamental believes is narrated in the best tragic of status and novel is as subtext narrator quit events in the ground of great text namely city and family that besides of pathological functions will be represent of human crises in the new period.

    Keywords: Siamac Golshiri, Horror Genre, Child Murder Tragedy, IntertextualityRelations
  • Mohamad Mojavezy * Pages 203-224
    Ibn Hesam is the first major processor of religious poetry and epic. Khavaran Nameh is the oldest religious epic in Bahre Motaghareb and is written in imitation of Ferdowsi's Shahnameh. Khayvran's Poems cover about 22,500 bits about the wars of Hazrat Ali and its followers with the King Khavaran and other idolaters such as Tahmas Shah and Salsal Shah for the propagation of Islam. And casting disbelief in the Middle East.This study seeks to analyze the character traits in this epic poem. The significance of the character of the story is enough to say that it would not had happened anything if there hadn’t been any character in the narrative. The results of the study indicated that in eastern Iran, about 95 characters have been involved. Of which, 14 are dynamic characters and the rest are static. The frequency of each type of character are as follows: 81, 36, 8, 13, and 0. This shows that besides the static nature of most characters, Ibn Hussam described the exact and complete saga of his characters and discouraged from choosing stereotypical characters. He has also been involved in the characterization of this epic poem in both direct and indirect ways. In their expression, they sometimes describe them and sometimes display the actions of individuals, they know the audience. He has also been able to thoroughly explore the character and illustrate his art of writing.
    Keywords: Ibn Hesam, Khavaran Nameh, character, characterization, Epic
  • Maesoumeh Mahmoudi*, Reza Satari, Maryam Zarei Pages 225-250

    The mythical critique is a branch of literary criticism that is most influenced by Yong's analytical psychology school, and examines myths and ancient prototypes in the structure of the literary work. The main point of connecting these two domains is the scheme of the “collective unconscious memory” and then the “ancient prototypes” that can manifest themselves in myths. Ancient prototypes that form the structural basis of myths are the primitive patterns of human psyche. The most famous of these ancient prototypes are Anima and Animus, which are the element of the evolution of the unconscious psyche of men and women. In this paper, the novel of Kaleidar, written by Mahmoud Dolatabadi, is studied on the basis of the mythical and ancient prototypes critique views to examine how the ancient prototypes of Anima and Animus are observed based on the characteristics of these ancient prototypes in female heroes of the novel.The results indicate the ancient prototype of Anima is visible in the beloved, the mother, the seductive woman, the inspirational woman, the living woman, and the manifestation of Anima is obvious in a woman with a masculine thoughts motivated by her husband, mother and sister. Animus's prototype is also visible in masculine behavior and spirits in women of Kaleidar.

    Keywords: Mythical Criticism, Kaleidar, Anima, Animus
  • Ayoob Moradi * Pages 251-272
    Existential psychology is a trend in psychological studies that was influenced by the philosophy of existentialism in the second half of the twentieth century and soon became one of the most important branches of mental analysis. According to this psychological approach, death, freedom (responsibility), loneliness and emptiness (crisis of meaning) are the most important concerns of contemporary man, and the quality of dealing with these concerns is the cause of health or mental disorder. The novel "Wandering Island" by Daneshvar is one of the most important contemporary Persian fiction works that Its main theme is the confusion and astonishment of human subjects in the semi-modern Iranian society. In addition to paying attention to the issues of death, loneliness and the meaning of life, the author of the novel has made the subject of responsibility and decision-making a special subject of the story. This interdisciplinary research seeks to examine the subject of confusion, responsibility and decision in the novel Wandering Island based on existential psychology in a descriptive-analytical way and answer that question What types of divisions are the decisions of the characters in the novel? And these characters, each in a position to choose, and Each in a position to choose, to overcome the existential anxiety of being in a position of choice, which defensive method do they use? The results show that the wandering decision type has the most repetition in the narrative, and the characters in the novel use the trick of shifting responsibility to avoid existential anxiety.
    Keywords: Existential Psychology, Responsibility, Decision, The Wandering Island Novel, Simin Daneshvar