فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرمحمد صالحی، محمد احمدیان، پریسا حبیبی*، غزل ریاحی صفحات 1-6

    پیشرفت فناوری و اکتشافات جدید، ارتقاء خدمات بهداشتی درمانی و به تبع آن بهبود کیفیت خدمات مراقبت از بیمار را به همراه دارد. در این میان برنامه های آموزشی و روش های تدریس در تحقق اهداف نقش به سزایی دارند و ضروری است که همگام با پیشرفت تکنولوژی و مواقع بحرانی که جامعه را به اغما خواهد برد؛ نظیر بیماری های واگیر چون کووید-19، تغییر و به روز‎ رسانی های لازم در آن ها ایجاد شود؛ تا بتوان پاسخگوی نیازهای روز بشر بود و سیستم سلامت و مراقبت کارآمدی خود را حفظ کند. اعمال تغییر در برنامه های آموزشی با هدف همگام شدن در راستای فناوری ها و نوآوری های موجود، حتی برای بهترین اساتید دانشگاه های علوم پزشکی نیز یک چالش محسوب می شود. «تغییر» پروتکلی از «بهترین اصول» را دارد که توسط «مدیران تغییر» تدوین شده اند و در زمان تدوین برنامه های آموزش پزشکی باید اعمال شوند. علیرغم این که برنامه های آموزشی مختلف خروجی ها و اهداف یادگیری مختلف و مختص به خود را دارند؛ اما اصول پایه نظریه مدیریت تغییر برای کلیه جنبه های تغییر در برنامه های آموزشی اعمال می شود و شامل 6 گام است: محرک تغییر و تنظیم اهداف، برقراری ارتباط با ذینفعان، برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی.

    کلیدواژگان: مدیریت تغییر، کوریکولوم پزشکی، کووید-19
  • مریم خسروی*، حمیرا محرابی، میترا رحیم زاده، منصوره تجویدی، ندا حقیقی خوشخو صفحات 7-21
    مقدمه

    اضطراب امتحان فاکتور مهمی است که تاثیر منفی روی موفقیت و پیشرفت دانشجویان طی فرایند تحصیل دارد. با توجه به شیوع بالای اضطراب آزمون در دانشجویان پرستاری ، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آروماتراپی بر اضطراب آزمون عینی ساختار یافته در دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج سال 1398 انجام گرفت.

    روش کار

    این کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور روی دانشجویان پرستاری سال آخر (n=60) در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی کرج انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. در پیش آزمون، پرسشنامه دموگرافیک و اضطراب امتحان ساراسون توسط دانشجویان هر دو گروه پر شد. سپس آروماتراپی استنشاقی برای دانشجویان گروه آزمون انجام شد. برای دانشجویان گروه کنترل هیچگونه مداخله ای انجام نشد. پس از 15 دقیقه هر دو گروه مجدد پرسشنامه اضطراب آزمون را پر کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمونهای آماری (یعنی کای دو ، تی زوجی و تی مستقل و تحلیل کواریانس) تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    از نظر آماری میزان اضطراب در هر دو گروه کاهش یافته است. میزان کاهش در نمره اضطراب در گروه کنترل 13/1 (pvalue<0.001)و در گروه مداخله 8/3 بود P-value = 0.029 نتیجه حاصل از آنالیز کواریانس نشان داد که میزان اضطراب قبل از مداخله تاثیر خیلی زیادی بر میزان اضطراب بعد دارد در صورتی که مداخله روی اضطراب تاثیر جزیی دارد (P-value <0.001) و (p-value = 0.049).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که آروماتراپی استنشاقی می تواند در کاهش میزان اضطراب امتحان OSCE  موثر باشد. استفاده از آروماترپی در محیط آزمون برای دانشجویانی که اضطراب آزمون دارند، گزینه خوبی برای کمک به آنها است هرچند ارزیابی های بیشتری برای تایید تاثیر آروماتراپی روی اضطراب آزمون باید انجام شود.

    کلیدواژگان: آزمون عینی ساختار یافته، اضطراب امتحان، دانشجویان، رایحه درمانی
  • مریم قره چاهی*، سیاوش موشخیان صفحات 22-37
    مقدمه

    طبق بررسی های متعدد مشخص شد که دستیاران درمان ریشه در زمینه انجام جراحی های آپیکال مشکلاتی داشتند و بدون هیچ آموزش عملی و صرفا بر اساس اندوخته های نظری ، در سال سوم دستیاری جراحی آپیکال را آغاز میکردند که موجب کاهش کیفیت جراحی ها، شکست های بالای درمان ها، استرس بالا و کاهش انگیزه و اعتماد به نفس دستیاران ، طولانی شدن عمل های جراحی، اذیت شدن بیمار و گاها ایجاد خطا های جبران ناپذیر بر روی بیمار می شد. بنابراین تصمیم گرفته شد که گام هایی پیوسته جهت رفع این مشکلات از مرحله پره کلینیک آغاز شود و تا مراحل کلینیک و کار بر روی بیمار  ادامه یابد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی ارتقاء مهارت ، توانمندی و انگیزه دستیاران رشته درمان ریشه در انجام جراحیهای پری آپیکال بعد از اعمال تغییرات در پره کلینیک درمان ریشه بود.

    روش کار

    سال 1395 تغییراتی در مدل و نحوه آموزش جراحی آپیکال در بخش درمان ریشه دانشکده دندانپزشکی مشهد انجام شد که بر اساس نظرسنجی هایی از اساتید و دستیاران ، همچنین بررسی کیفیت درمان های انجام شده، کارآیی این سیستم جدید ارزیابی شد. بنابراین مطالعه ای توصیفی - مقطعی طراحی گردید. جهت بررسی میزان رضایتمندی دستیاران ،پرسشنامه ها بین دستیاران درمان ریشه دانشکده دندانپزشکی مشهد از ورودی1395 تا 1399 توزیع شد و به منظور ارزیابی اساتید از نحوه عملکرد دستیاران، پرسشنامه ها به 13 نفر هیات علمی بخش درمان ریشه داده شد. قبل از توزیع پرسشنامه ها روایی صوری و محتوایی آنها بررسی شد و پایایی آنها با روش آزمون - باز آزمون تعیین گردید. نمونه گیری به صورت همه پرسی انجام شد.

    نتایج

    نتایج نظرسنجی از دستیاران، نشان از افزایش 3/78% کیفیت درمان ها، 65% در سرعت عمل و افزایش اعتماد به نفس، و 3/78 % در انگیزه انجام عمل های جراحی پری آپیکال به طور مستقل بود. بر اساس نظر اساتید، تسلط و مهارت ، موفقیت درمان ها، نمرات در سمینارهای ارایه caseجراحی 100 افزایش داشت و سرعت عمل ، دستیاران و همچنین رضایتمندی بیماران به میزان 70% افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    ارایه این مدل آموزشی جراحی پری آپیکال، نقش مهمی در ارتقا آموزش دستیاران درمان ریشه دارد و میتواند در کوریکولوم آموزشی وارد شود.

    کلیدواژگان: آموزش جراحی پری آپیکال، دستیاران درمان ریشه، آموزش پری کلینیک، مدل فک گوسفند
  • مهسا طیبی، حمیدرضا صادق نیا، رضا شفیعی نیک، سید هادی موسوی، حسن رخشنده، علیرضا ابراهیمی، هانیه مستور، محمدطاهر بروشکی* صفحات 38-52
    مقدمه

    از نظر طراحان، یک برنامه درسی واقعی که به وسیله دانشجویان تجربه می شود بر برنامه درسی قصدشده برتری دارد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه نمرات دانشجویان و رضایت مندی ایشان در دروس فارماکولوژی قبل و بعد از برنامه درسی ادغام یافته و همچنین بررسی دیدگاه اساتید و دانشجویان در این خصوص می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی و مقطعی جامعه آماری شامل 1620 دانشجوی رشته پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که از سال تحصیلی 1387 لغایت 1394 در مقطع فیزیوپاتولوژی به تحصیل اشتغال داشته اند. نمرات دانشجویان در دروس فارماکولوژی (1) و (2) جمع آوری و به دو گروه قبل و بعد از برنامه درسی ادغام یافته  تقسیم و مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    در درس فارماکولوژی (1) بین میانگین نمرات دانشجویان (14.8) قبل از برنامه درسی ادغام یافته با میانگین (13.24) بعد از برنامه درسی ادغام یافته، تفاوت وجود دارد در حالی که در درس فارماکولوژی (2) این رابطه برعکس می باشد به طوری که میانگین نمرات درس فارماکولوژی (2) دانشجویان شرکت کننده در  برنامه درسی ادغام یافته (12.81) بالاتر از نمرات دانشجویان قبل از آن (12.69) است. رضایت مندی دانشجویان درباره  دروس فارماکولوژی (1) و (2) در دو دوره قبل از برنامه درسی ادغام یافته و بعد از آن، به طور معناداری از یکدیگر متفاوت است (p≤0.001). در حیطه انگیزشی، بین رضایت مندی دانشجویان قبل و بعد از بازنگری دوره نیز تفاوت معنادار بود (p≤0.001). همچنین اعضای هیات علمی در حیطه های انگیزشی، رضایت مندی و فهم مطالب دانشجویان بعد از برنامه درسی ادغام یافته را بهتر از قبل از آن، ارزیابی نمودند.

    نتیجه گیری

    برنامه درسی ادغام یافته به مرور زمان جای خود را در برنامه درسی موجود باز کرده و اثرات تسهیل کننده یادگیری آن در دانشجویان به مرور زمان بروز و ظهور می کند.

    کلیدواژگان: ادغام برنامه درسی، کورس، فارماکولوژی، آموزش پزشکی، دانشجوی پزشکی
  • معصومه حسام*، سعیده منجزی، فرشاد ملهمی، محمد مهرآور صفحات 53-63
    مقدمه
    طراحی آموزشی به عنوان یکی از عوامل موثر در بهبود کیفیت آموزش مجازی معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عناصر  و مولفه های طراحی و مدیریت فرایند تعاملی آموزش مجازی انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر مروری از نوع Overview است. این نوع مطالعات مروری، با هدف بررسی و تبیین ویژگی های یک مفهوم و توضیح آن انجام می شود. مطالعه حاضر در پاسخ به این سوال که مولفه های اساسی در طراحی، اجرا و مدیریت یک برنامه آموزش مجازی مورد نیاز است، انجام شده است. نتایج مطالعه حاضر می تواند در برنامه ریزی مداخلات و یا دوره های آموزشی که بستر آموزش مجازی طراحی و اجرا می شود، کاربرد داشته باشد. مطالعه حاضر از طریق جستجوی کلید واژه های  Distance education, virtual education, e-learning, instructional design, e-teaching, educational management,   و e-teacher معادل فارسی آن طراحی آموزشی، آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی، تدریس الکترونیکی، آموزش از راه دور، مدیریت آموزشی، آموزش و مدرس الکترونیکی در پایگاه های دادهMagIran, ISC , SID ,Scopus, Science Direct, PubMed انجام شده است. جستجو به زبان فارسی و انگلیسی در سالهای 2000-  سپتامبر 2020 انجام شده است. در بررسی انجام شده در مرحله اول 128 مطالعه استخراج شد. سپس عنوان متون مستخرج بررسی و 78 مستند شامل مقاله، گزارش و راهنما جهت بررسی چکیده در مرحله بعد وارد شد. در نهایت براساس معیار ورود 42 مطالعه، 18 مطالعه فارسی و 24 مطالعه انگلیسی جهت بررسی کامل متن مورد بررسی قرار گرفت و در مطالعه حاضر مورد استفاده شد.
    نتایج
    نتایج مطالعات نشان دادند چارچوب طراحی آموزشی در فرایند آموزش مجازی شباهت زیادی به مراحل طراحی آموزشی در فرایند آموزش حضوری دارد اما در جزییات، لازم است ویژگی های آموزش مجازی/الکترونیکی درنظرگرفته شود. در فرایند طراحی آموزش مجازی لازم است به هشت مولفه شامل تعیین مخاطب، تعیین اهداف و پیامدهای مورد انتظار، محتوای آموزشی، نحوه سازماندهی محتوا، تعیین روش های آموزش و فعالیتهای یادگیری، تعیین رسانه های آموزشی، نحوه ارزیابی فراگیر و ارزشیابی برنامه/دوره آموزشی توجه داشت. تدوین طرح درس/دوره و تدوین راهنماهای یادگیری به عنوان نقشه راه برای اساتید و فراگیران در بستر آموزش مجازی اهمیت دارد تا یادگیری موثر فراگیران را تسهیل نماید. در فرایند آموزش مجازی لازم است مدرس با ایجاد فعالیتهای یادگیری مبتنی بر مسئله مانند پروژه، سوالات مبتنی بر سناریو، تکالیف تحلیلی و گروه های بحث، فرصت تحلیل و کاربرد آموخته ها را برای فراگیران فراهم کند. همچنین بازخورد اساتید به فعالیتهای یادگیری فراگیران به عنوان پایه ای ترین سطح تعامل مدرس و فراگیر تعریف شده است. ارزشیابی به عنوان آخرین گام طراحی آموزشی معرفی شده است که اجرای مداوم آن در رشد اثربخشی برنامه های آموزشی اهمیت دارد
    نتیجه گیری
    طراحی و مدیریت یک فرایند آموزش مجازی، موضوع چند بعدی است که مولفه های مختلفی مانند عناصر هشت گانه طراحی آموزشی، تکنولوژی های آموزشی دردسترس، فعالیتهای مشارکتی و ایجاد فرصت یادگیری همتا و رشد توانمندی های مدرسین در محیط آموزش الکترونیکی در موفقیت برنامه آموزش مجازی نقش کلیدی دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی پژوهشی، عملکرد پژوهشی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • الهام فکوری، فاطمه کشمیری* صفحات 64-73
    مقدمه

    استفاده از روش های ارزیابی مبتنی بر عملکرد در کارآموزی های دانشجویان رشته ی مامایی اهمیت زیادی دارد و امکان رشد مهارت های فراگیران را در تشخیص، تصمیم گیری و مهارت های عملی فراهم می کند. مطالعه حاضر با هدف  تعیین تاثیر استفاده از روش بحث مبتنی بر مورد  در دوره کارآموزی بیماری‎های زنان بر مهارت های مدیریت بیمار و رضایتمندی دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت اجرا شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، مداخله‎ای تک گروهی است. دانشجویان مامایی ترم هفت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت به‎صورت سرشماری در مطالعه وارد شدند. در این مطالعه از روش بحث مبتنی بر مورد به عنوان یکی از روش های ارزیابی مبتنی بر عملکرد در کارآموزی بیماری زنان استفاده شد. هدف این روش، ارزیابی توانایی مدیریت بیماران، در 9 بیماری شایع و مهم زنان بود. برای اجرای روش مذکور، دانشجو لازم بود با گرفتن شرح حال کامل، بررسی پرونده بیمار و مطالعه منابع و متون در دسترس، بطور کامل بیماری مدنظر را بررسی کند و مراقبت‎های مورد نیاز بیمار را انجام دهد. جلسات بحث مبتنی بر مورد به‎صورت تکوینی و پس از جلسات کارآموزی برگزار شد. در این جلسات مهارت دانشجو در بررسی شکایت‎های بیمار و علایم بیماری، تشخیص‎های افتراقی، اقدامات تشخیصی و درمانی مورد نیاز ارزیابی شد. پس از ارزیابی، بازخورد لازم به دانشجو ارایه شد. ارزشیابی پایانی دانشجویان بصورت مشاهده‎ای انجام شد. رضایت‎مندی فراگیران بااستفاده از فرم نظرسنجی السون و همکاران انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آزمون‎های توصیفی(mean, SD) انجام شد.

    نتایج

    در این مطالعه 30 نفر از دانشجویان مامایی شرکت داشتند. میانگین سنی آن‎ها 1±22 سال بود. میانگین نمرات دانشجویان در رابطه با ارزیابی مدیریت بیمار 72/12±86 تعیین شد. 8/77 درصد دانشجویان معتقد بودند آموخته های حاصل از این روش در زمان اشتغال به آن ها کمک کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد روش بحث مبتنی بر مورد برای دانشجویان مامایی می‎تواند به عنوان ابزاری متناسب برای ارزیابی تکوینی مهارت های مدیریت بیمار دانشجویان استفاده گردد. استفاده از این روش، ضمن تعیین نقش و مسیولیت به دانشجویان به دلیل ارزیابی و ارایه بازخورد آنی می‎تواند به عنوان روشی مناسب در کارآموزی‎های بالینی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بحث مبتنی بر مورد، بیماری‎های زنان، دانشجو، مامایی
  • محمدرضا جانی*، زهره برزگری اسفدن، محمدرضا رزم ارا، اسما نیکخواه بیدختی، حمید قریب، قاسم دستجردی، حسین لطفی صفحات 74-84
    مقدمه

    در جهان امروز با گسترش دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی بحث در مورد کیفیت آموزش از اهمیت ویژه ای برخوردار است به طوری که مسایل و مشکلات دانشجویی از موضوعات بسیار حیاتی به حساب می آید. لذا این مطالعه باهدف بررسی دیدگاه مربیان و دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی قاین درباره عوامل بازدارنده و تسهیل کننده موثر بر یادگیری مهارت های بالینی در سال 1395 انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که بر روی کلیه مربیان بالینی (22 نفر) و دانشجویانی دانشکده پرستاری و مامایی قاین که واحد کارآموزی دارند (280 نفر) به صورت سرشماری انجام شد ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش مشخصات فردی، 38 سوال در رابطه با عوامل تسهیل کننده و 27 سوال عوامل بازدارنده موثر بر یادگیری مهارت های بالینی بود داده ها توسط Spss ورژن 22 تجزیه و تحلیل شد..

    نتایج

    نتایج نشان داد که میانگین سنی در مربیان 54/4±13/32 و در دانشجویان 24/3±4/22 سال بود. در توزیع فراوانی عوامل بازدارنده از دیدگاه مربیان، ارتباط بین مربی و دانشجو 7/XMRبررسی عوامل تسهیل کننده از دیدگاه مربیان، رضایت دانشجو از نحوه ی ارایه ی دروس عملی و تیوری 7/XMR درصد بیشترین درصد فراوانی را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده جهت تسهیل در نحوه ارایه دروس تیوری و نظری و بهبود ارتباط بین دانشجویان و مربی ها و همچنین با ایجاد انگیزه و مسیولیت در دیگر اعضای تیم بهداشتی - درمانی، بازنگری و اقدامات مناسب توسط مسیولین آموزشی برای یک محیط بالینی آموزشی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده، عوامل بازدارنده، آموزش بالینی، دانشجویان علوم پزشکی
  • حسین کارشکی، فاطمه حاجی آبادی*، مریم باقری، اکرم قنبری مقدم صفحات 85-96
    مقدمه

    نقطه برش در یک آزمون، نمره ای است که آزمون دهندگان را به طبقات مختلف(نظیر رد - قبول) تقسیم می کند. فرایند تعیین نقطه برش در آزمون های حوزه آموزشی  به کرات مورد استفاده قرار می گیرد .نقطه برش باید بر اساس یک متدولوژی مورد قبول عموم بوده و منعکس کننده قضاوت افراد با کفایت و واجد شرایط باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین مبانی اولیه تعیین نقطه برش در آزمون های پیشرفت تحصیلی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است که طی آن کلیه مقالات مرتبط با هدف، با استفاده از کلید واژه های فارسی استاندارد سازی آزمون و تعیین نقطه برش در سایت های معتبر علمی فارسی  و انگلیسی جستجو شد.

    نتایج

    در جستجوی انجام شده،  هیچ منبع علمی معتبر فارسی  در زمینه تعیین نقطه برش یافت نشد. با این حال مقالات و کتب انگلیسی موجود در این زمینه به دقت مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    با وجود اهمیت تعیین صحیح نقطه برش علی الخصوص در آزمونهای پیشرفت تحصیلی، واینکه متون فارسی حاوی منابع اندکی در زمینه اصول و مبانی انجام این کار می باشد و احتمالا اندک بودن این منابع موجب آشنایی کمتر پزوهشگران با روند صحیح تعیین نقطه برش و تمایل انها به استفاده از روش های غیر علمی جهت انجام این مهم در مطالعات خود می باشد، این مقاله می تواند به عنوان راهنمای مبانی اولیه تعیین نقطه برش در آزمون های پیشرفت تحصیلی ، کمک کننده باشد

    کلیدواژگان: آزمون های پیشرفت تحصیلی، استاندار سازی آزمون، تعیین نقطه برش
|
  • Amir Mohammad Salehi, Mohammad Ahmadian, Parisa Habibi *, Gazal Riahi Pages 1-6

    Advances in technology and discoveries lead to promoting health services and, consequently, improving the quality of patient care services. In the meantime, educational programs and teaching methods play an important role in achieving the goals, and it is necessary to change and update the necessary information in them as technology advances and Crisis times that will take society into coma; Such as infectious diseases like Covid-19; To be able to meet the needs of the human day and health care system maintains its efficiency. Changing curricula to keep pace with existing technologies and innovations is a challenge, even for the best professors at medical universities. "Change" has a protocol of "best principles" developed by "change managers" and must be applied when developing medical education programs. Although different curricula have different outcomes and learning objectives; But the basic principles of change management theory apply to all aspects of change in curricula and include six steps: driving change and setting goals, communicating with stakeholders, planning, monitoring, and evaluation.

    Keywords: Change Management, Medical Curriculum, COVID-19
  • Maryam Khosravi *, Homeyra Mehrabi, Mitra, Rahimzadeh, Mansooreh Tajvidi, Neda Haghighi Khoshkhoo Pages 7-21
    Introduction

    Test anxiety is an important factor that negatively affects nursing student's success during the education process. Concerning the prevalence of test anxiety among students, this study was conducted to determine the effect of aromatherapy on test anxiety among nursing student in Islamic Azad University, Karaj branch 2019.Materials &

    Methods

     This single blinded randomized clinical trial consisted of last year nursing students (n=60) at faculty of nursing and midwifery, Islamic Azad University Karaj Branch. Participant randomly divided into the experimental and control groups. In pre-test, demographic data and Sarason anxiety questionnaires were filled by all students. Then inhalation aromatherapy was performed for students in the experimental group. The control group received no intervention. After 15 minutes, sarason test anxiety questionnaire was filled by two groups again. The collected data were analyzed by the statistical tests (i.e. χ2, paired t-test, independent sample t-test and analysis of covariance) using SPSS 18.

    Results

     The results showed a statistically significant reduction in the anxiety score in the both group. The rate of decrease in anxiety score in the control and treatment group was 1.13 and 3.8 respectively (p-value=0.029 and p-value<0.001). Furthermore the results of analysis of covariance showed, the amount of anxiety score before treatment have great effect on the anxiety score after treatment (p-value<0.001) also the treatment have little effect on the anxiety score (p-value=0.049).

    Conclusion

    The result showed, aromatherapy may be an effective method to reduce test among nursing students. Using aromatherapy in testing environments for students who have test-related anxiety may be a good option to help students. Further evaluation is needed to correlate the impact of aromatherapy on anxiety before a definitive conclusion can be drawn.

    Keywords: objective structured clinical examinations, Test anxiety, Students, Aromatherapy
  • Maryam Gharechahi *, Siavash Moushekhian Pages 22-37
    Introduction

    Several investigation have shown that endodontic assistants had problems in performing apical surgeries and without any practical training and only based on theoretical reserves, they started apical surgery in the third year, which caused reduction of the quality of surgeries, high treatment failures, high stress and reduced motivation and self-confidence of residents, prolongation of surgeries, patient harassment and sometimes irreparable mistakes were made on the patient. Therefore, it was decided that continuous steps to solve these problems should start from the pre-clinic and continue until the clinical stage. The aim of the present study was to investigate the improvement of skills, competence and motivation of endodontic assistants in performing periapical surgeries after changes in the pre-clinic of endodontic treatment.Materials &

    Methods

     Since 2016, changes have been made in the model and method of teaching in apical surgery in the endodontic department of Mashhad Dental School. Based on surveys of endodonticprofessors and assistants, as well as reviewing the quality of treatments, the effectiveness of this new system was evaluated. Therefore, a descriptive cross-sectional study was designed. To assess the satisfaction of residents, questionnaires were distributed among the endodontic residents of Mashhad Dental School from the entrance of 2016 to 2020, and another questionnaires were given to 13 faculty members of the endodontics department. Before distributing the questionnaires, their validity and reliability were checked.

    Results

     The results of a survey from residents showed 78.3%  increase the quality of treatments, 65% speed of operation and confidence and motivation to perform periapical surgeries independently.According to the professors, the speed of action, mastery and skills of the assistants as well as the patients' satisfaction have increased.

    Conclusion

    Providing this educational model of periapical surgery has an important role in promoting the training of endodontic assistants and can be included in the educational curriculum.

    Keywords: Periapical surgery education, Endodontics assistants, Preclinical training, Sheep jaw model
  • Mahsa Tayebi, Hamidreza Sadeghnia, Shafiee Nik Reza, Seyed Hadi Mousavi, Hasan Rakhshandeh, Alireza Ebrahimi, Haniye Mastour, Mohammad Taher Boroushaki * Pages 38-52
    Introduction

    Education is the vital and economic engine of any society that changed from traditional to electronic mode following the Covid-19 epidemic and provided the necessary context for self-teaching thinking. In the field of education, there is a concept called self-directed learning, which consists of three separate parts: self means personal, directed means guidance and learning means learning. In fact, self- directed learning includes all cognitive and motivational processes which the learner determines goals accordingly and plans in that direction.

    Materials & Methods

     This research is a narrative review study of some articles and books published in the field of self- directed learning from 1975 to 2020.

    Results

     To achieve self- direction in learning, it is necessary to strengthen skills and characteristics. In fact, both learner and teacher have roles that the learner can contribute to the effectiveness of their learning.

    Conclusion

    One of the effective ways to be self- directed in learning, motivation and commitment. In fact, self- directed learning will be effective when the person first feels the need to learn, then determines goals for successful learning, and finally, to achieve the goals from communication tools, participation and teacher monitoring get help.

    Keywords: Curriculum Integration, Course, Pharmacology, Medical education, Medical student
  • Masumeh Hessam *, Saideh Monjezi, Farshad Molhemi, Mohammad Mehravar Pages 53-63
    Background
    One of the effective factors in research quality and training of efficient human resources in this field is the beliefs and individual attitudes in relation to research. The purpose of this study was to determine the level of research self-efficacy and its relationship with research performance in postgraduate students of Ahvaz rehabilitation school.
    Methods
    Fourty-six postgraduate students of Ahvaz Rehabilitation school participated in this cross-sectional study in census manner. Research self-efficacy Scale and research performance scale questionnaires were used for data collection. Data were analyzed by SPSS software using descriptive and analytic statistics.
    Results
    Of the total of 46 participants, 37 (80.4%) were women and 9 (19.6%) were men with total mean age of 30 (± 5.9%) years. Mean score of research self-efficacy scale was 178.88 (± 28.XMRThe Spearman’s correlation test indicated a significant positive weak to moderate correlation (r = 0.99 and p = 0.006) between research performance and research self-efficacy.
    Conclusions
    With regard to the average level of research self-efficacy in postgraduate students of Ahvaz rehabilitation school and the existence of a weak to moderate positive significant relationship between this index and research performance, it is suggested that educational administrators should hold empowerment workshops for students, especially workshops on qualitative studies, basic and advanced statistical tests, and Persian and English academic paper writing.
    Keywords: Research Self-Efficacy, research performance, Post-graduate students
  • Elham Fakouri, Fatemeh Keshmiri * Pages 64-73
    Introduction

    The aim of this study was to design and implement case-based discussion method as a formative assessment in gynecology internship among midwifery students of Jiroft University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

     The present study is an interventional study. The midwifery students in Jiroft University of Medical Sciences were entered by census (n = 30).  In this study, case-based discussion method was used in gynecology diseases internship. The purpose of the formative evaluation was to assess the skills of patient management in nine main gynecologydisease. . The content of the assessment included history taking and inquiry of patient complaints and symptoms, differential diagnoses, diagnostic and therapeutic plan. After the evaluation, the feedback was provided to the student. The final evaluation of students was done by direct observation of students’ performances. The learners' satisfaction was assessed by Olson’s questionnaire. Data analysis was performed using SPSS16 software and descriptive tests (mean, SD).

    Results

     30 midwifery students participated in this study. Their mean age was 22±1 years. The mean score of students in relation to patient management evaluation was 86±12.72. Students were satisfied with this method. 77/8 % of the students believed that this method helped them during theircareer.

    Conclusion

    Our results showed that case-based discussion method for midwifery students can be used as an appropriate tool for formative assessment. The method can be used as a suitable method in clinical internships and provide an opportunity to transfer "evaluation from learning" to "evaluation for learning".

    Keywords: Case-based discussion, Gynecological diseases, Student, Midwifery
  • Mohammad Reza Jani *, Zohre Barzegari, Mohmadreza Razmara, Asma Nikkhah Beydokhti, Hamid Gharib, Ghasem Dastgerdi, Hosein Lotfi Pages 74-84
    Introduction

    In today's world, with the expansion of universities and higher education institutions, the discussion about the quality of education is of special importance, so that students ’issues and problems are considered to be very vital. Therefore, this study was conducted to investigate the views of instructors and students of Qaen School of Nursing and Midwifery about the inhibitory and facilitating factors affecting the learning of clinical skills in 2016.Materials &

    Methods

     This descriptive-analytical study was conducted on all clinical instructors (22 people) and students of Qaen School of Nursing and Midwifery who have an internship program (280 people) by census. Darta collection was made possible through 3 ways including personal information, 38 questions were related to facilitating factors and 27 questions were about inhibitory factors affecting clinical skills learning. Data were analyzed by SPSS version 22.

    Results

    The results showed that the mean age in instructors was 32.13±4.54 and in students was 22.4±3.24 years. In the frequency distribution of inhibitory factors from the viewpoints of instructors, the relationship between instructor and student was 46.7% and from the students' point of view, the student's satisfaction with the way of presenting practical and theoretical courses was 88.4%. And in examining the facilitating factors from the viewpoints of instructors, students' satisfaction with the way of presenting practical and theoretical courses 46.7% had the highest frequency.

    Conclusion

    According to the results obtained; to facilitate the presentation of the oretical courses and improve communication between students and instructors, as well as motivation and responsibility in other members of the health care team, review and appropriate measures by educational officials for a Clinical educational environment is recommended.

    Keywords: Facilitating factors, inhibitory factors, Clinical education, students of Medical Sciences
  • Hossein Karshki, Fatemeh Haji Abadi *, Maryam Bagheri, Akram Ghanbari Moghadam Pages 85-96
    Introduction

    The cut-off point in a test is the score that divides test takers into different classes (such as rejection-acceptance). The process of determining the cut-off point is frequently used in educational tests. The cut-off point should be based on a generally accepted methodology and reflect the judgment of competent and qualified individuals. The aim of this study was to determine the basics of determining the cut of point in academic achievement tests.

    Materials & Methods

     The present study is a review study in which all articles related to the purpose, using keywords of standardization of the test and determination of the cutting point in reputable Persian and English scientific sites were searched..

    Results

     In the search, it was found that there was no reliable Persian scientific source in determining the cutting point. However, English articles and books in this field were carefully studied.

    Conclusion

    Despite the importance of determining the correct cut point, especially in academic achievement tests, but Persian texts contain few resources in the field of principles and foundations for doing this and probably the lack of these resources makes researchers less familiar with the correct process of determining the point. Their inclination and tendency to use unscientific methods to do it in their studies. This article can be a useful tool as a guide to the basic principles of determining the cut-off point in academic achievement tests, which puts more emphasis on using the cut-off point for important decisions.

    Keywords: Academic achievement tests, Standardization test, Determining the cutting point